Mně chodí ode všech poměrně často kurevsky rozjebany knihy. V některých případech se tomu nedivím - krabice, kde prostor zhruba 2,5 cm. Kniha 3 kg. V igelitu - jen jedna vrstva , tohle nechápu vůbec. To ani nemuseli do toho igelitu dávat. Demence. Každopádně ano, mohlo to přijít ok. Někdy je naopak zabalení výborný, ale zacházení extrémní. Teď ma providence prostě bouchly roh a též vazbu => deformace. A není to málo, ale ok, není to extrém. Nicméně vadí mi to... A jak jsem psal. Uvažuju co a jak, knihu vracím určitě.
Mě teda od Booktooku došel ten omnibus v pořádku. Sice jen ve fólii, ale v krabici byl natěsno. Větší problém mám třeba s Bookdepository, kteří knížky bez fólie dávají často do větších krabic, takže v nich děsně lítaj a omlátí se všechny rohy a hrany.
Budu upřímný... Objednal jsme si z booktooku providence omnibus, ale zabalení bylo tristní. Krabice a v ní 3 kg kniha volně položená obalená igelitem, takže parádně deformovaná vazba, rohy. Po tomhle zjištění jsme na vážkách, zda knihu vyměnit nebo si nechat vrátit peníze a prostě vlastnit ten (v)ojeb vydání spolu s neonomiconem. Zatím jsem to nečetl a nevím, zda stojí za to mít to 2x, případně se toho problematicky zbavovat. Poradí mi někdo moudry co a jak prosím ? Případně jsem otevřen edukovanym názorům. Díky
Ahoj, chci si ověřit u povolanějších bližší info k novému comicsu Alias od Arga: Vychází ve třech variantách - standardní za 1998 Kč, v limitované verzi za 2338 Kč (v počtu 400 ks), a z toho je 66 ks číslovaných za 2668 Kč (což je dávno na argo-bibliofilie rozebráno), první dvě jsou klasicky k dostání např. na Kosmasu. Chápu to tak správně?
Stara.kryta: jj je to to same. Navic se muze stat, ze ono cislovani stranek je vlastne dvoji. Kniha ma uvnitr barevnou prilohu, ktera nema pocet stran, zkratka je dost mozne ze ony Fischerovy ilustrace jsou bez cisel stran. Albatros to muze brat jako celek i s ilustracemi a pak mohli poslat press kit ostatnim jen s poctem stran cisteho textu bez prilohy.
Nebo je to preklep, ale bud v klidu, je to to same. Jina sberatelska obalka nez ta avizovana neni.
Stara.kryta: to bude jistě to samé, IMHO jen nějaký překlep...
obálka sedí a on Albatros v roce 2022 nic jiného nevydal (verze s Grusovými ilustracemi je 2020 a má 256 stran)
Darth Raelchi: jasný! četl jsem i předchozí "elaborát" ;-)
(já reagoval čistě na to "kdyby to nakonec dali do Albatros verze" a "ať už bude 2. kniha od Albatrosu vypadat jakkoliv")
MaF: Já vím, já si jen tak lamentoval, kdyby někomu v Albatrosu nebo SNJF ruplo v bedně. Já na to téma psal dlouhý elaborát pár příspěvků zpátky, když si to vyhledáš ;).
Darth Raelchi: v soubory Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka od Albatrosu stínadelská trilogie opravdu určitě nebude - jen a pouze seriálové Rychlé šípy...
jinak to bude vypadat jako Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera, jen to bude z logiky věci hubenější...
a krom Čermákových epizod tak bude jako bonus několik epizod kreslených Jirkou Grusem podle námětů z pozůstalosti (jeden z nich už vyšel na ukázku v první čísle sešitového vydání)
Darth Raelchi: Díky za důkladné vysvětlení! Mám ty RŠ ve Stínadlech ilustrované Teslevičem, ty sběratelské si pořídím. V Luxoru ještě Záhadu hlavolamu měli )
Ja mam stinadelsku trilogiu s Grusovymi ilustraciami a Hosi od bobri reky s Burianovymi malbami. Buriana obdivujem az zboznujem, pokial je daka kniha dostupna v roznych ediciach, zasadne kupujem tu s Burianovymi malbami.
