Neutrino: No jo, to je fakt klasika. Člověk má prostě z mnohých článků pocit že "ono se to udělalo samo". Nejde přeci o to, že bys musel vidět svoje jméno v novinách, ... ale když už si toho tvého projektu média všímají a něco "automaticky a bez ptaní" přebírají, aniž by zmínili původ informací nebo otce myšlenky, tak je to trošku smutný. Ale mám zkušenost, že je to úplně běžná praxe. (Mimochodem...články se nepíšou, ale "klonují" - včetně chybné DNA. Jakmile se například objeví první recenze na cosi a je v ní faktická chyba. Všechny další recenze tuhle chybu přebírají) Vlastně bych se ani nedivil, kdyby se v nějakém rádobyseriózním periodiku objevil titulek: sestavili jsme pro vás žebříček nejlepších českých komiksů a byla by tam kompletně opajcnutá anketa.
Jinak tedy novinový články o komiksech už nečtu, pokud pod nimi není podepsaný Keporkak nebo Hibi. Ti jediní vědí, o čem mluví. Zbytek publicistiky na tohle téma ignoruju, protože nemám sílu se věčně vztekat na tím, co tam kdo zase vymyslel za nebetyčnou perlu.
Neutrino: kdysi dávno jsem někde zaslechl, že podklady (originály) drží tehdejší šefredaktor nakladatelství Comet. Od éry Komety už uběhlo bezmála 20 let a je možné, že změnil názor a tyto podklady uvolní. Jak člověk stárne, může vidí věci jinak.
AZTeck: Zpráva o blízkém vydání Oranžové smrti je celkem nepochopitelná, i když působí dost ďábelsky. Osobně by mě zajímalo, jestli někdo objevil podklady či zda vyjde komiks jen částečně...
Vašek: Čistou náhodou jsem na zmínku o té anketě narazil už potřetí - Lidové Noviny (červenec), Metropolis (taky červenec) a teď Mladá Fronta - a kupodivu nebyla zmínka o autorovi nikde. Ne že by mě to nějak překvapilo a ne že bych po tom nějak toužil, ale člověka to zarazí, obzvláště když se pouze jednou zmíní o "anketě vypsané magazínem Komiksárium", kterýžto magazín mé autorství zmínil také jen tak mimochodem.
Jinak v článku jsem našel řadu více i méně důležitých chyb, které poukazují na ledabylitu (a negramotnost) redaktorky. Porota nebyla šedesátičlenná, ale pouze jsem oslovil šedesát lidí, z nichž mi neodpověděla ani polovina. Věta "Skvěle mixuje dobrodružství, romanci a humor" nebyla verdiktem poroty, ale přepisem Rankirova komentáře odtud z databáze (což jsem tam ovšem uvedl). Tohle i několik dalších faktických chyb poukazuje na fakt, že česká komiksová publicistika má stále hodně co dohánět.
Viděl jsem to, ale ňák nemám sílu tyhle "koukněte-se-to-je-ten-senzační-komiks-o-kterým-všichni-mluví" články číst. Všimnul jsem si, že jsou tam výsledky ankety z Komiksária. Zmiňujou tam aspoň ony stránky nebo Neutrina jako autora výzkumu? Tipoval bych, že ne. Známe ten novinářskej dobytek :-)
Kdyby to někomu ušlo, tak v dnešní MF Dnes jsou v příloze "scéna" dvě strany věnované komiksů. V úplném závěru je pak jedna přímo šíleně neuvěřitelná zprávička o jednom chystaném vydání ztraceného "saudkoveledíla"...... :-)
Wow, "Vějíř" sborník české mangy! Něco takovýho existuje? :-) Nemáte, děcka, pár ukázek, co byste mi mohli poslat do mailu? Mangu sice nemusím, ale na tohle jsem teda lačnej!
vasek: Hehehe, asi si ten Kontejner rozbalil v krámě už někdo před tebou, já ho kupovala ve folii... A to samý asi i u toho Pixyho pokud máš dvojku. U jedničky nebylo nic přiloženo.
