Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Ví někdo, co vyjde ve středu v UKK?
:D omg nic proti ale fakt není poznat že se to vztahuje k hlasování fabula rasa.. takhle to vypadá jako soutěž vaše a druhá comicspointu :) Nicméně díky moc
:D Klikni na obálku, přečti si co tam píšou a podle toho se zařiď.
Toe: na hlavní stránce kliknu na obálku a to stačí? Protože když se mi pak rozbalí info o soutežích a hlasování k fabula rasa, kliknu znova na obálku, nic se nestane.
dr_benway: Klikni na obálku ;)
U digitálního komiksu není otázka "jestli", ale "kdy" :) A je jedno, jak moc se to líbí zákazníkům, jde o to, jestli v tom bude více peněz a méně překážek - o ostatní už se postará marketing :) Jakmile tohle nastane, tak už to "pofrčí". Níže pár výňatků z mých každoročních teorií o digitálním komiksu :)

1. Technologie média je samozřejmě určitou překážkou, která ovšem není zdaleka ta největší a snižuje se každým dnem - už jsem viděl plno ohybných tenkých displejů s digitálním inkoustem se schopností přežít atomový výbuch :) a nikdo neříká, že digitální papír nemůže být k nerozeznání od dnešního papíru na bázi celulózy. I včetně pachu (podobně jako to dokáže jistý nový doplněk k přilbě s virtuální realitou ;) On taky dnešní papír těžko srovnáte s papírem před padesáti lety - málo kdo si dneska pochvaluje zažloutlý papír s rozcepenými konci a drsnou strukturou, jak se na něm vyjímají barvy a krásně voní ;) Dnešní čtenáři řvou i když je ve Star Wars magazínu použitý tenčí papíro-plasťák ;) O Papyrusu se už ani nezmiňuju :) Přesto se najdou tací, kteří si naopak za to to rádi zaplatí, viz odstavec níže... I přáníčka na papyrusu jeden rok celkem frčeli ;)
2. Hlavní překážkou je přechod ve výrobě/distribuci/pochodech ve firmě - i když můžou být náklady do budoucna nižší, žádná firma se nepohrne do kompletní restruktulizace za nemalé náklady hned a sama od sebe. Je zde ovšem krásný prostor pro nové firmy, u kterých jsou tyto náklady startovní. A tak jako u všeho díky tomu můžou obří firmy raz dva převálcovat ;) Pamatuju si, jak měl Amazon problémy a tvrdilo se, že elektronický supermarket teda asi nebude mít budoucnost - bum, nové centrum v ČR a testování roznášek drony říká něco jiného :)
3. Přechod na digitální komiksy rozhodně neznamená, že to bude rychlý přerod během půl rok a už vůbec to neznamená, že to úplně vyhladí papír. Jak by mohl trh s digitálním komiksem v budoucnu vypadat krásně ukazují dnešní crowdfunding projekty. Chceš si komiks přečíst? Jak je libo, digitální verze za pár babek je tu hned. Patříš ale do menší části, která si chce předmět kultu vystavit, chceš se s tím pochlubit nebo prostě zaníceně sbíráš? Jak je libo, připlať si a budeš mít pěkný papír v kožených deskách a ocelovou kouli na šňůrce jako bonus i s tričkem nebo plakátem. To samé dnes začíná platit u her.

Spousta lidí samozřejmě bude brblat, proč už jim nevychází komiksy v běžném papírovém provedení, jen digitálně nebo v luxusních knihách, ale ta spousta lidí bude v globálu menšina důchodců, kterým na to bude nová generace souhlasně přikyvovat při čtení sešitu, který vyšel zároveň ve vteřině po celém světě v 60 jazycích (nebo jednom v té době univerzálním ;) s animací nebo bez ní, hudbou, zvukem, digitálními odkazy na popis postav, komentářem autorů, reklamou na další díly, zajímavostmi, bez barev nebo s barvami... Ano, jako film nebo seriál, vlastně klidně propojené, mladé generaci to bude fuk... a když ho to tlachání kmeta v tramvaji vedle omrzí a komiks ho tolik nevtáhne, vybere si něco jiného z 60 miliónové databáze titulů, co má sebou vždy po ruce jen tím, že klikne na všechno od daného autora v daném žánru seřazeno dle světového hodnocení čtenářů nebo kritiků. Šak on se též bude divit, až mu za dalších pár let budou komiksy levitovat okolo škeble :)
Jak se mohu zúčastnit soutěže o Ságu? :D
TUKAK: Držím palce při vývoji aplikace .)
Zack: Tu bolest očí jsem nemyslel úplně doslova, jak jsem psal, zkoušel jsem na různá zařízení ( i kvalitní ), ale prostě mne to na nich nebaví, protože to čtení (Delší dobu) mi není příjemné. Jak píšeš, až to technologicky dozraje bude to fajn, ale to bude ještě "pár" let trvat, naž bude barevný e-ink, ohebné oled displeje nebo nějaké virtuální displeje masově rozšířený a cenově dostupný a e-knihy vytlačí klasickou knihu. Uvidíme jak rychlý bude vývoj, zatím si budu užívat pouze šustění papírových stránek :)

