Tak nějaké nové čtivo - zrovna vyšel horor psaný odlehčenou rukou Jak prodat strašidelný dům, který se na goodreads umístil v anketě za rok 2023 na slušném třetím místě. Justin Cronin - Převozník je teď na luxoru pro registrované za lidových 199,- Jsem na tuhle knihu zvědav, svého času jsem si jeho post-apo trilogii Přechod užíval, tak uvidím, jestli se to zopakuje.
Včera jsem byl v Luxoru a ten hype kolem nového Browna je tedy enormní. Tak zavalené knihkupectví jednou knihou jsem ještě neviděl. Náklad musel být obrovský a očekávání nakladatele je taky asi nemalé. Ale třeba to některé lidi zase přitáhne ke čtení.
@seneke: Já jsem četl teda od Browna jen to Tajemství (Šifru nebo Andělé a démony jsem pouze viděl filmy), a za mě to bylo fajn.
Nutno ale dodat, že se jedná o béčko, které si v jednu chvíli hraje na Indiana Jonese, pak zase připomíná bondovky, je tam nějaké vládní spiknutí, a celé je to o jednom vědeckém zjištění, které může zněnit naše chápání.
Jestli zvažuješ přečtení, záleží jestli se ti líbí autorovo dílo, potažmo ty filmové adaptace. Jestli se ti to nelíbí, vyhni se tomu. Mě se třeba filmy líbily a díky nim jsem i věděl co očekávat, a nakonec mě to i přes tu béčkovost bavilo.
House: Už jsem začal číst ten ústav a dobrý, jak to dočtu, napíšu hodnocení na knižní databázi. Stačí přežít září má zajímavou anotaci, taky jsem na to hodně zvědav. No a za pár dní vychází Jak prodat strašidelný dům od Grady Hendrixe. Pár knížek jsem už od Hendrixe četl a bavilo, takže půjdu i do této novinky.
Český knižní trh dnes sice žije novým Dan Brownem, mně ale teď největší radost udělala Tananarive Due se svým Výchovným ústavem. Tak snad knížka dostojí své pověsti. https://imgbox.com/gSKGFrOs
Moje jediná znalost tvorby Dana Browna je omezená na to, jak je jeho výzkum plný nepřesností a obecně cucání věcí z prstu. Je tomu tak i v případě jeho poslední knížky?
Tohle už je na mě moc. Já jsem tedy Browna nikdy nečetl a tuším, že jsem viděl nějaký film s Hanksem, ale co mě dnes totálně dostalo při ty propagaci jeho nový knihy, je rozhovor, který udělala ČT v jedné jeho knihovně - v pevnosti vděčnosti - což je tedy knihovna, jež obsahuje pouze jeho knihy ... lol
(a jinak ano, jeho nová kniha s podpisem už je samozřejmě na aukru za 10k ... nicméně marketing Arga dobrý)
@George Walker Bush: On by to asi nemusel být jen Marvel. Je to komiks začátku 40. let, ono to tehdy nebylo intelektuální čtivo asi nikde. A co si budeme povídat, i dnes se o velkém množství dá říci totéž (viz ten soulbringerem zmiňovaný Moore), ale to se dá říci o jakémkoli médiu. Kdyby mu poslali z amerických spisovatelů samou červenou knihovnu a ne Steinbecka/Steinovou/Eliota, odsoudil by celou severoamerickou literaturu?
Spíš mě udivuje, že se více nepozastavuje nad komiksem jako nástrojem propagandy (Kapitán Amerika versus náckové apod.). Ale je možné, že to je jinde a už si opět nevzpomínám; v hlavě se člověku z nějakého důvodu usazují hlavně pasáže, s kterými nesouhlasí...
@Trip: to bylo takový paci paci přes messenger před 8 lety, teď jsem koukal, že to tam ještě mám, nic dramatickýho, proto ty uvozovky. Spíš je to důkaz o otravném egu autora než o čemkoliv jiném.
Není to poprvé, co se Orwell opřel ve svých esejích do (amerických) komiksů, vzpomínám i na další dřívější zmínky. Mně přijde úsměvná trochu ta moralizující rovina, za kterou by dneska dostal od některých mladých progresivistů bídu, že je "boomer" a kdesi cosi, ale upřímně řečeno, já vidět pouze produkci Marvel Comics, asi bych minimálně také pozvedl intelektuálně obočí. :-)
@George Walker Bush: A to je přitom Orwell - esejista jeho jediná pozice, v které jej dovedu snést a v které k němu dovedu cítit respekt. Orwell-prozaik byl v mých očích vždy strašný břídil. Ale přiznávám, že třeba na tohle "důvtipné" pozorování si již ani nevzpomínám. Ale vezmeme-li v potaz rok, v kterém to psal, nejspíše to důvtipné opravdu je i bez uvozovek, přestože odsudek média po jednom balíčku subjektivně vybraných komiksů je úsměvný.
