Fimi: Tak teď nevm o čem mluvíš ... souborné vydání Pána prstenů v komiksu myslím ani nevyšlo a pokud myslíš beletrii, tak i tak nemám, protože fantasy já moc nemusím :) raději sci-fi
Fimi: Sice nejsem rodič, ani nemám hypotéku, ale dokážu si to představit, protože student life taky není zrovna zadarmo a hlavně mi příjde, že na komiksy mám měsíc co měsíc stále méně času a tak se mi to jenom hromadí a hromadí :/
Fry no já jsem toho měl tolik, že jsem si stanovil priority a hromadu jsem toho prodal, hlavně pláštěky co mě nějak neoslovily, komiksy co se mi nelíbily a co vím, že si znovu nepřečtu, prodal jsem všechny kolosálky a UKK 2 a NHM 2 kde bylo 50 knih o hovně a 10 dobrých který si mohu dokoupit kdykoliv. DCKK si nejspíš nechám a už to doklepu...ted hodně kupuju věci v angličině který tu nevychází a ty mě oslovují víc a navíc jsem tak trochu i propadl manze, ale 90% té co bych chtěl nebo se snažím sbírat u nás nevychází, takže další starost....ovšem jde to těžko, hypotéka, dvě děti, barák, žena na mateřské, auto se sere.....čekám kdy mě seřve Draco že si stěžuju na nedostatek peněz :-D
Fimi: Já mám knihovny tak nějak po celém bytě :D, teď o víkendu budu doma, tak pokud nezapomenu, tak část můžu vyfotit :) a ohledně těch kompletů taky přemýšlím, že to jednou prodám ... nejlépe ale komplet 60ks.
Fry komplety mám akorát první ukk a DCKK..ukk 2 a NHM jsem prodal...v aj kupuju hodně možná aktuálně víc.nez v čj...ty jo tolik knih musíš mít, to bych chtěl vidět knihovnu
Hele a to máte nějak podložený od BBartu, ten často opakovaný možný mýtus, že se Sága dobře prodává? Protože ono usuzovat jen podle toho, že to někdo vydává ještě neznamená, že se to musí nutně prodat. Před časem jsem se bavil s p Buchalem (to ještě chodil na crwecon) a ptal jsem se ho proč vydává tolik omnibusů. Odpověď byla, některý jsou šity, ale práva jsem koupil jako bundle, tak to vydávám když už jsem za to zaplatil, navíc to chci mít srovnaný pěkně v knihovničce. Čili žádná extra prodejně orientovaná motivace a všichni víme, jak omnibusy dopadly (kdo neví - takřka bez výjimky ve slevách některé až za 90% ceny) Pravda je taková, že motivací k vydání knihy může být fakt hodně a optikou čtenáře nemáte absolutně šanci jí uhádnout pokud vám jí ze zákulisí někdo nesdělí...
Ale mezi Argem, Crwí a BB/artem jsou značné rozdíly. Crew jede čistě komiksové věci, Argo zjistilo, že k psané produkci může i trochu vydělat na komiksech a BB/art je stále ten masový vydavatel, který jede hlavně na kvantitu a čistě komerčně úspěšné tituly. Nebudu tady nikoho a nic obhajovat, jenom dodám fakt, že od Crwe kupuji cca polovinu jejich produkce, od Arga sem tam něco pokud mě to zaujme a od BB/artu skupuji ročně snad skoro vše, takže asi tak :)
Snad jediná série od Arga je Lady mechanika...máš pravdu. Kdyby fatale nebo upíra více propagovali možná by to bylo jinak. Na druhou stranu nechápu Ságu, že jim to vychází
Thurin: souhlas. Pokud je např. Argo schopno produkovat kupu nepláštěnkových komiksů, které těžko srovnávat s Fatale, Americkým upírem, Gothamem, ..., tak to nebude jen o nezájmu čtenářů. Je sice pravda, že v Argu to nejsou serie, ale jen samostatné knihy, ale podle frekvence jimi vydávaných komiksů bych si myslel, že jsou s prodejem komiksů spokojeni.
Crew dokázali že i věci jako mýty, mezi řádky nebo temná věž se prodává i když třeba mizerně ale nestopnou to...protože to také celkem propagují...ale bb art nepropaguje snad vůbec nic...hlavně že vydávají dvě série Harley...
Fimi:Moje zbožné přání je,aby Planetary
zkusila dovydat Crew.
Ale nevim,jak je to s právy a pochybuji,že by to Crew zkusila.
Ale zkusím se podívat po tom omnibusu,takže díky za tip:).
Franta: no právě, zrovna Planetary, naštěstí existuje celkem levný omnibus a to je nádhera. Fatale a Gotham central už ted nějak nevidím na dokončení, prostě v to nevěřím. Ságu snad dokončí asi je u nás oblíbený Vaughan více než Brubaker, jelikož jeho Y je hodně kladně brané a hlavně dokončené.