Ty nakladatelství jsem myslel tak, že vzhledem k malému trhu není možné vydávat statisícové náklady, kdy by nakladatelství náklady na vydání knihy rozmělnilo mezi více výtisků = mohli by se teoreticky výsledné knihy prodávat levněji, nebo více vydělat. Při větším trhu by bylo také více komiksových fandů a i kdyby každý preferoval něco jiného, i tak by se prodalo více různých komiksů.
SASAN_KING: Aplikace pro Android se určitě bude vyvíjet, teď se snažím, aby trochu vypadala (hezčí detail komiksu a komentářů, indikátor načítání) a aby se lépe chovala (třeba při ztrátě připojení k síti možnost nového načtení). Pak bych se pustil do zpřístupnění dalších částí webu.
SASAN_KING: Kvalita cteni je dana kvalitou zarizeni. A kvalitou podkladu, samozrejme, pokud tvoje zkusenost je cteni scanu z nejakyho tabletu za dva litry, ktery moc neumi vyvazit kontrast a vsechno je tak maly a rozplizly (protoze nizky rozliseni), ze na to mzouras, tak jasne, budou te bolet oci. Vsak ono to jeste bude chvili technologicky dozravat.
Nemyslim si, ze digitalni distribuce bude nekdy levnejsi. Hlavni vyhoda je, ze u digitalni distribuce se snadneji delaji slevove akce, takze pokud clovek vydrzi, tak muze nakupoupit ninja korytnacky az za ctvrtinu puvodni ceny jen proto, ze zrovna ma Eastman narozeniny (priklad).

Nakladatelstvi se tu vydavanim comicsu zivi, ono zas nejaky extra masivni pocty nepotrebujes, 1500ks je naklad, ktery kdyz se proda, stalo to za vydani.

Android clienta nemam ve sprave, takze dotazy smeruj na autora, link bude na google play. Mu zkusim napsat, jestli na to nechce Forum tady na CDB, abyste to mohli resit.
killingjoke: díky za odpověď
firesnake: Byl jsem včera, některé hlasy jsou stejně, ale některé jiné. Co si tak vybavuji, jiný hlas má Iron Man a Nick Fury. Možná jich bylo víc, ale u těch dvou jsem si toho všiml hned. Jinak Cap, Thor i Black Widow mají myslím stejné dabéry jako u jedničky. Každopádně, kdybych měl tu možnost, asi bych raději zašel na titulkovou verzi...
ZACK: Já jsem třeba zkoušel knhy i komiksy na tabletu (i mobilu a PC), ale moc mne to nenadchlo, nečte se mi to dobře, mám z toho divný pocit, bolí mne oči atp., proto si raději vezmu knihu. Navíc plno lidí má sice čtečky, ale knihy na nich jsou odněkud stažené, né koupené.
Zkušenost se čtečkou knih nemám, věřím, že e-ink je na čtení rčitě lepší, ale pokud vím, tak je zatím pouze černobílý, což v případě komiksů také není ono. Pokud se vyvine nějaký barevný inkoust ( nebo jiný typ displeje se kterým nebudu mít problém ), tak bych o digitální dstribuci i uvažoval (zejéna pokud bude cenově o dost výhodnější než klasická kniha), ale do té doby asi ne. I tak bych si ale asi komiksy raději koupil jako klasické knihy.

Největším problémem u nás je stejně asi to, že jsme malý trh (Československo), každý komiksový fanda preferuje něco jiného a nějakým masovým vydáváním komiksů se nakladatelství moc neuživí.

Jinak díky za odkaz na aplikaci Comicsdb pro Android, bude se nějak vyvíjet?

