vita - No, nic z toho, co jsi vyjmenoval, není sci-fi a není to souborný špalek, ale co už...
Jinak s tím více infa naprosto souhlasím, i jsem to o pár postů níž napsal. Což mi ovšem nezabránilo si to předplatit. Člověk si občas musí vyhodit z kopejtka a zariskovat, když chce posunout trendy žádoucím směrem, a smířit se s trochu pankáčským přístupem....
Co mají říkat lidi, kteří na Kickstarteru podporují indie videohry - tam se s určitou mírou zklamání nebo frustrace počítá vždycky.
quetzalogg: Namátkou: Hellboy, Providence (pomiňme způsob vydání), Liga výjimečných, řada Modrá Crew, bbartí Brubakeři, Skalpy, blížící se Southern Bastards, Conan od Arga, blížící se Conan od CC, fůra MDEKů... Já nechci hejtit, ale vážně bych uvítal více infa, které jsem očekával v tom rozhovoru na YouTube... Překlad, grafická úprava... Působí to na mě tak, že si to "srdcařsky vydáme", což je hezký na následný poplácávání se po ramenou u piva, ale taky to třeba (když se to jméno tak skloňovalo) může zavřít možnosti vydávání toho autora (Kaplana) u nás nebo znedůvěrohodnit další nakladatelské pokusy... To mi vadí... A jinak mi přišel skvělej koment od Darkera níže týkající se jakési zodpovědnosti... A i v těch textech na webu (a to nejsem žádnej gramatig!) jdou nalézt při prvním čtení chyby, což mi prostě dává jasnej signál, že ne... A mrzí mě to přitom.
A Trystero věci jsou sice fajn, jenom teda pro hooodně menšinové publikum. Od Mighty Boys očekávám něco, co není ani pláštěnkovina, ani manga, ani intelektuálská samohana, ani pro děti. Což mi připadá jako docela velká díra na trhu.
yogi - Vážně? Kolik vydaných hard sci-fi komiksů vyjmenuješ? A vydat by to mohl kdokoliv - jenže jaksi nevydává. A už vůbec ne v ucelené, jednosvazkové formě. Krom toho je to Image Comics - a tomuhle vydavatelství český komiksový trh dluží docela dost.
Mně zatím jaksi nedošlo , v čem je komiks jiný , než zbytek toho co tu vychází , kromě toho že jde o neznámého , nezavedeného autora . Píšete že chcete zaplnit díru na trhu , vydávat věci co by tu jinak nevyšly . Mně se zatím zdá , že je to scifko , které by snad i mohl vydat kdokoliv . Třeba u Trystera mi bylo hned jasné , tohle tu chybí , to chci , tyhle lidi chci podpořit . Z vašeho projektu jsem zatím rozpačitý .
Mě by náhodou zajímalo, jak chlapům je, takhle najdou na druhý straně barikády. A jestli za chvilku neskončí jako chudák pan Dort na pověstném Crweconu…
Marťas - tak zas na roky zalez než napíšeš podobnou sracku...
Kdo koho hejtuje?
O neznámém autorovi psal snad jen darker a je jeho věc, pokud si knihu z tohoto důvodu nekoupil, stejně jako, že ty si ji po dvou letech abstinence koupíš... Nic proti ani jednomu z vás, pane nechci hejtovat, ale musím, rofl. Legranda...
Nechci hejtovat, ale musím... ROFL. Jste pašáci. Lezu sem pro inspiraci roky, ale účet jsem si založil až kvůli tý partičce hejtrů dole. Si děláte srandu? Já už skoro dva roky nic nekupuju protože se tady jedou hovedziny a když je šance to nějak změnit tak se na ty kluky sesypete jako hejno harpyjí? Co to je za argumenty že je to neznámej autor. Takhle by tu nikdy nic novýho nevyšlo. To vám za podobný blbosti někdo platí, nebo hejtujete jen tak pro zábavu? Jasně, že si knihu objednám a hejtovat budu až budu mít co. Jste jak děcka ve školce.
Kluci fandím vám, nenechte se odradit pivníma kecama těch borců a borkyň který neudělali nic a umí jen házet sra...
Martass
Mě ta forma dvojknihy nijak nevadí, pokud to teda nezpůsobí, že si to kvůli tomu lidi nebudou chtít předplatit a nedosáhne se cílové částky. Fakt nechápu, proč by to mělo být na závadu, leda že by se mi jedna z těch knih těžce nelíbila. Ale já jsem si na internetech dohledal originály k prolistování, a mám za to,že jsou lákavé obě.
