@josekan55: Hm. Že já něco vytahoval. Týden se mi tam megaknihy nezobrazují a jen co to napíšu sem, do 15 minut naběhnou. Neříkej blbci, že něco nejde udělat, protože to udělá.
Vytvořil jsem pro ni dokonce samostatný článek v příslušné sekci, kde budu později také prezentovat výsledky. Abych sběratele trochu nalákal, tak respondenti mohou vyhrát nejnovější číslo. :)
Osobně jsem z řady Velké evropské komiksy nadšený, protože v ní vydanávané práce nejsou oproti originálu zmenšené. Zmenšení podle mě řadě prací z MDEK i Modré Crwe škodí, jejich výtvarná stránka nevyzní tak, jak by mohla.
Podporuje to i fakt, že mistrovská řada, pravděpodobně pod zátěží toho že už vychází řadu let, není vizuálně jednotná provedením ani barvou desek a na hřbetu není označená štítkem řady podobně jako VEK.
Uvítal bych tedy spíš lehkou úpravu a sjednocení MDEKu i s případným kratším intervalem v nových knihách než vznik další řady, která má nabídnou méně vytříbené příběhy, ale subjektivně se honosí vychytanějším provedením než řada s označením mistrovská.
@123peta: Fajn. Mně to právě přijde na podobné úrovni jako třeba Moucherot nebo Velký vezír a proto jsem se nad tím pozastavil, co se týče toho zařazení. Větší formát je fajn, ale v MDEKu jsou rozhodně věci, kde bych to ocenil víc.
Svým způsobem potom nechápu, proč prostě nerozšířit řadu MDEK a nevydávat ji častěji s tím, že by sdružovala evropské komiksy. Protože jak píše @Django, tak hranice mistrovský a nemistrovský komiks je velice ošemetná. Když třeba příběhy jedné postavy jsou v obou řadách.
Je vidět, že Donald měl úspěch. Z tohoto důvodu (plus za přimluvení několika jedinců) jsem se rozhodnul k další produkci článků o Disney komiksech. Tentokrát se nebudu omezovat jenom na Donalda. Šanci dostanou všichni od myšáka, po Goofyho, princezny, mangu, strýčka Skrblíka a i Daisy s Minnie dostanou prostor. Cíleně vynechám v Barkse s Rosou a půjdu po méně profláklejších autorech a titulech. A fanouškové Paperinika se bát nemusí, i na toho dojde.
Z technických důvodů ty články nebudu dávat do jednoho několikadenního bloku. Titulů je fakt šílené množství a rok denních Disney článků by dohnal k šílenství jak vás, tak i mě. Krom Disneyho samozřejmě pojedou i nedisneyovské články.
@Django:
To právě vysvětlovali tím že Azimut a podobné evropské věci co vyšly tak se moc neprodávali. Tak tomu zkusili udělat oficiální řadu podpořenou limitkou (která se samozřejmě prodá vždycky )
@Trip: A co by to mělo bejt? Já to pochopil tak že evropský komiks s pěknými obrázky, jinak si myslím že je to zbytečná edice, která je zaměřena na sběratele kteří koupi cokoliv. Sláina a další na pořadí, mohli vydat stejně jako Azimut mimo edici. Další otázka je jak posuzovat mistrovské dílo u komiksu :)
Devilek načal zaujímavú tému - MDEK vs VEK. Komiks "Zrádné tropy" nie je majstrovské dielo EU komisku, ale pritom dostal väčší formát ako MDEK a ešte aj limitovanú verziu. Takže budú VEK naozaj "iba" európske komiksy vo väčšom formáte?
