Srazy, cony, festivaly Upozorňování a oznamování akcí.

Tak já rozhodně jedu :-) A fakt tam nejedu kvůli hercům a cosplayerům.
Rozhodně nejdu, není tam nic zajímavého
No já už vůbec nejsem cílovka.
Nejdu - nejsem cilovka CCP a moc me jakekoli (mistni) cony nebrali.
Taky to jde mimo mě, ale příští měsíc určitě zavítám na Svět knihy.
Jde to mimo mě, ale letos zvažuju, jestli mi Aaron stojí za 2 tisíce.
(pokud to nebylo zjevny, nejdu, fuck ccp, ale sam citim, ze to je problem muj ne ccp ;)
Jen tak pro zajimavost: Kdo jdete? Kdo nejdete protoze to nevychazi casove? Kdo nejdete protoze citite, ze to neni akce pro vas?
Vybavujete si nekdo jake byli ceny za commissions na tom CCP? Mam pockt ze Janin chtel 5K?
Valon: Mňa volal len jeden na con a z rodinných dôvodov som musel odmietnuť :D
Aj tak, načo by som sa tam trepal, aby som dal jednému autogram :D
Co se mě týče, tak jsem už dávno radši zvolil karty s kamarádem v Brně než další PravdaCon. Na druhou stranu, kdyby Mahmuda oznámili dřív, tak tím přemluví aspoň mojí ženu a mohli mít o prodaný lístek víc. Ale to jim asi žíly fakt netrhá. A jako každý rok, budeme doma doufat, že tentokrát se snad konečně nic moc nepokazí a my se dokážeme konečně dostat na Thought Bubble, což je jediná akce o které dokážu říct, že je fakt pro komiksové fanoušky.
Nechci znít kousavě, ale podívejme se na to z pohledu českého čtenáře komiksů, kteří čtou jenom v češtině. A také z mého pohledu, jako člověka který chce podpisy, když už je tady ta možnost.
Jason Aaron = pecka, je známý vyšlo tu toho hodně a každý si od něj něco vybere. Jeho Thor, muži hněvu aj. jsou jistota na podpis.
BRIAN BOLLAND = méně známý, ale stále nakreslil známý Kameňák, Dredda a pár drobností. Ten kameňák deluxe edici jsem nakonec vzal z megaknih a překvapivě jsem jej včera vyzvednul.
ROB WILLIAMS = dělal nový sebevražedný oddíl, trochu batmana metalu a dva star wars magazíny. Takže ti kteří rebirth nečetli, jej v zásadě neznají. A já doufám, že doma najdu ty star wars magazíny ve schopném stavu do comic conu. :-D
R. M. GUÉRA = Skalpy s Aaronem je to pecka, některé ale tato série minula a v zásadě je taky jistým způsobem neznámý. Ale snad mi dorazí, ještě do příštího týdne goddamed na podpis.
FRANK CHO = jeho art mám hrozně moc rád a docela mne dost překvapilo, že od něj tady v zásadě nic nevyšlo, pokud odečteme komiksové komplety. Jediný je první díl Liberty meadows, kterou si většina lidí, včetně mne nejspíše nechá podepsat.
MAHMUD ASRAR = bez urážky do včerejšího dne jsem o něm neslyšel a jediné co u nás vyšlo jsou 2 Conani, takže pochybuji, že jako takový je znám pro běžné čtenáře.
Tímto samozřejmě nehejtím, ale bohužel je spousta z nich docela neznámá v našich končinách. Ale za mne je to nejlepší obsazení komiksových tvůrců, co tam bylo doposuď a osobně se velice na comic-con a výše uvedéné hosty těším.
Já mám pro něj nachystanou hromádku k podpisu už od loňského vídeňského conu, na který jsem se nakonec nedostal. A že to nevzbudilo ohlas? Ten tu nevzbudil ani Frank Cho. Já už se dávno ničemu nedivím. :-D
Jinak je docela zajímavé, že tam Aaron bude mít dva své kreslíře. Pro nás je super, že nám do knížek přibydou dva popdisy najednou :-)
Faster86: je to comicsovy kreslir na comiconu, samozrejme ze to zapadlo a nikoho to nezajima. Leda by mu bylo 13, mel modrou paruku a koukali mu gatky ze 'skolni uniformy'. Nebo hral 3 minuty v 16. serii 2. spinoffu nejaky sci-fi telenovely, to by si fandom trhal rodidla.
Ne, nejsem zahorkly, nevim vubec, co myslite!
Tak nějak mi přišlo že úplně zapadlo že má byt na CCp2023 Mahmud Asrar, což je celkem smutné, že to nebylo ještě nikde avizované jako trhák.
Draco: Zatím nikde, ale domlouvám si tam přednášku, takže se mi hodilo datum vědět :)
To hlásili už dávno, že Liberty Meadow byl průser.
Nevíte někdo, jestli bude letos Crwecon a případně kdy?
Letos bude v Praze na Comic-Conu Frank Cho. Vypadá to zase na pěkné autorské obsazení :-)
https://www.comiccon.cz/news/404/frank-cho-hostem-comicconu-prague-2023

