P.G.: Uzavřené se úplně říct nedá, prostě je tam všechno co vyšlo od ukončení původního příběhu AoA až do toho Remendera (s tím, že tam prdli i příběhy, který se do původního paperbacku nevešly - to jsou tuším ty Tales a Chronicles). Blink třeba dál pokračuje v Exiles, z X-Mana tam máš jen pár sešitů co se točí kolem AoA...
Řada 2012-2013 právě navazuje na tu X-Force. Je to tým z 616, který se na jedné misi dostane do reality Age of Apocalypse. A protože to mělo úspěch, dali jí pak vlastní řadu.
Pokud jsi to ještě neudělala, tak rozhodně začni tou hlavní AoA řadou. Tohle jsou fakt jen "bonusy"
Lenny: Takže ty dvě knihy jsou v podstatě uzavřené? V těch Zemích jsem se právě ztratila. Protože, jestli tomu dobře rozumím, má být původní storyline na E-295, kdežto prequel je E-616. A pak je ta série z 2012-2013, o níž netuším, jestli k tomu vůbec patří. A ty Uncanny X-Force jsou z AoA E-616? Ptám se proto, že se v Marvelu vůbec neorientuji, tohle je (mimo NHM a pár jednoaktovek) můj první krok do Marvelversa...
P.G. V těch dvou knížkách by mělo být sebraný všechno, co během let k Age of Apocalypse vyšlo (různé sešity k výročí atp.). Pak tam jsou myslim i příběhy, jak se postavy z AoA dostaly do Země 616 (X-Man a spol.). Něco málo je součástí té původní storyline (Tales, Chronicles), ale spíš to vznikalo později.
AoA linka později pokračovala v Remenderově Uncanny X-Force (knížky 3 a 4), pak dostala chvíli vlastní řadu.
Nevím kam jinam svůj dotaz zařadit, tak to dám sem: Potřebovala bych poradit od znalců Marvelu - mám X-Men Age of Apocalypse Twilight a Dawn a po prostudování wikiny jsem se úplně ztratila v tom, kam tyto dvě knihy patří. Je to ta původní storyline (95-96), nebo to patří do prequelu (v twilightu jsou jak sešity z prequelu, tak i jiné, které jsem v tom seznamu vůbec nenašla) nebo je to něco úplně mimo? Ptám se proto, že se mi to hodně líbilo a ráda bych věděla, jestli to má nějaké pokračování nebo nějaké další knihy, které k tomu patří. Díky za odpovědi a rady.
Co se týče série American Vampire, tak tady souhlasím se Scarfacem. Nadšený českými knihami jsem si sérii dokoupil v angličtině a musím říct, že se z toho postupem času stala nechutná natahovaná sračka. To nejlepší už u nás prostě vyšlo.
Draco Nobilis: Když mě America Vampire moc nebavil. Tedy, bavily mě první díly (v podstatě to, co vydal BB art) a pak mi přišlo že se to pořád opakuje, jen v jiném časovém období. Ale nedočetl jsem to, skončil jsem někdy po druhé světové válce, takže se to třeba pak změnilo.
seneke: Jóó, Manga Kissa! Tam jsem párkrát přespávala v Japonsku. Oblíbená místa cestovatelů, pařmenů a randíček...
Scarface: Tak jo, lidi volali jak po Mýtech, tak Luciferovi, ale lidi by dnes volali i po American Vampire, Planetary (tam asi hodně málo, uznávám), Bandě atd... ale už nevolají, protože ví, že BBArt nekomunikuje, maximálně po letech sdělí že nevydá... nebo dá do slev a tím jasný signál, že komiks je zaříznutý. Nechce Crew převzít American Vampire?
Zack: Obecně podnikání je v kostce to, že poskytneš lidem službu/výrobek, o kterou/který je dostatečně velký zájem. Osobně mi nepřijde, že by o komiksovou knihovnu by byl tak velký zájem, aby to fungovalo finančně. Pravidelní čtenáři komiksů mají své oblíbené série nakřečkované v poličkách a laická veřejnost o komiksy neprojevuje dostatečný zájem. Sehnání knih by byl nejmenší problém. Otázkou jsou hlavně prostory a "průzkum trhu".
Já osobně bych šel cestou manga kaváren podobným těm, co mají v Japonsku. Samozřejmě by se sortiment nemusel omezovat jenom na kavárenské zboží. " Manga pivnice" také existují. Manga kavárny najdeš i v Evropě, například ve Finsku.
