Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

SomeOne přesně jsi to napsal /můžeme udělat vlastní přebaly/.
Někdo tady dával video,jak si ta holka udělala přebal na Tolkiena.To byla parádní práce.
K tomu crawleru. On dela i aukro. Pracuje na zaklade whitelistu a blacklistu. Treba u borgie od Jodorowskeho hmuze hledat napr "borgia" ve whitelistu a "lucrezia" v blacklistu, aby to nenaslo "lucrezia borgia" coz neni to co chceme. Ale hleda to aktivni (nove) aukce. Takze cena neni za prodanou knihu, ale nabizenou. To neni dobra metrika.
DR: jak jsem psal to s tím rozhodnutím Albatrosu, tak to je od člověka, který na těch knihách pracuje, takže to bude asi ta nejpravděpodobnější varianta.
Soulbringer: ja jen vlastne parafrazuji odpoved, ktera se nam, comicspoint, dostala jako odpoved na facebooku, kdyz jsme se jich ptali. To co nam napsali bylo v podstate takove odbyti. Nic nerikajici odpoved, viz co jsem psal, ze prej to bylo zadani a ze si to takhle prali majitele licence, resp ti kteri to schvalovali. Ale tomu muzeme a nemusime verit ze.
Nebo si na ty knížky můžeme udělat vlastní přebaly, když už se to tady rozjelo s tím Criminalem :-)
soulbringer: Nesnaž se, v lidské hlouposti je marné hledat logiku.
@someone> "Nebudte slusnej, reknete jmeno!" ... takze s tihle zavolam do Albatros Media s tim, ze doufam, ze mi ty knihky vymenej - furt jsem v tom nenasel logiku :)
SomeOne: Mrknu doma; ale myslím si, že jsi to vypsal přesně tak, jak je to uvedené vzadu u posledních knih. :)
Mikei: Jaké tam jsou rozdíly? Já jsem to psal víceméně z hlavy. ale moc jiných variant, jak to číst, mě nenapadá.
ad hřbety Star Wars: Před nějakou dobou došlo v Albatros Media k rozhodnutí, že všechny jejich tituly budou mít stejně orientované hřbety, takže Egmont se musel přizpůsobit. A jak radek píše, že nějaké hřbety má jinak než soulbringer, tak je to proto, že dotisky starších věcí vycházejí s novou orientací hřbetů. Takže když si počkáme dostatečně dlouho, budou všechny díly SW dostupné s jednotnou orientací hřbetů :D
soulbringer: Na těch hřbetech určitě makají, protože já mám některé z tebou vyfocených jiné :)
soulbringer: Ten přehled psal SomeOne. :) Ta chronologie, jak to číst, je jinak na konci posledních knih.
Každopádně k Tvé otázce; myslím že Darth Raelchi o tom někdy psal, proč to museli vydat takhle. Snad že šlo o podmínky při schvalování?
@Mikei diky moc za prehled k tem Star Wars. Jinak muzes se zeptat, proc tam ti idioti meni design hrbetu? To to tam nikdo jako nevidi?! Ja nemam nijake straslive OCD, ale je to totalne na facku a naprostej amaterismus.
Jako mas celkem novou radu, muzes si s tim pohrat a stejne jednou mas STAR WARS logo a nazev jednou ze shora a najednou bum, posledni 2 vydani ze spoda. Nechapu a vubec netusim, komu muzu vymachat tvar v bahne!

peklo
Zack: díky za ujasnění. Aukce se mi líbí, už kvůli "soutěživé" atmosféře. Poslední Crewcon a dlouhé přihazování na jednu z obálek bylo mnohem lepší než nějaké divadlo.
Ook, hodim to do kalendare.
Zack: :) ptal jsem se přímo Egmontu, co plánují letos vydat z komiksů ze světa Star Wars a přistálo mi tohle info.
Mikei: dik, mas nejaky link nebo jen ticha posta v zakulisi? :)
robur31: Mne vubec nejde o nejaky realny precenovani, chci dat dohromady konsensus lidi, co se v tom dlouhodobe orientuji a mit (ani ne tak pro sebe, nejsem sberatel, jako obecne pro zacinajici sberatele) odborny, kompaktni material, od ktereho se muzou odpichnout i mene zkuseni. Prace to bude, ale nemusi to byt zitra. Ja to vykopnu a uvidime, lepsi trocha zbytecny prace nez to ani nezkusit.

