Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Presne jak pises Seneke. Tolik vlivu na vyklad historie. Tezko se to uchopi objektivne. Mozna to ani nejde, protoze k historii patri inmotivace historickych postav a tu musi nekdo interpretovat.
Hawwwran: To je jeden z největších kamenů úrazu pro dějepis. Hromada věcí je složitějších, než je prezentována (klasickým případem jest Mnichovská dohoda), jenže ten vyučující toho má hodně a narvat to několika hodin studia je fakt nemožný. Navíc jsou tu i určité předsudky i kulty osobnosti (Že se nestydíš kritizovat Palackého a Masaryka! Mi jsme ti malí nebožáčci a ostatní nám jenom ubližujou.), které jsou zakořeněné ve společnosti.

Pak je tu politická agitka, co si pro svoje potřeby vytahuje věci, co se jim hodí.

Jak pravil historik Josef Pekař: "Historie je jako kamenolom. Každý si najde ten svůj kamínek."
Moc věcí se upřímně nezměnilo. Jenže to je spíše způsobené nekompetentním vedením. Většinu novinek vymýšlí banda "odborníků", co o praxi vědí kulový. Můžeš mít tři prdele tabulek, ale když to nefunguje, tak to sakra nefunguje. Na druhou stranu státní sféra, tam fakt velký změny očekávat nemůžeš.

Systém biflování faktů má své opodstatnění. Některý věci prostě do tý hlavy natlouct musíš, jenže na jednu užitečnou věc ti připadne metrák zbytečnýho nánosu.

TL;DR: Moc se to za ty roky nezměnilo.
Uz se nejak obecne prijalo, ze memorovani 'faktu' je uplne spatna metoda uceni nebo je to porad jeste levicka agenda za ucelem destrukce tradicnich hodnot? Myslim ve statnim skolstvi, rodicu, kteri vedou deti od prebirani informaci k zjistovani informaci vidim diky bohu cim dal vic. (Vazne myslena otazka, kdyz jste tam zabrousili.)
Problem je, ze kazda informace se da rozvest. Kdyz se ma clovek ucit vsechno, musi se to zjednodusit. Jako rodic ucim, ze si musi byt vedomi toho ze veci nejsou jednoduche a kdyz je neco zajima si vyhledat vic informaci a neodsuzovat neco jen na zaklade svych dosavadnich znalosti ktere muzou byt nekompletni. Zjednoduseni na Edisona mi prijde ok. Zrovna u zarovky by se asi sliselo, ze je to s tim autorstvim v te dobe malicko neprehledne. Ja takovou informaci jako maly dostal.
Hawwwran: Ale to je právě důsledek toho, že se ve školách dětem cpou do hlav chybné informace, jak kritizuje Biden. V tomhle případě chybná jména. Ví se pak, jak se jmenoval ten, kdo žárovku nevynalezl, ale neví se, jak se jmenoval ten pravý vynálezce. Než se situace trošku uklidní, tak doporučuji používat např. „gól do vlastní brány" a ne cokoliv se střelbou. A na sedm kulí by bylo lepší zapomenout úplně.

K tomu mému mj. Tesla: Tesla a jeho oblouková lampa přišla až po žárovce a asi to spolu nemá ani moc společného.
Jinak vzhledem k tomu bordelu to zase vypadá na Trumpa. A pokud tu máme řešit politiku, tak ať je to tematicky ke komiksu:
http://nypost.com/2020/09/06/comic-book-artists-son-arrested-in-blm-rampage-in-nyc/
Biden mi měl radši zmlknout a vrátit se k očuchávání dětí.
Milo_Harwey: Záměr je získat voliče pro prezidentskou kampaň. Jinak by to Biden asi neříkal :)
Prijde mi na tom vtipne hlavne to, ze "cernocha" nejmenuje. To museli najit az ostatni. Popsat nekoho jen barvou kuze, to je strela do vlastni nohy ;-)
seneke: Konkrétně tady nejde o firmu / jednotlivce, ale o to, že Latimer, ten černoch, přišel s vylepšením, a na to patent má, nikdo jeho přínos nepopírá nebo nezamlčuje, a bez toho jeho vylepšení by žárovka nepřipomínala tu, jak ji známe dnes. Aspoň tak se to píše v chytrých článcích. Ale navazoval na to, s čím přišel Edison. A ten zase navazoval na to, s čím přišli jiní (mj. Tesla), ale nemají na to patent. Edison byl holt první s patentem na něco, z čeho pak žárovka vznikla a o tom se, jestli se nepletu, učí. Biden Edisona jako vynázelce, alespoň podle citace na idnes.cz (Černoch vynalezl žárovku, ne běloch jménem Edison.), popírá a přihazuje to plně Latimerovi. Biden rozporuje verzi, která stojí na Edisonovi jak člověku, který má jako první patent na to, z čeho vznikla žárovka, aniž by ta verze popírala zásluhy dalších, včetně Latimera, a tlačí verzi, která Edisona z vynalezení žárovky vylučuje a dělá vynálezce žárovky výlučně z Latimera.

http://edition.cnn.com/2020/09/04/us/biden-lightbulb-black-man-trnd/index.html
http://www.politifact.com/factchecks/2020/sep/04/joe-biden/making-point-overlooked-black-history-biden-misses/
Ono je to složitější. Spoustu věcí bylo napsaných na Edisona, přestože to technicky vzato vymyslel někdo jiný. Firma byla jeho a vymysleli to jeho zaměstnanci, takže to pak nechal zapsat na své jméno, jelikož nebylo možné zapsat patent na firmu.
Milo_Harwey: Ke změně ještě nedošlo, k té dojde, až to schválí strana / hnutí.