andre: Kupovala jsem ho v roce 2003, tak ještě tak stará nejsem... Snad. Relativně. Pro pedofily bych byla zboží dlooouho po záruce.
bože!!!...... holky kterejm bylo v roce 2001 čtrnáct jsou už dneska starý!!! ...... kam ten svět spěje .... ještě že se mi daří potlačovat mé stáří na duši..... ani o něm nevim .... ikdyž - dneska ráno mě bolej pekelně stehna...ale to bude spíš z tancování .... nojo mi gayové:)
Xeelee: Pch...První vydání je lepšejší, páč, kdo v tý době tady Pixyho znal a která čtrnáctka kromě mě si ho tehdy koupila... Tak mi na něj nešahej. U toho druhýho byly navíc samolepky jako u kontejneru, dost možná,že ty samý.
Xeelee: A první nebo druhý vydání? Mám první a už se těším jak mi ho i s Kontejnerem Maxx podepíše. Ale to druhý má kamarád,co rozprodává sbírku komiksů. Jenže ten je teď ve Španělsku a vrací se až na začátku září... No ale i tak by bylo dost času, tak když se mi v září připomeneš, já to s ním dohodnu...
Jo a tu kuriozní lenošku jsem ještě před měsícem kupovala v luxoru a zbývalo jim jich hafo... Zajímavý že se teď nedají sehnat.
vasek: 129 Kč za poštovný u knížky za 200 Kč je docela drsný :-) Tady se koukám platí i za osobní odběr podle místa 40 nebo 105 Kč! Sympatickej obchůdek s nízkejma cenama :-/ Nakonec sem trošku zagoogloval a objednal si lenošku na knihycz.cz za 225 s osobním odběrem zdarma v blízkém okolí. Miluju surrealizmus, ale mám zatím zkušenosti převážně s filmem. Díky že ses ozval. Už tam mají jen pár posledních kusů.
Teď bych ještě potřeboval do KomiksFESTu sehnat Pixyho. Moc reálně to ale nevidím. Na netu není v bazarech a na aukcích vůbec nic. Nevíte někdo o něčem? Kontejner mě naprosto odrovnal a když sem Pixyho kdysi sháněl po obchodech, tak mi v jednou krámku řekli, že posledního prodali o den dřív :-(
Minimálně dva plnohodnotné komiksy tam jsou!...I když osm autorů...Ehm,no asi i já budu muset uvažovat nad tím,že to je sbírka výtvarných prací a ne komiksový sborník.Chjo.Ukázky budou všecko bude až nebude práce a těžká nestíhačka,což by mohlo snad být o víkendu...
Jo a to s tím volným ležením kočičích výtvorů řekni našemu kocourovi,ten je asi pro pirátské stahování,protože svoje výtvory nechává ležet klidně i uprostřed kuchyně,semotamo.
Takové kočky dokonce své výtvory pro jistotu zahrabou. Moc dobře ví, že v dnešní době něco nechat volně ležet = za chvíli je to ke stažení na netu. Kočičí autorské práva nikdo nerespektuje.
Ad Jukebox: Ona jistá sekvenčnost by se dala vypozorovat třeba i v hromadě psích výkalů. Například, že ty kousky, co leží dole, byly venku dřív, než ty ležící na nich. A pokud se v nich náhodou objeví otisk podrážky, už máme na světě příběh i s pointou. Naštěstí psi mají dost rozumu, aby své výtvory neoznačovali za komiks. :) (upozorňuju, že jsem tu knihu neviděl a tudíž jde o přirovnání čistě náhodné)
Draco nobilis: ano, vím :-) Z popisu tohoto titulu ("velmi alternativní záležitost označovaná tvůrci za komiks") je ale znát jistá pochybnost se zařazením do kategorie comics. Já se také můžu prohlásit za 18. převtělení Budhy a tím si zajistit ubytování ve speciálním pavilonu pro bohy s vypolstrovanými stěnami a dveřmi bez klik.......lidé chtějí někdy důkazy!!!!!!