Nedávno mi jeden přítel z Ameriky poslal balíček laciných ilustrovaných časopisů, kterým se říká „komiksy" a v nichž není nic jiného než barevné kreslené seriály. Třebaže nesou názvy jako například Marvel Comics nebo Famous Funnies, vlastně se většinou zabývají vědecko-fantastickými náměty - jsou v nich tedy oceloví roboti, neviditelní lidé, prehistorické příšery, smrtící paprsky, vpády Marťanů a tak podobně.
Když tyhle věci vidíte ve větším množství, je to zneklidňující. Zcela zjevně mají čtenáře opájet představou síly, a vzato kolem a kolem, jejich náměty jsou magie a sadismus. Sotva najdete stránku, kde by někdo nelétal vzduchem (až překvapivý počet postav dokáže létat) nebo nedával někomu jinému do zubů či nějaká spoře oblečená žena nebojovala za svou čest - násilník bývá ocelový robot nebo patnáctimetrový dinosaurus coby lidská bytost. Celá ta záležitost je přehlídkou nesmyslné senzacechtivosti, přičemž v ní nenajdeme nic z toho opravdového vědeckého zájmu jako u příběhů H. G. Wellse, z nichž tento žánr původně vznikl.
Těžko říct, kdo tyhle časopisy čte. Zjevně jsou v první řadě určeny dětem, ale reklama v nich a všudypřítomný sex-appeal naznačují, že je čtou také dospělí.
Když člověk tenhle škodlivý brak zkoumá, je až podivné si připomenout, že několik generací anglických dětí vyrůstalo hlavně s americkými dětskými knížkami, protože byly celkově vzato nejlepší.
cit. George Orwell - Úpadek anglické vraždy: Eseje III. (1945-1946)
Dnes jsem si u Dobrovského zabukoval novinky pro září - Stačí přežít září od Carissy Orlando a Výchovný ústav od Tananarive Due, ten získal Bram Stoker Award za rok 2024. Kotletu ne, byť taky vyšel pod Fobosem. Vlastně jsem od něj nic nečetl. Každopádně je v balíčku taky jeden český autor(ka) - Pláňata od Petry Dvořákové, což má tedy ke Kotletovi hodně daleko.:)
soulbringer: Takhle bys mohl obdivovat kdekoho, Kozuba že vyprodal O2 arénu třeba. Kotletu jsem nečetl, jen ten jeden komiks( hrůza), o Stopce slyším poprvé v životě, ale ta knížka vypadá jak něco, co se prodávalo v raných devadesátkách na hlaváku na stolíkách, jen tak jakože vytuněné.
Něco takového třeba https://www.krmitko-pro-dusi.cz/kdysi-zakazane-povidky-1-a-2-41298
@soulbringer: a hlavne je to totalni sracka, to je na tom to nejuzasnejsi.
Kysa je zatim jedinej clovek, kterej mi "vyhrozoval fyzickym nasilim" kvuli negativni recenzi a tehdy jsem pochopil, ze on si skutecne mysli, ze pise kvalitni veci.
Ale kazdopadne dobre pro nej, prachy jsou fajn.
(Teda ta knizka, co jsem cetl, byla sracka, treba si od te doby najal nekoho, kdo umi psat lip.)
@soulbringer: Za sebe se klidně trapně přiznám, že jsem tentokrát kupovala Kotletu jako předplatný/hned po vydání poprvé a ta alternativní obálka na mě zabrala. Čtu ho dlouho, ale zatím mi stačilo zajít do knihovny, nebo kupovat až později ve slevě. Nahota na obálce pro mě tak důležitá nebyla, ale určitě trochu hrálo roli, že je to obálka od Stopky a je fakt pěkná (Trochu ironie, protože vím od Adély, že nekreslí postavy moc ráda, radši třeba ta města).
Co mě celkem překvapilo, tak jak rychle se vyprodalo těch 10 unikátních printů, když každý stál 10 tisíc.
Tohle mi přijde na našem trhu fascinující a hezká case study. Srpen nebyl úplně nudnej měsíc.
Franta Kotleta s Kyberpunkovou swingers party právě předvedl něco, co jsem na českém trhu dlouho neviděl - a myslím hlavně ty proporce: 6.000 výtisků za předprodej + první den prodeje fuč. To je na naše poměry brutální číslo. Přitom vlastně "easy strategie":
- nahá holka na obálce od Adély Stopky ✓
- 7 unikátních variant jako sběratelská "tombola" ✓
- Osvědčený kotletovský "brak s přesahem" ✓
- Okamžité vyprodání ✓
Pořád trochu dumám, jestli by to dokázali takhle rychle i bez toho lacinýho sex sell s nahou hrdinkou na obálce, ale jako proč riskovat, že? :)
Jinak tedy pro kontext - Harry Potter tady prodal 20k za dva dny, ale to byla globální mánie a rodiče i fanoušci jeli totál na autopilota. Hartl má za kariéru milion kusů, Viewegh 1,5 milionu, ale to je práce dekád a taky jiná literatura (stejně jako Tučková či Mornštajnová, že jo).
