@Walome: Papežštější než papež... , aneb kdož jsi bez viny, hoď kamenem... :-)
Vy mě kluci asi nechápete, ale slovy klasika... "ne že bych byl nějak překvapenej". S autorským zákonem jsem seznámen doufám dostatečně a jakožto latentní foglarovec se rovněž snažím žít Modrým životem. Určitě bych nijak neschvaloval využívání a obohacování se na úkor autorských práv. Ale tady se opravdu pohybujeme na rovině "použití pro osobní potřebu". Nevím, že by se v tomhle případě někdo jakkoliv hospodářsky obohatil a to jakýmkoliv způsobem.
Pokud vás trápí prodej na Aukru, tak kontaktujte prodejce a řešte to s ním. Nejsem v tom nijak zainteresován a ani nemám nic společného s výrobou nabízeného zboží.
@xintax: zajímavej přístup. Podobný volnomyšlenkářství mě u lidí, kteří by měli brát autorský zákon jako boží přikázání, vždycky trochu rozesmutní. Ale ne, že bych byl nějak překvapenej.
Scarface: Ohledně honoráře se obraťte na Marca Wasterlaina, já to jen kdysi dávno překládal, Ale jelikož mu už táhne na osmdesát, tak si na tohle už sotva vzpomene.:)
@xintax: O vašich výletech bych taktně pomlčel :-) Zapomněl jsi zmínit, že se vám tam tenkrát podařilo za valuty střelit ty nejkrásnější Milanovy obálky bez toho, aby k nim existovaly kvalitní scany. Za to vám v budoucnu nějakej Fibigerův valica moc nepoděkuje.
@xintax: Na svým eshopu si můžeš prodávat cokoli uznáš za vhodné samozřejmě. Umím si představit, jak je ten business tvrdej, sám jsem v antikvariátech našel všemožný zhůvěřilosti, self-published prvotiny, drobné fan fiction příběhy... a hlavně tady nechci rozhodně působit jako mravokárce, ale košér mi to nepřijde... nějaká čára by prostě existovat měla (a je úplně fuk, že to právo nikdo nevymáhá). Je to pořád umění a to, že někdo něco namaloval, dal do toho svůj um, úsílí, energii, prachy... prostě jako člověk, co to miluje, bych rád, aby ty lidi byli oceněni tak, jak by měli. Jestli si rozumíme. Navíc u toho Rohana mi to přijde jasný jako facka a kdo chce, tak přece může kupovat už Vybírala.
Jinak moje první setkání s Rahanem bylo v roce 2012 v Gibert Joseph v Paříži. Byly tam toho plné police, souborná vydání od Soleil, jak nové, tak bazar. Tenkrát docela za hubičku, jen mě tehdy trochu vyděsilo to množství Rahan knih. Samozřejmě jsem si tenkrát přivezl úplně jiné věci. Jinak ten obchod stále funguje, letos v létě jsem tam opět byl. Fotky staré třináct let.:)
Vzpomínám si, že u Rahana nebyla ani tak problém cena, jako dohledat momentálního vlastníka práv, jednalo se myslím s dědici. Přišlo na přetřes i vydání nej příběhů Pifíka a Hercula, ale i tam jsou ta práva těžko dohledatelná. Proto to možná ve Francii dosud nevyšlo. Oproti např. integrálům starých Spirou příběhů, Patrole bobří hlídky apod.
@soulbringer: Ona ta výše ceny práv myslím zůstalá stejná, ale koncové ceny jsou dnes jinde, takže se daleko snáz rozpustí v ceně celého nákladu. Co se týče těch soukromých tisků, tak bych to bral spíš jako zajímavost, která pomohla k znovuvydání Rahana. Pepa o nich samozřejmě od počátku ví a určitě těch pár jednotek kusů nikoho nepoškodilo. Pokud je někdo fanda a má ta soukromá vydání, tak si stoprocentně koupil znovu i od Pepy. :-)
A že se občas dostane nějaká taková věc do prodeje, tomu nezabráníš. Ke mě se třeba dostali po zemřelém kamarádovi s celou jeho knihovnou. To bych je měl vyhodit? Víš kolik takových věcí se mi dostane téměř každý den do roukou? Spousty samizdatů, soukromých tisků a věcí bez tiráže...
@xintax: Tak doba se změnila, že ano... :)
Ty práva mají zřejmě jinou hodnotu než tehdy, ale nějakou tu cena mají pořad. Etika i legislativa se v časech také fluidně mění, ale v zásadě jde pořád o to samé a nikde nezmizely. Myslím, že divoký východ snad už taky nejsme, byť jsme pořád malý trh a zapadákov. Ale především ty práva získal právě Pepa Vybíral (a jedno pivo to asi nebylo). Vsadím se, že podobný samizdaty bys už na svém eshopu dnes snad nedal. Ačkoli se zdá, že to může být jedno, když to právo nikdo nevymáhá, tak dnes by to na kníru nemělo co dělat - no ne? (obzvláště pokud má Vybíral vydávat další a další tituly, jak sám píšeš).
