Filmový a hudební klub Diskuze o hudbě, filmech, TV.

Fry omlouvám se za jeden pytel, dobrá tak teda řekněme že je dáme každý do jednoho pytle zvlášť... Ale jinak samozřejmě mainstream nejsou sračky to jsem neřekl, já jen říkám že tihle jako Minaj a další jim podobní dle mě mají primární cíl vydělat a hnát sledovanost no a jak to uděláš. Celý klip musíš být přeci polonahy a twerkovat do kamery po celou stopáž...
Fimi: jak můžeš do jednoho pytle házet Nicky Minaj a Mandrage ... lol
Si připadám jako kdybych vešel do baru kde všichni poslouchají metal a tvrdý rock, pfff hudba je o vkusu jednotlivce. Já poslouchám diametrálně odlišné styly od toho co se tady probírá, respektive mnoho názvů kapel, které tady byly zmíněny neznám ani znát nechci, ale když mi tady někdo bude máchat před obličejem že mainstream jsou pouze sračky, které mají za cíl pouze vydělat, s čím nesouhlasím. Je mainstream a mainstram, každý si vybere ten svůj, takže stačilo hate posts, pusťte si něco pěkného do sluchátek a bavme se zas jednou o komiksech
Samozřejmě že neexistuje dobrá a špatná, horší a lepší hudba protože je to subjektivní a každý to má jinak. Ale jako co píšeš o těch bicích a tak to samozřejmě není. Ale tak, se shodneme, že mainstream nebo střední proud nikdy o kvalitě nebyl. Nebo mi chceš říct že Nikky Minaj, Mirai, Perry nebo Mandrage je něco kvalitního?
"co není vůbec o kvalitě ale o počtu sledovanosti": Asi by se dalo namítat, že je mezi tím nějaká úměra. Ne přesná, protože marketing samozřejmě dělá hodně, ale malá asi bude. Protože ačkoli se pohybuju v jiném spektru než yogi, souhlasím s tím, že hodnotit kvalitativně hudbu (jako jakékoli jiné umění), je většinou dost ošemetné. Fimi, co bereš jako kvalitu? Jak přesně se zvládnou trefit do rytmu? Kolikrát hráč na bicí udeří do kopáku za vteřinu? Jak moc je píseň chytlavá? Jestli ti dvouminutová písnička v textu vysvětlí Wittgensteinův Tractatus logico-philosophicus, nebo stačí hezký příběh o lásce? A co na to písně beze slov? Často se kvalitou mává nad sterilním jazzíkem, který, přestože se rád poválím ve freejazzu, nedovedu vystát.

A za mě: Mainstreamový sračky u mě šanci mají. Ve valné většině proplují vedle mě a vyignoruji je, ale nijak mě nerozčilují. Ach ty generace odchované vzájemnou tolerancí. Ale o vidlákrocku teda doufám, že už si konečně někdy tu vlastní smrt přizná, protože když se mě někdo zeptá, jaká je moje oblíbená písnička Kabátů nebo Guns N Roses, tak je mi stydno, že se mě na to vůbec někdo ptá.
(a popíchnutí: Nezahrnovat teda věci jako Dream Theater nebo Slayer do terminu technicu mainstreamová sračka jen ukazuje, nakolik si pod tím každý představí něco jiného tak, aby do toho jeho vlastní výběr nikdy nezapadal)

nejakdivne: Ghedalia je na Stapletonově Chance Meeting seznamu, ale nikdy jsem se nedostal k tomu, abych jej začal nějak systematicky sbírat. Spousty kapel z toho seznamu si velice vážím a leccos už dlouho sháním na vinylu, ale nechce se mi za to dávat tak velké pálky. Těch přidružených projektů k NWW, kam třeba Coil možná trochu spadají, je milion, takže kdybych následoval všechno, nestíhám objevovat nové kapely. Tempo vydávání alb Andrewa Lilese předčí i Stapletona, do toho se objeví nějaký ten Potter, Tibet, Bog atd. U většiny z toho si dost vybírám, co si chci pořídit fyzicky. Posbírat diskografii Merzbow je taky nadlidský úkol, to podle mě nemůže mít ani Akita sám.
Přesně. Nevím proč bych měl poslouchat něco co není vůbec o kvalitě ale o počtu sledovanosti, kroucení zadku a o tom kdo má ve světě showbyznysu větší pozornost.. Fakt ne
yogi: Ne, mainstreamovy sracky u mne sanci (umyslne) nedostanou. Skvele hudby je totiz tolik, ze me vubec nemusi zajimat ta spatna a taky ji nic nedluzim, aby dostavala sanci. Totiz vim, ze nebudu zit dostatecne dlouho, aby mel moji pozornost nekdo, koho zajima pouze moje penezenka. Dostatecne mi staci o nich zakladni povedomi, kdyz rvou z radia. Grammy, Eurovize, Superstar, vse stejny hnuj s umyslem podojit penezenky rodicu deti co to poslouchaji. V slusne diskusi o hudbe to cinkani kasickou nema co delat, sorry.