Jinak Olympie docela ctila původní ilustrátory u Foglara, ať už jde o Saudka, Bimbu, Čermáka, Fischera apod., jejich souborné, románové vydání bylo zase opatřeno ilustracemi Milana Tesleviče, který následně stojí za komiksovou adaptací Přístav volá. Albatros jede logikou přizpůsobení současnému dětskému čtenářstvu, takže Foglarovy romány opatřuje novými ilustracemi od předních ilustrátorů, plus ty sběratelky k tomu.
Komiksy a jejich vydání jsem blíže specifikoval v dřívějším příspěvku, ale na upřesněnou pár detailů k současné Stínadelské trilogii. Jsou dvě obálky, to už je asi evidentní. Na veletrhu jsem si u pana Vybírala všiml pouze "žluté" edice s běžnou maskou Širokka. Při srovnání s verzí vydanou ve Svorných gambusínech, je Vávrova edice obrazově "čitelnější", jinými slovy je koloring na úrovni, že lze více vnímat detaily, v Olympia verzi to více splývá a je to celkově výrazně tmavší. Nevím už, jak jsou na tom ony sešitové verze, které svého času vycházely namísto dotisku gambusínů (téma Saudek v tom má taky své místo). TVV adaptace nemá ve Stínadelské trilogii záhlaví, které bylo u původního vydání od Vávry z roku 2012 (asi kvůli sladěnosti všech 3 dílů, jeden díl se záhlavím by asi působil jako pěst na oko) a celkově mi to přijde barevně světlejší, což je dáno podkladem u 1. vydání, který má symbolizovat starý papír v lehce okrové barvě. Navíc má 1. vydání předmluvu, kterou trilogie nemá, za to je ale opatřena tunami bonusů. Jednak je tam doslov (ten ale je i u 1. vydání), který je v souvislém textu a aktualizován, obálky, novinové články, storyboardy, první pokus (poměrně bohatý na strany) o adaptaci Záhady Markem Čermákem, když mu bylo cca 14 let a pak je tam ono reklamní pokračování z Mladé fronty z 1989, které v souborném vydání u Olympie bylo umístěno jako poslední pokračování. V této edici je v lepší kvalitě. V neposlední řadě tam jsou nové dvoustrany ( i jednostrany) tematicky odpovídající Stínadelské trilogii a jednotlivým dílům. Každý díl je před samotným příběhem opatřen svou dvoustranou, kdy každá byla vytvořena v různých letech od 2020 samotným Markem Čermákem, jednostrany jsou umístěny různě v knize, včetně předsádek a samotná na konci za obsahem (menší jednostrana) a ty mají dataci už od roku 2019. Jedinou výtku mám k dvoustraně TVV, kde je Bublina, spoiler, ale nemá tam co dělat, i když ho "všichni" milujeme. No a nakonec je tam poslední pokračování nedokončeného 4. pokračování Stínadel, která v roce 2019 udělal také Marko Čermák se scenáristou podle Foglarových zápisků. Kruh se uzavírá.
Zkrátka je Vávrova edice poměrně vymazlená - má i obsah na konci, což normálně nemívá ve svých knihách, a musím říct, že jsem spokojen v jakém vydání to vyšlo. Teď kdyby to nakonec dali do Albatros verze, tak nevím, co bych asi dělal... ne, koupil bych to stejně :). Dobré je, že mé obavy o tom, jak bude vypadat 2. kniha od Albatrosu tato kniha částečně plní jakousi úlitbu tomu, co čekat či nečekat. V rámci Trilogie je toto, podle mě, funkční komplet, ať už bude 2. kniha od Albatrosu vypadat jakkoliv.
pokud jde o romány, tak Albatros se SNJF vydává krom nově ilustrovaných i sběratelská "retro" vydání s původními ilustracemi - takže vedle knihy ilustrované Grusem vyšla i ta ilustrovaná Fischerem, cos linkoval...
pokud jde o komiksy, tak ta i Stínadelské trilogie existuje jako sběratelská verze ve formátů jako původní vydání z roku 1970, akorát v barvě a s tím novým třetím dílem...
