Čtenářský koutek Pro ty, co comicsy i čtou.

Koukám že Pluto začíná být vyprodaný...to mi připomíná že ho nemám kompletní a musím to dohnat než bude pozdě...

Seneke tak co bude příště, Monster nebo 20th CB?

Gmork a já zase přišel k manze jen díky tobě a už se to vezlo, mimochodem až nedávno jsem zjistil že autor Dorohedoro je vlastně ženská a já se ptám, na čem sakra ujíždí protože to Dorohedoro je čím dál víc bizarní
Pluto je naprosto parádní zážitek, je to tak dobré, že si celý příběh musím dávkovat po částech, protože najednou by to bylo moc velké sousto. Osobně mě vzalo za srdce právě hned první volume, obzvláště pak jeho druhá půlka zaměřená na Brau - 1589. Nicméně ono to eskaluje prakticky každým volumkem. Nesmíme však zapomenout ani na sektu nenávidějící roboty - otázka rovnosti robota a člověka je v této sérii jedním z klíčových témat a skvěle parafrázuje současný svět, ve kterém si stále nejsou všichni rovni ...
Pluto je skutečně super, výborná věc, kterou mohu jen doporučit
seneke: Díky za článek. Pluto byla první věc, kterou jsem od tohoto autora četl a od té doby začal brát vážně mangu jako takovou. A pak přišli Monster a 20th Century Boys a už v tom vězím až po uši. Jak u Hanami vydají nějakého nového Urasawu, hned objednávám.
Pluto

V rámci padesátého výročí vzniku mangy Astro Boy spojil Naoki Urasawa síly s Tezuka Productions a v letech 2003 až 2009 vytvořil osmidílnou seinen sérii Pluto. Urasawa vzal komiks (který jsme si rozebrali v předchozím příspěvku) a přetvořil ho z obří shónen rubačky v kriminální drama z pohledu postavy, která se v původním příběhu mihla jen na sedmi stránkách. Krom toho do příběhu zakomponoval kritiku tehdy probíhajícího konfliktu v Iráku.

Museli jsme je zastavit. Připravovali roboty hromadného ničení.

Persie, jedno z největších center vývoje robotiky, byla zdevastována v krutém konfliktu. Této třicáté deváté asijské války se účastnili i roboti a právě ty si někdo vzal na mušku. Německý android Gesicht, sám veterán této války, vyšetřuje vraždu spoluveterána Montblanca. Přitom objevuje konspiraci s cílem zničit osm nejsilnějších robotů na světě. Gesicht si musí pospíšit s odhalením viníka, jelikož je na tomto seznamu i on sám a je jenom otázkou času, než přijde na řadu.

Urasawa vzal několik desítek let starý příběh a upravil ho pro nové publikum. Hlavní kostru příběhu ale vůbec nezměnil. Akorát vzal původní postavy a rozšířil je, takže jejich tragické osudy čtenáře ještě víc chytnou za srdce. Komiks je plný narážek na původní mangu a i další Tezukovu tvorbu. Paradoxně i když se jedná o „temnější“ verzi Astrova světa tak se moc nezměnilo.
Seneke dobře... Už mi bylo řečeno z více stran že to fakt není pro děti byť to má dětskou kresbu
Fimi: Na Made in Abyss bacha. Kresba je sice "dětská", ale pak tam na tebe bafnou momenty, na který fakt nečekáš.
Astro boy- The Greatest Robot on Earth

V jedné zemi uprostřed Blízkého východu zadal sultán úkol doktoru Abdulláhovi. Sultán se totiž chce stát vládcem světa a pro tento účel mu Abdulláh stvoří Pluta, nejmocnějšího robota na světě. Aby ukázal zbytku světa jeho moc, vyšle Pluta do světa s cílem zničit sedm nejmocnějších robotů. Jedním z těchto terčů je i náš hrdina Astro a ten musí využít vše, co jeho arsenál nabízí, jinak jeho osudem bude hromádka šrotu. Ale upřímně řečeno příběh je tu vedlejší. Hlavní je akce.

