Většinou žádné sporty ani esporty nesleduji, jen když není jiná zábava. Vždycky jsem si raději hru zahrál, než sledovat, jak ji hraje někdo jiný. Proto mě vždycky mrzí, když někdo si odmítne jít zahrát (ať už cokoliv) se slovy že se jde dívat na zápas. Prostě než aktivně něco dělat, tak raději lapět na prdeli a čučet. Obzlášť, když někdo sleduje nějakou hru pravidelně, bych si řekl, že se tím sledováním něco naučil a pak když dojde na hru, tak to hraje jak totální amatér.
Valon: ono se dá koukat na cokoliv kdyz jsi v tom zainteresovaný. Ale zatim jsem se na zadny mtg zapas nedival, protoze bych to potreboval pauzovat. Takze zatim jsem nenasel zalibeni ce sledovani jakohokoliv sportu. Mozna casem. Ale asi mi to dost znechutil tata ktery v televizi nikdy nemel zapnute nic jineho nez sport. A to i kdyz se nedival.
Hawwwran: A to zrovna MtG má oproti jiným e-sportům obrovskou výhodu při sledování, že komentátoři věnují (aspoň teda většinou u těch velkých turnajů) slušnou část času vysvětlování, co se právě stalo a proč to (asi) ten hráč zahrál tak, jak to zahrál. Takže se člověk i přiučí. Co jsem zkoušel jsem sledovat LOL nebo DOTU kvůli kamarádům, co mi pouštěli náhodné videa, tak jsem se nechytal naprosto ani trochu krom té nejzákladnější znalosti. Prostě jenom barevný maglajz a někdo nadšeně řve, že se něco stalo :D
Btw, byly to zrovna MtG streamy, co mě naučily nerýpat do lidí, co sledují sport. Za mlada jsem si pořád dělal legraci, jak někdo může sledovat jakýkoliv sport a pak mi časem došlo, že se v ničem neliším, když koukám na dva lidi, jak akčně pokládají karty na stůl a někdo to komentuje. Ba dokonce jsem pro ostatní lidi mnohem větší exot než jakýkoliv sportovní fanoušek.
Kdyz si odpustim hyperboly, ktery nektery zbycne urazi, tak je proste holy fakt, ze sport je vetsinou prehledny. Je opravdu hodne malo sportu, u kterych neni na prvni pohled zjevny, o co se sportovci snazi, jestli se jim to povedlo nebo ne. Naopak esport ma problem (a je to problem, je to vnimano jako problem a zatim ten problem nikdo nedokazal vyresit) ze nejsou prehledne. Neni to o genialite, o narocnosti divaka, nakonec casto ani o znalostech pravidel. Problem je spis v rychlosti, mnozstvi vnemu, konfliktu visualni atraktivnosti a citelnosti, to ze se odehrava vetsinou nekolik malych zapasu zaroven, rapidnich zmenach pravidel. Nikde jsem nerekl, ze na fotbal koukaj jen primitivove a ze na esport jen geniove, jen ze sport je prehlednejsi a tim padem i pristupnejsi sirsi verejnosti.
Tech problemu kolem esportu je samozrejme more dalsich, od absolutni nevyzralosti akteru (jsou to decka), toxicita komunity, a protoze jsou v tom prachy, tak se mu nevyhybaji ani stary problemy ze sportu jako je treba korupce.
Samozrejme to neplati obecne, jsou sporty, ktery jsou komplikovany, stejne tak EVO je takovy svatek alkoholiku ve Vegas, protoze na Street Fightera muze clovek koukat i po flasce vodky a asi chape, co se deje.
Mkw: dík. Já se právě zatím setkal spíš jen s neuznáváním. Ale zase žádné zarité fanoušky esportu taky neznám.
Já myslím, že nemyslel že ehry jsou nezajímavé, že to řídí programátor. To přece nemůže myslet vážně nikdo kdo hrál alespoň jednu, jakoukoliv digihru.. tetris třeba. Kdyby hru hráči neovlivňovaly, nebyly by to hry. To je jak říct že karetní hry nejsou hry, protože karty už jsou vytištěné. Myslím že to byla spíš urážka Zacka.