Onkel 1928: Jen bych upřesnil že komiksová Stínadelská trilogie obsahuje všechny tři díly série Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Takže ty románové Stínadla se bouří jsou druhý díl, kterému předchází právě Záhada hlavolamu.
Fry: ty jo ja furt nevim, jsem nad tim lamentoval nejakej ten mesic zpatky a jsem na vazkach... Prosim, nakopni me, treba to bude spravnym smerem, diky predem.
Albatros, resp. Skautska nadace jf uvedla, ze kvuli velkemu mnozstvi textu a faktu, ze se nejedna o epizodni pribehy, nebude trilogie soucasti druheho kompletu. Jen si nedovedu predstavit, jak bude "tlusty". Cca to vychazi na nejakych 130 pribehu a pak jen par bonusu a doslov a tim koncime.
Jj, uz si rozumime. Co se tyce kvality tak Vavra je ok. Posledni dve Modre petky maji vazbu trochu jinou nez predesle, ale jinak nic. Papir ok, vazba ok, bonusy ok, tiskove podklady v ramci moznosti ok. U rš to moc nehrozi, az na vyjimky, ale u hodne nasich komiksu casto chybi originaly a pro tiskove podklady slouzi dobove tiskoviny, coz neni vzdy stastne, ale jak rikam, u rš to snad nehrozi, zvlast u "novejsiho" Cermaka. To co u Vavry vyslo pred par lety si myslim ze bude tak nejak kopirovat i Albatros, jen s jinym papirem, formatem a hlavne se budou snazit drzet kvalitu koloringu na urovni nastevnou v prvnim svazku. Preci jen to musi byt "stejne".
RadimNemec: Jasně, v té druhé knize to nebude, to jsem pochopil. Já jen že by bylo super, kdyby to Albatros dovydal všechno na takové úrovni, jakou teď nastavil.
pokud umím číst, tak u Albatrosu je: Ze tam nebude Stinadelska trilogie uz je asi potvrzeny fakt
a jinde se dá dočíst: Zaroven ma vyjit cela stinadelska trilogie v kompletu od Vavry.
Darth Raelchi: Takže chápu dobře, že by Stínadelská trilogie mohla eventuálně vyjít v Albatrosu jako třetí kniha a tím by to bylo komplet? Nebo by tam mohl být nějaký zádrhel?
Ps: hodne zbehly na RŠ je pan Vybiral. Myslim si, ze se neurazi, kdyz mu napisete a zeptate se. Sam mi v mnoha ohledech daval zajimave tipy a postrehy, kterych si snad vsimne jen odbornik jeho kalibru.
JIK, Light: je v tom velky rozdil, ktery ale na prvni dobrou neni znat a sam jsem na ne zacal narazet prubezne. Samozrejme nove vydani od Albatrosu to jenom podtrhuje a cilene na tom stavi. Vse je veci vkusu a nazoru, co kdo chce mit doma.
Olympie ma v podstate komplet vsech pribehu serazenych chronologicky, ale neresilo se, jake podklady to budou. Proste se vzaly ty verze, ktere byly dostupne. Coz znamena ruzne verze tiskovych pokladu, jejich kvalita, chyby a koloring. Pro Fischeruv run se vzaly prekreslene stranky Bohumirem Cermakem (vše 40. léta), doplneno o 8 pokracovani Vaclava Junka a 3 pokracovani Bohumira Cermaka. Marko Cermak tam ma vsechna puvodni pokracovani, ktera udelal primarne v 60. letech. Pokracovani ktera po Fischerovi a Junkovi prekreslil tam nejsou, ty lze najit ve vydani Vaclava Vavry, pytlaci a bambus napriklad. Navic Olympie ma i posledni pokracovani, ktere vyslo v Mlade fronte co by reklama na Tajemstvi velkeho vonta.
