Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

Já koupil limitku jen proto že se mi líbil přebal, ale když jsem viděl co je pod přebalem tak se že mě na málo chvilku stal bibliofil,
rajot : tak ono to dává strategický smysl. Limitka se ti, jak je zde vidno, prodá tak nějak sama. Tam je úplně jedno co je na obálce, hlavní je, že vokurky věří, že je to limitka. Ale ten větší náklad potřebuješ fakt prodat a prodá ti ho i pěkná obálka, takže na ní se většinou dá to nejlepší co máš a na limitku něco druhýho. Čest výjimkám.

Osobně limitky kupuju pouze pokud otázka zní : brož vs pevná. Jinak je mi úplně jedno co to je. Já to mám na čtení.
Limitované dotisky lidí chtějí, vydávat je sázka na jistotu.
Vychází i prvotiny v důstojném provedení.
Chtít hned deluxe verzi je bláznovství. Pro tuzemského nakladatele je to první vydaní, takže velké riziko chyby, které ti hned čtenáři omlátí o hlavu. Je lepší to vydat v normální verzi pro masy, otestovat si trh a až časem, pokud se z toho stane kult přemýšlet o ultimátní verzi.
MazeCZ, tak příští rok by mělo vyjít Seven to Eternity.
Já bych do toho rýpnul z druhé strany - co kdyby se místo limitovaných dotisků vydalo něco, co tady ještě nebylo? A ideálně hned na první pokus v důstojném provedení. Jsou komiksy, které tady vyšly už třikrát, čtyřikrát, ale na druhou stranu je celý zástup skvělých kousků, které by si vydání zasloužilo. Teď myslím komiksy, které už mají v originálu své "kompendium, ultimate nebo deluxe" verze a může se z nich vycházet pro český klon. Chápu, že je lákavé vydat pecku, po které je tady opakovaný hlad, je zpracovaný překlad (i když ten se stejně musí revidovat) a třeba jsou práva levnější než na něco, co tady ještě nevyšlo. Ale nechci být heretikem, takže si spíše tady jen tiše povzdechnu...
Zach: Jde to vidět v Mistři zastavárny. Tam dojde slečna, s komiksem Werewolf v pevném plastovém pouzdře první vydaní, bez šance si ho někdy přečíst ohodnocen na 9.8 a chce za něj 60k $. Přijde expert a ohodnotí to na 45k a dotyčná neprodá, protože se ji to zdá málo. Cenu to má jen z důvodu, že je to jediný kus ohodnocen tak vysoko.

Větší cenu v budoucnu bude mít Preacher v brožované verzi, než ta co aktualně vychazí. Cokoliv co vyjde jako sběratelská edice, tak je většinou bezcenné, protože toho vyjde hodně a hlavně už na začátku si to koupí sběratelé. Nehledě na to, že komiksy mají cenu jen první vydaní, dotisky jsou ze sberatelského pohledu bezcenné.