O kolosálku bych ani nestál, ale taky ne o zmenšení. Verze 1:1 k sešitovému vydání by byla OK.
Ta odměna / poštovné je fakt docela pakárna. Hlavně myslím, že řešit poštovné je trochu předčasné. Předpokládám, že MBoys budou předplatitelům posílat vyrozumění o úspěšném vydání. Součástí toho vyrozumění by mohl být dotazovací formulář na způsob platby za poštovné (co když se mi v prosinci naskytne příležitost jet do Prahy a mohl bych si to vyzvednout na provozovně?) a hlavně na způsob doručení. Jít si pro balíček na Českou poštu, to je fakt temnej středověk. Co třeba Zásilkovna?
Informace na Hithitu by to fakt chtělo zahustit, o tom žádná. Takhle to působí na potenciální předplatitele spíš odrazujícím dojmem, a to není dobře, áno?
Ale buď jak buď, doufám, že to klapne. Nápad je skvělej, krásně to padne do díry na trhu.
Jj, taky neřeším detaily a beru to jako možnost podpořit něco co by mohlo být dobrý doplněk trhu. Některé "chyby" TMB vidím taky, ale i kdyby to podělali (a to si nemyslím že se stane), tak čert vem dva litry. Za tu šanci to stojí. Kdyby cokoliv, tak s tím neutečou. Maximálně bude vadně udělaný obsah. To risknu ;-)
Já to beru tak, že podpořím vznik první knihy a teprve uvidím, co konkrétně z toho bude a zda pak bude mít cenu podporovat dál. Z vlastní zkušenosti vím, že před vydáním nemá moc cenu spekulovat, protože se může za pochodu změnit hodně věcí. Osobně se modlím za správnou gramatiku. Ale mám také pochyby, že se k té cílové částce doleze. Každopádně držím palce, šanci si zaslouží každý.
PS. taky nevím, proč by měly vadit dvě knihy v jednom. V comicsových legendách od Crwe byly rovněž kolikrát po dvou.
V podstatě souhlasím se všema výtkama, co tu kolují. Kdo dělá překlad a korektury a lettering, vy? Máte na to případně nějakou kvalifikaci? Proč je na hithitu tak málo infa? atd atd.
I přesto jsem ale projekt podpořil. Jedná se z mého pohledu o fakt super koncept, miluju celé série v jednom celku a nerad bych přišel o možnost toho, aby se nakladatel s touto vizí neuchytil na trhu. Ale vybrat 550 tisíc mi teď přijde jako utopie, snad se mýlím.
Je fakt, že když se řešila cena, tak jsem myslel, že formát knihy bude jako kolosalka od CC, když už byl okopírován jejich styl prodeje, tak jsem čekal i obdobnou knihu. Tedy ... Obdobnou kolosalce, ne rvacovi. ;)
Ještě mě zarazilo, že v kodexu je psáno, že je důležitý příběh. Ale pak se počet stran i cena zvyšuje věcmi jako jsou přebaly, bonusové materiály a předmluvy. Nechápu proč? To nějak ovlivní výsledný dojem z příběhu?
Ještě jedna marketingová věc. Běžný člověk absolutně nepochopí, že Přístav Země (Port of Earth Vol. 1-3) a Zatmění (Eclipse Vol. 1-4) je 7 komiksových knížek v jedné. To je vaše hlavní USP a úplně ho zabíjíte :).
Tím myslím to, když vezmu, co jsem psal, že většině lidem je jedno, co to je a za kolik, ale hlavně že je to špalek a velký... A potom si stěžují že je to drahý, když je to levnější o 500 než o 200 stran kratší kolosalka.. Takhle jsem to myslel.
Nechtěl jsem se k tomu moc vyjadřovat, ale upřímně mě na tom asi taky nejvíce štve, že je to tzv. 'autorský set' dvou věcí, které spojuje pouze autor a žánr ...
