• Sagikkun
    Co dodat? Silně atmosférický příběh, ve kterém se Moore ladně pohybuje mezi s citem napsanými pasážemi, které chytnou za srdce, a napínavou akcí s hororovými prkvy. Naprostá spokojenost.
  • Sagikkun
    Lehce jsem se bál, že to bude propaganda ve stylu "sovětský Superman je největší zlo, dobrá Amerika zachrání svět" avšak tyto obavy byly zahnány již v samotné předmluvě. Miller pochopil a zpracoval Supermana na jedničku. Je vážně jedno, kam by tenkrát spadl, ať už do Ameriky, Ruska, Afriky, Japonska... vždycky to bude starý dobrý Superman se svými ideály, kterými by se zkrátka snažil lidem pomoct. Jen by se lehce lišila cesta k dosažení těchto ideálů, a na tom je postavená Rudá hvězda. Ukazuje zde klady a zápory nejen komunismu, ale i kapitalismu (resp. Ameriky), a vyhání je do extrémů (několikrát jsem přemýšlel, zda-li příběh sloužil jako inspirace pro Injustice). Zároveň zde Miller chytře zakomponuje nejrůznější varianty známých hrdinů a padouchů tak, aby to celé zapadalo a pro příběh dávalo naprostý smysl. Do toho všeho přidejte úchvatnou kresbu a máte něco, co funguje nejen jako našlapaný DC Elseworld, na který je radost se dívat a číst; ale i sociální kritiku, která donutí k zamyšlení.
  • Sagikkun
    Klasický Morrison, který vždy vypráví vícevrstvý příběh s nepříliš známými postavami. Avšak je až překvapením, že to není tak šíleně překombinované, jak je u tohoto autora zvykem, a osobně jsem si tak užil parádní a dramatickou výpravu s cílem najít Bruce Waynea. Má to spád, napětí, gradaci a fungující postavy. Tak snad se brzy (zda-li vůbec) dočkáme pokračování.
  • Sagikkun
    Hřbitovní směna je zatím zřejmě nejpestřejší sbírka povídek, které jsem s Batmanem četl. Je zde směsice nejrůznějších námětů, pro Temného rytíře naprosto příhodné ale i zcela netypické... od honu na sériového vraha, přes boj s nadpřirozenem po boku Supermana (můj favorit), až po Batmana budoucnosti. Vše, co vás jen (ne)napadne. Co mám obecně u povídek z této kolekce rád je prostor, který dostanou méně využívané/známé postavy z gothamské galerie, a nejinak je tomu i zde. Žádný Joker pořád dokola.
    Velmi nápadité a kreativní, k mému překvapení jsem více než spokojený. Každá povídka byla unikátní a zábavná.
  • Sagikkun
    Sakryš, vážně luxusní retro! Batman pokračuje ve své běžné rutině s chytáním hajzlíků, ale jak sám brzy zjistí, tentokrát je naháněný on sám. Musí čelit nejedné fyzické zkoušce, jelikož po něm jde gothamská policie; ale i zkoušce psychické, kterou si pro něj připravil zvrácený psycholog Hugo Strange (souhlasím s Palebrasem, že bych se nedivil, kdyby tato premisa sloužila jako lehká inspirace pro nedávného Dvojníka). Všechny postavy přitom fungují jak mají, jsou svým zvláštním způsobem pochopitelné a především uvěřitelné.
    Millerův Rok jedna z tohohle přímo řve, má to stejně hutnou atmosféru prohnilého a nelítostného Gothamu, pohled nejen Batmanův ale i Gordonův, avšak i hodně textu - ten mi ale nijak nevadil a snad ani jednou jsem nenarazil na vyloženě hluché místo. Velmi tomu napomohla i volba lepšího fontu pro monology, jenž se četl mnohem snadněji než psací písmo z originálu a Roku jedna.
    Dialogy jsou navíc dobře vykompenzovány souboji, které mě po dlouhé době uspokojily jako žádné jiné - detailní a přehledné souboje na blízko, které se neodbydou jen na pár panelech, ale nebojí se ukrojit si pro sebe kus prostoru pokrývající i několik stran. Jako třešnička na dortu se mi líbilo zakomponování Batmanova vozidla a Catwoman - mihnou se zde jen částečně čistě jako představení (v této sérii/restartu se jednalo o nové prvky), ale zároveň mají v příběhu svoji menší roli, která přijde ve správný moment.
    Jen ten překlad občas skřípal, moc mi nesedělo Batmanovo označení "kára" pro jeho auto/vozidlo, a už vůbec ne tykání s Gordonem (zvlášť když mu při prvním oslovení vyká a až potom přejde na tykání). Nijak to ale neubírá na kvalitě samotného příběhu, po kterém rozhodně sáhněte, chcete-li kvalitní retro s Batmanem... nebo ještě líp, pokračování již zmiňovaného Roku jedna.
  • Sagikkun
    Sagikkun2.6.2022 21:58Comics vs Corona
    Dobře zpracovaná jednohubka s ještě lepší a zajímavou myšlenkou.
  • Sagikkun
    Sagikkun2.6.2022 17:58Aargh! #20
    Tak jsem se po Generaci nula konečně dokopal k Aargh!u s tím, že jsem si pořídil dvě momentálně poslední čísla a starší se pokusím nějak... ehm... doshánět. Píšu to však především z toho důvodu, že bude moje recenze z pohledu naprostého nováčka, který dosud neměl tu možnost porovnávat s jinými čísly a začíná až tady.

    Mile mě překvapil a velmi sedl koncept komiksů a kvalitní publicistiky, kterou jsem se ale, přiznám se, cítil lehce zahlcen a po dočtení jsem si jednotlivé komiksy horko těžko vybavoval - nic to ale nemění na tom, že to bylo rozhodně přínosné. Víceméně mě bavil veškerý text, až na již zde několikrát zmiňovaný rozhovor s Alešem Kotem. Úspěch mu přeju, působil však na mě arogantně a sám sebe vnímajícího jako metačlověka, kterému se po otevření třetího oka ukázala veškerá pravda světa. Přesný opak pak byla Kateřina Čupová, která mi vyloženě spravila naládu a jejíž komiksové R.U.R. si rozhodně v budoucnu pořídím.
    Celkově se mi líbilo pojetí výročí, které se neomezovalo pouze na Aargh!, ale český komiks celkově a s ním i ruku v ruce jeden z největších pilířů komiksového média obecně - superhrdiny. Pomohlo mi to si v mnohém doplnit a rozšířit obzory.

    Co se samotných komiksů týče, tam mě nejvíc bavily ty první, oslavující výročí. Byly vtipné, kreativní a měly společné téma. Zbytek se hodnotí hůře... něco lepší, něco horší, rozhodně však pestré a milé číst. Souhlas s DR, Lov byl skutečně borec na konec.

    Celkově mi to vážně sedí, je to parádní a jedinečné odpočinutí si od mainstreamu, a možnost seznámit se s kreativními příběhy od autorů z celého světa (ale především s těmi našemi, což byl pro mě osobně jeden z hlavních důvodů zakoupení), na které byste možná jinak ani vůbec nenarazili + kvalitní a obohacující publicistika. Až mě mrzí, že jsem s Aargh!em nezačal už dříve, nicméně v něm rozhodně hodlám pokračovat.
  • Sagikkun
    Sagikkun1.6.2022 15:21Proces: Grafický román
    Jakožto Kafkův velký nadšenec jsem sáhl po tomto komiksu aniž bych měl nějaká přehnaná (zda-li vůbec nějaká) očekávání... a i tak jsem byl zklamaný. Nejenže je to suše převyprávěný děj a přidaná hodnota komiksu je tak (až na vizuál - jakž takž) téměř nulová, ono to navíc ani nefunguje samostatně. Když se nahází na hromadu repliky z předlohy bez větší snahy uvést čtenáře do širšího kontextu, tak to pak v tomto komiksu prostě nedává smysl.
    Vzhledem k médiu bych pochopil naprostou absenci (či osekání) některých situací a popis vnitřních pochodů postavy. To je ale riziko adaptace a s cílovým médiem se tak musí od začátku příslušně pracovat, vynahradit absenci prvků z předlohy aby to pak fungovalo samo za sebe. K tomu ale tady nedochází.

    Vizuál byl jakž takž fajn, byť na mě místy nepřehledný... chápu, byla snaha o vytvoření onoho tísnivého, místy až pošahaného Kafkova světa, což se i občas zadařilo (děti u malířova pokoje). Někdy to ale bylo až moc, a prostě jsem se v tom neorientoval nebo mi to přišlo jako tlačené na pilu.

