Pln nadšení z plánu ARGA pridavam nove tipy do kalendáře (alespon ramcove) planovanych komiksu:
06/2018 - z neznameho sveta a dalsi pribehy; esmera
09/2018 - jaro na somme; nemo - srdce z ledu; mjollni
10/2018 - diosamante; vzduch je nase more
? - lady mechanika 2
Schefik: K Šílené z Sacre Coer a Světu Edeny bychom potřebovali naskenovat i obálku, u Spongeboba nám chybí všichni autoři (takže nejlépe vyfotit stránku se jmény autorů) a u zbytku chybí jen ta redakce a lettering. Tak kdyby se ti chtělo, tak mi to všechno můžeš poslat na mail: fry.fiser@gmail.com
Kdyžtak mi tady někdo (kdo to máte) napište údaje o redakci a letteringu k Temná věž #05: Bitva na kopci Jericho a Spider-Man / Deadpool #01: Parťácká romance, ať to můžu nahodit :)
tak mě by spíš zajímalo, jak moc a jestli vůbec, se do celkového hodnocení komiksu promítne zpracování.
Jinými slovy, jestli by si Watchmen zasloužili 5 hvězdiček, kdyby byli vytištěni na toaletním papíru, anebo naopak jestli by komiks Jirky Krále měl dostat více než jenom jednu hvězdičku, kdyby vyšel v deluxe ručně dělané pevné vazbě s koženým přebalem a zlatou ražbou.
U těch filmů to je jednodušší, protože je na každém divákovi, jestli se na ten film půjde podívat do IMAXu, anebo si pustí kinorip na mobilu, ale u většiny komiksů čtenář logicky nemá na výběr.
V ideálním světě bych si přál mít dvě škály - jednu pro hodnocení samotného komiksu a druhou pro hodnocení českého vydání, kde by se mohlo odrazit zpracování, cena, kvalita překladu, a tak.
Já mám třeba tabulky a statistiky rád a pokud by se dalo na IMDB vyjet, jestli to někdo hodnotil z domu, z kina, BluRay, HD, Camripu... byl bych samozřejmě nadmíru šťastný :) Stejně jako ti někdo jiný řekne, proč lezeš na IMDB, když máš CSFD :)
A pokud se mě někdo zeptá, jestli Kozel nebo Gambáč, hned se optám, jestli myslí lahváče, čepované nebo z plechu, páč osobně třeba preferuju z nějakého neznámého důvodu Kozla z plechu i před čepovaným :)
Proč si kupují hipsteři paštiku v zavařovačce s mašlí za 100 Kč místo té samé v konzervě za 20 Kč je samozřejmě debata rovnající se debatě o míru na Blízkém východě :) Ale určitě bude ta v zavařovačce lepší!
Jak píše Zack, na světě je hodně lidí - hipsteři, Kozlové i Gambáči... vyjít všem je nemožné, ale můžeme se pokusit se tomu aspoň přiblížit :)
Tormentr: Vyjadřovala jsem se ke sbírkovému přidávání, nikoliv k hodnocení a komentům. Plus jsem se ti snažila osvětlit, proč se hodnocení liší. Kupují si je jiní lidé, ony různé varianty. Navíc Zack ti níže řekl, že sjednocení komentů se plánuje
Zack: Bylo by fajn, kdyby data šli dále třídit, o tom žádná. Ale proč tady za to lobuju je, že když se chci teďka podívat na hodnocení komisku, tak musím procházet 3 různé sekce (např. Batman Detective Comics). Třeba na IMDB máš taky průměrné hodnocení filmu s počtem hodnocení a nevíš, jestli ti lidi ten film viděli v kině nebo doma, ve 4K nebo ve FHD, s titulky nebo s dabingem, kinorip nebo Blue Ray, prostě hodnocení filmu bez ohledu na formu, ve které ten film viděli.
Jinak když ti někdo řekne, že Kozel je lepěí než Gambrinus, tak taky nevíš, jestli ho pije doma nebo v hospodě :D
Jo a dotaz, proč je zobrazení hodnocení omezeno na minimálně 5 hodnocení?
Tormentr: nemuzu rict, ze bych chapal vsechna ta prirovnani, specialne to s ditetem fakt nedavam, navic mam trochu pocit, ze zamenujes pricinu s dusledkem, ale obecne ano, cim drobnejsi deleni, tim lip. Kdybych ty data mel, tak me urcite zajima jak se lisi hodnoceni ktereho comicsu podle pohlavi ci veku ci poctu nactenych comicsu. Respektuju, ze to nekoho nezajima a staci mu jeden prumer na celou skupinu variant a nemel by tu chybet a tam mirime, jak jsem psal par radku nize. Nektery lidi treba nezajimaj jednotlivy comicsy a chtej prumer na serii. Lidi jsou ruzny. Vsechno bude, jen musite vydrzet.
Btw pastika z konzervy a z mekkeho obalu chutna samozrejme uplne jinak, protoze se jinak skladuje, jinak osetruje apod. Vychlazeny pivo ze soudku a z petky, co stala tyden na slunicku je taky uplne to same, protoze uvnitr je prece to uplne stejny pivo? :]
Zack, Draco: To že má něco jinou cílovku není důvod, aby jejich hodnocení bylo zvlášť od ostatních. To je jak říct, že dítě nemůže mít názor a srovnávat jeho názor s dospělým? A že má někdo náročnější vkus, tak tomu dá jiné hodnocení, tak to jeho hodnocení chcete dávat bokem? Nechcete začít rovnou selektovat hodnocení podle pohlaví, věku, dosaženého vzdělání, počtu přečtených komiksů nebo bůhví čeho dalšího? Jednou je průměr, tak by to měl být průměr ze všech. A hodnotí se stejné zboží, i když má jinou obálku. To je jak rozlišovat paštinu, že jednou je v konzervě a jiny v měkkém obalu... to ti pak bude chutnat víc? Ne, fakt to nechápu.