Já třeba hraju Magic: the gathering. Kdo nezná, tak je to karetní hra kde se (v základu) hraje s 60 kartami (každý hráč). Těch 60 karet se vybírá z více než 20000 existujících karet. Pravidla v pdf mají 250 stran.
Je těžké někoho nového pro tu hru nadchnout. Ne proto že musí být člověk genius, ale prostě proto že vniknout do té hry stojí nemalé úsilí, které spousta lidí pro neznámý druh zábavy není ochotno vynaložit.
Na druhou stranu naučit někoho prší je rychlé a tak je pravděpodobnější že se tím budou lidi bavit.
Tady Hawwwranovi rozbiju teorii, ze lidi, co sleduji sport, neuznavaji esport - prilezitostne koukam jak na sport, tak na esport. Ted mi bezi ME, jindy koukam na turnaje ve Street Fighteru.
A podle implikace nize jsem narocny primitiv :D
Argumenty ve smyslu, ze hru ridi programator taky neberu - vytvori mantinely/pravidla a esportovec(!!) doda skill a taktiku.
Milo: ale to je prece fakt. To ze nekdo sleduje hru s jednoduchymi pravidly z te hry nedela spatnou hru a z divaka idiota. Slozita pravidla zase ze hry automaticky nedelaji skvelou hru a z divaka genia.
Zack jen rekl fakt, ze kdyz nekomu ukazu fotbal, tak hned na zacatku mu reknu ze mic musis dostat do protivnikovy brany a zbyle detaily vysvetlim za chodu. Kdyz mu ukazu dotu (sam to neznam), tak jako u zackovych mnoha hrist a dokupovani bonusu pri hre atd. Je to proste tak komplexni, ze se do toho tezko nekomu vstupuje. Uz na zacatku musi mit divak silnou motivaci chtit to cele pochopit. Neni treba hned premyslet o esportu. Ja mam tohle u sachu. Nedokazu ty tahy ocenit, nemohl bych to sledovat pro zabavu. Jednoduchost pri sledovani i pri hrani (i ja uz s kamaradama hral fotbal s PETkou) dela z fotbalu naopak genialni hru pro masy.
Tuhle potrebu se urazet kvuli kravinam moc nechapu. Vzdyt je to jinak docela zajimava diskuze.
Milo: Podle mě to rozhodně nevyznívá tak, jak píšeš, ale tak, že sledování sportu je méně náročné než sledování esportu, tudíž je přístupné i lidem s půlkou mozku, na rozdíl od esportu. Ale i kdyby tomu tak bylo a opravdu to vyznívalo tak, jak píšeš, tak i potom je to pořád na hony vzdálené tomu, co SoK napsal a na co pak Zack reagoval. Tedy "musíš být zákonitě primitiv, který se na to dívá jen proto, že by nedokázal sledovat hraní počítačových her."
Zack a hawran : SoK reagoval na tohle :
"Drtiva vetsina klasickeho sportu ma naprosto trivialni pravidla, ktery je schopny sledovat i clovek s pulkou mozku. Kdyby se fotbal hral na trech hristich zaroven, kazdy hrac mel specialni schopnosti a mohli si behem hry podle bodovani dokupovat lepsi gear, tak to taky nebude sledovat kazdy Franta :)" , což vyznívá , že Zack tvrdí, že na sledování sportu můžeš bejt i kreten, ale pokud chceš sledovat esport, musíš být geniální...:)
Chtěl bych vidět a číst reakce Angličanů, kdyby jim někdo bučel při hymně, co všechno by v tom byli schopni vidět.
Fotbal nic moc, Jogi jako obvykle pobavil, i když to bylo z jeho strany takové polovičaté ;-) Anglie hraje dost hnusně, ale vyhrává, takže by se mohla dostat daleko. Koukat na tohle mě ale vůbec nebaví, vyloženě mě ty jeho pracky iritujou.
Mikei: Zápasy úchvatný, gólů jak nakadíno, ale šlo to nějak mimo mě, jak jsem se emočně vyždímal v neděli a mám už v hlavě Dány. Frantíkům chyběla hladovost. Teď jsem už ale na Němce s Anglány nažhaven, to je další díl nekončícího seriálu a hraje roli tolik věci mimo fotbal (předchozí velké zápasy atd.), že to nejde neprožívat. Podle mě to dopadne fiaskem jednoho z týmů, nic těsného to nebude. A poprvé v životě přeju Němcům.