The Greatest Robot on Earth je součástí třetího dílu anglického vydání mangy a patří k tomu nejlepšímu s Tezukovým robotím protagonistou. Dočkal se i mnoho adaptací s níž nejznámější je osmidílná manga Pluto od Naoki Urasawy (na scénáři mangy se podílel i Tezukův syn Makoto), s hlavním protagonistou detektivem Gesichtem (ten se v původní verzi mihnul jenom na pěti stránkách a vypadal úplně jinak viz. ukázka dole). Pokud byste si měli vybrat jenom jeden komiks s Astro Boyem, tak je to právě tento.
Příště se podrobněji podíváme na to, jak si s tímto příběhem poradil právě Urasawa.

Fry já si teď pořídil první dva díly Made in abyss, vypadá to zajímavě, kresba je až příliš dětská ale má kouzlo
Fimi: Girl from the other side mám v plánu, už jsem četl první volumko a je to paráda, Dorohedoro nemám :)
Fry. Já myslel Astro Boye, ne Urasawu. Každopádně Pluto bude a hned dvakrát.
Celý týden, tak se můžeme těšit na Pluto, Monster a 20th century Boys? Jsem zvědav.

Fry tak udělej Girl from Other side nebo dorohedoro
Gmork: Kouknu, díky moc.
Fry: Pluto už je zabraný, budeš muset vymyslet něco jiného.

Jinak předem upozorňuji, že Tezuka pojede celý týden.
seneke: vidím že si prošlapáváš cestu k příběhu, díky kterému Urasawa vytvořil sérii Pluto ... to bych mohl časem přihodit do povinné četby, pokud to nemáš v plánu ty :)
Fimi: Maj ho i digitálně na Comixology.
Seneke koukám že AB vyšel v šesti omnibusech po 700 stran, ale čtyři z nich jsou vyprodané. Nějak by se ale sehnat daly..
Astro Boy

“Stávám se léčitelem, tvořitelem světů.“

Druhá světová válka nechala Japonsko v troskách. Spojenecká letadla rozbombardovala města, a co víc dvě z nich vymazala komplet z mapy pomocí atomových bomb. Kruté realitě tak byly vystavěny milióny dětí, které neměly nic k jídlu a ani střechu nad hlavou. Svůj volný čas tak trávily v knihovnách s mangou, kde k nejpopulárnějším patřily tituly od jistého Osamua Tezuky.
Tezuka denně dřel na svých výtvorech a v roce 1952 vytvořil sci-fi sérii Ambasador Atom, ve které se ve vedlejší roli objevoval mladě vypadající robot. Po rozhovoru se svým redaktorem se rozhodl k významné změně. Robot získal pozici hlavní postavy, a série byla přejmenována na Tetsuwan Atom (Mocný Atom). Při pozdější distribuci seriálu na Západě došlo k menšímu problému. Jméno Atom už totiž bylo zabrané a tak se komiks včetně svého mechanického protagonisty musel znovu přejmenovat. A tak vznikl Astro Boy.

Doktor Tenma miloval svého syna Tobia, jenže byl taky nenapravitelným workoholikem. Jednoho dne se chlapec vydal na projížďku v tátově autě, jenže se vyboural a tragicky zemřel. Tenma zešílel. Odmítnul přijmout smrt svého synka a zapřísahal se udělat vše ve svých silách, aby ho získal zpět. Použil všechny své zdroje a materiál a stvořil perfektní robotickou kopii Tobia. Jenže roboti nestárnou. Tobio nikdy nevyroste a zůstane navždy tím mladičkým chlapcem, který přišel o svůj život. Tenma se tak v záchvatu šílenství rozhodl pro jediný možný krok. Prodal robota do cirkusu, kde ho odsoudil otrokářské práci bavit masy lidí. Jedním z návštěvníků tohoto cirkusu byl i Tenmův kolega profesor Ochanomizu, který nebohého robota vykoupil z cirkusu. Tobio nyní pod novým jménem Astro má tak naději na nový život. Život hrdiny chránícího svět před zlem a krutostí lidí (a nejenom jich), kteří chtějí roboty zneužít ke svým plánům.