Louza: tak to souhlasím, nejlepší a hned takhle ze začátku že? já bych k tomu ještě přidal Skalpy i když ty už končí a pro mě osobně ještě srdcovka Mýty. Já jsem se třeba fakt divil, že BB art po zkušenostech z minulých let se vůbec pustili do něčeho jako je Fatale, když Planetary po dvou knihách zrušili
Fimi:Jo,je to zvláštní, Planetary mně mrzí nejvíc.
Taky furt doufám,že nakonec GC a Fatale nezaříznou,jestli jo,tak končim s nimi taky.
V jediném,co mám v plánu u nich začít je novej Punisher a konečně se pustím do Ságy.
Šel jsem koupit Fatale2 do CP v Palladiu a obcházel jsem to tam 2x, na místě, kde měli kdysi pěkně vyštosované jedničky bylo něco jiného, tak jsem se projistotu zeptal a ukázali mi šachovnicově vyskládané jedničky a dvojky hned vedle pultu vpravo - tam jak to směřuje k plakátům a spol. Tak jestli budete někdo hledat, tak ať nehledáte... Vcelku mě to mrzí, jedničku jsem koupil kvůli tomu, že mě to praštilo do očí (+ kvůli Brubakerovi), tohohle (byť na asi OK místě) si já prostě nevšiml...
je fakt zvláštní že se tu nechytily ani serie o max 4 knih, např Planetary. Nechápu to, vydají dvě knihy a pak konec...blbý dvě knih zbývají...no škoda no a Fatale jestli zaříznou tak už i já s nimi s končím, vlastně kromě Fatale, Gotham central a Ságy nevydávají nic zajímavého pro mě, ale ten nový Punisher od Aarona snad vyjde, má to snad jen čtyři knihy. Je opravdu záhadou že Crew tu vydává Mýty, Skalpy, Mezi řádky a jakž takž si to drží, CC vydávají zcela neznámé věci a vždycky si to drží a prodávají a zatím snad nic nezařízli. tak proč BB art...velká škoda
Ona je to podle mne hodně otázka celkového přístupu k marketingu. Typickým příkladem je právě Rebirth - BB/Art tu svou část vydává tak nějak bez jakékoliv propagace. Celkovou propagaci pak dělá jen Crew - ať už vůbec oznámení projektu, besedy např. na Světu knih a dalších akcích, oznamování vydání jednotlivých knih, .... Když vidite práci se čtenáři u Crwe, tak věřím, že u nich by s Fatale takový problém nebyl. Stejně tak bohužel bude skupina lidí, která po zkušenostech s jinými sériemi u BB/Artu s nákupem bude čekat na vydání alespoň několika prvních dílů. Čímž nechci tvrdit, že pláštěnky zbytek komiksového spektra nedrtí.
tak proč by si nějaký random návštěvník knihkupectví měl Fatale vůbec kupovat? Uvidět to neuvidí, protože to je v lepším případě zašité někde stranou od nežánrové beletrie, v horším případě zamklé v polici. Jméno mu nic neřekne, protože to nezná z kina ani z televize. Reklamu to nemá vesměs žádnou (respektive já o žádné nevím). To je prostě záležitost vyloženě lidí, kteří ví, po čem jdou.
Podle mě je trochu problém, že ty komiksy jsou všechny pospolu v jedné sekci knihkupectví - možná kdyby třeba pár kusů zrovna Fatale nebo Criminal dali i do police vedle kriminálek, tak by to zaujalo někoho, kdo se ke komiksovému regálu v knihkupectví jinak nikdy nepřiblíží. Jestli tu někdo ve velkém knihkupectví pracujete, tak s tím zkuste zaexperimentovat a dejte vědět, jak to dopadlo :)
Masy hltají pláštěnky protože to znají z kina... To s komiksama vůbec nemá co dělat. Že ten ajrnmén náhodou vychází z komiksu, to je taková spíš nehoda z níž celý ten komiksový trh tyje. Druhá věc je, že lidi jsou čím dál línější číst, případně na to mají čím dál méně času a ten komiks přece jen ještě zvládnou. Realita je bohužel taková, že komiksy, tedy to co já za ně považuji, třeba tu Fatale, jsou i na mamutím americkém trhu v podstatě okrajová záležitost a prodejnost sešitovek se řeší v řádech tisíců kusů. No a my jsme ještě pořád o několik řádů pod tím, takže je svým zůsobem docela zázrak, že vyšly aspoň ty dvě knihy :-)
Zvláštní je třeba výsledek dopadu přístupu Comics Centra, konkrétně na mě... Původně mě to nijak nebralo a ty velké bichle dodnes nekupuju, ale čím dál víc mám u nás nejraději jejich produkci. Cestou propagace si mě nakonec získali a dostali se do bodu, kdy mají čtenářskou základnu, která minimálně těch 500 kusů v pohodě zaplatí. A to i přesto že to jsou občas z mého pohledu děsivé kraviny (WB, TR). A co má BB/Art? Předpokládám, že ve valné většině pouze náhodné kupující a teď sběratele DC mainstreamu. Nic víc, nikde o jejich komiksech krom těchto stránek neslyším, snaha vymyslet nějakou novou cestu taky není vidět a už se nepíše rok 2010, kdy kralovali komiksovému trhu u nás (což pro ně byl později zřejmě polibek smrti). No prostě, nemá cenu rozjíždět cokoliv mimo DC v kooperaci s Crew a jediné co si nedokážu vysvětlit je úspěch Sagy, která se vzorci nákupu komiksů u BB vymyká a dokázala prorazit...