Škoda, že od něj u nás nevyšlo nic reprezentativního. Jenom Liberty Meadows v broži, které se teda asi moc neprodává, i když je to skvělé, a potom vyšel v různých stánkových kompletech. Předpokládám, že Crew asi žádné překvapení nechystá, co?
Mně to přijde tak trochu jako na maloměstě, kde jsem se narodil a vyrostl. Je tam gympl a pořád všichni předstírají, že je výběrový, byť posledních pár let jsou rádi, když vůbec naplní třídu, protože to maloměsto pomalu, ale jistě vymírá. Naštěstí u té Muriel je zatím, kde brát a ta kvalita komiksů je dobrá, jenom mimo hranice toho výběru už nic nevyniká, takže člověku přijde, že tam skončilo všechno o čem mělo ten rok cenu mluvit a že to nebyla úplně těžká práce s výběrem. Ale zároveň jedním dechem dodávám, že třeba loňský rok byl pro mě taky takový nějaký unavený a přijde mi, že jsem sledoval míň než v předchozích letech, co se tu u nás děje (a když už jsem něco v rukou měl, tak to bylo spíš zklamání - Idea.Lid, Hon na Macbetha - a co bylo dobré, tak skončilo v nominacích).
MaF: Data bych musel vytáhnout, takže spíš dojem. A jasně, když se ohlédnu, tak na většině minulých ročníků se vždycky ukázal nějaký kousek mimo obvyklou bublinu (byť často jenom jednou v daném případě a vrátit se nevrátili). Ale na druhou stranu u většiny našich schopných lidí platí, že jenom, co něco udělají tak tam tak nějak automaticky jsou, protože jsou dobří a většinou udělají dobrou věc.
A k těm lepším věcem. Právěže ani nevznikají. A jestli ano, tak někd.e tak moc pod radarem, že o nich nikdo nic neví a o to smutnější to je. Za poslední roky si pamatuju, že mi tam chyběl tak max Matyáš Namai s 1984, ale jinak jsme prostě malý rybníček a dává to naprostý smysl. Ale proč potom vůbec tu cenu dělat, když dobrých věcí tu za rok vyjde tak max tolik, aby to tak akorát naplnilo ty hlavní kategorie? Bavil jsem se loni s Matysem loni přes fb, jestli by nestálo za to rozšířit počet nominací, když v té debatě zaznělo, že má cena pomáhat zvětšovat povědomí o komiksu. Ale když není z čeho brát, tak o co to rozšiřovat.
baatcha: Já jsem to vymezování myslel hlavně v tom článku. Jinak proti Muriel vcelku nic nemám. Z pohledu české tvorby si myslím, že funguje dobře.
baatcha: díky, že to zaznělo!
valon: to "když se tam hodně často v hlavních kategoriích točí ti stejní lidi" je nějak založené na datech nebo je to dojem?
resp. zeptám se jinak: máte pocit, že v českém komiksu vznikají lepší věci než ty nominované, které porota nějak systematicky nevidí?

(nehádám se! opravdu se ptám a upřímně mě to zajímá)
seneke, gwb: Já asi vůbec nechápu, jak může kdokoliv vnímat Ceny Muriel jako snobskou záležitost. Pokud člověk sleduje českou scénu, ví, co u nás vychází a koukne se na výsledky cen, pak mu musí být jasné, že Muriel oceňuje opravdu kvalitní české počiny. Pro mě bývá tradičně jen jakýmsi potvrzením kvality věcí, které díky svým pozitivům na české scéně během roku tak jako tak zarezonují.
Norri: Nepřijde mi, že by se Muriel vymezoval vůči čemukoliv, když letos cenu za přínos českému komiksu dostali ti největší producenti mainstreamu na českém trhu, kluci z Crwe. ;)
Jestě k tomu článku. Stěžuje si, že všichni chodí na Comic-Con a český komiks a Muriel nikoho nezajímá. A proto ty ceny vyhlásí den před Comic-Conem, v nějakém malém kině, místo aby to udělali se vší parádou na Conu. Jenomže to by se potom asi nemohli vymezovat proti zlému mainstereamu a Batmanovi.
Tohle tesat (nejen k Muriel): "staci kdyby vic lidi neco delalo a min jich mlelo pantem o tom, jak to ostatni delaj blbe."

