Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Info pro ty, kteří už nestihli zakoupit první omnibus Preachera. Dostalo se ke mně info, že cca na podzim se plánuje dotisk.
ano, není to jen o goodreads, ale hlavně platí, že čert vůbec nezáleží na platformě a celkovém hodocení. Jako beru to spíše jako vedlejší kritérium. Důležití jsou samotní čtenáři a recenzenti. To je pro mě vlastně alfa a omega a tak to využívám já - takže jedu po konkrétních jménech čtenářů i z těch platforem (včetně CDB). Je to celkem easy - vezmu si top věci, které se mi líbily, mrknu, kdo to vidí podobně (projdu si recenze u více věcí) a pak vlastně čtu u dalších titulů, které ještě nemám, co o nich napsali. Jako nefunguje to dycky na 100 % samozřejmě, ale člověk se pálí daleko měně, než když to posuzuje TOP hodnocením dívek zamilovaných do romantických young adult fantasy (se vším respektem k těm knihám i cílovce).

Prostě people over the platforms / cumulative ratings. Dycinky.
Vlastně to neplatí jen pro goodreads
@George Walker Bush: jasně, pokud by to ale nebylo dobré, tak si to tu fanouskovskou základnu nenajde. Plus za mě jsou negativní recenze na databázi knih od čtenářek romantasy vlastně plus :D
Light: Tohle asi vynechám :)
Budu dál hledat nějakou fantasy o jedné, maximálně dvou knihách. Nechci žádnou delší sérii. To bych spíše sáhl po těch Trpaslících Markuse Heitze.
Gmork: tak to mi imponuje, že to není vyloženě horor, ale má to prvky mysteriózna. Uvidím v budoucnu, jestli to projde sítem. Přiznám se ale, že, příběhy co se točí kolem domů, mě už spíše odrazují. Prokletý dům, temnota v domě, nebezpečí číhající ve tmě. Jakmile vidím takovou obálku nebo anotaci v onom duchu, tak už koukám přísněji.

Já proklínám náš nový multiplex, že právě Weapons nepromítají o hodinu dříve, abych se stihl dostat domů. Takže možná budu muset počkat na vod. Ale láká mě to hodně, ty ohlasy kolem toho mi připomínají dojmy Sinners a to byla bomba.
Ono to s tím Goodreads bývá totiž tak, že lidé, kterým se série líbí, logicky většinou spíše zůstanou u čtení dalších dílů, a proto jsou další díly vždy lépe a lépe hodnocené, protože kromě pár masochistů to čtou už jen fanoušci. :-)
Jak říká Light, s každým dílem stoupá nejen hodnocení ale i ohlasy (goodreads)
Taktiež som videl to hodnotenie a komentár, tak som tiež prípadné nadšenie brzdil. Pozrel som si ešte databázu kníh, ale tam boli väčšinou komentáre iba od žien a tie majú trochu iný pohľad na fantasy (Mass, Yarros a iné..).
@damacon: Je to klasická fantasy s moderním nádechem (detailní world building, více pov, epické bitvy, apod), která dle zahraničních hodnocení stoupá s každým dílem na kvalitě. Není to nějaké zlomové dílo, ty inspirace typu LoTR/Eragon jsou zřejmé, ale mě se ten první díl líbil a rád bych, aby to tu vyšlo komplet :)
@Light: Tak na legii to má docela otřesné hodnocení. Můžeš to jako neznalci nějak přiblížit? Těch pár hodnocení tam není směrodatných, ale jde mi spíš o to, jestli je horší jen překlad, nebo originál.
Hlavně prosím pánové od Fobosu kupujte Eferyjskou ságu (zatím vyšel první díl Z ohně a krve) od Ryana Cahilla, ať nám tu vyjde celá série :)
House: Jo, to druhé místo moc nesedí, jsou tam podle mě lepší tituly. O horor se nejedná, spíš je to mysteriózní věc, ale já se u knihy bavil a zajímalo mě, jak to autor celé ukončí. Podobně jsem to měl teď v kině u Hodiny zmizení, tam taky člověk do 3/4 filmu netušil vo co go, dokud se neobjevila "tetička." To byl náš dům je něco podobného v knižní podobně. Ale je fakt, že je to jen na jedno přečtení, podruhé se člověk ke knize nevrátí. :)
Takhle jsem s velkým zklamáním odložil Zloděje Černojazyk. Dlouho jsem hledal jednoduchou fantasy knihu o dracích, příšerách, démonech whatever. Prostě fantasy dobrodružství a právě anotace této knihy přesně splňovala moje požadavky. Po 80 stranách jsem to vzdal.

