Čtenářský koutek Pro ty, co comicsy i čtou.

@Poniczech: Super! U většiny knih, které za něco stojí, se většinou dotisku prostě dočkáme - mnohdy v lepším vydání, tak nemá cenu za každou cenu kupovat za přemrštěné ceny, jen díky tomu, že kniha je "chvíli" vyprodaná. Jedny z mála knih, které tuhle mojí dlouhodobější teorii nebo vlastně spíš realitu kazí, jsou komiksy Káji Saudka, které vyšly u Plusu. Přestávám věřit, že se toho jednou dočkáme :-D.
@Yaromil: Teď jsi udělal radost ty mně, protože na dotisk Hvězdné pěchoty čekám už pěkně dlouho a tahle informace mě úplně minula.
@House: Jj, mě takhle udělali radost, že dotisknuli i Hvězdnou pěchotu, kterou jsem léta sháněl v posledním vydání od Arga.
@Yaromil: fakt ? Tak tahle informace mě úplně minula, ale asi ano, protože Kosmas i Dobrovský hlásí "skladem".
@House: Jestli si dobře vzpomínám, tak Argo tohle vydání nedávno dotisknulo, tak to ceny narovnalo.
Tak jsem dnes po letech sehnal knihu Já, legenda, vydání z roku 2018 za normální peníze. S tou, imho, naprosto boží obálkou! Mám v knihovně pár knih vystavených ven právě obálkou a tato kniha bude rozhodně další.
Ale samozřejmě, až dočtu Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové, mám v plánu upírské čtení v kombinaci s 30 dní dlouhé noci od CC :)
To byla rychlost, v pondělí objednáno, v úterý dodáno. Luxor by podobné akce mohl dělat častěji. Za zviditelnění stojí Stříbrné přízraky (Silver Nitrate) od Silvie Moreno-Garciové, už jsem od ní četl dvě knihy (Mexická gotika, Bohové jadeitu a stínu) a obě se líbily. Stříbrné přízraky se na goodreads umístily na osmém místě nejlepšího hororu za rok 2023. I anotace zní nanejvýš lákavě.

