Flash: Nebo 6 knih, pokud bereš luxusní zvětšenou "library edici".
Hellboy je momentálně u ledu, vychází spíš takové bokovky, jako Hellboy in Hell - celý svět pokračuje v B.P.R.D., více méně bez Hellboye - aktuálně ještě stále probíhá "Hell on Earth", tedy přesně to, co je v názvu - Na Zemi je bez Hellboye armageddon, takže suprovka :) A pak různé bokovky s jednotlivými členy, hlavně Abe Sapienem
Invape díky. Tam mě to nenapadlo hledat,aspoň si mi zas dokázal,že vše souvisí se vším. Takže unás z toho vyšlo zatím těch 9 knih a Mignola na tom furt pracuje ?
nevím co furt řešíte? Není to pěkné? Když někdo zarobí a ještě uspokojí ostatní? Můžeme být rádi,že žijem tady, chtěl bych vidět, jak si vedou komiksy jinde . Jiná otázka je,že se najdou lidi co sou ochotní to zaplatit. Až to někdo vydá s polovičními náklady pak se můžem ťukat do čela.
Walome: Bylo by mi to ukradeny stejne jako je mi ukradeny, ze to delaji jak to delaji. Rejzovani si ostatne taky vytahl ty a ja se nad tim terminem uz jednou usklibl. Ja vlastne ani nevim, proc to s tebou resim, asi tak nejak ze sportu, proste jen proto, ze nemas pravdu :)
Walome: Dalsi kusy navic jsou zbytecne riziko, protoze u takhle draheho zbozi na predobjednavku je pravdepodobnost, ze se to bude prodavat nad ramec puvodnich objednatelu, naprosto minimalni. CC "rejzuje" (u comicsu fakt vtipny obrat) uz na samotnem vydani.
Zacku, já to myslel tak, že debata, esli se mi něco líbí nebo ne, nepatří sem, do Sběratelskýho klubu (nebo teda minimálně do pindárny, jestli chceme pindat). Možná tak nad pivo. Salát byl super, souhlas. Ukázal, jaká je síla komunitního financování a jak lidé hází prachy o sto šest.
A moje přesvědčení není tak velký, protože jsem neodolal Vávrovi. Takže pokud si chceš rejpnout, můžeš v tomhle směru :D Ale i tak jsem mu zaplatil jen tolik, kolik bych dal za hotovej produkt, takže to beru spíš jako předobjednávku (a jsme zase u toho). Vtip je taky v tom, že zatímco KS sbírá prachy, pak něco vydá a pak sbírá další prachy od dalších kupců, kteří na KS nepřispěli, CC jednou nabere prachy, udělá konkrétní počet kusů a dál na tom nerejžuje. Já v tom ty rozdíly prostě vidim zásadní.
Andre: jojo, já to myslím obecně. Jakmile začnou dělat Kurva velký komiksy všichni nakladatelé, jsme v pytli :)
sleepless: no uchylárna to samozřejmě je :3 a v tom je ten vtip.
Velká pochvala pro ComicsCentrum výborná myšlenka i financování těchto projektů/komiksů/.Jen ať projekty pokračují..Je to jiná dimenze vnímání komiksu...
Ve vsem naprosty souhlas se Zackem. CC se veze na vlne klasickeho crowdfundingu, jen si to proste sefuji sami a nevyuzivaji sluzeb nejakych portalu k tomu urcenych. Nic vic, nic min..