Naopak bych tuto službu ocenovaní komiksů u nás rád viděl.
komiksfan: mám to stejně, taky mi klasická obálka u Preachera přišla lepčí, takže jsem sáhnul po ní a mám teď klidný spaní :) ostatně i u jinejch vydavatelů (Argo, CC, MB, kde byl výjimkou Pošťák) se mi většinou stává, že cover tzv. limitky nebo speciální obálky se mi tolik nelíbí, proto beru klasiku.
Ja se uprimne divim, ze tu nejaky vohnout jeste nezacal delat rating a certifikaci sberatelskych comicsu, easy money s tim jak je to ted prehraty a lidi jsou uplne nesvepravny.
Já myslel hlavně technicky, jak se furt opakuju, jakože z obecného sběratelského hlediska (nejen komiksů ;) to nejsou opravdové raritky - to by muselo mít tu limitaci certifikováno nějakou autoritou a minimálně uvedenou na každém kusu, ideálně pak samozřejmě podpořenou patřičnými ochrannými / důkazními doplňky. Nebo by si to někdo zpětně certifikoval (obojí je dost sraní navíc, které se pak ale samozřejmě musí někde projevit ;) Pak už jsou další dotisky / náklad jedno. Samotný nový náklad / nová výroba má pak opět už buď v certifikaci zavedeno, že je to jiný batch / vydání atd... Nebo bez certifikace, tudíž neověřené a tudíž bez oné sběratelské (potažmo investiční) šarže, což se pak samozřejmě opět odráží v ceně (nahoru i dolů, když se třeba někdo nevyzná a certifikované již zmizeli z trhu).... ale popisovat profi sběratelský trh tady asi nemusím :) Každopádně narážím na to, že z profi sběratelského pohledu tohle nejsou limitky, což je ale zase v ČR u komiksů vlastně tak nějak jedno, takže jak kdybych nic neřekl :) Mám spíš pocit, že sběratelé komiksů vnímají slovo limitní ve smyslu raritní a ne v opravdovém smyslu "omezený", ale limitní prostě zní líp a je kratší než "sběratelský" nebo nedej bože "omezený náklad" jak se používalo v devadesátkách :)
jinak me se treba libi bezna verze obalky Kazatele. Prijde mi lepsi mit na obalce hlavniho hrdinu nez padoucha
crew treba nedavno vydala limitovanou obalku u Zaklinace https://comicsdb.cz/comics/10586/zaklinac-zrnko-pravdy-mensi-zlo-limitovana-varianta
z principu je oxymoron vubec premyslet o dotisku limitovane verze. jde to proti podstate samotnemu vyznamu "limitovany". to by si reputaci napachal nekdo vice skod nez uzitku
@Milo_Harwey: Nízkonákladové / sběratelské verze zatím CREW nikdy nedotiskovala co vím (Proti přírodě, Američtí bohové, vázané MDEK...). Pokud někdy vydá i opravdu limitní / sběratelské, tak by to ani nešlo už z podstaty opravdové limitace, ale tyto zatím CREW myslím nikdy nevydala?
Milo: papouskuju jen z Crweconu: Tyhle nove crewni omnibusy se nebudou tisknout ve velkych objemech a absolutne se neda ocekavat, ze se nekdy budou dotiskovat. To neznamena, ze nekdo rekl, ze ROZHODNE NIKDY, ale ze to je velmi nepravdepodobny. Mluvim o tech beznych, limitky samozrejme dotisk mit nemuzou vubec.
Prednostni pravo pro majitele prvniho booku se snazit vyresit pochopitelny bolistko, pokud nektery majitel prvniho booku nedostane sanci mit komplet, coz by pochopitelne bylo jeste vice kriku nez ze nekdo nestihl koupit prvni.
Dotiskovat limitované tituly je protimluv...
A mě bohužel u limitované Lady Mechaniky 3 se také loupe obálka, takže bych neřekl že to bude jen pár kusů.
Ach jo, zase Argo. Fakt díky, kluci :)
Když už jsme u toho preachera a limitek. Napadlo mě. Crew úspěšné a chtěné tituly dotiskuje. Bude i limitní dotisk limitky? :)

