Montiseus: Nepropadal bych panice - opravdových polyglotů je tu méně, než to vypadá ;-)
Ale je fakt, že dost z nás z téhle ComicsDB bubliny nakupuje komiksy i v polštině.
Ono i to fórum "Nakupujeme venku" kvůli Gmorkovým nákupům v Polsku myslím vzniklo, pokud si dobře pamatuju...
Osobně i já patřím k těm, kdo komiksy v polštině poměrně dost nakupují (i když sem o tom nepíšu) - a sleduju, jaké tipy sem Gmork a jiní dávají.
A to ze dvou důvodů:
1. neumím francouzsky - a v Polsku vychází velká spousta překladů frankofonních komiksů (současných i klasických), a to - zdá se mi - i víc než v angličtině;
2. komiksy v Polsku jsou pro nás dost levné (on je navíc i kurz čím dál výhodnější), výrazně levnější než ty vydané v českém překladu u nás (pokud tedy u nás vyšly) či originální vydání vydaná v US/UK/FR/BE... apod. - polský komiksový trh je větší a mnohem mnohem bohatší...
(Například tohle velmi povedené souborné vázané vydání dvou knih Hellboye vyjde aktuálně na 300 Kč - srov. s cenami u nás, kdy za tuhle cenu nejde koupit ani jedna z těch dvou knih, když je v akci.)
S ohledem to, jak jsem starý, umím hodně dobře slovensky, takže "přeučit" se na polštinu nebyl zase takový problém - první komiks drhnul hodně (tuším to byl nějaký Thorgal z těch, co tu nevyšly - třeba aktuální album stojí pod stovku), druhý méně, třetí už celkem šel, postupně se to dost zlepšuje, až to jde bez větších problémů.
Člověk si musí zvyknout na to, jak si v hlavě přečíst spřežky, které jinak činí polská slovo "neproniknutelnými", postupně nasaje i nějakou tu specifickou slovní zásobu a pozná slova, která vypadají stejně jako v češtině, ale znamenají něco jiného.
Sice za maličko vyšší ceny, ale pořád dost levně a v korunách lze něco z polské produkce v případě zájmu ochutnat i na Megaknihy.cz - dá se tam i při vyhledávání konkrétního autora/titulu nastavit polština.
Zdravím. I za tu poměrně krátkou dobu, co jako nováček tohle fórum sleduji, jsem si nemohl nevšimnout těch pravidelných odkazů na komiksy v polštině (převážně od Gmorka), francouzštině, italštině a teď tu byla zmíněna i perština a mongolština. To je tu tolik jedinců, kteří tyto jazyky ovládají, že jim tyto informace k něčemu jsou? Nemyslím to nijak zle, jen mě to zajímá, protože z příspěvků na fóru nabývám dojmu, že skoro všichni tady ovládají tak dalších pět jazyků, nebo že ani neřeší, v jakém jazyce si komiks koupí :D
Nakladatelství Studio Lain ohlásilo integrál sci-fi série Septentryon. Kdysi jsem to četl a bavilo mě to, hlavně kresbu to má parádní, ta je podobná podobnému scifíčku Cyklus o Cyann od Francoise Bourgeona. Čili dobrá zpráva pro hardcore scifisty.
Jinak kdo sbírá škatule svých oblíbených seriálů a filmů a bude v Paříži, tak doporučuji obchod Gibert Joseph, jsou na Bd Saint Michel a na Boulevard Barbes, jak nové, tak bazar. Za Blu-ray Black Sails jsem dal 11,- euro, Ash vs Evil Dead 1. 12,- , Hell on wheel 3. 7,- Hodně velký výběr je tam hlavně u hudby. Lepší a s bohatší nabídkou je ten na Saint Michel, což je kousek od řeky.
Norri: On taky komiks Bohyně světla, bohyně temna je trochu filozofující komiks o dobru a zlu v každém z nás. Jinak mám věci od Jean-Claude Servaise moc rád, ale je fakt, že jeho komiksy by se tu vydávaly hodně těžko. Moc nevěřím, že tu někdo od tohoto autora v blízké budoucnosti něco vydá. Což je moc škoda.
Vrátil jsem se z Bretaně a jak je mým zvykem, cestou domů se svezlo pár komiksů. Brocéliande 3.- Zahrada mnichů jsem si koupil v Brocéliandu, integrál Les contes de l´Ankou v infocentru v Carnacu... apod. Cestou zpátky jsem se zastavil v Paříži a zašel ke Gilbertům pro nějaké filmy, TV seriály, hudbu, komiksy.:)
Na gildě už je k mání ta limitka Pirátské republiky, kdo ji chce, ať dlouho neotálí, do konce týdne bude ta kniha pryč.
