Zdraví Zacka a jeho adminy :-) . Já bych přivítal, kdyby u jednotlivých knih sérií bylo uvedeno, o kolikátou knihu ze série se jedná - např. "3 kniha z 5". Jasně, takhle striktně to jde uvádět jen u uzavřených sérií. Pokud série v originále stále vychází, tak se buďto ví, kolik jich je naplánováno ( a potom jde napsat 3 kniha z 5 plánovaných), a pokud to neví ani autor, tak by se to tam prostě nenapsalo (případně doplnilo dodatečně, až série opravdu skončí). Stejně tak, pokud české vydání je jiné (např. běžně vydávané dvě knihy v jednom svazku), tak by se uvedlo: V českém vydání 3 kniha z 5.
Moc dík za info Viktore :) Sjednotil jsem zatím pod Min-Woo Hyung, páč je to rozšířenější co jsem tak dohledal a to novější je underground bez redakce překládané google translatorem nebo čím a jméno Min-u Hjong je dle mého zkomolený znakový přepis Hangulu asi od translátora, ať už to byl kdokoli :) - Dal jsem k němu do profilu každopádně poznámku, pro budoucí historiky :)
Díky za přehled, Zacku
(potvrdil, že tak jako tak žiju ještě v jiný bublině).
Ad ty torrenty - některý lidi nezměníš, ale mění se to v čase naštěstí. A mění se to i v ČR. Zásadně. Lidé jsou navíc líní, o to více s postupujícím čase. To se ti taky většinou zvedá mírně plat, i priority, a vůbec nechce se ti někde přebírat nekvalitní torrenty. V tomhle ohledu bylo zajímavé sledovat, jak ve střední Evropě přišla jistá změna díky Hře o trůny - tu první/druhou sérii viděla většina lidí díky ulož.to a podobným službám, ale jak šel čas a HBO tu spustilo a více prosazovalo GO (tenkrát tuším za nějakých 159 CZK/měsíc), tak už to většina lidi přestala řešit. Od tý doby rostou signupy Netflixu i HBO jako na běžícím pásu - čímž neříkám, že se nepirátí obsah dál, že si lidi nesdílí loginy, ale ten posun tady je... učíme se platit za obsah a je potěšující to vidět i u comicsu. Byť tady bych asi rád viděl nějaký data více v detailu. Ale obecně vidím budoucnost spíše pozitivně (i pro ty digitální vydání).
Tohle taky nechápu, když musím vysvětlovat že když si někdo něco stáhne bez zaplacení z torrentu, že to je krádež.
Odpovědi typu " proč bych si to kupoval, když si to můžu stáhnout " mě vytáčí do nepříčetnosti.
Na googlu a ten ho posle sem. Samozrejme lidi, co chodi sem jsou uplne jiny spolecensky level, smetanka, zadny smradlavy stahovaci pdf. Ale u nas vede taky Sandman, jen bez toho pdf :)
To spíš bude klasický případ jiná předtisková obálka na internetu než byla finální, respektive ve finále se tiskla na speciální papír - kdysi jsem to pročítal a bílou si nevybavuju ale matně si vzpomínám, že to byl takový zvláštní papír. Ani na fotkách nikde nevidím bílou...
Zack: To je pozůstatek Bobovi databáze, o které tu vždycky píšu (Slovenský komiksový archív), svého času zkoušel různé opensource systémy a tohle byl myslím poslední pokus a ani nevím, jestli kompletní :/ Každopádně dat je tam plno a ideálně bych je časem viděl učesané a doplněné tady...
Ivan Kucera: ciste teoreticky se to stat muze, ale nevybavuju si, ze bych mazal 6 comicsu, bych prisahal, ze sem jich v historii CDB nemazal ani polovinu.
Ľudia, drahí spoluobčania. Odprisahal by som, že pred časom som tu videl vložených 6 komiksov K.O. Mix (https://www.detske-casopisy.cz/k-o-mix-01-rocnik-1990-k/ ). Teraz to však neviem nájsť. Je možné, že to tu bolo, ale následne sa to vymazalo, lebo to vychádzalo len na Slovensku? Alebo halucinujem?
MaF, Toe: Přesně to bych čekal, ale jistý jsem si nebyl.