https://www.goodreads.com/choiceawards/best-horror-books-2023

https://imgbox.com/Isxgnoe3
https://imgbox.com/FB3Un3dT
Včera mi dorazily tři knihy od Matta Vancila - The Fatal Frontier (v podstatě Star Trek parodie odehrávající se v ekonomické dystopii), Pwned (fantasy romantická komedie zasazená do světa The Gamers) a The Stray and the Hole in the Stars (vědecko-fantastický příběh napříč prostorem, časem, mýty a realitou, příběh o hrozící zkáze, neopětované lásce a syndromu podvodníka – takže v podstatě o vysoké škole). Matt je tvůrce, který stojí za většinou věcí z produkce Zombie Orpheus Entertainment (např. The Gamers trilogie, JourneyQuest, atp.). Udělalo mi to ohromnou radost a už se těším, až se do nich pustím, ale - F*CK AMAZON!!!! Knihy (paperbacky) byly hozené do bedny bez jakékoliv výplně či bublinkové fólie, takže dorazily obouchané a jedna s přelomenou zadní deskou... za nějakých 1500,- + (i s dopravou) fakt na přesdržku. (A ne, bohužel jsem nenašel žádný jiný obchod, kde by měli k dispozici všechny tři tituly dohromady.)
@Gmork: Já od Gradyho Hendrixe zatím přečetl jenom Exorcismus mé nejlepší kamarádky a tam jsem se dost bavil, až mě překvapilo, že to má být pro mládež. U Průvodce čtenářského klubu jsem těsně před polovinou a žádné překvapení se zatím nekoná, kniha je předvídatelná, prostá napětí nebo působivých scén, pro zkušeného čtenáře poklidná nuda. Ale dobře se čte, to zas jo.
Alfi: Já měl na mysli Jak prodat strašidelný dům, ale to vlastně vydal Bourdon. Tuhle novinku ještě nemám, musím si ji opatřit. Díky za připomenutí.
@Gmork: Nového Hendrixe teda “ Průvodce jižanského čtenářského klubu zabíjením upírů”?
Qvestor: Nového Hendrixe už mám přečteného, nebylo to špatný, ale na zadek jsem si z toho nesedl. Z ranku strašidelných domů mi přišlo zajímavější To byl náš dům od Kliewera nebo Stačí přežít září. Druhý Blackwater zrovna čtu a je to v podobném duchu jako jednička. Nevím, jak to ten McDowell dokázal, že je to tak čtivé, přitom se tam nic moc neděje a se vším si dává strašně na čas. Přesto mě to hodně baví číst. Doufám, že se s ním touhle knihou Fobos neloučí, rád bych si od něj ještě něco přečetl. Elementálové a Chladný měsíc jsou už vyprodaní. Konečně se taky vyprodal Život chlapce od McCammona, tam by to už chtělo taky novou knížku, nejlépe upírskou They Thirst nebo Mine, z těch novějších The Queen of Bedlam. Tak snad se něčeho dočkáme.
Dneska mi přišel Blackwater 2 a naživo vypadá cover mnohem lépe než na internetu, na pohled (a na omak) fakt pěkná kniha. Už se objevili nějaké recenze, které na mně působí protikladně, tak uvidíme.
Teď mám rozečetného Hendrixe, kterého nedávno vydala Euromedia/Laser.
@Dinik: rozhodně díky za tip! Gamebooky mě baví už dlouhodobě (od základky, kdy jsem objevil sérii GrailQuest) a teď se docela těším, až se dostanu k Draculovi od Greena. Nejdřív ale musím dotvořit svou metalovou kapelu v Metal Heroes – and the Fate of Rock :-D
Shpeckk: To jsou takove docela kratke jednohubky, myslím ze tam neni ani nutnost vytvářet postavu. Dům na Straznem vrchu je dost rozsáhlý, těžký a poradne lovecraftovsky temný.
@Dinik: já si teď objednal sérii gamebooků Necronomicon (Carcosa, Dagon, Kadath) tak jsem docela zvědav :-)
Kdo ma rad svet H.P.Lovecrafta tak doporučuji gamebook Dům na Straznem vrchu.
@Shpeckk: Tak snad se bude líbit a nebudeš zklamán. Smith byl Lovecraftův současník a kamarád, oba k sobě chovali velkou úctu a ovlivňovali se navzájem. Pro mne naprostá povinnost pro fandy HPL. Díval jsem se, že překlad je teď dostupný jen u vydavatele - Albatros Media.
Ligotti je zase takový následovník tradice kosmického hororu. Jinak, když čteš v angličtině, příležitostně se mrkni na W. H. Pugmirea a Caitlín R. Kiernan, ale jen pokud tě osloví Smith a Ligotti...
@Qvestor: rozhodně díky za tipy! Mě tenhle "svět" chytl hlavně díky herním adaptacím (ať už stolní, jako Arkham Horror, tak počítačové/konzolové - zrovna hraju sherlock: The awakened) takže i mimo klasického Lovecrafta mě zajímá obdobná tvorba a právě i od současných autorů, tak ještě jednou díky :-)
@Shpeckk: To jsem bohužel nečetl, ale vím, že Tim Pratt by měl být dobrý autor. Triton od něj vydal nějakou sci-fi, která se u nás setkala s úspěchem.

Dřív jsem kupoval víceméně vše, co jakkoli souviselo s Lovecraftem, ať už šlo o počiny jeho kamarádů spisovatelů z tzv. Lovecraft's Circle, adaptace jeho díla, nebo věcí rozšiřující Mythos, teď si ale kvůli nedostatku místa musím hodně vybírat co koupím a co ne.

Z toho co mě nejvíc potěšilo, co vyšlo v překladu, jsou sbírky povídek Clarka Ashtona Smithe Mimo prostor a čas, a Písně mrtvého snivce Thomase Ligottiho.
@Qvestor: Teďka vyšlo u Carcossy Žravá hlubina od Tima Pratta - příběh z (herního) světa Arkham Horror. Ještě jsem nečetl, ale zvažuju, tak jsem se chtěl jen zeptat jestli to máš přečtené a případně jaký je názor?
@Gmork: mně přijde dnes, mám predobjednanou limitovanou verzi v pevné vazbě … Blackwater budu taky brát, ale asi počkám až budu mit vic věcí v košíku. za co toho Pohlreicha dávají? Mne ho zatim nenabídnuli :-)
ŠťastaV: Tak Atlas Pekla je už u Dobrovského. Objednáno spolu s Blackwater 2 - M. McDowell, Poslední svatební host - Jason Rekulak, Sladké sny - J.H. Markert a Deníky apatykářky 4.
PS - Knihu Šéf - biografie Zděnka Pohlreicha už dostanu jako dárek po čtvrtý, už nevím, komu to mám dávat.:)