Tormentr: kazda ta obalka ma jinou cilovku a kazda ta cilovka ma jinak postavena meritka. Clovek, co si kupuje paperback neresi technicky voloviny, protoze to ma na cteni, pokud si nekdo kupuje pevnou vazbu, tak ho zajima, jak to vypada v knihovne atd. Svou informacni hodnotu to ma, sice mozna ne pro tebe, ale je vas tu docela hodne, jste dost ruzni a pokud to jen trochu jde, tak se snazime nenasrat nikoho :)
Zack: Beru, když jde o druhé vydání s více bonusy nebo o Hellboye v Pekelné knižnici oproti klasické knize, ale vážně mi nepřijde, že rozdíl vazba/brož nebo normální/alternativní obálka může nějak ovlivnit hodnocení knihy... příklad Batman Temné Děsy... limitka hodnocení 2,8, paperback 3,4, vazba 3,5... to ta limitka jako má tak hnusnou obálku, že má nižší hodnocení? :/
K Mývalovi Rocketovi v NHM je uváděno, že obsahuje tyto příběhy.... jsou tam dva, ale v knize jsou tři, tady je přesný název toho třetího: The Incredible Hulk vol 1 issue 271 - Kdesi v černých dírách Siria Major žil mladík jménem Rocket! (asi píšete jen ten název, ale jen pro přesnost). Děkuji, Darth Raelchi
Precejen ten core system vznikal v dobe, kdy byl absolutni bizar vydavat comicsy, nikdo nemoh tusit, ze tu jednou budou vychazet comicsy ve trech verzich :)
Zack: společné komentáře by byly určitě fajn. Takto musím koukat na paperback, hardback, limitku, kdo kde jak hodnotil, komentoval. Takže za mne určitě palec nahoru.
Norri: z technického hlediska je to trivialita právě proto, že to jsou všechno samostatné záznamy, které pospojovat logickýma vazbama je to nejmenší. Problém je spíš v tom, že každý má o těch logických vazbách úplně jiné představy. To čemu ty řikáš "jedna kniha 3x" je pro někoho "3x úplně jiná kniha", chce a potřebuje je vidět odděleně. I o těch logických vazbách budou dost dlouhé debaty. Osobně to cítím spíš jako ty, ale zároveň si uvědomuju, že je tu široká škála uživatelů a zatímco já 3 stejné knihy snadno zignoruju, 1 záznam místo třech by sběratele nepotěšil, i kdyby si to stačilo jen rozkliknout (protože klik navíc je klik navíc). Takže musíme pomalu, postupně a v částech CDB, kde to ničemu nevadí.
První bude (výhledově) možnost vidět u comicsu i komentáře z ostatních variant. To je krásně nekonfliktní, budeme kvůli tomu muset vytvořit ty logické vazby, v redakci si to zažijem pro přídávání nových comicsů a otestujeme jestli ty logické vazby jsou pro všechny lidi logické.
Norri: Něco na ten způsob ohledně různých edicí jedné knihy a jejich druhých popřípadě dalších vydání je v plánu, ale kdy to bude a hlavně jak to bude se zatím ani my neodvažujeme odhadovat :)
Už dlouho mi leží v hlavě jistý nápad ohledně záznamů v databázi, ale přemýšlím, jestli to vůbec vytahovat, protože by to byl poměrně velký zásah do databáze (asi - neznám její strukturu). Jde o tom, že když vyjde jedna kniha v broži, vázaná a limitní, tak jsou to tři různé záznamy a při zobrazení série se zobrazí všechny. Potom například při zobrazení knih nějakého autora se zobrazí spousta knih a není na první pohled zřejmé, co už mám a co nemám, co jsou samostatné knihy a co je jedna kniha 3x a tak dále. Moje představa ideální struktury je taková, že v kabulce knih by byly tituly jako takové a ve druhé by byly jejich varianty. S tím by se potom dalo čarovat v různých výpisech a tabulkách. Je mi jasné, že by to byla velká změna a musely by se nějakým skriptem prohant všechny existující záznamy a spousta z nich by se musela opravuit ručně. Taky vím, že mě osobně by se do takové změny nechtělo :-) Takže sorry, ale musel jsem to napsat. Teď je mi líp :-)
Zack: kresba, ink je u komiksu jenom Rosa. Ti ostaní autoři jsou (předpokládám) jenom tvůrci různých obálek a obrázků které jsou použity jako ukázky v "předmluvách" k jednotlivým kapitolám. (většinou dost malých obrázků do desetiny stránky)
Az nas bude 50, tak urcite slo. To udelame kolac, z kolika procent ktery autor na tom delal. Do ty doby to muzeme retroaktivne poladit kus po kusu, vzhledem k tomu, ze za celou historii CDB jsi prvni clovek, co mu to vadi, tak to asi zvladnem. Kdyz teda napises, co je ten nesmysl.