Já jsem to hltavě poslouchal celé, bavilo mě to... když se zrovna mluvilo o Aukru, šla kolem moje žena: "Jezus, co to posloucháš, to je hrozná nuda, ne?!"
Já:
Já mám plno práce, jsem unavený a chci jít spát, ale pustil jsem si to a nějak mě to chytlo, Zack vypadá jako prorok, což podtrhuje i jeho medový hlas... (22:51 - odpouštím ti!).
No, mě potěšilo spíš to, na co jsem kdysi, tak před 10 lety, upozorňoval. Pokud chci vědět, kolikrát, a kde všude, tady vyšel třeba Amazing fantasy 15, tak jsem neměl šanci to zjistit. Tohle bych považoval za základ databáze. Snad by se mohlo blýskat na lepší časy.
OSLAVTE S NÁMI MEZINÁRODNÍ DEN GAMEBOOKŮ!
Na dnešek připadá Mezinárodní den gamebooků a my jsme pro vás připravili speciální akci v podobě zlevněných titulů naší řady Komiks, v němž jsi hrdinou. Tyto knížky jsou zároveň gamebook a komiks! Tohle jedinečné spojení vám umožní zažít spousty skvělých dobrodružství. Můžete se podívat na divoký západ v Zapadákově, vyšetřovat zločiny společně s Holmesem a Watsonem v Případu čtyř případů nebo pátrat po dceři ve strašidelném domě v Unesené. Ale myslíme i na mladší čtenáře. Pro ty nejmenší máme třeba Koťata a draky (baví už čtyřleťáky), pro větší dobrodružství mladých panošů v Rytířích 1.
Podívejte se na nabídku desítky titulů se slevami 20-30% a jako bonus jsme do slev zařadili i skvělou Knihu rituálů plnou hádanek a šifer.
Cesta k hrdinství začíná (na první stránce)!
Zack: Dotaz. Bude na Comxu možné nastavit nějaké 18+ omezení pro určité články? Aby se pak nikdo neděsil, že pohoršujeme mládež, když tam pak někdo dá recenzi na Sunstone, Tonyho Sandovala nebo něco podobného.
Pokud publikace bude určena ke komerčním účelům, je to problém.
V zásadě nejdůležitější je mít svolení autora, pak ušetříš hromadu času s tím co tam můžeš dát a nad čím neztrácet čas.
Ivan Kucera: Pokud seženeš vydavatele, nemusíš moc řešit - Pokud to chceš vydat sám oficiálně a jakože profi (a tudíž se za to bude platit), pak to bude licenční noční můra - většinu vyřešíš přes kolektivní srávce https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivn%C3%AD_spr%C3%A1vce, kteří to ale zadarmo asi nebudou chtít povolit, protože vstupuješ do nějakých smluv, práva jsou třeba na nějaké roky, pak musíš neprodané skartovat a pod... proto těchto obecných encyklopedií moc nenajdeš a když jo, tak nejsou moc obrazově bohaté, pokud nejsou zaměřené na jednu oblast, nakladatele, rok, autora... Když si to ale vydáš sám (třeba jen v elektronické podobě, kterou pak můžeš pořád revidovat) a nebudeš tam mít všechny stránky Amazing Spider-mana #1 na ukázku :)), pak to asi zas takový problém nebude, zvláště když budeš mít náhledy obálek menší, ne na celou mega stranu a ukázky uvnitř třeba jen z půl strany. Musíš ale počítat, že právně to dobře nebude a vždycky se pak může někdo ozvat a vymáhat po tobě výpalné ;) A to ne jenom za obrazové materiály, licencím můžou podléhat i názvy, můžeš být pokutován třeba i za to, že název nepoužiješ správně a nepřipojíš k tomu značku ochranné známky, samotní překladatelé mají své překlady licencované, musíš si dávat bacha na citace atd ;) ... Vůbec nejlepší by bylo, kdybys to sem vůbec nepsal, vydal si to bez jména v tiráži a bylo by - scouti nevidí vše, ale teď už jsi na sebe upozornil :D
Jo a to se bavíme jen o licencích, ale na profi publikaci, zvláště takovéhoto rázu, potřebuješ ideálně více lidí na redakci, korektora, sazeče / DTP... Tuhle noční můru za tebe řeší vydavatel... Takže podomácku potichoučku asi ideál, pak tady hoď odkaz jakože bezejmenný anonym, aspoň nebudeš muset řešit, že ten a ten komiks nevyšel v roce co jsi uvedl a že tam máš chybu v pomlčce u Spider-mana :)
tema COMX
Ja to myslel docela vazne a ne ze bych nemel co delat, ale oprasovani COMXu se pomalu blizi pre-produkci. Zajima to nekoho? Vyuzil by nekdo nejakou hodne easy platformu na sdileni comicsove publicistiky (od quick news nax na odstavec, pres diplomky, recenze, po stostrankove eseje - proste kdo co rad pise)? Chcete to pripadne resit tady?
Osobne si to primarne delam na ty novinky a rychly info, doporuceni dobreho comicsu v par vetach apod. Ale pokud budu vedet, ze by se rad nekdo pridal, tak zohlednim jeho "potreby".
Ivan Kucera: Často se v tiráži objevuje něco jako "Šíření jakékoli části této knihy je zakázáno a chráněno autorským zákonem, s výjimou krátkých ukázek pro publicistické účely". Zhruba v tomhle znění - nakoukl jsem náhodně do pěti knih v knihovničce a ani jednou to nenašel, ale vzpomínám si, že jsem to vídal docela často.
Zda encyklopedie do těchto účelů patří, nevím---byla by to z mé strany jen čistá dojmologie---ale třeba to pomůže jako odrazový můstek pro někoho, kdo autorskému právu rozumí více.
