Srdečně zdravím a prosím o radu kde sehnat - celou sérii či jednotlivé sešity edice Záhadný Spider-man, která vycházela v letech 1991-1994 ve vydavatelství Semic Slovart (tuším že v ČR tiskl Magnetpress). v Sérii vyšlo 34 sešitů a jeden extra. Budu vděčný za jakýkoliv tip! S díky a pozdravem, Aquanaut77
SSP: jako asi to nebylo naschvál, ale šikovné to věru nebylo, kdybych u toho neseděl a zrovna kolem té celé to neaktualizoval na sekundové bázi, tak při pohledu na položku s dodatkem "není skladem" bych si tak akorát pěkně nahlas zafuckoval :-/
blackJag: Vávra z toho měl evidentně prču. Nejdřív lidi měsíc nebo jak dlouho napínal, a když to na pár minut spustil, tak u toho ještě sprostě spoiloval ("není skladem").
Já to nevěděl... Hodně jsem to chtěl pořídit, takže jsem chtěl být hard core a nastavil si budík na 6, že než budu dělat věci do práce, budu u toho sedět a refreshovat - to se nepovedlo :-) Po 8mé jsem si sedl k práci a tohle měl jako rozptylovátko, každých pár minut jsem na to mrkl, práce samozřejmě úplně na hovno :-) Věřil jsem, že pokud to nahodí, půjde to v celou, kolem celé má aktivita vrcholila a nakonec se snad vyplatilo, po 10té se to tam objevilo, v tom sloupku napravo "zboží v akci" - bylo to krapet matoucí neb u toho byla poznámka "není skladem". Stejně jsem to šoupl do košíku, šlo to, rychle objednat, minutu se mi nedařilo dokončit objednávku, zvolené údaje nechtěly projít. Tak šup, všechno smáznout a znovu, potom už to klaplo, tak snad. Mrknu na to za pár minut a už to tam nebylo :-/ slušný mazec :-)
Takže sedm nebo osm minut. Slušný. Tipoval jsem půl hodiny. Když jsem chvíli přemýšlel nad tím, že bych to koupil, tak jsem plánoval, že bych to kontroloval tak jednou za deset minut. :-) No, jestli někdo dělal totéž, tak možná čeká doteď, kdy se to tam objeví.
MaF: Když se budeme bavit o běžném nákladu komiksů, pak záleží na tom, jaký je náklad běžné verze a náklad té sběratelské, protože jde o poměr. Jestli je teda u trilogie v té první a druhé verzi celkový náklad 2000 až 3000 kusů, pak to odpovídá. Čistě podle počtů. Ten poměr 4 : 1 nebo 5 : 1 u většiny ostatních komiksů je ale poměr určený nakladatelem pro určité tituly, ne pro Foglara, který je tady tak trošku fenomén. Že se 350 kusů z 500 prodalo za pár hodin, kdy byla ta verze k dispozici, ukazuje, že se to srovnávat s jinými komiksy fakt nedá a napálit číslo podle toho, že to je běžné jinde, je hodně blbý nápad (na který má nakladatel samozřejmě právo). Ono už to, že nakladatel musel po pár hodinách prodej zastavit, ukazuje, že na to připraven nebyl, tudíž to číslo, které bylo střeleno nejspíš od boku, bylo hodně podhodnocené.
Nepamatuju si, kdy se po MDEKu v pevné, které taky vycházejí v těch 500 kusech z celkového počtu 2500 kusů (nevím jestli to je 2000 : 500 nebo 2500 : 500), zaprášilo jako po trilogii. I ty nejprodávanější MDEKy v pevné lze pár týdnů od vydání ještě běžně zakoupit, a to je jejich cena o pár desítek procent vyšší, u trilogie jde o cenu čtyřnásobnou.
Měsíc po vydání je sice k mání 150 kusů, ale ono se to neprodává měsíc, ale všehovšudy pár hodin, kdy většinu z té doby to bylo možno zakoupit osobně někde u krmelců pro srnky, internetový prodej trval snad čtyři hodiny nebo kolik.
Ale nemělo by být fuk, jak jsou na tom jiné komiksy, nebo jaký je poměr mezi běžnou a sběratelskou verzí?