A co se týče přednostního práva na koupi pro ty, co koupili první díl. Sice chápu, ale nesouhlasím. Jen, ať to jde hezky do oběhu pro všechny, ať i "nenavideni" překupníci mají žně, tak to prostě je. Kdo dřív přijde...
Rck - ahoj, stalo se mi to taky a taky u limitky LM3. Nikdy nikde jinde, zatím. A stejný podmínky jako u tebe. Možná je to nějaká vadná série nebo pár kusů... ;)
Já bych ty věci týden po vyprodání od překupníků nekoupil už jen z principu
Nedávno jsem zjistil, že se mi "oloupala" obálka na Lady Mechanice 3 limitované vydání, přestože to bylo ve skříni, tedy bez přístupu světla. Říkám si zda osud podobných laků na obálce je stejný všude, nebo je to jen výsada Arga...
Já bych to s dovolením uzavřel:
- způsob ohlašování i prodej limitky Preachera nebyl šťastnej, ale nelze říci, že by byl úplně neférový
- selhala asi nejvíce komunikace před a sladění se spuštěním (jsem na těch internetech furt, sleduju crew a stejně mě to minulo... ale holt nemůžete mít oči všude. Život offline je taky príma!)
- nešťastný byl jistě pro CREW, která toho mohla prodat daleko více, poptávka byla o dost větší, než čekali - a i kdyby toho bylo více, byla by to pořád limitka (a hlavně nechcete pak řešit sh*tstorm v mailech a fórech našeho ražení)
- nešťastný byl jistě pro nemalou část lidí, které to ušlo - well, thats life.
- ale znovu bylo to fér. Prodej se spustil a vydavatelství vyřizovalo hbytě všechny objednávky, které získalo.
- to, že se na všechny nedostane LIMITKA, je fér - z podstaty věci a logiky, že jo - cena je právě odrazem omezeného počtu
- na trhu máte různé spotřebitelé, s různými preferencemi a různou motivací. Stejně tak je tu řada dalších vydavatelství - díky Bohu za volný trh plný konkurence.
- překupníci byli, jsou a budou - se s tím smiř (mnoha vydavatelství se s tím snaží tedy bojovat, ale neexistují úplně dokonalé systémy prodeje - viz UX, rychlost, atd.)
- sběratelé tady byli, jsou a budou - na svobodném trhu pak holt střet poptávky a nabídky určuje cenu (jak na primárním, tak sekundárním trhu)
- sám jsem příznivcem spíše speciální vydání (kvůli pohodlí objednání), ale speciálka není limitka (viz předchozí diskuse, které se tu vedli)
- obsah je král! OBSAH JE KRÁL (neplatí jen pro sběratele, co maj vše ve fólii, pro normální smrtelníky a 90 % knižního trhu to ovšem platí).
- pouze malá část limitek má nakonec nějakou skutečnou hodnotu na sekundárním trhu. Představa, že moje děti zdědí kvůli limitkám a podepsaném kusu papíru od Saudka jmění, za které si koupí barák, je naprosto lichá a mimo.
- kupujte se samozřejmě vše dle libosti, diskutujme tady klidně o ho*ně, konstruktivně kritizujme vydavatele (pokud možno přímo u nich, ne tady)... ale jinak asi bych byl dalek, abych nadával CREW, že to bylo úplně neférové
--- captain obvious log off once again ---
@Light: no takhle. Pokud se budeme bavit o narušení volného trhu, tak by neměli vůbec existovat např. Migthy Boys, nebo Trystero apod., jejichž jediná produkce je založená na předobjednávkách (nebo se to tak aspoň tváří) a ten "tradiční model" nedodržují.

To, jestli jedna limitka o 125 ks naruší trh, je otázka :) ale co já vim.

Ale moc nechápu, proč by prodávání zbytné věci mělo být "fér". Navíc zbytné limitované věci. Už to, že je limitovaná znamená, že to nikdy nebude fér. Protože i kdyby ohlásili prodej dopředu, udělali o tom post na fb, na ig, na yt, tak nějaký lidi o tom vědět nebudou. A i když budou, tak se na ně prostě nemusí dostat. Není to fér, což je podstata té věci (a jako sorry, ale je něco v životě vůbec fér? takhle z hlavy mě nic nenapadá).

