Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Zack: Tady nepomůžu, mangu vnímám jako japonský výraz pro komiks a rozdíl mezi tím a tím nehledám.
Zack: to už je lepší a jasnější otázka :) OK, takže já to vidím takto: je dílo japonské, kreslené, černobílé nebo barevné, s charakteristickou, snadno odlišitelnou kresbou (zvláštní výrazové prostředky, zváštní proporce postav a podobně) a charakteristickým layoutem (délka kapitoly, uspořádání panelů a další)? Pokud ano, je to manga. Je dílo korejské, čínské a splňuje většinu uvedených charakteristik? Pokud ano, je to manga. Je dílo neasijského původu, splňuje většinu uvedených charakteristik a je u něho zřejmé, že má být manze podobné? Je to manga. To ostatní je pro mě komiks.
Pro dokreslení výše uvedeného dám pár příkladů: Nausicaä - manga, Chobits - manga, Každá jsme jiná - manga, Solo leveling - manga, The One - manga, krátká díla ve Vějíři - manga, Batmann and the Justice League - manga, V horách šílenství - nemanga, film-komiksy studia Ghibli - nemanga
SomeOne: Dodnes nechápu, jak se ještě IDW sakra drží na nohou. Akcie skoro bezcenné, ztráta licencí. Je to, jak domeček prvního a druhýho prasátka a přesto to drží, jak barák toho třetího.
Ale vážně. Tohle je spíš diskuze někam do hospody k pivu.
SomeOne: tak usagi ICE a Snow vycházejí barevné formát nevím četl jsem jen skan
Trip: OK, pak máš ale věci, jako je tohle. Je to manga, není to manga (když to má mangu v názvu)?
https://comicsdb.cz/comics/3481/manga-shakespeare-richard-iii
Yaromil: Hm, pravda. Kreseb ně je to více západu. Kdyby to byla Gurihiru, tak by to určování bylo horší.

Magna je japonský komiks vydaný prvotne v Japonsku bodka
Já osobně to tedy nerozlišuji, čtu Sandmana = comics, čtu Eden = comics. Pokud by na tom někdo jó bazíroval, tak asi tedy zemi původu - Japonsko a to čtení odzadu, i když i tady jsou výjimky.
Django: Pokud vyjdeme z tvrzení, že manga je japonský komiks, tak Usagi není manga. Sice to dělá Japonec, který ale myslím (snad se nepletu) žije v Americe a vychází to pod americkým nakladatelstvím. Kresba sice je (vlastně byla) černobílá, ale čte se to zleva doprava, jak jsme zvyklí.

Btw. slyšel jsem, že se Usagi vrací od IDW zpět k Dark Horse. Tak snad nezmění zpátky formát a barvu, to by bylo jaksi nešťastné...
Faster86: Čistě ze zvědavosti, co všecko jsi v češtině z mangy přelouskal?
kdyz vidim napsane nebo slysim slovo manga tak si predstavim: maly format, cteni odzadu, kvalita papiru - hajzlpapir, lepeni stranek - docasne, cteni na max 20 minut, vetsinou infantilni, cernobile. Vsechny tyto znamky cerpan z vlastni zkusenosti u mangy kterou sem dostal do ruk vydanou jen cesky. (nerikam ze nejsou mangy ktere se vymylaji memu popisu, ale takhle to vidim ja, tim myslim ja a ne japonci)
seneke: pro mě osobně je třeba Netvora a Amulet klasický / západní komiks, i když vytvořený Japonci,...
Mám dotaz kam patří usagi?
ad manga: Pokud by byl k něčemu i hlas ne příliš fundovaného čtenáře mangy, tak pro mě to je hlavně o vizuálním stylu a / nebo původu z Japonska. Nějakou vyšší logiku / rozdělení v tom jinak nehledám. Je třeba nějaký příklad komiksu, kdy by si někdo nebyl úplně jist co je a co už není manga?
Zack: Já bych se s tím nepáral. Má to "mangaoidní" kresbu? Šup s tím na manga hromádku.