Tady je evidentně o tuhle edici obrovský zájem a navýšení o stejný počet by nebylo v rozporu s limitovanou nebo sběratelskou edicí, protože by toho bylo pořád v poměru k běžné edici méně, a k poměru zájemců ještě méně. Zaprášilo by se po dotisku znovu a ten punc sběratelské nebo limitované edice by zůstal. Jenom by víc lidí bylo spokojených. Takhle si to koupí jenom ti, co si to ohlídají. To už mnohem víc připomíná ty superlimitované edice, kdy se u nákladu 2000 až 2500 kusů vydá 50 kousků. Je fakt účelem, aby se ze sběratelské a limitované edice foglarova komiksu stala přetahovaná a boj, nebo aby bylo spokojeno co nejvíc lidí a stále v rámci toho, co sběratelská a limitovaná edice má být? Tedy omezený počet, ale omezený natolik, aby si na to nemuseli lidi brát dovolenou, aby se vůbec mohli pokusit udělat objednávku. U limitovaných a sběratelských verzí by to mělo být tak, že by se zájemce měl trošku snažit, aby dostal to, co chce a měl by si pospíšit (taky by měl zacálovat víc). O to nejspíš nakladateli v tomhle případě asi šlo. Ale když je ten zájem enormní a překvapil samotného nakladatele, tak jeden dotisk o stejném počtu kusů by neudělal ze sběratelské a limitované edice něco běžného, protože se stále na mnoho lidí nedostane, stále to bude mít sběratelskou hodnotu a počet zájemců bude stále násobně vyšší než počet kusů sběratelské edice.
Když zůstane u 500 kusů, tak se nedá nic dělat, já s tím žít dokážu (v pondělí mám na práci lepší věci, než čekat na spuštění prodeje), ale rozhodně nelze říct, že by dotiskem sběratelská edice přestala být sběratelskou, záleží na dalších okolnostech.
SlouzimStarymPsum: běžný náklad komiksu je u nás kolik, 1500-2000 ks? limitovaná edice 500 ks je víc než dost, jinak by moc limitovaná nebyla...
nákup každé limitované edice je obvykle časově omezený a nějak "napínavý", no... některé limitované edice jsou vyprodány ještě před vydáním, tady je ještě měsíc po vydání k mání 150 kusů...
kdo to nechce podstupovat, koupí si běžnou edici... překupníci budou vždycky, u čehokoliv foglarovského dvojnásob, ale problém bych v tom případě opravdu nehledal...
jediná přidaná hodnota té "proužkové" edice je fakt jen v té limitovanosti a tom "historickém" formátu - ta běžná edice je mnohem zajímavější a s řadou bonusů...
MaF: Tak jasně, že sběratelská limitovaná edice nebude mít stejný náklad jako klasické vydání, ale dalších 500 kusů by z toho ještě pořád nedělalo nelimitimované nebo nesběratelské vydání, jenom by toho bylo trošku víc. A i při takovém dotisku by se nejspíš nedostalo na všechny. Ale už by se určitě dostalo na mnoho z těch, co teď budou mít smůlu.
Prodávalo se to na nějakém setkání a pak pár hodin v eshopu a jsou z toho víc než dvě třetiny fuč, tak si nemyslím, že by kdokoliv, kdo by to cíleně nechtěl v pondělí vychytat, mohl jeden kousek koupit, třeba až se vrátí z práce. Být toho o pět set kusů víc, dost možná by to i pár dnů na tom eshopu vydrželo. Překupníci by se do toho kvůli vyššímu nákladu taky asi nehrnuli tolik.
SlouzimStarymPsum: to vydání v "proužcích" bylo od počátku zamýšleno a prezentováno jako sběratelská záležitost, rarita, které se tak nějak z principu nedotiskují, tedy v limitovaném nákladu
český (ani slovenský) čtenář o nic ochuzen není, ten komiks je normálně dostupný, navíc v poměrně pěkně vypravené edici s bonusy a se dvěma verzemi obálky... rozebraná zdaleka není...
A jestli to je náhodou tak, že ten dotisk musí nejdříve chtít udělat sám nakladatel, a tady tomu tak není, takže držitel práv ani nemůže dávat svolení, tak beru zpět. Ale stejně to k těm protiukrajinským řečem povede. V každém případě mi to ale přijde hodně zvláštní, že není snaha udělat dotisk i těch proužků, když se po tom zaprášilo a zapráší.
Tak sedět u počítače od rána do oběda a refreshovat, abych stihl objednat z těch pár posledních kusů, fakt nebudu. Dokážu žít bez toho.
Trošku mě zarazila ta zmínka o nedotisku, když jsem si tady i tam přečetl o tom, že by se Rychlé šípy v ukrajinštině měly asi dotiskovat. Na těch proužcích si mastí kapsy překupníci, je o těch 500 kusů zájem jako prase, ale dotisk asi nebude, nebo se o tom vůbec neuvažuje, zatímco u něčeho, kde toho vyšlo čtyřikrát tolik a stále je to k dispozici, se dotiskovat asi bude a už teď se prosí o podporu lidí? Až někdo bude chtít živit protiukrajinské nálady ("Tak pro Ukrajince to dotisknout jde, ale pro Čechy nikoliv."), a že se takoví jistě někde najdou, tak to bohužel bude založené na ne zrovna přátelském přístupu ze strany držitelů práv vůči českým (a slovenským) čtenářům, kteří holt mají peška, protože zájem českých čtenářů je někomu u zadku.