No a vidíš - oni se snaží být "fér" v tom, že jeden člověk jedna knížka (aby si jich překupníci jakoby nemohli koupit víc) a stejně se pindá :)
Mám doma Dopis 44 v normání verzi, pokud ho někdo chce, rád prodám, aspoň si udělám místo na mangu.
@damacon: Pletes si limitku a sberatelskou verzi. Skoda, ze neni nejaka databaze comicsu, kde by si clovek mohl snadno overi jestli se treba nechysta uvarit trichodove menu z uplnyho hovna.
@Walome: No a proč by nemělo? Proč je teda limitováno 1ks/1 člověk, však by to mohl někdo koupit celé komplet a založit si pak vlastní eshop, ne? Proč někoho takto omezovat? To je taky už narušení nějakého volného trhu. Jen každej z nás vnímá jinak, co je v tomhle případě ok a co ne. A plácat o tom na internetu :)
MB žádné limitky nedělají, spíš naopak. Když si vezmete celkový náklad, který Filip +- občas někde odhalí a je 500-600ks limitky+nelimitky a pak se nelimitka prodává na jejich stránkách, jako v případě Agenta, kde je zmíněno že 100ks nelimitky obdrží dárek v podobě komiksu Jizvy a tohle tam visí přes měsíc, kolik lidí si tu nelimitku asi koupilo v předprodeji i ve volném prodeji po releasu. MB jsou jasný příklad toho, že slovo limitka se absolutně míjí významem. Drtivá většina základny fanoušků MB koupí limitky a pár nadšenců, jako já kupuje striktně nelimitky, protože se mi ty jejich limitky s přebalama (které jsou podle mého hnusnější než cover nelimitky) prostě nelíbí. Ale ve skutečnosti, všichni ti, kteří se bijí do prsou, na fb MB, že mají limitku, mají jednu z cca 400 ks limitek versus 200 ks nelimitek, co je v oběhu. Takže ti, co mají normální verze, vlastně mají mnohem vzácnější kousky v limitovanějším počtu. Koukněte se kdekoli do antikvariatu nebo na aukce a chtějte si koupit nelimitku, nebo nedejbože, celé portfolio MB nakoupit v bazarech jako nelimitky. Nemožné. V limitkách, za přepálené ceny seženete. Nelimitku moc nikdo neprodává. Viz příspěvky fanklubu MB na fb, kde si fotí po každém releasu jak jsou jejich knihy krásné. Všechny fotky, až na jednu, dvě jsou limitek. Limitky MB jsou pro masy a pár lidí má doma nelimitku, která je mnohem vzácnější :) A že nelimitka nemá přebal, nebo duhové písmo v názvu? Na to jim kálí pes, když ji budu chtít, seženu ji na aukru skoro vždy, dokonce i Kaplan tam nedávno byl, ale nelimitky... to je pane oříšek, jen pro úzký okruh čtenářů. To jsou pravá limitovaná vydání, která později prakticky neseženete.
@valon: na Crweconu. Ne jako hotovou vec, jen jako moznost, jak se postavit k druhemu dilu.
A řekla vůbec Crew kdekoliv, že nějaká přednostní nabídka bude nebo se to řeší jenom tady na tomhle fóru a pracuje s tím jako s hotovou věcí?
@Light: jasně, ale proč by to mělo být fér?
@Walome: Ale já jen tvrdím, že není fér, aby byli předem zvýhodněni přeprodejci vůči případným sběratelům. To tu ještě nikdy opravdu nebylo :D Já neříkám, že to co dělají je špatně, ať si dělají samozřejmě co chtějí, nikdy jsem překupnictví jako takové nekritizoval, mám na to stejnej názor jak ty. Já taky něco prodávám dráž, když to časem stoupne na hodnotě a zjistím, že bez toho dokážu žít. Ale neměl jsem k tomu kousku dřív přednostní přístup. Crew to bude asi taky jedno, oni zarobí stejně, mně osobně se to ale nelibí.
jakožto vlastník limitované a nakonec i nelimitované :) verze mi systém přednostních objednávek pro ty co už mají jedničku přijde fér. co možná nebylo fér je že se prodeje spustili tak najednou a ne všichni měli možnost ten den v tu danou hodinu být online. ale zase na druhou stranu to že to nebylo předem oznámeno dávalo větší šanci těm, kteří by třeba v případě oznámení předem neměli štěstí. takže to nakonec vlastně fér bylo :)
@Light: a jakejže je rozdíl mezi překupníkem a nepřekupníkem? Oba zaplatí za knížku stejně.

Proč proboha někoho tak hrozně pálí, že někdo na něčem vydělá peníze? Kdyby Vám aspoň vadilo, že je to šedá ekonomika a stát z toho nedostane ani korunu, ale to ne!

soulbringer: já bych nechával podepsat nějakej papírek se slibem, že nic neprodám. Nebo to dělal na jméno jak permici na fotbal.