Co se tyce hudby, muj rozhled je docela dostacujici, diky za optani. Muzem podiskutovat zejmena o musique concrete, ambientu, prog rocku, hororovych soundtracich, japonske onkyo scene, nebo treba Pink Floyd. Ale omlouvam se, k Beyonce ti nereknu vic nez ze je to nejaka slavna zlatokopka na poli soucasneho hudebniho showbiz.

A kdyz se tak vezme, rock je za zenitem jiz 30 let a nikomu z rockeru to vubec nevadi a pokracuji dal.
Já jsem dospěl do stádia, že mám tolik oblíbených starých kapel, že nemám potřebu hledat něco nového. Většinou do svého playlistu přihodím až něco, co se mi zalíbí naživo.
Metal rozhodně není za zenitem. Kvalitní kapely jsou, jen je toho tolik že vše zní podobně ale kvalitní skvělé kapely najdeš samozřejmě.

A to já radši budu koukat 3 hodiny na koncert Dream Theater zase, viděl jsem jich hromadu a byl jsem na nich mnohokrát a nelituji.
Ale tak nuda je velice subjektivní pojem , já než bych měl koukat 3 hodiny na koncert Dream theater , tak půjdu raději čistit septik a z koncerty Aurory jsem odešel , bylo to takové ehm . nevím , moc skřítkovité ? Já opravdu nevím kdo dostal Grammy za rock v posledních letech , jen by mě tedy zajímalo , komu by TO podle tebe slušelo . A něco o tom že takový ten klasický rock , o metalu nemluvě ( o tom prog . už vůbec ) je hezkých pár let za zenitem , jste jistě už něco zaslechli , což nic nemění na tom , že tu s námi ještě dlouho předlouho bude , rozdávat radost fanynkám i fanouškům s dlouhým vlasem i bez .
yogi: Já měl spíš na mysli, jak si na Grammy předávají ceny za rock žánr pořád ty samé kapely Coldplay-Bon Jovi-U2. Jinak já Fionnu Apple poslouchám, dokonce mám i její desky, to samé Taylor Swift. Beoyncé, Billie Eilish a The Strokes ne, ti mě nebaví, je to nuda.
Mimochodem teď poslouchám Dearly Beheaded a Sworn enemy... Znáte?
Yogi já nic takového netvrdil
No kluci je to fajn se tu plácat po zádech , tyhle kapely co posloucháte jsou určitě nej a u toho bych být váma zůstal a dál se nepouštěl . Já tedy Grammy sleduju jen tak z rychlíku , ale schválně jsem se tedy koukl , kdo to letos posbíral . Předpokládám , že jsou to věci ( v hlavních kategoriích ) které vás už z principu úplně míjejí , tak nechápu , že máte potřebu se k nim vyjadřovat . Nebo jste snad někdy dali šanci Beoyncé , Billie Eilish , Taylor Swift , The Strokes či Fionně Apple ? O těch že ve Sparku nepsali ?
Snad byste proboha nechtěli aby na Grammy oceňovali ty prog - metalové spolky ?
Já bych jediný song Fionny nevyměnil za všechny Gmorkovy CD a dávný pražský koncert The Strokes za permici na Brutal assault ( i když uznávám že bych si cosi i z jejich line - upu vybral ) . Poslouchejte si samozřejmě co chcete ( hlavně když to nemusím poslouchat já ) , jen si nemyslete , že je to to nejzajímavější a nejprogresivnější na hudební scéně . to se vám jen tak zdá v tom vašem parním vlaku se zamlženýma oknama .
Velkej šéf: Vzhledem ke krkolomnemu tempu vydavani a limitovanych nakladu, vic nez hezke. :)
Ja taky sbiram jeste Coil (cca 60 kousku), Ghedalia Tazartes (snad nic nechybi) a nedavno mi udelaly velkou radost reedice Zoviet France. Mohnomishe jsem teda sehnal az z druhe ruky za 90 EUR, bohuzel. Ale nelituji.

