Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Komiks provází otázka, jak a zda vůbec může Evropan proniknout do učení zenu. Jednou z možných motivací je pro Frenka Meeuwsena snaha překonat potřebu páchat násilí; jako chlapec se chtěl pomstít spolužákovi ze třídy, který následně nešťastnou náhodou zemřel. I když s jeho smrtí neměl nic společného, ještě dlouho ho mrtvý spolužák pronásledoval ve snech. Vyloučení náhody a krutosti pomocí ritualizace a odříkání může být jedním z lákadel zen buddhismu pro západního člověka.

Názorně to Frenk Meeuwsen ukazuje v dlouhé sekvenci kreseb, v níž zkoumá rituál tradiční japonské lukostřelby. Dochází k závěru, že většina evropských „hledačů“ osvícení v Japonsku – jeho nevyjímaje – zůstává v zajetí vlastního egoismu a k japonskému učení nedokáže přistoupit jinak než subjektivním, zaujatým způsobem. Název knihy, Zen bez mistra, odkazuje k faktu, že k meditaci je třeba hledat vlastní cestu. Autor si zen buddhismus navzdory své fascinaci nijak neidealizuje. Naopak poukazuje na temná období učení, kdy japonští mniši žehnali letadlům pilotů kamikadze za druhé větové války, nebo kdy se „osvícení“ mistři zenu hlásili k tehdejšímu diktátorskému režimu. V současném Japonsku podle něj tradiční učení zen kultury téměř vymizelo.
Frenk Meeuwsen to vše zachycuje jednoduše černobílými, realistickými obrazy, v nichž poučeně využívá různé komiksové techniky: mění velikost panelů a perspektivu vyprávění, vykresluje surreální světy snů nebo nechává postavy trápit obřími bloky písmen. Kniha je rozdělená do krátkých kapitol, které se klikatí v čase a dohromady tvoří netradiční vyprávění, jež je formálně podobné zen buddhistickým textům – krátkým zastavením zdánlivě nesmyslných „koánů“, hádanek zenových mistrů.

Scénář
Frenk Meeuwsen
Art
Frenk Meeuwsen
Lettering
Hanna Kurczyna
Překlad
Lenka Sovová
Redakce
Judita Hoffmanová, Michał Słomka
Žánry
existenciální, filozofický
ISBN/ISSN
978-80-908185-5-2 (Centrala)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 240 x 30 mm
Tisk
barevný
Váha
1020 g
Stran
288
Cena
599 Kč
Originál
Zen Zonder Meester (Avant-Verlag GmbH, 2017)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.9.2023 18:33Zen bez mistra
    Leckdy téměř bezpointové a více než o duchovním hledání spíše autobiografické skici ze světa Japonska. Však si to Frenk už v mládí uvědomil: "Jsem materialista." Ač se místy snaží, postupem času už si ani na to duchovno moc nehraje, takže je celý název díla poněkud zavádějící. Přesto mi tahle slice of life četba přišla zajímavá a téměř až meditativní... takže možná přece jenom ten zen.

    Celkový dojem: 70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 17:14Zen bez mistra
    Další autorský vejšplecht o svých neduzích, který postrádá základní myšlenku, tj. smysl takového sdělení. Proč a proč a k čemu? Kresba docela fajn. Další komiks ze série "žvanil".
211