Čtenářský koutek Pro ty, co comicsy i čtou.

ad King: Mě vlastně v 90 letech přivedl k hororu, takže je to můj guru.:) Dodnes nezapomenu, jak jsem tenkrát hltal Osvícení, Prokletí Salemu nebo Svědectví, ty knížky jsem kupoval, hned jak to vyšlo, např. Carrie v roce 1992, cena 40,- Mimo 2-3 věcí ho mám kompletního, většinou ta první česká vydání. Pravda, jsou spisovatelé, kteří píšou líp, ale jedno mu upřít nelze, v 80 letech zpopularizoval literární horor a udělal z něj "seriózní" literaturu. Od té doby se už většina nakladatelů nedívá na horor skrze prsty. Navíc z něj dodnes čerpají mnozí spisovatelé, např. Černý jícen od Malfiho, to je vyloženě kingovka, a mnoho dalších.
@Gmork: souhlas, Kingovcem jsem se stal / stávám až v posledních letech a momentalně za mě exceluje v kratších útvarech (které ale nemusejí být nutně hororové). Skvělá jsou první sbírky Noční směna a Mlha, sbírka novel Čtyři roční doby, ale fajn jsou i pozdější věci, včetně nejnovější sbírky. Z románů mám rád To, Osvícení, Misery, Dračí oko a Projletí Salemu. Psychologii a charaktery má super, jen je grafoman a dost často zmrví konec. Ale hezky umí napodobovat v povídky styly jiných autorům (gotický horor, Lovecraft, A. C. Doyle, Bradbury)
@House: Pokud nejsi vyloženě kingovec, tak bych asi poradil přeskočit takové ty veleznámé věci jako Řbitov zvířátek nebo Prokletí Salemu a jít do věcí Nadaný žák, Tělo, Mrtvá zóna, Osvícení, Holly... pokud ani tyhle věci nezabodují, pak nejsi a nikdy nebudeš kingovec.:) Já od něj přečetl všechno, jeho nejlepší kniha je podle mě TO, ale druhým dechem dodávám, že ani tenhle tlouštík není pro každého.
@Gmork: mne ten Dlouhý pochod zklamal. Nutno říct, že s Kingem mám minimální zkušenosti, ale tady jsem čekal asi něco jiného..
@House: Vidíš, Oddíl jsem četl před mnoha lety a pořád si pamatuji, že mě to hodně bavilo. Už jsem si to vytáhl z knihovny a znovu si to přečtu. Takže díky za připomenutí. Já teď oprášil Dlouhý pochod od Kinga a baví mě to stejně jako kdysi. Právě Oddíl a Dlouhý pochod je typ knih, kterých se nehodlám zbavovat, bo to jsou nadčasové věci. Rituál od Nevilla jsem četl jak knihu, tak viděl i film, obojí dobré. Jen se připrav, že v knize jsou jiní záporáci než ve filmu. Filmový konec mi dokonce přišel lepší než ten v knize, ale nechci spoilerovat, uvidíš sám.
@Gmork: minulý týden jsem zrovna dělal objednávku a ten Poslední dům jsem vzal, společně s Oddílem N.Cuttera a Rituálem A.Nevilla (filmové zpracování z roku 2017 velmi doporučuji!).
@House: A to buď rád, že jsi neviděl film, bylo to i zfilmováno a patří to do kategorie C filmů. Já se McDowella musím zastat, je dobrý v popisování atmosféry místa, byť uznávám, že zápletkou je to brak. Ale já miluju hororový brak. Pokud chceš dobře napsaný horor s dost originální zápletkou, tak jdi do Poslední dům v Needless street. Je to pecka. Pokud jsi to tedy už nečetl. U McDowella bych rád, aby tu ještě vyšlo Candles Burning, kterou po jeho smrti dopsala Tabitha Kingová.
@Gmork: no, to jsem zvědavý na reference, protože jeho Chladný měsíc byla bída, meh.. fakt mě to nebavilo.
Tak už v pondělí 2. června vyjde opus magnum Michaela McDowella Blackwater. Na FB je rozhovor s překladatelkou J. Teslou, celý příběh vyjde ve dvou knihách, druhá část už je taky přeložená a vyjde v příštím roce. Knihu už mám zamluvenou.

