Fimi: Zkoukni těch pár trubkových prohlížeček, abys viděl jak to vypadá, ale už jen pro tu kresbu to za ty prachy stojí. A příběh je fakt poctivá práce.
Fimi: ne, není to shounen. Je to prostě Miyazaki. Viděl jsi Naušiku (film)? Film je jen část té mangy. Když tak si mangu virtuálně prohlédni na trubce, abys získal představu. Je to ... environmentální epos se spoustou zajímavých a zajímavě podaných témat a otázek, nad kterými se dá během čtení přemýšlet (než je autor objasní - a nebo taky ne!) a které dávají příběhu docela fajn atmosféru (to mi asi na téhle manze vyhovovalo nejvíce).
Fimi: Jdi, tady se to dá pořídit dokonce levněji než v cizině a fakt to za ty peníze stojí. Ten deluxe komplet je ... parádní. Já si k tomu koupila ještě ty Watercolor Impressions, to je taky ... žůžo :D
Nausicaä of the Valley of the Wind (v originále Kaze no Tani no Naushika) Kresba a scénář: Hayao Miyazaki, Celková délka: 59 kapitol v 7 souborných vydáních, Publikace: 1982 (1. kapitola) až 1994 (59. kapitola)
Nausicaä of the Valley of the Wind (Naušika z Větrného údolí) je rozsáhlá manga z postapokalyptické budoucnosti, v níž lidstvo přežívá v nevelkých oblastech dosud nezasažených zvláštním ekosystémem zvaným Sea of Corruption, toxickým pralesem, který je vůči lidstvu zdánlivě velmi nepřátelský. Lidé žijící v královstvích využívají zbytky technologií z minulosti, svádí o ně války a do jedné takové je vtažena i hlavní hrdinka – princezna Naušika. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o stokrát ohrané postapo téma, ale jakmile se do mangy začtete, zjistíte, že Hayao Miyazaki rozehrál partii plnou politických intrik, environmentalismu, bizarních životních forem (mutantů), mytologie a dalších ingrediencí, která se valí vpřed jako jeden z mutantů – Ohmu – aby nakonec dospěla do trochu překvapivého finále. Pokud se tedy pro tuto mangu rozhodnete, čeká na vás cca 1100 stran výborně podaného a nakresleného příběhu.
Manga byla naposledy vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v roce 2012 jako komplet v podobě dvousvazkového vydání v nepřevrácené podobě bez překladu zvukových efektů, ve formátu B5(JIS) (jedná se tedy o velké knihy).
Bakuman
Tvůrčí dvojice Tsugumi Ohba (scénář) a Takeshi Obata (kresba) je známa i českým čtenářům prostřednictvím populárního Zápisníku smrti. V případě tohoto dílka se ale místo fantasy rozhodli zabrousit do něčeho jim bližšího, tvorby mangy.
Moritaka Mashiro je talentovaným kreslířem. Přesto ale neví, co chce v budoucnu dělat a tak svůj volný čas utápí v hraní videoher. Jednoho dne si ve škole zapomene sešit. To by zas tak velký problém nebyl, jenže v tom sešitě je kresbička jeho spolužačky Miho Azuki, do které je potají zamilovaný. Sešit najde jeho spolužák Akito Takagi. Ohromen kvalitou Mashirovy práce rozhodne se mu navrhnout jednu zajímavou nabídku. Dají se dohromady jako tvůrčí tým a budou spolu tvořit mangu. Mashiro ale nemá zájem a tak se Takagi rozhodne narafičit schůzku mezi Mashirem a Miho. Miho je totiž zamilovaná do Mashira. Oba zamilovaní si na místě odpřísáhnou, že se vezmou, až se splní jejich sny. A tak začínají osudy budoucí ikony komiksového nebe.
Jenže kariéra komiksového autora (obzvláště v Japonsku) není procházka růžovou zahradu a tak Takagiho s Mashirem čekají roky kruté dřiny.
Série čítá 20 svazků a lze si ji koupit ve speciálním krabicovém provedení.
Jop, to je ona, ale já si to chci pořídit od Poláků, přece jen to vyjde levněji a polština se mi čte pohodlněji. Ale koukal jsem, že v anglině se na příští rok plánuje Bažináč New 52, který bude mít 1160 stran, což už je trochu přehnané.:) http://www.gildia.pl/komiksy/440224-swamp-thing-by-scott-snyder
Fimi: Daniela Warrena Johnsona znám, ale myslím, že jsem od něj ještě nic nečetl. Casanovu taky ne, Sex criminals jsem četl první knihu, ale moc mě to nezaujalo. Od Image chci začít číst Coda a Isola + další díly Gideon Falls, to mě hodně baví. Taky si chci pořídit hororovou kolekci malovanou Bernie Wrightsonem a nové evropské věci jako Metronom, Hadí bůh, Zámek zvířat, Indická výprava. Z US komiksů se nejvíc těším na Deluxe edici Bažináče od Snydera. Z mangy netrpělivě čekám na Dívka v zemi prokletých 6, má vyjít příští týden. http://www.gildia.pl/komiksy/441740-potworna-kolekcja
seneke: A to ještě překládám a edituji komiksy a čtu kvanta beletrie:) Ale je fakt, že zase hodně věcí jde zcela mimo mne, třeba superhrdinský mainstream apod.
