Slevy, výprodeje, bazary

@Walome:Ano, pokud je jim jedno komu to prodaj, tak proč mi nedají slevu 40 % (zbyde jim 60 %), když to teď nakupuji jinde přes distribuci, ze které jim zbyde 50 %. Je to výhodné pro obě strany.
@Skot: nejde o to nekoho zvyhodnovat, ale vydelat penize. Jim je fuk, komu to prodaj.
@Light: albi tohle treba dela s deskovkama a eshopy prodavajici deskovky si na to stezuji, si nevyberes :)
Mě to sere taky a vyřešil jsem to celkem nepopulárně. Nenakupuju v tuzemských eshopech a obchodech, jediná vyjímka je kamenná prodejna Krakatit, kde mají při releasu celkem solidní slevičky. Jinak už nakupuju na knihobotu a jsem dost spokojenej, komiksy často ve velice dobrém stavu jako nový a za 2/3 původní ceny. Nebo si prostě koupim něco levnýho za 80-100 korun čeho mají na skladě hromady, vyjde mě to mnohem levněji než abych to kupoval nový za 4x vyšší cenu. Nejkomičtější mi přišlo, když mi v Krakatitu tvrdili, že DCKK jde na odbyt (chtěl jsem si koupit JLI) a že prej na to nemaj slevu. Kouknu na knihobot, veškerý komplety pod 100 korun, nakonec jsem si to ale pořídil z Comics Pointu nový taky za 70 korun. Nechci už dávat prachy vydavatelstvím, kolikrát něco vyjde a do měsíce je to úplně nový na knihobotu nebo jiných online antikvariátech. Všechny vydavatelství dost gatekeepujou tento koníček tim, že vydávají komiksy třeba ve formátu Legend Marvelu a DC, kdy se jedná sice o dobrý komiksy, ale cenově jsou jinde, prootže přece musíme mít u komiksu bonusy (který masy reálně nezajímaj) a musíme mít pevnou vazbu. Kapesní klenoty jsou krásnej příklad toho, že to jde. 4asto i českýcho čtenáře co umí anglicky vyjde výhodněji koupit komiks v angličtině, než aby četl česky. Věřim, že ten trh tu je, ale myslim si, že jsme v uzavřenym kruhu, kdy vydavatelé zvládnou prodat pevnou vazbu a dražší zpracování, ale jen proto, že si to koupí pár middle aged borců co čtou komiksy od devadesátek. Produkt potom má kupce, ale už vydavatel nevidí ten potencionální trh, který by měl, kdydy komiks nebyl gatekeepovaný za cenovou bariérou, to bych viděl jako hlavní problém, spíš než zvýhodňování stálých zákazníků, vydavatelé by se měli snažit dosáhnout co největší skupinu lidí, což by těmahle slevama úplně neudělali.
A tomu právě nerozumím. Pokud si chci stabilizovat a přitáhnout nerdy a sběrarele , tak proč ty limitky nenabídnou nejdříve jim, rozuměj nám ( kolik nás velkoodběratelů všeho může asi být) a místo toho spouští různé předprodeje , v polovině případů s kolapsem systemu, v pracovní době třeba v pondělí v 10 hodin, kdy my manuálně pracující nemůžeme jen tak sedět u počítače, Koho tím zvýhodňují je jasné , ale proč to jsem stále nepochopil.
@BadBoy: rozumím ti...
Ale ty si můžeš přitáhnout nerdy právě limitkama, perkama, doplňkama a taky potřebuješ vydělávat - takže 25 % sleva je pořád fér
Pokud si velkoprodejce dovolí dát na přepočet 35 % (tak si může i on sám šáhnout do své vlastní marže). Navíc oni to taky nedělaj pořád, že jo ;)