Jediné, u čeho bych se šprejcnul, by byla Netvora. Tam nevím.
Zkusim to jeste jinak. Neptam se na nejaky "oni", tezuku, japonce. Ptal jsem se, kde VY (kazdy za sebe) delate caru mezi tim o cem mluvite v beznem hovoru jako o comicsu a o cem jako o manze.
Jeste jedna varianta a kde to vlastne zacalo uplne puvodne mimo tuhle diskuzi: Kdybyste meli rozdelit publikace na CDB na dve hromadky, comics a mangu, jaka by byla kriteria?
Zack: dotaz zněl: "Tady mate novou kost: Jak definujete mangu?" Naše odpověď (já + seneke) tedy byla: po japonsku.
"Domácí" můžou říkat "manga" čemukoliv, co uznají za vhodné. Otázkou je, jestli jim to "hosté" uvěří. A ne, není úplná pitomost se tvářit, že všechno je manga - je to otázka jazyka a původu zdroje. Kdybychom byli v komiksové sféře východu (Japonska), tak bychom nejspíše všem "kresleným příběhům" říkali manga a ty barevné západní podivnosti by byly komiksy. Ale jsme v komiksové sféře západu a máme to naopak.
Ale oni v tom fakt rozdíl nedělaj. Gailbraith a Schodt definují mangu jako japonský komiks a samotný Tezuka v tom taky rozdíl nedělal. Pro něho byl komiks komiksem bez ohledu na zemi původu.
seneke, P.G.: to je sice hezky, ale otazka nebyla na to, cemu v japanu rikaj manga, ale cemu rikaj manga domaci. Je uplna pitomost se tvarit, ze vsechno je vlastne manga, ze se to tu klidne muze jmenovat MangaDB, protoze to znamena to same, co ComicsDB, ze jo :) Takze laskave schovejte svy stranicky knizky z manga.cz a zpatky do reality. Teda seneke je na manga.cz asi moc mladej :)
seneke: Tak, loni vydali polští Kotori devátou závěrečnou dvojdílku. Skvělá cyberpunková série.

https://www.megaknihy.cz/4042285-eden-it-s-an-endless-world-9.html
Jak již předeslal seneke: manga=komiks. Resp. cokoliv podaného formou komiksu. Vzpomínám si na cca 8 stránek (myslím, že to byla 70. nebo 80. léta) , na nichž byla formou komiksu vysvětlena trolejbusová doprava. Včetně popisu, jak funguje elektromotor. A včetně nějaké té fyziky :) Jako manga to byla fakt pěkná!

Jinak co se týká top mangy, u mě vede (stále) a nejspíše stále povede PetShop of Horrors (Matsuri Akino). Pak je to trochu bitva o 2nd place :D, ale asi na pomyslné stříbro dosáhne Video Girl Ai (Masakazu Katsura) před Rosario Vampire (Akihisa Ikeda). Kdyby ale nebyl Viz Vizem, dala bych bronz Kurohime (Masanori, Ookamigumi, Katakura).
A úplně mimo stojí Kaze no Tani no Nausicaä (Miyazaki). To se s normální "malou mangou" prostě srovnávat nedá...
Mrknul jsem se do své manga knihovny a v hlavě si vytvořil desítku manga sérií, kterých si cením nejvíc a kterých se určitě nebudu zbavovat.
1.- 20th Century Boys
2.- Lone Wolf and Cub
3.- Eden
4.- Blade of the Immortal
5.- Vagabond
6.- Vinland Saga
7.- A Brides Story
8.- Monster
9.- To Your Eternity
10.- Planetes

Už se tam nevešly série jako Made in Abyss nebo Cikády, ty mě taky baví. Můj zájem ale už začíná opadat u Vinland ságy, jsem u 12 dvojdílky a už se začíná projevovat rozvleklost série,
je to skutečně sága, ale pořád si to zatím budu kupovat.
S mangou je to úplně stejné, jako s anime. Když Japonec řekne manga, tak myslí komiks obecně. Disney je pro ně anime, protože anime = kreslený film apod.
Debaty tohodle typu jsou vyloženě speciality západních fanoušků, hlavně pak potom, co vydavatelé (v USA například Tokyopop) chrlili na trh komiksy inspirované mangou.

Vemte si třeba ty manga komiksy s Warcraftem. Nekreslil to Japonec a původně to vydal západní vydavatel. Je to manga, není to manga?
https://comicsdb.cz/comics/2491/warcraft-slunecni-studna-01-draci-lov

A co Vějíř? Je to manga, není to manga?

