Je podivuhodné, kolik se v posledních dnech vyrojilo recenzentů Rychlých šípů 33, kteří předtím nehodnotili nic jiného... Že by práce nějakého šibala, co se nudí? :)
@Zack: To jsou dost férový body a dá se s nimi souhlasit. Jako stařešina, který si vybere sotva jednu, dvě mangy za rok, bych rád věděl, co s tímhle hodlaj dělat velký značky a vydavatelé, jež produkují jiný typ kresby... :)
Pboro: To ja ďakujem všetkým, ktorí prišli na moje workshopy a zastavili sa na mojom stánku či už pre komiks, na pokec alebo vyfotiť sa.
Ďakujem všetkým, ktorí si kúpili odo mňa originál obrázok a prispeli tak na charitu.
Tak ještě jednou zdravím Foxtera a dík za pokec v neděli na Kniha Brno. Byl jste někdo? Za mě velmi povedená akce, hlavně kvůli sirokemu spektru přednášek.
Qvestor: Já letos ještě půjdu do antologie Odvržení, vydává Laser a Duchařský příběh od Petera Strauba, to vydání z roku 1997 mi tenkrát uteklo, je třeba to napravit. Z fantasy velká očekávání u Ostří snů od Abrahama a Bratři větru od Williamse.
K Malazu - moje chyba, nebylo to o Malazu, ale o Planet9 jako takové. Doslova mi psal kdosi od nich přes ig, že "balancují na hraně" a já si to v hlavě spojil s Malazem.
Qvestor: aha, to s tím Talpressem jsem nevěděl. Jinak jsem za ty další autory rád, většinu těch knih mám v knihovně a jsou to mé oblíbené romány. Vím, že mělo Argo problém dojet do konce sérii Dobrodružství Riyria, asi kvůli nízkým prodejům, ale pak to dobře dopadlo. Největší radost mi ale dělá Fobos, který po létech sucha vzkřísil literární horor. PS - Je fakt, že u většiny těch nových fantasy je B. Hork v tiráži jako odpovědný redaktor, čili díky mu, že tu tyhle série tlačí.
@Gmork: Já na tom nic moc zvláštního nevidím. To, co se někomu může zdát jako problémy s vydáváním způsobil Talpress, když před lety vytiskl černé dotisky Malazu, aniž by logicky platil za prodloužení práv a aniž by znovu zaplatil překladatelce, která na to přišla a podle všeho se s nimi soudila. (Tuto praktiku černých dotisků Talpress uplatňoval i na Zeměploše či na knihách Waltera Moerse). Proto musel být Malaz od Talpressu stažen a šanci na nové vydání získala Planeta9. A je třeba vědět, že Malaz tu nikdy nebyl tak masově úspěšný a roky to vypadalo, že skončí před první polovinou, protože u nás fanoušky získával pomalu a těžce. Pokud by se v Talpressu chovali čestně, určitě by nebyl problém sehnat dotisky i dnes. Planeta9 má omezené možnosti a vydat jeden díl za rok je až až, ostatně Marhounová na sítích mnohokrát podotýkala že když se jim knihy vůbec zaplatí, je to ten lepší scénář a v plusu jako nakladatelství nejsou. Jsou to fanoušci a bez nich by nebylo vůbec nic. A to platí i pro tebou zmíněné fantasy od Euromedie, Jordan, Williams, Abraham, to si tam protlačil Hokr, fanoušek těhle epických canců.
Zajímavé že zrovna Malaz tu má takové problémy s vydáváním, autoři jako Joe Abercrombie, Robert Jordan, Tad Williams, Daniel Abraham a další tu vychází docela v pravidelném rytmu. A taková Bouřná záře od B. Sandersona je určitě náročnější na vydávání.
@Alfi: s timhle tempem mame za krasnych deset let ucelenou zakladni radu… edicak u nich neznamena vubec nic, rok sem, rok tam…
A jak tu nekdo psal, ano Ruda garda a spol cyklu Malazske rise neni kvalitativne jako MKP ale rozsiruje to cele univerzum a v mnoha ohledech vysvetluje udalosti veci z MKP, ktere tam byly jen nastinene. A zrovna Noc nozu nebo Ruda Garda se drazi za nehorentni sumy (RD za 8k) a to neni jen jeden pripad, takze byt mene kvalitni ctivo nez MKP, trzne pochybuju, ze by to byl proti MKP propadak.
S313: Planeta9 má v edićáku 9 kníh. Je listopad a zatiaľ z nich vydali 3. Som pomerne skeptický, čo sa týka ich kompetentnosti v oblasti dodržovania sľubov. A pre Soulbringera: tiež som bol z tých, čo im verili a poslali 2600 kč na nové vydanie Malazu. Zatiaľ, žiaľ, nepresvedčili. A to mám ich knihy rád, časť je fakt dobrá a zatiaľ žiadna mi neprišla ako úplný odpad.