Jinak jaký je tedy výsledek? Jak jim ta cenová politika s akcema fungovala? :) KK končí. Respektive EMG se rozhodla, že bude víc konsolidovat, takže 1. června napsali všem členům VIP klubu KK tohle "čus, končíme a převedeme vás pod luxor..." - kdy k tomu dojde? jak se změní podmínky? Nic, Nada :)
Mě to sere teda taky, radši bych kupoval komiksy přímo od nakladatele, abych je podpořil, ale když mě to vyjde o desítky procent navíc, tak se na to můžu vykašlat. Napřímo kupuju CC, MB a sem tam Vybírala, ale Crew a ostatní se teda moc kupovat napřímo nevyplatí. U Crew jsem se po letech dostal na 25% slevu až s omnibusama a i tak mě pořád vyjde líp nákup u KK se slevovym kupónem a jsem zvědavej, jestli tahle varianta, anebo její obdoba ještě vůbec zůstane po sloučení s Luxorem...to by mě naštvalo ještě víc, pokud ne :D protože jinde vlastně moc nenakupuju...
Já to beru čistě z mého pohledu hardcore fandy, masy by si přece kupovaly mangy dál normálně v distribuci, já jako někdo, kdo u nich nechal za ty roky už statisíce, bych prostě ocenil trošku lepší nabídku, klidně až za zásluhy dle provedených nákupů. Ale chápu, jsem v tomto naprostá menšina a očividně to nikoho jiného moc nesere :D
@Light: Protože tři knihy prodané v masové distribuci bezvěrcům jsou pro ně přínosnější, než jedna za dumpingovou cenu nerdovi. Z pohledu rozvoje trhu i vydavatelství to dává smysl. Je to asi o celkové filosofii, kterou má každý nakladatel trochu jinou.
@Light: protoze by podkopavali ostani prodejce (partnery,...), tohle mi prijde ze je skoro vsude nejen u komiksu, treba bosh, gardena, karcher,... svoje obchody maji drahe jako prase a kdekoliv jinde to koupis levneji
Co se týče nakupování a slev u vydavatelů, jak už jsme mnohokrát psal, nepochopím proč mi přímo nakladatel nenabídne nejlepší cenu, je to situace výhodná jak pro mě jako kupujícího, tak pro něj jako prodávajícího. Jelikož tomu tak není, tak vždy budu hledat pro mě nejvýhodnější nabídky, což krom CC jsku jiné obchody. Nejvíce mě to štve hlavně u Crwe, kde její věrnostní program končí na 25 % :).
@louza: K těm kartám - při objednávce přes net normálně platit online můžeš, to bude spíš jen o tom, že prostě nemají a nechtějí mít fyzický terminál.
@Alfi: Máš samozřejmě pravdu, ale mě se tahle "slevová" optika nelíbí. Raději bych to uchopil tak, že CC předražuje své knihy v distribuci o 40% a přenáší tak vlastně na rozdíl od ostatních náklady přímo na zákazníka. U sebe pak prodává knihy za "normální" cenu. Čti za cenu, do níž se ostatní vejdou i s distribucí, ale budiž svých knih si cení, to je jejich svaté právo. No a na černý pátek tam vždycky frkne slevu 10%. A ještě na prodejně neberou karty, aby nemuseli platit transakční poplatky bankám ;-) Hrozný šíbři. A to říkám jako fanoušek CC.
@soulbringer díky za vyčerpávajcí odpověď, dává to smysl a nakonec jsem se rozhodl přece jenom nakoupit přímo u nakladatele.
@stiefel: ta krátká odpověď je jednoduchá: na konci dne je jedno kde nakoupíš, ale hlavně to kup.
Existuje, ale složitější a komplexnější pohled, který tě může dovést k tomu, že u řady komiksových vydavatelů rozhodně stojí za to zvážit nákup přímo u nich.

Člověk je homo economicus a nakupuje samozřejmě tam, kde je to nejlevnější. Vždy to tak bylo a bude pro skoro celou gausovic křivku. Méně se mluví o tom, komu tím dáváme moc a co to dělá s kulturní scénou jako celkem. V kapitalismu nesmí člověk zapomínat, že větší mají tendenci mít větší moc a růst rychleji (a že antimonopolní úřady sotva stíhaj řešit minulého století - to vidím ve své mediální a digitální branži).

Český knižní trh je do značné míry ovládán několika velkými hráči. Euromedia Group (Luxor, Knižní klub atd.) a Albatros Media patří mezi tzv. vertikálně integrované firmy - takže vlastní nejen některá vydavatelství, ale především i distribuční kanály (velkoobchod, e-shopy, knihkupectví). Koncentrace na komiksovém trhu není taková, ale i oni moc dobře vědí, co a kolik se toho prodá třeba přes EMG (kde se nyní slučuje Luxor a KK). Jejich business podléhá velikosti a masovce a zároveň mají dobrou páku na menší vydavatele (nižší marže a méně prostoru, atd.)