Jinak zatím jsou skvělí rozhodčí, nepamatuju turnaj, kde by se prakticky neřešily chyby. Ta penalta v zápase Francie s Portugalskem byla divná, ale byl to snad jediný větší přehmat. VAR není extra nadužíván, když je použit, tak pro zvrácení nebo potvrzení toho, co zvráceno nebo potvrzeno být podle pravidel musí, takhle by to mělo být. Obávám se, že na MS tomu tak nebude a stále budou mít rozhodčí tzv. prostor pro vlastní interpretace, protože se musí tomu štěstíčku jít naproti a zájmy sponzorů jsou zájmy sponzorů, že jo.
U některých komentářů jsem si vzpomněl na diskuze k MS v rugby (2011 nebo kdy), kdy se diskuze týkaly hlavně a především toho, jak je fotbal blbej, jak se tam simuluje, jak se hráči přou s rozhodčími atd., rugby samotné skoro nebylo probíráno :-D
Zack: Tohle pletení a čtení toho, co nebylo psáno, se tu děje docela často, časem si na to zvykneš ;-) Když už jsi to nadhodil, tak já na hraní jiných lidí koukal kvůli vztahu ke hře než k lidem. Moderní hry jdou mimo mě, takže na to nekoukám, ale hrát třeba FIFU nebo jiné sportovní hry, tak to budu sledovat. Ta vazba na lidi/tým by už pak asi přišla sama.
Hawwwran: to se toho vubec nijak netyka, ber to proste jako doporuceni na dobry dokumentarni film :) Nebo to neres, ja nemam potrebu lidi obracet na comics, natoz na esport, jen mi to neda nedoporucit dobry veci dal.
Zack: když já mám u sledování sportu ten problém, že (a je to můj osobní pocit, nikomu ho necpu) abych cítil to napětí, musel bych se tou nudou prokousat abych o tom měl nějaké povědomí, že kdo hraje s kym a proč a jaké jsou důsledky výher a proher a prostě to je jak když.mi někdo řekne: "tahle manga je fakt super, ale nejdřív se musíš prokousat deseti knihama a pak to bude fakt super, slibuju".
Saint of Killers: Tak ja delam admina jen proto, ze mi to tu patri, jinak bych samozrejme se svym rozhledem nemel sanci na tu elitni pozici dosahnout. Na zbytek nejak nevim, jak bych ti odpovedel, mam pocit, ze sis me s nekym splet nebo sis neco spatne precet nebo nevim :)
Zack: jo a vůbec nemluvím o hráčích. Tam je jasné proč to dělají a že je to baví. Ať už jde o jakýkoliv sport. Když mluvím o tom napětí, tak z pozice diváka, samozřejmě.
Zack: jo, ja vim, že nepolemizuješ, ale vysvětluješ. Já asi to napětí necítím právě proto, že nemámžádné pocitové "želízko v ohni".
SoK: někdo řekl že sportovci (profesionálové) nemají skutečné speciální schopnosti? "Co nastavil programátor" má urazit zacka jako admina, nebo esport? Jestli zacka, tak nechám reakci na něj a jestli esport (snad ne), tak nějak nevim co říct. Zní to jako kdybys nevěděl že.ty hry hrají lidé a věř mi, že ti hráči mají ve svém oboru také skutečné speciální schopnosti.
Je fajn vědět, že na těchto stránkách dělá admina někdo, kdo ví, že pokud sleduješ normální sport, musíš být zákonitě primitiv, který se na to dívá jen proto, že by nedokázal sledovat hraní počítačových her. Takže díky, Zacku, že jsem hned zkraje zjistil, že na této stránce nemá smysl zapojovat se do jakékoliv diskuse, když admina může dělat někdo s tvým rozhledem.
Jinak bude to pro tebe asi velký šok, ale sportovci MAJÍ různé skutečné speciální schopnosti, narozdíl od něčeho, co pouze nastavil nějaký programátor.