Astro není typická manga, jak ji známe dnes. Osobně bych ji stylem přirovnal k Asterixovi. Není tam jeden dlouhý příběh začínající od prvního dílu do posledního (i když, pravda delší příběhy se tam najdou). Celá série čítá 21 knih a anglické vydání vydal Dark Horse. Toto vydání se čte stejně jako západní komiksy zleva doprava. Manga má mnoho ikonických příběhů a příště se podíváme na jeden z nich.

trudoš, robur31: Až to bude hotové, tak se vám ozvu a v digi případně pošlu. Ještě se pracuje na posledním dílu. Ale zapátrejte na ulož.to.:)
Black Bird (v originále Burakku Bādo)
Scénář: Kanoko Sakurakoji, Kresba: Kanoko Sakurakoji, Celková délka: 72 kapitol v 18 svazcích, Publikace: 2006 až 2012, Kategorie: Shōjo, Žánr: Fantasy, Romance

Říká se, že láska i hory přenáší. Co dalšího ještě zvládne?

Misao Harada, šestnáctiletá středoškolačka, je na první pohled normální dívka. Ale jen na první pohled. Protože Misao má schopnost vidět všelijaké nadpřirozené bytosti a díky této schopnosti je již od útlého věku terčem posměchu a poznámek. Až doposud jí tyto bytosti nijak neubližovaly, avšak v den šestnáctých narozenin se vše změní. Jejich cílem je Misao zabít. A kdyby jen to! Misao je totiž vzácnou Nevěstou proroctví, jejiž krev poskytuje démonům sílu. A ten z nich, jenž ji pojme za nevěstu, získá moc a prosperitu pro svůj klan.

Kdo je ve skutečnosti Kyo Usui, dětská láska Misao, jenž se náhla objeví a Misao před útočícími démony zachrání? A jaké má on s Misao úmysly? A přetrvá jejich láska navzdor všem překážkám, které před ně svět lidí a především svět démonů postaví? A co děsivý osud, jenž je spojený s Nevěstou proroctví a jenž se zdá být den ode dne pro Misao nevyhnutelným? To vše, a mnohé další, odhalíte v této osmnáctisvazkové manze o lásce mezi dvěma odlišnými světy.

Black Bird je romantická Shōjo manga s poměrně jednoduchým přímočarým dějem doplněným tu a tam krátkými vedlejšími zápletkami. Napětí je dávkováno uvážlivě a v odměřených dávkách a neočekávejte také žádné expresivní scény. Rating T+

Manga byla vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v letech 2009 až 2014 v osmnácti svazcích, ve formátu 127x191, v ediční řadě Shojo Beat. V roce 2014 ji společnost Viz Media vydala též v uceleném souboru jako Box Set, jehož součástí je i bonusová knížka s barevnými ilustracemi (Blac Bird Memorial Illustration Book).

Gmork: Přikláněl bych se k soudruhům. Renesance tohoto v historické literatuře je už na místě.
Gmork: Má smysl se po mailu s prosíkem ozývat, nebo je to jen pro členy klubu?
SSP: jí-ji jsem přehlédl, plamen nechám, líbí se mi ze všech možností nejvíc. Souputníci, druhové v žádném případě, buď soudruzi nebo kamarádi, tady si musím zjistit, zda se komunardi v roce 1870 oslovovali soudruhu, aby se zachovala historická věrnost. Slovo camarade jinou možnost nepřipouští.
Tak silně pochybuji, že by v kterémkoliv MDEKu, natožpak v nejlepším posledních let, bylo abych jí lépe poznal (4. pád, takže ji) nebo ve slovech je plamen (zápal, zanícení), ale když je to na Vánoce, tak nebudu dětem kazit radost ;-)

seneke: Cokoliv je lepší než kamarádi, ale když už nechce ty soudruhy, tak vedle přátel se nabízejí souputníci, druhové, zvlášť když je to z pravěku, kdy se mluvilo jinak než dnes.
Gmork vůbec se neboj, jen hodně věcí co nesmím zveřejňovat
Fimi: Až bude hotovo, klidně pošlu, ale nesmíš to nikde zveřejňovat.
seneke: ono je v originále camarades, ale soudruhy jsem nechtěl použít. Na druhou stranu Michelová byla anarchistka, feministka, tak by soudruzi zase tolik nevadili, ještě uvidím.:)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Louise_Michelová
Gmork to vypadá vše moc pěkně, dej mi potom odkaz ať si to můžu přečíst
Fimi: Les voleurs d´Empires. Už jsem o této sérii mluvil s panem Vybíralem, taky se mu to líbí, ale má strach z koncové ceny knihy, stála by určitě přes tisícovku (355 stran). Tak si to vydám sám takhle. Každopádně považuji Zloděje za druhé nejlepší Dufauxovo dílo, hned po Mureně, vím o čem mluvím, přečetl jsem od něj všechno.
Příští rok si udělám další MDEK, zase historickou věc - Bylo jich deset (Ils étaient dix) od Erica Stalnera.