    Co jsem si měl z této adaptace odnést, to nevím. A už vůbec nevím, komu je komiks určený. Pro znalce předlohy je tohle maximálně tak připomenutí si pár situací, pro neznalce to bude těžko dávat nějaký smysl. Opravdu si raději přečtěte knihu...
  • Sagikkun
    Tady nemám co vytknout, tohle je opravdu parádní a pestrá sbírka z české komiksové scény, která splňuje to co má. Je to tak různorodé, a spousta stylů skvělých a jedinečných (které zvlášť vyniknou ve větším formátu knihy), že jsem si připadal jako bych navštívil galerii umění. Navíc je to dobře rozděleno do příslušejících kategorií a následně seřazeno tak, aby čtenář následně nečetl byť jen trochu podobný příběh (barvy, množství textu), jako byl ten předchozí.
    Mým absolutním favoritem je Hřebík od Jaromíra Plachého, jehož specifický styl a druh humoru známý z her od Amanita Design vážně můžu.
  • Sagikkun
    Sagikkun28.5.2022 13:28Ozvěny (sběratelská verze)
    Zbožňuju příběhy typu Shutter Island, ve kterém je vše vystavěno tak, aby to divák mohl sledovat dvěma zcela odlišnými způsoby, přičemž oba dva jsou naprosto funkční. Když jsem přečetl Ozvěny poprvé, dostal jsem hodně dobrý psychologický thriller s hororovými prvky, a viděl jsem to na 4*.
    Pak jsem si to ale přečetl podruhé, více se soustředil na veškeré detaily, a byl to o úroveň vyšší zážitek. Užíval jsem si hru, kterou zde Fialkov se čtenářem hraje a kterou si čtenář napoprvé možná ani plně neuvědomí. Když už si myslíte, že jste na to kápli, tak najdete v příběhu kus dialogu/střípek, který může ale nemusí vaši teorii vyvrátit. V tom Ozvěny naprosto excelují - knihu můžete opětovně číst vícero způsoby, protože je pro ně napříč příběhem zakompováno dostatek prvků, které ten či onen způsob/teorii podporují či zcela ničí. Nemůžete si být jisti ničím, stejně jako hlavní schizofrenický hrdina Brian. A ať už je "pravdivá" kterákoliv verze, tak každá znepokojuje zcela odlišným způsobem.
    Do toho přidejte podmanivou, pochmurnou kresbu, která společně s rozvržením panelů vytváří silný a ojedinělý zážitek ve filmovém stylu.
    Tohle svůj prostor využívá naplno, žádná stránka ani dialog nepřijde nazmar, postavy fungují jak mají, vizuál je parádní, má to atmosféru, a je to tak akorát dlouhé, aby příběh(y) dával dostatečně smysl a mohl být vzápětí přečten jiným pohledem.
  • Sagikkun
    Dostáno jako dárek, sám bych si to zřejmě nekoupil - což je paradox, protože samotná myšlenka této knihy je se o sexualitu zajímat zcela otevřeně a naprosto normálně, jako například o historii lidstva. A Sex komiks rozhodně historií lidstva je, zaměřuje se však na věci, které v historických učebnicích nenajdete. Přitom je sexualita zcela přirozenou součástí naší existence, provází nás už od pravěku, zasahuje do všemožných kulturních sfér a našeho běžného života, vědomě i nevědomě.

    Ano, někdy se ty vtipy opakují nebo jsou až moc tlačené na pilu - ale nejednou jsem se upřímně zasmál a téma knihy tak vychází čtenáři mnohem více vstříc (i díky milé kresbě). Je to brané se správnou mírou nadsázky a nebojí se to dělat si legraci ze všeho a všech (což opravdu oceňuju).
    Ano, těch faktů je tam nasázeno bez nějaké větší struktury tolik, že jsem se občas musel vracet - avšak téma je to neskutečně široké, pokrývající celé dějiny lidstva. Tohle zpracovat na prostoru nějakých ani ne 200 stran je pak vlastně úctyhodné.
    A ano, je tu nemalé zaměření na Francii - ale to je zcela pochopitelné a odpustitelné, protože faktů z ostatních zemí je tu více než dost.

    Ve finále mě to opravdu velmi mile překvapilo. Po dlouhé době jsem četl komiks s velkou přidanou hodnotou, navíc jediný svého druhu.
  • Sagikkun
    Jeden z mála případů, kdy je animák desetkrát lepší než předloha. Je to akční, fajn nakreslená jednohubka, která se čte svižně a představuje jednu z nejzajímavějších (a pro mě i nejlepších) postav z gothamské scény - Red Hooda. Problém však je, že to rychle uteče až příliš, a ve finále čtenář nedostane odpovědi na velmi zásadní otázky. Člověk si pak říká, že všechen ten prostor mohl být využitý mnohem lépe... na souboje je stránek dost, ale to nejdůležitější se pak odbyde během pár panelů.
    4* s odřenýma ušima.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.5.2022 19:45Dívka ze země Venku #01
    Zaujalo mě to kresbou, neodolal jsem a koupě rozhodně nelituji. Dívka ze země Venku nabízí podmanivý, mysteriózní příběh, ve kterém si vše z tajuplného světa skládáte dohromady jako skládačku... v jednom svazku dostanete tak akorát dílků, abyste se necítili zmateni/frustrování hromadou nezodpovězených otázek, ale zároveň chtěli pokračovat a získat další dílky. Na mangu je to navíc celkem netypická věc (v dobrém slova smyslu), alespoň co se té kresby týče. Nenáročné, vyprávěné s lehkostí, schopné být milé (až pohádkové) a zároveň i pochmurné. K tomu všemu zvolen papír více typický pro mangu (a pro tento typ příběhu více než vhodný), obsahující na začátku pár barevných stránek, s pouhými 11 svazky tvořící celou sérii - za mě rozhodně spokojenost. Budu se těšit na další díly a doufám, že se nové nakladatelské značce Gate bude u nás dařit.
  • Sagikkun
    Sagikkun21.5.2022 19:18Krize identity
    Představte si, že jste členem skupiny nejmocnějších bytostí na planetě. Najednou se objeví záhadný vrah a vy jste si na 100% jistí, že jde po vašich příbuzných (zvlášť, když jim byly poslány výhružné vzkazy). Nejeden z vašich supermocných přátel má tajné skrýše a nedobytné pevnosti po celé planetě (i ve vesmíru); přenést sem všechny ohrožené, než by byl vrah vystopován, by byla otázka pár minut. Dokonce se to už i předtím několikrát aplikovalo.
    Co uděláte?
    No, v Krizi identity doporučili superhrdinové svým partnerům a rodičům zamknout dveře, a být opatrný. Lol.
    Samozřejmě, že je to takto vystavěné, aby se vůbec něco mohlo dít, ale autor si mohl dát alespoň tu práci a vymyslet sebemenší důvod, proč to tak nejde.
    Příklad: Superman se kvůli těmto událostem rozhodne LOGICKY přenést Lois do Pevnosti osamění, kde by byla pravděpodobně v mnohem větším bezpečí. Avšak i zde dostane výhružný vzkaz (který by vzhledem k profilu vraha dostat mohla). A hle, už vás ostatní tak neiritují a nepřipadá vám, že snad jakoby naschvál vystavují všechny své nejbližší do nebezpečí, zvlášť když se o ně jakože můžou celou dobu zbláznit strachem. Takhle to je blbě řečeno příběh o tom, kde všichni pouze čekají jak ovce na porážku a já už se pak ani nedivil, že je někdo sejmul. Proto - nehledě na kresbu, dialogy, cokoliv - nemůžu mít tenhle event bůhvíjak rád, protože byť mi ten nápad přijde skvělý, tak mi ale samotné provedení a logika v mnohých situacích přijde vážně debilní. Jak mi obvykle u pláštěnek mnoho věcí ve prospěch zápletky nevadí, tak mě to tady bohužel bilo do očí během téměř celého čtení.

    Bohužel to není jediný kámen úrazu. Byť se mi líbí dekonstrukce hrdinů, více lidský pohled na věc a mnohem temnější přístup (což je - specificky jedna kontroverzní scéna - údajně pro zahraniční čtenáře další mínus... je to hodně podobné jako u Hříchů minulosti od Straczynského s tím rozdílem, že ale český čtenář měl mnohem větší povědomí a tím i vztah k Gwen, než ke zdejší u nás celkem no-name postavě; proto mi to tolik nevadilo), tak se neubráním pocitu, že strašně moc věcí tam je vyloženě jenom na efekt (smrt jistého superhrdiny, který měl v ději nulový význam a člověk ani pořádně neví, kdo ho zabil, natož proč vůbec bylo nutné, aby umřel) nebo tam zkrátka pokulhává logika (doteď mi hlava nebere odůvodnění přítomnosti onoho vražedného plamenometu, je to hrozně lámané přes koleno - spíš je to podfuk na čtenáře, protože tím máte dost mizivou šanci na odhalení pachatele, což je v jakékoliv detektivní zápletce špatně).
    Ani ten konec mě nijak neuspokojil, hrozně narychlo uzavřené... po takovym průseru bych čekal nějaké větší reakce.

    Ano, je to velmi zásadní event a rozhodně to změní váš celkový pohled na DC svět. Jenže stejně jako to má mnoho skvělých momentů, tak to má i mnoho slabých. Tady se u mě ten hype bohužel nenaplnil, rozhodně se ale k tomu někdy vrátím a dám tomu druhou šanci.
  • Sagikkun
    Sagikkun20.5.2022 20:45V jako Vendeta (3. vydání)
    Nadčasové dílo mistra Moorea, na kterém se jako u většiny jeho tvorby téměř vůbec nepodepsal zub času.
    Zbožňuju příběhy, ve kterých nic není černobílé, což je pro mě osobně jeden z mnoha úchvatných aspektů této knihy. Tohle není klasický příběh "dobro vs zlo", není tu "hrdina vs zloduch" (byť se to tak může zdát, jelikož tu máme tajuplného bojovníka proti orwellovskému státu - oba prvky jsou mimochodem zpracovány naprosto perfektně). Tohle je střet dvou extrémů, anarchismus vs fašismus, svoboda za každou cenu vs absolutní kontrola, přičemž mají obě strany svůj vlastní úhel pohledu. Moore čtenáři neříká, co si má myslet... Moore pouze pobízí k zamyšlení obecně. A že tu těch věcí k zamyšlení je.
    Jako jedinou vadu na kráse shledávám občasnou nepřehlednost v ději, resp. v postavách, nejednou jsem se ztratil v kdo je kdo. Jinak je tohle naprostý skvost, který by byl hřích přečíst pouze jednou.
  • Sagikkun
    Ach jo, a přitom to mělo takový potenciál...
    Green Arrow a Green Lantern se rozhodne vydat na road trip po Americe, během kterého řeší společenské problémy (nejen) té doby. Tohle zelené duo za mě funguje dost dobře, a o akci ani napětí rozhodně není nouze. A co víc, na to že je komiks ze sedmdesátých let, tak to není tak ukecané, jak jsem se bál... a hlavně je to parádně nakreslené. U některých panelů jsem se zastavil a musel si kresbu více vychutnat. Tohle všechno mě rozhodně mile překvapilo. Scenář, kresba, akce... až se mi ani nechtělo věřit, že to je opravdu ze sedmdesátek.