Hawwwran: Ja s tebou hlavne vubec nijak nepolemizuju, vysvetluju jen, proc to tak imho je.
ad fandeni klubum: Mi prijde naopak naprosto normalni, ze si pri sledovani sportu/esportu najdes svoji vazbu na konkretni team nebo lidi a proto jim fandis, protoze jim prejes uspech.
ad napeti: Pust si nekdy schvalne docu nize, jestli v tom neuvidis zadny napeti, tak je problem spis v tom, ze ses uvnitr mrtvej :) https://www.youtube.com/watch?v=bdgTa9ni4S8
Zack: moc nevim co se hraje, mam jen maly prehled, ale jo. Je to slozite. Ostatne sachy taky.
Nevim co je OG a TI.
Muj point porad stoji. Chapu ze lidi nejaky sport nemaji radi, nebo je vubec nezajima, ale ta premisa ze esport je uplne jiny kulha na obe nohy. Premisa ze sledovat fotbal je uplne jine nez sledovat hrace fortnite kulha i na obe ruce.
Abyste umeli muj nazor zaradit. Osobne mne vetsina sportu nezajima, obcas se podivam na nejakou olympiadu v hokeji, nebo kdyz bezelo na navsteve rugby tak to vypadalo zajimave. Hry jsem nikdy nejak nehral. Mam par srdcovek z dob pixelatych her, teď hraju witchera, ale vždy jsem si našel zajímavější zábavu. Věnoval jsem se jako malý atletice. Esport mne nezajímá ze stejného důvodu jako jakýkoliv jiný sport, nevidím v tom to napětí a hlavně nechápu fandění klubům, když příslušnost ke klubu nemá žádný reálný základ, ne jako třeba když u nás ve vesnici hrajou jen místní chlapi.
Hawwwran: To je uplne normalni, ze lidi odsuzuji veci, kterym nerozumi. Coz je ale i do znacne miry chyba esportu, ze zatim nedokazal nejit cestu k mainstreamu. A jako clovek, kteryho vubec nezajima fotbal nebo hokej, ale je zvedavy, jestli se letos OG dostanou do TI, musim proste uznat, ze esport neni pro verejnost nic extra pristupneho. Zakladni problem je v pochopitelnosti. Drtiva vetsina klasickeho sportu ma naprosto trivialni pravidla, ktery je schopny sledovat i clovek s pulkou mozku. Kdyby se fotbal hral na trech hristich zaroven, kazdy hrac mel specialni schopnosti a mohli si behem hry podle bodovani dokupovat lepsi gear, tak to taky nebude sledovat kazdy Franta :)
SoK: já takový názor čekal. Sám nejsem příznivcem sledování sportu (jsem příznivcem provozování sportu).
Všiml jsem si právě téhle názorové nekonzistence příznivců klasických sportů a zaujalo mne jak jsi psal, že ti žádný film nedá tolik autentických a nescriptovaných emocí (když to shrnu). Vzhledem k tomu že eSport nabízí totéž, čekal bych, že takoví fandové budou esport uznávat (ne nutně mít v oblibě), ale opak je pravdou. A to mluvím o eSportu, o jeho existenci. Ani se nepouštím do debaty o sledování esportu, protože sledovači toho jak jiní hrají profesionálně videohru je uplně mimo pochopení sledovačů tradičních sportů. Přitom mi to přijde uplně totožné, jako někomu kdo nepatří ani do jednoho z těchto táborů.
Pro mne osobně není problém přijmout fakt, že sport je velmi široký pojem. Fotbal, box, šachy, videohry. Proč ne?
Během covidu se byli tradiční fanoušci nadšení z esportů. Ale jen když jejich tradiční sportovci zdůvodu izolace hráli videohry. Cyklisti jezdili na stacionárním kole a jejich postava jela ve hře (je to esport?), Automobiloví závodníci jezdili závodní hry (je to esport?). Je vůbec jízda v autě sport?
Takže, chápu že se někomu nějaký sport nelíbí, ale přijde mi zvláštní to absolutní odmítání něčeho vo splňuje to samé jako běžný sport jen proto, že jsou to televizní hry.
Ad FOTBAL vs RUGBY vs ...TO, CO BAVÍ MĚ (ad @fimi)
Vždy to bude individuální a subjektivní... ale dovolte opět trochu širší pohled.