http://www.bedetheque.com/serie-69-BD-Voleurs-d-Empires.html

http://www.bedetheque.com/serie-20148-BD-Ils-etaient-dix-Stalner.html
Gmork: Tak jsem na to kouknul a nejsem si jist tou replikou "po boku našich kamarádů". Sedělo by tam spíš po boku našich přátel, zvláště v takovémhle proslovu.
Gmork a název?

Koukám že ten Drifter vychází hodně pomalu
Fimi: Na základě tvého dotazu.
seneke: Manga je sice fajn věc, ale já poslední dva měsíce žiju tímhle MDEKem, který si připravuji na vánoce. Musím ocenit, jak Dufaux do tohoto mysteriózního historického hororu zakomponoval skutečné postavy té doby, jako Pierre-Joseph Proudhon, Louise Michelová nebo Gustave Courbet, na jehož podnět byl roku 1871 stržen Vendomský sloup. A mnohé další. Lepší než kdejaká učebnice dějepisu. Bude to nádherná kniha. Nejlepší MDEK posledních let.:)

http://imgup.cz/images/2020/11/21/40.jpg
To zní pěkně a zajímavě. Zpracoval jsi to na základě mého dotazu nebo to byla náhoda?
Drifters

Drifters je výtvorem šíleného mozku Kouty Hirana, známého díky sérii Hellsing.
Začátek období Edo je prostředím krutých bojů o vládu nad Japonskem. Jedné z těchto bitev (slavná bitva u Sekigahary) se za klan Shimazu účastní Shimazu Toyohisa. Proklán šípy odežene nepřátelské vojáky a snaží se beznadějně přivolat pomoc, než zemře. Jenže umírání se nekoná a Toyohisa se objeví v tajemné místnosti plné různých bran a hlavně stolu, u kterého sedí tajemný brýlatý muž kouřící cigarety. Ten ho bez pardonu strčí do jedné z bran a náš samurajský protagonista skončí v jemu neznámém fantasy světě, ve kterém rasistické lidské císařství (zakladatel byl nějakej prcek, co mluvil o nadřazenosti ras a životním prostoru) tyranizuje nelidské rasy, elfy trpaslíky atd. Toyohisa rychle zjistí, že není jediný, kdo dorazil z našeho světa a potkává se zde s Odou Nobunagou (pokusil se sjednotit Japonsko, ale pak mu do toho vlezli nějací mniši) a Nasu Suketaka Yoichi (slavný lučištník z období Genpei). Tři slavný dobyvatelé a zlé císařství, které můžou rozpárat, to je splněný sen. Naše trojice tak naverbuje místní obyvatelstvo a rozhodne si pro sebe ukrojit pořádný kus světa.

Mezitím se na druhém konci světa zformovala obří armáda zrůd (skřeti, koboldi apod.) vedená skupinou zvanou Ends, v jejímž čele je tajemný Černý král. Ends, podobně jako Drifterové, se skládají ze slavných historických osobností. Jenže na rozdíl od nich chtějí Ends kompletní genocidu lidské rasy za všechno co jim provedli. Najdete mezi nimi i spoustu známých lidí, Johanka z Arku, Rasputin, Anastázie Nikolajevna (dcera cara Mikuláše II.) a další. Sám Černý král je také zajímavou postavou. Probodnuté dlaně, schopnost léčit a množit jídlo a navíc jeho zdůvodnění pro vedení záporáků. Kdysi totiž býval mesiáš lidí, ale potom, co mu udělali, se rozhodl být mesiáš monster.