@Ivan Kucera: delame to 20 let a za celou historii nikdo ani nenaznacil, ze je obalka problem. U ukazek zevnitr jsem nejaky pripominky zastupce nakladatele zazil. Fotky apod. bez svoleni autora je velky fuj.
Pokud toho chystas 50ks pro kamose a rodinu, neres to.
Pokud to planujes vrhnout pres nakladatele do sirsi distribuce, dost jasne ti rekne pravni oddeleni toho nakladatele.
Pokud to udelas digitalne, tak bych to zas neresil, pripadny namitky vyresis jednoduchou opravou.
Netuším, do akej kategórie diskusného fóra to pripadať, tak to pridávam sem. Keď tak to niekto presuňte tam, kam to patrí.
Aký máte názor na nasledujúcu záležitosť?
Už X rokov pracujem na encyklopédii o komiksoch, ktoré boli vydávané v SR/ČR v 9O. rokoch. Robím na tom X rokov a stále mám pocit, že som len na začiatku. Asi nikomu nemusím hovoriť, koľko toho u nás vtedy vychádzalo. Tým pádom sú to kvantá a tony informácií, ktoré treba pozháňať, napísať, zosumarizovať, overiť.
Čudujem sa, že niečo také u nás ešte doteraz nikto nevydal. Áno, objavilo sa pár komiksových encyklopédií (samozrejme v češtine), ktoré k tomu mali blízko, ale moja predstava o takej knihe je predsa len trochu iná.
Robím to napriek tomu, že je mi jasné, že to minimálne v SR určite nikdy nikto na 99% nevydá. Ale srdcu nerozkážeš, je to proste taký môj osobný projekt, ku ktorému si priebežne sadám, prepisujem ho, dopĺňam, aktualizujem.
Ide o to, že komiksová encyklopédia by pochopiteľne mala obsahovať komiksové ukážky, skeny, fotky, obrázky. Vydávať komiksovú encyklopédiu bez komiksových ukážok by bolo ako, ja neviem, sex bez sexu.
No a toto sa chcem spýtať. Myslíte si, že je reálne čosi také vydať minimálne kvôli autorským právam vzťahujúcim sa na dané obrázky? Moja predstava je taká, že v kapitole venovanej Záhadnému Spider-Manovi, by samozrejme boli aj ukážky zo Záhadného Spider-Mana, staré retro skeny z neho a to nielen samotného komiksu, ale i obálok. Ku každému komiksu by som chcel, aby prislúchala krátka kapitola venovaná o.i. aj tomu, či bol sfilmovaný a ak áno, ako. Čiže by tam pravdaže mali byť tým pádom i fotky z filmov.
Keď som to s pár ľuďmi konzultoval, vyjadrili sa v zmysle, že najväčší problém by predstavovali práve autorské práva. Ono byť žalovaný Marvelom alebo DC je síce tiež istým spôsobom reklama, ale pravdupovediac rád by som sa čomusi takému vyhol. Daní ľudia sa nevyjadrili, že je to nemožné, nereálne. Vyjadrili sa „len“ v zmysle, že by to bola nočná mora.
Tak reku sa spýtam, čo si o tom myslíte. Vopred všetkým ďakujem za odpovede, reakcie atď.
Jako nečekal bych, že si budu kupovat manga slaďák, ale když je to Magic the Gathering a ještě je k tomu exclusive card, tak to abych vyhlížel předprodeje :D
SMRT KRÁLE KOMIKSU
Bohužel, nedostáváme jen dobré zprávy. A jednu takovou opravdu špatnou jsme dostali právě teď. Zemřel Vladimír Veverka. Člověk, který stál nejen na počátku komiksového fandomu, ale i na počátku našeho nakladatelství. Nebudeme tvrdit, že bez něj by u nás neexistovaly komiksy, ale možná by neexistovaly v takové míře, nejspíš by všechno začalo mnohem později a na sto procent by neexistovala CREW. On byl tím, kdo z projektu, který měl být původně na úrovni samizdatu, udělal profesionální komiksový magazín. Kdo do toho vložil jak finance, tak své zkušenosti a kontakty. Ale přes to všechno si nepřivlastnil šéfovskou pozici, ale fungoval jako rovný člen týmu. Tím dal ohromný prostor skupině mladistvých nerdů, kteří přicházeli s občas dost šílenými nápady. Byl to nadšenec tělem i duší, byť nebyl z těch lidí, kteří by u jednoho projektu vydrželi příliš dlouho – takže u šestého dílu od CRWE odešel, aby pak, po nějaké době, ještě magazín na pár dílů převzal a uzavřel éru původní, časopisecké CRWE.
Vladimíra Veverku jste mohli potkat na CRWEconu 2022, když jsme oslavovali pětadvacáté výročí. Komiksový svět mu vděčí za mnoho. Na sochu na Václavském náměstí to není, na nějakou plaketu by to být mohlo. A rozhodně za naše obrovské poděkování.
Sbohem, Vláďo, a díky za všechny komiksy!
@seneke: tyjo drsný, mám od něho doma Red Room: The Antisocial Network což teda není nic pro slabé povahy, každopádně je smutný jak člověka dokáže zničit internet.
Zemřel Ed Piskor. Podle všeho spáchal sebevraždu, jelikož ho obvinili ze sexuálního zneužívání.
"I was murdered by Internet bullies," Piskor wrote. "Massive amounts of them. Some of you out there absolutely contributed to my death as you were entertaining yourself with gossip. I wasn't AI. I was a real human being. You chipped little bits of my self esteem away all week until I was vaporized."
Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.