cyboy mi na srazu dával malý teaser, že to bude 7 volumek, z čehož jsem tak trochu usuzoval že půjde o jednu delší sérii, která vyjde komplet pohromadě (i když zase na druhou stranu, i těch 7 volumek mi přijde v jedné knize hodně, ideální počet je dle mého tak kolem 4, právě aby kniha nebyla těžká a člověk si ji číst v posteli, nebo v MHD). Každopádně nevím nevím, hodně se tady řeší cena, já chápu že pohromadě je to nejspíše levnější, ale přece jen bych bych raději, kdyby se začalo Přístavem země - pohromadě (3 volume) za nějakých 600/700/800 ,-
Fimi: Asi je zbytečné cenu srovnávat s cenami kolosálních knih. Ty rozměry tam jsou snad dvojnásobné, takže ve finále tu cenu porovnávat nelze. Smysl autorského setu mi taky uniká. Když se budu chtít vrátit k jedné knize, chci si do knihovny sáhnout pro jednu knihu, nechci v ruce zároveň držet i knihu, kterou aktuálně vidět nechci. Ten druhý tam bude vždy tak nějak navíc a kniha je kvůli tomu zbytečně tlustá, což s sebou nese větší nároky na vazbu a riziko poškození.
Jinak už jsem jednou zažil, že jsem si kupoval knihu v "setu", dvě knihy od jednoho autora - Analfabetka a Stoletý stařík. Chtěl jsem obě, myslel jsem, že jsou to dvě knihy, ale byla to verze, kde byly dvě knihy v jedné. Jako opravdu jsem nadšený nebyl a jen z lenosti jsem to nevrátil.
V tomto případě se to asi musí překousnout, když není jiná varianta, ale popravdě nechápu tuhle snahu o dva v jednom. Nic takového kodex vydavatelů nenaznačoval, takže je to dost unikátní překvapení.
A ještě znovu, co se týče ceny, je vcelku normální. V přepočtu na stránku se dají najít knihy, které jsou levnější, ale i které jsou dražší.
A bonus pro předplatitele je tedy ten papírový přebal? To je popravdě něco, co za důležité nepovažuji.
Fimi: co furt máte s tou cenou tvl? "Levnější nenajdete v podobném provedení", co je to za argument? Tohle není Lidl. A ve finále to tak levný není, když si to podle místního zvyku přepočítám na korunu :D
K těm kolosalkam a neznámým autorům, mám plno kamarádů, kteří říkají, že je jim úplně ukradený, co vyjde v kolosalce a od koho. Prostě oni si automaticky koupí kolosálku a už je fakt jedno, jak moc je to kvalitní či není.. Kaplan je oproti kolosalkam menší, ale to je jediné mínus, které vidím. Nebo co je tam ještě horšího než Kolosální edice, že to není Witchblade nebo Darkness? Byli byste raději za Spawna? Zajímá mě to
Jo Luther, ano.. Ale tak to navazuje jak říkáš.. Ale teď si nepamatuji kolik stál, 2200 jako každá kolosalka? Už nevím, jak ty kolosálky nekupuji tak to nesleduji
Je to prostě autorský set. V pevné vazbě, dva příběhy, poctivé scifi, levnější nenajdete v podobném provedení, bonusy pro předplatitele, uzavřený příběh komplet k přečtení (žádných pět dílů během pěti let).
Už jsem to psal na fejsbucích, ale beru jako svou sběratelskou povinnost uvést i zde důvod proč třeba já do toho nepůjdu, ačkoli oba komiksy se mi líbí - děsně mě odpuzuje ten formát dvou nesouvisejících knih v jedné. Silně mi to připomíná šunt čehokoli ve slevě, který se přibalí k dalšímu šuntu a zkusí se to tak prodat aspoň spolu. To prostě ne. Zvlášť bych bral obě tzv. "nahned".
Ještě poznámka k tomu formátu. To je něco, co by na tom HitHitu rozhodně mělo být. Já už jsem přispěl, ale teď jsem docela překvapený, že to bude formát ComicsCentra a ne sešitů, jak bylo řečeno v rozhovoru. Nic se tím pro mě nemění, ale je to docela zásadní informace. Také se zcela ztotožňuji s názorem, že tam chybí ukázka v češtině. Tak to tam prosím doplňte, aby byla větší šance, že to vyjde.
Já si nemůžu pomoct, ale měli jste začít něčím menším, jak počtem stran, tak cenou. Kniha za 1700,- je pro začínající vydavatele strašně nevděčný začátek. Měli jste odstartovat nějakou broží za 399,-, třeba tou Pretty Deadly, Chrononauts, Rocket Girl... apod. Taky tím svým kodexem jste si sami na sebe upletli zbytečně bič a vyřadili tím strašné množství komiksů, které se v jedné knize vydat nedají.