Malý vydavatel tak má dvě možnosti:
- Dát se do distribuce a přijít o většinu marže, nebo
- Zůstat nezávislý a spoléhat na přímý prodej a pomalé budování komunity
+ ...a většinově je to mix (pač bez velké distribuce sotva přežiješ)

Comics Centrum i Crew taky začínali skromně a dnes mají řadu uživatelů, kteří prostě nakupují opravdu u nich. Ale ani oni nespoléhají jen na svou vlastní distribuci. Trh je rozmanitý a jde o to, že chceš být všude tam, kde jsou tvý zákazníci. A pak tu máme třeba Trystero, který zkouší svou bublinu přes HitHit. Mighty Boys vydávaj sběratelky čistě a pouze dle předprodeje... a pokdy by to bylo jen o masové distribuce (bez srdíčka těch lidí ve vydavatelstvích), sotva by tu vyšly věci, které přeložili a máme je i česky.

Takže proč (a kdy) má smysl nakupovat přímo u vydavatelů?
- neplatí to úplně vždy, ale většinou nakonec zůstane více peněz přímo jim
- podporuješ další díly, překlady, nové série
- Získáš bonusy - Limitky, přebaly, podpisy, číslování… věci, které u distributorů neexistují.
- Rychlejší nebo exkluzivní přístup. Některé tituly v běžném prodeji vůbec nejsou (je s podivem, co se dnes dokáže vyprodat během pár minut, ale mám vlastně z toho radost).
- pomáháš zachovat pestrost scény

Samozřejmě platí, že každý soudruh si vybírá dle svého gusta, ale u řady vydavatelů jdu fakt napřímo (i když bych fakt nemusel a moje peněženka se pak na mě fakt zlobí).
@seneke @Alfi
Jo, chápu, díky, takže je v podstatě jedno kde to koupím.
@Stiefel: Distribúcia si berie z ceny knihy cca 40%. To jest ak zlavnia 30%, zarobia 10% (zhruba) takže ak predávajú vo veľmi veľkom, sú v pluse.
Preto ComicsCentrum dáva 40% zľavy pri vydaní, stále zarobia a je to ako keby dali knihy normálne do distribúcie.
Crew vysvetľovala, že nedávajú väčšie zľavy, aby nepodkopávali predaj, keďže vydávajú masové tituly.
@stiefel: Nakladatel musí vydělat. Masovky typu Megaknih si můžou dovolit dávat velké slevy, protože ten výdělek nahrabou jinde. Plus nakladatel má jenom svoje knížky, zatímco Megaknihy mají nabídku více nakladatelů.
Nevíte jak je možný, že se některé eshopy, např. KK nebo Megaknihy dostanou s cenou nového komiksu níž, než to prodává sám nakladatel? Přijde mi to divný.
Na Imago.cz v 70% slevě Wonder Woman 5 a Americká liga spravedlnosti 2 z NEW52 nebo Harley Quinn 3: Zkoušky pro Harley Quinn: https://www.imago.cz/slevy-70-ultimatni-vyprodej
Na Enbooku je do 1. 6. sleva 10 % na vše s kódem MAY10
Pro fanoušky Powers a obecně Bendise uplácal Humble Bundle tenhle krásný bundle digitálních komiksů: https://www.humblebundle.com/books/brian-michael-bendis-jinxworld-bundle-books
Knižní klub
Sleva 100 Kč při nákupu nad 499 Kč. Zadejte kód 100SLPZRQ
Sleva 200 Kč při nákupu nad 999 Kč. Zadejte kód 200SLPWUR

Akce platí na celý sortiment, včetně žhavých novinek, bestsellerů i titulů v předprodeji.
Neváhejte – akce platí jen do 19. 5. 2025 a lze ji uplatnit na knizniklub.cz, při telefonických objednávkách a v knihkupectvích LUXOR (kromě zlevněného zboží, dárkových poukázek a učebnic). Slevy nelze sčítat.
Kdo máte plikaci portmonka tak jsou tam opět kódy do Dobrovského. Sleva 150 při nákupu nad 799 a 300 při nákupu nad 1499.
U Dobrovského dnes končí jarní Black Friday, z hororů můžu doporučit: Duchařský příběh, Zimní lidé, Černý jícen, Ostrov čarodějnic, Ghúl, Smrt před úsvitem, Hon na bubáka, V jejím srdci svět se tříští a originální Poslední dům v Needless Street. Předobjednal jsem si už Nehodné, Les duchů a Blackwater, na M. McDowella jsem hodně zvědav.

https://www.knihydobrovsky.cz/svetovy-horor-2492?product_tags%5B%5D=in_sale
Na Enbooku je do 4. 5. sleva 10 % na vše s kódem OFF10.