@kinak: Popřípadě i u některých Fighting Fantasy je znovuhratelnost celkem velká. Např. Najdi S.M.R.T. od Steve Jacksona, kde si na začátku vyberete jednu ze 4 superschopností a celý gamebook je pak jiný (musíte najít v omezeném čase tajnou schuzku vůdce superzločinců a podle zvolené schopnosti jsou jiné stopy na jiných místech i finální schuzka je jinde. Za mě netradiční a dokonalý gamebook včetně "retro" comicsových ilustrací, které ke gamebooku sednou jak p**** na hrnec. Nebo z FF třeba ještě Komando Robotů, které má 3 konce a pro každý je gameplay taky rozdílný. To jen 2 příklady, které mě hned napadly
@jh666: Souhlasím. Některé epizody byly slabé, ale jiné zas naprosto parádní. Viděla jsem online tuhle druhou éru RTD popsanou jako "reheated nachos" a s tím bych asi souhlasila. Za mě to hodně držel samotný herec Ncuti Gatwa, hlavně ty díly s horším scénářem dokázal podle mě podržet na koukatelné úrovni.
@mearez: Nebylo to zdaleka tak dobré, jako původní éra Davise, nebo éra Moffatta, ale rozhodně se mi to líbilo víc, jak Chibnallova éra. Některé epizody byly opravdu fajn.
@kinak: Za mě osobně asi záleží na konkrétním gamebooku. Třeba Metal Heroes má dle mého vysokou replayabilitu, gamebooková série Legendární Království (zatím jsou venku dva díly) také, protože umožňuje hrát příběh nejen v rámci jedné knihy, ale rovnou i v rámci celé série - čím víc dílů, tím delší příběh. Stejně tak Drákula od Greena, který umožňuje hrát za čtyři postavy - tři kladné a potom i za Drákulu, takže má člověk možnost projít si příběh i z té "druhé" strany. Takový Rytíř Temného Slunce mi úplně vyrazil dech, protože to byl gamebook, ve kterém byly tajné místnosti, bonusové levely a spousty dalších věcí, které bych v knižní podobě fakt nečekal. ale pak jsou i takové, které tu replayabilitu až tak velkou nemají (jako třeba i ten zmiňovaný GrailQuest), takže opakované hraní je spíše o prozkoumávání nenavštívených odkazů, ale už nepřinášejí až tak moc nového v rámci příběhu, je to spíše o "opakovaném čtení" s trochou toho kostkoházení...
Když už jsme u toho, tak pro nezasvěceného - na kolik hraní vydrží jeden gamebook? Kdyz pojedu jednu knihu třeba popáté tak už to bude asi jen o tom kolik si clovek nahází kostkami nebo se pletu? Cekal bych ze v příběhu uz nic nového nebude. Docela mě to zaujalo, tak bych možná vyzkoušel…
@Johnny Sasaki: Za mě osobně povedené a "sběratelský komplet" na imagu vyjde na cenu jednoho standardního gamebooku (499,-; samostatně je teď mají taky v akci, ale imho je lepší vzít rovnou ten komplet ;-) A ne, nepracuju pro imago :-D :-D ). U Dagona byly místy trošičku problémy v plynulosti návaznosti textu (ale asi jen dvakrát, nebo třikrát jsem si toho všimnul) ale za mě jen drobná chybka na kráse. Plus (jak už jsem zmiňoval) je to fajn, když si člověk chce užít hraní jen na jedno odpoledne (protože je právě venku to správně nepřívětivé počasí), takže palec hore :-) A jinak myslím, že tykání je taky v pohodě ;-)
@Johnny Sasaki: Proti gustu :-) Já to mám rád přesně z těch důvodů, které se nelíbily - ilustrace a humor :-D Ale krásně to ilustruje fakt, že jsme každý jiný, a je super, že je tu pro každého nabídka :-) Jinak když už volím hororové gamebooky, tak mě láká spíše Cthulhu mytos. Pořídil jsem si z imaga Necronomicon Gamebook komplet který je za mě osobně fajn - ano, je krátký, ale zase občas člověku sedne jen nějaká ta hodinka, dvě, za kterou může odehrát celý příběh, navíc třetí díl Kadath funguje samostatně, stejně jako rozšíření pro předešlé dva sešity. A Dům na strážném vrchu je taky super.