https://www.facebook.com/groups/737785798121126
Další dva zářezy hororové beletrie - Kalibr vydá We Used to Live Here (To byl náš dům) od Marcuse Kliewera. Kniha se umístila na druhém místě v anketě Nejlepší horor book 2024 na goodreads. Další radost je druhý díl u podařené pocty slasher hororů Moje srdce je motorová pila u série Indian Lake od S. G. Jonese. Druhý díl vyjde pod názvem Smrťák je parťák a překládal ho opět Petr Kotrle, takže byl v těch nejlepších rukách.
https://www.goodreads.com/choiceawards/readers-favorite-horror-books-2024

https://www.nasenakladatelstvi.cz/produkt/smrtak-je-partak
@Alfi: také se přidám k doporučení na To bylo tvé jméno., nebo doporučím sérii [Moje hvězda]
@Alfi: Asi záleží na tom, co ji baví? 16-17 mi už přijde jako věk, kdy bude dost záležet na žánru, co čte. Jednodílné a fajn je třeba "Josée, tygr a rybičky", případně je super třídílná manga "To bylo tvé jméno." Hodně fajn je taky podle názvu šíleně znějící "Chci sníst tvoji slinivku", což je ale ve skutečnosti dojemný příběh. Jinak z hororu cokoliv od Džundži Ita, z vtipných a odlehčenějších sérií už to mívá u nás spíš víc dílů, ale doporučuju určitě "Láska ve střihu cosplaye".
Viete prosím odporučiť mangu, ideálne krátku pre 16-17 ročné dievča?
Komu se líbil Sirotčinec v údolí od Philipa Fracassiho (mně hodně), toho jistě potěší zpráva, že Fobos vydá jeho povídkovou sbírku Pod bledou oblohou. Kniha vyjde v srpnu.

https://www.goodreads.com/book/show/56558985-beneath-a-pale-sky
An Older Guy's VR First Love (kresba: Tomoko Boryoku)
Doporučuji všem, koho baví komiksy od Trystera.
Ad Malaz - jako na zavolanou! Clovek si postezuje, ze je ticho a hle:

Máme radost? Máme!
Nedokážeme napsat jakou radost máme, vezmeme to tedy stručně - Vzpomínky ledu budou.
Tiskneme.
Vydáváme.
"Svolej lidi, kaprále, hra začíná!"
Spustíme předprodej, asi 5.5.
Kniha vyjde asi 6.6.
Všem nesmírně děkujeme za trpělivost!…