Když mohl černoch přeložit jako první Bibli do němčiny nebo být prvním člověkem na Měsíci, proč by nemohl vymyslet i žárovku? Raději místo tlachání poklekněte, takhle to vypadá, že máte vlastní názor.
Darker - Jaký záměr má tato změna? :)
seneke: Tady nejde o to, kdo vynalezl nebo si nechal patentovat žárovku, ale o to, proč po x letech, kdy se tvrdilo, že to byl Edison, je to najdou špatně? A že by chtěli uvést historii na pravou míru nebo tahanice kvůli patentu nebo penězům, tomu nevěřím. :) Každá změna má důvod a ten je tu tuším zřejmý ;)
seneke: Čeští odborníci, fyzici a žárovkologové ovšem v anketě iDnes hlasovali pro Edisona. Šach mat, seneke! :-)))

Darker: Tak ono je prý 22 různých vynalezců žárovky. Dalo jim práci, než konečně vymysleli model, co vydrží dýl než pár minut.
Fimi: Jo, stejně jako že černoch vynalezl žárovku :D Někteří prostě přepisují, co jde, jen v zájmu "dobra". Když Orwell psal 1984, tak netušil, že někteří jeho varování vezmou jako návod :)
Mě spíš potěšili, že chystají čtvrtou Lady Mechaniku :) A když už jsme u těch 4 dílů, tak i Amulet snad od Paseky bude.
Argo podle vydaneho edicaku podzim/zima chysta Mooruv Neonomicon.
Maco: ano, avizuji 400 stran, coz odpovida tem trem volumkam teto serie.
Ta zatmivacka bude komplet verzia?
BB art jede, ti mě tento rok dělají fakt radost :)))
Stejnou obálku má Complete Collection edice... Tohle bude skvělé.. Super že to vyjde a komplet
tak na tohle se těším, jak malý Jarda!
Skvělá obálka!! Již 21/10.

Čím dál tím víc oceňuju skvělou rubriku "Náhodně vybráno", díky, Zacku!

Je to skvělá sonda do útrob téhle databáze. Je zároveň krásně vidět, jak nám ta databáze roste a bobtná, jak se vše jedinečně archivuje, připomíná mi to staré komiksy, co jsem před lety četl a sem tam mi to občas hodí zajímavý tip na věc, kterou vůbec neznám... :-)
Mňa by pri MightyBoys najviac prekvalipo a potešilo, ak by sa pustili do dokončenia Planetary, to tu rozhodne chýba.
Milo: Z klasiky samozřejmě Anča a Pepík. Pak třeba Polda a Olda, nebo Sherlock a myslím, že za klasiku se už dá považovat i Sedmikráskov.
Z moderních je rozhodně nejlepší Koplova Morgavsa a Morgana. Cesta kolem světa je od něj taky super. Na paty mu ale šlape Černodan (Tryskošnek, Tritonky, Kňour a Mník), který mj. stojí scénářem i kresbou za jedním z nejlepší Čtyřlístků tohoto století. Dost mě baví i Pazourek a Zoubek a Nikarrinův Hubert a Hugo. Z těch skončených v posledních letech jsem měl rád Isabelu a Metloděje.
Pokud někdo čte, nebo sbírá 4listek, jaké komiksy mimo čtyřlístek se vám líbily nejvíc? A jaké jsou teď nejlepší z těch moderních? ;)
Hawwwran: Nad Argem se fakt nemá smysl stresovat, jiak ti brzo vypadaj všecky vlasy.
To by člověk netušil, kolik postaviček ten Shonen Jump má: http://www.youtube.com/watch?v=dg0vY8pQWas
Ted jsem koupil Nacmaranec. Na deskach zpredu vpravo uprostred a vzadu pod textem jsou zlute tecky. Meli 2 knihy, obe totozna vada. Proc @Argo?! Ted neusnu!
Scarface: díky, omezený náklad jste už zmiňovali u jiných věcí z MDEK. Zarazilo mě konkrétně tohle dílko - naštěstí jsem ho v pevné sehnal, ale zatímco ostatní tituly +- skladem jsou (nepočítám Incal, Kastu, Blacksad apod...), tohle prostě zmizelo (pro mě nečekaně) rychle. Což je z obchodního hlediska dobře, že.. :-)
RadimNemec: Vázané MDEKY jsou vydávané v omezeném nákladu, obvykle jen kolem 500 ks. A ve chvíli, kdy dojdou, už se - na rozdíl od brožovaných - nedotiskují. Čili, pokud máte zájem, je lepší po nich sáhnout dříve.
Omnibus Donžon bych si určitě koupil, ikdyž nejsem jeho skalní fanoušek tak tohle by se mi líbilo...
RadimNemec: Určitě v tom hrál roli malý rozdíl v ceně oproti broži, s tou 20% slevou hned po vydání to stálo snad čtyři stovky a brož tři. To asi spousta lidí koupila pevnou.
Netušíte, proč tak rychle zmizel Caravaggio (MDEK) v pevné vazbě? Byl ho nižší náklad?
maco: Koukam, ze i s odbockami je jich jeste vic. Zajimavy tip, budeme se o tom bavit.
Podla wiki casti je 17 a tu vyslo 10. Ale môžem sa mýliť.
maco: Argo vydalo vsechny dily, nebo se pletu?
Cyboy. Tip pre vas. Vydat omnibus DONŽON. Utrhal by som vam ruky. A co som tu postrehol. Niesom jediny
Ahoj, četl někdo Solanin? Jaké to je?
Hawwwran: Tak to mluvime o tomtez. ;)
Fimi: vim, aspon se to bude lepe cist
charvos: v češtině to vyjde ve dvou knihách