* Připomínky a návrhy Vše o CDB, datech a systému.

Tady si toho asi vsimnete i bez ohlasovani, ale tak pro jistotu:
Tak jsme po letech (podle únavy materiálu tak 50ti) přijali mezi sebe nového admina. Pod mystickým nickem RadimNemec se skrývá nejen dlouholetý mecenáš, ale i sběratel, co nám bude pomáhat hlavně s úrodou z různých Sutnarek a Umprumek. Budiž mu databáze lehká.
Co by mě zajímalo:
- Důvody (ne)kupování limitek
- Vybalování sběratelek/limitek z folie :)
- Cenová hranice, za kterou je "běžný" komiks už nene (tady záleží, zda ti to bude vyplňovat místních TOP 20 sběratelů nebo běžný mudla)
- Segregování manga/západ (čtu jen X nebo Y nebo oboje)
Ja mam spis strach, ze to byla zdaleka nejrozumnejsi reakce :)
Hehe :)
Rád jsem “pomohl”, náčelníku.
(Ale třeba se objeví ještě někdo soudnej, nepodceňoval bych tady zdejší experty :)
soulbringer: ja kdyz vidim jak s tim blbuvzdornym zadanim ma problem i clovek, co pracuje s daty i lidma, tak se na nejaky vox populi radsi vykaslu :)
:)))
Já jsem zvídej člověk, pracuji s daty i lidma a snažím se je dávat do souvislostí - a myslím, že bych jim některý otázky uměl i prodat.
Jinak k anketě jsem se nedostal - sekl jsem se u toho autor/nakladatel a řekl si "tý jo, to by bylo super, mít i vhled od nich, nejen od lidí z CDB" ... takže ano, to zadání ke mně vůbec nedoputovalo :) Samozřejmě uznávám svou naivitu, ale prostor bych jim dal, byt se to bytostně netýká úplně dat, jež produkuje CDB a je mi úplně jasné, že polovina z těch otázek je totální NO GO :)
Ale abych odpověděl na původní zadání, tak asi jednoduchá zaklikávačka / vyplnňovačka:

- nejlepší titul, který jsem letos přečetl (top3 tituly případně) - otázka je jestli musel ten titul nutně vyjít letos (já bych to jako podmínku nedal)
- největší zklamání roku

Dvě jednoduchý otázky na blbuvzdornou anketu budou stačit ni?
Mě to přijde, jak já teď jsem nucen v robotě furt odklikávat nějaké zkurvené compliance pyčoviny, furt dokola, že si můžu prej vzít flašku vína, ale jak by mě chtěl náš obchodní partner vzít na oběd, tak to už je přes čáru, bo to není inkluzivní, je to úplatek a beztak to překračuje nějaké nové ISO:)))
Abychom nezakecali to puvodni zadani. Nebo jinak, komu prijde anketa jako uplna chujovina?
@vyplnovat? ja to precetl ke treti odrazce a koncim
Hehehehehe:) soulbringer, řekni mi, fakt si myslíš, že by se to chtělo někomu vyplňovat? A hlavně, jaký by asi z toho byl smysluplný výstup?
Tak jsem to prolitnul, nektery jsou dobry, ale vetsina je absolutne nepruchodna i na nakladatele. Finance, budouci plany apod. jsou uplne pase, oni tam jsou sice vsichni kamaradi, ale zas ne takovi, aby si hlasili cisla a ohlasovani je samozrejme moc dulezita vec na to, aby to bylo v nejakym nepodstatnym clanecku na webu pro par lidi.
Myslim, zes nepochopil zadani, ale dik :)
Na nakladatele:
- považují rok 2022 za lepší než ten ve 2021 - a v čem?
- Který titul, jež vyšel v roce 2022 v ČR, je v jejich očích nejlepším dílem z pohledu artu, příběhu, subjektivní preference... (nemusí být nutně jejich)?
- Který titul / tituly byl(y) z jejich stáje považuji za nejúspěšnější a proč?
- Který titul z jiného nakladatelství považují za mimořádně povedenou věc (rozuměj - přejí jim to / lehce závidějí, že jim konkurence ty práva vyfoukla)?
- O kterém nakladatelství si myslí, že se jim rok 2022 opravdu povedl?
- Jakou největší změnou prošlo dané nakladatelství?
- Pokud bych si od nich měl koupit pouze jednu jedinou věc, kterou připravují ve 2023, jaká by to byla?
- Které české tvůrce budou chtít ve 2023 podpořit a co s nimi chystaj?
- Plánují větší shift k digitálním vydání, nebo ještě v ČR nenazrála úplně doba (respektive, dokáži odhadnout rok, kdy se digitální vydání budou podílet na prodejích komisků z 50 %)?
- Plánují např. prodávat bundly - tedy, že bych si připlatil a měl daný titul jak v tištěné tak i v digitální verzi?
- Co se musí stát, aby komiksový trh v ČR rostl dvouciferným tempem?
- Máme si připravit v peněženkách větší sumy - jak moc se inflace a ceny papíru promítnou do roku 2023?
- čtou to tady vůbec a přijde jim tady něco inspirativní ... neměl by Zack tady pro nakladatele zřídit nové fórum "TOP LINE Přání a Stížností?" (které nebude řešit jejich call centrum / generický customer care, ale třeba jejich nejvyšší?)
...takhle namátkou jen zběžně pár věci...