A v neposlední řadě také děkuji za tuto výbornou stránku, je vážně skvělá! .)

Dobrý den, chci se zeptat, zda někdo z Vás již byl na filmu Avengers Age of Ultron, pokud ano, byl český dabing totožný s tím z Avengers 1?
invape: mi ted doslo, ze sem asi znezminil, ze mluvim o comiXology, ale mluvim o nem tak casto, ze to ti asi doslo :)
DEmnoG: uz by se to stalo davno, kdybychom nezili v takovy prdeli, dneska uz prakticky neslysis, ze si nekdo koupil dvd neceho, pokud to neni nejaky sberatelsky klenot, vetsina jede Netflix. A ten ma byt u nas nekdy pristi rok?
to blackJag: jo, s filmy to vidím stejně jako ty... v podstatě se stane to stejné, co se stalo už v hudebním průmyslu. Deezer nebo Spotify s nekonečnou databází filmů.
Zack: tak díky za tipy
invape: Na vetsich tabletech muzes pohodlne cist cely stranky, pro mobily je lepsi guided view, kde mas comics rozsekany do logickych celku a aplikace prekvapive presne simuluje jak bys jel ocima po strance. Zni to divne, zvlast kdyz je clovek presvedceny, ze comicsy na mobilu musi byt uplne na hovno, ale neni nic snadnejsiho nez to zkusit, aplikace je zdarma, testovacich free sesitu je tam taky fura.
Zack: u beletrie čtu vždycky jeden řádek. U komiksu se vždycky dívám na celek, ne na jeden, pár panelů. Jak je to pochystaný na tý čtečce? Vždyť ty displeje jsou strašně malý... Nebo nás digitál o ten pocit okrádá stejně jako o radost z analogové fotky?
andre: blbe, jak bys to pak vybiral, kdyby to byl link? Ale pristi rok bych to mohl udelat co kategorie, to stranka, a tam to vypsat, pripadne i s obalkama.
felis: pamatuji si, že kdysi BF míval na každý region dealera - dnes je jeden na Moravu a jeden na Čechy :-) Muselo se do menšího, musí se dělat méně plakátu atd. Ta situace kolem je pořád ve stádiu nejistoty - vlastně jistota sahá jen potud, pokud jsou podepsané smlouvy. Všichni třeba vědí, že s tím, co pro trh znamená internet, se hrozně zaspalo, k žádnému jednotnému postupu to ale nevedlo. A budoucnost? Viděl bych to v kvalitní digitální distribuci (všechno, na co si člověk vzpomene, v odpovídající jazykové mutaci, za symbolický poplatek) + nějaký ten čas ještě limitované edice fyzických nosičů (třeba jako to teď dělá FilmAréna, která je ochotna udělat pěknou edici i něčemu tak nepěknému, jako je filmová Electra :-))
Zack: fabula - nedalo by se pro příště udělat (nevím zda je to technicky možné) že když jsem v tom výběrovym políčku, aby jednoltivé názvy fungovaly jako linky? ..... Mám strašně blbou pamět, takže u některých názvů jsi nejsem jist zda jsem to četl (potřeboval bych vidět obálku). ..... Je to píčovina, vim, ale zeptat se snad můžu;-)
Já teda UKK také nemám rád. Je to hnusná edice, která vypadá hnusně v knihovně, pokud teda člověk nemá všech 60 dílů a to já mít nepotřebuji. Pár jsem si jich koupil, ale pak jsem si uvědomil, jak hnusně to v knihovně vypadá a že anglicky vlastně umím, takže když mi pak vydání nějakého UKK připomnělo, že je tu komiks o jehož koupi dlouhou dobu přemýšlím, tak jsem si ho objednal v angličtině z Amazonu.
Co se týče knížek, z předešlého je jasné, že preferuji tištěnou verzi, ale už jsem se začínal koukat po tabletech. 1) Nemám to doma už pomalu kam dávat a navíc to skladuju s vědomím absurdity, že 50% těch věcí si stejně znova nikdy nepřečtu. 2) Přečetl bych toho za měsíc daleko víc, kdyby na to byly peníze, jenže oni nejsou.
Ještě poznámku k UKK: Ono to může přívést nové čtenáře, ale všichni tak nějak automaticky počítají s tím, že až dojde druhá šedesátka, celá tahle vlna lidí se vrhne na comicsy českých nakladatelství. Přitom kromě toho, co říkal Zack - tedy že varianta B je se na komiks prostě vysrat protože "za ty čtyři kila mi to nestojí", je ještě varianta C: za ty prachy mi to nestojí, zpirátim to na netu. Připojuji se tedy k vlně zvědavosti, co se stane, až to tady skončí, co to s trhem udělá. Docela bych rád nějaký článek od někoho, kdo do toho opravdu vidí a má čísla.
SASAN_KING: Image hlasil v roce 2013 15% digitalni prodeje. Loni v lete uz treba Saga prodala 25% na comiXology. Takze konkuruje, jeste chvili to zabere, nez digital vytlaci analog na okraj, ale bude to imho o hodne driv nez si ted lidi uvedomuji. V US. V Evrope to bude mit asi uplne jiny prubeh, ale i ted vidim v metru vic ctecek nez knizek.
Podle mne je UKK super věc, protože normálně bych si superhrdinské komiksy standartně nekupoval (nepočítám koupi z druhé ruky, ve výprodeji za zlomek ceny atp., to bych si nějaký ten superhrdinský komiks koupil :)
Když přišelo UKK s komiksem za 200,- CZK každých 14 dnů, tak jsem do toho šel, mám komplet první 60, zdražování ke konci jsem překousnul, nyní začíná druhá 60 za 250,- CZK a přemýšlím jestli pokračovat dále (zatím pokračuju :), nejspíše pokračovat budu, ale pokud se cena ještě šoupne nahoru, tak asi skončím.
Myslím si, že UKK je dobré v tom, že ke komiksům přivede lidi, kteří by si komiks jinak nekoupili a třeba to některé začne bavit a zavítají i do jiných komiksových žánrů, než jsou superhrdinové + těm lidem kteří mají rádi komiksy a superhrdinové nejsou jejich cílovka umožní rozšířit za slušný peníz jejich povědomí o universu Marvelu.
Na UKK se mi také líbí předmluva, povídání o autorech, případně o pozadí děje + skicy