    Bohužel, jak už tady zaznělo, to sráží dva poslední sešity. Příběh se celou dobu vzhledem k řešícím se problémům držel na dost civilní úrovni. Jenže pak se vše přenese do kosmu a tím se dosavadní události smetou ze stolu. "Závěr" celého putování po Americe se nakonec odehraje v posledních dvou panelech posledního sešitu, a ten je nijaký. Ono vůbec najít odpověď na otázku "proč se lidé chovají, tak jak se chovají" je docela nereálný úkol, ale dala by se vymyslet mnohem uspokojivější odpověď, než jen "možná to, možná ono...". Jaký to tedy celé mělo smysl? K čemu to celé směřovalo? Přijde mi, že sám autor vůbec nevěděl, jak to celé smysluplně uzavřít, proto ta náhlá odbočka do kosmu, a pak jen rychlá odpověď ve stylu "vlastně nevim". Jak mě celá kniha bavila a s chutí se vrhal do dalších sešitů, tak mi po dočtení zůstala hořká chuť.

    Nebýt posledních dvou sešitů, které jsou za mě naprosto mimo a celý příběh dost sráží, tak to je za 4*.
  • Sagikkun
    Jedním slovem výborné. Jednička byla úžasná, tady mi ale všechno sedlo ještě o něco více a je to jednoznačně plný počet.
  • Sagikkun
    Sagikkun15.5.2022 13:46Berserk #08
    Pro Gutse a Jestřáby se uzavírá jedna životní etapa, a začíná nová. Nikoho z nich by ale ani ve snu nenapadlo, jakým směrem se bude všechno od teď ubírat... Dostalo se nám zase něco z té politiky, ale především velmi důležité části s vnitřním rozpoložením Gutse a následné reakce Griffitha. Kresba je s každým dalším dílem úchvatnější. "Těším se" se na to, co se bude dít v následujících svazcích.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.5.2022 14:11Rick a Morty #05
    Každý díl mě bavil o něco víc (ať už kvalitou nebo zvyknutím si), takže tady už se 4* nemám problém. Občas mi trochu nesedí ta cenzura, resp. u jakých konkrétních slov se vyskytuje, ale budiž. Nejsem si jistý, zda-li tahle série bude pokračovat... pokud ano, rád půjdu do dalších dílů, pokud ne, nic tak hrozného se neděje (ale byla by to trochu škoda vzhledem k tomu, že např. takoví Simpsonovi se tu drží jak dlouho, přitom Rick a Morty mají potenciál na nekonečně mnoho kreativnějších a originálnějších zápletek). Tak jako tak, pokud byl tohle u nás poslední díl, tak byl rozhodně obstojný a celá série, byť nebyla bůhvíjak geniální, byla víc než fajn.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.5.2022 01:17Batman: Dvojník
    Bylo to tu řečené už x-krát a stála na tom i reklamní kampaň, takže se sice budu opakovat, ale musím to za sebe potvrdit...
    Při rozhodování, zda-li koupit/nekoupit tento komiks se můžete silně odrazit od vašich pocitů z nového filmového Batmana s Pattinsonem, protože těch podobností je tady víc než dost (o prequel ani sequel k filmu se však nejedná). Pokud vám nesedělo pomalé tempo, depresivní protagonisti a méně akce, tak se pravděpodobně nebudete bavit ani při čtení Dvojníka. Naopak, pokud vám vše předchozí nevadilo/vyhovovalo, a chcete k tomu stejně jako z filmu více realistického, vyšetřujícího a na vizuál sázícího Batmana, tohle je pak přesně pro vás. Nutno podotknout, že zrovna vizuál, byť po většinu knihy naprosto úchvatný, se v těch několika málo akčních sekvencích stává silně nepřehledným. To je ale asi snad moje jediná větší výtka. Jinak mi tohle zahrálo na notu téměř dokonale. Kromě teď už po milionté zmíněném filmu jsem z toho i cítil Rok jedna a Gotham Central, zároveň to stojí a funguje naprosto samostatně bez nutnosti přečíst kdy s Batmanem jediný sešit. Dvě nové ženské postavy, leč pochopitelně zastupující současné standardy, mi absolutně nevadily a naopak přinesly celému pojetí Temného rytíře nový, fungující rozměr. Celkově se to pak čte jako jeden uzavřený film, jelikož to má strukturu a snad všechny aspekty, které najdete v moderních blockbusterech. S tímhle jsem vážně spokojený, zaslouží si to lepší 4* a jak jsem již psal na začátku, bavil-li vás Pattinson, tak tohle můžu jedině doporučit.
  • Sagikkun
    Jednoduchý děj, pubertální humor, zvláštní překlad. Díky bohu, že jsem od Mladé spravedlnosti nic nečekal a nemohlo mě to tak ani moc zklamat. Nemám vůbec nic proti mladším verzím členů Ligy spravedlnosti, naopak, je to fajn změna. Navíc, počiny jako Robin: Rok jedna byly pro mě důkazem, že i příběhy s mladšími superhrdiny mohou být zpracovány stejně/podobně kvalitně, jako s jejich dospělejšími protějšky. Tady to ale dopadlo veskrz průměrně. Díky některým vtípkům mi lehce zaškubaly koutky úst, převážně ale byly prostě suché nebo trapné. Našly se tu jak zajímavé (linka s Harmem, pokec u táboráku), tak vyloženě blbé dějové linky (Supercykl). Musím ale přiznat, že mě tahle děcka neštvala tak moc, jak jsem se obával... naopak, docela jsem si na ně v průběhu čtení i zvykl a celkově mi připadali jako správná sebranka.
  • Sagikkun
    Volání po spravedlnosti nabízí skutečně zajímavou premisu a pohled na hrdiny. Hrdiny, mezi nimiž panuje velmi napjatá atmosféra, a kteří již nehodlají pouze dále čekat, než jednoho z nich sejme někdo z řad záporáků. Termín "jiný" je u superhrdinských komiksů používán poměrně často, avšak zde je to opravdu jiné na druhou. Více realistické, více nekompromisní, a především mnohem méně klišovité... vlastně mi až připadá, že to vyloženě stojí na tom mnoho klišé zbořit. Tohle všechno je skvělé, proto mě mrzí, kolika neduhy komiks trpí. Snad téměř celá první polovina knihy je šíííííleně roztahaná. To, co se "vyřešilo" během celé první půlky příběhu, by se s přehledem dalo vyřešit během jednoho sešitu. Má to tři prdele postav, a já si nejsem jistý, zda-li oprávněně. Nejsem si ani jistý, jestli mě moc bavily dějové linky s Mikaalem a Congorillou. A kresba během akčních pasáží v druhé polovině knihy je opravdu k pláči... tuctový děj má celou dobu nádhernou kresbu, a napínavé scény pak mají kresbu naprosto otřesnou.
    Tohle je opravdu silně nevyvážená věc. Každá pozitivní věc je vyvážená něčím negativním. Rozhodně stojí za to si to přečíst, někdy napodruhé mě to třeba bude bavit o stupeň více... takhle to ale pro teď vidím na lepší 3*.
  • Sagikkun
    Prašině se daří si mě získávat víc a víc. Pátrání po tajuplném žháři pokračuje, městské mýty se rozšiřují, a pochmurné uličky střídají úchvatné scenérie. Oproti minulému dílu jsou tu také lépe vyváženy scény s textem a bez textu. Suma sumárum, i druhý díl je radost číst a dívat se na něj, takže jen tak dál.
  • Sagikkun
    Tak tady mě Dini bavil víc než v Detektivovi. Jedná se o nenáročné příběhy, ve kterých mají prostor i méně známé/využívané postavy. Je sice škoda, že Dini nedokáže povětšinou vymyslet jinou cestu, než že se Batman promlátí k hlavnímu padouchovi a ten mu jeho mistrovský plán či životní příběh milerád odvypráví sám (takže tu Batman ve finále nic moc nevyšetřuje - výjimkou je poslední příběh, který mě mile překvapil právě tím, že se konečně něco reálně vyšetřuje a Batman se sám dopracuje k finálnímu verdiktu), avšak i tak je to čtivé a zábavné. První dva příběhy mě upřímně nenadchly, zbytek to ale na tu čtvrtou hvězdu vytahuje. Pokud vás bavil už Detektiv, rozhodně sáhněte i po Tajných případech, které jsou pro mě osobně o stupeň lepší.
  • Sagikkun
    No sakra. Tohle bylo vážně něco, a já si vůbec nejsem jistý, co teď s tím. Asi bych začal tím, že jsem se před začtením bál mnohem zmatenějšího příběhu... a ono ne. Ano, je to opravdu šílené, a ano, je tam pochopitelně znát fakt, že se jedná o závěr příběhu mnohem většího než je obsažen pouze v tomto svazku. Já osobně však ale četl Batmana a syna před x lety, Černou rukavici vůbec, víceméně mi však stačilo přečíst si shrnutí v 'Stalo se...' a číst celý příběh s důkladnou pozorností, abych se dokázal jakž takž zorientovat. Bez dalších znalostí jsem si tak tuto knihu/jízdu dokázal užít na lepší 3* s tím, že jsem si uvědomoval ony mezery v příběhu.
    Jenže jakmile jsem si ony mezery doplnil a všechny věci zapadly, tak už tak fajn příběh se vyzdvihnul na něco opravdu výjimečného. Před tím, co tady Morrison dokázal vytvořit, opravdu smekám.
    A tady je kámen úrazu a téma nikdy nekončících debat lidí, kteří hodnotí jakýkoliv druh tvorby...
    Je úžasné dílo, k jehož docenění potřebuji znát více informací než je obsaženo pouze v něm samotném, stále tak úžasné? Jakmile jsem si doplnil veškeré mezery, je to pro mě opravdu jeden z nejlepších Batmanů, které jsem četl, a nebál bych se tomu dát 5*. Jenže bez všech těch okolních informací (a že jich je sakra dost, Morrison vyhrábává trezorové věci, které mají v paměti snad jen ti nejzarytější celoživotní fanoušci Batmana) jsem to viděl na 3*. Takže...?
    Takže to vidím na 4*. Unikátní a komplexní příběh, který ale doceníte pouze při důkladnějším nastudování a samostatně je to čitelné, avšak "pouze" fajn.
  • Sagikkun
    Duo Loeb - Sale vážně můžu. Byla by kravina od tohohle očekávat Dlouhý Hallooween, který čtenár už ze samotného principu, že se jedná o povídky, nemůže dostat. Povídky jsou to ale opravdu skvělé, perfektně balancující mezi střety s vyšinutými nepřáteli Batmana, a osobním, zde až křehkým životem Bruce Waynea. Každá ze tří povídek má hezky fungující, nijak na pilu tlačený halloweenský nádech, a pointu, která dokáže být jak lehce smutná, tak úsměvná. V tom tkví kouzlo celé knihy a důvod, proč tohle tvůrčí duo dohromady tak dobře funguje. Je to vyprávěné s neskutečnou lehkostí, bez překombinovanosti nebo nutnosti vymýšlet bůhvíjak složité zápletky, přináší se i nové prvky, a zároveň je to stále ten pochmurný, všem dobře známý Gotham, který je o stupeň pochmurnější než obvykle.
    Jediná škoda, že první dvě povídky, byť s odlišným záporákem a pointou, mají silně podobnou strukturu. Dovolím si však nad tím přimhouřit oči a dát Blouznivému rytíři, který navíc mezi ostatními batmanovskými tituly (skvělým vizuálem i scénářem) hezky vystupuje, plný počet. Milerád si to někdy přečtu znovu jak samostatně, tak i jako přípravu na již zmiňovaný legendární Dlouhý Hallooween.
  • Sagikkun
    Nadupané volume téměř celé zasvěcené jednomu z nejlepších a nejikoničtějších soubojů v Naruto sérii. Pár věcí kolem souboje ale působí poněkud lámané přes koleno (Sakura sejme tři ninji, jednoho z nich s elitním výcvikem, blbými uspávacími bombami; k tomu zvládne během zmíněného souboje sem dorazit odkudsi během relativně krátké doby, doběhne ji Kakaši a brzy dorazí i Naruto, který se ještě stihl prospat... prostor a překonávání vzdáleností celkově nikdy nebyla silná stránka série), a zamrzí menší či větší chyby v překladu, kterých bylo tentokrát více než obvykle, především tedy na úplně poslední straně. Čtvrtýmu byl Oročimaru u zadku, správně tam měl být Třetí. Hádám, že člověk, který to překládal, byl rád za další dokončenou práci a prostě to už neřešil.
  • Sagikkun
    Budu si to muset někdy přečíst znova, ale takhle napoprvé to je čistý průměr.
    První problém je z části moje chyba, a to byl až moc velký prvotní hype kvůli Mooreovi... ten člověk je génius, tady byl ale (jak je uvedeno v předmluvě) coby spisovatel ještě nováček, a je to vidět. Ať jsem se snažil sebevíc, nějaké geniální linky nebo myšlenky jsem v tom prostě neviděl, a nijak to nezmění fakt, že to psal "ten Moore".
    Další věc je ta, že jsem moc nedokázal uchopit první příběh a nebyl jsem si jistý, jak ho mám číst... je to canon (jak to ale funguje v rámci událostí po Krizi na nekonečnu zemí)? Nebo budoucí canon, či-li návrh toho, jak by někdy mohl Superman ukončit svoji kariéru...? Nebo je to pouze něco symbolického, a příběh se "odehraje v našich představách", jak je uvedeno v Stalo se... (a upřímně je to pro mě wtf fráze, která u mě akorát vyvolala tohle dilema). A číst něco, co ani nevíte, jak má vlastně fungovat, moc zábavné není.
    Oprostím-li se od těchto otázek (protože odpovědi mi na ně sám komiks neposkytl), a soustředím se čistě na samotné příběhy, tak tu mám prostě průměr. Jednotlivé povídky nezobrazují Supermana jako neporazitelného boha, nýbrž bytost, která si kvůli nejrůznějším důvodům sáhne na limit svých sil a pro jednou je to na jeho přátelích, aby mu pomohli. Často se tak blíží svému konci, přičemž je to i konec symbolický, konec jedné éry. Někdy to sklouzává ke klasickému naivnímu retru, někdy se to vytasí se zajímavými nápady. Všechno se to tak sice čte fajn, ale abych to plně docenil, tak bych zřejmě musel mít načteno se Supermanem více - což ale vzniká další problém, o kterém tu už kdysi psal GWB... musíte mít načteno x desítek sešitů a mít lore dané postavy v malíčku, abyste si mohli jeden příběh užít naplno?
    Vážně mám z toho rozporuplné pocity. Tak snad příště.
  • Sagikkun
    Z tohohle jsem naprosto nadšený. Straczynski dokázal pro Sůvu vytvořit příběh, který krásně funguje jak sám za sebe (a má plno zajímavých motivů a smysluplných myšlenek), tak i parádně a hlavně nenásilně rozšiřuje původní Strážce. Máme tu dětství a počátky Dana v roli bojovníka se zločinem, a odpovědi na to, jak Dan a Walter (aka Rorschach) přišli k jistým předmětům... a celé to tam pasuje zcela přirozeně. Až budu číst původní Strážce znovu, rozhodně si vzpomenu na tento příběh (čímž je podstata této knihy splněna na jedničku). K tomu všemu je zde na výbornou vykresleno dynamické parťáctví Sůvy a Rorschacha, kde jsou u obou ukázány jejich přednosti ale i nedostatky, a jak tyhle faktory fungují společně v tomto dvoučlenném týmu. Je to čtivé, zábavné, a ze scénaristického hlediska opravdu kreativní a chytré.