Kdysi dávno mi někdo řekl, že láska není slepá. Láska vidí především to, co nevidí ostatní. Je to bonmot, který používám vždy, když dojde na subjektivní hodnocení sportů, koníčků... vlastně čehokoli. Vášně fanoušků esportu, fotbalu, rugby nebo i hokeje chápu. Zatímco někdo vidí krásu v jednom tahu střelce na A8 nebo obětování dámy, někdo jiný dokáže ocenit naprostou komplexnost toho, kdy 11 lidí hraje na trávníku svý vlastní šachy (a ještě u toho plivou vlastní plíce) - rozumím, že někomu to může přijít jako nudné, ale lidi, co někdy alespoň jednou kopli do balonu a pokusili se přežít 90 minut, to vidí asi jinak. Neskutečný šach s lidma je třeba i americký fotbal. A v ČR je to naprosto nedoceněný sport - jeho komplexita je dost široká, byť se jedná na papíře o dost přímočarou věc.
Týmové sporty považuji obecně za dost šílenou věc a daleko těžší než ty individuální (ať už se bavíme o šachu či tenisu). Je tam prostě daleko více proměnných a daleko více prostoru pro chybu... stejně jako prostoro pro naprostou symfonii (jinak zní housle či basa... a jinak to zní v celým orchestru). Klobouk dolů před všemi, co tohle dávaj. A myslím, že je nad slunce jasnější, proč tolik lidí ty týmový sporty po celé planetě sleduje. Jinak nejlepší týmový sport je SAMOZŘEJMĚ BASKETBAL - respektive je to samozřejmé pro mě, protože ho hraju, ale také proto, že na to existují i TVRDÁ DATA - kde analytici zkoumali, jak moc ovlivňují výsledky zápasu "štěstí" vs "dovednosti" u největších a nejsledovanějších sportů. Statistika prostě nelže a tady je video, které to skvěle shrnuje.
Statistika prostě nelže :) ... ale vášeň je a bude prostě individuální záležitost. Znám lidi, co vás dokážou nadchnout pro fotbal, hokej, ale třeba i rugby. Každý má svý "pádný" argumenty a stejně tak si lidi klepou na čelo, když je poslouchaj. Stejně je to i s láskou ke komiksu. Dost lidí se na nás, jako fanatiky týhle subkultury, dívá přes prsty - protože prostě v obrázích skvělý a propracovaný příběh neodvyprávíte (ale věděj houby, že jo!)
A o to více tady na CDB děsně cením lidí, kteří dokáží skvěle vyargumentovat své recenze.
----------------------------------
Poznámky pod čarou:
NUDA: ano, sport dokáže být nudný - i ten, co vás baví - protože jsou někdy zápasy, který jsou prostě o ničem. Je fér si to s klidem pojmenovat a stejně tak stát v úžásu nad včerejsím ME v kopané. Tohle byli emoce i pro mou ženu a ta o fotbale neví skoro nic :)
NEGATIVA: každej sport má i svá dost hnusná negativa - patří do fotbalu simulování? Není ho tam příliš? Patří do hokeje boxerské souboje? A není jich tam moc? Patří do amerického fotbalu, basketu, atd. tolik reklamních přestávek, není to kouskování sportu strašný...? atd.
PS: A abych se konečně dostal k tomu podstatnému. Rugby nebo Fotbal? Tady není prostě o čem. Kolegové z agentury kdysi připravili tuhle reklamu a tam je všechno :) https://youtu.be/J76OxZjZPLE
Ačkoli to vidím pocitově stejně jako SoK (ostatně hraju pravidelně basket... ale stejně tak jsem v životě něco proseděl u PC), tak si dovoluju ten pohled trochu rozšířit. Jako podobný diskuse se kdysi vedli třeba u šachu - a i dnes jsou dva tábory, co řikaj, že šachy rozhodně sport nejsou. Ten druhý tábor má názor poněkud opačný. Rozumím, že mnoho lidí to subjektivně vnímá tak, že e-Sport nemůže být sport, ale když půjdeme na dřeň a zpátky k původnímu významu, tak to sport rozhodně je. Ostatně dovolím si citovat definici, kterou dává třeba česká wiki:
Slovo sport je anglosaského původu a odvozuje se od slova disport, znamenající obveselení či rozptýlení. Pojmem sport je dnes obvykle označována aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné nebo porovnatelné s jinými provozovateli téhož sportovního odvětví
A i česká wiki k tomu samozřejmě dodává vymezení vůči PC hrám. Ale když vezmu ten začátek, tak to tam vlastně je. Jasně, na té anglické wiki je ta rozprava daleko čitelnější a tam se mi líbí, že používá slovo athleticism a celkově to shrnuje slovy: Sport pertains to any form of competitive physical activity or game[1] that aims to use, maintain or improve physical ability and skills while providing enjoyment to participants and, in some cases, entertainment to spectators - takže jde o to, kterou a jak širokou "definici" si člověk vybere.
