Jedna věc je žít v bublině a nemít rozhled, druhá je znát věci do hloubky, nejen znát všechno povrchně. Takoví všedubylové, všechnoznalové a všeumělci většinou ví ve skutečnosti o konkrétní věci uplné prd.
mkw: Já jsem nikdy neměl ambice být influencerem, fakt nevím co bych ti doporučil, když o tobě nic nevím, jestli jsi teenager, stařec nad hrobem, teprve se rozkoukáváš, nebo už máš takzvaně naposloucháno. Určitě nejsem expert přes grindcore, musel jsem si vygooglit , kdo tam vlastně patří. A punk? Rybičky 48 nebo kolik? The Clash?
Možná největší pankáči v UK jsou nyní Sleaford Mods, chlapíci v pozdním středním věku, trochu jako z dvojky Trainspottingu, jsou zábavní i naživo , kdy třeba ten chlapík co jakože obsluhuje ty mašinky zmáčkne čudlík a pak se jen pohupuje s lahváčem v ruce, zrovna mají novou desku. V Británii je teď už nevímkolikátá vlna pospunkových kapel - třeba Squid, Shame , Yard act nebo Dry Cleaning co budou tento měsíc ve Futuru.
Já chodím na koncerty a poslouchám většinou ženské interpretky, je jich spousta od hvězd jako Rosalía, Lorde, Mitski, Big Thief , St. Vincent, Angel Olsen po ty u nás ne až tak známé jako Weyes Blood , Porridge radio, Boygenius, Frankie Cosmos , Japanese Breakfast, Indigo de Souza, Snail Mail. Nebo pražská Tamara. Dost často se mi líbí takové docela obyčejné věci, nic z čeho by ti spadla čelist.
yogi: Uff to je dobře;) Ale já taky nejsem žádný skalní grindcorista - teď jsem hledal ve starých mp3-kách ty Cripple Bastards, ať se naladím a pak hned po troše bigbítu u toho byly abecedně seřazené CocoRosie taxem sjel všechny 3 alba, co mám.
Mně pokud ti nevadí tip i ode mě, tak
BlackBerry Smoke, Georgia Thunderbolts, Goodbye June, Dirty honey, Vintage caravan, Jack Slamer, Cheap trick, kenny wayne Shepherd, whiskey myers
Yogi s takovými jsem se taky setkal kteří za hranice metalu nepáchnou a nemají žádnou představu ani rozhled. Na Brutal jezdím deset let a je to tam opravdu pade na pade. Ženských je tam mraky všech generací....
Fimi: já jsem hákoval v hudebním klubu, kde bylo metalu víc než je mi bylo milo a sem tam se tam ženská kapela objevila, ale říkám, to je ta klubová scéna, kapelky pro 300 lidí. Takový line up Brutalu na mě působí jako saussage party, ale zase nějak extra to nestuduji, neb to není moje scéna.
Jak říkám i když nejsem žádný hrozič, od většiny zásadních jmen jako jsem nějakou desku slyšel a tím myslím párkrát pustil. Většina metalfans nemá páru, co se děje za vraty a ani to nechtějí slyšet.
Pamatuji v roce 2005 jsem vyhrál jeden či dva, už nevím, lupeny na Black Sabbath, což jsou tedy otcové zakladatelé, ale v podstatě je mám v šuplíku důchodová kapela. Plán byl lístky prodat a koupit si lupen na White Stripes do Archy. Lístek stál 1000 Kč, což byly v té době nějaké peníze. White Stripes byli v té době na vrcholu popularity, headlinovali v Glastonbury. Všichni metloši, co se se mnou dali do řeči se divili, proč chci prodat lupen na Sabaty a nikdo z nich o W. Stripes nikdy neslyšel.
yogi: metal poslouchám zřídkakdy, mám taky hodně rád klasiku, jazz, world music, rock´n´roll, folk... a mám rád i pop, ale spíše ten francouzský, věci jako L.E.J., Claudio Capéo, Christophe Mae, Hoshi, Patrick Bruel a moře moře dalších popíkářů.:)
PS - v mých playlistech na karaoketexty.cz, které si pouštím při práci, moc metalu nenajdeš. https://www.karaoketexty.cz/uzivatel/gmork-364707
George Walker Bush: Mně nešlo o to někomu něco doporučit, o její desce se píše všude, pokud někdo sleduje současnou populátní hudbu, nešlo na ni nenarazit. Jen dlouhodobě nechápu, proč si metalfans stále myslí, že kdybychom my ostatní malověrní pro jednou odhodili předsudky a zkusili něco z jejich nabídky, někteří z nás by snad prozřeli a otevřel by se před námi úžasný nový svět. Přitom sami považují většinu současného popu za jakousi nehudbu, kterou by si domů rozhodně nepustili.
Ty ne Gmorku.
