Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

@deefha: clovek, co po sobe necha utratu a ne nablito. Coz mi z toho vychazi spis ty prekupnici nez vy :)
@Zack: Veřejná dražba u Superlimitky (Aukro?) zaručí maximální finanční příjem nakladatele a transparentnost, že veškeré publikace doopravdy směřovaly do distribuce a odpadl by také výběr čísla (kde zvolení už obsazeného podle všeho znamenalo end.)

U limitky postačí pevný link (nikoliv nešťastné přesunutí z připravujeme do předprodeje) a pak už prostě rozhoduje rychlost a štěstí…

A jeden povzdech na závěr: Limitka? Co je to svět?
Fort:To je na dlouhé lokty,otvírat obchod, já myslel , že mi to ty řekneš. Pracoval jsem leda na baru.
Fort: a co když je mezi zákazníky překupník?
yogi: To myslíš vážně?
Pracoval jsi někdy v obchodě? Každý obchod ví, kdo jsou nejlepší zákaznici. Otevři si obchod a dostaneš odpověď na svou otázku.
Za mě nejvíc pálivou otázkou u prodejů jakýkoliv super/extra/heavy limitek je jak eliminovat překupníky. A pokud se nepletu, tak například když prodává Ferrari nějakou speciální edici, tak tam nemůže jen tak někdo přijít s balíkem peněz. Musíte mít několik Ferrari v garáži, Ferrari Vás musí znát, abyste se kvalifikoval jako kupec speciálky, jinak máte smůlu. Hezky se to píše, ale jak to dělat u komiksů? Třeba kdyby se nejdřív zájemci museli zaregistrovat, osobně se někde ukázat...ale tím bychom penalizovali přespolní...a hlavně jsou to komiksy nikoliv auta :-)
Věřím, že to napříště Crew vyladí a stejně hned tak nějaká superlimitka nevyjde.
Fort: Co to má být, nejlepší zákazníci? A co třeba tak nejlepší sběratelé, přednostně to nabídnout prvním dvaceti( nebo sedmnácti to je fuk) dle zdejšího žebříčku https://comicsdb.cz/sbirky. Ti se skrytými sbírkami mají pochopitelně smůlu.
Asi by mne neurazila předregistrace do loterie s účtem s nějakou historií nákupů. Pak se vylosuje kdo dostane a kdo ne. Tahle refreshovací masturbace mi přijde degradující. A to mám měsíční stín.
Kdybych to dělal osobně, tak bych superlimitku nabídl, jen svým nejlepším zákazníkům do normálního prodeje bych ji vůbec nedával.
Nedovedu si představit, být vydavatelem a číst tady některé vaše rozumy, mrzelo by mě to a příště bych si to rozmyslel něco takového dělat.
@Zack: Mě by stačilo, aby to fungovalo - systém, kdo dřív přijde, ten dřív mele (i v milisekundách), je úplně fér - až na to, že nevěřím, že by zrovna Crwáci uměli ošetřit moderní boty. Celý proces mi na papíře přijde cajk. Jde o realizaci: za mě tam vidím nedůvěryhodnost a nepřipravenost celého procesu. Jsou to detaily a ty rozhodují. Když ti nejde koupit ani klasika, je to fakt IT fuckup… opravdu nerozumím, proč je tak složité, si udělat někde beta testing zda to vydrží DDOS, jestli jsou všechny customer journey elementy cajk, atd. Prodáváš totální klenot a pro zákazníky je to UX hell :/