Ale i s tím "fyzičnem" to je problematické - můžeme říci, že lidé, co hrají PC hry jsou úplně fyzicky out? Kdysi jsem viděl dokument, jež popisoval tuším mladé korejce či japonce, co 12 - 16 hodin denně smažej hry, zdokonalují se v týmové taktice, ale přitom spí 4 hodiny a rozhodně cvičí, aby to fyzicky vůbec dali. Dnešní nejlepší týmy maj posilovny, maj kouče, kteří je připravují psychicky i fyzicky. Ono to možná není vidět za PC/konzolí, ale musej být ready i fyzicky. A na svých skills musej fakt makat.
Na některé e-sport turnaje kouká více lidí než na kdejaký basket či florbal. I to je známka toho, že i v tomhle se pohled na e-gaming (což je možná lepší výraz) prostě změnil v celý společnosti. A dnes třeba výrobce energy drinku koupil jeden celý tým :) Já bych prostě byl opatrný s těma definicemi / či jednoduchým odsudkem.
Hawwwran: E-sporty neuznávám. Já se zajímám a sleduji velké množství různých sportů: fotbal, hokej, basket, baseball, americký fotbal, tenis, box, atletiku, sjezdové lyžování, biatlon, šipky, snooker, curling, motosport, atd.
Co se týče hraní her, sám jsem hrál počítačové hry zhruba 30 let. Tisíce her jsem hrál a stovky jsem jich dohrál. Dlouhá léta to pro mě byl koníček číslo 1, takže z vlastní zkušenosti si myslím, že tohle prostě nemá se sportem vůbec nic společného.
Fimi tak rugby by vubec celym pristupem a "kodexem" chovani vuci sobe meli vsechny sporty brat jako vzor. Na hristi si zprelamou kazdou kost ale hned po zapiskani si podaji ruce a konec. Nejaka medaile nema vyznam a unfair play uz vubec nepripada v uvahu.
SoK co bych za to dal, kdybych to mohl ocenit, co jsi napsal. Vidíš, ale aby jsi ty emoce ze sportu vnímal, musí tě ten sport bavit a žrát to na to koukat na TV. To mě absolutně nebaví. Za mě ztráta času. Čili emoce mohou stříkat jak fontána ale já radši budu dělat něco jiného, když bylo nedávno MS hokej, neviděl jsem jedinou vteřinu a to samé Euro, fotbal obecně považuji za jedno velké divadlo.. K čemuž krasne sedí toto
Ale to je můj pohled na věc, hlavně nemám v úmyslu vám to nějak kazit.. Fandit je fajn samozřejmě akorát já mám fotbalovej stadion pouze spojeny s koncerty
No vidíte, já zase sport miluju a raději se kouknu na ME ve fotbale než na cokoliv, co nabízí Netflix a spol. Důvod je jednoduchý - nikdo mi v televizi nebo na netu nenabídne opravdovější emoce, příběhy a dramata než sport. U filmů, seriálů, ale třeba i komiksů si často říkám, že tohle už je opravdu moc a scénárista si ze mě už vážně dělá prdel. Ale to se mi u sportu nikdy nestane. A to ani v případě, kdy se během jednoho večera dvakrát stane, že jeden z týmů na Euru prohrává 10 minut před koncem o dva góly a ještě stihne vyrovnat.
