@perak: OK, dík, upravuju tedy u prvního na počet 168 stran, očividně je tedy všude po internetu chybně, někde uvádí 200 stran i pro druhé vydání, asi kopírka :)
Kdo má první vydání Generál Fajtl, mohl by prosím ověřit, kolik má opravdu stran? U nového vydání jsem případně doplnil náhledy obsahu a pokud bylo u prvního vydání opravdu skoro o 30 stran více, mohlo by to odhalit, co v novém chybí...
@Toe: Dík za odpověď. A tady bude zas fígl, že presskit odpovídá, ale staršímu dotisku :) Asi ty bílé čtverce na obálce budou až z poslední doby, a teď vyplouvají na povrch jen díky antikům a bazárkům.
@chrz: Dík, mrknu na to jak bude čas. Frázi "identický dotisk" jsem posledních 10 let postupně raději přeformuloval a používám "pravděpodobně identický dotisk" :) Detailní rozdíly mezi press kit a finální obálkou, tedy včetně skenů, řeším poslední cca 3-4 roky, takže jako obvykle platí, čím starší data, tím spíš počítat s odchylkama. Dotisky na porovnání bude mít pravděpodobně jen BlackJag, ale u něj dost pochybuju, že v rodinném rozpočtu najde čas na "vykopání" všech a porovnání čtverců, ale třeba se aspoň u něčeho podaří. Na data z internetu se dá spoléhat jen na cca 50 %, třeba aktuálně každý ca pátý komiks má odlišnou press kit obálku od finální, samozřejmě často v naprostých pidi rozdílech... A to nepočítám různé "samotisky" a falsifikáty, což asi u velkých knihy nebudou, ale člověk nikdy neví... a ty se snažíme dle uvážení tak nějak stejně vést taky.
Ahoj. U velkých knih Čtyřlístku (zejména těch prvních cca 10) je mnohdy napsáno identický dotisk. Přesto někdy v mezidobí zbělal čtverec, ve kterém se píše #. velká kniha, např. 4. díl a https://antikvariat-benes.cz/detail/114298-skvele-pribehy-ctyrlistku-1976-1979/ u jiných dílů se navíc změnila barva písma, kterým je napsán název a možná i další nepostřehnutelné věci (nadto uvnitř). Samozřejmě nelze spoléhat na náhledy u knihkupců ani Čtyřlístku samotného, to jsou předběžné promo materiály (jak správně uvádíte u např. u 23. dílu). Pokud máte knihy a jejich dotisky k dispozici, bylo by prosím možné doplnit? Díky.
(PS: Na stránkách o Čtyřlístku jsem sepsal dotisky podle ComicsDB i podle NKC, někdy něco chybí zde, někdy tam. )
jj jasny, akorat je to matouci v tom, ze to sice vyhledava nic, ale v search poli je porad hledany vyraz. Proto vlastne nevim, ze hledam nic a predpokladam, ze enteruji dany vyraz.
Neni to random, zalezi to pouze na pohybu mysi. Pokud pouze enteruji, je vse ok, pokud najedu mysi na neco z naseptavace, nekliknu a enteruji.
Pocitove random, ale ovlivnuje to najeti mysi - hoover.
Kdyz najedete na neco z naseptavani, a pak enter, tak se vyhledava nic a nic vam to najde. Na tom neni nic random, bud pouzijte naseptavani nebo rovnou enter. Bug to je, enter nemel puvodne volat formular, ale vyvolalo to tak hysterickou reakci, ze jsem to v rychlosti ohl a uz jsem se k tomu nevracel. Planuju nekdy ty naseptavani na CDB prepsat uplne. Nekdy.
Ano, to se mi taky stává často a zdá se, že náhodně, proto jsem to nikdy nehlásil (protože jsem nerozklíčoval, kdy se to děje), ale mnohdy se mi zjeví zcela prázdné okno při nahledávání z našeptávače.
k tomu vyhledavani mam jeste jeden mozna bug. Pokud dam cokoliv vyhledat, naseptavac mi vybere nejake polozky. Pokud si nevyberu a dam enter, vse se objevi v poradku. Ale jakmile mysi najedu na nejakou polozku z naseptavace, nekliknu na ni a pote dam enter, tak mam prazdne okno. Toto se mi stava casto, mysi projizdim naseptane tituly a pokud nic z toho neni co hledam, dam enter, ze se jako podivam na vse, co search vyhleda. A pak mam prazdne okno. Doufam, ze je popis srozumitelny:)
@MaF: Evidenci nedelame na titul, ale na publikaci. Zgroupovat data je snadny, rozdelit uz zgrupovany data ne. Uz to psal Toe, my se vubec nehonime za nejakymi pocty, who fuckin cares, honime se za co nejvetsim detailem o kazde jeden publikaci, i kdyz se lisi jen nepatrne.
@Yaromil: automaticky se to maze kazdy den v noci. Je to schvalne, jinak bys napriklad presouvani ze chci do mam musel delat ve spravnem poradi. Takhle zustane v prehledu (ve sbirce neni, kdyz neni nikde zaskrtnuty).