    Dr. Manhattan je napsán se stejnou grácií a důvtipem, avšak z jiného důvodu - samotný děj je slušný mindfuck, aneb příběh, který je u takto komplikované postavy očekáván a žádoucí. Chce to využít veškeré jednotky pozornosti, aby se v tom člověk neztratil, ale za mě dokázal Straczynski zpracovat celkem komplikované téma tak nejsrozumitelněji, jak to jen šlo. A já si to užil. Příběh má navíc luxusní art.
    Molocha jsem pak bral jako takový bonus na závěr, upřímně mě zas tolik neoslovil a navíc mi tam některé věci v rámci kontinuity ale i logiky neseděly. Špatné to však nebylo, a rozhodně mi to nijak nezkazilo perfektní zážitek, který jsem měl z předchozích, hlavních dvou příběhů.
  • Sagikkun
    Druhé čtení tu dopadlo podstatně lépe, protože - jak už zmiňoval DR pode mnou - člověk už nemá tak přehnaná očekávání, že dostane druhé Strážce. Nejsou to příběhy, které původní svět postav rozšiřují, ale zároveň jim nijak neubližují a do toho světa bez problému zapadnou. Azzarello dle mého Komedianta i Rorschacha pochopil dobře, a podle toho jim zde vytvořil příběhy na míru - Komediant, problematický jedinec vnímající vlastenectví a další záležitosti po svém, zasazený do prostředí politiky, Vietnamu a amerických dějin; a Rorschach, vigilant vidící svět jako prohnilé, černobílé místo, v temnějším příběhu o vymlácení jednoho gangu. Oba příběhy jsou navíc správně atmosfericky vystihnuty kresbou a barvami, obvzláště tedy Rorschach.
    Problém je ten, že Komediantův příběh, byť nabízející více než jednoduchou dějovou linku (řeší se politika a historie, čímž se Azzarello dokázal přiblížit původním Strážcům), je zmatečný. Prostor a čas je zde uchopen prazvláštně a moc přehledné to není. A Rorschach, byť přehlednější a pro mě zábavnější, je ale přímočarý až moc. Je to mezi 3-4 hvězdami, ale k čisté čtvrté hvězdě mi tam bohužel lehce chybí něco víc.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.4.2022 20:50Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Vždy, když načtu určitý počet superhrdinských komiksů, tak se vrátím ke Strážcům jako ke starému příteli, se kterým si rozumím jako s nikým jiným. Jakmile člověk jednou projde tímto zážitkem, je nemožné ho dostat z hlavy a nevšímat si toho, jaký vliv má na superhrdinský žánr až dodnes. Nadčasové a geniální dílo, jehož každá kapitola by vydala za samostatnou recenzi. Moore vytvořil v jediné knize jeden z (ne-li ten nej) nejuvěřitelnějších a nejkomplexnějších světů se superhrdiny, kde nic není samoúčelné a vše se smysluplně propojuje a doplňuje. Postavy, kresba a panelování, příběh, dekonstrukce žánru, politický a historický přesah, myšlenky... dokonalé, do detailů propracované a za mě stále nepřekonané dílo, na kterém se téměř vůbec nepodepsal zub času.
  • Sagikkun
    Je to trochu těžší hodnotit, jelikož je to jako přečíst si pouze úvodní kapitolu celé knihy. Máte to přečtené za 5 minut a rovnou můžete vyhlížet datum dalšího dílu. Což ale není chyba komiksu, jelikož ten na to upozorňuje jasným a velkým "1/7" hned na obálce... jen je dobré si uvědomit, že to není samostatná epizoda, ale rozkouskovaný větší příběh.
    Zatím tedy můžu rozhodně pochválit kresbu a barvy, které jsou opravdu pěkné, a dobře podtrhují atmosféru tajemné a pochmurné Prašiny. A co se samotné Prašiny týče, s tou nemám z původní knižní trilogie žádné zkušenosti, v komiksu jsem se ale necítil vůbec zmatený a z úvodního čísla se mi dostalo uspokojivého pocitu, že to bude fungovat jak pro neznalé, tak i čtenáře knižní Prašiny (kterým se po dočtení celé série pravděpodobně stanu i já).
  • Sagikkun
    Dynamické duo Batmana a Damiana pokračuje v plné parádě. Komiks je tentokrát roztříštěň na vícero samostatných příběhů a dějových linek, přičemž každá dobře prodává něco jiného. Máme tu pohled do Damianova dětství v Lize asasínů, jeho samostatnou misi odehrávající se během Soví noci, a pak hlavní příběhy. V těch sice moc nezaujmou hlavní záporáci (což je škoda), ale namísto vztahu Bruce x Damian se více prozkoumává Damian x ostatní Robinové... originální, zajímavé, fungující. Na kresbu je jako v předchozím svazku této série opět radost pohledět.
    Damian byla až do téhle série jedna z mých méně oblíbených postav v netopýřím univerzu, Peter Tomasi ho ale vyhoupl na jednu z mých nejoblíbenějších a nemůžu se ho dostatečně nabažit. Je to parádní série a tomuto svazku chybí k dokonalosti Zrozen k zabíjení vážně málo.
  • Sagikkun
    Vzpomínáte na nadopovaného Jokera jako final bosse v herním Arkham Asylum? Temné děsy jsou akčním maratonem právě takto nadopovaných Batmanových záporáků, navíc obsahující stejně tak pěkně hutnou atmosféru. Kromě soubojů (zabírající převážnou část svazku) ale za mě fungoval i ten zbytek - vyšetřování, Bruceův soukromý život, vztahy s ostatními postavami. Jo, tohle fungovalo vážně dobře a rozhodně bavilo.
  • Sagikkun
    Komiks, který obálkou a názvem příliš nezaujme, o to více ale pak překvapí. Jak tu už několikrát padlo, příběh se nese v duchu Watchmenů, aneb máme zde superhrdiny, ale jsou to figurky pro vyobrazení reálného světa, dějin a politiky. Tehdejší doba je skvěle vyobrazena nejen kresbou, ale hlavně i díky myšlenkám, které mají smysl a stojí za to. Ze závěru s Hitlerem jsem napoprvé moc nadšený nebyl, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to tam má taky svůj smysl.
    Jediná výtka tak směřuje k orientaci v ději, která zrovna není nejjednodušší, a nepomáhá tomu fakt, že snad polovina postav jsou blonďáci se stejným účesem. I tak je to ale za mě plný počet.
  • Sagikkun
    Not great, not terrible. Neurážející komiks, který servíruje přesně to, co slibuje, což jsou krátké detektivní příběhy. U příběhů se mi rozhodně líbila pestrost, Dini se snaží neopakovat a jelikož ty nápady má, tak čtenáři nabídne nejrůznější motivy, zápletky a dokonce i vlastního originálního padoucha (což oceňuji). Poslední příběh s Robinem byl taky fajn.
    Takže tu víceméně funguje všechno, jak má... avšak za mě je to "jen" čistý průměr. Pochybuji, že mi jakákoliv povídka utkví v hlavě déle jak týden, natož aby mě některá po přečtení posadila na zadek a vytáhla to na nadprůměr.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.3.2022 13:12SPY×FAMILY #02
    Stále tak hravé, vtipné a milé jako první díl. S nadšením jsem hltal každou stránku a užíval si tenhle příběh, který je tak neskutečně absurdní, ale zároveň se v něm vyskytují prvky a scény z běžného života (jak být správný rodič, strasti na škole atd). Taky souhlasím se Sawyerem, že se moc často nestává, aby mě v manze bavilo cokoliv bonusového - a hle, ono to jde. Přeju si, aby si to udrželo alespoň částečnou kvalitu, co to doposud má, jelikož Spy x Family má zatím našlápnuto stát se jednou z mých nejoblíbenějších manga sérií.
  • Sagikkun
    Sagikkun24.3.2022 21:25SPY×FAMILY #01
    První kniha si mě naprosto omotala kolem prstu. Vedle všech (především) akčních sérií, na které se zatím český trh s mangou soustředí, je tohle opravdu osvěžující změna. Příběh je skvělou kombinací akce, fungujícího humoru (konečně jsem se zase u něčeho zasmál nahlas) a dojemných momentů. Každá kapitola byla kreativní a originální, a s každou otočenou stránkou jsem se těšil, s čím autor přijde tentokrát. A postavy... ty jsou dokonalé. Celou rodinku si nelze jinak než zamilovat.
    Má to v sobě klasický japonský humor, zároveň je však příběh pro mangu celkem netypický, a nebál bych se to tak s klidným srdcem doporučit i někomu, kdo mangu obvykle nemusí. Tohle je opravdu trefa do černého, a to jak zkombinováním všech zmíněných elementů ze strany autora, tak i volbou to u nás přeložit ze strany Crew.
  • Sagikkun
    Sagikkun23.3.2022 23:06Tokijský ghúl:re #12
    Za mě spokojenost, má to od všeho dostatek... akce, posun v ději, práce s postavami, a zejména v tomto svazku milé a osobní (některé velmi osobní) momenty. Tohle celé zároveň drželo pohromadě a nebyl v tom bordel, což je od předešlých dílů opravdu příjemná změna.
  • Sagikkun
    Neskutečný nářez, tohle mě vážně bavilo. Je to snad to nejfinálovější finále, co pro Batmana mohlo kdy vzniknout... jsou tu téměř všichni důležití přátelé i nepřátelé Batmana, jeho trofeje, chytré propojení se staršími příběhy ze série, ale i pokus o rozšíření jednoho velkého mýtu v rámci celého netopýřího univerza.
    Je to tak velké, že se opravdu nebudu pozastavovat nad věcmi typu "ale jak Joker dokázal tohle a tamto...?!". Jednoduchá odpověď: protože zápletka. Není to encyklopedie. Neříkám, že komiks nemá mít žádnou logiku... ale že některé věci jsou zkrátka odpustitelné, aby ten příběh mohl vůbec vzniknout. Tohle má navíc nějakých 150 stran, není to bichle s prostorem na podrobné vysvětlování, tudíž tomu některé nedostatky odpustit dokážu.
    Snyder naservíroval nabitou jízdu, kam toho dokázal narvat tunu: hromadu postav, apokalyptický Gotham, mysteriózní pátrání a nekompromisní akci. A všechno to za mě zázračně funguje. Jediná výtka je tak až k naprostému závěru: přál jsem si, aby byla otázka okolo Jokera více otevřená, a umocnit tím už tak jeho tajemnou postavu...
    Tak jako tak, tohle je skvost a Snyderovi tleskám.
  • Sagikkun
    Fajn jednohubka. Líbilo se mi, jakým způsobem Azzarello pojmul Jokera. Ponechal všechny jeho základní charakteristiky, ale některé utlumil (Jokerovo klasicky neustálé vtipkování - tady je samozřejmě přítomné, ale ne v takové míře, aby bylo otravné) a některé naopak zvýraznil (nevyzpytatelnost, chtíč po ovládnutí města)... výsledkem tak byl Joker, který byl ještě o něco uvěřitelnější a za mě rozhodně budící větší respekt. A nebyl to pouze Joker, který prošel úpravou. Ve finále mi vyobrazení Gothamu a jeho obyvatel dost sedělo. Kresba celou atmosféru správně podtrhuje a příběh, byť velmi přímočarý, alespoň rychle odsýpá.
  • Sagikkun
    Sagikkun12.3.2022 12:48Tokijský ghúl:re #11
    Na začátku jsem měl obavy, že půjde opět o hektický díl, jak je tomu u této série v poslední době bohužel zvykem. Obavy byly naštěstí zbytečné. Jedná se o svazek, který se z velké části drží při zemi a zaměřuje se na důležité rozhovory, které jsou pro hlavní hrdiny velmi osobní a opravdu pěkně napsané. Líbí se mi i nástin toho, kam bude závěrečný arc směřovat.
  • Sagikkun
    Sagikkun12.3.2022 01:24Akira #02
    Asi se netřeba rozepisovat, je to nabouchaný a výborně nakreslený jako jednička, jede to od začátku do konce, postavy baví a děj dostatečně zajímá. Nadčasová pecka.
  • Sagikkun
    Sagikkun11.3.2022 23:42Spirála
    Těžko budete hledat tak absurdní a zvrácenou věc, která vás ale bude podivně fascinovat, jako je Spirála. Omotá si vás kolem prstu stejně jako obyvatele města, a nejednou se pozastavíte nad tím, co to vlastně ksakru čtete... ale budete číst dál.
    Itóova fantazie zahodila veškeré uzdy a plně se oddala kreativnímu šílenství. Šílenství, které je často extrémní, až abstraktní a těžko uchopitelné, ale zároveň geniální. Zdá se, že tu nic nedává smysl, ale přitom vše spolu souvisí.
    Jen se neubráním pocitu, že snad jen závěrečný arc jakoby ztrácel dech a bez některých pasáží bych se možná obešel (ehm... tornado riders...), ale i tak je to za plný počet.
  • Sagikkun
    Tohle si zaslouží plný počet. Je to naprosto parádní věc, u které si člověk vedle všech dramatických a smrtelně vážných canonů odpočine. Má to fungující humor i vztah mezi Spideym a Torchem, a jednotlivé příběhy jsou hezky nápadité, kreativní, vždy s nějakou úsměvnou pointou. Nezavděčí se to ale všem, a rozhodně to nedoporučuji někomu, kdo s Pavoukem začíná... na starší příběhy to nejen odkazuje, ale i v jejich duchu jede. Má to tedy o něco více textu a někdy je to takové hloupoučké (je ale třeba si uvědomit, že je to záměr a taky si to díky tomu ze sebe dělá srandu). Celé to i dobře doplňuje kresba.
    Obsahuje to i jeden sešit z Tangled Web, který je (i navzdory odůvodnění v předmluvě) tematicky trochu mimo, ale samostatně je to taky parádní, odpočinková a dobře vypointovaná věc. Třešnička na už tak dokonalém dortu.
    Královsky jsem se bavil a jedná se zřejmě o jednu z mých nejoblíbenějších knih se Spideym. Dan Slott prostě umí.
  • Sagikkun
    Sagikkun6.3.2022 11:24Batman / Fortnite: Foundation
    Naprosto o ničem. Bod nula celkem zabavil a i zaujal, takže jsem šel do tohohle s tím, že to bude dodatečný závěrečný sešit, který vysvětlí některé nezodpovězené otázky. Na některé sice dostaneme odpověď, ale společně s nimi se objeví otázky nové. Takže jsem si říkal, jestli je to prostě tak špatně napsané, nebo ani tvůrčí tým nedostal od vedení nějaké definitivní odpovědi a plácají se jen tak kolem. A jelikož zřejmě nikdo nevěděl, co vlastně vyprávět, tak má tohle "prodloužené" vydání ty počty stran navíc jen pro efekt - jinak je to zaplácané naprosto tuctovými souboji. Snad jedině ta kresba mi tolik nevadila, protože jsem chápal záměr odlišit atmosféru dvou různých světů.