Se sportem se pojí spousta nejsilnějších zážitků, které jsem při sledování televize prožil. Např. Když olympiádu vyhrál rychlobruslař Steven Bradbury jen díky tomu, že byl v semifinále i ve finále nejhorší. Když Matt Emmons na dvou olympiádách po sobě odstřelil zlatou medaili posledním výstřelem. Když Manchester porazil ve finále Ligy mistrů Bayern 2:1, ačkoliv v 90. minutě prohrával 1:0 (a to Manchester United nesnáším). Když Hamilton vyhrál poprvé titul mistra světa, ačkoliv ještě dvě zatáčky před cílem byl celkově druhý. Když jsem se díval na třídenní bitvu ve Wimbledonu mezi Mahutem a Isnerem. Nebo když Chorvati a Švýcaři dokázali v posledních minutách vyrovnat v jeden den jasně prohraný zápas na ME. Já osobně řadím včerejší fotbal mezi mimořádné zážitky, na které si rád vzpomenu i po 20 letech. Sport je zkrátka úžasný!
Upřímně mám radši rugby, tam něm pocit že koukám na divadelní představení slečinek.. A i tak na sport Teda vůbec nekoukám, přijde mi to stupidní. Ale každý to má holt jinak.. Zase uznávám že lepší koukat na 22 herců co běhají, než na dostihy či motorové sporty kde jezdí pořád dokola..
ME 88 vyhrálo Nizozemsko. ME 92 Dánsko. ME 96 (konalo se v Anglii) Německo. ME 2020 vyhrála Francie. Ve finále byla Itálie. ME se konalo v Belgii (a v Nizozemsku). Jestli nevíte, kam směřuju, tak se koukněte na pavouka letošního ME ;-)
A další zajímavost. Výsledky ČR na ME. 96 - finále. 2000 - skupina. 04 - semifinále. 08 - skupina. 12 - čtvrtfinále. 16 - skupina. Finále, skupina, semifinále, skupina, čtvrtfinále, skupina, letos zase postup. Finále už bylo, semifinále taky, čtvrtfinále taky. Chybí dva výsledky. Jeden z nich, osmifinále, to už letos být nemůže.
Mikei: Coufal překvapivě sem tam udělal chybu, chyboval snad nejvíc z celého našeho týmu . Taky doufám, že Franco do sestavy nesáhne a nechá stejnou na Dánsko. V týdnu se na ten zápas podívám ještě minimálně dvakrát. Už začala klasická trenérská přestřelka, kdy si navzájem chválí týmy a pasují se když ne do role outsidera, tak týmu, který nemá nic jisté :-D Dánsko je asi o třicet míst výš v žebříčku, favority jsou oni a můžou to okecávat jak chtějí. A z hlavy si ty dva poslední výsledky a kanonády prostě nevymažou. Podvědomě nás podcení a to bude jen a jen dobře.
SSP: Slušný porovnání. :D To nemůže být náhoda.
Jinak včerejší zápas byl boží. Nedovedu si představit lepší skalp Nizozemců, než po takovém průběhu. Kluci tomu šli naproti a vyhráli zaslouženě. Mile mě potěšilo, jak se s tím porvali nováčci; ať už Barák, což vedlo konečně k tomu, že na hřišti byl někdo, kdo umí kopnout roh a nekope ho od brány a samozřejmě to podstatný; dokáže podržet a rozdat balon. Nevyvaroval se chyb( ta neproměněná šance byla zlá), ale byl rozhodně víc cítit oproti Daridovi. To samé Ševčík s Kadeřábkem. Vůbec Kadeř si to odehrál skvěle na to, jak dlouhou pauzu od posledního zápasu měl. Dumfries není žádný nazdárek. Jen také škoda té tutovky. :) Celkově to bylo famózní a potěšili mě i stopeři, ke kterým jsem spíše negativní. Celkově paráda a věřím, že s takovouto pílí, přístupem, jsme schopni porazit i Dány. A tentokrát doufám, že zůstane sestava, jako hrála včera. Byla mnohem více konstruktivnější a fotbalovější. A stačí k tomu, v uvozovkách, tak málo. :)
Pobavil mě včera Coufal a jeho zahrávání přímáku, ze kterého posléze z protiútoku dostal žlutou. :D Teď se tomu směju, ale bědoval jsem.
SlouzimStarymPsum: Fajn porovnání a historický vhled, díky! Těch náhod je neskutečně moc.