Jako mínus vidím to, že v UKK jsou znovu vydány i věci, které již na našem trhu již vydali jiní (nevím jestli jenom Crew?), s čímž já osobně jsem problém neměl, ale věřím že někomu to mohlo vadit :)
UKK také zřejmě povede k tomu, že se asi delší dobu žádné vydavatelství nepohrne do vydávání komiksů od Marvelu ( ale třeba se pletu a někdo využije popularitu UKK k vydávání nějakých současných "pecek" a lidé plynule přejdou od UKK )

Chápu Zackovu obavu že by to mohlo sklouznout k devalvaci komiksů, ale myslím si že je zde jiná situace než u filmů v tomto případě by mohl převážit spíše ten přínos s přitáhnutím pozornosti lidí komiksem nepolíbených, kteří po skončení UKK zaměří pozornost na další komiksy od standartních vydavatelství. Přeci jenom je to zřejmě takový jednorázový projekt, který skončí a další takový již nebude ( Nevím, jestli v zahraničí něco podobného vydává třeba DC, ale pochybuji).
Komiks digitální vs komiks klasický si zatím podle mne tolik nekonkuruje a myslím že i v budoucnosti nehrozí nějaké masové zběhnutí od knihy k digitální verzi.
hele, mě to už unavuje. Rád bych si už konečně přetl tu Ságu
invape: Kdyz se mrknes na zacatek diskuze, tak jsem to tu uz zminoval. Ano, Crew defacto zajistuje ceskou variantu UKK. Nezastupuju Crew. Resil jsem to s nima, znam stanovisko lidi, co se jich to primo tyka, ale mluvit za ne nebudu a hlavne absolutne nic to nemeni na mem nazoru. Nesnazim se chranit chudinky z Crwe, neplacu, nepovazuju Hatchett za druhe nejvetsi zlo po katolicke cirkvi.

Asi neni moc lidi, co se vazne rozhoduje mezi Mause a Spider-Manem, taky to tu nikdo netvrdil. Jestli to mel byt priklad, tak jsem nepochopil ceho. Rozhodovani mezi Supermanem za 500 nebo Capem za 100 je uz vic k tematu. Imho.
Zack: nechápu, proč tady pořád pláčeš nad agresivní cenovou politikou UKK. Když se mrkneš do tiráže, tak je tam fůra jmen známých z jiných nakladatelství. Přímo zaiteresovaných lidí. Já bych se tak nechoval, kdyby mi to trhalo žíly. Konec konců Marvel tady vycházel hlavně u Crwe, nebo ne? A myslet si, že se někdo rozhoduje, jestli si koupí Mause nebo Spider-mana je úsměvné.

btw: od té doby, co fotím na digitál, jsem neviděl jedinou fotku. Když jsem fotil na analog, tak jsem se nemohl dočkat, až přijdu z Kodaku domů

rohlík 1,50 kč, máslo 25,- Kč, knížka 400,-?