Já si nějaký metal občas pustím , viděl jsem pár koncertů ( Wolves in the throne room , Deafheaven , Liturgy, Baroness) ale třeba prog-metalu se cíleně vyhýbám. Vlastně mě ty nabušení chlapíci a jejich kytarová sola baví čím dál míň , navíc vím že nejlepší kytarista-ka je Annie Clark aka St. Vincent.
Taky když tu někdo zmíňuje nějaký ženský metal, tak je to vlastně jen taková srandakapelka, zákusek před hlavním chodem.Metal je asi poslední velký macho žánr, alespoň co se těch velkých jmen týče. To už i v hip hopu a country je víc žen . Takový uzavřený chlapský klubík, něco jako ty kucí co stále dokola debatují na CSFD je li lepší pátá či osmá fáze MCU.
No nic, jdu si dát znovu The 1975 v SNL, koncert sice až v červnu, ale natěšenost veliká.
yogi: Caroline Polachek má super jméno, skvělej hlas, v Respektu teď doporučovali její nový album, tak jsem sjížděl její diskografii. Něco se mi hodně líbí, ale většinou mě tenhle pop prostě nudí a nic mi neříká. Ale nic proti ní nemám, sympaťanda to je. Já sám jsem na ní narazil teprve u soundtracku k FIFA 2023, kdy featuje Flume u skladby Sirens. A to je naprosto božská záležitost.
deefha : proti gustu, já proti těmhle cirkusům nic nemám , jen čím větší cirkus, tím víc se nudím. Tuhle jsme se bavili o různých těch fámách co běželi za komančů - tihleti KISSáci prý poráželi na podiu krávu, Pepovo bratranec to viděl na Vídni. Asiatky jsou šik , o tom žádná , já dávám přednost těmhle https://www.youtube.com/watch?v=OfYsU5lrABI
massilia: To jsem rád. Já měl rád i její kapelu Chairlift, v roce 2008 hráli na Famufestu v Arše , to byla fakt mladičká . Po konci koncertu mi nic nejelo, nikoho jsem tam neznal, tak jsem seděl na schodech u šatny a koukal na ni jak paří na afterparty .
Yogi: Náhodou já jsem se chytl. Caroline Polachek jsem neznal, ale jsem rád za ten tip. Zní to svěže, chytře a osobitě bez zbytečných exhibicí. Něco takového jsem zrovna potřeboval slyšet, byl jsem poslední dobou zapadlý v prozkoumávání jamajského dubu a jeho následných odvětvích, a to je přece jen emocionálně trochu jednostranná záležitost. A když jsem zatoužil po svěžejším větru, přišel jsi ty s Caroline Polachek.
Darker : upřímně , nikdo z nemetlošů ( třeba já) si tohle dobrovolně nepustí. Stejně jako vy metloši nebudete sjíždět třeba Caroline Polachek. Já jsem realista, když sem napíšu něco o hudbě myslím to jako vtip, je mi jasné že to skoro nikoho nezajímá.
Noví Insomnium jsou skvělí, ovšem noví Suicidal silence jsou nálož jak řemen, dnes vychází nové album Francouzů Gorod, těším se na nové album Foretoken které zanedlouho vyjde. Doporučuji As a Sun Falls, loňské album Aenaon a Kardashev, velmi zajímavá hudba, doporučuji Hellripper, noví Haken jsou výborní, Periphery, Enslaved a samozřejmě Winery dogs
Insomnium musím poslechnout, ale momentálně se bavím, tím, že na Ostravském koncertu budou Sabatonům dělat předskokany holky z Japonska - Baby Metal, asi se taky na to zajedu podívat.... https://www.youtube.com/watch?v=wPJyz0KvudE (koncert v Dánsku)
Jo a když už jsem u těch Sabatonů, tak jejich parodie skupinou NanowaR of Steel z Itálie, kteří se metalovými parodiemi živí stojí za to.... https://www.youtube.com/watch?v=39CyUAnKUso
Nové desky od plzeňských musicrecords a jedno tričko na letní festivaly.:)
Koukám, že nejprodávanější deska dnešních dní jsou noví Obituary. Je vidět, že i v dnešní době chtějí mít máničky některé fošny na fyzickém nosiči, i když u nových Obituary spíš obálka vybízí k velkému LP formátu. https://www.musicrecords.cz/catalogue/top/hudba/
Jste tu, milovníci Rahana? Já vím, že tu jste. A znáte francouzského animovaného Rahana z 80. let s fantastickou znělkou Vladimira Cosmy (Dobrodružství Rabína Jákoba, Hořčice mi stoupá do nosu, Křidýlko nebo stehýnko)?
soulbringer: hlavně dost jiný, vůbec bych to nesrovnával. Se svou láskou k Irsku a adorováním Třech billboardů jsem se trochu bál zklamání, ale je to vážně dobrý.