Jako ale pořád se tu zapomíná na ten systém co měla filmarena s elitními členy klubu, to bylo na jméno a přednostně a fungovalo to.
Limitované limitky v ČR nechceme.
@Light: já bych tohle chtěl vidět v praxi.
- dobrý den, jste překupník?
- ne!
- aha, tak tady to máte, nashledanou!
Přesně tak...já teďka tohle dilema mám přesně taky, a to jak s tou limitkou Preachera, tak s legem Barad Dur a GWPčkem Nazgula, za jehož cenu bych měl tak půlku nějakýho velkýho setu :) Jedinej problém je, že to už nemám kam dávat :D
@Django: To je jasné, ale neměli by mít přednost před ostatními, kteří to třeba chtějí fakt sbírat (mi je to jedno, mně stačí klasická, aby bylo jasno :D)
BadBoy: Jestli ti to pomůže, tak já si jednou hlídal lego, co jsem chtěl. Od půlnoci kvůli tomu refreshoval, přežil pár pádů stránky, probojoval se mezi šťastlivce, co ho urvali a když jsem pak viděl, že lidi za to dávají 4 tisíce a má to nějakých 100 dílků, tak mě touha po vlastnictví přešla a šlo to z domu. A jako překupník se kvůli tomu necítím, spíš jako rozumný člověk, co si radši potom koupil mnohonásobně větší a pěknější set za ty peníze :D
No, když vidim, že se ta limitka dá prodat i za 8k, tak bych jí už klidně taky prodal a koupim si místo toho tu normální verzi, u který mi aspoň nebude líto, že to čtu :D Dělá to ze mě taky překupníka? :D
Dokud budou sběratele tak budou i překupníci, stim hold člověk nic neudělá.
No já tu kvůli limitkám nebrečím, chápu jejich smysl, ale aby se zvýhodňoval někdo, kdo to chce přeprodat, tak to mi už ok nepřijde. Pokud by ten přednostní seznam nebyl, tak není co řešit.
Já myslím, že by před druhým dílem měli z Crwe optimálně přijít ke každému, kdo si koupil první díl, domů. Zkontrolovat, že ho pořád mají, že se o něj dobře starají a že mají v knihovně místo na druhý. A jestli ne, tak bych si to pak nechal a všechny tyhle kusy od lidí, co neprošli sítem, tak bych pod falešným jménem dával po jednom na bazoši, vždycky o trochu dráž než předtím, aby se lidi cítili extra špatně, že nevzali hned první možnou nejlevnější kopii.
Jediné co mi přijde blbé je, aby kdo to zpřekupničil měl nyní přednost před případným sběratelem. Takže za mě počty zachovat a nějak zajistit, aby ti z přednostního seznamu doložili, že první díl pořád vlastní, třeba nějakou tématickou fotkou. Pokud nedodají, tak vyřadit z listu.
MB ale nedělá limitky. Celá logika limitky je, že je limitovaná. Proto lidem takhle hrabe a rvou to lidem od rukou s přirážkou, protože takhle můžou mít jinou obálku, na knížce, která jde pořád bez problémů koupit s normální obálkou.
Udělat to jako MB. Potom kdo si bude chtít koupit předraženou na překupnickém portálu ,tak může.
Jen můj názor. Nic víc.
Skot: Zvýšit počet výtisků v limitované edici? Jasný, pojďme z limitované edice udělat nelimitovanou! A obyčejná se tím pádem stane limitovanou, ale nebudeš tady pak bulet opačně?
Skot: pokud nekontroluješ comicsdb.cz každou hodinu, tak nejsi skalní fanoušek. Se s tím smiř.
:-D
Skot: je jedno že jsi staly zákazník prostě jsi to prosvihl, tak se s tím smířs. Nebo jak dlouho ještě hodlas kopat a křičet ? ,:)
Já zase nesouhlasím s tím, aby u Preachera měli předkupní právo ti, kteří koupili první díl. Nebylo to standardních podmínek a překupníci, jak je vidět se zúčastnili a budou opět zvýhodněni, proti stálým zákazníkům. Buď ať proběhne prodej za stejně nejasných podmínek jako minule a padni komu padni, jak zdůrazňovali ti šťastnější nebo a to si myslím, že by bylo správné, se zvýší počet výtisků v limitované edici , dostane se na více zájemců. Pokud jsou obavy o ekonomiku , je možno snížit počet kusů standardní verze . Srovnání s Mighty Boys trochu kulhá, u nich stejně jako v CC byl vždy dostatek času na objednání a myslím, že kromě překupníků by byli všichni spokojeni.
Crew říkala, že omnibus Transmetropolitanu je dost pravděpodobný
@Yaromil:
Tak tím by se možná vysvětloval ten podezřelý prodej čtyřlístků v té Aukro megaaukci, o ktere jsem tu psal dříve.
Je to zvláštní, proč by jeden člověk skoupil skoro celou aukci za cca 400 000 kč, kde se mnohdy vylicitovalo za 2x - 3x /i více/ násobně více než v té době obvykle vystavené kusy v obdobných kvalitách. Nevím co si o tom mám myslet, byl by to vlastně podvod pod hlavičkou aukra /v pripadě ze ty nakupy byly fake, nebo se jinak obešel system aukce/.

Nevite proc se ted dost prodava cela serie Transmetropolitanu? Planujou se omnibusy od crwe? :)
@Yaromil: Však to bylo z mé strany jenom konstatování. Souhlasím, že to bude od Crwe férové, že přednostní prodej bude kupujícím prvního dílu. Jsem za to ostatně rád, když jsem sám jeden napřímo od nich koupil :-)