Aukce bych strasne rad. Nejen comicsy, ale i comicsovy art obecne. Ale to uz bude trochu komplexnejsi uloha jak pravne tak procesne, jak jsou v necem penize (a v tomhle pripade nemale), je lepsi to delat poradne nebo vubec.
Zack: Ač by to bylo hezký, připadá mi to jako obrovská spousta práce:-( naštěstí ne mojí :-) Navíc máš tři požadavky: vybrat 50 titulů z x tisíc, ocenit je a postupně aktualizovat. Možná by bylo jednoduší u karty (jak je hodnocení, sbírka apod) comicsů - spíš starších, pokud jsou v prodeji nemá to cenu - přidat záložku na kolik si knihu cením nebo kolik bych za ní dal (případně kolik za ní kdosi nestandardně dal). Kdyby se tam sešlo více názorů, cenit by mohl každý, byla by možná hodnota reálnější, než výstřelky na aukcích. A aby se to nemuselo každým rokem aktualizovat z důvodu inflace, mohl by tam být např. i poměr vůči tehdejší minimální mzdě. Takové cenění titulů by vznikalo postupně, bez tlaku. Stanovení ceny 50 vybraných knih - tam bych dal spíš přednost nějaké conovské aukci a zápisu na cdb. Jsou to však jen úvahy ... a navíc programování mi nic neříká.
V květnu Egmont vydá dva svazky ze světa Star Wars.
Aphra a obří zisk - Výměna rolí
Ztrestání Shu-Turunu - Smrt naděje
To by ovšem byla naprostá pecka. Je už železná pravidelnost, že se objevují inzeráty, co si říkají desetitisíce za knížky, co se dají při chvíli čekání a hledání sehnat za polovic a jenom prolinkovávat podobný seznam by fakt pomohlo než se pořád dokola hádat, že ano, na Aukru je ten stejný komiks za 30 tisíc, ale točí se tam neprodaný už půl roku :)
Konkretni vystup by byl samozrejme nejaky Prehled, kde by byla obalka, nazev a ta base line, serazeny od nejdrazsich po nejlevnejsi.
mAGiic: baby steps :) V prvnim kroku bych rad videl seznam comicsu, ktere povazuje komunita za sberatelske kousky. Jen smetana, 50ks, 100 max, comicsy, kde se bavime o trzni hodnote v tisicich. U kazdeho v nejake pracovni skupine sberatelu stanovit aktualni base line cenovy interval, kde se ten comics pohybuje. Jednou rocne (nebo mozna kvartalne, zalezi jak rapidne se to meni, rok mi prijde v pohode) kompletni inventura, jinak drobne korekce v prubehu roku. Melo by to hodnotu predevsim pro lidi, co se v tom moc neorientuji. Sluzba sberatelu casual svetu.

ComicsGPA.cz by bylo super, ale je to trochu jina uloha. Na Hawwwrana, az z toho svyho comicsovyho crawlera udela regulerni sluzbu, co bude umet i aukro :) Plus samozrejme potrebujes lidi, co tomu botovi utiraj prdelku, ona ta automatizace vzdycky staci tak na 90% a k cemu je sluzba, ktera ti hlasi blbosti. By mozna bylo levnejsi, kdyby to rovnou delali lidi, zas tolik tech zajimavych aukci byt nemuze. Nerikam, ze timhle smerem nemam rozmysleny zadny plany, ale ten horizont je spis dlouhodoby, takze ani nemam strach, ze to udela nekdo jiny, ted by to bylo jeste "uff, aspon to nemusim delat ja".
Zacku, máš na mysli jako vyloženě seřazený komiksy z CZ trhu podle hodnoty? Tam se nabízí otázka, jestli by potom nebylo od věci udělat např.