Jinak mi z megaknih přišel ten Mladý Blueberry a je to parádní knížka, vzadu už je upoutávka na další integrál s díly 14-17.
Jinak jsem si od Scream přečetl Velké námořní bitvy - Bismarck a je to přesně takové, jaké to člověk čeká. Je tu sice našroubovaný příběh, kde hlavní hrdina vypráví svému vnukovi, kterak sloužil u Kriegsmarine právě na Bismarcku. Celý komiks v podstatě vypráví krátkou plavbu tohoto křižníku, tz. potopení Hooda, rozkaz potopit za každou cenu, poškozené kormidlo... atd.
K sežrání jsou hlavně dvojstrany, kde např. dvojplošníky útočí na Bismarck. Jean-Yves Delitte ty lodě a letadla opravdu kreslit umí. Prostě nádhera. V knize je i bohatý dokumentární materiál. Fanouškům vojenské techniky a válečných komiksů lze Bismarck v klidu doporučit, vlastně celou sérii Velké námořní bitvy.
Koukám, že některé série to nemají lehké ani v tom Polsku, např. třetí Nestor Burma tam vychází v nákladu pouhých 444 výtisků. Jsem zvědav, zda Scream Comics dotáhnou tuhle sérii do konce. U Dekalogu se jim to povedlo, tam vyšla první dvojdílka v nákladu 777 kusů.
Info pro polštináře, na gildě je prázdninový výprodej, v akci jsou třeba omnibusy Promethea, 30 dní dlouhá noc, Tom Strong ve 38% slevě... atd. Akce trvá do 7. července.
Darth: Do Metal Hurlantu chci časem taky jít, ale teď jsem si objednal spíš knihy od Lost In Time, limitku Republika pirátské lebky, Buffalo Runner, Jim Hawkins, Katedra Otchlani, Metronom, Horacio d´Alba, nového Hellblazera, Svět driftu 2, Ter 1... dohromady za 800,- zl. To myslím zatím stačí.:)
Musím se pochlubit, ale zároveň i ostatním doporučit, další číslo Metal Hurlant magazínu. Aktuálně je venku dvojka a jak jsem měl strach, že to bude stejné, jak u jedničky, kde máte prvních 60 stran články na téma fantastika a budoucnost (výzkumy, predikce, filosofie apod.) a pak jsou současné (primárně) belgo-frankofonní komiksy současnosti - vesměs kraťasy včetně anotace na 1 stranu, tak u dvojky jsou výhradně komiksy z dřívějších čísel Metal Hurlantu, čili roky 1975-1984. Fakt nádhera, že se do toho Metal Hurlant vol. 3 pustil a že to vychází i u sousedů v Polsku je o to lepší, protože se to dá lépe přelouskat pro ty méně francouzsky zdatné (že Gmorku ;) ). Veškerá francouzská elita, která to celé v moderním komiksu začala (v Evropě) je k nalezení v tomto čísle: https://www.gildia.pl/komiksy/516966-metal-hurlant-2 a https://labrum.pl/produkt/metal-hurlant-2/ Gildia se docela vyplatí, když toho berete víc. Ještě stojí za zmínku obnovený magazín Relax, který se od čísla 37 rozdělil na dvě mutace, resp. zůstal pod Labrum a druhý se vytvořil pod PolishComicArt. Jsou tam současné věci, ale i něco z dřívějška, co dlouho leželo u ledu, minulé číslo mělo Boguslawa Polcha, který se někde u něj v pozůstalosti objevil. PARÁDA!
Norri: Já si právě na gildě první dvojdílku objednal, některé panely vypadají vskutku nádherně, Sébastien Grenier je pomalý malíř, ale pak ty jeho práce stojí za to, i Jean-Luc Istin je můj oblíbený scénárista, např. Mlhy Asceltisu nebo Druidi. Tak jsem rád, že tuhle sérii vydávají Lost in Time, kteří mají ty knihy tak vypiplané.
Příjemná zpráva pro fanoušky nádherně namalovaných komiksových fantasy - čtvrtý závěrečný díl La Cathédrale des Abymes vyjde 28. září. Nakladatelství Lost In Time už se nechalo slyšet, že dvojdílku 3-4 vydají záhy poté. Polštináři se tedy dočkají určitě už letos.
Na megaknihách je nově šestý integrál Blueberryho s díly: 21.- Poslední šance, 22.- Konec cesty a 23.- Arizona love. Tak třeba tento integrál někomu chybí jako mně.:)
Limitka pirátské Republika Czaszki s kulervoucí obálkou už je v předobjednávkách. Kdo o ní uvažuje, ať dlouho nečeká, tuším, že se po ní jen zapráší. Už jsme si ji s jedním zdejším kolegou zabukovali.:)
Info pro čtenáře komiksové fantasy, první díl trojdílné fantasy Svět Driftu - Příběh o zlodějích a trollech je na domovském eshopu vydavatele rozebrán. Pár kousků ještě zbývá na gildě, tak jestli chce někdo do této série naskočit, ať dlouho neotálí. První díl mám přečtený, zápletka tedy není bůhvíjaká, ale je to pěkně nakreslené a autor má ten svůj svět dobře promyšlený. Bavilo mě to a půjdu do dalšího dílu.