TL;dr: manga = komiks
Zack: Jak definujete mangu? To je jako se zeptat: Jak definujete comics? Na to se nedá při sebelepší vůli krátce odpovědět. Mangy je tolik žánrů a kresl. stylů, že je to poměrně dost obsáhlý vesmír. Snad pro úplně nepolíbené: je černobílá a čte se odzadu. A to říkám jako člověk, který čte jen seinen, čili mě 90% produkce míjí. Na tuhle otázku může fundovaně odpovědět snad jen seneke.:) Možná by byla lepší otázka, jaká je vaše nejoblíbenější manga série. U mě 20th Century Boys.
mearez: Ja proste musím kupovať od Crew alebo BBart, keďže mám rád DC a vydávajú to len oni.... Ja sa na to pozerám svojsky, keďže ako mladý 14/15/16 ročný chalan som nemal možnosť, peniaze, ani moja rodina, aby som si mohol kupovať komiksy. Samozrejme, že vtedy už Crew fungovalo, ale v obchodoch nejaky komiks sa u mna v meste nedal zohnať.....(male mesto na juhu SK) Kačera donalda som samozrejme mal, ale v puberte ma to už nebavilo...... Naštastie som natrafil na jedno CZ/SK fórum, kde fanúšikovia sami prekladali komiksy a vedel som sa ku nim dostať v digi verzii...Viem, že je to v podstate "nesprávne", ale v tom veku som bol neskutočne vďačný za takúto možnosť...Pripomínam, že to bola doba, kedy ešte Superhrdinovia neboli taky popularny ako trz a nikdy som pred rovesnikmi nepovedal, že čitavam komiksy lebo zial bol popularny nazor typu: "komiksy su pre male deti".....A vtedy som čítaval aj Marvel aj DC a už vtedy som si všimol, že tie DC príbehy ma bavia oveľa viac, hlavne Batman, nebol som zlý v angličtine, ale dosť som si zvykol čítať komiksy v našich jazykoch.... Potom som už komiksy neriešil a začal som sa zaujímať o ne až po pár rokoch.. Začal som ich kupovať/čítavať a zbierať... A celkom pekný základ som mal z toho fóra (Flashpoint, naj. Batman príbehy, nejake runy Supermana, new 52,....) Baví ma ich čítať a baví ma sa ne pozerať ked sú v knižnici, dal som si cieľ, že v podstate chcem každý DC príbeh čo u nás vyšiel mať v knižnici a mať ho aj prečítaný... (zošitovky nie, to až tak hrotit nejdem), ale vidím už teraz, že to zožerie veľa penazí a keď po tých rokoch zisťujem, že čo všetko u nás vlastne vyšlo tak som dosť prekvapený, taktiež ma baví ta rozdielnosť DC, sú tam kadejaké príbehy, na ktoré som zvedavý.... Takže ked mi niekto napiše že tu nič poriadne od DC nevychadza, čo ja viem, som vďačný za každý preložený komiks a taktiež veľmi rád podporím Crew....BBart by sa mohol trochu zlepšiť a dovydávať rozbehnuté série...
Zack: komiks z Japonska velký oči a podobně
Faster86: no já dost kupují od CC takže ceny u Arga mě osobně tak neodrazuji, jako spíš různé chyby v tisku. Nebo pro mě nepochopitelné změny v sérií jako u tank girl
Tady mate novou kost: Jak definujete mangu?

Jsem myslel, ze je to tak 10 let vyresena otazka a ted jsem zjistil, ze pro nektery lidi ne, tak abych si zas udelal obrazek, jak moc pozadu jsme ;)
faster86: komiksová Severská mytologie je k prdu, ke knižní nic nepřidává. Už to, že to tady Argo vydalo, je na pováženou. Chápu byznys, ale všechno má meze. A co se týká ceny, přišlo mi Argo snobské vždycky. Kvalita (oproti třeba CC) ne tak vysoká a cena přemrštěná, takže tě plně chápu
Darth: hele to me napadlo taky, rikal sem si ze jeden svazek aby mel 80 stranek a to neni moc, ale kazda moznost ponadavat si na Argo beru vsemi deseti
Rváčov 2 mi cenou leží v žaludku do teď, ale co má člověk dělat, když se mu první díl líbil. U Lipniku jsem si tu cenu ještě omlouval tím, že dělají malé náklady a prakticky všechno od nich bylo oproti konkurenci výrazně dražší. U Arga, kde to zákonitě muselo vyjít ve vyšším nákladu a kde si vyčarovali svoji kouzelnou formulku "Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.", už si to nedokážu omluvit ničím. Ale tak u nich se dlouhodobě snažím kupovat všechno z druhé ruky, ať je podpořím co nejmíň, takže se prostě jenom o to víc naučím vyčkávat.
Faster: severska mytologie je drazsi, protoze to maji byt dva svazky v jednom, druhy a treti. Podle dark horse ma kazdej svazek cca po 160 stranach, takze si myslim, ze to je v Kosmasu na webu preklep. Co si pamatuju tak od ohlaseni severske mytologie pokracovani, vzdycky to byly dva svazky v jednom. To by vysvetlovalo tu cenu.
Komiksy od Arga většinou kupuju z druhé ruky za cenu, kterou jsem ochotnej zaplatit, ale nevychází toho od nic ani nijak moc (aspoň ne toho, co by mě zajímalo). Od Crew vybírám, tam se ani nedá kupovat všechno :D Většinou MDEK, nějakýho Batmana a mangu + se zrovna trefují se zbytkem, co už mám v angličtině, tak to podruhý nekupuju. Je fakt, že dřív jsem kupoval skoro všechno, co vycházelo od všech a teď už víc vybírám (ani ne tak kvůli ceně, ale spíš kvůli místu a tomu, že už mám víc načteno a líp určim, co mě už bavit nebude).
faster86: ale rváčov zlevnili o korunu...
Ja už Argo kupuju jen minimálně, jejich ceny jsou i oproti konkurenci, která taky zdražila, úplně šílené.
Argo mám rád a to nejen jejich komiksovou produkci, ale také mi přijde, že v zdražování vcelku vedou... Chápu, že bylo nutné zdražit (někteří opatrněji, někteří vcelku po hlavě), ale mám trochu obavu, aby to někdo za ty peníze vůbec ještě kupoval a nám tu pak třeba nezůstaly nedokončené série, apod.
MaF: ale beze všeho, do toho je odprostili od daně, takže ano, stalo se toho spoustu, ale 65% nahoru za 2,5 roku... no uvidíme jestli je to trend a u crwe se dostaneme letos za paperback se 144 stranama na 649 korun.