Zkráceně řečeno, celá série je obří rubačka s historickými postavami zasazená do prostředí Tolkienovského fantasy světa. Manga stále vychází a na finále (Hirano je legendární flákač) si ještě počkáme.
Zároveň připojuji odkaz na znělku k anime, abyste si udělali představu. A protože jsem štědrý, tak tady máte i seznam všech historických postac , které se v té znělce objevují: Samuraj je již zmíněný Shimazu Toyohisa, jednooký muž v plamenech je Oda Nobunaga, lučišník je Nasu Yoichi, chlap stojící vedle té prsatice je astrolog Abe no Seimei, šíblá krátkovlasá ženština s plamenem je Johanka z Arku, skupina pózujících svalovců je Svatý oddíl Thébané (bojovali s otcem Alexandra Velikého), vpravo v té „trojici čarodějnic“ je alchymista Saint-Germain, pilot je Naoshi Kanno, vlevo je Scipio Afrikanus a vpravo je Hanibal, dvojice kovbojů je Butch Cassidy a Sundance Kid, admirál je Tamon Yamaguchi, samuraj obklopený duchy je nechvalně proslulý Tóshizo Hijikata (člen tajné policie Shinsengumi) a poslední skupina (zleva doprava), Rasputin, Akechi Mistuhide (zrádce Nobunagy), Černý král, již zmíněná Johanka, svalovec je Gilles de Rais (známý jako Modrovous) a Anastázie Nikolajevna.
odkaz na znělku:
http://www.youtube.com/watch?v=cXabZ_-QPb0&ab_channel=Toyohisa
Také se přidám se zkušenostmi, jak se dostat (občas trochu kostrbatě) k vytoužené manze. Na úvod nejprve předešlu, že půjde výhradně o mangu ve fyzické, tedy tištěné, podobě, neb mé zkušenosti s digitálem jsou ... ne zrovna dobré (diplomaticky řečeno), a to především mangu v anglickém jazyce. A pak také také zmíním, že se nejedná o reklamu níže zmíněných obchodníků/prodejců :)
Některé zdroje mangy již v příspěvku níže zmínil seneke, já je pro jistotu zopakuji a uvedu pár postřehů:

1) Bookdepository - jeden z nejlepších velkých online obchodů. Výhodou je především dostupnost a cena - naházíte do košíku, zaplatíte a můžete se doma těšit na balíček. Další výhodou je, že neplatíte poštovné (tedy ne přímo). Pro mě podstatnou nevýhodou je, že dostupné jsou často jen aktuální (+/- pár let zpátky) booky, však čest výjimkám. Občas v sériích chybí některé díly. A (poslední dobou) nepříjemný nešvar u starších sérií, kdy si koupíte první díl (abyste se rozhodli), přičemž vidíte, že i další jsou dostupné a poté, co vám přijde, zjistíte, že už dostupné nejsou (všechny nebo jen některé).
2) Amazon - online obchod se vším všudy. Oproti dřívějšku mi přijde, že sortiment knih (obecně) šel hodně do pozadí.
3) Megaknihy - online/offline obchod, který má překvapivě spoustu cizojazyčné mangy (EN, DE, FR, SP), jejíž vyhledávání spolehlivě zabíjí systém vyhledávání na jejich stránkách. Na druhou stranu, dají se zde sehnat zajímavé věci za zajímavé ceny.
4) Megabooks - online/offline obchod se zahraniční (to je důležité!) literaturou. Tady se sluší zmínit jednu zajímavost, na kterou jsem narazila - pokud daná kniha vyšla fyzicky (*to je taky důležité!) a je stále někde na trhu (třeba i mimo všelijaká knihkupectví), je hodně velká pravděpodobnost, že ji k vám dokáží dostat, když o ni projevíte zájem. A za rozumnou cenu. Systém vyhledávání mangy na jejich stránkách je však ... zvláštní (a já mu na chuť nepřišla).
5) Ebay - i na tomto tržišti lze mangu pořídit a nemusí to být zrovna z druhé ruky.

