Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Legendární Stargate Animated má po letech nový díl: https://www.youtube.com/watch?v=tQfDh1FHPmA
Princezna z nekonečného hradu je hodně hluboký zářez. Titul je to tak obskurní, že ho ani nemají na MyAnimeListu. Jinak je to groteskní erotická záležitost, takže hodně mimo mainstream. V angličtině to vyšlo taky, ale s hodně mizerným překladem.
Jsem myslel, že se letos už nic ohlašovat nebude, ale Crew oznámila mangu Blue Lock. ZONER vydá OEL mangu Saigami. ARGO oznámilo mangu Princezna z nekonečného hradu (Princess of the Never-ending Castle).
soulbringer: Jako já chápu, že spousta lidí ráda porovnává film a knihu, ale vždycky budou pro a proti, vždycky film nabídne něco víc a naopak musí ukrojit u knihy. Pán prstenů je skvělej jako kniha i jako film, u filmu oceňuju, že Jackson odvedl fakt výbornou práci v tom, co do filmu dát a co už ne. A ta hudba! To je třeba něco, co kniha nabídnout nemůže.

Harry Potter je na tom dost podobně, ale tam se chyb najde víc a třeba když ho sledujeme, tak si spíš z těch chyb děláme srandu, protože HP známe skrz naskrz.

Co mě v poslední době poměrně nadchlo (a spousta lidí mě za to ukamenuje), tak byla právě ta Nadace. Knihu jsem četl a přišla mi silně průměrná. Seriál mi přijde zdařilý do té míry, že neřeším, kde se co odchýlilo. Taky třeba Kolo času je lepší seriál než kniha (i když seriál je hodně průměrný, knihy jsou... No nemám je rád, dlouho jsem nečetl nic podobně nudnýho a nezajímavýho).
O parník to sice není, ale HBO se povedl seriál Geniální přítelkyně od Eleny Ferrante. Hlavně výběr obou hlavních hrdinek. Přesně takhle jsem si při četbě Elenu a Lilu představoval.
soulbringer: V zemi, kde dva týdny zpátky běhali čerti po všech městech a vesnicích, to asi holt nemělo takový dopad, jak by sis představoval. A co se týče filmů, které překonaly své literární předchůdce, tak minimálně z českých mě napadá Tajemství hradu v Karpatech (to je po všech stránkách geniální upgrade Verneovy celkem nudné předlohy), a pak třeba Spalovač mrtvol, Morgiana nebo Markéta Lazarová. Ty mají sice kvalitní literární předlohu, ale filmy je dalece předběhly. A ze světových Čelisti nebo Psycho. Najde se jich dost.
Já se teda budu děsně rouhat a možná si i projdu nějakým lynčem (tedy ne Davidem), ale třeba McCarthyho Cesta mě nadchla víc ve filmový podobě.
baatcha: hele já to psal ve dvě hodiny ráno a dal to právě sem do sekce "jouky" - prostě jsem si s nadsázkou vylil srdíčko - člověk si jednou za pět let vezme zářivej bílej oblek, košily, chodí u toho jako pán pekla a prostě nic! Ale nebudem se k tomu skandálu už vracet.