@Toe: Osobně by mi taky vyhovovalo víc, kdyby stejné tituly, které se liší jen obálkou, neměly každý vlastní kartu (tj. varianty by byly uvnitř karty jednoho komiksu), protože je to prostě jeden titul, ne x titulů, ale chápu tlak sběratelů, kteří si koupili x variant, a tak chtějí mít ve Sbírce x položek.
Statistiku (data) to asi nějak ovlivňuje (jen ten Foxter letos 28 položek s 5 tituly), ale zrovna českých komiksů nevychází zase tolik, aby si to člověk nezvládl očistit...
@Trip:už ano, doplnil jsem, tedy za komplet. Já osobně toho od Foxtera beru víc, dostávám celkovou částku a neřeším jednotlivé položky, ale Foxter je dle mých zkušeností v pohodě komunikativní, napiš mu :)
Pokud si např. omylem označím komiks do sbírky s příznakem "mám", ale následně zjistím, že jsem si zadal špatné vydání a přes stejnou ikonu příznak "mám" odeberu, tak mi komiks i přesto, že už žádný příznak sbírky nemá, stále ve sbírce zůstává a je nutné jej dohledat ve výpisu a odebrat přes ikonu popelnice. To je záměr? Šlo by to případně automatizovat, aby v případě, že komiks nemá žádný příznak sbírky, byl se sbírky automaticky odebrán?
oukej, chapu jak to myslite a vlastne to dava smysl:) Ja to celejch 15 let bral trochu vic jako ofiko databazi a ze je potreba neco vic k zapisu. Ne uplne jako mit nakladatele, ale neco mezi. ISBN by se mi teda libilo u vsech, ale zase kdyz nekdo vyda nejakou pecku bez ISBN, je skoda ji tu nemit. Tohle je ale spis takovy filozofovani, kdyz jsem se nudil... Co bych ale opravdu uvital, je lepsi vyhledavani a filtry. Vyhledove, donazimy:))
Alternativy jsou oddelene schvalne, neni v planu na tom neco menit.
Comics nemusi mit ISBN, aby tu byl. Jsou tu comicsy, co tu chceme mit ve forme, v jake je tu chceme mit.
Nejsme oficialni DB.
100 petistrankovych comicsu (omalovanky nejsou ve scopu CDB) s deseti obalkama kazdy bude fuckin achievment a ja budu hlasovat pro to, to tu mit.
Poznamky k vyhledavani jsou validni a co tam neni, tak pridam do backlogu. Napriklad cislo vydani muze byt ve filtru bez vetsich problemu.
@Braindead: "Jen jsem nechtel, aby nejakej jouda vydal rocne 100 petistrankovejch omalovanek s deseti obalkama, aby zde strasilo 1000 nesmyslnejch zaznamu. "
@Braindead: K jiným bodům nechám asi vyjádření na pověřenějších osobách, ale za mě 2 věci:
Úplně nechápu, proč by ISBN mělo být bráno jako nějaké minimum, tahle databáze je skvělá právě proto, že obsahuje i samizdaty. Kdybych chtěla jen věci s ISBNkem, tak vlezu do Souborného katalogu ČR :) Plus i ten konkrétní příklad: imho je to jen a jen věc Foxtera, jak to chce dělat.
Až "nějakej jouda" vydá 100 pětistránkových omalovánek s deseti obálkama, bude mít smysl se o tom bavit, zatím se však nic takového neděje. Kdyby se dělo, tak věřím adminům, že by asi mezi sebou probrali, jakým způsobem by se takové komiksy přidávaly, eventuelně jestli vůbec, pokud by šlo o "pětistránkové omalovánky".
kdyz dam vyhledat "2. vydani", vyjedou mi i vsechny dalsi, vyssi vydani. Predpokladam ze to je proto, ze v popisu je napr. u 5.vydani zminka o druhem vydani (jako varianta).
Neslo by u hledani zvolit, zda chci hledat jen v nazvech komiksu nebo jako fulltext?
toe: jj, dava to smysl. Me nejde ani tak vylozene o tohoto foxtera, ale spise o celkovy smerovani. Celkem casto zde neco hledam a prvni minuty mi trva vyselektovat x-ty vydani, dotisky, alternativni obalky, vazby, jazykovy mutace atd. Pak zjistim ze z celkovych 50 vysledku je unikatnich komiksu jen treba 20.
Ale jinak to asi nyni nejde. Libilo by se mi kdyby vsechny "alternativy" byly schovany v ramci 1 zaznamu. Napr. formou zalozek (vazba, vydani, obalky, dotisk...). Klidne s moznosti vkladat do sbirky. Nebo na to jit z druhy strany. Kompletne zmenit vyhledavani a filtrovani vysledku, aby se dalo vyfiltrovat cokoliv. Napr.: chci batmana od crwe, po roce 2020, v pevny vazbe, s poctem stran nad 200. To jsou navrhy na dlouhy podzimni vecery:)
A kdyz se vratim k foxterovi, jako uplny minimum bych bral ISBN. Dobre, v CR je zdarma, muze si ho udelat kazdej, ale take to obnasi nejake povinnosti. Proste, chces byt v nejaky ofiko DB, venuj tomu par minut a udelej aspon to ISBN. Pusobi to pak vice jako ofic. vydani, aspon u me:) Ale to jsou asi detaily uz.