Zack: Nad tím jsem už párkrát přemýšlel (člověk má spoustu času na tyhle blbosti, když nemá slečnu). Problém by byl hlavně kapitál, jelikož nákup komiksů obecně není zrovna nejlevnější. Pak samozřejmě je tu otázka, kdo by si to vzal celé na triko.
Dovolím si menší příklad ze zahraničí: Carolina Manga Library. Dobročinná organizace složená z knihovníků. Tihle vyloženě cestují po všech těch conech, co amíci maj, seženou židle, poličky a "otevřou" krám. Velkou část sbírky obstarali z vlastní kapsy a zbytek darovali fanoušci.
Draco: Tak jako jo, kdyby Crew nezačala vydávat zařízlé Mýty, tak by asi nevycházely, to je pravda. A ano, na propagaci jsme tlačili, ale úspěch knihy často stojí na více faktorech. To, že si lidi něco doporučují, že o tom mluví a vypráví kámošům, je jeden z nich. Funguje to na tom samém principu, co různé šíření poplašných zpráv na fb - když máte nějaké info od kámoše, berete ho spíš za bernou minci, než když si to přečtete v novinách.
scarface: U Mýtů zafungovala šeptanda? Ale prdlajs, zafungovalo převzetí série vydavatelstvím Crew, periodické vydávání jednou za půl roku a masivní propagace (včetně přiloženého dotisku prvního čísla k časopisu o fantastice!). Kdyby Crew nepřevzala Mýty a Lucifera od Netopejra, ani jedna ze sérií by nedovycházela. Absence propagace ze strany BBArtu je také pravděpodobně důvodem, proč mají tolik neúspěšných (přestože kvalitních) sérií.
George Walker Bush - český zákon je odlišný od slovenského, v slovenskom je presne uvedené, ako s povinnými výtlačkami narábať a pointa je v uchovávaní:
§ 7
Používanie povinného výtlačku
(1) Právnická osoba, ktorej bol povinný výtlačok alebo povinná rozmnoženina audiovizuálneho diela odovzdaná, ich trvalo uchováva.
(2) Knižnica môže vypožičať vo svojich priestoroch povinný výtlačok alebo povinnú rozmnoženinu audiovizuálneho diela; mimo svojich priestorov ich môže vypožičať na základe písomnej žiadosti, ak je to nevyhnutné na zabezpečenie odbornej činnosti a za podmienok ustanovených osobitným predpisom.
(3) Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied môže použiť povinný výtlačok, len ak je to nevyhnutné na zabezpečenie vlastnej odbornej alebo vedeckej činnosti a za podmienok ustanovených osobitným predpisom.
Vydavatel musí odevzdat povinných 5 ks.
Jinak mohu potvrdit, že MKP se snaží komiksákům vyjít vstříc ve všem :)
Obecně knihovny mají potenciál být dobrým odběratelem (nákupčím), pokud na to zrovna mají vůli a prostředky.
U nás v MKP jdou povinné výtisky mezi čtenáře. O jejich povinné archivaci nic nevím, to možná dělá Národní knihovna, která to má tak trochu jako poslání/účel/smysl. Jinak si troufám říct (možná se mýlím), že Městská knihovna nakupuje komiksy v největších počtech ze všech. Spolupráce s nakladateli je většinou dobrá, s Crwí ba dokonce příkladná. Máme ve svém "kodexu" (strategii), že nechceme být nekalou konkurencí nakladatelů na knižním trhu, ale domnívám se, že tvrdit, že knihovny ruinují knižní trh tím, že nabízejí výpůjčky knih de facto zadarmo (a ještě vybrané z nich mají právo na povinný výtisk), je stejná blbost jako tvrdit, že padělatelé oblečení způsobili škody oděvním firmám, nebo že stahování filmů ničí filmaře. Že si někdo danou věc půjčí, koupí levněji, stáhne, neznamená, že kdyby neměl tuto možnost, tak si ji automaticky koupí.
Navíc, jak tak koukám na komiksáky, jsou to většinou sběratelé a křečci, co chtějí mít ty knihy hezky zarovnané ve své knihovničce. Já mezi ně vůbec nepatřím, pro mě je to spotřební zboží většinou, ale mám ten dojem, že tady veřejné knihovny škodí málokdy, naopak podporují a povzbuzují čtení, tedy i potenciální kupce.
Jo a ten zákon o PV je blbě napsanej, respektive formulovanej.
