• Gmork
    Gmork13.5.2023 17:45Kam jsi zmizela?
    Komiks jsem si přečetl cestou vlakem ze Světa knihy a musím říct, že mi cesta s Lou a Beatricí příjemně utekla. Nedávno jsem si od Tillie Waldenové přečetl zombie horor Clementine a oba komiksy mají podobný styl vyprávění, byť jde o zcela rozdílné žánry. Taky jsem ocenil, že i když jsou obě hrdinky lesby, v komiksu to zazní jen jednou a dál se to neřeší, celý komiks je o něčem jiném. Jak osvěžující. Celá kniha se nese v jakémsi úsporném režimu, takže děj rychle odsýpá a nemá čas začít nudit. Rozhodně to není komiks pro každého, ale já coby fanoušek komiksu Le bleu une couleur chaude od Julie Mahonové jsem si tuhle road movie užil.
  • Gmork
    Druhé Jasmíně to na české pulty trvalo trochu déle, ale co, hlavně že je tady. Jelikož znám celou sérii z francouzštiny, vím, že druhý díl je jedním z nejlepších. Malá rozumbrada Jasmína (Cerise) je vyloženě sympaťačka, to samé se dá říct i o jejích kámoškách Lídě a Erice. Opět musím pochválit, kterak se grafické studio Albatrosu zhostilo náročné editace. I překlad je na jedničku. Jasmína je ten typ komiksu, který může přivést děti ke komiksům jako takovým. Je hravý, má tah na branku (rozuměj pro děti), ale má taky trochu výchovný přesah. Prostě ideální knížka pro malé holky, které už umí číst, baví je přemýšlet a ještě se jich nezmocnila puberta.
  • Gmork
    Gmork9.10.2022 06:59Paper Girls, kniha třetí
    Taky jsem se v tom chvílemi ztrácel. Vaughan to naštěstí ukončil dřív, než se z toho stal časoprostorový blábol. Jedna hvězdička navíc za dobře napsané charaktery hlavních hrdinek. Málo platné, ale nejlepší Vaughanova věc pro mě nadále zůstává Ex Machina.
  • Gmork
    Gmork21.9.2022 21:22Mýty #19: Sněhurka
    Kraťasy s Bufkinem tedy žádná hitparáda, celkový dojem napravila lapálie Sněhurky s pradávným ženichem, ale celkově v rámci Mýtů spíše průměr, holt je to už devatenáctá kniha. Musím tedy hodnotit taky průměrným hodnocením. Nejspíš je už dobře, že se série blíží ke svému zakončení.
  • Gmork
    Gmork18.8.2022 19:29Crueler than Dead 1/2
    Pěkně nakreslená manga, která poslala logiku na dovolenou. Ale uteče to tak rychle, že si toho člověk v podstatě ani nevšimne. Prostě zombie béčko ala Z Nation, což můžu, druhý díl si taky pořídím.
  • Gmork
    Gmork12.6.2022 07:46Ruční práce
    Tak rozhodně to není komiks pro každého, ten feminismus z příběhu docela čiší. A to měla Suzanne na svou dobu dost liberálního manžela. Ale jelikož mám tyto životopisné a historické komiksy rád, příběh jsem si užil, jen to chtělo trochu trpělivosti, feminismus jsem si vytěsnil. Ruční práce lze doporučit čtenářům Kiki z Montparnassu, Josephine Bakerová nebo Sex a lži. Akci v něm nehledejte. Každopádně se z komiksu dá nasát atmosféra tehdejší doby, podobně jako u Slečny Baudelairové, líbila se mi i kresba. Jsem rád, že tu tyhle anti-komerční komiksy vycházejí.
  • Gmork
    Gmork16.3.2022 19:23Barakuda #1, 2
    Coby milovník pirátského šavlování a seriálu Black Sails se mi Barakuda líbí a tudíž Dufauxovi odpouštím, že si občas ulehčil práci ve prospěch rychlého sledu vyprávění. Trochu ho podezřívám, že se více inspiroval právě u Černých vlajek než u Pirátů z Karibiku, jak píše v předmluvě. Těch styčných bodů se najde víc, guvernérka ostrova je v obou případech žena, kapitáni Flynn i Flint jsou gayové... atd. Čistokrevná akční dobrodružka, která si nehraje na velké čtenářské umění. Fandové Black Sails a Pirátů z Karibiku zde nešlápnou vedle.