Walome) Presne, jak Zack pise, at uz je vysledny produkt/projekt cokoli, tak pokud je jeho realizace dopredu financovana davem, proste to je crowdfunding. To, co je na konci, v tom prece nehraje vubec zadnou roli. Kdyz si rozjedu kampan na to, ze pokud se mi dopredu naposilaji prachy a dosahne to nejake celkove vyse, tak se nasledne vyseru verejne v nejakem danem terminu pod kone na Vaclavaku, tak to proste bude crowdfunding :-)
A take si rejpnu, protoze porizovat KurevskyVSC primo na cteni, je imho uchylarna. Ale ona je uchylarna i to, si to poridit jenom proto, aby to clovek mel a ani se do toho poradne nepodivat, protoze k tomu vlastne ani neni duvod, kdyz uz to clovek davno zna. Takze jsem take uchyl :o)
Jaky problem je s bramborovym salatem? Bylo to jasne popsany a lidi, co se neberou tak vazne, se tim vyborne bavili. Debata to nebude, dokud budes tvrdit zaroven naprosto protichudne veci. Se ti nelibi, ze lidi financuji neco, co by nemohlo jinak vyjit, ale kdyz to udela CC, tak je to UPLNE neco jineho a to se ti libi. Se budes muset rozhodnout :)
A neni to jina debata, ma to jasnou souvislost s tim tvym strachem. Ano, vedou se diskuze, jeslti je hromada penez, ktery jsou lidi ochotny takhle dat, staticka (a na vrcholu) nebo dynamicky rostouci tim, jak nove projekty oslovi nove lidi. Ty ses skoro dukaz toho druheho. Clovek presvedceny, ze by nikdy na kickstart nedal ani korunu, ale pritom vysoli 2000 a jeste ma pocit vyborneho kaufu :)
Walome: Ja te chapu, nic to nemeni na tom, ze to co dela CC je cisty crowdfunding. Ze jsou ruzne kampane, ktere oslovuji jinou skupinu lidi, je naprosto v poradku, ale nijak to neshazuje zakladni koncept. Mne se to libi jako zpusob financovani veci, ktere by jinak nemeli sanci vzniknout, to bylo puvodni poselstvi Kickstarteru, ktery se dneska trochu ztraci v tech davech naskakujicich na vuz, protoze vzduchem zavanul sladkokysely zapach penez.
Ježiš to je supr nápad si to vzít do kavárny. No praktický to není, o tom žádná, ale kresba vynikne, já na to koukám s nadšením :) Paradoxně i panely, kde je jen černá a někde vlevo dole bílej bobek (postava) vyniknou neskutečně.
Nojo, crowdfunding, sry. Řešil jsem to nesčetněkrát s x lidma, který mě nechápou, ale já vidim jednoduše velkej rozdíl v tom, když dám peníze na něco, co až vyjde, tak nevím, jaký to bude (např. Divočina, abychom zůstali u komiksů), a když dám prachy na věc, kterou mám doma, mám to načtený. Když mi Sin City někdo vydá větší, tak vím na 95% do čeho jdu (těch 5% je vazba, papír atd.). Vím, že výslednej produkt stojí za to. Plus mi nikdo neslibuje právě ty pičičárny, který navyšují cenu, nebo obsah navíc, když se vybere tolik a tolik peněz. Prostě vím, na čem jsem od momentu, kdy CC zveřejní reklamu, do momentu, kdy tu věc dostanu - až na těch 5%.
Walome: Uz jsem v ruce velky knizky mel, mam par podobnych kolekci, nic to nemeni na tom, ze na cteni je to vrcholne neprakticky. Samozrejme, pro lidi, co k tomu maji oltarik nebo pripadne s tim lezou do knihovny nebo v pripade ultrahipsteru, si to odnesou do nejblizsi literarni kavarny (pripadne Starbucks postaci), to je uplne super.
A nebude to tim, ze si pletes crowfunding s crowdfundingem? Ze mas k necemu averzi mi uplne nevysvetluje, proc ti "dejte nam prachy par mesicu dopredu a kdyz vas bude dost, tak vam to vydame" neprijde jako "financovani davem". Ale ono hlavne pujde o ty predsudky a tu averzi vuci tomuhle modelu financovani, co? :)
Zack: "Ale picu" :D
Jakej kokot! Náhodou není nic víc cool, než si jít do knihovny, namoct si záda, namakat biceps a pak s tím sedět u stolu :) Ale tak ta velikost není od CC, takhle to fakt vyšlo. Ale fakt to není tak hrozný a fakt je to parádní, někdy do toho někde nakoukni.