O poctech jsem nikde nic nenasel, ale urcity manevrovaci prostor skyta nasledujici odstavce:
(1) Pro účely tohoto zákona neperiodické publikace jsou rozmnoženiny literárních, vědeckých a uměleckých děl1) určené k veřejnému šíření, které jsou vydávány jednorázově, popřípadě nejvýše jednou ročně anebo po částech i častěji, tvoří-li obsahově jeden celek.
(2) Pro účely tohoto zákona se veřejným šířením rozumí zpřístupnění neperiodické publikace individuálně neurčenému okruhu osob. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-37/zneni-20170701
Hawwwran: To by věděl asi spíš Ludo Plata, který tohle řeší. Ale tipoval bych, že se jedná hlavně o věci, které už mají EAN a ISBN kódy, čili věci, které neprodáváte jen přes sebe, ale které jdou do dalších obchodů. Ale krk na to vážně nevsadím.
MaF: Já to ale nebral, že je to zlo, to mě mrzí, jestli to z mého komentáře vyznělo. Naopak, do knihoven rádi dodáváme a podporujeme je. Přiznám se ale, že ani nevím, jestli tyhle povinné kusy (fakt je to pár kousků, vážně nic likvidačního) jdou do výpůjček, nebo se čistě ukládají do neprodyšného sejfu. Víme, že si od nás knihovny objednávají pro čtenáře věci extra, což už je normálně placené.
MaF: erik píše, že ty povinné výtisky jsou jen pro archivaci a že s nima čtenář nepřijde do styku. Ty na půjčování si knihovny asi kupují (za plnou cenu?).
Scarface: můžeš potvrdit, že není žádná výjimka podle nákladu? Opravdu by vlastně nešlo vydat extra vydání 20ks něco jako ručně dělaná vazba s originál obrázkem na první straně každého výtisku. Nebo zak něco? I na to by se to vztahovalo?
Scarface: Já vám nevím... Nerodí se v knihovnách další čtenáři? Není to pro vás jako vydavatele nakonec lepší, že je vaše produkce archivovaná pro další potenciální čtenáře? A těch povinných výtisků zase není tolik, že by to bylo likvidační, ne?
Měl jsem dojem (třeba z vaší prezentace na Světě knihy), že Crew už dospěla k tomu, že knihovny nejsou zlo...
Jako vydavatel musím říct, že člověk zaplatí státu peníze i za větší kraviny. A jasně, radši bychom to prodali, ale zase tak nám to žíly netrhá. A navíc je šance, že jednou se bude do pražské knihovny vloupávat Nick Cage, aby ukradl první výtisk Incalu.
Cim vic nad tim premyslim, tim vic s tim nesouhlasim. Pokud se lidi (stat) rozhodli archivovat knihy (a ja souhlasim), nechapu proc jim ten zamer ma dotovat nakladatel.
A Walome samozrejme preháňa, lebo kniha nemusí mať ISBN a je to kniha. U nás sa napríklad ISBN udeľuje od roka 1989, všetko predtým nie sú knihy? Napokon, v českom zákone je to evidentne uvedené v § 2, čísl. 1, písm. g) číslo Mezinárodního standardního číslování knih, pokud bylo uděleno. :)
Pekne sa ten zákon o povinných výtlačkoch vyvíja. Kedysi to bolo dané nákladom, myslím, že pod 500 ks sa zákon nevzťahoval. Preto všetci vydavatelia prestali uvádzať náklad. Aktuálne na Slovensku platí, že ak je náklad pod 50 ks, tak sa naň zákon nevzťahuje ( http://www.zakonypreludi.sk/zz/1997-212 ). U vás to už vyrazili úplne, takže áno, aj limitky sa musia odovzdávať. Môžete na to nadávať, ale cieľom je zabezpečiť archívnu funkciu pre pár vybraných inštitúcií, ktorým to vyplýva zo zákona. Nič zlé na tom nevidím, k týmto povinným výtlačkom sa dostanete maximálne prezenčne, ak vôbec.
Tak když to nemá isbn tak to není "kniha". Ale jinak ano, musíš prostě odevzdat pár kousků pro národní blaho. A to si představ, že někteří nakladatalé (jakože všichni) i knihovnám svoje knihy prodávají!
Spis jsem fakt myslel kdyz nekdo vyda par kusu bible posazene diamanty. V tom zakone jsem nenasel nic co by mi to vysvetlilo. Zadne minimalni mnozstvi, ani to ,ze rozhodujici element je ISBN.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.