Pindáte, pindáte a hovno děláte. Mirka Spáčilová hadr. :-)
Tak třeba ten RAHAN. Před 18 lety jsem byl s Milanem Fibigerem ve Francii na Tarzan FESTU a jeden večer jsme tam dali pár piv s Andrem Cheretem. Probírali jsem možnosti českého vydání (tehdy byl vydán pouze jeden svazek od EGMONTU a moc se nechytl), ale cena práv byla tehdy nereálná. Řešilo se i kopírování a vystřihování příběhů vyšlých v Sedmičce pionýrů, Pifech a André se jen smál. Takže předpokládám, že nějaké kusové tisky (nejen u RAHANA) nikoho z majitelů práv nezajímají. André už mezi námi není a cena práv se asi snížila, Pepa Vybíral může tak vydávat Rahana. Koukejte je kupovat, ať jich vyjde co nejvíc. :-)
@Walome: já se těším, až vyjde něco, co bude limitně limitovaná überlimitka a samozřejmě jen jediná na světě. Čekal jsem to u PérákA, ale vzali to tedy dost masově :)
@Walome: nejsem žádný grammar nazi ani člověk, který apriori opovrhuje zdrobnělinami, ale mám pocit, že za použití slova "raritka" se automaticky končí v pekle… Nejsem na to samozřejmě odborník, ale teď jsem si musel propláchnout oči, abych ten výraz i se všemi vykřičníky přežil :)
@Braindead: to fakt lidi kupujou? Nebude to maximálně jeden, dva blázni, kterým je jakýkoli umění u zadele? :) @faster86: hele, ono je dost jedno, kdo to přeložil / nepřeložil, ale fakt, že to někdo vůbec prodává... já bych řekl, že PanVybíral už jistě kontaktoval právní oddělení Aukra :)
ono ani tak nejde o ultras, ale třeba o člověka co to přeložil? pokud to teda nepřeložil ten samý člověk co to prodává, v tom případě je to irelevantní
To by bylo docela zajímavý sledovat. Nevím, jak u TLOU, ale čistě teoreticky, kdyby tu vyšla nová kniha s Harry Potterem bez požehnání nejvyšších míst, asi by tu nastal docela slušný cvrkot.:)
Walome, Poniczech: Tak samozřejmě podléhá, proto taky každý autor na fanfiction před svou prací zmiňuje, že nevlastní práva na ten daný svět a je to pouze jeho fan fikce. To by se mohl celý fanfiction zrušit, nejvíce prací je tam právě z Harry Pottera, Pána prstenů apod. Budu tisknout pouze 20 kusů, deset pro přátele a rodinu, dalších deset pro ultras fanoušky, kteří o tento samizdat projeví zájem a pouze za cenu výroby knihy, já z toho nebudu mít ani korunu. Oba autory jsem kontaktoval, že to překládám, ani jeden se mi zatím neozval. Ony jsou to už docela staré práce, Hermiona je z roku 2008 a Následky 2014, oba autoři už nejsou na fanfiction aktivní.
@Walome: Stopro podléhá. U nás teoreticky není legální ani psát fanfikce online bez jakéhokoliv profitu, protože na rozdíl od USA nemáme žádný fair use. Ale není skoro nikdo, kdo by to vymáhal a když už jo, tak to akorát člověku smáznou, toť vše. Horší je trochu ten tisk, který by byl ok pro vlastní potřebu, ale v případě rozšiřování už je to problém - tam si ale myslím, že pokud to reálně dám svým kámošům, nebo prodám jako podpultovku na conu, tak to nikdo nejspíš řešit nebude, ale třeba na eshop nebo Aukro už bych to osobně nedávala.
Z morálního hlediska bych se pak teda aspoň zeptala autorů fanfikce, jestli jsou s tím ok.
rajot: Slovy Bohumila Stejskala "nic se nechystá, já chystám." :) Překládám román ze světa TLOU Aftermath z fanfiction.net a příští rok to chci tisknout, viz příspěvek v sekci Art. https://www.fanfiction.net/s/9528807/1/Aftermath-Part-I
xintax: Díky, už jsem si tam udělal výpočet a s Hermionou bych se dostal pod pětistovku za knížku, což je fajn. Provedení V8, náklad 20 kusů. S TLOU už to bude horší, má to dvojnásobný rozsah (kolem 300 stran). Zkusím zvětšit formát a ubrat pár bodů na fontu, abych něco stránek ušetřil. Rád bych se dostal někam pod 600,- za knihu. Zkusím ještě výpočet u profivazby.cz, bizay.cz, carter.cz Ale jestli máš s Powerprintem dobré zkušenosti, tak jsou to při konečném výběru plusové body. Ty ukázkové fotky jejich výrobků vypadají libově.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.