PS: dumping v tomto rozsahu jsem vždycky chápal jako kňourání neschopných a nenažraných a nikdy jsem ho nepřijal. Jako ekonom ho považuji za mylný názor některých mých kolegů. Ale takových omylů je v učebnicích mnohem víc. Určitě zase nějaký najdeš
MB: Zkus se nahodnyho kolemjdouciho zeptat na to jaka je bezna cena rohliku, piva nebo knihy. Rekl bych, ze budou vedet.
Zack: Zajímavá definice. Jen si myslím, že nic takového neexistuje. I když mají lokální výrobci velmi podobné vstupní podmínky, ceny se budou od nejnižší po nejvyšší lišit o hodně a je jedno, o jaký druh zboží půjde, od pečiva přes pivo až po knihu. Proto mi taky přijde legrační tvrzení, že je něco pod běžnou cenou.
O tom to je, lidi porad jeste maji v sobe, ze je potreba veci vlastnit. Moc si na to vlastnictvi sahnout. K fyzickemu vlastnictvi maji vetsi uctu.
Tak to potom jó nikdy sem to nezkoušel. Ale taky mám raději když mám comics fyzicky.
Flash: Tak ten obsah většinou není fyzicky vázaný na přístroj, v tom problém není. Já jsem tedy byl vždycky v těchhle věcech staromilec a prostě mám rád šustění stránek, když si na tu knihu můžu sáhnout a v posteli se s ní pomilovat. Ale digitálně je to zase o dost praktičtější a je jasný, že to je budoucnost tištěných médií.
No ale když se podíváš v Americe furt vychází dost komiksů normálně. Má to sběratelský aspekt. A já digitalizaci nechci. Při představě že utopíš tablet nebo ho rozbiješ a comicsy v pýtchi. Tak je mám hezky v bedně a kromě požáru a tornáda se jim nic nemůže stát.
Flash: Digitalizace je budoucnost a tyka se i comicsu. U nas ma comics "stesti", ze jsme tradicne v tehle vecech tak 20 let pozadu. Ja uz comicsy kupuju z 90% jen digitalne. Ted nam mozna predstava, ze zmizi papirove comicsy prijde a) depresivni, b) nesmyslna, protoze to se prece nemuze stat. Deset let zpatky sem si to zazil s analog/digital fotografii. Kde je analog fotografie dneska?
Řekl bych ale, že je v tom trochu rozdíl. Bavili sme se tu o ceně komiksů a teď o gramofonkách. Jenže gramofonky zabila spíš technologie, víc dat, přenosnější apod. Zatímco u komiksů můžem být rádi, že se nám ještě nepřenesl až moc na e-kniny.
felis: Jasne, ze chybi. Lidem, co maj radi gramodesky :)

Kapis: yep, tohle jsem slysel uz od hodne lidi, ale vsichni to jsou stejny pripadi, co kupovali vsechno. Je otazka, jaky je procento tehle lidi.

Kolem a kolem, neustale narazime na to, nemame zadny cisla. A trochu me sere, ze asi nikdy mit nebudeme.
No zajímavá by v tomto kontextu mohla být informace od Tobiáše, (na Crwi), že prodej 1.dílu nových UKK je dost propadák a že by snad série mohla skončit dříve. Ale je otázkou, jestli si jen nedělal srandu. Ve mně rozhodně s druhou šedesátkou kupujícího ztratili, tak jak já ztratil zájem to nadále kupovat.
Zacku, te definice, kterou jsi použil, se týká dumpingu v mezinárodním obchodě, to je přeci jen něco trochu jiného, nevím, jestli je to úplně přiléhavý na případ UKK. Každopádně strašně zajímavá debata. Dost by mě zajímalo, jak vypuštění UKK zahýbalo s prodeji „normálních“ comicsů od etablovaných vydavatelství, ale to by chtělo data.