@komiksfan: Já to mám podobně, o serii vím dlouho, ale ještě jsem se k ní nedostal vyzkoušet. ale čtu všude opěvné recenze, takže je to jen otázka času :)
@Shpeckk: GrailQuest jsem taky měl jenom 3 díly :D Je pecka to mít komplet. Já si to tehdy koupil kvůli žízni po dalších gameboocích a moc mě to nechytlo. Nelíbili se mi ilustrace a ten humor. Nemám nic proti humoru, ale proste jsem byl odkojený FF a LW, které jsou seriozní a nějak jsem se nedokázal přepnout do modu GrailQuestu. Každopádně gamebooky celkově jako žánr je prostě moje kreví skupina. Občas zkusím něco mimo moje oblíbené serie, ale většinou jsem zklamaný (viz. Klinika smrti - pokud vás zajímá můj názor, tak si můžete přečíst moji recenzi na gamebook na Imagu - aktuálně jim nějak nefungují webové stránky, tak nemůžu poslat odkaz. Za mě s tím gamebookem je špatně úplně všechno)
Ninadel: U Intolerance čekám, až na to budu mít specifickou náladu, chci si to dát najednou a na tenhle film se musí člověk trochu připravit. Janu z Arku už jsem viděl a hodně dobrý, ale tu už jsem kdysi viděl. Velmi příjemně mě překvapil Dreyerův Vampyr, některé scény jsou kulervoucí, hodně tomu přidává ta snová gotická atmosféra. Klobouček dolů, že tohle dokázali natočit v roce 1932. Líbí se mi to víc než veleznámý Nosferatu z 1922. Ještě jsem z balíčku skouknul The Facts of Murder s C. Cardinalovou. Je to jeden z jejích prvních filmů z roku 1959 a už tenkrát byla dobrá. Jde o Noir detektivku založenou především na dialozích. Jsem rád, že britská butiková vydavatelství restaurují a vydávají tyhle filmové klenoty za poměrně lidové peníze 12 - 15,- liber.
PS- z dnešních novinek hodně potěšilo, že tu vyjda na 4K disku v češtině Croninova Mumie. Ta se mi v kině hodně líbila.
@Johnny Sasaki: no jako baví mě to, i když po herní stránce to má své mouchy, ale ty u mě kompenzuje ten humor. Navíc kdysi v dětství jsem měl asi jen tři díly, takže teď mám komplet a užívám si to :-) Jinak za sebe můžu doporučit aplikaci Pocket Bard pro "navození atmosféry" ;-) Mají dost velkou část knihovny (hudba, ambient) zdarma :-)
@Johnny Sasaki: Mám to dost podobně :-) Teď jsem se vrátil ke své oblíbené sérii z dětství - GrailQuest. Podařilo se mi ji sehnat komplet, takže "doháním resty" :-) U6 jsem navštívil Temný hrad a teď hledám cestu do Dračí Sluje :-D
@Shpeckk: Jsem za Mytago taky rád :) Jsem štastný, že konečně vydávají taky LW postupně znovu podle definitivních edic (takže s originálníma ilustracema!) Jinak gamebooky miluju od svých dětských let, kdy prostě to byl můj svět (všichni kolem měli počítače na hraní, my doma neměli tolik peněz). A jsem štastný, že ve svých 40 letech v tom pokračuju a žiju pořád :)
@Ter: No, za kolik bylo číslo 1, to bych někde musel dohledat na Facebooku dva roky dozadu, ale vím, že to bylo za hodně moc :D Za mnohem víc, než zakolik jsem koupil tohle své číslo 9 :D A to bylo taky za extremně dost (pro mě) Radši to ale psát nebudu, za kolik jsem koupil. Jinak čísla 2-10 se v den vydání prodávali přes vydavatele za nějaký 6500Kč asi v přepočtu, co si pamatuju