Na zajímavé věci si čas vždycky udělám.
U Made in Abyss jsem nedávno dočetl sedmou knihu a za tou roztomilou kresbou se skrývá dospělý příběh a skvěle vymyšlený fantasy svět. Rozhodně doporučuji.
V příštím balíčku bude určitě osmý díl. Z manga novinek chci vyzkoušet fantasy Velký strážce knihovny. http://imgup.cz/images/2020/03/02/komiksy04.jpg
A to není všecko. Ještě tam chybí Comixology a metrák digitálních komiksů z Humble Bundle apod., co jsem byl líný doplnit. Do důchodu by to teoreticky mělo vydržet.
U Dorohedoro můžu říct jenom jednu věc. Nevím, na jakých drogách autor jede, ale musí to být slušný zboží. Solidní magořina podobně, jako Chainsaw Man.
Fry já vím přesně jak to myslíš... Vem si že do toho sbírám ty Dark horse tři série v té kůži (Berserk, Hellsing a nově začal vycházet Blade of the immortal) já si teď koupil první díl Chainsaw mana, každej to chválí, je to nová série a prý neskutečný zábavný bizar, ale jen doufám že to zase nebude mít 100+1 dílů.
Grand Blue Dreaming
Iori Kitahara začíná první rok na univerzitě Izu. Navíc má výhodu, protože ve stejném městě bydlí jeho strýc vlastnící obchod s věcmi pro potápění. Je to splněný sen, krásný domek na pláži v poklidném městě a Iori tak očekává školní rok plný dobrodružství a dovádění se všemožnými krasavicemi.
Jenže je tu jeden drobounký droboulinký problém. Obchod strýčka je zároveň klubem potápěčů chlastajících první ligu a Iori se tak proti své vůli stane členem party, pro kterou je absint babský pití. Zrealizování jeho vysněných plánů se tak dosti zkomplikuje.
Kenji Inoue (scénář) a Kimitake Yoshioka (kresba) si pro čtenáře připravili geniální komediální dílko, u kterého se rozhodně nejde nesmát nahlas. Manga ještě není dokončená. Stále vycházejí nové díly.
Nakladatelství Baobab v těchto dnech vydává integrál komiksu Rabínův kocour. Cena 780,- za skoro 300 stran mi přijde v pohodě, čili jsem si komiks objednal.
Já už si to Googlil když jsem viděl tu slevu, zajímalo mě jak to vypadá... Pak mi bylo řečeno že je to prostě něco jako Bleach, další řežba natahovana na X dílů. Čili asi nic pro mě... Ovšem Dorohedoro mě pořád baví a objednal jsem si první díl Chainsaw mana, každej to adoruje... Za 200 Kč na zkoušku, když tak udam dál
Claymore
Být vesničanem v temném fantasy žánru rozhodně není žádný med. Krom typických radostí v podobě nemocí, banditů a buzerace od svého lenního pána se musíte potýkat i se všemožnými nelidskými zrůdami. Těmi jsou ve světě Claymore Yoma. Yoma milují lidské maso a co hůř, dokážou měnit svoji podobu. Můžou se skrývat jako vaši přátelé a či příbuzní a vy se to dozvíte teprve, až si na vás půjdou pochutnat.
Není ale důvod propadat panice. Existuje Organizace, jejíž válečnice za příslušný obnos vyřeší vaše monstrózní problémy. Jednou z těchto válečnic je i Clare, hlavní hrdinka této mangy. Skrze její pohled sleduje čtenář tento temný vyšinutý svět.
Claymore stvořil Norihiro Yagi. Manga je dokončená a čítá 27 svazků. V anglické verzi existuje i speciální krabicové vydání s kompletní sérií.
Fry: S těmi fanouškovskými překlady jsem měl nedávno problém. Měl jsem připravený text k jedné historické manze, ale vzhledem k tomu, že existuje jenom fanouškovský překlad (oficiální zapíchli po pár dílech), tak jsem ho strčil do šuplíku.
The Way of the House Husband
Nesmrtelný Tatsu patřil k nejslavnějším členům yakuzy a při pouhém vyslovení jeho jména se nepřátelské gangy začaly třást hrůzou. Jednoho dne ale zmizel neznámo kam. Povedlo se snad někomu roztřísknout tomu neřádovi lebku? Vůbec ne. Tatsu se rozhodl pro změnu povolání a dneska je z něj manžel v domácnosti podporující svoji drahou polovičku Miku. Život manžela v domácnosti ale není žádný med a Tatsu tak bude muset zapojit své instinkty vytrénované roky tvrdé práce pro svého předchozího zaměstnavatele.
Kousuke Oono čtenáři naservíroval delikátní porci komedie s protagonistou, pro kterého je vše včetně každodenních drobností, jakým je třeba nákup zeleniny ve slevě, záležitostí života a smrti. Oonova talentu si všimli i na Západě a tak se jeho manga může pyšnit Eisnerovou cenou.
Tak já si myslím že ze současné mangy ghúla nejvíce připomíná Jujutsu Kaizen, každopádně co se týká samotného ghúla, tak to nejlepší se děje až cca za půlkou (knihy 9, 10) a je to jedna z mála sérií, kde mi nevadí časové posuny v ději.