Ad knihy vs filmy - to bude dycky spíše o cílovkách a kontextu - čili třeba věk, osobní preference a co z toho si vzal do ruky jako první. Zrovna LOTR není vůbec špatná adaptace, vlastně ta trilogie je velmi zdařilá a kdybych byl k sobě upřímný, pak by prostě záleželo, v jakém věku bych to asi viděl / četl. Tolkiena jsem hltla, když mi bylo -náct. Takže na to koukám prostě přes brejle nostalgie, stejně jako na rychlé šípy. A když jsem to četl, dycky jsem v tom věku snil, jaký by to bylo super, kdyby to někdo zfilmoval... nebo třeba Nadaci od Asimova či Dunu. Bum, uběhlo pár let a dostal jsem to na stříbrném podnose. LOTRa mám rád jak na papíře, tak na plátně tak nějak stejně. Game of Thrones jako fajn, ale prostě knihy mám fakt radši, prvni filmová Duna byl super bizár a na tu Nadaci se teprve chystám (a trochu se toho od Apple bojím)... vlastně bych udělal rovnou anketu o tom, který audiovizuální dílo přebilo svou knižní předlohu o parník?
baatcha: Musím říct, že i mě bavily více filmy, ale je to spíš vztahem, které k tomuto vizuálnímu médiu mám.. a možná taky tím, že knihy jsem četl až po filmech. Já to mám většinou tak, že pokud není film vyloženě špatný, tak preferuji raději jej než knihu. Tak to mám například u HP, Blade Runnera nebo Clockwork Orange
yogi: Když jsem to včera procházel, měl jsem fakt výrazný dojem, že převažují filmy. Ale je možné, že mě ovlivnil ten clickbaitový text v původním postu "Někteří z nás nemůžou knihu vystát, ale film milujeme." Nerdopolis navždy
baatcha: poprvé v životě jsem navštívil skupinu Nerdopolis a co říkáš není pravda , rozhodně žádná drtivá většina , spíš výrazná menšina
soulbringer: Jestli upadá komiksová kultura? Já teď na FB Nerdopolis narazil na anketu, jestli mají lidi radši hraného LOTRa nebo původní knižní trilogii, a drtivá většina se vyjadřovala, že je knihy zoufale nudily do té míry, že při jejich čtení přeskakovali celé pasáže. Takže jsem lehce šokován a mám pocit, že toho upadá mnohem více než jen komiksová kultura.
Zack: Ach, to zabolelo;)
Cdb ma tu vyhodu, ze jeji komunita je par hardcore fotru od rodin, co jsou citlivy spis na hmyz v knihovne nez cizi nazory. Z toho plyne i fakt, ze jsme financne absolutne nezavisly, takze nas tlaci max svedomi. Databaze knih je masokombinat a reklamni platforma, ktera musi komunitu drzet v nekonfliktni sedi, protoze tam se vsechny ty book influencerky citi nejlip, emoce chtej od Coelha ne Kapise.
Oboji je trochu na picu, kdybych mel vymenit Kapise za balik vaty, tak to udelam, ale ted jsou kostky vrzeny takhle ;)
Tak já komiksy samosebou sem.
Knihy na Databázi knih (taky jsem ji nějak objevil první a zůstal u ní), ale dávám tam i komiksy i komentáře k nim. Akorát mě tam serou, protože mě několikrát cenzurovali a vymazali příspěvky, bez udání důvodu. Když jsem zjišťoval proč, tak bez odpovědi. A po několika případech, když už jsem to chtěl tam úplně zabalit jsem se dozvěděl, že prej jsem vulgární - já??? No taková blbost. Ale smazali mi tam i příspěvky k Albrightové (které nebyly vulgární jen dehonestující) nebo když jsem o JXD psal, že je to obyčejný vymaštěný nácek, který, kdyby nepřešel jen na trávu, tak už dávno žere červy apod. Takže tam cenzurujou i názory, které se nějakému anonymnímu adminovi nehodí zrovna do krámu nebo když má krámy.

NEJSVOBODNĚJŠÍ PROSTOR JE STÁLE A SNAD UŽ JEDINĚ TADY NA COMICSDB, Zaplať pámbů a modlím se, ať to tak zůstane. Že se tu někteří se mnou do krve hádají a nadávají mi jak jsem hlupý, je v pořádku, ale tam ti to rovnou smáznou a už mi i vyhrožovali total blokem, chudáci.
Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
Ja pouzivam appku booxy. Neni hezka, ale na tech mych par knih to staci.
díky všem za sdílení zkušeností. Já s tím vlastně bojuju léta a fakt mě nebavilo updatovat excely a google tabulky. A vlastně mi to potvrdilo to, že každá z těch DB prostě má / nemá, to co bych úplně chtěl a hlavně člověk by obecně preferoval prostě jedno místo na všechno, že jo...

(ale jasně, u komiksu zůstávám věrný CDB ... a že jsem dlooouho uvažoval, že se sem přesunu a obětuju právě ten kýžený komfort single pointu)
Na komiksy comicsdb, na knihy databázi knih... ale je fakt, že už tam moc nelezu (hlavně kvůli nemožnosti přidat si jednoduše konkrétní vydání, bordelu ve vydání a faktu, že některý komiksy tam nejsou i měsíc po vydání)... celkově ale všechno píšu do vlastní google tabulky a to mi stačí.
Soulbringer : já používám CBDB a to hlavně z toho důvodu, že má na to aplikaci, což Databáze... nemá.
Yaromil: Máš pravdu, přidávat tam asi může každý, takže chybějící položky nejsou takový problém. Na druhou stranu přesně to bude asi tím důvodem, proč je tam v některých starších titulech takový bordel (někdo to zadá bez přebalu jako nové vydání, někomu neuvěřitelně ujede rok, něco nesouhlasí s anotací apod.). Beru výtku zpět, může za ni jen má lenost.