Item
Kolosální Conan - průměrná cena za xx časový úsek - xx,xxx CZK

Prodeje za časový úsek
Prodej1 - xx,xx1 CZK - (parametry kde a kdy)
Prodej2 - xx,xx2 CZK - (parametry kde a kdy)

Samozřejmě otrocky to tam vpisovat je podle mě blbost, kdyby to pole bylo propojené s trhknih/aukro a samo by si tam zapisovalo prodeje, to by bylo hodně cool. Na podobném principu funguje v podstatě ComicsGPA, akorát tam je placený subscribe, ale je to opravdu vymazlená databáze, kde člověk hned zjistí cenu. Samozřejmě nelze úplně srovnávat mezinárodní databázi, do které jsou zapojeni nejen přední hráči typu Ebay, Heritage Auctions, ale i všechny větší comicsové story v USA/UK, s českým rybníčkem.
Nicméně výhoda CZ trhu je, že těch transparentních prodejních míst není tolik, v podstatě jen Aukro, trhknih, možná knihobot a FB.
@zack: jsem rozhodne pro - zatim bych to asi omezil klidne na top 100 (a predpokladam jen cestina), nicmene kdyby to byla jako podkategorie v prehledech, tak by to bylo fakt luxusni.
Ja to tu pravidelne oprasuju: Co dat dohromady tady kolektivnim mozkem nejaky sberatelsky katalog treba 50, max 100 comicsu a jejich aktualni trzni cenu pro ten dany rok, aby lidi vedeli, co ma hodnotu a priblizne jakou? Chapu, ze je to trochu dvousecny, ale kazdy obor by imho takovyhle katalog mel mit a kde jinde to hlidat a udrzovat, nez tady?
Jo, potvrzuju, 12ka Conana se mi nepovedla nikdy sehnat. Nevím, jestli to vyšlo, ale pamatuju reklamu na Terminátora a určitě vydali i pár čísel Nils Holgerson.
Ter, valon - Přesně tak, kdo to sháněl v těch 90. letech po stáncích, tak 12ka byla málokde, podobně na tom je i první číslo Crwe. A k těm komiksům od Semicu - ono toho zase tolik nepřežilo, hodně toho skončilo ve sběru a najít dnes pěkné kusy stojí hodně času a právě i peněz. Třeba ten Garfield nebo Pink Panther nikdy nebyly nějaké sběratelské klenoty, ale i za ně lidi platí dost peněz, protože se skoro neobjevují, podobně na tom je G. I. Joe nebo Transformers. Semic vydal i dvě čísla New Kids on the Block, přičemž druhé číslo vyšlo jen ve slovenštině.
U 12ky se dlouhodobě ví, že je špatně dostupná a lidé, co ji aktivně sháněli, tak to potvrzují, že jako jediný díl z celého runu je tenhle zdaleka nejhorší k sehnání. To s tou tiskárnou mám z druhé ruky, ale prý to tehdy bylo tak, že jak byla chyba v tiskárně, tak 12ka nevyšla kdy měla, vyšla až 13ka a 12ka vyšla chvilu po ní a v menším nákladu. Ale to jenom "prodávám, jak jsem nakoupil" :)
Valon, Magic: odkiaľ ste vypátrali, aký malo ktoré číslo náklad (a že pri produkcii 12teho čísla bola porucha v tlačiarni? Od roku 1990 sa už len málokde uvádzal náklad a zrovna pri komiksoch takmer vôbec (hoci je všeobecne známe, že počiatkom 90tych rokov sa tlačilo aj v 100 000 nákladoch a predaje boli vtedy podstatne vyššie ako dnes.) To ale bolo bezesporu dané dobou po revolúcii.
PS: ešteže mám toho semicovského Conana komplet aj s číslami ktoré popreskakovali aj číslami pred a po semicovskom rune a stálo ma to celè asi toľko za čo je teraz #1 na Aukre.
Cenná je jenom 12ka, byla tehdy porucha v tiskárně a malý náklad a za tu se platí zlatem. Celý zbytek se dá sehnat rozumně, když člověk chvíli počká a hledá :)