+ ctvrty díl se rediguje a maj dokonce ambici to stihnout i letos (at uz to znamena cokoli - v jejich komunikaci clovek musi dbat na slovicka “asi” a “mohl”, ale konecne nejaky posun).
Ja byl taky mezi podporovateli. Jsem zvedavy, jestli se dockame nejakeho cool darku, kolem nehoz byli tak tajemni...zpozdeni je nemile, ale da se jeste zkousnout. Problem je ta forma komunikace, anebo spis jeji naprosta absence.
Taktiež som bol v crowdfundingu medzi prvými a je to jednoznačný odrb na fanúšikov vydavateľstva.
@BadBoy: ano, ten argument s právy je vlastně to, na čem to stojí - což je děsně bizarní s ohledem na to, že si člověk říká, v čem je zakopaný pes, když ty první dva díly rozhodně takové zpoždění nebraly, byť taky nevyšly úplně dle plánů... mno hele držím jim palce samozřejmě, ale asi bych uvítal - jako člověk, co v byl v tom crowdfundingu mezi prvními - o něco lepší a transparentnější komunikaci. Vím, že to asi nemaj jednoduchý a tak jen ve skrytu duše doufám, že v mezidobí se na nic nečeká a redigují se překlady dalších knih.
Už jsem někde několikrát četl, že mají problém s právy, a že na to "zapomněli", začali to řešit na poslední chvíli a najednou zjistili, že to tak rychle nejde, když zrovna chtějí vydat knihu. Chápu, že s právy je to vždy boj, ale nemůžu si pomoct a zní mi to celkem jako amatérismus...
Marhounová se před cca týdnem vyjádřila, že prodejci si termíny cucaj z prstu a až ona řekne, tak bude. Samozřejmě stále problémy s právy, ale i tak... :-/
MKP je katastrofa, tak jsem se tesil, ze to budou praskat jak Bata cvicky, kdyz to vyslu u Talpressu a misto toho se to tahne jak smrad.
Jeste, ze jsem se nezbavil komplet Talpress serie a Malazske rise, kterou asi stejne nikdy nevydaji :(
@soulbringer: a ví se aspoň, proč se to tak táhne? To asi nebudou malý fuckupy a když něco právě avizujes, měl bys mít ale nějaké jistoty..
Já jsem taky vyhlížel to letošní jaro a pak jsem náhodou na KK uviděl až září...
@Walome: @yogi: tak tu máme další update z Planety9, respektive opět pekně tichej posun (posledně jsem avízoval loni) - 3. kniha Malazu Vzpomínky ledu se dle předprodeje posunula na září 2025 (strašně rád bych se tomu smál, kdybych si nepamatoval, že lidem z crowdfundingu tvrdili, že by to mohli stihnout do vánoc 2023 a že v ideálním případě by každý rok měly vyjít 2 díly...)

Pro své duševní zdraví raději ani neodhaduji, kdy by se můj potomek mohl dožít 10. knihy série :)
Včera dorazily nové přírůstky do knihovny. Nejvíc jsem zvědav na toho Kinga. Stojí za připomenutí, že tahle sbírka povídek vyhrála na goodreads anketu o nejlepší horror knihu za rok 2024.

https://imgbox.com/FwzV0DXF
Komu se líbil Klub nenapravitelných optimistů od Jean-Michela Guenassii, měl by zbystřit. Autorovi právě vychází u Arga nová kniha.
PS - Jinak já mám Klub ve své osobní top5 nejlepších knih, které jsem v životě přečetl.

https://argo.cz/knihy/dej-se-vule-bozi/
damacon: Taky jsem z edice Smrtihlav přečetl všechno. Jsem za tuhle řadu hodně rád, všechno romány, které prověřil čas a měly tu už dávno vyjít.
Já teď od Fobosu přečetl tu Posedlost, neurazila ani nenadchla, předešlý Očistec byl lepší, ale zase se to četlo rychle, pak Rej nočních můr, to už bylo lepší. Příběhem taková stará kingovina, ale dobře napsaná. No a teď mám rozečtenou Země trvá od Stewarta a baví, i přes to pomalejší tempo vyprávění, nebo možná právě proto. Jinak jsem si už u Dobrovského zabukoval tu novou J. McMahon a Kinga.
Gmork: Dobre tipy, na vsechny tri knihy se tesim a mam je v hledacku. Edice Smrtihlav me jeste nezklamala.
Další dvě novinky od Fobosu chystané na červen: fantasy Z krve a ohně od Ryana Cahilla a horor Ten druhý od Thomase Tryona (The Other).
Ten Druhý vyjde v edici Smrtihlav.