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/atlas-pekla-803390752
Fanouškům, kteří si doplňují sekundární literaturu kolem Lovecrafta, doporučuju krátkou novelku Vrby Algernona Blackwooda, nově vydanou Medusou. Lovecraft ji obdivoval a určitě z ní čerpal hutnou atmosféru, na níž je založená.
Před koupí si ji můžete pustit legálně free na kanálu Portal Binary Code na YT.
ŠtastaV: Cizotu jsem už přečetl a dobrý, je to sci-fi dobrodružka spíš pro mladší čtenáře, ale četlo se to dobře. Za pár dní mi vychází Blackwater 2, tak si k němu Atlas pekla přihodím. Jinak Milan Žáček brzy vydá nového Mellicka - Sladký příběh.

https://www.carcosa.cz/chystame-2/
Pro zajímavost - Dnes malé žánrové nakladatelství Gnóm, které předpokládám většina znáte, spustilo předprodej klasické a limitované knihy Atlas pekla Nathana Ballingruda (Severoamerické jezerní příšery, Cizota)…
@S313:jojo... I když pár zajímavých kousku jako je Abraham, Lynch a Feist si drží
Ak je tam aj vystrihovačka, tak sú tvoje obavy neopodstatnené.. :)
Blíží se vydání Velké knihy Měsíce a hada Alana Moorea. Co si o tom myslite? Alana Moorea mám dost rád všeobecně, jsou tam fajn ilustrátoři od Kevina O’Neilla po Johna Coultharda, okultisty jako jsou Yeats, Lovecraft, Machen aj mam rád, ale není už to trochu moc šílený / nudný? Samozřejmě vím, že jsou tam i vychytávky jako vystřihovánka apod, ale nemůžu se rozhodnout, jestli to už není trochu moc weird
@S313: taky - když jsem viděl nový edičák - jsem si říkal, jestli je to TEN Laser, anebo nějaký nový jmenovec.
@Qvestor: true. To byl ten moment, kdy cena vystřelila raketově vzhůru (viz série Do Pekel, která se začala po odkoupení Euromédií prodávat téměř za dvojnásobek) a kvalita dolů (viz Zombiemaso a jeho neexistující korektury).
Laser takový jaký byl, skončil ve chvíli, kdy ho koupila Euromedia Group. Cozy fantasy patří mezi dnešní trendy. Tahle značka Euromedie se orientuje na současné mladé čtenářky, ekonomicky nejsilnější cílovku.
@skepsi: Osobně myslím, že Laser jak byl, tak skončil letoškem, protože jeho nový edičák je v podstatě romantasy a cozy fantasy (v životě jsem ten termín neslyšel, až od nich).
U Vybírala stále čekám kdy do galerie českého komiksu zařadí úhelný kámen českého komiksu a to je Tarzanův návrat od Gustava Kruma. Podle mě je to nevyhnutelný.
@Qvestor:jojo pravda! Zvýraznils co jsem opomenul... Talpress je legendární!
4. Integrálem budou Orlové Říma ukončeni, nebo to dále pokračuje, nevíte někdo?
@skepsi: Máš tady ty malé vydavatele, kteří zpestřují nabídku, Medusu, Carcosu, Gnóm, Planetu9, bez nich by to nebylo tak různorodé. Fobos rozšiřuje původně hororovou nabídku o fantasy i české autory. Staří nakladatelé dělají pár knih ročně - Triton, Talpress, Polaris. Je tady Mystery Press, Veles, Straky na vrbě, Brokilon, Epocha. Je toho málo? Neřekl bych. Prostě, zdaleka to neleží na bedrech nějaké edice středně velkého nakladatele.
Zanikl Classic, Wales, Fantom Print už nevydává vyšší sci-fi/fantasy. Momentálně si konkurují jen Host a Laser... Argo jen tak trochu přicmrndává ničím :'|
IMHO může ta opatrnost taky vycházet z toho, že teď mají daleko více konkurence, takže prostě nechtějí moc experimentovat.
@skepsi: Takhle... Já jako čtenář nejsem na ničí straně, ani Arga, ani Hostu. U Hostu vidím velký špatný v tom, že nakoupí práva na dva díly větší série a když se neprodává, tak ji utnou. Hodně by mi to vadilo, kdybych patřil k postiženým. Argo jsem měl rád, ale od doby covidu se jejich fantastická sekce drží stále více u zdi a sází na jistotu. Oprašování starých známých titulů mě jako dlouholetého čtenáře nezajímá. Poměr starších knih navíc silně převažuje nad novinkami. Mrzí mě to proto, že ostatní produkce Arga je odvážnější. Samozřejmě je to v rukách editora. Komunikace na facebooku většinou bývá taková u mnoha jiných firem, v tom problém nevidím.
Za sebe bych si přál, aby Argo začalo systematicky pokrývat staré slavné tituly, které na překlad ještě čekají, toho se ale asi nedočkáme.
@Qvestor: Ano, pravda. Ale na druhou stranu Host vydává celosvětový novinky a nebojí se toho... kdežto trapný Argo vydává vykopávky a ještě se u toho chvástaj jak největší mistři světa.
5 nových komiksov v KKK (teda Kapesních Komiksových Klenotoch) v kvetnu 2026
- Batman: Já jsem Batman (Tom King - pravdepodobne Znovuzrození hrdinů DC: Batman #01: Já jsem Gotham + Znovuzrození hrdinů DC: Batman #02: Já jsem sebevražda)
- Lobo: První zářez (obálka použitá z https://comicsdb.cz/comics/57/comicsove-legendy-09-lobo-sedm-zbytecnych-02-03 )
- Košík a lednička plná hlav
- Konec LiDCtva
- Hellblazer (obálka identická s obálkou https://comicsdb.cz/comics/5523/crew2-44 )
Jo, psal o tom Bronec ze Strak na vrbě na FB, dost děsivý...
V rámci čtenářského koutku zde přidávám info o nešťastné situaci Leonarda Medka. Pokud by to nějak porušovalo pravidla, nebo bylo jinak nevhodné, tak klidně smažu.

