Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

DEmnoG: Jenom jedenáct :( Teď jsem to zkontrolovala.
"Mangovník" mě taky hodně pobavil, ale tam jsem to nechtěl kurvit blbejma kecama..... a napsat to sem mě nějak netrklo:)
... mne se mimochodem strasne libi ten vyraz "mangovnik" :)
vasek: Popsals to přesně - psát si při čtení komiksu na piják poznámky a grafy, to mi opravdu zážitek z komiksu neumocňuje. Dík za poradu. I za tu kolem "Světa bez jména" - tady jsi mě taky úspěšně oddilematizoval. Byl jsem na 2 nový český autorky zvědavej. Už nejsem. :---)
Woffce: to neva, já tě nepeskuju ;-)

Co se tejče tý agáthy, tak se ti do tocho nechce právem. Mám Vraždu Rogera A(tentononc) a nedokázal jsem to pořádně dočíst : nazval bych to skoro ultranuda. Tisíce bublin a dokonce špatně vyřešený přímý řeči a komentáře. Člověk se v tom skoro ztrácí. Jestli máš problém jako já - tj. že tě nabaví pamatovat si, že Thomas je tan pán ve žlutým saku a Quido je ten se slamákem. Že paní Pípová se liší od paní Zípové tím, že má ve vlasech stuhu (jména postav mě nabavěj ani ve filmu, se přiznám), ...v tom případě to teda fakt nedoporučuju. :) Ale jako uspávačka to funguje dobře.
Jestli se náhodou stane, že se mi to podaří dočíst, tak slibuju, že napíšu komentář :o)
Něco málo k Motáckým říjnovým novinkám:
"BOSENSKÝ PLACKOPES" - ukradeno z "A2": "...poslední rozsáhlejší prací Maxe Anderssona je Bosenský plackopes (2004, Bosnian Flat Dog), kde spolu s kreslířem Larsem Sjunnessonem převyprávěli autentické zážitky z balkánských konfliktů. Album vyšlo nejprve německy, záhy pak s úspěchem švédsky, francouzsky, anglicky a italsky."
"ZPÁTKY NA ZEM" - uloupeno z "Komiksária":
http://www.komiksarium.cz/?p=2452
Kapis: Naše dva "příspěvky" se teď čtou jak hóóódně ulítlý poudání dvou zhulenců - Mot to opravil... :---)
Kapis: No, jo, čéče - sem si ani nevšim´... Tak to Mot působí trochu nevyrovnaně: Nejdřív KONEC, pak ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, a najednou rovnou ediční plán na 90 let dopředu... To vypadá na nějakou hodně zlatou žílu nebo dalšího "Grossova strýčka", tydle velký voči... :---)
Woffce: No jo, ale nevím, jestli se toho dožijeme (viz. datum vydání Bosenský plackopsa :-D ) No dobrá nebuďme puntičkáři, je fajn, že to vyjde na komiksfest :-)
Já přemýšlím, že si Grandville pořídim v originále ..... páč tam to vyšlo ve většim "evropskym" formátu. viz např. první foto http://www.bryan-talbot.com/grandville/index.php
V pevné by měl být kus (možná i více, na netu to není 100% jisté;) i u Nerdů:
http://www.nerdi.cz/445-grandville-pevna-vazba.html
V pátek mě kolega v práci informoval, že u nich v Mladé Boleslavi v Globusu vyprodávají jednu komiksovou knihu. Podle popisu jsem poznal, že jde o titul Úžasný Spiderman - Prostorové obrázky, vydaný v loňském roce v neobvyklém lichoběžníkovém formátu na způsob jako leporelo. Dnes tam pro mě zakoupil poslední dostupný kus. Je možné, že je kniha prodávána i v jiných městech na provozovnách tohoto řetězce. Původní cena 499 Kč, nynější 199 Kč.
Kapis: Kupodivu nic moc artikl - asi to tehdy vyšlo óbrnákladem. Na Aukru (odkud to mám i já) se to pohybuje +- od 100,- do 200,-.
A čistě anketní otázka: Jakou si myslíte, že má tenhle sešit cenu? Nebo kolik byste za to dali?