@soulbringer: Za malo penez hodne muziky, absurdne siroky zanrovy rozpal, bezkonkurencni kadence. Pokud nectou mangu, ctou YA a to hlavne proto, ze se v nich doctou o sobe a svych zivotech, vetsinou od autoru, co nejsou o moc starsi nez oni a jsou podobne naladeny a mluvi podobnou reci.
@Alfi: tak to je dobrej vtip, když původně to měli na listopad 2023. Začíná mi to připomínat Argo a jejich ságu s Tolkienem a Enderem (i když u Tolkiena se po pěti letech rozhýbali).
@Zack: oproti lidem, co hromadí věci v igelitu v knihovně toho načte víc i žák prvního stupně ZŠ :) (tyhle extrémisty bych ignoroval).
Co ovšem stojí za hlubší analýzu i disputaci, jsou hlavní (či všechny) důvody, proč nová generace jede především Mangu - čím ji fascinuje, co opravdu čtou a pokud šáhmou mimo Mangu, co to je a proč?
@Alfi: byl jsem jeden z prvních, kdo si koupil ty 3. díly, abych Planetu9 fakt podpořil. Tem bonus i timing mi byl trochu putna (asi jako většině, co to četli…), ale pravda, s touhle rychlostí se kompletace jen tak nedočkáme :/
Tak to vydání od Talpressu nebylo špatné, až na ty překlepy hlavně v první knize. Zrovna třeba papír na stránkách byl určitě praktičtější a lépe se z něj četlo. Ta vydání od Planety9 jsou pomalu jako Bible, vidíš skoro text stránky předcházející, jak je jemný. Spíš je na prd, že z tohohle světa vyjde zase jenom něco, Esslemonta vydávat zjevně vůbec nebudou, takže stejně Příběhy Malazské říše si budeme číst Talpressácké a Knihy svědků zase jen od Planety9. To dílo se ucelit jako komplet prostě nepodaří a to je škoda. Bude to takovej kočkopes, jedna knížka taková a druhá maková.
K Malazu viem toľko, že si to ľudia kupovali aj dvojmo, keďže prvé vydanie už mali.. Tá predplatiteľská odmena sa bojím, že nebude nič moc. Tipujem to na nejakú mincu alebo medailón, ale to ke len tip.
@Alfi: Ne vždycky je zpoždění způsobené nevýdělečností. Pokémoni jsou rozhodně úspěšní a taky se nám zasekli :-). A co teprve Requiem. Prostě, pořád tu hraje velkou roli lidský faktor a těch lidí, na kterých se může něco zaseknout, je hodně. A problém je, že jsou to často lidi, kteří jsou kvalitní, takže je člověk nechce/nemůže nahradit. Nějaké info mám, ale zase tak moc jsem se o to nezajímal, takže do detailů se mi zabíhat nechce. Můžu jen říct, že Planetu9 distribuuje Seqoy, tak vím, že si Malaz stojí opravdu dobře.
@Alfi: Když jde něco pomalu, znamená to, že je to neúspěšné? A nevypovídá to spíš něco o náročnosti? Třetí díl Vzpomínky ledu je nejrozsáhlejší (944 stran). A pokud vím, je za dveřmi, měl by být na začátku prosince. Revize překladu čtvrtého dílu je prý hotová.
@Zack: Souhlas. Jestli něco, tak dnešní děcka spíš čtou víc. Akorát jsou aktuálně lidi unavený superhrdinama (na což narážel farnhajt), takže se čte buď ta manga, nebo ze západních věcí komiksy jako Srdcerváči, nebo pro mladší Hilda. Ale jako jo, už sám Marvel ví, že MCU tolik netáhne (dělaj si z toho srandu ve třetím Deadpoolovi). Sám doporučuju děckám a teenagerům komiksy a když to není manga, tak jsem měl větší úspěch s Ekho nebo MDEKama, než věcma od Marvelu a DC.
@Scarface: Planeta9 si na Malazskú knihu, teda prvé tri diely vyberala od fanúšikov zdraženú objednávku v únoru 2022, je listopad 2024 a tretí diel zatiaľ stále nevydali. To je menej ako diel ročne. To nevyznieva ako moc úspešný titul. Týmto tempom sèriu dovydajú okolo 2034-2035.
Mimochodom vyberali 2597 pričom tri diely predávajú spolu za 1957 kč, tak stále im verím, že špecialita k tomu čo sľubovali bude bomba, keď to ľudí, čo im dali peniaze dopredu stojí 640 kč.
farnhajt - to jsem zvědav, zda se to potvrdí. V mém okolí je dost lidí co mají nakoukáno Marvel Cinematic Universe, ale koupit natož přečíst komiks by je nenapadlo ani ve snu.