Jinak bych z toho teda vynechal ten výběr čísla výtisku. To je u limitky fakt úplný nesmysl a nikdy jsem to nepochopil. Krom numero uno, je to úplná zbytečnost.
@Lenny:
Je fakt, že u superlimitky kliknutí na špatné číslo ( které už mezitím někdo obsadil) asi znamenalo konec.
U klasické limitky jsem uspěl s číslem až na 4. pokus
Som zvedavý, ako to zhrnie JP, keď sa tu niekedy objaví.. Mňa len udivuje, ako prišli k takému číslu "30". Pri Preacherovi vraveli, že záujem o limitky ich zaskočil. Nebude to tu to isté? Vadilo by niekomu ak by superlimitiek bolo 100, Crew by malo nižšie výrobné náklady a nakoniec by zarobili ešte o to viac?
@Zack: je to nice to have, každopádně mi to přijde jako hodně super bonus navíc k té limitaci...
Mně je třeba ukradený, proto to píšu :)). Ať si je u edic se 100+ kusy a lidi se poperou o jedničku, u superlimitky mi to přišlo jako překážka.
@Fry: a je to tak, ze bud s konkretnim cislem nebo vubec nebo "nice to have"?
Na tom vyberu cisla nekdo nejak zasadne trva? Mi to prijde jako blbost a zaroven to komplexnost jakyhokoliv reseni zvetsuje nekolikanasobne. Ptam se jako duchodce, co je mentalne v dobach, kdy se prvnich 10 kusu rozebralo mezi friend and family a zbytek se proste odFIFOval bez nejakyho vstupu zakaznika.
@Lenny: já předpokládám že tam je problém především v tom že oni ten produkt přesouvají z kategorie Připravujeme do kategorie Předprodej a z toho důvodu přestane ten původní odkaz fungovat. Naopak výběr konkrétního čísla jsem uvítal a za mě to byla naopak jedna z těch lépe zvládnutých předprodejových akcí limitek.
Dejte pokoj s tím, že by měli mít lepší IT infrastrukturu. Psali jste tu, že superlimitka byla prodána za 20 sekund, naopak potřebuji pomalejší :-)
Ale vážně, 50 lidí chce v jedné sekundě komiks, kterých je 30, to nemůže dopadnout pro 20 lidí dobře, prostě jste pomalí nebo jste si vybrali špatné číslo.
Zack: Tady to fungovalo skoro dobře. Selhání bylo v tom, že produkt v 9:58 zmizel a začal házet 404 - kdyby na webu zůstal a v 10:00 začal fungovat čudl, tak pohoda. Osobně bych úplně vyhodil výběr čísla (hrálo se o vteřiny a výběr obsazeného čísla znamenal konec, když to vedlejší by třeba prošlo).
me se libil, ten navrh s kolem stesti a sipkama na crweconu, jen by kazdy mohl hazet jen jednou :)
No, s tou 404 to není pravda, já jsem byl přímo na linku těch produktů, tedy superlimitky a limitky a obě mi házely 404ku v čase 10:00-10:01. Nebyl jsem na stránce s připravujeme, ani předprodej. Pak jsem si označil číslo, to bylo označené a už nešlo pokračovat, po refreshi stránky už byla první čísla, o které jsem měl zájem zabraná, takže jsem to odpískal. Tohle by určitě šlo vylepšit, ale nijak mi to žíly netrhá, beztak se mi líbí nejvíc ta základní verze a chtěl bych si to jednou i přečíst.
No ale jestli to dobře chápu, tak příště o tuhle všechnu zábavu a adrenalin přijdeme. Když majitelé prvních dílů budou mít předkupní právo.
Fort - souhlasím s tebou, ale zároveň si myslím, že ten lístek do tomboly není špatnej nápad :D

++++ Tohle: Ponaučení pro příště. Dávejte si velký pozor na to co si přejete, mohlo by se vám to splnit.

Platí na všechno, je to výborný citát... :)
Za mě to asi proběhlo nejlíp, jak mohlo. Ohlášeno dopředu a fakt to odstartovalo ve chvíli, kdy mělo. Stránky jako takové neklekly navzdory náporu. Lidi, co viděli 404, tak proto, že refreshovali špatný link. Komunikace nebyla nejlepší, ale co jsem viděl, tak nejvíc se lidi točili na tom, že si někdo v tom chaosu špatně přečetl jedno slovo a nechtě prohlásil obyč verzi za vyprodanou. I tak to celé dopadlo líp než poslední limitka u CC, líp než jsou moje zkušenosti s legem, když o půlnoci startuje fakt žádaný dárek k nákupu. Tyhle akce jsou vždycky peklo a vždycky budou, neexistuje žádné řešení, kde by se nevyskytla nespokojená skupina. A vzhledem k rychlosti jakou se to celé prodalo, tak si moc neumím představit, že by to nějak výrazně potřebovali měnit.
Z druhy strany, jak byste si idealne predstavovali, ze by to probihalo? Ciste vecne, procesne, nejaky realisticky model, ktery funguje nebo myslite, ze by fungoval?
@deefha Tak podle toho co píšu u Grand IT na webu by to uměli umět:

Drtivou většinu služeb provozujeme na vlastní infrastruktuře, duálně ze dvou oddělených lokalit. Díku tomu můžeme u našich služeb garantovat více jak tři devítky dostupnosti. Máme samostatný tým, který se nám stará o provoz a jeho aspekty. Vývojový tým do provozu předává otestovaný Debian balík k instalaci. Všechny služby jsou za balancerem a reverse proxy, a to nám umožňuje se dynamicky přizpůsobovat aktuálním provozním záležitostem.

Jak už jsem zmínil myslím včera, mě se jejich e-shop načítá většinou i pár sekund a to v běžném provozu. Proto jsem čekal, že ten nával a zájem o limitky to položí, ale kupodivu jsem byl překvapen, že to fungovalo vcelku obstojně... jen ta odezva byla prostě zase mizerná.
pamatuji si ten masakr, kdyz byl predprodej limitky Mesicniho stinu.. tam stranky nefungovali skoro vubec..
Do dneska mi neni jasny, jak se mi to vlastne povedlo objednat..
Jen se směji nad těmi, kteří si stěžuji, nad vytíženosti stránek v době oznámení prodeje.
To je přece to co jste chtěli, po vyprodání Pratchera, mít oznámen prodej na přesnou hodinu.
Buďte rádi, že to není jako v Japonsku, kde všichni kdo by chtěli superlimitku, by zaplatili 5k za lístek do loterie a každý den do vydání by se losoval jeden výherce.
Ponaučení pro příště. Dávejte si velký pozor na to co si přejete, mohlo by se vám to splnit.
@mAGiic: tak on mozna probehl, jen ne letost a nebo jsme se k nemu jeste nedostali, ted jsme nekde tesne pod 6000 nezpracovanych polozek. Samozrejme kazdy vime o kseftech za nesmyslny penize (a naopak o kaufech roku), ale z pohledu databaze to jsou naprosto nepouzitelny urban legendy a z pohledu snahy informovat vlastne irelevantni, protoze to jsou kanaly, ke kterym se normalni clovek vubec nedostane (a insider nebo kamos insidera zas neprebuje tyhle hi lvl informace).
@Zack: Četl jsem tvoje vysvětlení, jak to bere "hodnotu" těch komiksů na seznamu, Hellboy 1 v kůži tam logicky není, protože nikdy neproběhl veřejný prodej na aukru, ale před pár lety jsem spojil prodejce a kupujícího a myslím že byl prodej kolem 40 tisíc za toho Hellboye 1 v kůži, ale nebyl jsem u toho.

Kdyby někdo prodával superlimitovaného Sandmana, tak jsem první zájemce a nebojím se, že bychom něco nevymysleli. :D
To je jednoduchý prostě se vykašlete na Argo a kupujte od CC tam je kvalita knih zaručena i když obsah to je už jiná písnička :)
jasny.. tak to byla evidentne nejaka globalni chyba.. a v tiskarne to pokazili..
@Mr. Plysh: taky, před měsícem jsem to objevil....
@Mr.Plysh: zkusim se vecer podivat. Ja mel problem s Mjölni. Tam mi ten lak lepil.
Ahoj.. mam pocit, ze uz se to tady resilo... ale schvalne, komu se to taky stalo.
Vyndal jsem ze skrine Lady Mechaniku - treti dil limitovany edice.. a uplne se mi vysypal ten lak na prebalu..
@Wasseg10: tak někdo se tu přece našel - upřímné gratulki!
@Norri: Tak ono jsou na trhu i vydavatelé, kterým jsou sběratelé buřt. Jsou tu vydavatelé, kteří se rozhodli, že rejžovat na limitkách nebudou a loajálním zákazníkům nabídnou třeba jiný benefity… neházel bych všechny vydavatele do jednoho pytle - Ja umím být zlej na všechny stejně! ;)
@Yaromil: abych byl fér, tu noticku ve FAQ jsem asi přehlédl a ztratil drahocenné vteřiny… ale s tím jak jsem dostal 404 a jak zmateně refreshoval i klasickou limitku, nemohl koupit ani klasiku… prostě je zázrak že jsem v tom shonu něco vůbec pořídil :)