http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=618
Zack: od daně jsou osvobozeny (mimo jiné) příjmy z prodeje movitých věcí (osobního majetku). Ono se to ani nedá nazvat přijem, když ti tím neroste majetek, ale pouze se mění forma.
Jeden z příspěvků na aukroforu:
"Teď jsem hovořil s úředníkem FÚ, který je pověřen přímo kontrolou a potvrdil mi, že se prodeje na Aukru sledují a pokud se jim zdá, že by se mohlo jednat o daňový únik, tak si tyto lidi pozvou a vše musí vysvětlit. Řekl mi, že pokud někdo rozprodává svou soukromou sbírku, nebo věci ze své domácnosti, půd , a které nebyly součástí nákupu a prodeje v nejbližší době, tak jde o věc movitou a je osvobozena od daně. Takže pokud někdo soustavně nakupuje na aukru a pak na aukru toto zboží prodá, tak je to na ŽL. Sběratelé mohou být v klidu, ale může se stát, že se to daňovému ůředníkovi nebude zdát, tak si vás předvolá a vy to vysvětlíte, že to není nákup a prodej, ale jen sběratelství a je to "

....ale kdybych se tu přestal dlouho ukazovat, tak jsem asi zavřenej a ty si hledej nového admina :-)
Zack: Ale nepovídej ;-) Akorát je to asi pro většinu lidí nová věc, že už šahají pracky finančáku až tam. Tak teď by měli prodejci na aukro srát a prodávat to normálně třeba přes Bazar tady na databázi, z tohoto zisku je nikdo usvědčit nemůže. Např:
Prodám (nejlépe Kapisovi):
Crew1 200
Aargh1 150
..... :-)
Kapis | 19:12:36 30.09.2009
To neni o pravomocich, proste vsechny penize, ktere kde jakkoliv dostanes a rika se jim tak nejak prijem, tak bys mel zdanit. Proto se tomu rika dan z prijmu :)

AZTeck | 20:14:13 30.09.2009
Pokud jim udelaji audit, tak se to rovna "poskytuji jim vsechny informace na ktere si FU vzpomene".
Kapis: FÚ má v každém případě dost velké pravomoci a i prodej v aukcích je pořád prodej za účelem zisku. Navíc u internetových aukcí je pro ty "taky podnikatele" velká nevýhoda v tom, že je všechno do podrobna zarchivované. Aukro v otázce poskytování údajů FÚ zarytě mlčí.
Co se týče toho komiks-prodejce, tak je samozřejmě otázkou, do jaké míry jde o podnikání (vzhledem k tomu o koho se jedná), nebo jenom malá domů.
AZTeck: No když se do tebe začne navážet státní instituce je to vždy opruz, nedej bože když ti chce pomáhat a chránit tě. Nevím ale, jak až moc bezhlavá v nákupech je zrovna tato slečna, která pouze "rozprodává šatník svůj a své rodiny" a má btw nějakých (774) komentářů - OMG to musela koupit ale plonkovních věcí. No....právníkem nejsem, nevím jaké pravomoci má "Úřad" v danění internetových aukcí, ale s jistým nadhledem se na aukro dá dívat jako na daňový ráj.
A copak tento uživatel: http://www.aukro.cz/show_user.php?uid=14160159 ??
Sběratelských oboru se to nejspíš netýká, ale těch zbývajících "nepodnikatelů" je tam celkem dost. Více se člověk dozví na tamním foru. Třeba http://www.aukro.cz/phorum/read.php?f=315&i=190372&t=190372
....a nebo si fakt jen došlápnou na ty, kteří z toho mají živnost - někteří "super prodejci" asi neprodávají jen zbytečné krámy po babiččině sestře;-) V tomto případě pak myslím, že je to v pořádku. Když už je v tomto kocourkově všechno třikrát zdaněno, tak ať je to rovným metrem.
AZTeck: to jako finančák?? Jakože tahat DPHáčko z každého prodeje?? Nebo snad Foglarův úřad, kdy za každý prodaný díl rychlošípáků bude muset prodejce i kupující odevzdat desátek....bolestného růžence;-)
No za pravděpodobnější pokládám první možnost a pak tak tuším, že to nepovede k ničemu jinému než, že se na to spousta prodejců vysere nebo si to promítne do ceny - tudíž důsledkem bude menší nabídka a vyšší ceny :/
Na Aukru teď začíná řádit FU. Myslím, že mnoho prodejců se bude brzo divit. Je krize tak se hledají zdroje kde se dá.
Draco nobilis | 14:07:44 29.09.2009
Tak technika je to legitimni a casem proverena, jen mi prijde strasne smesna u tehle comicsovych kseftu, kde navic ten vysledek musel byt minimalne z pocatku strasne nejisty.