Tak snad v tom letos nebude hrát roli záměna soboty za neděli a postoupíme! ;)
Na ČT ve studiu po zápase Belgičanů říkali, že to je přesně 17 let od našeho čtvrtfinále s Dánskem, a taky byla neděle :-D Já přidám, že v tom roce (2004) vyhrála Stanley Cup Tampa a porazila Calgary, kanadský tým. Po deseti letech se tam kanadský tým dostal, když předtím se do finále naposledy dostal Vancouver v roce 1994. Letos je ve finále kdo? Tampa. Kdo ten druhý? Montreal. Kanadský tým. Po kolika letech? Po deseti! Kdo tam byl před těmi deseti? Vancouver! Hrát se bude zase od šesti, zase ve městě na B, zase o víkendu (jen místo neděle sobota). A jak jsem zmiňoval cestování, že by mohlo hrát roli, tak Dánové sice museli na osmifinále letět jinam, ale bylo to jen za roh, do Amsterdamu, ta první pořádná štreka je čeká až teď, stejně jako čekala Nizozemce. Kteří předtím hráli v Amsterdamu, stejně jako Dánové. Hele, tohle nemůžou být náhody!
De Bruyne končí, Belgie s Itálii podle mě též. Bude moc chybět a Itálie znovu nezaváhá a půjde dál. Jestli teda Belgie vůbec postoupí, od toho zranění to je od nich slabší.
Toho Vaclíka jsem naštěstí neviděl, protože jsem na jednom ze svých hafanů zmerčil klíště a musel jsem zasáhnout podobně jako Vaclík :-D Když jsem pak pijáka likvidoval, tak byla ta šance a viděl jsem to až z opakovačky. Nervy by klíštěti jistě poděkovaly. Krásně se na ten fotbalo koukalo, Nizozemci byli favority na medaili, možná na finále.
V komentáři níž mělo být "Po 17 letech". Pletu si hráče, neumím počítat, k tomu ta zahořklost, mindráky, nenávistné komentáře, měl bych se sebou začít něco dělat.Třeba se stát prezidentem.
Prvních dvacet minut nás Holanďani tlačili, ale naši odolali a poté už byli po zbytek poločasu vyrovnaným mužstvem. Myslím si, že klíčovým momentem byl Vaclíkův fantastický zákrok a po té zasloužené červené už kluci zápas kontrolovali. Kéž by tak chtěli porazit i nevyzpytatelné Dány a přivézt navzdory všem předpokladům medaili. Každopádně za dnešní výkon klobouk dolů. Už si ani nepamatuju, kdy jsem byl takhle spokojený s výkonem české fotbalové reprezentace.
A rád bych dodal, že si myslím, že fotbal do Pindárny patří i na stránce, která se věnuje komiksům.
Po 15 letech konečně zápas na velké akci, na který se bude vzpomínat. Už bylo na čase. Posledně to byli hlavně Nizozemci a pak Dánové, takže... :-) Kromě toho, že je výsledek z říše snů, tak fotbal samotný byl dobrý a hra našich fantastická. Uděluji pět hvězd z pěti.
Ke komiksům, které překáží: Dávám je do sklepa, suchého, a ještě je dobře balím. Minimálně jednou si je ještě přečtu a pak rozhodnu, jestli je tam nechám nebo si je dám do knihovny. Jednou je někomu chci dát, ale ne nějakým vychcánkům, co to pak obratem budou nabízet za prachy. Takže dětem, do knihovny a podobně. Mám tři starší Saudky ve výborném stavu, to půjde na aukro, až si založím účet. Ale cena nejspíš poroste, tak není kam spěchat.
Milo: A nepřijde ti ujetý rvát do komiks pindárny EURO? (Přijde mi ujetý rvát do komiks pindarny euro) ;-)
Čekal jsem překvápko v podobě dvou útočníků (tipoval jsem Vydru) a ono ne , Ševčík bude hrát. Tak uvidíme.
Strašně chybí Kúdela a s Provodem by to bylo ještě veselejší. Věřím v další jedinečný výkon jako proti Anglii v kvaldě nebo proti Belgii v další kvaldě a v postup. Strašně to těm underdogům přeju.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.