O tom opětovném přidání přes ozubené kolečko jsem neměl nejmenší tušení. Díky!
ComicsDB pro české věci
MyAnimeList pro mangu
StashMyComics pro fyzické komiksy v angličtině
Goodreads pro zbytek

(Databaziknih mám taky, ale už jsem na to roky nesáhnul)

Ale taky přemýšlím, že bych si splácal něco svého, kde bych měl fakt všecko.
Gmork: Podobně jako u ComicsDB musí mít člověk na zřeteli, že je většina hodnocení od kluků, mužů, např. protěžovaná hard sci-fi a jiné dobrodrůžo.
U knih taky databáze knih. U komentářů ale musí mít člověk na zřeteli, že je tam většina hodnocení od holek, žen, např. protěžovaná young adult. Kluci a chlapi holt moc nečtou, myslím tím celostátní průměr. Na druhou stanu jsem díky databázi objevil pár zajímavých autorů, naposledy např. Amor Towlese.
Používání Goodreads je tak nějak spíše pro srandu. Zvláště u českých titulů. Není tam všechno a už mi ani nejde přidat nové knihy jako dříve. Pro české vydání používám hlavně Databázi knih. Ale co se týká komiksů v češtině, tak na comicsdb nic nemá :-)

Co se týká zahraničních komiksů, tak to je úplně na prd. Nenašel jsem nic, kde by se daly naklikat komiksy z celého světa. Asi se budu muset dokopat k něčemu vlastnímu.
Velkej šéf:

- Knížky už nějaký čas jde přidávat do vlastní Knihotéky vícekrát i klidně stejného vydání. Titul -> Přidat do mých knih -> Knihotéka -> Ozubené kolečko vpravo. To mi taky hodně dlouho chybělo.

- Pokud v databázi není vydání, které si chci přidat do Knihotéky, tak si jej holt přidám přes Titul -> tlačítko "..." tři tečky -> Přidal další vydání. Je to přidáno hned bez odsouhlasení adminy, ti to pak kontrolují až zpetně.
GWB: Já se v poslední době taky rozcházím ve vkusu s většinou uživatelů ComicsDB a přesto to tu mám rád a vlastně je mi to i jedno. Jen nad tou adorací z mého pohledu sotva průměrných kusů ( ale jakože fakt kusů) pozvedám obočí, jako VK kdysi.
Já používám https://www.databazeknih.cz (i když pod jiným uživatelským jménem).

Když jsem se konečně rozhodl zřídit si databázi i pro klasické knihy a zadával jsem to po poličkách, tak z těch prvních tří chybělo už po zběžném pohledu na https://www.cbdb.cz cca patnáct kousků, zatímco na databazeknih nic. Po dozadání celé sbírky (cca dvojnásobek té komiksové) mi stejně zhruba čtyřicítka knih zůstala plonková, ale to beru jako úspěch.

Má ale několik mínus; zda jimi trpí i cbdb, nevím.
* Knihy držené ve více vydáních se dají do sbírky zadat pouze jednou.
* Seznam vydání měl občas (především u starších vydání) zcela zásadní mezery. Obrovské množství knih jsem si naklikával ve vydání, které ve skutečnosti nevlastním.
* Nemůžeš si vytvořit osobní seznam zahraniční literatury (jako třeba tady). Ten se snažím držet si stále v paměti, ale časem možná půjde na goodreads nebo podobné.

PS: Používám jen funkci "Knihotéka". K naklikání "Četl jsem" apod. jsem se nikdy nedostal. Též jsem tam nikdy nezačal psát komentáře, takže nevím, nakolik intuitivní je tahle funkce. Tuším, že jsem tam občas z místních v komentářích zahlédl kapise, trudoše nebo Pána rostlin, tak možná se k tomu vyjádří někdo z nich.
Já i přes fakt, že se s většinou uživatelů ve vkusu rozcházím a že mě nedávno systémově strašně namíchli, používám pouze Goodreads. Důvod už ani neznám, prostě jsem se tam jednou přihlásil a jedna literární databáze mi stačí asi.
soulbringer : U nás jsou jen dvě ne?Já používám CBDB prostě proto , že jsem ji objevil dřív, hlavně tedy tam mám seznam těch stovek knih,které chci jednou přečíst ( v důchodě ? co pane Jurečko?). Jinak CBDB se od Databáze knih nijak zvláť neliší, jen ta druhá má víc uživatelů a taky lepší ( přehlednější) bazar .
Takovej blbej nekomiksovej dotaz, i pro ty z vás, kdo čtou i klasické knihy.
Kterou databázi - která by se blížila právě CDB - používáte pro monitoring toho, co máte / co jste četli / co chcete, atd.? Případně proč právě tuhle?