Draco nobilis | 14:10:43 29.09.2009
To prave tezko rict.
Není se čemu divit ,kdyř komiksy sbírají manažeři ČEZU pro ně je 25.000.- Kč za čtiřlstek jako 10.-Kč....Oni šponují ceny na aukru...
Zack: Mám pocit, že právě sem ta většinová poulace těchto "sběratelů" nechodí. Jinak by za to ty prachy nedali, ne? Očividně to nejenže nejsou profesionálové, ale ani poučení laici.
DemnoG: Takže šupky dupky konat a co napsat určo vymyslíš... Ale chce to nastavit tu počáteční cenu, aby to vypadalo vážně :)
andre: Přesně tak nějak jsem to myslela. Nelhat, ale pravdu taky neříct.

Jinak s tím navyšováním cen na aukru. Chodila jsem s obchodníkem s teplou vodou a tohle přesně dělal na aukru u navijáků, autosprch, nárazníků, čehokoliv co prodával hodně kusů a chtěl vyšroubovat cenu. Dělají to tak všichni obchodníci, mají k dispozici víc účtů( a ponivač na aukru musí za každým stát reálná osoba, tak je shání u rodiny) a hrají hru sami se sebou...

P.S.- výhodně :)
Draco nobilis | 13:16:52 29.09.2009
Dobry plan, ktery trochu dostava na prdel tim, jak si ho dopresu rozmazla ve verejnym foru :)

andre | 13:47:01 29.09.2009
To co pises je sice proveditelny, ale vem si, ze to vyzaduje relativne nemale investice, protoze co si tak matne pamatuju (resp. me na to upozornil kdysi davno Turlogh), tak z kazdeho takoveho prodeje ma Aukro provizi. Coz u 20k neni tak malo. A o tom, jak nekdo takhle manipuluje s comicsovym trhem, by stalo natocit i film :)
Zack: no každýho nás tíží něco jiného, takže taky mluvíme trošku kolem sebe.

Jinak co se aukra týká, tak o tom už jsem kdysi psal, že mám pocit, že to nějakej "obchodník" prodá sám sobě (bráchovi, ženě,....) za nějakou úchylnou částku. Tím vytvoří na trhu určitou atmosféru, a pak až to někomu prodá za poloviční částku, tak ten člověk bude mít super pocit, že to koupil tak víhodně:) I když měsíc předtim byla cena desetinová;-)

Dn: no spíš tam nelži, ale něco v tom smyslu.
První vydání Asterixe vyšlo v roce 1961, stal se z něho nejslavnější evropský komiks, který ...... keci, ("osvěta")keci, keci,....... Zde nabízím první číslo Asterixe z roku 1961 ve výborném stavu.... ;-)
Mám to! Když tu jsou lidi, co si nechají na aukru namluvit, že crew2 je ona legendární crew(první dvě čísla), proč nedat Asterixe s tím, že je to onen legendární první(alespoň bych nebyla tak daleko od pravdy jako s tou crwí)? Počáteční cena deset tisíc, třeba by na to někdo skočil... Když ti naši sběratelé ještě nejsou vychovaní... A podtitulek byl byl třeba raritnější než čtyřlístek, legendární asterix v prvním vydání...
andre | 11:59:44 29.09.2009
Prave ze to v trznim prostredi je jen o trzni cene. Prumerna ceska mzda s tim nema co delat. Tu cenu samozrejme nedela poptavka lidi s prumernou ceskou mzdou. Je samozrejme, ze cena ceskych pivnich etiket bude na sberatelske burze v Zanzibaru vyssi nez na blesaku v Holesovicich. Ale o tom to cely sbirani je, ne?
Podle me jediny fakt zajimavy hledisko v kauze "Aukro" je asi nezjistitelna informace, kolik s trhem manipuluji spekulanti.
Zack: No nejni úplně ideální .... Ale mě nešlo o definici tržní ceny, ale spíš o to, poukázat na to chování u nás(co se cen týká). Který mi připadá dost nepřiměřený, třeba vůči průměrný český mzdě. Nemluvě o tom, kdyby si dal někdo tu práci vytvořit matematický vzorec, kde by se zohledňoval ten příjem, procento komiksářů v populaci atd. ...... :)
Cena dělá kvalitu - ne kvalita cenu "-)
andre | 07:43:46 29.09.2009
To je stejny srovnani jako ty slavny prepocky hodnoty comicsu podle pomeru cena/pocet stran :) Trzni cena je takova, jakou za urcitou vec je ochotny nekdo dat. Zes to nekde neco podobnyho koupil levneji je relevantni jak vakcina na tuberkulozu pri sedem zakalu.
DEmnoG: Já si to začala myslet taky, když jsem mrkla na ten odkaz od AZTecka. Já si to popravdě myslela od začátku, stačí mrknout na zadní stranu, kde jsou vypsané další díly. Jinak by ale bylo první vydání tím pádem onen zbídačelý kus druhý, tak na ten taky mrkni...