Darker: Zatim jsem nenarazil na neco co uz by nehralo, vcetne CD ze 70-80 let - ale treba o vetsine nemusim tusit, ze maji nejaky problem, protoze nehraly radu let. Kdovi. Jestli se ale nemylim (jenom jsem clanek rychle preletel) oni tam resi kratkou zivotnost doma vypalovanych medii, o tom neni sporu.
Fimi: To už je taky poměrně stará záležitost, Grip Inc. jsou známí tím, že je založil Dave Lombardo ze Slayer. Njn, už toho taky hodně pamatuji:) Svého času jsem je poslouchal.
Darker. Mám dost CD z počátku 90 let, např. první desky Skyclad, Gathering nebo např. Dead Can Dance - Within the Realm of a Dying Sun z roku 1987 apod. a nějaké problémy u nich nepozoruji, a že se něco natočily v přehrávači. Řeč je samozřejmě o lisovaných originálkách.
nejakdivne: A co životnost samotných CD nosičů, ta tě netrápí? Ty plastové mají většinou 10 let, ať už vypalované nebo lisované. Nebo kupuješ CD z lepších materiálů?
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1157332-prvnim-cd-konci-zivotnost-rada-lidi-muze-prijit-o-sve-vzpominky
nejakdivne: Nikdy bych neřekl, že se tady zapojím do metalem prolezlé hudební konverzace, ale teď musím. Nurse With Wound je/jsou moji miláčci. A jak říkáš, jak po stránce vizuální, tak (samozřejmě především) po stránce hudební. Rozhodně jedna z pěti kapel, které jsou mému srdci nejblíže.

Padesát vinylů bohužel nemám, ale dám-li dohromady to, co mám na LP, a to, co jsem zakoupil virtuálně, napočítal jsem osmdesát šest nahrávek. To vůbec není špatné, ale něco z toho, co mám virtuálně, bych do těch vinylů ještě chtěl překlopit. Jen teda test pressings SS a podobně nechávám jiným, to už se pohybuje ve sférách, které jdou finančně mimo nějaké mé stanovené hranice, přestože výtvarně je považuji za ty nejlepší kousky.
U mnoha metalovych alb mi "vadi" co se obalu tyce to, ze jsou hrozne.. zamenitelny. Neurazi, ale kdyz po letech vezmu neco z toho do ruky, casto se musim podivat na nazev, jinak tu jistotu nemam.
V tomhle jsou prebornici Nurse With Wound. Mam od nich temer 50 desek, ale na velke vetsine obalu by nemuselo byt ani nic napsany, identifikovat je lze docela spolehlive.

Gmork: CD sice prezitek jsou, ale sam si jich par stovek doma nechavam. Vesmes sberatelske vzacnosti a veci, ktere v jinem formatu nevysly. Je to furt nejlevnejsi medium, produkcni cena u CD (nemyslim ted CDR, tam to je jeste priznivejsi) je cca 10-12tis (kc), u LP je to mnohanasobne vic a navic dlouhe cekaci doby a slozita kontrola kvality. Par patku s nama CDcka jeste pobudou, ale jenom z historickych a cenovych duvodu.

Nejvic hipstersky medium jsou beztak pasky. Kdo dneska nevyda aspon neco na kazete, je totalne out a nemoderni a mainstreamovy. :)
Jj, Elvenking a Blind Guardian mají vždycky super covery.
Poslední dvě alba Evergrey mají skutečně úžasný cover alba... To same Amorphis posledních pár alb, nebo Obscura taky, líbí se mi covery alb Memoriam třeba nebo Hour of penance nebo Within Destruction
Kdybych měl zmínit některé kapely, pro které je vizuál desek důležitý, tak: Katatonia, Leprous, Evergrey, Elvenking, Blind Guardian dělal parádní fantasy arty Andreas Marschall, nebo polským Riverside Travis Smith. A takhle bych mohl pokračovat.
Fimi: Já s CD originály nemám problém, když je to album natolik dobré a budu se k němu opakovaně vracet. Taky mám v počítači stovky desek v mp3, ale zjistil jsem, že když musím desku vrazit do přehrávače, tak jí potom dám i ten čas k poslechu, který si zaslouží. Taky je myslím důležitý i ten vizuální dojem, a taky si rád čtu texty. Ale je fakt, že CD už jsou dnes přežitek, větší budoucnost mají LP, to je jasné. Taky ten nosič dnes beru jako ekvivalent vstupenky na koncert, které nejsou a ani letos nejspíš žádné nebudou.
Amorphis jsou skvělí, ty jsem viděl mnohokrát a živě úžasné.. Každopádně zkuste nové Moonspell, se fakt povedlo, potom z minulého roku Black crown initiate, taky zvláštní kapela a loňska Konkhra nemá chybu..