Já to jako crowfunding fakt nevidím, proti KS apod. mám averzi, tohle mi sedí.
Walome: Ale picu :) Predobjednavka je o zbozi, ktere pujde do prodeje a abys mel jistotu, ze se na tebe dostane, ze budes jeden z prvnich obslouzenych (a casto ze to budes mit levnejsi), tak slozis penize dopredu. To co dela CC je odkoukany crowdfunding v nejryzejsi podobe: maj nejakou zakladni predstavu, s tou jdou za lidma a ti, kdyz se slozi v dostatecne mire, tak tu zakladni predstavu CC naplni. To ze maji jen jeden tier odmen (vysledny produkt) je naprosto vedlejsi.
O nechutnosti jsem nic nepsal, jen jsem zkusil definovat ty treci plochy. Mne je to u prdele, nejsem sberatel, oboji mam precteny nekolikrat a i kdybych nemel, tak nejsem kokot, abych to cetl z tohohle formatu :)
Kucí, vy si tady pletete pojmy. Zack navrhuje odměny, jako například u Kickstarteru, ale tohle není crowfunding, tohle je předobjednávka. Tady nedostaneš cár papíru s podpisem tvůrců, když zaplatíš o pětikilo víc. Tady máš jasnej produkt za jasnou cenu a zaplať, když chceš (a v případě Sin City a Hellboye víš, do čeho jdeš). S tím smutným rizikem, že to nemusí vyjít, když se nenajde dost lidí. Nechutnýho na tom není nic, dyť ty "pravidla" do nás prali horem dolem po celou dobu kampaně.
Andre: Jojo, Zacka jsem pochopil, raguju na Jamese. A je pořád co vymýšlet, takovej komplet Luther Arkwright :3
Tak jako tak je to zbytná věc, kde funguje nabídka/poptávka víc, než kdekoli jinde, takže podobný debaty nikdy nechápu. Chci, koupim. Chci, nemám prachy, nekoupim. Nechci, nekoupim. A je to.
Jinak já s KVSC problém nemám... ale víte co, koupil jsem pár komiksů z druhý ruky a ty lidi se neuměj chovat ani k paperbackům, natož k tomuhle :D podle mě je to o vztahu čtenáře ke knize. Já jsem teď u třetího dílu, kde se kniha dělí skoro na půl a hřbet (ZATIM!) drží.
Já osobně bych byl jen pro vydávání pomocí "Crowdfundingu", ale já sem též hodně pro digitální verzi u všeho a tištěnou verzi jen pro "fajnšmekry" neboli po slovensky "kažmejkery", takže mě si nevšímejte :)
invape: KVSC - já mám u toho rozpolcené pocity - nejsem moc fanda Millerovi kresby, ale je fakt, že některé scény vypadají na větším formátu opravdu impozantně. Problém je, že naopak u některých scén naprosto nedokážu rozeznat, co mají ty tři velké bílé fleky v černém pozadí znamenat (kus prciny, oko, loket?... fakt nevím...), dokud si od knihy neodejdu na 2 metry a nepodívám se z dálky (a kolikrát ani to nepomůže). Nehledě na to, že to teď celé znova čtu už asi 2 měsíce a nedokážu za den přečíst pomalu víc jak 30 stran, je to fakt kurva hodně těžký. Zpracování je ale na jedničku - na to, jaká je to váha a jak s tím obden posiluju v posteli i mimo ni, to zatím nejeví jedinou známku opotřebení a to ani na hřbetu. Jsem někde za půlkou ;) Jo a bolí z toho půlky, když to čtu na hajzlu - potřebuju nějaké polstrované prkénko asi...
Pekelnou knižnici jsem podpořil pár hodin po oznámení... Sem sadomasochista... Po Vánocích, po Metabaronech, se hlásím na konkurz nového Herkulese...