K letosni Muriel byla pro me ovsem nejvice poucna diskuse na FB Mighy Boys (ktera uz tam zrejme neni), kde se Filip ptal, jestli maj neco do Muriel vubec prihlasit... a skoncilo to tak, ze MB tuhle kapitolu taky nakonec uzavreli jako nerelevantni. To povazuju za zajimavy stripek k onomu povzdechu na stale stejny tvare v zatuchlem a nudnem hobitine.
George Walker Bush: To sice jo, ale většina lidí si to před lety vylíčila jako Mandysovo snobské mávání ručičkou. Přičemž kdyby s organizátory Comic Conu spolupracoval, tak by o ty ceny mohl být větší zájem. Tak ten první con měli jenom nástěnku u vstupu, která byla lidem ukradená, protože ji prdli vedle mluvícího auta z Knight Ridera.
seneke: Mně přijde, že se ten článek snaží špatně zamaskovat jednoduchý povzdech: "český kvalitní komiks nikoho nezajímá, všichni chtějí hloupý mainstream", ale v podstatě je celkem pravdivej:) Nechápu, proč by se měl někdo urážet.
Baatcha: Jo, to bylo v době kdy jsem cokoliv okolo komiksu bral strašně vážně. Serious business, jak by řekli Angláni. Dneska už mám moc velkou depku, abych cokoliv okolo komiksu prožíval.
seneke: Tak nějak nechápu, proč by měl po tomhle článku kdokoliv přestat brát ceny Muriel vážně. Pokud teda tím důvodem není, že z nich na všechny strany necáká konzumní mainstream. ;)
valon, seneke: díky za odkaz, přečtu si
Michal Opitz: Tenhle článek. (Sorry, lepší verzi nemám.) Koukám, že Valon byl rychlejší.
Seneke: tak to už radšej na obálku Ivetku, keď jej bolo tak 20, to by sa dala použiť fotka aj bez retuše :D
Michal Opitz: Spíš o rozdělení na "nás" a "ty druhé".
Jestli bude fungovat link, tak tady: clanek
Seneke: staci kdyby vic lidi neco delalo a min jich mlelo pantem o tom, jak to ostatni delaj blbe.
seneke: To nevím o jaký článek od Mandyse šlo. Jakože proti Comic conu?
Zack: Hele, to by mě zajímalo, jak by se domácí comicsová scéna dala oživit. Kromě toho, že bychom na obálku každého komiksu plácli Draco jako u Aarghu.
Michal Opitz: Já přestal brát Muriel vážně potom článečku od Mandyse, když byl v Praze před covidem ten první Comic Con.

Jinak nebudu spokojený, dokud Norri neudělá vlastní sérii komiksových cen. Soutěž o Norriho vous zní zajímavějš, než nějaká Muriel.
Valon: mi prijde, ze to naopak dokonale symbolizuje, jak absolutne mrtva je domaci comicsova scena.
Takhle se dají hodnotit všechny kulturní ceny. Kdo je nejlepší se nedá nijak objektivně změřit jako např. ve sportu. Ale holt lidi chtějí soutěžit i v tomhle.
Já měl za to, že to existuje, aby si určitá skupina lidí pohonila ega. Ale stejně jsem rád, že tu nějaké ceny vůbec existují.
Sleduju to pravidelně každý rok, byť spíš až výsledky a záznam max zpětně na některé kategorie. Ale i jako člověk, co ho to zajímá, tak musím říct, že to po nějaké době ztratilo na přitažlivosti, když se tam hodně často v hlavních kategoriích točí ti stejní lidi a nejzajímavější je hlavně sledovat, když se tam mihne nějaké nové jméno.
Je pravda, že jsem po udělování Muriel nečetl v bulvárním tisku hodnocení účastníků módní policií :D
Tak ono to nezajímá ani většinu fandomu, mimo tvůrce 0:-)