Veřejná sbírka finanční pomoci pro rodinu Iva Medka Kopaninského
Zveřejněno 1. 3. 2026

Vážení spoluobčané,

jistě všichni víte o nedávné nešťastné události, kdy při požáru domu poblíž Hokešova náměstí zahynul náš soused pan Ivo Medek Kopaninský.

V domě, jenž je nyní zcela neobyvatelný, bydlel s Ivem Medkem jeho syn Leonard, který se nyní dlouhodobě léčí v nemocnici a po návratu se nebude mít kam vrátit. Z těchto důvodů jsme se rozhodli především jemu a případně také jeho sestře pomoci a věříme, že mnozí z vás se k nám rádi připojí.

Vyhlašujeme tedy veřejnou sbírku finanční pomoci pro rodinu tragicky zemřelého Iva Medka, zejména pro jeho syna Leonarda, jenž se ze dne na den ocitl v těžké životní situaci.

Pro tento účet jsme zřídili u České spořitelny, a.s., bankovní účet číslo 22501172/0800, kam můžete přispívat od 1.3. 2026 do 31.5. 2026.

Platbu lze rovněž provést i prostřednictvím přiloženého QR kódu (viz prednikopanina.cz)

Všem, kteří se k pomoci připojí, velmi děkujeme. Velmi si jejich snahy vážíme, neboť každá koruna se počítá.
Zkrátka neplatí, že dobrý produkt se propaguje a prodává sám.
@skepsi: On je to trochu hlubší a složitější problém. Tím brečením máš zřejmě na mysli jejich upozornění nebo stížnosti na to, že se jim nějaké knihy neprodávají, a v rámci sérií chtějí přehrát na čtenáře propagaci. Je to otravné, jistě, ale je to zakořeněný zvyk našich nakladatelů. Nedělá to jen Argo. Na druhou stranu, je to pro jejich čtenáře lepší než přístup Hostu, který zařezává jednu fantasy sérii po druhé, bez snahy o propagaci. Faktem je, že čtenáři Argu, a tím i sobě, pomáhají v tomhle ohledu.