MaF: No přesně, proto by tam mělo být velké G, ne? Je to název družiny... určitě to nebyli přímo gambusínos, tedy mladí prospektoři hledající v Mexiku zlato? :D Český národní korpus toto slovo jinak nezná, takže je to Foglarův novotvar :) Ale spíš je to myšleno tak, že se celá družina jmenovala přímo SVORNÍ gambusíni, a jen gambusíni si neříkali? Tedy velké S :) Na obálce je to každopádně velké S a malé g a přes to nejede vlak :)
Toe, Ivan Kucera: tak "vymyšlené slovo" to fakt není ;-)
jen ho Foglar holt používal po svém, v jiném, "klukovském" významu - stejně jako třeba plantážníka...
Toe: Ďakujem. Tiež som po tom pátral, ale nejak som sa k ničomu nedopátral a z osobnej skúsenosti to neviem, keďže sa priznám, že práve toto som nikdy nečítal. Tak ale hlavne, že je to zjednotené; keď tak sa o pár rokov ozvem s tým, aby sa to zmenilo na veľké "G":-)
Ivan Kucera: Dík za info, upravuju na malé g dle obálky, ale přemýšlím, co je to vlastně gambusín? Pokud to není jméno a ani jakože příslušník národa / kmene, tak netuším proč není velké :) Co jsem na internetu vyhledal tak je to Foglarovo vymyšlené slovo a pojmenování družiny, takže by g mělo být velké :)
Dan Černý - Rok Plže
Tryskošnek - 20 Komiksových dobrodružství
Obálka: návrh a barva Nikkarin , kresba Dan Černý / V roce 2023 vydal ČernozDAT jako samizdatový výtlaček
- viac informácií komiks neobsahuje, stránky nie sú číslované.
Maco: to tam nebude urcite, protoze link na ohlaseni nebo pre-info neevidujeme ani interne. Proc taky, kdyt si ten retezec muzu hodit do googlu a mam cely seznam linku.
Zdravim. Ma napadlo, v kalendary s prehľadom komixov dat na komix aj odkaz napríklad na stránku kde sa ma vydat, alebo niekde kde sa o komixe niečo pise
mcleek: fuuu, nikdy jsem o tom neslyšel, jestli máš doma, pošli @RadimNemec nebo @bladkJag podklady a oni na to kouknou, tohle není má specializace :) sleepless: to je nějaká chyba, určitě opravím :)
GavlaDan: zatím asi spíše ne, podobně jako třeba Mignolaverse, Marvel Universe, ..., už jsme to řešili vícekrát, tohle je spíše Koplverse, než série jako taková...
Za mě burza taky palec hore, ale libilo by se mi to spojit s nějakou akci typu “kulový blesk”. Tedy ideálně přijet, odevzdat komiksy pro ostatní zájemce a vzít ty pro mne :)
Zack: Knihovnuju hodně, ale na % to moc nepřepočítám. Klidně bych řekl až 60 %, protože deadline vrácení mě nutí ke čtení. Koupený věci často založím a zapomenu na ně.
Knihovnu jsem přestal používat. Vždycky koupili jenom první díl série a zbytek ne. Za poslední roky se to zlepšilo, ale většinu věcí už jsem si koupil sám.
Kdysi jsem si pár komiksů z knihovny půjčila. Co se mi líbilo jsem si chtěla dokoupit do knihovny, jenže když došlo na nákupy, upřednostnila jsem vždy kousky, které jsem ještě nečetla. Později už jsem začala vše kupovat. Stejně to mám s knihami. Mám seznam přečtených nebo poslechnutých, které bych ráda zařadila do knihovny, ale nakonec vždy vyhraje seznam s příběhy, které ještě neznám.
Do knihovny nechodím, knížky si kupuju. Nečtu všechno, proto si obvykle koupím jen to, co opravdu chcu. Stejně to mám s muzikou. A filmy si též vybírám a nesleduju všechno. Nejsem konzument :)
Co se burzy týče, já to párkrát absolvoval na Crweconu a nemůžu říct, že by lidi o komiksy měli nějaký extra zájem, vlastně to byl docela oser tam stát u toho stolíku. A že tam přišlo lidí. A to byla ještě doba kdy 30 % procent sleva byla docela slušná , dnes už máte větší slevu na kdejakém i-knihkupectví.
To som ani nevedel, že vyšiel "Brutálny vtip a ďalšie príbehy", takže za mňa by som radšej uvítal pridávanie komiksov v slovenskom jazyku, než nejaké videá.. :)
Knihovna mi za poslední cca rok a půl ušetřila desetitisíce. Kupuju jen co opravdu vím, že potřebuju mít (zaběhlé série a autoři), naprostou většinu ostatních komiksu si nejdřív půjčím v knihovně a následně koupím, až když mě fakt vystřelí z bot. V podstatě mi knihovna umožnila přestat být otrokem komiksů. Vřele všem doporučuju.
do knihovny hlavně pro beletrii.
Komiksy jen výjimečně - to, co nemám a není k sehnání... případně, když něco zvažuju, že si pořídím a nejsem si úplně jistej, ale už jsem dlouho nebyl :/
Knihovnu hlavně na beletrii, u komiksů hlavně když se chci ujistit, zda to stojí za koupi. Mnohokrát jsem byl tak varován - ruce pryč, případně komiks na jedno přečtení, který nemá smysl kupovat. Takže ano, místní knihovna mi dost šetří peníze, díky jí za to. Na druhou stranu, Baladu pro Sofii jsem měl taky nejdřív půjčenou, v půlce knihy jsem měl jasno - tuhle knihu musím mít doma!
Dokud jsem žil v Praze, tak jsem chodil rád. Většinou vyzkoušet věci, kde jsem si nebyl jistý, jestli je potřebuju doma nebo ne. Nebo prostě jenom půjčit, co zrovna bylo. Co jsem se přestěhoval, tak jsem na to docela zanevřel, nikde nejsou tak dobré zásoby.
Před rokem jsem obnovil lítačku do knihovny a tak 80 procent věcí si nechám poslat na pobočku "až domu". Při současných cenách kupuju už jen z druhý ruky nebo při akcích jako mívá booktook, kolem těch 45%.Ty věcí vysloveně vyčekám.