    Pro koho tohle je, to vážně netuším. Děckám se možná budou líbit souboje, ale z těch keců o omniversu asi moc moudří nebudou. Dospělejší čtenář, hledajíc nějaký příběh, bude naopak těmito tuctovými souboji znuděn. Největší problém je ale ten, že je tohle zkrátka naprosto zbytečné pokračování, které ničí svůj vlastní potenciál vymyslet na závěr něco smysluplnějšího a zajímavějšího, než je tohle.
  • Sagikkun
    Spokojenost. Úderná jednohubka, která baví po celou dobu, má dobrou kresbu a doslova mrazivou atmosféru. Dobře si to hraje s ruskými legendami a hlavně lidskou psychikou. Autor chtěl na malém prostoru na něco poukázat, a to se mu povedlo, je to efektivní. Na co se to soustředilo, tak to splnilo skvěle, a víc v tom hledat netřeba, protože si to ani na to nehraje. Jen jsem se občas musel zorientovat, kdo z těch tří je kdo.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.2.2022 12:59Tokijský ghúl:re #10
    Pfuu, takový lepší tři. Je to hodně ukecané, což by ve své podstatě nebyl problém (protože to zase po delší době posouvá děj)... jenže mi připadá, jako by se v téhle sérii panely zmenšovaly a zmenšovaly. Je celkem vyčerpávající a nezáživné být zaplaven obrázky 2x2 cm, Išida to tam prostě hodí a vy si to nějak přeberte.
    Akce fajn, za top svazku považuju souboj s Donatem.
  • Sagikkun
    Tady váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami.
    Starší příběh je canon a čte se velmi dobře. Má to pochmurnější atmošku, Carnage není takový edgelord jako v Masakru (nějaké hlášky mají k tomu nakloněno, ale v rámci jeho charakteru se to tady ještě dá a vlastně se i k němu hodí) a baví, a ty tři čísla utečou jako nic. Nabitá akční jízda se super charaktery a chemií mezi nimi.
    Modernější příběh je už na tom hůř. Jako nápad dobrý, provedení už meh... kresba se k tomu hodí, někdy jsem se v ní ale neorientoval; Toxin jako charakter je vymyšlen dobře, ale nejde moc do hloubky i přes to, že má na to potenciál; Venomův motiv sice žene příběh, ale často mi připadal jako out of character (alespoň v porovnání se staršími čísly, moderního Venoma upřímně tak moc načteného nemám). Nicméně to stejně jako starší příběh dobře odsýpá a má to i zajímavé motivy. Ve finále neurážející průměr.
    Starší příběh za 4*, moderní 3*, ten je ale delší, tudíž celkově lepší 3*.
  • Sagikkun
    Povídky + důležitý střípek Hellboyovy mytologie + delší příběh.
    Nejvíc mě na tom bavily právě ty povídky, jelikož byly velmi pestré. Byl tu jak malý Hellboy, tak různé země a s nimi i jejich kultury a pověsti. Vesměs mě bavily všechny, především "Hlavy" z Japonska byly luxusní.
    Ten zbytek, bohužel...
    "Pravá ruka zkázy" sice lehce načrtne tajemství Hellboyovy kamenné ruky, nicméně je to "jen" převyprávění jedničky a dvojky. Dle Mignolových slov nechtěl prozatím nic podrobně vysvětlovat, což ok, dalo se ale vymyslet něco zajímavějšího než tenhle flashbackový filler.
    "Skříňka plná zla" má sice vesměs všechno, co mám na Hellboyovy rád, a čte se to dobře, ale na zadek jsem se z toho neposadil. A to hlavně proto, protože až moc připomínala Sémě zkázy a Probuzení ďábla. Hellboy se dostaví do tajuplné budovy a tam se mlátí hlava nehlava se záporákem. Ano, takhle je to velmi stručně řečeno, ale ta kostra je stejná jako v již dvou zmiňovaných knihách. Povídky mají (ve většině případů) originální zápletky ale i lokace - proč se to tedy nemůže rozvést do delšího příběhu namísto (zatím) recyklování toho samého?
    Je to klasický Mignola a jeho parádní Hellboy, baví mě to, ale v porovnání s minulými díly to tady bylo o něco slabší, a pouze doufám, že budoucí delší příběhy budou mít o něco větší zpestření.