(Ano, vím, Zacku - vyprovodím se sám)
Letos bych rad ke zprave o stavu comicsu v CR pridal (k autorum a nakladatelum) i nějaký ten názor ctenaru/sberatelu. Tzn. anketa. Na co byste rádi, aby se vás někdo zeptal, resp. na co byste rádi slyšeli názory ostatních?
Zack: Neskutečný, taková rychlost. Já děkuji.
Ahoj, jen drobnost, všiml jsem si že Matka (sběratelská varianta) se začala ve výpisech (aktuálně přidáno, sbírka, vyhledávání) objevovat 4x.
Report za 2022 bude urcite. Zanry, no, ja zas tech sranda grafu, co nerikaj vubec nic, moc delat nechci, protoze to pak shazuje ty hard data, ale napisu si to, uvidime.
@Zack: budes prosim aktualizovat grafy za rok 2022? Bylo by mozne tam pridat pohled pres zanry v danem roce? Je to super pohled!
Montiseus: resilo, pocitam s tim
Možná se to tu už řešilo, ale uvítal bych funkci, kde bych mohl zaškrtat pomocí např. checkboxů vlákna, která chci zobrazit na hlavní zdi fóra. To je něco, co bych fakt ocenil :D
To chystam. Jako report manzelkam. A mecenasi si to za krasnych 200czk/mesic muzou vypnout!
Možná by některé zajímala celková cena všech komiksů, které v uplynulém roce označili jako Mám… já to ale v rámci zachování mého duševního zdraví asi radši ani vědět nechci :D
kinak: Díky, díky, to jsou věci, se kterými si Zack určitě taky rád hraje... nám teď ale především jde o individuální statistiky, vaše jako uživatele, tj. jestli je něco, co by vás s ohlédnutím za váš uplynulý komiksový rok zajímalo.
jj, já jen jestli víš že existuje ten přehled jak je to teď, což víš
Vím ale není tam vývoj během času, což by bylo zajimave jak se to měnilo :)
kinak: pokud tě správně chápu, tak seznam komiksů, které má nebo chce nejvíc uživatelů, je zde: https://comicsdb.cz/comicsy-podle-sbirky
pridavam svou trosku do mlyna...
- vyvoj poctu uzivatelu po letech
- pocty aktivnich uzivatelu (dle logu)
- pocty "odumrelych" uzivatelu
- nejake prumerne pocty komiksu co maji uzivatele ve sbirkach
- co tam mame nejcasteji a jak se to vyviji mezi roky
- co treba nejcasteji chceme a jak se to vyviji mezi roky
- procentuelni vyjadreni poctu komiksu zde v db oproti nakladu (zajimavejsi asi jen u nizsich nakladu)
soulbringer: Super, to je přesně, co potřebujeme, celkem koresponduješ s mou představou.

Jen hrňte nápady, já to pak zkusím sesumírovat.
Zack: Luxus! Díky za iniciativu.