proč to neměli odkazeny je fakt mindblowing.
@robur31: To by bylo podlitin, vyražených zubů a zlomených žeber, po boji o přední místa ve frontě. Toto fórum je důkazem, že ať Crew udělá cokoliv, tak to vždycky bude pro někoho špatně. Dovolím si jednu Gumpovskou parafrázi: Musí bejt těžký, bejt vydavatel :-D
@Wittgenstein: V jádru s tebou samozřejmě souhlasím, Viktore. Já se rozhodně nepočítám do řad sběratelů, ani nejsem fanatik do kůže, pořád je pro mě ultimativní priorita obsah. Obsah rozhoduje. Příběh a kresba, která mě chytne za srdce. Limitní počet nebo speciální perky jsou fakt sekundární (a nejsem z těch, co by doma měli v knihovně igelitový saigon a lámali ruce těm, co by si chtěli cokoli doma u mě prolistovat. I sběratelský zajímavé kousky mám spíše v klasických knihách). Ale jsme ve vlákně sběratelů a ti to férově můžou vnímat jinak.

Jenže právě o ten obsah se vším všudy jde. Protože Sandman JE mistrovské dílo (se skvělým překladem). Těžko hledám sérii, která mě dokázala odpálit i oblažit tak jako před deseti lety a jak to umí i dnes. Je to moje srdcovka, crème de la crème… takže jsem si pro jednou řekl, že tohle by si zasluhovalo opravdu část mých úspor… superlimitka + klasika je pořád spousta peněz :)

Svět se nezhroutí. Užiju si to v paperbacku i ve větším Omnibusu, ale vážně mě štve, že zrovna u Sandmana zažiju klasickou sh*tshow, kdy ti celý zážitek (z nákupu) pokazí amatérismus a podceněná technická příprava prodejce. Nezlob se na mě, ale v 21. století očekávám přeci jen od nakladatelů trochu víc, kór když dávaj do oběhu tenhle skvost. Nechci být zbytečně příkrý a neférový, pořád je ve ně očividně čerstvá frustrace a umím si představit, kolik práce s tímhle Crew mělo, žel, na konci dne zbývá dycky pachuť. Do budoucna se všemožnými speciálkam u Crwe bude fakt nějakou dobu zdaleka vyhýbat…

(A běda! Běda jim, jestli nedotáhnou i tem třetí špalek).
Já na to zapoměl a tak mám obyč. Alespoň mám vyřešeno :D

Z jiného soudku. Asi pustím Ninja Turtles sešitovky. Mam tu 92/2,4-11 a 93/1-8. Řeším jestli se mi chce. Touží tu po nich někdo? Předběžně? Stav a tak nafotím, jsou čtené, takže mint určitě ne.
Ohledně Sandmana jsem ve skupině - zůstal v klidu. Když však tak čtu zdejší stesky, napadlo mne, co kdyby se Crew zamyslela nad onou nespravedlností a neférovostí klikací soutěže a připravila poněkud lidštější způsob případných dalších podobných prodejů. Např. by třeba na příštím Crweconu otevřela hru kolo štěstí, kde by si každý žhavý zájemce postavil do fronty a hodil si jednou šipkou do roztočeného kola a doufal, že se s ní trefí do úzkého políčka superlimitky. Pokud by se netrefil, postavil by se opět do fronty a zkusil štěstí znovu. Crwecon trvá celý den, tak by se určitě našlo pár výherců.
Toto je nadsázka (nebo ne?) - po všech těch věcných příspěvcích, snad jedno odlehčení neuškodí.
@soulbringer:

404 mě taky zaskočila a tak jsem začal refreshovat sekci Předobjednávky, protože to tak Crew zmínila a to i ve FAQ, že se všechny tři verze objeví právě tam úderem 10.00,... tedy jim nemůžeme zazlívat, že se z nějakého důvodu dočasně vypnuly původní URL, na kterých to mi zákazníci předpokládali. Za mě to jinak vše fungovalo dobře, překvapil mě i systém blokace na 5 minut, v což jsem ani nedoufal. Co by příště chtělo vylepšit je navýšení zdrojů na serveru, alespoň dočasně, aby měl lepší odezvu i při takové zátěži jako dnes. Mě refresh třeba trval i pár sekund, tak to byla ve výsledku trochu loterie, komu se načte stránka rychleji. Na to, že tohle byl první prodej s výběrem čísla, tak za mě dobrý. Škoda jen, že se to v ostrém provozu otestovalo zrovna na Sandmanovi :-). Zažil jsem už pár desítek online dropů s limitovaným zbožím a tenhle byl z těch povedenějších. Vždycky to končí ale stejnou písničkou, nedostane se prostě na všechny. PS: Možná by bylo zajímavé koupit si standardní verzi a nechat si udělat za ty peníze u knihaře vlastní 1/1 limitku, sice bez podpisů, ale zase by to byl unikát.
Asi budu za heretika zrovna ve sběratelském klubu, ale... pokud neberete ten komiks jako investici, kterou je potřeba do dvou let otočit, pokud nejste fetišisti na kůži, pokud vám nezáleží jen na fancy šmancy obalu, pak POD tímhle obalem (a i ten základní je pěkný) je ten komiks ve všech verzích úplně stejný. Já jsem strávil několik měsíců tím, že jsem ladil všech šest knih Sandmana tak, aby to byla radost číst. Ne že bych to nedělal předtím, ale tady jsem se pokusil o svou _absolutní_ překladatelskou verzi. Změny jsou to většinou maličké, leckde jen typografické, ale občas i významové - Gaimanovi jsme tam třeba našli několik chyb, ať už jde o invokaci démonů nebo dataci deníku Johanny Constantinové.
Ještě jednou: odhlédněte od knihy jako artefaktu na polici. To, co dostáváte, je ve všech případech sakra dobré čtení.
@George Walker Bush: Mno hele... já už myslel, že jsem to tak nějak rozdejchal. Zvažoval jsem, že bych pořídil normální verzi a třeba tu superlimitku... leč to ráno bylo fakt pekelný.

Nejde o to, že je těch superlimitek i limitek omezené množství, nejde o to, že se na člověka nedostane. To se prostě u exkluzivních a omezených věcí stane. Jde o to, že je to za mě další fiasko a v krátkém sledu po Kazateli takové, které si prostě pamatovat budu. Kdyby to prostě bylo technicky zajištěné tak, že se ti objeví jen čistě hláška "seš lopata, bo to si to nestihl. Ostatní byli rychejší", tak bych asi neřekl ani popel. Problém je, že si to prostě neumí ošéfovat technicky, neumí komunikovat a já bych se znovu jen opakoval... - podle diskuse na FB, jsem rozhodně nebyl jedinej, komu web hodil 404 a stejně jako jiní, jsem začínal zřejmě na špatné URL z minulého týdne. Někomu zase nešlo zaplatit (OK, to mohl být problém třetích stran s platební bránou), ale korunu tomu dali i tím, že to chvíli vypadalo, že se vyprodala i obyčejné vydání.

suma sumarum - prostě ne, takhle ne. Chápu, že oni to asi řešit nemusí, že mohou být vysmáti, protože se jim všechny limity podařilo vyprodat během jednoho dne (jak už jsem tu předpovídal), ale moje osobní CX opět poslali do hořících pekel - rozhodně pro mě nejsou a nebudou preferovaným vydavatelem, natož prodejcem, byť jsem jim za Sandmana v omnibusu samozřejmě vděčný, držím jim palce s prodeji klasiky, aby se dostalo na 3. omnibusu, ale osobní zkušenost, je osobní zkušenost... Myslet si, že loajální zákazník vydrží všechno, nemusí být vždy pravda.
Gmork: To nemá chybu :-) Konečně ze mne spadla depka z toho, že se mi nezadařilo.
GWB: A já si tou dobou blaženě na zahrádce sklízel rajčata, vyhříval se na sluníčku a upíjel pivko. Vůbec mě celá tahle taškařice se Sandmanem netrápí, mám ho komplet v broži a bohatě mi to tak stačí.:)
Zdá se, že to bylo drsnější než zápis na začátku semestru do Studijního informačního systému na Univerzitě Karlově:)