* toto jsem zmínila záměrně, protože v minulosti s tímhle byli na štíru jak VIZ media, tak Tokyopop. A třeba bookdepository, ale i jiní prodejci, klidně propagovali nové booky populární série ... které pak nakonec nebyly vydány (a série šla do kytek). VIZ má díky tomu u mě podřadně tlustý škraloup. Takže pokud se chcete pustit do nějakých starších delších sérií, ověřte si, že jsou kompletní a díly, které sháníte – obvykle ty "poslední" – jsou skutečně poslední a fyzicky vyšly (než se pustíte do jejich lovu).
robur31: Přesně kvůli tomuhle tyhle věci píšu. Člověk se pak dozví něco novýho. Díky za info.
Před lety mívali original Mangu v Japa foods v Dejvicích. Prodej fungoval formou antikvariátu a ceny nebyly drahé. Bral jsem tam holce dětskou knihu Cesty do fantazie a nějakou Mangu na výstřižky do deníčku. Jak to je však dnes, to bohužel netuším. Dlouho jsem tam nebyl.
seneke: Hele, já už mám vlastně své rozečtené série (a je jich dost), takže ani teď nic nového objevovat nechci, i tak mám té manga četby nad hlavu. Ale samozřejmě, kdyby začal vycházet nějaký nový Urasawa, tak na něj hned naskočím. Taky mě baví one-shoty od Waneka, typu Hlasy z odlehlé hvězdy, Lži bohů apod. Tam se mi taky často trefí do vkusu. Moje momentálně nejoblíbenější série jsou 20th Century Boys.
Gmork: Já věděl, že se chytíš. Doufám, že zase rozjedeš svoji rubriku Jakou mangu? na Kocogelu.
Mangu čtu poslední dobou hodně, v podstatě pouze v polštině, kterou mám za takovou kostrbatější češtinu. Tak krátce představím manga scénu u našich severních sousedů. Je obrovská, nyní tam vychází přes 350 manga knih ročně, což už je jedna manga denně, což má ale i své nevýhody, protože v tak drsné konkurenci se prosadí jen ti nejlepší. Taky už tam několik manga nakladatelství zkrachovalo. Nyní je tam na trhu šest vydavatelství - Waneko, Studio JG, Kotori, Hanami, JPF - Japonica Polonica Fantastica a Dango. Některé chrlí mangu jak Baťa cvičky - Waneko, Studio JG se více zaměřuje na seinen žánr, Hanami zase vydává v pomalém tempu 20th Century Boys a Vinland, Dango zase yaoi a yuri. Nutno taky zmínit i kvalitu tamních knížek, hodně z nich vychází ve velkém formátu, některé série dokonce v HC vázané a s přebalem. Ceny se většinou pohybují přes 100,- kč za knížku. Musím přiznat, že už jsem tou polštinou trochu deformovaný, zkusil jsem třeba naskočit na český Neverland, ale nesedlo mi to a vrátil jsem se (stejně jako u Thorgala) k polským vydáním. Možná mi vadí ta přemíra počešťování, Poláci přeci jen hodně věcí nechávají v původním stavu. Takže jo, díky Polákům jsem před třemi lety objevil mangu, v angličtině bych to byl líný číst a v ČR toho pro moc nevychází.

http://imgup.cz/images/2018/08/06/komiks04.jpg

...a ceny v nichž se +- polská manga pohybuje.
http://imgup.cz/images/2020/08/01/faktura.jpg

http://www.gildia.pl/manga
Kde koupit mangu
Zlaté pravidlo praví: „Pokud to existuje, tak o tom Japonci udělali komiks.“ Sehnat nějaké počteníčko ze země vycházejícího slunce je dnes jednodušší než dřív, ať už legálně či ne (autorova poznámka? To jak si vy, čtenáři, sehnáváte svoje čtivo je mezi Vámi a tím fousatým chlápkem nahoře). V dnešní době si můžete vybírat a vskutku záleží jenom na vašich jazykových a finančních schopnostech.
Pokud Vám nestačí česky přeložená manga a umíte anglicky, tak je pro Vás nejlepší zdroj Bookdepository. Pak je tu samozřejmě Amazon. hele, počítám, že víte, jak se nakupuje přes internet, takže to moc rozepisovat nebudu.
V případě digitálu nedostatkem také trpět nebudete. Vybírat můžete mezi Comixology a Amazon Kindle. V obou případech máte výhodu, že se můžete podívat na ukázku a rozhodnout se podle toho. Dále je tu BookWalker, což je přímo japonský obchod, jednoho z vydavatelů (Kodansha). Pokud jste s penězmi na štíru tak doporučuji aplikaci MangaPlus pro tablety. Manga Plus je aplikace od Shonen Jumpu (Naruto, Bleach, Claymore apod.) je zadarmo a legální a funguje bez problému.
Pokud chcete mangu v japonštině (tak nějaký těžko sehnatelný anime merch) tak zkuste obchod Mandarake. Ze zvědavosti jsem se číhnul a nabízejí komiksy od Marvelu a DC v japonštině, takže pokud Vás ty japonský obrázky netáhnou, tak můžete studovat Moon Knighta v japonštině.
Možností je vskutku mnoho a tohle je jenom drobný výčet těch nejprofláklejších možností.
Dneska je to poněkud slabší, jelikož se příště číhneme na jednu obsáhlejší klasiku.
Cells at work