Andre: Ne, já ti rozumím. Když se nadprůměrně zadaří, tak by měly být prémie pro všechny zúčastněné. Aspoň je to zvykem. A Kurva byl projekt čtenářů a CC. CC dal čas a energii, a my ostatní peníze. V podstatě to byl společný podnikatelský projekt.
invape: Já ale neřešim běžný knihy. Mě jde o tuto konkrétní záležitost, kdy jsme platili dopředu. .... Zack tak nějak shrnul to co mě "trápí". ....Mám problémy s vyjadřovánim a často se zamotám do toku svých myšlenek:)
invape: V té době jak se realizovalo KVSC sem na to prostě neměl prachy . Sice bych si mohl půjčit na to, prachy bych sehnal ale nějak extra sem po tom nepráhnul. A to hlavně kvůli toho,jelikož 2200 za knihu je dost peněz,že sem nechtěl kupovat dopředu něco o čem nevím jak dlouho vydrží. Co tak čtu,ta kniha je nejspíše dobře vyrobená,sešitá apod. ale fakt mě zajimá za jak dlouho se začne ozývat někdo,že se mu rozpadla vazba apod. Proto jsem chtěl počkat,nejdřiv na ohlasy ale teď někomu za to bůra dávat nebudu,vyloženě to není priorita pro mě.
On je tu spis problem, ze jako vsechno u CC, nekde neco odkoukali, ale tak nejak povrchne. Je zaujalo to, ze muzou z lidi dostat prachy dopredu, absolutne bez rizika a ze to opravdu funguje. Ale uz si vedle tohohle A neodnesli B, C, D. Ze je dulezita jasna komunikace po celou dobu procesu. Ze pokud prekroci planovanou castku, je potreba jasne stanovit dalsi milniky. Ze je na miste aspon elementarni pokora a vdek. Nejde vubec o vypocet nakladu v tiskarne a zlevnovani produktu neni bezny (resp. jsem to nikdy nikde nevidel), ale zato je naprosto normalni pridavat odmeny fandum, za to jak jsou super, ze jim daji sanci solidne vydelat bez jakehokoliv rizika a bez marze distribuci na necem, co vydavaji ponekolikate. Pokud se to udela takhle osizine, jak to dela CC, tak je samozrejme, ze u nekterych lidi se projevi urcita pachut v ustech.
andre: je to přece nesmysl, co tady píšeš. Kdyby to bylo, jak říkáš, tak v opačném případě by vydavatel mohl chtít po kupujících, aby dopláceli něco ke kupní ceně, pokud by se neprodal celý náklad... A nebo chceš slevu po vydavateli, když dělá dotisk? Tam jsou nákladem jen cena papíru a barev, ne? A cena dotisku je v knihkupectví nižší? A v tomto případě byl zkrátka dotisk 600 kusů. A byl tak brzo, protože byly dřív objednávky.
sleepless: nastudovaní pravidel: no já se dlouho rozhodoval a tu knihu jsem nakonec objednal pár dní (možná den - už nevim) před ukončenim předobjednávek, jenom proto aby vůbec vyšla, neboť tou dobou stále ještě chyběly kusy aby vůbec vyšla. Takže pak mě velice překvapilo, že jich nakonec bylo přes 800ks.
Nechci říct že ty 2.000,- by za takovou bychli bylo moc, to určitě ne, ta cena je vpořádku. Ale na druhou starnu (a to je můj problém), když je to akce "fanoušci zaplaťte, pak vám to vydáme" , by bylo fér alespoň z principu něco slevit. Neboť právě u takto malých nákladů se cena velice liší. Podstatnou část ceny tvoří pracovní síla. To znamená příprava strojů atd. Samotná doba tisku a ostatního dokončovacího zpracování (když máš připraveno), u tak malé zakázky nehraje roli.
Teď si budu cucat čísla z prstu, ale princip bude snad jasný. .... Tiskárna ví, že příprava zakázky stojí třeba 1.000,- kč (přestavba na formát, tiskový desky, barva, gumy, seřízení strojů.....). A tahle cena se musí rozpočítat na jednotlivé kusy v nákladu. Řekněme že materiál na jendu tiskovinu bude stát třeba 100kč. ..... Takže když budu tisknout 1 kus, tak by mi kniha stála 1.100,- (ne v distribuci, myslim výrobně) .... ovšem když těch kusů bude 1.000 , tak cena bude 101,- . .... Samozřejmě pak jsou tam ještě nějaký procenta co se připočítávaj, ale zjednodušeně to funguje takto.