Tu čarodějnici seženu, zní to dobře.
To byl náš dům bude asi kontroverzní no, když to tak čtu. Přitom v onom žebříčku na goodreads vyhrál o parník.
Rudá zem mě bavila, oproti tomu Hotel času je bída, na to jak to měla autorka ze začátku rozehrané, tak to potom vyšumělo do ztracena, dočetl jsem to fakt na sílu a knihy se rychle zbavil. Ostrov čarodějnic (v originále se to jmenuje Maják čarodějnic) je jiná písnička. Na to že je v příběhu hafo postav a je tam cestování v čase, tak to autorka zdárně ukočírovala do povedeného konce. Zkus si tu knihu někde sehnat. Jinak jsem už dočetl To byl náš dům a chápu ty rozpolcené reakce čtenářů. Začne to jako psychotriller a od půlky to přejde to fantastiky, kde se střídají různé reality. Knize nelze upřít překvapivé zvraty, člověk to musí dočíst, jak se to celé nakonec vyvrbí. A to zakončení se myslím taky povedlo. Rozhodně zajímavá knížka.
To mě napadlo, vyprázdnit sklady. A nikdy jsem si popravdě moc nevšímal, od jakých vydavatelů knihy jsou.

Ostrov čarodějnic mi utekl. A možná toho Očistce lituji, že jsem vynechal, i když to je součást série do které bych musel naskočit..

Ta smrt před úsvitem mě tam fascinuje za 60,-. Já tam teď mimo jiné vzal Hotel času, Rudá zem a Invaze zlodějů těl.
House: Jo, ty ceny jsou fakt směšný. Já myslím, že takhle chtějí vyprázdnit sklad a zbavit se starších titulů. Potěšilo, že se do mrtě vyprodal Ostrov čarodějnic od C. J. Cooke, takže se můžeme těšit na její The Book of Witching. Tahle autorka píše zajímavě. Objednal jsem si pár titulů od Hostu, např. Převorství u pomerančovníku a podobné tituly, taky Kurátorku od Owena Kinga. Věci od Fobosu a Vendety už mám probrané.
Jinak Fobos oznámil na letošek další dva tituly: Nekroskop 4 a Zpovědi zla 2 - Rodinné záležitosti.

https://www.knihydobrovsky.cz/akce/legendarni-host-leto/

PS- Pár dobrých knih od Dobrovského, všechno jsou to zajímavé záležitosti a některé jsou i tom výprodeji.
https://imgbox.com/gEei8mhl
@House: většinou knihy z jejich vydavatelství
@Gmork: Zrovna v neděli jsem udělal největší objednávku, nebo spíš krádež, vzhledem k té ceně.