  • Sagikkun
    disclose - za mě je to to nejdebilnější retro, co jsem za dlouhou dobu četl. Adamse bych se nebál, jak sám píšeš, tak tu dělal jenom kresbu a naopak je ten, který to tady celé tahal. Ale jinak se mi to četlo fakt těžko. Můj osobní tip - jestli z kolekce kupuješ jenom něco a nechceš to mít nutně komplet, tak tohle bych klidně přeskočil.
  • Sagikkun
    Sagikkun29.12.2022 22:40Zaslíbená Země Nezemě #13
    Hotate, taky děkuju za odpověď. Takhle mi už vše dává větší smysl, jak intenzitu vulgarity tak i tvůj pohled na mukacuku. U toho druhýho bodu mi to fakt napoprvý vyznělo jinak. Za tím, co jsem napsal, si stojím, ale situaci jsem mohl pochopit mnohem lépe a především bez zbytečné vyhrocenosti - za to se omlouvám. Díky za diskuzi, opět jsem se dozvěděl něco nového.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.12.2022 22:30Zaslíbená Země Nezemě #13
    Fimi - protože se mi čeština líbí a vždy to bude jazyk, ve kterém se mi bude číst nejpříjemněji. A chci podporovat náš trh (teda kromě Comics Centra), takže Crwi ty peníze milerád dám. Není to nic, z čeho by mi krvácelo z očí, on je ten překlad jinak dobrý (o to víc mě pak tohle zjemňování naschvál štve), vyloženě špatnou práci bych trh netrh nepodporoval... je to prostě jenom něco, s čím nesouhlasím a na co jsem chtěl vyjádřit svůj názor.
    Nevím, jestli je tohle volba vyloženě Křivánkové (protože znám takové překladatele, kterým jsou nadávky proti srsti, i když tam mají být) nebo volba Crwe, která asi doufá, že to tak bude přístupnější pro více lidí (což, jak už jsem psal, mi vzhledem k situacím nejen v této manze přijde fakt na hlavu), ale vím, že se těm nadávkám vyhýbat opravdu nemusí a bohužel to někdy naopak škodí.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.12.2022 17:24Zaslíbená Země Nezemě #13
    Milá Křivánková aka hotate,

    když už se zde vyjadřuješ ke komentářům, využij pro to prosím tuto sekci pro diskuze, je to mnohem vhodnější. Díky. Teď teda taky v rychlosti:

    1) Omlouvám se, máš pravdu, tady jsem se špatně vyjádřil. Nepřekládáš každou mangu, ale každou druhou mangu. Co jsem ale napsal, tak platí - každá manga (jenž je už předem určená pro dospělejší publikum), která ti projde pod rukama, pak trpí tím stejným problémem, který vypisuju v následujících bodech.

    2) Tady už tvoje argumentace kompletně padá. Proč se asi v manze používají ty stejné výrazy a proč na první pohled nejsou tak vulgární - že by to bylo tím, že japonština nemá vyloženě vulgární výrazy, a že aby se vyjádřili sprostě, tak musí opakovat těch několik specifických výrazů, které jsou v dané situaci vulgární, byť jejich původní význam vulgární není?

    Co tak vím, správný překlad by neměl pouze otrocky překládat slovo od slova, ale především by měl přenést tu myšlenku, pocit, kterých se často musí docílit jinými, pro ten daný jazyk a situaci přirozenějšími slovy. A to ty neděláš. Ty sice skvěle rozumíš těm slovům, ale všechno překládáš stejně nehledě na situaci a postavy, nedokážeš se odchýlit od jednoho naučeného termínu. Což je zrovna u japonštiny, která je silně postavená na kontextu situace, dost kritický. A je to i důvod, proč pak ten anglický překlad zní mnohem více přirozeně.

    Takže příklad, ta nejzákladnější "nadávka" くそ, která, jak už bylo několikrát řečeno, silně závisí na situaci. Může se přeložit jako slabé "sakra", nebo silné "kurva". Jenže ty to "sakra" narveš úplně všude - ty víš, co to slovíčko znamená, ale už to nepřizpůsobíš situaci. Takže ano, když např. Guts stojí proti hromadě nepřátel, které agresivně rozsekává na kusy, a řekne くそ, tak pro Čecha (a pro vyznění celé mangy) bude přirozenější "kurva" než nějaké "sakra" nebo "do háje".
    Ale jak jsi napsala, dle tebe tyhle obraty vlastně tak vulgární nejsou (ano, nejsou, a zároveň jsou) a sama přiznáváš, že když Crew může, tak se nadávkám vyhýbá (a opět, fakt nechápu proč, když se v těch mangách vyobrazuje to co se vyobrazuje). Ať už v jakékoliv podobě, tak mě cenzura irituje a zrovna v tomhle případě mi přijde i směšná.