Blackjagu, vypadá to, že jsi dobře zorientovaný. Co se podle tebe stane, až ta předsmrtná křeč skončí? Buďto u nás přestanou být k dostání filmy na fyzických nosičích, a v takovém případě se tím jenom urychlí trend který začal s masivním rozšířením rychlýho internetu (warez+online videotéky), nebo distributoři, kteří přežijí, využijí uprázdněných míst a ceny zase zvednou (za předpokladu, že o filmy na fyzických nosičích bude ještě někdo stát), nebo pojedou jako doteď a spokojí se s nižšími maržemi. Proč by kterákoliv z těch variant měla být špatná? Chybí někomu gramodesky?

Smutné by bylo, kdyby to poškodilo filmové odvětví jako takové, což ovšem nehrozí. Filmový průmysl jde do sraček z úplně jiných důvodů souvisejících hlavně se změnou způsobu života.
Invape: z toho co vím se musím přiklonit k Zackovu názoru. Dealeři od BF mluví o pošetkách jako o něčem, co devalvovalo filmové nosiče jako málo co. Pořád se sice prodávají relativně dobré objemy, ale s hodně menšími maržemi. Výborně se třeba prodávají tituly za kilo v marketech atd., ale ten rabat si asi dokáže každý představit. Distributory taky drží zavážky nasmlouvaných titulů bez možnosti remitendy, jenže i to přestává fungovat, protože co pak s těmi haldami, co zůstanou? Pak už to nikdo nechce ani za pade :-) I těch filmů se teď na dvd a BD dostane méně, stačí se podívat na seznam distributorů, co před nějakým časem ještě normálně jeli: na trhu zůstává BF a MB jako nejsilnější hráči, jinak HCE těžce paběrkuje, Intersonic je skoro dead, Vapet na pošetkách dojel, to stejné Řitka... Tento trh je v předsmrtné křeči a už jen záleží na tom, jak dlouhá ta křeč bude...
MB: Ceny comicsu u nas nestanovuje monopol, ale velmi podobne vstupni podminky pro vsechny lokalni vydavatele. A dal to zalezi, koho v tehle diskuzi predstavujes. Uz jsme si ujasnili, ze ctenarum to muze byt jedno, Hachette na to ma pravo (a ja jim to nezazlivam, chova se jako dobry hospodar). Jediny co tvrdim a od ceho se zda se porad nejak odklanime, je fakt, ze to muze mit negativni vliv na domaci comicsovy trh. Neorganizuju tu masivni letakovou kampani proti UKK. Nevolam po zakazu dovozu levnych jablek z Polska. Jen se mi to osobne nelibi.
Zack: Čistě pro zajímavost, co má jako podle tebe být ta "běžná cena"? Něco, co stanoví monopol, prezident, bůh? Pokud něco generuje zisk, je to cenově naprosto v pořádku. Špatné by to bylo až ve chvíli, kdy by se na trh něco úmyslně dávalo se ztrátou. Neznám čísla, ale dost silně pochybuji, že UKK prodělává.
Aby v tom Zack nebyl sám, tak to co dělá Hachette s UKK nepovažuji za dobrou věc:).
invape: "A standard technical definition of dumping is the act of charging a lower price for the like goods in a foreign market than one charges for the same good in a domestic market for consumption in the home market of the exporter. This is often referred to as selling at less than "normal value" on the same level of trade in the ordinary course of trade. Under the World Trade Organization (WTO) Agreement, dumping is condemned (but is not prohibited) if it causes or threatens to cause material injury to a domestic industry in the importing country."

Prodavaji pod beznou cenou, nikde netvrdim, ze jdou pod sve naklady.
Zack: to nebyla debata o dumpingu, ale o cenové elasticitě. Já netuším, jaká je výrobní cena UKK, takže se nemohu bavit na téma UKK a dumping. Za dumpingové ceny se prodávává ve 2 případech - A) když chci zničit konkurenci a zaujmout její pozice, a B) když potřebuji vyprázdnit sklad. Variantu B můžeme pominout. Když zničím konkurenci, zvedám ceny, prt. je nemohu donekonečna dotovat a taky už není důvod je držet nízko. Potom, pokud se firmě cenu nepodaří zvednout, tak jí to nakonec zničí (to se stalo u pošetkových DVD firem). Anebo se jí podaří prosadit s vyšší cenou. A zde se zase otevírá prostor pro konkurenci.

Zacku, a jaká je vůbec výrobní cena UKK? Určitě to víš, tak se poděl o informaci.