Spider-man - U těch Conanů je to hodně o nákladu, některé díly ,a myslím že zrovna u #1 a #12 je hrozně malý náklad, proto tu cenu tlačí prodejci nahoru.
Jakákoliv přestřelená cena na Aukru má vždycky jednoduché vysvětlení - je to platforma, kde není prostor pro žádnou vysvětlující diskuzi a proto je to ráj pro všechny možné ochcáváče, co rádi píšou “vyprodaná rarita” ke každé jedné věci, co prodávají. Ty ceny jsou tam nesmyslné už dlouho, taky se to za ně prodá max náhodou, když je někdo líný trochu zagooglit nebo nemá přehled. Jako připomínka se vždycky hodí “vyprodané, raritní” Rychlé Šípy, co se tam prodaly za dvojnásob pár dní před dotiskem, který už byl normálně k předobjednání na vícero stránkách.
Ter, Trip - díky, myslím, že už jsem ho tam takhle viděl před Vánoci a už je tam zase, takže se zřejmě neprodal ani napoprvé. Baví mě to, že jsem ho před 2 lety sehnal zadarmo a v o něco lepším stavu, než na aukru na fotkách.
Neviem kde sa to vzalo, asi že veľa ľudí sedí doma a nevie čo s peniazmi.. ale tieto prestrelené ceny sú teraz "bežné". Sledujem to aj pri niektorých vypredaných knihách. Tento komiks určite nemá takú cenu a dúfam, že to ani nikto nekúpi.
Spiderman - cena je relatívny pojem, ale samozrejme toto je extrém a predávajúci sa určite dobre smeje. Keby len kupujúci tušil, že 1. semicovský Conan obsahuje len 5 a 6 časť z 6 dielneho príbehu, asi by taký nadšený nebol.
Možná hloupý dotaz, ale nezdá se i vám ta cena trošku přestřelená? https://aukro.cz/conan-barbar-cislo-1-semic-slovart-1992-7003316402
Ceny těchto věciček od Semicu se přece vždycky pohybovaly kolem 300/ kus. Nebo je skutečně první díl tak vzácný?
Ichitsugo: další možnost je podívat se, jestli to už někdo dřív neprodával a za kolik: https://aukro.cz/komiksy-z-casopisu-7-pionyru-david-crockett-walt-disney-6971910607
deefha - tak já to nechci hned prodat jen zjistit cenu :) A rušit pak aukci a získat špatný hodnocení taky nechci :D :)
Zdravim. Mám v bloku nalepené všechny výstřižky Davida Crocketta co vycházely formou seriálu v časopisu sedmička cca v roce 1968. Stejně tak i Stěnu Smrti a následně Pifa. Zajímalo by mě zda to může mít nějakou hodnotu ? Jak to kdyžtak zjistím ? :D Kdyžtak sem, do zpráv nebo na mail Ichitsugo@gmail.com Dík všem !
Mighty Boys ohlásili Drifter.
Last god je DC takže maximálně crew a Seven to eternity bych viděl taky na Crew ale letos vyjde komplet souborná deluxka
https://www.bookdepository.com/Seven-Eternity-Rick-Remender/9781534319318?ref=grid-view&qid=1642003150012&sr=1-1
Od Arga mě zaujal Dravec a Alias a netrpělivě očekávám ediční plán od CC :D Jinak nevíte někdo, jestli někdo nechystá třeba The Last God, anebo Seven to Eternity?
Rozhodně doporučuji Perramus, Tardiho válku, Slečnu a Dravce
Koukal jsem na edičák Arga a tam jsou zajímavé kousky, celkem, aneb kvalita nad kvantitou, což oceňuji... (od str. 81).
https://argo.cz/edicni-plany/
Darth Raelchi, proto jsem si právě říkal, že by to mohlo vycházet v rámci komiksovyho kompletu, jako v Polsku. Nebylo by to úplně komplet vše, ale i tak by toho vyšlo hodně a mě by to asi stacilo :-)
Ogre - Nie, lebo zatiaľ je tých dielov na svete päť. Na ten šiesty sa Marini ešte len chystá, takže tretej knihy sa najskôr u nás dočkáme v roku 2023.
Neviete, chysta pan Vybiral na tento rok posledny diel Orlove Rima ?