flipflop: aj ja, ale asi na bazarový kousek
faster: super těším se
faster86: ne, že bych se chtěl zastávat něčí cenové politiky, ale... nestalo se třeba za ty tři roky něco? třeba něco i s cenama papíru a tisku... ? nebo se třeba mohl zmenšit náklad podle prodejů prvního dílu...

nebylo by lepší se Ricarderona před vyhlášením lynče zeptat na důvod?
Dámy a pánové, to byla CREW a teď prosím přivítejte ARGO, které v září 2021 vydalo první díl Severské mytologie od Gaimana/Russela za 598, a v únoru 2024 bude druhy, stejně obsáhlý díl za 998 korun. Nápady, dotazy, myšlenky, popřípadě datum a místo střetnutí pro lynčující dav?
charvos: přesně, cílí na jinou cílovou skupinu, než zarytí komiksáci, a jde jim to. Já mám radši jiná nakladatelství, ale Crew respektuju. Už za velkou práci v oblasti průkopnictví komiksu.
mearez: já si nekoupím všechno, co Crew vydá, jen si myslím, že tvůj názor vychází ze špatných úvah. To, že si ti něco líbí, neznamená, že to tu bude vycházet. Wonder Woman neprodává. Říká to každé nakladatelství, nejen Crew. Série z osmdesátek se tu asi prodávat nemůže, když cílíš na to, aby měl čtenář přehled o novém DC. Superman to samý co Wonderka. Když se bavíme o dobrý Marvel sérii, Imortal Hulk je boží, Venom to samé. U Marvelu navíc pomíjíme tvou tužbu, aby tu vyšla nová postava (NHM nemá 120 čísel). A upřímně, jaký Avengers nebo Iron mana bys tu chtěl vydávat? Je to prostě byznys. A najít kompromis mezi kvalitou a splatelností je občas těžký. Já miluju X-meny, ale respektuju, že je tu nebudou vydávat, když nikdy netáhly. Tvé rozhodnutí kupovat v AJ chápu, jen mi tvoje požadavky přijdou trochu hloupé. Crew už takhle vydává tuny věcí, co propadnou (kdyby chtěli jet jenom na byznys, tak vydávají 50 manga sérií a 5 supráků). Mezi řádky, Netvora, Elektra...
Alfi: Myslíš jako třeba Slottovo Iron Mana? Nebo Aaronovo Avengers který radši vydávaj bez těch důležitých částí celýho runu? Nebo ten veleúspěčný run Ligy z Rebirthu?
jj ,delaji to blbe a proto je crew nejvetsim komiksovym vydavatel v CR :)
Mearez: takže v Crew to delaj blbě protože nevydávají věci co by se nelíbili jejich zákazníkům?
mearez: tak jeste zes zbytecne nehejtil, to bylo o fous!
mearez: Komiksy nejsou levná záležitost. Proto vydávají věci, u kterých mají jistotu, že se prodají. Kolik lidí by si ten run Suicide Squad koupilo?
Deži: Crew není schopná přijmout, že komiksy od DC nejsou jen temnota pro padesátníka, co od devadesátek čte jen Loba a Batmana. Jenže to by si jistí lidé v Crwi nesměli myslet o osmdesátkovym DCčku, že je infantilní. Ani nejlepší run Suicide Squad nebo Wonder Woman tu nejsou schopní vydat, protože to by se nelíbilo konzumentům jejich drsných komiksů staré školy Loba a Batmana. Crew tu nevydává jedinej dobrej ongoing trinity, jedinej dobrej ongoing Marvelu, pak ty zásadní příběhy cpou do legend, místo aby to vydali celé, ale hlavně, že tu vychází znovuzrození a pět Marvel sérií, nehledě na kvalitu příběhů, že?