Ovšem zase tak velká sleva to nebude. Před týdnem jsem si na wishlist uložil pět knih za celkem 2 707 Kč, ovšem dnes to stojí již 2 820 Kč. Takže hezky navýšili ceny před poskytnutím "slevy"... :-(
Dobrovský dává do 28. 4. při nákupu nad 2000 Kč slevu 500 Kč.
Dnes jsem si také vyzvedl Sandmana v zásilkovně a vše v naprostém pořádku. Také ve fólii a bez vedlejších nakladů za 2188.-.
Jasně, ale nevím kdy, fronta je dlouhá...
vranakx: a číst ho budeš?
Dnes mi přišel ten Sandman, docela dobře zabalený, zatavený ve folii, naprosto nepoškozený, bez vedlejších nákladů. Prodávat ho nebudu :-)
Pridám ešte aj moju skúsenosť. Toho Sandmana som objednal 13.4., hneď aj zaplatil kartou, a dnes mi prišlo mailom:
Bohužel objednaný produkt Sandman omnibus svazek I. (základní verze) musel být z Vaší objednávky odstraněn a tím došlo ke stornu celé Vaší objednávky.
A k tomu ospravedlnenie a info, že peniaze pošlú späť na účet. Takže asi naozaj mali len pár kusov, ktorých sa chceli zbaviť…
Včera jsem vyzvedl Království tvé za tu jejich akční cenu 815 Kč a vše v pohodě. Uplatnil jsem navíc klubovou poukázku, tak to vyšlo ještě o stovku levněji.
Taky jsem jednoho vzal, tak jsem zvědav, co přijde. Jinak bych se ani nedivil, že to někdo koupil na kšeft. Přece jen je běžně za 3500 a víc.
Tak sandman dnes vyzvednut a musím pochválit ze je to top stav ve folii. Za tu cenu parada… jinak koukam ze uz ho maji vyprodaný, takže moc kousku asi neměli anebo vzal nějaký překupník :)
Jsou to kusy z prodejen, doufejte, že to měli pod zámkem.
@Scarface: Tak objednáno, zaplacena uvedená cena, dám vědět až přijde.
@Milten: Až tedy na to, že tu původní prodejní cenu 4375 korun si úplně vymysleli. U nás je to za 3500. Ale ano, i tak je to fakt velká sleva, zřejmě chtějí vyčistit sklad, i za cenu prodělku. Dejte vědět, jestli vám to i skutečně poslali a jestli tam pak nepřipočítali nějaké velké vedlejší náklady.
Ty jo, to jsou celkem velké slevy. Překvapivé, s ohledem na to jakou strategii CREW se speciálními edicemi má.
A jen tak mimochodem má tento víkend KK slevu extra 15% “JAROSKK"
knihydobrovsky
200 Kč při nákupu nad 1000 Kč: DIKYZAPRIZEN200
500 Kč při nákupu nad 2000 Kč: DIKYZAPRIZEN500

platí na našem e-shopu do 12. 4. 2025 téměř na vše (sleva neplatí na zboží vyloučené ze slev a akční sortiment).
U KK je ale škoda, alespoň mám ten pocit, že v nedávné době snížili základní slevu z 25 na 20 %.
@josekan55: megaknihy jsem též využíval hodně v minulostí, ale přešel jsem na KK a lepší ve všech směrech. Hlavně balení je super řešené, ceny i bez kódů nízké a odeslání do 2-3 dnů. Megaknihy odesílali zboží skladem klidně i 7.den...
@JIK:
Megaknihy už nejsou co byly + to jejich balné za 49.- mě celkem odrazuje.
Mají prakticky nejdražší dopravu u těch velkých eshopu. Nejlevnější Balíkovna vychází na 104.-
Jinde většinou mají dopravu zdarma nad určitou částku. Tady jí nevidím
Kdysi jsem tam nakupoval pravidelně + tam byly větší slevy i přes ten proklik na Heurece.
Teď je dle mého nejlepší KK, když mají slevové kody. A ty mají dost často.
Ano, když náhodou nakupuju na mega knihách, tak vždy jen přes proklik z heureky.