Ukázka
Ukázka
Ukázka
Mystická novela ve formě komiksového fanzinu. Příběh visacího zámku na klíče, který sdílí svou minulost v psychologické poradně. Příběh o zamykání, jak vnitřním (osobním) tak vnějším (opuštěné nevyužívané objekty).

A mystical novel in the form of a comic fanzine. The story of a key padlock that shares its past in a psychological counseling center. The story of both locking - internal (personal) and external (abandoned unused objects).

_________________________________________________________________________________________

Historia es tetis temporum, lux veritstis, vita memories, magistra vitae, nunti vetustatis.

Tedy, historie je svědectvím času, světlem pravdy, životem paměti, učitelkou života, zvěstovatelkou dávných dob. Nahlédněte tedy do života jednoho zámku který zde sdílí svůj osobní příběh.

Komix se obsahově nachází na pomezí mysteriózní novely a sociologického románu. Paralelou poskytuje, přímý autorský komentář k součastné situaci.

Příběh se odehrává se ve světě vysacích zámků na klíče, kde jsou zámky persifikovány. Děj začíná v ordinaci u psycholožky, kde se zámek na klíče vyjadřuje o své minulosti a o vývoji jeho života. Vypráví zde o své rodině, která jistě pocházela z nižší sociálně segredované sociální třídy. O matce která se uchylovala od rodiny k víře a až paradoxně ho nutila dodržovat náboženské tradice a otci, který trávil všechen svůj čas v nenaplňující práci nízké pozice, ale přece jen pozice, na kterou byl patřičně nesmysleně hrdý. Dále zámek hovoří o jeho studiu, práci a následně velké touze vymanění se z prostředí a vlivů, které ho měly formovat a kterých měl být produktem. Spouštěcím katalizátorem změny v jeho žití byl niterný pocit nenaplněnosti, existencionálního rázu. Skrze výlety do přírody a tvárení času sám ze sebou, poznává své vnitřní kvality.

Velkým zvratem v jeho životě je nová spřízněná duše a především nové komunitní prostředí a otevřené entity, které poznává. Zde se dějová linka odchyluje a začíná mysteriózní část, která ještě více otevírá prostor imaginaci. Nenásilné přímé akce se mohou zdát jinačí než jste si mysleli!

Celkově příběh otevírá otázky a asociace spojené se zámky a zamykáním, zavíráním, odemykáním… Problematika vnitřního uzamykání se (zavírání se sám do sebe). Dále také naráží na problémy s bydlením, zde primárně zaměřené na zavřené nevyužíváné budovy. Jemně se také dotýká ekologické problematiky, a a globálního nárůstu informovanocti o ní a následovné společenské debaty v těchto kruzích. Satiricky, ale kladně naráží také na občanskou neposlušnost.

V názvu komixu je přípona ,,strašidelný’’. Ona strašidelnost má být vyložena v tom smyslu, že svobodné počínání a nakládání se zchátralými budovami a objekty může nahánět strach developerním společnostem a leckdy i často zmanipulované běžné populaci.

A díky superschopnosti kterou si osvojí propagonisti v příběhu by tento strach měl být ještě větší! Proto se zdají býti hrozbou. Developeři bojte se! Pro někoho hrozbou pro jiné řešením.

Původně klauzurní práce na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2020.


Scénář
Cici Xihu
Art
Cici Xihu
Obálka
Cici Xihu
Žánry
underground
ISBN/ISSN
Kudla Werkstatt (Kudla Press)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
155 x 210 mm
Tisk
červenobílý
Stran
44
Náklad
300ks
Cena
250 Kč
  • RadimNemec
    RadimNemec admin23.8.2022 19:46Strašidelný zámek
    Zajímavé naroubování ne neotřelého námětu do naprosto neotřelého prostředí. Přiznávám, že místy jsem se ztrácel - zámek měl vypáčené zamykací zařízení o pár panelů dříve, než si jej navzájem vypáčili s "kamarádkou". Unikala mi úloha klíčů - z počátku se jim vzdávaly sakrální pocty a v podstatě byly zlé, ale o něco dále se s nimi dealuje a dle vyobrazení jsou zdrojem hezkých chvilek. Dalo by se to nějak skloubit ale vyžaduje to dost tvůrčí činnosti čitatele.
    Kresba je taková punkově drsná, celkové vyznění squattersko - anarchistické. Co je naprosto neuvěřitelné je opulentnost tohoto dílka. Pravděpodobně prvotina a 44 stran - to se jen tak nevidí.
    Bylo by milé vidět něco dalšího...
    edit: hodnotím mezi 3* - 4*; s ohledem na rozsah je to blíže ke 4*
1