Btw, podle jakých kritérií zařazuje Dobrovský knihy do těchto mega výprodeju? Některé tituly nebo někteří autoři mě už v minulosti překvapili, že se tam objevili za 40,-
@seneke: jo to říkali přímo v tom videu.
Kdo se těší na kompletního Rosu nebo Barkse, má smůlu.
https://ducktalks.com/2023/02/14/don-rosa-banned-stories/
https://ducktalks.com/2023/04/13/don-rosa-banned-stories-updates/
Kupovat to z principu nebudu. Jeden příběh od Barkse a od Rosy mi nevadí, ale celá kniha, a to velmi důležitá, už jo. Český nakladatel za to samozřejmě nemůže a je mi ho docela líto. Až se lidi budou ptát, proč tu knihu nevydal nebo proč chybí příběh, oni k tomu nejspíš nebudou moci nic sdělit, jak tvrdí Rosa ve svém příspěvku na Facebooku:
Furthermore, the licensed publishers are forbidden to mention the situation to their readers or publicly mention it in any way. They are only allowed to state that a new reissue of a book has been “edited for content” but cannot be specific as to exactly what has been changed or omitted. There is NO discussion of the matter allowed. Or at least none given any credence.
Vydání Life and Times bude ještě zajímavé, protože Disney zabanoval Bombieho (nevím, zda se v posledním roce něco nezměnilo).
Já bych si osobně přál, kdyby Život a dobu Skrblíka Mckváka, vydali v chronologickém pořádí včetně těch dodatkových příběhu napříkald ve dvou volumkách nebo třeba ve stylu omnibusu, či třeba ve slipcasu když tak frčí a hlavně aby ten překlad byl hezky zrevidovaný a sjednocený (ať se minulost neopakuje a nebudou zde zase druhé kačeří války, či jak se tomu říkalo :-D).
seneke: Taky tam padl dotaz jestli ve v sebraných spisech bude něco z Život a doba Skrblíka McKváka.
seneke: Zrovna na Stitch jsem narazil na průměrné až podprůměrné recenze. Na myanimelist to ani nemá hodnocení.
K formátu kačerů padl dotaz na crewním audiotoriu. Budou 2 verze. Levnější brožovaná, ve které budou 3 příběhy a bude cíleně levnější. Ty budou pro seznámení s autorem. A pak sebrané spisy, kde má být kompletní dílo.
@Fort: Disney mang jsem četl jenom pár, ale například ten Stitch je výborný.

Já osobně doufám, že někdy v budoucnu Crwáci vydají mangu Donald Duck visits Japan!

https://myanimelist.net/manga/138113/Donald_Onsen_Monogatari?q=donald%20duck&cat=manga

A samozřejmě u kačeřích komiksů doufám, že šáhnou po legendě legend. Paperinikovi.

Z mang Disneyovek jsem dost skeptický, to pro mě nebude, ovšem Kačeři příběhy z osmdesátek na ty se vysloveně těším.
Upřímně jsem netušil, že tu nevychází Disney :) tak nějak jsem myslel, že to vydává albatros a nijak dál to nesledoval. Takže mě spíš překvapilo, že je to taková sláva. Já čekal, že oznámí, že budou třeba vydávat sešitovky nebo kompletní současný marvel / dc nebo tak něco, prostě nějakou šílenou ekonomickou sebevraždu :D

Nicméně ty konkrétní tituly, které tam zmínili, mě zaujaly. Četl jsem Duck Tales od Egmontu kvůli tehdejším emocím kolem mizerného vydání a hodně se mi to líbilo, takže Kačery klidně zase zkusím, děti to maj taky rády. Rád zkusím i Alieny a Predátory (ty světy nějak extra nemusím, ale vypadá to hezky), líbila se mi i ta manga z Disney světa.

@soulbringer: - za mě - je to překvapivě super čtení. Fakt jsem tomu nevěřil (tehdy jsem to četl "z donucení" a hrozně jsem si to užil. A dětem se to líbí moc, takže win win.
Ad Kačeři od Barkse, Rosy a veškerá další Walt Disney klasika… nebo možná Donald obecně - dotaz hlavně pro ty, co se toho nemohou dočkat. Budete to kupovat hlavně proto:

- že toho Donalda mám už dima kopy
- že je to hlavně nostalgie (něco jako rychlé šípy třeba)
- že je to klasika (na kterou se v knihovně hlavně vůbec nešahá!)
- že to stále super čtení i pro dospělé čtenáře
- že to máte pro potomstvo, pač předpokládáte, že se jim to bude líbit jako kdys vám (když maj vaši DNA)?
A bylo by hezký, kdyby tu před Rosovými sequely vyšly původní Barksoviny.
U Rosy je to jasný - tam je definitivní edice od Fantagraphics, z které pak vychází evropské mutace. Akorát to hádám nebude OHC. Chudák překladatel a příběh se skálami. :)) Barksovy kolekce asi budou nové? Příběhy, co inspirovaly Jonese, jsou The Prize of Pizarro, Seven Cities of Ctibola a The Land Beneath the Ground a anglicky nic takového myslím není.
@faster86: Větší zastoupení Disneyho na našem komiksovém rybníčku je něco, za co se tu lidi roky modlili. Fakt, že se to Crwákům povedlo a že se rozhodli pro tak velký rozsah, je fakt velký zázrak.
Hmm, no napřed výsměch animal manovi. A k ohlašivačce, ať tu nejsou všichni sluníčkoví, tak Shakespeara na vás Mnoho povyku pro NIC.
@Bonpar: Tak podrobné informace zase nemáme, ale nedivil bych se tomu.
Takže, jestli chápu správně, chtějí vydat Barkse a Rosu ve stejné podobě, v jaké ho vydává Fantagraphics?
@House: To, že se chystá něco z kačerama, bylo naznačováno už delší dobu. Dan Černý začátkem roku ve svém videu k narozeninám kačera Donalda naznačoval, že se na českém trhu blýská na lepší časy, ale že nemůže nic naznačovat. Na Comic Conu jsem na to ptal a řekl mi, že pro jedno komiksové vydavatelství udělal koláž panelů ze starých kačeřích komiksů a fotek z Indiana Jonese, aby ukázal mezi nimi spojení. Plus mi ještě potvrdil, že to vydavatelství chce knížky a ne časák.

Teď už je to konečně venku a nemusím si to schovávat pro sebe.
@seneke: velkou radost mi udělali :))) ta monstra Foxů jsou jasná, ale z těch Kačerů mi hned začala v hlavě hrát úvodní znělka památného animaku, takže to si nemůžu nechat ujít :)
Tak ta slavná ohlašovačka je venku a co Crwáci předvedli, je na úrovni biblického zázraku. Jo, a Černodan bude potřebovat nové trenýrky.

https://www.youtube.com/watch?v=P58klwf8W3E&ab_channel=crew_komiks
Animal Man od Morrisona by som bral.
Crew ohlasuje VELKE novinky. (Ich slová,nie moje). Posledné asi 3-4 dni na Fb/Ig storkach teasovali toto dosť,a mne sa podarilo gaslighnut sam seba, že na základe zvieracích motívov čo dávali výjde animal man. Tak uvidíme o 19:00

https://youtu.be/P58klwf8W3E?si=DQhWC2Iu1lCdHDCi
Ja to vylozene delal pro tenhle rychly, kratky info obsah. Velky clanky imho funguji jen na papire.
@seneke: já něco rozepsal a zjistil, že psát už neumím (pokud jsem tedy vůbec někdy uměl) a nechal toho, takže chápu, že plány jsou jedna věc a realita druhá.

Mně ta délka vyhovuje naprosto.
@Walome: S tou délkou bych chtěl ještě nějak zapracovat. Na menší tituly je to v pohodě, ale na větší kousky (třeba Vinland Saga, díla klasiků atd.) mi to přijde krátký. Taky je to jeden z důvodů, proč v článcích zatím nebyl žádný Tezuka. Bát se ale nemusíte, dojde i na něj. Akorát ne hned.

Jinak největší legrace je, že jsem si začátkem roku vesele nalajnoval "ediční plán", ale toho už se až na výjimky nedržím vůbec. Jednak to upravuji podle reakcí a druhak neustále čtu nové věci.
@Zack: Ja vim :) Jen bych řekl, že dost zalezi, jaky trh tam definuji… jasne, nemuzu tvrdit ze uz jsou hnusny monipolista, ale ja bych rekl, ze ten trh neni proste zdravej a tohle tomu fakt nepomuze.
@Toe: takový hnusný knihkupectví a tolik obchodů :)
@Toe: By me zajimalo zda se probudi UHOS… EMG na jasny ceste k opanovani trhu.