Já hudbu nenakupuji, jen velmi velmi výjimečně...
Darker: Insomnium, tam pořád jejich starší nahrávky poslouchám a nerad bych, aby se moc měnili, mám prostě rád tu finskou melodiku ala Amorphis. Přidám aktuální klip od německých Empyrium, který se jim myslím povedl, i tam jsem rád, že se pánové nemění a zachovávají si stále stejnou hudební tvář.

https://www.youtube.com/watch?v=irWk-toPqHs
Gmork: Insomnium vydali singl k tomu chystanému albu a je fakt dobrý. Asi se na to nové album začnu taky těšit :)
A když už jsme u té hudby, tak nakupovali jste někdy u Audigo? Docela mě zklamalo, že zavřeli jejich prodejny, kde si člověk mohl vyzkoušet sluchátka a poslechnout, jak hrají :/
Díky za tipy pánové, zase budu mít co v práci na Tidalu poslouchat :)
Já za sebe zase přihodím Parasite Inc, melodický death z Německa ;)
nejakdivne: To jsem zmínil jen proto, že když jsem viděl, co na Grammy vyhrálo, jen jsem si povzdychl nad bezradností a neškodností konzumního popu. Naštěstí existuje spousta "neznámých" pop umělců, kteří určují, kam se bude pop dál vyvíjet, např. norská Aurora nebo norští Leprous.

https://www.youtube.com/watch?v=12eFq16CXSU
Zajimava muzika a Granny awards ve stejnem odstavci?! Nemyslim ze jedno s druhym nekdy melo neco spolecneho. :)

Metalovy hlavy, co africky label Nyege Nyege a Duma? Zasadni album minuleho roku! Sousedi si velmi oblibili.
ad Fading: není to marné, melodický trash, který zabrousí do jiných žánrů. Já si nedávno oprášil staré desky od Gorefest a Hypocrisy a poslouchá se to i po letech pořád dobře. Taky se mi líbí Nothgard. No, zajímavé muziky je pořád spousty. Ať si na Grammy Awards říkají, co chtějí.:)
Upřímně neznám.. Znám akorát Orphaned land a Melechesh a Arallu
Znáte Izraelce The Fading? Není to teda žádná novinka, ale mám pocit, že to málokdo zná.
https://www.youtube.com/watch?v=eeJG9CPXpEk
Od Be´lakor jsem si kdysi z Paříže přivezl desky The Frail Tide a Stone´s Reach, ty už jsem dlouho neslyšel, budu si muset vytáhnout a připomenout.
Já ty Beyond creation sleduji co začínali a patří do mě top, jsou fakt úžasní, jo a ještě zkus Black crown initiate, to je taky mazec...
A co Gorod? Podle mě novodobí Death je Obscura a samozřejmě mi přijde že Trivium zraji každým albem... Jeate můžu Devildriver.. Ale zkus ty Belakor
Teď jsem si na zkoušku zkusil dva klipy a dobrý, přesně tento typ progress metalu můžu, ta deska zahučí do příštího balíčku. Nové Moonspell a Evergrey už jsem slyšel a taky dobrý. Díky za tip. Gojiru a Rivers of Nihil samozřejmě taky znám. Chuck Schuldiner by měl z chlapců z Beyond Creation radost.

https://www.youtube.com/watch?v=ovzRpdxRj0Q
Ještě ti doporučím Hannese Grossmann, hodně dobrý melodický technický death a Sylosis ještě
Gmork: Výborné! Budu si muset Insomnium naposlouchat.
Gmork jen to zkus, je to hodně technické, Beyond creation jsou fakt dobří... Insomnium je fajn ale já mám raději Belakor, to je hodně podobné, znáš ? Já teď hlavně čekám na nové Memoriam a Gojira. Zkus schválně Třeba Konkhra, Shadow of intent, Obscura, Gorod, nové Moonspell a Evergrey jsou fakt dobré.nebo zkus poslední album Rivers of Nihil znáš?
Fimi: To neznám, death metalu moc neholduji, musí to být buď progress death nebo melodický death. Jsem hodně zvědavý na novou desku od finských Insomnium - The Conjurer.

https://www.youtube.com/watch?v=NEiTHHdOXlE
Darker: Jop, taky se mi ta deska líbí. Už jsem se začínal bát, jestli to lesní bardi nezabalili, na dlouho se odmlčeli. Jsem rád, že německý eshop EMP má české stránky, které zásobuje zajímavou muzikou. Rád využívám jejich výprodeje.:)

https://www.emp-shop.cz/search?q=Empyrium

https://imgup.cz/images/2021/02/17/emp01.jpg

https://imgup.cz/images/2021/02/17/emp02.jpg
Gmork: Nové album od Empyrium je super, chválím ;)
Podle článku v prvním čísle Invincible co vydali pro Free Comic Book Day bude mít každá epizoda seriálu okolo hodiny. Chápu, že Bezos má víc prachů, než strýček Skrblík, ale tohle je fakt šílený.