    3) Tím se dostáváme k jádru celé situace, tj. mukacuku ムカつく. Ano, je slangové, a v některých situacích i neslušné. Do angličtiny tak často překládáno jako "pissed off". Nepřijde mi, že by "štve mě to" dnes mělo jakkoliv slangové nebo i byť lehce neslušné vyznění. Takže když si konverzaci čtu v češtině, tak mě nenapadá žádný důvod, proč by Vincent chtěl, aby se použil jiný termín. Ten důvod znáš ty jako překladatelka, protože v tobě ムカつく vyvolá určitý pocit. Tenhle pocit je pak přenesený do angličtiny v podobě "pissed off", kde mi hned konverzace dávala smysl, a který mi právě chybí v češtině.
    A pokud v tom vulgarita (podle tvého vysvětlení) nehraje nejmenší roli, proč teda postavy (které vypadají, že se s ničím nepářou) už od začátku neopakují jiné synonymum pro "štve mě to", které v sobě nemá ani špetku neslušnosti, proč zrovna to specifické ムカつく; a proč pak stejně tak Vincent (který vypadá jako ten největší slušňák party) poté nenavrhuje i takové alternativy, které by byly i neslušné, když mu teda vulgarita nevadí?
    Prostě ta konverzace nedává smysl. A dávala by, kdyby tam bylo cokoliv jiného, i to "sere mě to".

    4) To je dobrý, můžeme si psát tady.

    Ať už ty nebo Crew, nezjemňujte ty překlady. Pro děti to určené není, a dospělejšího to pak bije do očí.
  • Sagikkun
    Anime nicméně zatím vypadá úchvatně. Adaptace je 1:1, takže příběh je pochopitelně stále absurdní, ale díky naprosto luxusnímu vizuálu a OST to najednou vyzní a kouká se na to úplně jinak. Takže jak jsem napoprvé nebyl zas tak odvařený z mangy, tak anime má našlápnuto mnohem, mnohem líp.

    Jinak jsem koukal na anglický překlad, a minimálně z něho to vypadá, že Crew se zase docela krotí s nadávkami. Neříkám, že by mi to otočilo zážitek o 180°, ale rozhodně by mi sem tvrdší nadávky sedly víc, než zředěné "zpropadený, hlupáci, trubci" atd., je to úplně to samý co s Berserkem.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.9.2022 20:10Sbohem, má růžová zahrado #01
    Velice doporučuji zhlédnout videa od Meona, který nové mangy od Dobrovského rozebírá:
    https://youtu.be/MwYNq77xyxM
    Má to dobře zpracované a zargumentované, poukazuje na otrocký překlad a zprasenou sazbu, ke všemu dává názorné ukázky.

    Co je pak ale ještě zajímavější, tak kde následně řeší reakci od Dobrovského:
    https://youtu.be/4ZGGsrdVyEg
    Člověku to pomůže v mnohém otevřít oči a možná ho i donutí se zamyslet, co za "kvalitu" a přístup to vlastně svými penězi podporuje.
  • Sagikkun
    Že to má v porovnání s předešlými komplety levnější papír (a s tím i vyblitější barvy) vzhledem k současné situaci chápu. Ale vyloženě pro to rozostření není omluva žádná, ani ta cena. Předešlé komplety taky stály kolem tří stovek, a rozostření žádné. Tohle prostě podělali oni sami, a že to je řešitelná chyba dokazuje to, že u současných svazků to už není... levný papír a cena v tomhle nehrálo roli.
  • Sagikkun
    Jsem dement, stejnou cenovku to nemá:))
  • Sagikkun
    To samý tady, Spideyho jsem chtě nechtě tenkrát stopnul u 50, takže si teď zbytek při čekání na Batmana dokoupím... což je načase, protože se to začíná rychle vyprodávat (a chápu to, osobně to je pro mě asi nejkvalitnější komplet co u nás vycházel).
    A jinak nemám pocit, že to, co předvádějí DA u Batmana, bylo i u minulých kompletů. U nějakého čísla jsem navíc i psal, že se jim povedlo domrvit kvalitu (min u prvních čísel) a tuna panelů byla rozostřených. Každýmu tak říkám, že alespoň Snyderův run ať si koupí v původním vydání, protože tohle je děs a hrůza.
  • Sagikkun
    Jestli jsi se opravdu jen a pouze zeptal, tak se omlouvám a uznávám svoji chybu. Ono mi to totiž u tebe vyznělo jako "akorát tu hysterčíte bez nějakých větších důvodů". Proč tu lidi remcaj je kvůli fakt mizerné a bídné službě od DeAgostini, kterou bys minimálně jako předplatitel nečekal (a nebýt čtyř slíbených speciálek, tak jim na nějaký předplatný dlabu, kupuju si čísla v obchodech, a pak ano, by mi bylo víceméně jedno kdy a jestli vůbec něco vyjde).
    To, že ti nikde nejsou schopni pořádně (nebo vůbec) odpovědět, že nabírají neustálé zpoždění už u 20. čísla nebo že tě vždy na "přesné termíny" odkážou na jejich webové stránky, kde - surprise surprise - vůbec žádné termíny nejsou, pak o mnohém vypovídá.
  • Sagikkun
    Já ani neříkal, že by vydávání mělo končit, jenom že to bude prostě zázrak protože tenhle díl měl zpoždění a už ohlašují další zpoždění. Milo, vím, že rád chytáš ostatní uživatele za slova a vyvoláváš vášnivé diskuze, nicméně tě zarazím už na začátku - nemyslel jsem tím nic víc než dloubnutí do jejich otřesného přístupu, tak nic hlubšího za tím nehledej.
  • Sagikkun
    Že tohle vůbec vyšlo mě taky překvapilo, komunikace DeAgostini je naprosto katastrofální (ona to vlastně ani žádná komunikace není) a pokud opravdu vyjde všech plánovaných 80 svazků, tak to bude zázrak.
  • Sagikkun
    @K-Os perfektní, děkuji moc :)
  • Sagikkun
    Někdo, kdo by věděl, jak moc se to dá číst bez znalosti událostí v knižní trilogii?
  • Sagikkun
    Co se týče kompletové verze... méně syté barvy se (oproti původnímu vydání v ČR) jakž takž dají pochopit. Levnější cena je na úkor levnějšího papíru, ok. Co se ale pochopit nedá, a vyloženě mě to štve, tak je hromada domrvených panelů, které nevím jak se to Eaglemossu povedlo, ale jsou rozmazané. Linie postav jsou často rozostřené a vypadají jako obrázky, na které se dá koukat pouze s 3D brýlemi. Všiml jsem si toho už u Roku nula, podrobně porovnal ale až tady (Batmani, které ale mají v kolekci u nás premiéru, tímhle zdá se netrpí) - pokud si tak potrpíte na kvalitu a nehodláte kupovat celou kolekci, tak si Snyderův run kupte raději v původních vydáních.
    Nemusím ani mluvit o tom, že je zde použit i původní překlad, který je sice skvělý, ale zde je jen líně přetištěný se všemi jeho původními chybami a hrubkami... korekce tedy nulová.
  • Sagikkun
    Počkej počkej... :)
    I kdyby 100 lidí říkalo, že je něco blbost, ale tobě se to bude líbit, tak si za tím prostě stůj. Kvůli mně to tedy rozhodně neshazuj (a ani mi nic nevadí). Mně šlo o to, že mi právě připadá, že ty sám bys tomu nejradši dal ty 2 hvězdičky, to je tvoje hodnocení samotného komiksu... ale protože je to klasika, protože si to vytvořilo okolo nějaký status, tak si to zaslouží 4 hvězdičky (?). To na mě působí jako umělé vytváření legendy něčeho, o čem jsi přímo řekl, že je to kvalitativně na dvě hvězdy. Já ani nehodnotím samotného Batmana, neříkám, zda-li je či není v mých očích overrated, pouze jsem poukazoval na to, že právě touto cestou se overrated věci tvoří.
    Tohle je celé, nad čím jsem se chtěl pozastavit. Tak mě zajímal více tvůj pohled.
  • Sagikkun
    SomeOne: "...pokud přihlédnu k historickému významu tohoto Batmana, dávám 3*–4*". Není to trochu logika typu "ona je to vlastně sr*čka, ale protože je to slavné, tak tomu dám 4*"? Tímhle způsobem vznikají overrated věci.
    Jinak se omlouvám, vůbec tě nechci vyhrotit za tvůj názor a začít tu nějakou diskuzní válku, jen tohle mi vážně nedalo a musel jsem na to zareagovat :D
  • Sagikkun
    Sagikkun9.6.2021 12:06Berserk #05
    Zajímalo by mne, zda-li nás někdy pan milostivý regressiv poctí nějakou svojí recenzí. Nevadí mi, že dost často napaluje dobrým věcem jednu hvězdičku, protože každý má svůj názor, který má právo vyjádřit. A ani si nemyslím, že by měl člověk psát recenze ke každému komiksu, co přečte... jenže napalovat jednu hvězdu za druhou bez jediného slova je opravdu zvláštní, a mě by pouze zajímalo, jak fungují myšlenkové pochody takového člověka a rád bych se i nechal poučit v tom, za co přesně si komiks tu jednu hvězdu zaslouží. Ale tak chápu, že odsoudit něco k odpadu a víc se tím nezabývat je mnohem jednodušší, než strávit těch pár minut nad nějakou konstruktivní kritikou.
    Tak snad někdy:)
  • Sagikkun
    Sagikkun26.5.2021 18:53Zvrácená
    Chápu, a doufám tedy, že si to užiješ alespoň z poloviny tak jako já :) jsem zvědavý na tvoji případnou recenzi.

    Jinak zrovna Ryby mě od Ita taky moc nenadchly. Zkus někdy jeho sbírku povídek Balónky oběšenců, to mě bavilo mnohem víc.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.5.2021 14:36Zvrácená
    Napsal jsem to jako hrozný miš maš, vím :D ale opravdu to tak na mě působilo... rád bych ti hodil názorné ukázky, ze kterých by to šlo pochopit lépe, jsou ale pochopitelně spoilerové. Jestli tedy dál číst nebudeš, tak jenom můžu doporučit a přesvědčit se o všem sám, snad nebudu jediný, komu se tohle líbilo.