Killingjoke: To je fakt, sice jsem taky vášnivý sběratel pláštěnek, tak kvalitní kriminální, nebo noir sérií jen tak nepohrdnu. Jako já BB/artu tak nějak pořád věřím a doufám, že nakonec vyjde všechno co chci. S tou propagací je to ale fakt problém no, kluci by se měli víc snažit než jenom to, že dají první týden slevu pouze do CP :/
Masy hltají pláštěnky... Kam se podívám, do kteréhokoliv knihkupectví na netu, tak mezi komiksy vede DC Rebirth. To že je nás pár desítek, kteří si přečteme raději něco jiného je prostě málo. BB/Art = nulová propagace. Já na to až vyjde celá série nečekám a kupuju ihned jak komiks vyjde a to i v tom případě, že mám načteno v originálu a nic mě vlastně netlačí. Jenže pokud se teď zařízne Fatale nebo třeba Gotham Central (tam už jsem někde četl, že další díl se neplánuje) tak do budoucna končím s jakoukoliv novou sérii od BB i já a to se jich pořád ještě zastávám a držím jim palce (za dovydání 100 nábojů mají můj velký dík!!!). Tohle ale zkrátka nejde, nemá tady asi smysl rozjíždět nic nového, když trh sežere DC mainstream s tuctovými příběhy a čtenářům se nedokáže prodat ani kvalitní série o 4-5 dílech.
BB/art na svém FB profilu napsal, že první díl Fatale se zatím prodává špatně a i když mají třetí díl v plánu na příští rok, není o dovydání zatím rozhodnuto, takže kupujte!! Dneska vychází dvojka, tak to neberte na lehkou váhu, ať na kompletní vydání nemusìme čekat 11 let jak u 100 nábojů, nebo možná už nikdy jak u jiných sérií :'(
Karlito_69: Speciální edice se všemi třemi díly existuje, bohužel už je ale 6 let vyprodaná. To platí i pro normální vydání. Zkoušel jsem Amazon, Comixology a Book Depository.
Tormentr: Však tady nepíšu, že bych to nečekal :) Popravdě jsem to čekal od samého začátku co se řeklo, že se uvažuje o další sérii ke konci tohohle roku. Paradox trochu je, že jsem si letos v létě tuhle knihu pořídil v originále podepsanou autorem. Ale tak neva, alespoň to budu mít klasicky i v pevné vazbě :)
Pavlovský už něco naznačoval týden zpátky na jejich stránkách, takže se to dalo čekat, jen ne tak brzy :) A taky mě překvapilo, že to dělá BBart. No snad Crew po All Star Batmanovy taky nasadí něco nového do Rebirthu.
Draco: Drahá, komiks ani kniha obecně, stejně jako práce, není zajíc a nikam ti neuteče. Pokud třeba nevyhoříš nebo nevytopíš...fuj, klep, klep....a všechno má svůj čas (aký som můdrý), tak se mi teď stalo, že jsem se věnoval své oblíbené činnosti - přehraboval jsem se ne v trenkách, ale v knihovně, přesouval jsem a kompletoval k sobě tématické celky. Dočetl jsem totiž právě dvě Dickovky - Blade runnera a Eldritche a nějak jsem měl scifíčka rozházené, tak jsem to přerovnával a v ruce mi zůstal Flafík, kterého mám snad 10 let a jak jsem ho jednou kdysi otevřel bezdětný, tak mě vůbec nezaujal. No a teď jsem jen nahlédl na první strany a okamžitě mě pohltil, jak jsem viděl to Tatíííí, tak hned mi bylo jasné, že zrovna přišel na tuto knihu čas:) Při jednom jsem vyštrachal ČVUTix, který jsem taky dlouho přehlížel, ale vnitřně vím, že ho chcu přečíst. No takže abych to shrnul při pátku, nebeč, že nemáš kdy číst a škudli si jak křeček zásoby. Až budeš za třicet let shrbená vyschlá vyzobaná slunečnice a vyhryzaná kukuřice, tak oceníš tu nepřečtenou hromadu, co sis v mládí vytvořila:)
Bado: wow to jsou těžký devadesátky, diskuze na webu (ještě ke všemu na dva prokliky) :D kolik se tam jako čeká příspěvků? Tolik, aby to zaručilo jistotu vydání nějakého komiksu asi ne :)
Tak už sa rozbehlo aj diskuzne forum na stranke http://www.erbkomiks.cz/ Tak ak máte nejaké otázky alebo chcete zalobovať za nejaký frankofonní komiks, tak tam napíšte.