Já ale starou crew zas až tak moc nežeru a nechce se mi do ní moc investovat.A i když mám o prázdninách co dělat,tak je víc času a tím pádem se můžou restaurovat komiksy... Dneska jsem dostala málem hysterickej záchvat,když chtěl kamarád vyjít do deště se Sin City 1...Já to chovám jak v bavlnce a von..no hrůza.Hned jsem mu ji sebrala a s půjčováním komiksů končím...brr
vachudik: se nezlob, ale to je jako kdybys tvrdil, že na zabíjení much je nejlepší artilerie. ;-)
DN: Ok, když vypadne kus bloku a papíry se rozdělí na jednotlivce, tak očistíš kraje od lepidla, sestavíš ten vypadlej kus bloku z jednotlivých papíru - s maximální přesností, můžeš si to chytit nějakou tuhou sponou, dáš to naležato mezi dvě dřevený desky (přesvědč se, že se ti to nerozjelo) a zaklížíš následujícím způsobem: nanese se poctivá vrstva lepidla a špičatým koncem kladiva se to lepidlo natlačí mezi papíry. A pak se to opakuje, dokud blok nedrží perfektně pohromadě - prakticky to bude vypadat, že je ten okraj pogumovanej. Nechá se den uschnout. No a pak nezbývá než ten resuscitovanej sráč zalepit do desek mezi ty ostatní.
Co se týče toho pixyho, tak nevěřím, že by se to celý rozpadlo na jednotlivý papíry. Spíš je jenom naněkolikrát zlomenej blok. Nezbejvá než čekat, až se desky odloupnou samy a pak se to opraví způsobem viz výše :)
U tý Crwe bych měl ale jedno náhradní řešení: jestli by nebylo lepší místo toho všeho sraní koupit někde netčenou novou :) No jo, ale vono vo prázdniny není co dělat, žejo? :)
Crew 7,co vím,tak se rozpadají skoro všechny...něco zůstane držet při sobě a někde vypadne deset stránek vedle sebe a rozpadne se na jednotlivce,ale vyloupnout ten blok zatím asi nepůjde,možná za dalších několik let rozkladu lepidla...
Jo a u prvního vydání Pixyho listy drží,ale začínají se odlepovat desky...zatím málo,ale vypadá to,jako by i ty listy měly brzo tendenci vyletět.
DN: to záleží na tom, co máš rozklížený a jakým způsobem. Ono opravit by mělo jít všechno, když se to dělá s citem. :) Jestliže z toho lítaj stránky na všechny strany (fakt dezolát), je dobrý se podívat, jestli by nešel opatrně vyloupnout celej blok z desek. Když to půjde, tak máš vyhráno. Ale musí to jít "samo", žádný trhání. Oddělenej blok si pak znovu sestavíš, z boku poctivě zaklížíš a vlepíš ho zpátky do desek (Taky se dá před vlepením ještě zpevnit).
Jenže pak je ještě XY množností jak ta knížka může bejt nemocná. To je na delší tentononc a už se mi to nechce rozepisovat. :)
Nahoď ńákou konkrétní diagnózu.
Nevíte náhodou jaký lepidlo použít,když vypadne celá vazba?Dneska jsem kontrolovala sbírku a zjistila jsem že kniha a obálka Preachera 2 se tak nějak odloučily...Jo a co s rozpadající se vazbou na jednotlivé listy,prostě když není dost kvalitní lepidlo,jako u starých Crwí,z kterých se stává slušné salátové čtení?
DN: no tak je třeba se přijít ukázat, ať tu schránku můžeme posoudit;-) Na Komiksfest či Crwecon a hlavně další Komikssléz, který bude pod Ještědem!! Jediná kdo drží hrdě zástavu něžného pohlaví na těchto akcích v převážně šovinisticko-machistické společnosti relativně atraktivních chlapských schránek je Jokerka:-)
To si piš... Kolik holek asi sbírá komiksy,miluje Starwars,StarTrek a vyjadřuje se někdy jak Sheldon z Big Bang Theory a to vše zabalené v relativně atraktivní tělesné schránce(neb každý má jiný vkus a krása je relativní..).No a k tomu ten chov hadů,ještěrů,švábů...Jako malý mi bylo hrozně líto,že nejsem kluk.