Ukázka
Ukázka
Ukázka
Bedřich Smola je řadový pracovník pošty s nezdravou zálibou v cigaretách a alkoholu. Jednoho dne mu jeho šéf (a otec v jedné osobě) přikáže doručit balík na místo s podivným názvem – Rybolákovice. Bedřich se neochotně vydává na cestu, během které zjišťuje, že splnění úkolu bude složitější, než si myslel. Dozvídá se, že Rybolákovice leží pod skleněnou kopulí, na dně přehrady plné lidožravých vyder. Nenapadá ho nic lepšího, než si získat přízeň obézní slečny s cílem použít ji jako návnadu pro vydry. Vyjde mu jeho plán? A pokud ano, otřese traumatická událost jeho flegmatickým viděním světa?

Komiks Dobrodružství Bedřicha Smoly napsal a nakreslil Jan Macků. Jedná se o žánrový mix suché komedie a psychologického thrilleru s prvky surrealismu a gore. Kniha původně vznikla jako diplomová práce na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, v ateliéru Komiksu a ilustrace pro děti. PRO DĚTI VŠAK ROZHODNĚ NENÍ.

Kniha je vhodná pro každého fanouška komiksu staršího 18 let s odvahou vstoupit do vod, které nejsou zcela korektní ani morálně jednoznačné. Tudíž by koupě měla být absolutní povinností pro fanoušky nevkusného humoru a dospělé tématiky.

Limitovaná verze má náklad 30 ks a je ručně vázaná s otevřeným hřbetem. Vazbu dělala MgA. Eva Majerová. Bylo možné zakoupit v rámci několika různých balíčku během crowdfundingové kampaně na Donio.

Crowdfundingovou kampaň spravovali Jan Macků s Matyášem Tošovským a Štěpánem Lipusem. Společně stojí za značkou MYMO komiks, pod jejíž záštitou také komiks vydali.
Autoři projektu se touto kampaní snaží vdechnout nový život do originální tvorby pro dospělé, která na české komiksové scéně poslední dekádu skomírá. Všichni tři – Jan, Matyáš i Štěpán se s velkou vášní věnují psaní a kreslení komiksů. O to s větší frustrací sledují stav české scény, která jim jako fanouškům nemá co nabídnout. Dobrodružství Bedřicha Smoly v jejich očích představuje vše, čeho se český nakladatel děsí – originální komiks, který není pro děti, neveze se na trendu, nerecykluje tendenční historická témata, neváže se k výročí slavné osobnosti a ani ho nenapsal autor s tisíci sledujícími na instagramu.


Scénář
Jan Macků
Art
Jan Macků
Obálka
Jan Macků
Žánry
dobrodružný, studentský
ISBN/ISSN
Západočeská Univerzita v Plzni (ZČU)
Vazba
ručně vázaná s otevřeným hřbetem
Formát
220 x 304 x 14 mm
Tisk
černobílý
Stran
88
Náklad
30ks
Cena
1999 Kč
Varianty
Dobrodružství Bedřicha Smoly (2024)
Dobrodružství Bedřicha Smoly (limitovaná verze) (2024)
(2)
blackJag, Skot