DR: "V Hithitu mame veskere potrebne informace"
To jako vážně? Ten HitHit je úplně tristní. Nechci hejtit, ale jediná klíčová informace je, že "nadšenci vydají sci-fi, co bude mít 850 stran a bude v pevné vazně." Zbytek jsou prázdný fráze. Dejte do toho copy srdíčko, tohle nemá šanci zaujmout běžného návštěvníka. Neděláte Rebirth za 300 kila, ale cílíte na hardcore komiksáky, takže by to podle toho mělo vypadat. Bude překlad profesionální nebo taky "nadšeneckej"? Bude to malej nebo velkej formát? Jakej to bude mít papír? A vůbec... o čem ty komiksy kurde jsou? Že je to scifárna je fakt málo. Část o autorovi raději bez komentáře... Moje markeťácké srdce pláče. Jako zákazníka mě např. nezajímá, že tam bude exkluzivní obsah, ale chci vědět. co dostanu. Zlepšete to, kampaň teprve začíná :).
"Radi mame otevrene moznosti, na tom snad neni nic spatneho." - No... mně by třeba sakra naštvalo, kdybych čekal zvětšenej formát a došla mi zmenšenina, protože měl vydavatel "otevřené možnosti."
Teď se mi taky zobrazila FB reklama - proč necílíte rovnou na HitHit?
MB: Já chápu jak to myslíte a chápu i tu logiku crowdfundingu (i když tam mi to trochu trvalo pochopit a hodně mě to překvapilo). A i vám věřím, že chcete odvést dobrou práci, ale už vám moc nevěřím, že to dokážete. Vezmi si, že najednou přišli dva týpci, který neznám a chtějí po mě abych jim věřil, že první vydání komiksu zvládnout stejně dobře (ne-li lépe) jako lidé, kteří to tady dělají 20 let a za které tu mluví činy. I "nováčci" jako je Paseka a Argo šli z kůží na trh a uspěli. A teď nehodnoťme, že oba mají za sebou nakladatelství beletrie a tudíž to není takový risk jako pro vás dva, ale berme jen ten produkt.
Tady se mi nabízí produkt, který nevím v jaké bude kvalitě a stojí za ním dva lidé, kteří nepředložili ŽÁDNOU ukázkou svých schopností. A pokud po mně někdo chce skoro dva litry, tak si to sakra rozmyslím. A rozmyslím si to i u kolosálky od CC, kde vím, jaká bude kvalita a mohu si přečíst ukázku u nich na webu. Natož u no name lidí. Vy mi hit hitem zaručujete, že když "to nevyjde", tak se mi vrátí peníze, ale už mi nikdo nezaručí, že ten produkt bude (technicky) za ty peníze stát.
A to píšu jako člověk, kterýmu se ten komiks líbí, vlastně oba. A popravdě do toho litru bych ASI zariskoval, kdybyste vydali jen jednu knihu, ale chápu že na comicsdb maj všichni úchylku přepočítávat ceny komiksů na stránky, tak jste asi infikováni stejnou filozofií :) mně je třeba úplně fuk jestli má komiks za 500,- čtyřista nebo třista stran. Ale to už je jiný téma, váš model (ideu) samozřejmě respektuju.
Darth Raelchi: Prostě posrat se může kdykoliv komukoliv cokoliv. To není nic proti vám. Ale ta grafika je fakt bída, a že na hithitu nemáte ukázku pěti stránek s překladem je tristní.
MB: nejste vydavatele. Vy neprijdete o vsechny naklady kdyz si to nikdo nekoupi (jakoby prisla Changer, kdyby si DV nikdo nekoupil). Ta sla na trh s ukazkou svoji prace, ne se slibama. A to nemyslim nijak utocne, je to tak.
Prekvapilo me ze na tom hit hitu nemate ani ukazku prekladu a vlastniho letteringu. Zatim o vasem grafickem umu vypovidaji jen ty hrozivy webovky :)
Kdyz to prezenu - to, s cim jste prisli vy, muze prijit kazdy z nas po nedeli stravene u pc, protoze nemate nic hmatatelnyho, jen vase ujistovani ze vse bude perfektni, lepsi nez od lidi ktery to delaj 20 let a vse se stihne za dva mesice...
Hoši, tohle je fakt strašně nešťastná komunikace. Máte drahej komiks a koukám, že vlastně ještě nevíte, v jakém formátu vyjde.
V hithitu mi chybí strašně moc infa (překlad, lettering, už zmíněný formát). Exkluzivní bonusy pro český vydání jsou co? Úplně chybí ukázka přeložené stránky nebo něco, kde se můžu podívat, jak nové nakladatelství pracuje.