Albatros verze ma puvodni a zrestaurovana pokracovani tak, jak vychazela puvodne, ale vse pod taktovkou Foglar-Fischer, Junek a Bohumir tam nejsou, byt by tam chronologicky zapadali, protoze vychazeli v dobe, kdy Fischer nemohl tvorit. Vsechna pokracovani jsou opravena a zbavena temer vsech chyb, zdvojeni postav apod, jsou na hezkem nazloutlem papire, barvy maji vytahnute a jsou mnohem jasnejsi a hlavne maji co nejblize odpovidat originalu v Mladém hlasateli, coz Olympie vazne nema. Tiskove podklady pri srovnani s Albatrosem a Vavrou, je Olympie opravdu naspodu. U me ma sve cestne misto prave proto, ze to byl prvni uceleny komplet RŠ se slusnym a vysvetlujicim doslovem. Dale ma Albatros v druhe sekci bonusova pokracovani v podobe prekreslenin od Bohumira, cerni jezdci bez satku pres usta - ty co byly pouzity v Olympii, pak prekresleniny samotnym Fischerem, vcetne jejich zacatku, ktere takto zna vetsina starsich diky vydani od Puls Ostrava z let 69-70, dale tam jsou posledni pokracovani se slapohybem, ktera Fischer udelal bez bublin ale s textem pod panely vcetne kontroverzniho doboveho a nechronologickeho pokracovani na stavbe mladeze, ktere lze v Olympii videt v doslovu ve velmi zmensenem formatu a temer necitelne. Tyhle verze bez bublin ani stavba mladeze, jak jsem psal, v Olympii nejsou, naopak tam jsou upravene a dokreslene verze od Marka Cermaka, aby to kontinualne navazovalo na dalsi pribehy, ktere uz zapocal Marko. Nicmene upravene bezbublinove verze jsou v Albatrosu take, takze lze krasne porovnat, jak to bylo puvodne a jak se to na prani Foglara zmenilo. Pak je v Albatrosu treti sekce a ta se vyhradne venuje restaurovani Fischerovych pokracovani a Fischerove vytvarne praci, coz je velmi povedeny text od Prokupka s krasnymi Fischerovými ilustracemi.
Takze, Olympie je na prvni pohled dobra v tom, ze je to komplet, ale je jaksi ucelovy a bohuzel neni dobre udelany. Soudim podle 2. vydani z roku 1999, ktere mam doma. Zkratka mi prijde odflaknute. Nicmene ho mam rad a rad se k nemu vracim.
Verze Vaclava Vavry obsahuje vyhradne Cermakova pokracovani, vcetne posledniho s tou zeleznici (tusim, ze to vyslo v roce 2009 v nejakem casopise), ktere je podle Foglara, ale scenaristicky jej dali dohromady Stegbauer s Cermakem. Vavra ma peknou edici a zapada do jeho Cermakova portfolia, ktere aktualne cini 12 knih, nota bene, ze prvni kniha je drive chybejici komiksove zpracovani Tajemstvi velkeho vonta. Zaroven ma letos na Svet knihy vyjit cela stinadelska trilogie v kompletu od Vavry. Pricemz prvni dva dily vysly i v Olympii, ale ve Svornych gambusinech - dost se nam to zamotava. Vavrova verze ma jinak lepsi papir a koloring nez verze od Olympie. Napriklad v tom dome, kde na ne rval ten stary dedek, hned jeden z prvnich pokracovani. Tak tam je krasne videt, jak to ma Olympie tmave a skoro necitelne, coz u Vavry neplati. Akorat jeho vydani nema dve prepracovana pokracovani se slapohybem, ty jak jsem psal byly puvodne bez bublin a koncila na stavbe mladeze. Tak ty dve u Vavry nejsou, zacina se rovnou Cermakem a proc ma Bratrstvo modrou rit.
Albatros u me opravdu vede. Krasne, kvalitni, akorat zvetsene a obsahuje vsechno, co by takova prace mela obsahovat. Bohuzel tim poslednim soudim i podle toho, jak ma vypadat druha kniha, kde budou Junek, Cermakovi a Grus. Predpokladam, ze tam bude vse, co se doposud napsalo samotnym Foglarem a nedelal to Fischer a vyslo vsude mozne. Ze tam nebude Stinadelska trilogie uz je asi potvrzeny fakt, ale co naplat, ocekavam stejne kvalitni praci s nejakymi 120-130 originalnimi pokracovanimi, plus par bonusu v podobe prekreslenin a doslovu o kreslirich.
Za me fakt vede Albatros, s vytkou, ze nemam druhou knihu jeste. Mam z ni silnejsi zazitek a pozitek co by fanousek takovych komiksu a praci.