Kārlis Skalbe (1879-1945) byl příslušníkem generace lotyšských spisovatelů-modernistů. Z jeho tvorby, která zahrnuje básně, eseje, povídky a pohádky, jsou nejvíce ceněny pohádky, díky nimž si vysloužil přezdívku Král pohádek.
Krátce pracoval jako učitel, ale místo ztratil pro svou angažovanost v hnutí za nezávislost Lotyšska. Když se jí po skončení první světové války dočkal, plně se zapojil do veřejného i politického života. V roce 1944 odešel do Švédska poté, co se část území Lotyšska dostala pod sovětskou okupační správu. Za rok nato zemřel.
Kārlis Skalbe je uznávaný jako vynikající vypravěč, v oblasti moderních pohádek, jichž napsal 72, srovnatelný s takovými mistry, jako byli H. Ch. Andersen nebo Oscar Wilde. Etické poselství jeho pohádek vychází z křesťanství a také z lotyšské lidové slovesnosti, jež ovlivnila také formální stránku jeho textů. Skalbeho pohádková tvorba je ceněna pro svou lyričnost a poetickou sílu, ale také pro originální podobenství, jež autor do svých textů vkládal. Nejsou jen o ideálním světě a mezilidských vztazích v něm, ale také o kráse a lásce s ní spojené.