Jen jsem nechtel, aby nejakej jouda vydal rocne 100 petistrankovejch omalovanek s deseti obalkama, aby zde strasilo 1000 nesmyslnejch zaznamu. Staci 12 obalek:)
To znehodnoceni - kdyz chybi cena, kazi to cenovy prumer - otazka zivota a smrti:)
@Braindead: dovolím si oponovat :) U Foxtera jde o samonáklad, kusovky, tedy žádný ISBN, cenu zjistíš, když si mu napíšeš, ale hned jak ji budu vědět sám, doplním ji, případně mohou sdělit jiní, kteří koupili, není to tajná informace (i když to tak někdy vypadá :)). A s tím zasíráním databáze... vždyť tohle si komunita přála, já také, prostě varianty, každý ať si přidá, co koupí nebo vůbec, ale třeba Sedmička od CC měla 7 obálek, ISBN to tedy má, ale u všech stejný, a příkladů bude určitě víc.
- Bez ISBN - ANO, evidujeme nejen samizdaty, ale i speciality, školní a diplomové práce i nějaké ty šuplíkáče. A i když se jim snažíme zatím spíše vyhýbat, tak také různé bonusy, přílohy i jiné speciality - a časem třeba budeme i samostatné příběhy z magazínů, nekomiksových publikací a tak, ale to spíše až naši potomci :)
- Varianty (Bez nebo bez odlišného ISBN) - Pokud možno se nyní snažíme dávat zvláště - dřív jsme mívali vše dohromady, ale na četné žádosti se začalo oddělovat a dává to tak nějak i smysl. Hlavně kvůli sbírkám, aby si mohli uživatelé dávat s konkrétní obálkou - varianty jsou výrazné specifikum komiksů, zvláště těch laděných US směrem (ale dopad je i na japonské nebo evropské věci) a do příchodu mangy byl tento směr i nejvýraznější, co se týká formování komiksového ČR (potažmo ČSR) trhu a fanbase. Naštěstí nejsme (a pravděpodobně již ani nebudeme) na úrovni US co se týká variant, pořád je to ale výrazný fenomén, který se zatím spíše stupňuje, než aby upadal. Často jsou ale varianty odlišné i jinak než obálkou (uvnitř, vazbou, provedením, přílohami, limitací...), i když jsou bez nebo se stejným ISBN, takže pak může dávat smysl i odlišné hodnocení, komentáře a podobně...
- 100 vyariant? Ano, pak budeme muset přidávat 100 variant, smutný to život databázového editora :)
- Zaběhnutý systém tu nemáme, máme systém, který se za posledních dvacet let změnil nejméně dvacetkrát, neustále se vyvíjí, upravuje a doufám snad pořád bude. Na počátku jsme sotva evidovali obálku o velikosti známky, počet stran a sotva cenu nebo základní autory, což ale bylo také v době, kdy vyšly 2 komiksy za měsíc, ne 2 za den.
- Určitě se nehoníme za nějakým počtem komiksl v DB, popravdě ani nevím, kolik aktuálně evidujeme. Pokud se za něčím honíme, nebo alespoň já, tak je to množství dat u jednoho komiksu, čím více, tím za mě lépe.
- Nejsem si jistý, jaká data to uváděné znehodnocuje? Klidně konkrétně uveď.
Chapu jeho system, do toho mu kecat nebudu. Ale kdyz se vykasle na ISBN, cenu a vsechno ostatni, tak to jsou pak polozky uplne k nicemu a znehodnocuji data v DB.
@Trip: zjistit cenu u autora který se vyprdnul na všechny distribuce a jede si vlastni cestou, vyžaduje trochu více úsilí než je v dnešní době vyžadováno....napsat autorovi;)
jen dotaz, davaji se sem komiksy bez ISBN? U foxtera nevidim ani ISBN ani cenu (ktera je povinna pri pridelenem ISBN, pokud existuje), ale zasira to tu 12 polozek. Co kdyz nekdo vyda 100 ruznejch obalek?
Vsechny tyhle varianty by mely byt pod 1 polozkou v DB. Chapu, ze to krasne navysuje pocet komiksu, ale dost umelym zpusobem. Nechci Vam do toho kecat, mate tu nejaky zabehly system, jen si tak premejslim nahlas:)
@seneke: na ksiltovku je asi takova sance jako na tu figurku. Ale mas moje svoleni si nechat vysit logo na ksiltovku (logo v krivkach mas vpravo nahore :) @House: jasny, vazit to nebudu, ale taky cekam normalni bavlneny triko, co snese obcas vyprat :)
@Zack: :D mám rád kvalitu a 100% bavlna s vyšší gramáží je záruka pevnosti materiálu a odolnosti. Nemám rád ty jemný ubrusy, co se po desátým praní začnou trhat. :)
Ale nechci být nevděčný, vyrob co chceš, jen říkám, že mě spíš přesvědčis kvalitou, než cenou :)