andre: Taky se někdy nestačím divit. Kupříkladu ta legendární crew nedávno na aukru :)

AZTeck: Velice děkuji.
to Draco nobilis: ja myslim, ze mas tu verzi 30-50euro, protoze na obalce "Pilote" neni. Doma se jeste mrknu:).
no ale takovému Asterixkovi verze bez písmenka z roku 1961 bych se nebránil najít na půdě;-)
Dn: nechodí, ale obchodují http://shop.ebay.de/i.html?LH_PrefLoc=2&_nkw=Ast%C3%A9rix+le+gaulois&_trkparms=65%253A12%257C66%253A2%257C39%253A1%257C72%253A2239&_dmpt=Belletristik&_trksid=p3286.c0.m14&_sop=3&_sc=1

Jinak u nás je ta cena taky tak vysoká, že lidi v těchto věcech neuměj ještě chodit a často jdou sumy do absurdna (nemluvě o spekulantech). Třeba první českej Hellboy v kůži je podle mého dost přemrštěnej. Já koupil první tisk, US limit. verzi, HC-slipcase (v šuplíčku) s podpisem za ani ne půlku co stojí česká. .............. Další věc je ta, že mi máme jenom ten čtyřlístek, ale frantíci toho maj víc, takže ta cena nebude taky tak žhavá, i když se jedná o Asterixe - takže tisíce eur, který bys mohla propít, bych nečekal:)
Draco nobilis: http://www.bedetheque.com/album-22940-BD-Asterix-le-gaulois.html - pokud je to tenhle, tak víc jak 1000 euro, ale pozor, je tam více verzí z roku 1961.
AZTeck: Francouzi jsou frankofilové, takže na ebay nechodí. Ano oboje zkoušela, ale našla nabídky jen na nová vydání za pár euro... Jinak je to Asterix, takže to má svou hodnotu... Potřebuju jen někoho, kdo mluví francouzsky a mohl by mi to nějak rozumněji vyhledat.
Draco nobilis: o cizokrajných raritách bohužel nemám v oblasti cen přehled. Zkoušela jsi Googla+eBay? Ono ve Francii vychází a vycházelo kvanta titulů, takže nejde dost dobře srovnávat sběratelskou zajímavost tady a tam. Ty největší nabídky u nás nejsou dle mého odhadu od sběratelů comicsů, ale od všeobecných sběratelů všeho zajimavého. Prostě je to pro ně taková rarita (retro móda), která to žene nahoru.
AZTeck: Dá se tedy říci mezi 500 a 1000 euro cca... A náklad byl 50000 kusů. No a co kdybych měla první vydání komiksu z roku 1961 v super stavu, navíc podobně sběratelsky zajímavého, ale v jiném státě... A ten komiks vyšel jen v 6000 kusech(alespoň myslím)... co ten by mohl stát?
Tak náklad jsem už našla, ale ta cena by mě stále zajímala. Mimochodem nevládnete někdo francouzštinou?
Nevíte někdo náhodou v kolika kusech byla vydávána první série čtyřlístku a za jakou cenu se prodávají první čísla? Díky