Imho nova generace toho precte vic jak vy, co to jen hromadite do knihovny :) Zatimco se duchodci pretahujou o limitky, aby je pak ulozili jeste v igelitu, tak se manga prodava v tisicich :)
hyperinflace filmů s komiksovou tematikou v kinech desátých let silně zformovala (zdeformovala) náhled na popkulturu celé jedné generace. ta bude za nějakých deset let konečně při penězích a proto bych se toho moc nebál. problém budou mít pak spíš oni, až to budou chtít prodat generaci další. ta už totiž nebude číst vůbec a to asi ani komiksy...
On nebude regulován/zakázán, on bude jen brutálně drahý, protože se bude tisknout pro malou komunitu fans. Tím myslím žánrovou beletrii. Krásně je to vidět např. na Černá křídla Cthulhu, první kniha stála 399,- ta šestá aktuální 599,- atd. Prostě za pár let se chlap nebude chlubit nějakou ojetinou kilometr daleko od bydliště (protože všechna parkoviště jsou beznadějně plná) ale knihovnou, ve které budou statisíce.:)
pokud tedy za x desítek let nedospějeme do stavu, kdy bude tisk na papír brutálně regulován/zakázán a po čemkoli dříve vytištěném takto klasicky se postupně dostaví obrovský hlad
Už se to tu řešilo x-krát, můj názor je ten, že pokud si někdo myslí, že je tištěný překladový komiks (minimálně ve smyslu anglicky znějícího originálu) výhodná dlouhodobá investice, tak jednou "zpláče nad výdělkem"..
A nejvíc mi přijde zajímavé, jak o malém trhu se bavíme. A to vlastně jenom odhaduji (pokud má někdo přesnější počty, prosím opravte mě).
A když to znovu vezmu z hlediska knižního trhu, tak v 90.letech některé sci-fi měly náklad patnáct tisíc výtisků, pak to padalo a dneska jsme údajně na 1500-3000 kusech či méně (nemám přesná data, počet výtisků se už nikde moc neudává, čerpám z toho, co jsem kde četl). Proti tomu comicsy šly vlastně opačnou křivkou, ale stejně to je prostě tak málo, když si představíš pár tisíc čtenářů napříč republikou, to je až neuvěřitelné kolik toho vychází...
Milo_Harwey: asi správná otázka, žádný jasný závěr tam nemám.
Kromě toho, že jsem se vypsal, jak nemá smysl se honit za limitkami, tak mě napadá, že by stačilo, aby člověk odolal vábení překupu a třeba, pokud by to vydrželo osazenstvo comicsdb, tak se natolik smrskne trh pro překupníky, že z trhu vyšumí...ale asi je typické "wishful thinking", protože chápu že některé věci prostě člověk musí mít a na racio se nebere ohled :-)
Relativně nedávno moc omnibusů nevycházelo a dnes mi přijde, že s nástupem Crwe se pomalu dostáváme na (dvou)měsíční frekvenci (CC, MB, Crew...). Nejenom, že to je čím dál dražší koníček a člověk si musí vybírat, ale ještě se poličky plní o dost rychleji. Je to nový normál, nebo trh bude zahlcen a budou se dělat jenom drahé limitky pro dvě tři stovky hardcore fandů...nebo překupníků? :-(
Doufám, že omnibusy budou vycházet dál, jelikož samotného mě nebaví čekat deset let na ukončení příběhu (příklad 100 nábojů - to vypadalo, že se ani poslední díl nevydá).
Ale když jsem třeba poslouchal rozhovor s p. Štěpánkem z MB, kde to vypadá, že vydává tak pro 500 lidí a u CC nebo Crwe bych taky žádná o řád vyšší čísla nečekal (kolik může být potenciálních kupců celkem? 1500? nepíšu o manze, to je jiný trh), říkám si, že jakékoliv vydání v ČR je v podstatě limitka. A pak si drbu hlavu, když vidím příspěvek, že na aukru někdo nabízí Preachera za 7k. Dost pochybuji, že za nějakých pár desítek let to bude mít vůbec nějakou hodnotu, protože buď je komiks super a nadčasový a dočka se dalších vydání, takže není důvod to kupovat "staré a šíleně drahé" nebo se už bude číst jenom v digitálu a angličtině a je to tedy kdykoliv dostupné anebo je to old school a nikoho to už nebere. Varianta je to starožitnost se mi nezdá moc pravděpodobná, ale asi s tímhle názorem budu v menšině.
Jenom pro srovnání beletrie - fantasy Malazská kniha padlých (desetidílná sága od Steven Erikson), která se na aukru z důvodu nedostupnosti taky prodávala za "půl ruky a nohu" vychází v novém překladu a co to asi udělalo s cenami...
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.