Pro zajímavost srpnové novinky od polského Egmontu, půjdu do Louca 3 a Cixi z Troy, Negalyod 2 doufám vydá časem Argo. Jinak s Cixi z Troy vydal polský Egmont všechny série z tohoto fantasy světa, a že jich je! Kdo má rád humoristickou fantasy z pera Christophe Arlestona, tak doporučuji především základní řadu Lanfeust z Troy (8 dílů), Lanfeustova odysea (10 dílů) a Trollové z Troy (24 dílů), u těch je to ale jak na houpačce, některé příběhy jsou hodně dobré, jiné slabší.
Ještě podrobnosti ke knize, ta obsahuje díly 10.- Pinkertonův plán, 11.- Stezka prokletých, 12.- Poslední vlak do Washingtonu a 13.- Zabít Lincolna.
Knihu jsem si objednal, i když jsou tyto díly už slabší.
Na megaknihách novinka od polského Egmontu Mladá léta Blueberryho vol. 3. Ale pozor, tyto díly už nepsal Jean - Michel Charlier.
V každém případě je naprostá jistota, že i tuhle řadu vydá Egmont až do konce.
Polské nakladatelství Lost in Time ohlásilo další evropskou novinku - pirátskou La république du Crane, nevypadá to vůbec zle. Potěší to o to víc, když člověk ví, jakou dává tohle nakladatelství svým knihám péči. Čtu od nich zrovna Blue Note a je to žhavý kandidát do mojí top5 nejlepších komiksů letošního roku.
Gmork: na Prašinu 3 sa už teším. Ja som teraz naopak dosť preriedil knižnicu od komiksov (málo miesta + žiaden čas na čítanie), ale zato som si doplnil zbierku retro zošitoviek o pák kúskov DT.
Onkel: Zklamaný nebudeš, parádně udělaná knížka a parádní příběh. Doufám, že bude mít autorka dobré prodeje a NSC koupí práva na další věci, ideální by byla novinka Soixante printemps en hiver nebo Taxi! Stejně jako u Timothé Le Bouchera, u něj se na druhou půlku roku plánuje 47 cordes, dost se na to těším.
Dny písku dočteny, tak napíšu krátké info o tomhle parádním komiksu. Příběh se odehrává v roce 1937 a hlavní hrdina 22letý fotograf John Clark dostává od novin zakázku fotografovat tzv. Dust Bowl - prachové bouře, které už několik let sužují Oklahomu a okolní státy. Odjíždí tedy z Washingtonu směr Oklahoma. Příběh především stojí na setkávání se zdejšími lidmi a drsnými podmínkami, kterým musí čelit. Jak je u podobných komiksů zvykem, i zde čeká čtenáře velké emocionální finále, které vší tu slotu podtrhuje. Za scénářem i kresbou stojí Aimée De Jongh a na komiksu je na první pohled vidět, kolik práce na něm odvedla. Tento tlouštík má sice přes 280 stran, ale není zbytečně ukecaný a přečtený je raz dva. Nejblíže má kniha ke komiksu Fotograf od Emmanuela Guiberta, který vydal v roce 2012 Meander. Kdo má rád silné emocionální příběhy, tady rozhodně nešlápne vedle. https://www.bedetheque.com/auteur-40480-BD-De-Jongh-Aimee.html
Darth Raelchi: Tak teď mě mrzí, že jsem to sem nenapsal... Tak snad tam bude Sandoval i příští rok :-) Navíc furt věřím, že nám ho CC (Comic-con nebo Comics Centrum) dřív nebo později přiveze :-)
Norri: Jo, je to monumentální komiksový blešák.:) Taky to budu muset jednou prubnout, až tam bude autor, jehož podpis hodně chci, třeba Dufaux nebo Rosinski. Potěšilo, že už je vytisknutý Bismarck. Pár z těch žhavých evropských novinek mi přijde příští týden z gildy, hodně věcí od Lost In Time. Pak kdyžtak postnu fotečku, nejvíc se těším na Kroniky Roncevaux a Malého astronauta.:)
Gmork: Chtěl jsem jet kvůli Sandovalovi, měl jsem pozjišťované vlaky i ubytování, ale nakonec se mi samotnému nechtělo... :-(
Jinak ty stánky, to je taková krása :-)