Zack: Dík, myslel jsem si to. Jsou databáze/lidé, kteří nevybočí ani o kousek, protože se chtějí jakémukoliv zvažování a rozhodování vyhnout (vše má řešit systém, a když neřeší, je to systém nedokonalý) tak jsem si říkal, jestli by to bylo i tady.
My mame pravidla nastaveny obecne tak, ze nam maji usnadnit rozhodovani a omezit zaber na zvladatelnou mnozinu. Vyjimky nejsou defacto vyjimky, spis comicsy o kterych se musime vic pobavit a bud dojdem k tomu, ze to tu chcem (nebo casto ze to tu budou chtit sberatele) nebo nechcem.
Občas zalituju těch smajlíků, malinký facepalm by se tu hodil a nechce se mi kvůli tomu vkládat obrázek :)
Hlavní odpověď SSP jako matador zdejšího fóra určitě zná, ale když už nám nahodil opět tak pěkné otázky, tak pro nové objevitele je to (popořadě od 1.8. 21:20): Na zvážení a pravděpodobně ano. Na zvážení a pravděpodobně ano. Ano. Ano a už tu podobné máme dlouho, jen si jich zatím nikdo nevšímal očividně :) A viz. také Slovensko, které vždy nebylo Slovenskou republikou, že? Kdy? Jestli? A další otázky = Čas... :)
SlouzimStarymPsum: já myslím, že komiks v češtině vydaný v Německu v nákladu 100.000 kusů by sem Zack a spol. přidali už tak nějak z principu/z hecu, systém nesystém ;-)
Alfi: Není nutné nic vymýšlet, ten dotaz se týká toho, zda je systém svatý, nebo se sem tam může dělat výjimka. Ten příklad jsem nadhodil schválně, právě proto, že to je extrém, a výjimky se budou dělat spíše v takových případech. A je to příklad blízký exilovým vydáním, tedy žádný bizár, který se nestává, ale tehdy poměrně častá věc.
SlouzimStarymPsum: jasne, bizarné príklady nie je problém vymyslieť, problém je, že sa nikdy nestanú. Napríklad autor vydá komiks v zahraničí na ostrovnom štáte v Pacifiku a Česko ostrov obsadí a anektuje aby malo pláže. Bumm, zrazu je to tuzemský komiks.
P. S. A ještě trošku komplikací pdruhé: Šlo by o stejný případ, který popisuju, ale hned jak by komiks vyjel ze zahraniční tiskárny, došlo by u nás k převratu, a autor by s celým nákladem dojel do Československa a komiks pak tady prodával nebo dával zadarmo lidem, kdy by se na distribuci podíleli i stánky s novinama. V tiráži "vydáno v SRN, tisknuto v tiskárně ABC v Mnichově", na přední straně přilepená cenovka s cenou v Kčs.
SlouzimStarymPsum: až někdy český autor, který měl v ČSSR zákaz, vydá po své emigraci komiks v češtině, v nákladu 100 000 kusů, pro Čechy, jak pro emigranty v nové zemi, tak pro žijící v ČSSR, když se to k nim přes pašeráky dostane tak potom budou admini řešit, jestli to sem patrí. Kdyby jsi takovej komiks z minula znal, daj vědět o co šlo.
Čistě teoreticky, i když možná i prakticky, protože se to mohlo stát: Kdyby český autor, který měl v ČSSR zákaz, vydal po své emigraci komiks v češtině, v nákladu 100 000 kusů, pro Čechy, jak pro emigranty v nové zemi, tak pro žijící v ČSSR, když se to k nim přes pašeráky dostane, patřilo by to sem? Není to u nás oficiálně vydané, takže by asi nemělo, ale zase je to všehovšudy české, autor už tu díky jeho dalším oficiálně vydaným dílům (před emigrací i po revoluci) je a jen okolnosti - totalia a emigrace způsobily, že ten komiks je vydaný v zahraničí. Aby to bylo složitější, tak by šlo o titul, který by nikdy znovu v žádné jiné formě (samostatně, souborně) nevyšel, nebylo by tak možné k jeho oficiálnímu českému vydání hodit informaci o tom, že jde o komiks původně vydaný v zahraničí. Co s tím? Dát do databáze, ač sem asi nepatří, nebo nechat de facto 100% český komiks mimo evidenci, ač jde díky velkému nákladu o součást sbírky mnoha českých sběratelů? :-)