No jo on v tiskárně dělá nějaký fanoušek komiksu kterého sere argo (a že takových je) a normálně to tam všechno sabotuje... já bych rád věřil že je to náhoda, ale zároveň bych rád viděl argo hořet, tak se to ve mě teď bije
Vydavatel Václav Vávra s předstihem sděluje, že “proužkové vydání” Stínadelské trilogie (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta) Jaroslava Foglara a Marko Čermáka bude (po dočasném pozastavení) na stránkách vydavatelství www.intercrosse.eu opět možné objednávat od pondělí 1. 8. 2022 dopoledne (přesnou hodinu nelze dopředu stanovit).
Žádné další avízo o opětovném spuštění prodeje 1. 8. 2022 nebude vydavatelem již vydáno.
SSP + lantan - Na můj mail mi bylo odpovězeno, že si můžu přijít knihu vyměnit, asi fakt nerad posílá :D Nakonec jsem mu to musel na svoje náklady poslat a nový kus mi aspoň poslal zpátky v mojich bublinkách.
Chtěl jsme to zkopcit a taky hodit smajlíka/y, páč jsem se tomu zasmál...to je moc :D
Ter: Ten počet pro reklamace není totožný s nákladem, je to pár procent.
Na můj mail mi bylo odpovězeno, že si můžu přijít knihu vyměnit, asi fakt nerad posílá :D Nakonec jsem mu to musel na svoje náklady poslat a nový kus mi aspoň poslal zpátky v mojich bublinkách.
:-D
Dinik: nepísali CC, keď hodili do predaja vypredané kolosálky, že to sú kusy pre reklamačné úcely? :D dle ich slov by mal mať každý vydavateľ z každého titulu totožný počet kusov na reklamačné účely po dobu dvoch rokov :D kde by to skladovali a ako by sa im to finančne oplatilo je fuk... jedine, že by CC odrbávali a tie "reklamačné kusy" neboli reklamačné, ale držané pod pokličkou na vhodný čas... ale to tak určite nebude, aj Argo má iste ďalších 66 kusov Aliasu na reklamačné účely ;)
No, k tomu 1984...mně to přišlo s naraženým rohem (bylo to jen v bublinkové folii a měkkém rádoby kartonovém papíru, což fakt nemůže trvat zabalit víc jak minutu a půl) a reklamoval jsem to. Na druhou stranu plusem je, že reklamace proběhla velice rychle a bez problémů...
je fakt ze 1984 bylo asi 20 kusu a taky to trvalo dobry tyden tady je kusu znacne vic takze asi znacne vic casu, kazdopadne 1984 se da jeste krasne koupit a to jsou teprveu cisla 160 z plankvanych 250, asi to nebude takova sberarelska pecka jak sem si myslel
Celou Argo bibliofii má pod sebou pan Krummer. Po mé předchozí zkušnosti s 1984 s leporelem jsem zjistil, že býva asi často nemocný (bez zástupu, protože 2 týdny byla moje objednávka bez reakce, ani na maily neodpovídal) a je zvyklý asi jen na vydávání knih osobně. 1984 mi přišlo ne moc dobře zabalené a tím pádem samozřejmě poškozené. Na můj mail mi bylo odpovězeno, že si můžu přijít knihu vyměnit, asi fakt nerad posílá :D Nakonec jsem mu to musel na svoje náklady poslat a nový kus mi aspoň poslal zpátky v mojich bublinkách.
Mail od Klíčníka přišel 14.7., to je už celkem dost času na to, aby to aspoň někomu došlo...nějak se mi nechce věřit, že když mám veškerý balicí materiál po ruce, nebalim to poprvý a i když si dám na tom fakt záležet, tak několik desítek knížek za 2-3 hodinky denně musim dát...no, asi nepospíchají na to, aby jim to lidi zaplatili, protože tam byla, tuším, platba jen na dobírku
Dinik,Badboy: si rikam co je tak tezky na zabaleni 66 knih... napisu mail, 2 dny se placam po ramrni ze mam nachystanr balit, 2 dny balim, den si dam oraz, den vypisuju kam co pujde, 1 den zavolam dopravce, den se nic nedeje, dalsi den si dopravce dojede pro knizky, 3 dny dorucujou knizky, 1 den si dame jako fora... to dela 14 pracovnich dnu, kdy vam prisel oznamovaci mail? (ja sem si ho musel "vyprosit" u klicnika takze nevim presne datum