Kotleta právě dokázal, že i v našem žánrovém ghettu se dá udělat pěknej rozruch. V zemi, kde je 7.500 výtisků za ROK považováno za bestseller, je 6k za den fakt síla. A nutno dodat, že Leoš prostě ten svůj marketing fakt umí.
Klobouček!
House: Obálku ještě nemají hotovou, tak uvidíme. Knihu si koupím, i když příběh zná asi každý. Vyjde to 19 listopadu. S tím Chizmanem mi udělali radost, předešlá kniha Hon na Bubáka se mi líbí.
Fobos oznámil další dva horory: Jak se stát bubákem (Becoming the Boogeyman) od Richarda Chizmana a do edice Smrtihlav starou klasiku The Omen od Davida Seltzera.
Fobos oznámil další tři žánrové knihy: Cizota (The Strange) od Nathana Ballingruda, Dítě světla (The Light Pirate) od Lily Brooks-Daltonové a Ptáčata (Nestling) od Nata Cassidyho.
@Piper Hecht: Tak pak dej vědět, jaké to je. Dříve než v září to stejně objednávat nebudu. Já právě slyšel, že to z tohohle důvodu trpí stejnými neduhy, jako třeba Místo snění o Lynchovi: Vyjde z toho vlastně jen jako takový hodný strejda, ta selekce rozhovorů musí podpořit význačné místo Swans a spousta se toho vlastně jen opakuje dokola, i kdyby vlastně jen říkali bezpředmětné, prázdné plky chvály. Ale vzhledem k to nečetl, tak to netvrdím sám, jen opakuji, co jsem někde slyšel. Jiní to zase nekriticky chválili. Jsem každopádně zvědav na tvůj názor.
A k těm setkáním se Swans. Kamarád je - na rozdíl ode mě - fanouškem metalu. Občas se v něčem překrýváme (Sunn O))), PainKiller, ...), ale většinou je to z toho důvodu, že ta kapela metal jen líže (já), ale pořád je metalová dost (on). Jednou se vrátil z Brutal Assaultu s tím, že viděl nejlepší koncert, který tam kdy byl. Byli to právě Swans, které jsem mu několik let doporučoval, a on si je odmítal pustit... Tak kdybys měl nějaké tipy na podobné kapely, jsem určitě taky ochotný vystoupit ze své komfortní zóny a zařadit nové věci do fronty. A přestože jsem spíš fanouškem jejich prvních alb než post-rockového návratu, i v těch nových albech si mě dovedli leckdy získat.
@JaggedSK: Myslíš ty dvě nové trilogie z kánonu? Ano, ty je lepší číst v pořadí vydání, tj. neprve Thrawn a až pak Thrawn Ascendence.
V Legends vyšla jen jedna trilogie, pak jedna duologie a pak další dvě knížky, to je myslím též vhodné číst v pořadí vydání :-)
Vyzvedával jsem si to včera, takže ještě nečetl. Uvidím, jak mi bude vyhovovat styl knížky, která je napsána formou komentářů lidi k danému obdobi, moc tohle nemusím, ale moc velká očekávání nemám. V angličtině si toho moc nepočtu, takže tohle je pro mě vítané zpestření:).
Já viděl Swans jednou, ale pamatuji si to do teď (den poté muselo být na ušním narvano:)), mám několik LP a pár oblíbených živáku na YouTube, správná muzika pro nevlídné podzimní dny:).
Piper Hecht: Swans a Effenbergerovy Modely a metody už u mne v Dybbuku čekají v pomyslném košíku, až tam v září vyjdou Švankmajerův Negativní román a Carrollovo Lovení Snárka. Pak to vše hodím do jedné objednávky.
Tys tu kniho o Swans četl? Slyšel jsem na ni zatím docela rozporuplné ohlasy, ale jsem jejich velkým fanouškem, takže se ji chystám zkusit i sám. Ostatně, diskografii mám komplet včetně projektů jako Angels of Light nebo (téměř) kompletní sólové dráhy Jarboe. Girova Konzumenta jsem během studií půjčoval komukoli, kdo tvrdil, že ho literatura nedokáže dovést k chuti zvracet. A abych spočítal, kolikrát jsem viděl naživo Swans nebo nějaký jejich příbuzný projekt (Gira sólo, Jarboe, Westbergovy a Hahnovy spolupráce...), nestačily by mi ani všechny prsty, které vlastním, a to ani kdybych jich měl pár navíc po kapsách.
@Norri: Pane B, zmizte je fakt děsná konina. Galilea je kniha dost o ničem, ale strašně mě oslovila svým soap operním naturelem. Je to jak žvejkačka. Imagika je hodně zajímavá a svébytná kniha. Bohužel ale nejsem s to se tím prokousat podruhé. Moc témat, moc písmenek, ale jo je to opus magnum. Možná až moc.
@louza: Já jsem od něj četl asi všechno, až na 2 knihy, tebou zmíněný Coldheart Canyon a potom snad v češtině "Pane B, zmizte". Já ten jeho styl žeru. Imagiku jsem četl snad 2x nebo 3x, to je naprostá pecka. Galilea mě moc nebrala.