Téma lidského těla zaujalo už mnoho autorů a autorek. Jedním z posledních je Akane Shimizu stojící za mangou Hataraku Saibou (v anglickém překladu Cells at Work).
Příběh se zaměřuje na dva protagonisty, Červenou krvinku (Erytrocyt) a Bílou krvinku (Neutrofil) skrz jejich pohled poznáváme taje lidského těla. Prakticky se jedná o několikadílné epizody skládající se z následujícího: Erytrocyt jde dodat kyslík a ztratí se, ta část těla je infikována virem či bakterií (v této manze znázorněné jako nelidsky vypadající obluda), a ten je potom vykuchán Neutrofilem. Ne, to není překlep, všechny neutrofilní granulocyty (základní bílé krvinky) mají pár nožů, kterými nepřátelský bacil vykuchají. Celé je to o to vtipnější, jelikož neutrofilové jsou celí kompletně bílí, takže máte klaďase, který je v skoro každé kapitole od hlavy k patě zadělaný krví.

Série si rychle získala na popularitě a tak najdete hromadu spin-offů věnujících se věcem, co se do té původní nevešly. Mangu v anglické verzi vydává Kodansha Comics a neustále vychází nové díly. Budu upřímný, tyhle epizodní série se blbě popisují, takže připojuji odkaz na znělku k anime, abyste si udělali lepší představu.:
http://www.youtube.com/watch?v=QYfdanAahVI&ab_channel=WakanimDE
Lenny: Tak určitě do toho, konec si myslím úplně překopává celou mytologii o vzniku Marvelu a zapracovává do toho úplně všechno.
Spacecore: Vidíš, to bych si už mohl dočíst. Mám za sebou tuším 2 booky (víc toho tehdy nebylo) a hodně bavily. Jediná sérka, co trochu víc vysvětlovala Multivers po Secret Wars.
Můj FB post o čtení Ultimates 2 (spoilery):