díky všem za tipy
Dnes jsem si zhmotnil čtyři US sešity a jeden EU komiks. Cena tisku za stránku je stále 6,- kč, tak se uvidí, zda i tohle od ledna nezdraží. Jeden US sešit tedy vyjde fanouška na nějakých 140,-
což není tak strašné. Ty obálky od Dave McKeana jsou ale stejně kurevsky boží.
https://imgbox.com/NB3yZsNQ
seneke: Super, to jsem nevěděl, tak to by mě mohlo bavit. Brutal mě nebavil.
Fort: Jenom pro pořádek. Trace je hlavní série a Brutal je spin-off.
Fort: To by mě taky zajímalo, kdy to chtějí stihnout, kdyby aspoň zveřejnili datum vydání Apothecary Diaries.
Gate nám zase něco ohlásila tentokrát na druhé čtvrtletí 2024, osobně by mě zajímalo, kdy hodlají vydat předešlé ohlášené mangy.

Who Made Me a Princess - Velice dobře hodnocená manhwa s propracovanými postavami.
Trace: The Man from Forensics Solves the Truth! - spin-off mangy Brutal, která dost podrobně vysvětluje forenzní vědu.
The Funeral Concerto - Jednohubka manhua (Taiwan)
Jo, mám přečtený první book (série má dvacet sešitů) a zatím dobrý. Pokud se mi to bude líbit celé a hlavně zakončení, tak se do toho nejspíš pustím.
Tak to je mega psycho kompozice, tahle stránka. Zajímavé, že to má podobný styl kresby jako to Snění, ale koloring tomu v tomhle případě dodává objem a atmosféru.
Tak je to už taky starší komiks. I někteří kresliči v Sandmanovi měli dost jednoduchou kresbu, a člověk si na ni musel zvykat. Je to o vkusu každého, chtěl jsem od Vertiga dělat The Book of Faerie - Molly´s Story a Auberon´s Tale, ale ta kresba se mi nelíbí natolik, že jsem do toho nešel. Ale líbí se mi kresba u jiné vertigovky Coffin Hill (Inaki Miranda), i příběh to nemá úplně blbý, stálo by to za počeštění.
https://imgbox.com/Mo4NKONw
Gmork: Hele já nevím. Mě to přijde strašně sterilní, tahle kresba. I ten koloring je úplně základní, prostě všecko má svou doslovnou barvu a je to nasvíceno jednolitým bílým světlem. Celé je to takové... tupé.
Tak ještě dva arty z post-sandmanovského Snění. Kresba Christiana Hojgaarda skvěle k tomuhle příběhu pasuje. A už se překládá pokračování Second Sight, které je taky skvělé.
https://imgbox.com/9FzhuE8h
https://imgbox.com/5SPFBVqI
Tady se musím přiznat, že Klosse nemám ani v polštině, ani v češtině... a vlastně ho vůbec nechci číst.:)
Kapis: kurwa, v tom případě pokračuj ve vláknu Nakupujeme venku :-D
Tak přehazuju krabice, hrabu se v těch stovkách komiksů a zjistil jsem, že Kapitána Klosse 1 .díl mám v polštině :D
Já su prostý energetik, rozumím kotlům, turbínám, uhlí a plynu, kdepak nějaké zdrojáky;)
charvos: to je ale moc práce, programátor bývá líná bytost...:)
a pritom na te strance to jde pekne videt, ale asi ne kazdy se tady vyzna ve zdrojacich :)
Přidávám se ke kapisovi: také by mě nenapadlo, že to nemusím odenterovávat po jednom.
Kapis: Nemusis po jednom, normalne vypln ty poznamky, co potrebujes, a v poslednim dej enter a odesle se cela stranka (cela stranka je jeden formular).