    SPOILER
    Konfrontace hl. hrdiny u něj doma, přičemž mu klasicky policie nevěří - check. Naháněčka s cílem si udělat z nevinných lidí špíz ve stylu Pátku třináctého - check. Zjišťování tajemné minulosti vražedkyně v opuštěné psychiatrické léčebně - check (+ se všechno točí, takže found footage aka Blair Witch)... rozhodně netvrdím, že tohle všechno jsou univerzální šablony vytvořené a používané jen a pouze v Americe! Jsou to ale věci často se vyskytující, a jakožto hororový fanoušek jsem byl rád, že byly zakomponovány do jednoho komiksu.
    A co se týče úchylnosti a zvrácenosti, to tu radši vypisovat nebudu :') komiks se nebojí zabruslit do sexuálních a opravdu wtf oblastí, což mi pro Japonce připadá jako typické.
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:57Batman / Fortnite: Bod nula #02
    Fry: Díky moc!
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:55Batman / Fortnite: Bod nula #02
  • Sagikkun
    SPOILER
    Ano, končí to přesně ve chvíli, kdy Spidey najde v parku mimozemský objekt, který ho přenese do děje Tajných válek superhrdinů Marvelu. KVS 16 se pak odehrává hned poté, kdy se odtamtud vrátí už se symbiontem, takže tu máme dobrou kontinuitu.
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:03Batman / Fortnite: Bod nula #02
    Tak snad v červnu :')
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:05Přístav Země / Zatmění
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:03Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran: Jednoznačně film Arrival z 2016. Vybavilo se mi to hned, jakmile jsem viděl ukázku z knihy, resp. onu mimozemskou loď - ten prazvláštní tvar je opravdu podobný jako v Arrival. A i přes to, že v Arrival nepřicházejí návštěvníci z vesmíru vyloženě za účelem obchodu (ve smyslu něco za něco), tak ale něco nabízejí.
    Pro tohle unikátní a realistické pojetí je to jeden z mých nejoblíbenějších sci-fi filmů, a je to jeden z důvodů, proč mě tento komiks tak moc zaujal.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 23:57Batman / Fortnite: Bod nula #01
    Stejně tak ale, proč u nás vychází série jako Můj první komiks?
    No, hádám kvůli tomu, že všichni lidé na planetě nesdílí stejný věk a stejný vkus.
    A ano, protože crew má z tohohle prachy, které jim ale osobně přeju.

    Neříkám, že tvůj názor je špatný - Fortnite si nenáviď jak chceš. Jen mi připadá škoda si nechat kazit den něčím takovým, Batman má svoje vlastní série a ty zůstanou kvalitní/nekvalitní nehledě na to, že se objeví v nějaké "hloupé" hře. Nikdo a nic ho tímhle nekazí.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 20:09Přístav Země / Zatmění
    Taky mi to padlo do oka, nechápu, jak se mi kampaň tak velkolepé věci absolutně vyhnula. Hned jak budou peníze tak kupuju, vypadá to suprově a chci podpořit tým Mighty Boys, mají parádní myšlenku, tak snad se jim s tím bude u nás do budoucna dařit.
  • Sagikkun
    Sagikkun22.4.2021 18:35Královská hra #05
    Souhlas se Sawyerem. Je to vypínák mozku, ale nenudí a dokáže vytvořit dostatečně napínavé situace, aby tě zajímalo, jak to bude pokračovat. Asi jako když si pustíš nějaký akční béčko - jen je důležitý od začátku vědět, do čeho jdeš :)
    Naprosto bez pochyby existují lepší mangy, za které investovat peníze, kdyby se ti ale tohle nějakým způsobem náhodou dostalo do ruky, tak stojí za to tomu tu šanci dát.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.3.2021 19:03Berserk #04
    O tom žádná, to je pak ukázka naprostého vrcholu, který dokáže Berserk nabídnout. Hlavně proto si tak za samotného Gutse "užívám" tohle období - možná to moc prožívám, ale tahle manga je fakt životní pouť.
    Jinak jestli tě bavil Golden Age a nechceš koukat na anime, můžu rozhodně doporučit trilogii animovaných filmů z 2012-2013 s názvem Berserk: Golden Age Arc (Ógon džidai hen). Připadá mi, že nejsou tak známé jako anime, ale přitom o něco lepší (zvlášť než ten paskvil z 2016).
  • Sagikkun
    Sagikkun11.3.2024Prodám
    Zdravím, rád bych prodal:

    - Pošťák (sběratelská verze) - 900 Kč PRODÁNO
    - Sochař - 150 Kč
    - Sin City 01: Drsný sbohem (3. vydání) - 100 Kč
    - Želvy Ninja: Menu číslo 01-03 - jako celek za 250 Kč PRODÁNO
    - Grandville 02: Mon Amour - 200 Kč

    - Bleach 1-6 - 350 Kč
    - Spy x Family 1-2 - 150 Kč
    - Chainsaw Man 1 - 80 Kč
    -> všechny zmíněné mangy jako celek za 500 Kč


    Vše jednou čtené, ve velmi dobrém stavu. Předání možné v Praze či poslat Zásilkovnou (platí kupující).
    V případě zájmu mi napište zprávu zde do Pošty nebo na e-mail kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun3.9.2023Prodám
    Prodám:

    Velvet - 450 Kč (nečtené)
    Kam jsi zmizela? - 100 Kč (jednou čtené)

    Obojí ve výborném stavu. Předání možné v Praze či zaslání přes Zásilkovnu (hradí kupující).
    Kontaktovat mě můžete ve zprávách zde či na email kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun3.7.2023Prodám
    Prodám Legendy DC - Flashpoint za 200 Kč.
    Jednou čtené, stav velmi dobrý. Předání možné v Praze či zaslání přes Zásilkovnu (hradí kupující).
    Kontaktovat mě můžete ve zprávách zde či na email kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun8.6.2023Prodám
    Zdravím, rád bych prodal následující mangy:

    Fullmetal Alchemist 1-11 - 800 Kč
    Orange 1-3 - 200 Kč
    Zabiják démonů 1-2 - 160 Kč
    Pokémon 1-2 - 160 Kč
    To bylo tvé jméno 1 - 80 Kč
    Sherlock 1 - 80 Kč

    Vše jednou čtené, ve velmi dobrém stavu. Předání možné v Praze či poslat Zásilkovnou (platí kupující).
    V případě zájmu mi napište zprávu tady nebo na e-mail kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun13.5.2022Koupím
    Rád bych KOUPIL:

    DCKK 95: Batman a Outsideři
    DCKK 96: Liga spravedlnosti - Vzestup a pád
    DCKK 99: Wonder Woman - Amazonky útočí!, kniha první
    DCKK 100: Wonder Woman - Amazonky útočí!, kniha druhá

    Předem děkuji za jakékoliv nabídky, případně info/tip, kde/u koho knihy seženu.
    Napište prosím zde do zpráv nebo na email kout.daniel@seznam.cz.
  • Sagikkun
    Sagikkun17.2.2022Prodám
    Prodám:
    Grandville 1
    Daredevil Rok jedna

    Batman Soví tribunál
    Batman Soví město
    Batman Smrt rodiny

    Hellboy #02: Probuzení ďábla - 300 Kč

    Vše (kromě Hellboye) jsou PAPERBACKY ve velmi dobrém stavu, Smrt rodiny nový. Poskytnu foto.
    Každá (kromě Hellboye) kniha za 150 Kč.

    Osobní předání Praha, případně domluva na odeslání poštou/zásilkovnou.
    V případě zájmu mě prosím kontaktujte zde zasláním zprávy.
  • Sagikkun
    Sagikkun8.4.2021Prodám
    Zdravím všechny.
    Prodám:

    Spirála (Junji Ito) - 1. a 2. díl

    UKK 8 - Spider-Man: Kravenův poslední lov
    UKK 9 - Spider-Man: Zrození Venoma
    UKK 21 - Spider-Man: Návrat
    UKK 63 - Spider-Man: Dolů mezi mrtvé
    UKK 64 - Spider-Man: Jed

    Spider-Many prodám jednotlivě za 100 Kč, při odběru více kusů rád slevím.
    Cena Spirály je dohodou.
    V případě zájmu mě prosím kontaktujte zde skrze můj profil.
  • Sagikkun
    Sagikkun20.4.2022 21:11Filmový a hudební klub
    Aniž bych přiléval benzín do ohně, rád bych se taky pozastavil a zeptal se DR ohledně toho "vůbec se nepracovalo s komiksovou látkou". A nemyslím to nijak zle, vážně mě to zajímá čistě jako výměna názorů. Všechny ostatní věci jako hraní herců a záživnost filmu ti rozmlouvat nechci, bylo by to zbytečný, protože když se někdo nudil, tak se prostě nudil. Tbh já osobně si ten film plně užil až při druhém domácím zhlédnutí, takže tě v mnohém chápu. Ten Batman ne-detektiv je i docela trefný, s nadsázkou se dá říct, že co se nejvíc řeší jsou Riddlerovy hádanky a zbytek mu pak prostě sám Riddler prozradí... ale furt má k Batmanovi vyšetřovali zdaleka nejblíž ze všech filmových adaptací.
    Ale že se nepracovalo s komiksovou látkou? První věc je ta, že točení se kolem mafiánských rodin je z Dlouhého Halloweenu a Riddlerovo závěrečné "přebudování" Gothamu je ze Snyderova Roku nula, takže tu máš minimálně dvě inspirace v konkrétních příbězích. Ale co mě zajímá víc, tak co přesně očekáváš od superhrdinského filmu? Není to adaptace jednoho konkrétního příběhu, vezmou se postavy (ale to jsi popsal pouze jako "ovonění") a nějaké inspirace (viz. již řečené) a na tom se vystaví samostatný filmový příběh. Snad žádný Marvel/DC film neudělal přímou adaptaci konkrétního příběhu, vždy se vzaly jenom nějaké ty inspirace a pak se šlo vlastní cestou... a ty inspirace v The Batman jsou.
  • Sagikkun
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 673 (cca 197444 Kč)
Mám: 622 (cca 171687 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0