Dovolím si, rozepsat se sem o dalším skvělém komiksu, co jsem četl! Po minulém Hickmanově runu zemřel Marvelovský mutlivesmír a byl znovustvořen, ovšem jinak (s názvem All-New All-Different). Marvel tak spustil nové série s hrdiny v nových kabátcích a mezi nimi odstartovala výtečná Ultimates 2 (a posléze pokračování Ultimates2 jakože na druhou), což je série těžící právě z restartu multivesmíru jako takového, protože se to tam kosmickými entitami a multientitami jen hemží a to já na komiksech miluju nejvíc! Čím víc OP, tím víc bludišťáků.
Ultimates je tým složen z Ms. Marvel, Black Panthera, Blue Marvela, Spectrum a Ms. Americy. Je to v podstatě tým složen z menšin, jediná bílá je Carol Denversová. Což je super, takový tým tu dlouho nebyl a krom toho, že jsou barevní, tak jsou i extrémně silní. Většinu toho týmu jsem vůbec před čtením neznal, jsou to nějaké vedlejší postavy z jiných vesmírů, co se v primárním vesmíru sešli po událostech v Secret Wars, o kterých jsem právě minule psal. Každopádně jim to spolu funguje a jsou nadupaní.
Jejich náplní práce jsou „nemožné“ skutky, zkrátka chtějí řešit problémy kosmických proporcí dříve, než se stanou problémy. Jejich prvním úkolem tedy je to, že vyhledají Galactuse, požírače planet. Díky vědeckému přístupu se jim podaří přeměnit ho do jeho původně předpokladané a zcela opačné formy, do Galactuse Lifebringera. Čili Galactus dostane nový zlatý gear, nový superschopnosti a tak nějak povýší, upgraduje se a začne dělat to, co bylo jeho původním záměrem – vytvářet na planetách život místo toho, aby ho požíral.
Tím paralelně k supertýmu Ultiamates startuje rozsáhlý kosmický příběh v čele s Galactusem, zahrnující i samotné Ultimates, kteří ale souběžně řeší spíš pozemské (a ne tak zajímavé, ale stále dobré) záležitosti. Celá zápletka totiž spočívá ve skutečnosti v tom, že Galactus a Ultimates zjistí, že kdosi (cosi), jakýsi žalářník spoutal Eternity. Multieternity. Eternity je jedna z nemocnějších bytostí v Marvelu a je to avatar samotného multivesmíru, neboli prostoru dejme tomu. Celý vesmír, ve kterém se odehrávají příběhy Marvelu, je jakoby „tělem“ Eternity a více Eternit dává dohromady jednu velkou. A tu někdo spoutal do řetězů a ta trpí. Takže je očividné, že se jedná o velkého protivníka a my ještě nevíme o koho!
Hrdinové se to tedy vydávají zjistit. Primárně teda Galactus, který je pověřen tímto úkolem a do cesty se mu staví Master Order a Lord Chaos, kterým se nelíbí, že Galactus už nepožírá planety, ale buduje je, což narušuje přirozený balanc věcí. Zaútočí tedy na Galactuse a ten jim dá řádně do huby. Což by bylo v předchozím (sedmém) multivesmíru Marvelu nemyslitelné. Galactus platí za nejmocnější postavy panteonu, ale vždy byl pod Chaosem a Řádem. Souboje abstraktních entit jsou spíše teda metaforickým soubojem konceptů, než jako takovým, ale o pěsti není nouze i v abstraktní rovině. Každopádně Lord Chaos a Master Order nabonzují Galactuse Living Tribunalovi, ten se rozhodne Galactuse nesoudit a nechat ho žít jeho novým životem s tím, že jsou novým vesmírem a jako takový si zasluhuje nový řád.
A odtud se začínají dít věci! Abstraktní entity spolu válčí, přeměňuje se hierarchie Marvelu, entity se mísí a upgradují do nových a celé to má takový nabouchaný až trochu manga styl. Je to epické až na půdu. Objevují se Celestialové a Never-Queen, mocná královna toho, co není, ale mohlo by být. Molecule Man coby tvůrce nového vesmíru nesmí chybět. Je to fakt úlet. Pokud chcete vidět, jak si obstojí lidé ve světě mocných entit, nebo jak se spolu perou vesmíry, pak je to přesně to pravé ořechové!
Celé to píše Al Ewing, který nešetří nápady a dovoluje si rozjet neuvěřitelný spektákl s nejmocnějšími entitami Marvelu, zamávat s mytologií a vytvořit úplně novou. K tomu ale bohatě ukazuje, že zvládá i lidskou úroveň, kdy chemie týmu funguje na jedničku a samotným Ultimates nechybí parádní scény a nářezové akce. Vybavuje se mi například scéna, kdy se dvě postavy propojí v jednu, aby zesílili, nebo například výborný „souboj myšlenek“.
Ewinga jsem do této doby neznal, ale všude je vychvalován do nebes, hlavně teda za jeho sérii „Immortal Hulk“ na kterou se taky chystám. Každopádně je to řízek, píše dobře! Kreslíři jsou tu v pohodě, někdy ale opravdu žabaři. Při scénách v abstraktních světech divná kresba funguje, ale jak dojde na postavy a kreslí to nějaký ponocný, tak to ztrácí na kvalitě. Jediné, co bych sérii vytkl je to, že na relativně malém prostoru nějakých 22 čísel se dost prostoru věnuje probíhajícícm Marvelovským eventům jako Civil War II a Secret Empire, který mě fakt netankujou, nečetl jsem to kvůli nim. Ale to je jako výtka vyloženě na něco, co se v komiksech děje naprosto pořád, všechny série jsou navzájem propojené a nejde tomu uniknout. Jinak vynikající komiks!
Fimi: Však to nevadí, už máš z toho nějaký dojem po prvních pár dílech, tak proč ho nesdílet s ostatníma :)