Asi bych uvítal nějaký hezký přehled, ve kterém by se mohlo objevit dvě sekce

ROK 2023 na CDB
- nově jsme zalistovali XXX titulů
- největší počet titulů vydalo vydavatelství XXX a bylo jich celkem XXX (případně druhé a třetí místo)
- v průměru (hodnocení nad nějaký treshold) nejlépe ohodontila komunita tituly od vydavatelství XXX
- titul s největším počtem (jekéhokoli) hodnocení
- titul s nejlepším možným hodnocením (nad nějaký rozumný treshold počtu hodnocení samozřejmě)
- titul s největším počtem diskuse / komentářů
- top titul(y), které se nejvíce vyhledávaly v roce

MŮJ ROK NA CDB - co se týče uživatelského rekapitulace, pak asi:
- celkový počet recenzí (pro grafomany třeba dodat i příspěvky), které jsem v daném roce napsal
- celkový počet hodnocení (ohvězdičkování)
- průměrná známka roku - průměrné hodnocení v daném roce u všech titulů, které jsem hodnotil
- TOP tituly - mých TOP deset titulů vs TOP deset titulů celé DB (průměr hodnocení všech uživatelů v daném roce)
- v tomhle roce jsem si na DB zapsal nově XXX titulů (počet titulů, které jsem v daném roce označil jako koupené a přečetné... sbírka se rozrostla o XXX)
- nejoblíbenější vydavatel (u nově zapsaných titulů poměr mezi vydavateli)
- Největší schodu v hodnocení mám s těmito třemi uživateli

Nemáš zač a vyprovodím se sám :)
Klidně číslíčka mám rád.
Rezidenti: Mam tu na stole interni navrh delat uzivatelske rekapitulace ala spotify/lastfm/yt, takovy ten prehled v cislech a grafech. Zajimalo by vas to? Nezajimalo? Obtezovalo? Pripadne jaky statistiky by vas zajimali?
Ptam se na to hlavne ted, protoze pokud chceme neco takovyho pristi rok mit, tak se bude muset cast dat zacit trackovat a samozrejme kazdy zapis do db neco stoji, tak bych nerad zatezoval trubky necim, co nikoho nezajima.
V podtitulu tohohle dílu Čtyřky z Baker Street by mělo být "Moran", ne "Morgan"
https://comicsdb.cz/comics/9669/ctyrka-z-baker-street-07-pripad-morgan
Podle toho odkazu to sem nepatri, ale nekdo to kupte, treba tam bude naklad a dalsi info.
Bonpar: v dalsi versi to zkusim dat mimo nahled (ono to najizdeni na mobilu je trochu pruda), v soucasny jsem koukal na nejaky easy fix a nic kvuli cemu bych nemusel jit do zakladniho templatu a prepisovat styly (do cehoz se uz poustet nebudu).
Když ve Chromu nastavím velikost písma na 'velké' (které u většiny webů potřebuju), nevidím počty komentářů v diskusi při najetí na obálku. obrázek Zvětšení stránky mám jinak 100 %. Co takhle dát ikonky a počty hodnocení, recenzí a komentářů pod sebe a ne vedle sebe?
Ano, v červnu 2022 se přeceňovalo, dávám do poznámky, dík za připomenutí
willis: To se patrně změnilo, v knihovně v systému máme původně uvedenou taky cenu 499,-.
Ivan Kucera: Šokantná chyba indeed. Opraveno.
Cena komiksu 1984 od Namaie je 599,- v databázi je 499,-, pokud tedy neudělali dotisk a cenu o stovku nevedli.
Obrovská, šokantná chyba! Tu: https://comicsdb.cz/comics/4868/ragemoor sa v obsahu uvádza "Stocker" (autor Draculu), ale samozrejme správne je Stoker. Ďakujem za opravu:-)
Denis: To jo, ale lepsi nez nevedet, ze zadna diskuze neprobehla.
Len potom keď si to chceš prečítať musíš hľadať v ktorej verzii to je. Ale asi to je len zvyk. Ok diki
To je zamer. V nahledu jsou pocty za vsechny varianty.
každá verzia Alias ma v náhlade 4x diskuze ale po rozkliknutí ma len ta Alias (limitně limitní edice) diskuziu. neviem či to je zámer alebo chyba.