Ale jak jsem již řekl, v podstatě proti politice CC nic nemám. Akorát se mi střetly dvě věci (vysoká cena vs. vysoký náklad), která akceptuji samostatně, ale takhle posopolu s tím mám problém.
andre: At uz si o CC myslim cokoli, tak v pripade KVSC se jich musim zastat. Z meho pohledu bylo jasne dopredu deklarovano, ze limit je posazen pouze mininalni a zadny strop tam stanoven nebyl. Tady to spise tipuji na nadsenim zpusobene nedostatecne nastudovani pravidel.
A nejsem tedy zadny expert ohledne vydavatelskych nakladu, ale odhaduji, ze 300 nebo 800 je stale v radech, ktere moc licitacnich manevru s tiskarnou neposkytuji. Jinymi slovy neverim, ze to ve vysledku v nakladech hralo vubec nejakou roli. Ale rad se necham vyvest z omylu a treba se pak take zdrave nase.. :o)
Kazdopadne obecne souhlas, mohli by tu neustalou recyklaci zmirnit, nebo to alespon neustale neobhajovat jako nezistne uspokojovani tuzeb svych fanousku. Presto priznavam, ze me maji stale obtoceneho kolem prstu a zatim se jim chytam na udicku:-)
Walome: Zack spíš myslel, že v jejich portfoliu už toho není moc co by šlo takto vydat a byl by o to takový zájem.
Já mám K CC takovej rozopolcenej vztah. Na jedný straně je obdivuju (bez sarkasmu) jaký triky na nás vymejšlej aby se s těma jejich pár komiksama uživili (limitovky, teď tyhle BIGBOOKy), na druhou starnu mě sere, že neznaj míru. Nezajímavý tituly k těm limitovkám, no a u KVSC mě tak "trošku nepotěšilo", o jak velký náklad se nakonec jednalo. V tu chvíli ta kniha sběratelsky dost devalovala. Nebo ji měli alespoň předplatitelúm úměrně zlevnit (rozpočítáno na náklad), aby si člověk nepřipadal tak "očůrán".
James: no já jsem nadšením bez sebe a dělám přemety, páč do Hellboy Library jsem chtěl jít a tohle je větší a ještě CC záruka kvality. Nechápu asi otázku, ale odpovím i tak :D - na FB psali, že další díly chystají, pokud se zaplatí tento.
Pokud myslíš obchodní model, tak CC vydává normálně dál svoje knížky a tyhle pecky si nechává pro platbu předem - vypadá to, že co půl rok s něčím přijdou, ale nechci jim vkládat do úst něco, co neřekli.
Já jsem s KVSC hodně spokojen, včera jsem na to zase zíral a je i dobře, že máme světovej "unikát".
Kdo nestihl KV Sin City v crowdfundingu a teď chce a pláče, že je všude v prodeji nad 3000, má nyní šanci na (kupodivu) Alze, za 2600,- v rámci třídenního Black Friday! ;) http://www.alza.cz/kurva-velky-sin-city-d1636701.htm
Kapis: Přímo v budově Evropského parlamentu v Bruselu je takový malý propagační centrum, kde všechny tyhle věci mají, většinou i ve všech jazycích států EU. Je to docela z ruky, ale kdybys měl cestu.... Jinak mě ještě napadá zastoupení EK v Praze, nebo evropská informační střediska, kterých je u nás asi 20, ale tam si nejsu jistý....
Kluci, kde se dají pořídit všechny ty nesmysly z Evropské unie, které jste tu teď nahodili? Jsem se díval na stránky toho úřadu pro publikace EU a furt se mi to nabízí jen v pdf. Ne že bych bez toho nemohl žít nebo to snad chtěl číst, ale ze sběratelského hlediska;)