https://www.goodreads.com/book/show/56750401-of-blood-and-fire
https://www.goodreads.com/book/show/219535.The_Other
@Buranek91: Pro desetiletýho rozhodně doporučuju Usagi Yojimbo, což sice není manga, ale má k tomu blízko
@seneke: Podepisuju, případně ještě přihodím Fullmetal Alchemist a My Hero Academia. Případně pokud by se hodilo něco s hodně velkým množstvím dílů (tam spadá i One Piece, ale v češtině zatím vyšlo jen pár svazků), tak klidně Naruto.
@Buranek91: Z toho, co tu vychází, tak One Piece, Bleach a Sakamoto Days. Vyhnul bych se Chainsaw Manovi a Tokijskému ghúlovi. To by na 10letého kluka mohlo být moc.
@Buranek91: Zdál se mi zase ten stejný sen je fajn a myslím si že pro 10 dítě naprosto nezávadné.
Buranek91: Zkus Ateliér špičatých klobouků. Pokud je to děcko holka a může Harryho Pottera, tak tady nešlápneš vedle.
Hledám doporučení pro mangu, která u nás vychází v češtině pro děcko 10 let. Doporučil by mi někdo nějaký titul prosím. Děkuji za každou odpověď.
Další čtenářský tip - zrovna jsem dočetl "horor" Poslední dům v Needless street od Catriony Ward a hodně dobrý. Kdo hledá příběh, kde je všechno jinak, než se na začátku i uprostřed knihy zdá být, tak tuhle knihu by neměl minout. Zajímavý a originální příběh, který stojí za přečtení. Snad se v dohledné době dočkáme další knihy od této autorky.
@House: Já teď čtu my darling Dreadful thing, tam mě ta anotace zaujala nejvíc. ad Posedlost, tak už podle anotace musí být jasné, že je to horror pulp jak prase, ovšem dobře napsaný. Četl jsem předešlý Očistec a ten mě bavil hodně, jestli bude Posedlost z poloviny tak dobrá, tak budu spokojen. Pokud hledáš odpočinkový brak a bavil tě Papežův vymítač s Crowem, tak tady jsi správně. Do Zpovědi zla chci taky jít, jen se ještě mrknu na reakce na goodreads, ať vím, do čeho jdu. Jinak Fobos jede jak vytuněný anděl, na jaře vyjde třetí Poe, třetí Nekroskop, nová McMahon, Cooke, King, Blackwater... Horor teď zažívá zlaté časy.
Jinak dnes je poslední den výprodeje u Dobrovského.
https://www.knihydobrovsky.cz/akce/novorocni-vyprodej/?genres%5B%5D=2446
@Gmork: dej pak dojmy Posedlosti. Tuto knihu a Zpovědi zla mám v hledáčku.
Byl zahájen předprodej nového hororu Ivana Kučery - Ježibaba z Lesa černých stínů. Více na knihyveles.cz
Tak první letošní hororovky. Ostrov čarodějnic už přečtený a dobrý. Na to, že je tam cestování v čase a velké množství postav, tak jsem měl trochu strach, zda to autorka ukočíruje a nerozpadne se jí příběh pod rukama. Ale naštěstí se tak nestalo, až na dva momenty, kdy jsem protočil očima. Jinak má kniha celou dobu tah na branku a je hned přečtená, klidně můžu doporučit a Les duchů, který vyjde v květnu si určitě přečtu.
https://imgbox.com/H8ZiOhS9
Další příjemná zpráva pro milovníky liter. hororu, v edici Fobos vyjde román We Used to Live Here od Marcuse Kliewera, který se probojoval do Readers Favorite Horror 2024 na goodreads. Jen tak dál.

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/we-used-to-live-here-720689190

https://www.goodreads.com/choiceawards/readers-favorite-horror-books-2024
Ahojte, da sa vyskladat Morrisonov Batman run aj z komiksovych kompletov? Ak ano, poradil by mi niekto v akej postupnosti ich citat (popr. co chyba), prosim? Dakujem.
Byl jsem si pro doporučení ještě na mezinárodním Marvel discordu. Tam mi doporučovali nejčastěji Ultimate Spider-Man a ještě Kravenův poslední lov, protože brácha teďka hrál Marvel’s Spider-Man Remastered a Marvel's Spider-Man 2 hry na pc... tak snad se bude líbit.