@Johnny Sasaki: Jako je to super. Já jsem v tomhle směru strašně rád za Mytago, které u nás ty gamebooky sype z rukávu. A díky i za orginiální věci, jako je třeba Drákula, nebo Metal Heroes, ty mě hodně potěšily. Zajímavým kouskem je také český "gamebook" Virus Jakuba Spurného a česká gamebooková klasika O Norikovi, nebo také plným názvem (s postupně se zmenšujícím textem) - O Norikovi
jeho rodičích a bratrech
o loupežnících a o vlkovi
o barvách a tvarech štěstí
o prostém dřevorubci Prouzovi
o moudrém druidovi Dudlibolovi
o hovnu u cesty a mrtvém staříkovi tamtéž
o nečitelných názvech knih a mutantově kopí
tohle už doufám nikdo nepřečte :-D
@Shpeckk: Musím říct, že HolmgardPress vedené synem Joe Devera (autora Lone Wolf gamebooků) opravdu srdcem pokračuje v této legendě, nejen, že vydávají Definitivní Edice celé serie postupně, ale vydávají i další knihy z tohoto světa, reedice atd. a je z toho opravdu cítit srdíčko, pokora a radost. To, že této knihy nechali udělat jen 10 ks sice nakrklo spoustu fanoušků, kteří by si ji taky přáli (taky mě to chvíli drželo a byl jsem naštvaný sám na sebe, že jsem se knihu vůbec při vydání pokoušel koupit a pak byl zklamaný, že jsem nebyl dost rychlý), ale rozumím důvodu, že prostě jen chtěli ke 40. výročí vytvořit něco speciálního, co není obsahově jiné, než ostatní edice, jen prostě je to taková třešnička. Souhlasím s Vámi, je to krásné vydání právě v těch detailech - tmavě zelená kožená vazba, kdy zelená je spojená právě s pláštěm Lone Wolfa, pozlacené vyrežené logo, italská kůže, kvalitní zpracování.
Jsem zastáncem toho, že když si člověk něco opravdu moc přeje, tak se mu to nakonec splní. Stačí jen trpělivost.
Díky moc, lidi :)
@Johnny Sasaki: Jakože lahůdka. a vypadá opravdu nádherně :-) Mám hodně rád, když se s knihou nějak aktivně pracuje (viz ta ražba a pozlacené logo), takže opravdu závist :-D
@Shpeckk: Díky moc :) Jako tohle byl takový malý velký zázrak. Pokoušel jsem se ji ulovit, když Holmgard Press dali do prodeje v roce 2024, ale byl jsem moc pomalý, všech 9 knih (jen 9 šlo koupit, číslo 1 bylo draženo v aukci) zmizelo během 10 vteřin (možná i míň, v tom fofru těžko říct) a než jsem stihl kliknout na zaplatit, už mi zmizela kniha z košíku :D Nikdy jsem si nemyslel, že by kdokoliv z těch pár šťastlivců knihu kdy chtěli prodat, ale stalo se a jsem šťastný, že jako jeden z 10 lidí knihu můžu mít. Ten povrchový škrábanec sice mrzí, ale nic to pro mě nemění na unikátnosti téhle knihy (alespon, že jde o zadní stranu a ne přední nebo hřbet s pozlaceným Lone Wolf emblémem) Samozřejmě, když by mi to nějaký knihvazač pomohl vyretušovat, bylo by to fajn. Už jsem zkusil napsat dvěma v Praze a uvidím, jestli to nějak neinvazivně a šetrně půjde. Tahle kniha je vrcholem mé sbírky a těžko říct, jestli někdy budu mít něco víc limitovaného
Díky vám tady za pomoc a rady
@Johnny Sasaki: Najsssssss, tak to je hodně sluššný sběratelský kousek. Sám na gameboocích trochu ujíždím (obzvlášť poslední týdny aktivně), takže palec hore a brada dole :-D
@Shpeckk: OK :D Tak jste mě přemluvili. Jedná se o limitovanou edici Lone Wolf: Flight from the Dark gamebooku, kdy ke 40. výročí vydání první knihy bylo speciálně vydáno 10 knih v kožené vazbě