  • Gmork
    Gmork18.2.2022 19:31Slečna Baudelairová
    Četlo se to náramně, samotný vztah Charlese a Jeanne znám z jeho korespondence, tam jsem se nic nového nedozvěděl, což je ale pouze můj problém, neb mám jeho životopis dopodrobna zmapovaný. Musím pochválit český překlad, který umocňuje atmosféru tehdejší Paříže. Taky si redakce na výbornou ohlídala, aby jim tam neproklouzl žádný český novotvar. Prostě byla rozkoš to číst. Jsem Charlesův velký fanoušek, takže nemůžu dát nic jiného než plný počet hvězdiček. Je až s podivem, že ve Francii, kde se točí filmy o kdekom, tak Baudelaire stále žádný film ani TV seriál nemá. A přitom je to vyloženě persona, která slibuje nevšední divácký zážitek, viz. Úplné zatmění od Agnieszky Holland.
    PS- V Paříži je zvykem, že když jdou fandové Baudelaira z Gare Montparnasse směrem k Lucemburské zahradě, někteří mu na hrobě nechávají psaníčka a jízdenky od metra. Loni jsem u sebe zrovna žádnou neměl, rovnou je vyhazuji. Tak jsem mu tam nechal jízdenku Chomutov-Plzeň. Ať ví, že má fanouška i v dalekém Chomutově.:)
  • Gmork
    Gmork1.10.2021 19:29Mezi řádky #11: Apokalypsa
    Tak Mike Carey v závěrečné knize zručně spojil všechny své vypravěčské linky v poměrně originální zakončení. Jako čtenář jsem spokojen, konec nebyl ani laciný, ani překombinovaný, a stojí na myšlence (a faktu), že u příběhu má vždy to hlavní a absolutní slovo jeho autor. Taky díky autorům za ten trochu otevřený konec, velkým příběhům vždycky víc sluší. Je moc fajn, že i přes nepřízeň osudu dotáhla Crew tuto dlouhou sérii do zdárného konce. Jednoznačně jedna z nejzajímavějších komiksových fantasy, která tu v posledních letech vycházela. Nezbývá než otočit poslední stránku příběhu a zvolat "Neplecha ukončena."
  • Gmork
    Gmork15.9.2021 18:50Shi #1, 2
    Na Zidroua poměrně temná záležitost, nejdrsnější věc, co jsem od něj četl. Homsova kresba k tak temnému příběhu vyloženě sedne, některé scény jsou jak z viktoriánského hororu o Jacku Rozparovači. Každopádně Zidrou opět dokazuje, že je mistrem zajímavých charakterů a dobře načasovaných a emocemi nabitých scén. I v tomto komiksu dostál své pověsti mistra vypravěče. Víc takových komiksů a ve formátu 1:1, samozřejmě.
  • Gmork
    Gmork23.6.2021 19:24Hubert
    Zvláštní věc, komiks téměř beze slov a přesto dokáže čtenáře vtáhnout do své specifické atmosféry lépe než jiné mnohem ukecanější knihy. Komiks o tom, že samota nemusí být tak hrozná, pokud si ji člověk sám vybere, je s ní smířený a vyhovuje mu. Pokud bude Centrala i v budoucnu přinášet podobné komiksy, rád se stanu jejím oddaným fanouškem.
  • Gmork
    Gmork10.6.2021 12:19Bomba
    Tohle je jedním slovem paráda. Podobné komiksy mi na zdejším trhu chybí. Plusové body Argu za odvahu to tu vydat. Kandidát na komiksovou knihu roku.
  • Gmork
    Gmork20.5.2021 07:04Orlové Říma #1, 2
    Orlové jsou prostě evropský kult, stejně jako Murena nebo Sambre. Jiný než plný počet se nedá dát. Je až s podivem, že komiks vychází až teď.
  • Gmork
    Je příjemné vidět, že si ještě dnes někdo vzpomene na první desku Zjevení od Root, konkrétně na baladu Píseň pro Satana a prdne ji do Pohádkova.:) Jinak se mi třetí book líbil o trošku víc než ten předešlý, pořád je to jízda, čte se to samo. Také díky výtečnému překladu.
  • Gmork
    Tak Tom Taylor je zpět a nezastaví ho ani všechny armády z válečných knih. A jeho Nemesis Pullman mu jde stále po krku. Mike Carey opět dokazuje, že ačkoli se může zdát, jak je jeho příběh roztříštěný do mnoha vypravěčských linek, má svůj scénář pevně pod kontrolou a směřuje k jasnému cíli. Závěrečný sešit s Paulym Brucknerem a Pullmanem slibuje, že finále v závěrečné knize bude velkolepé. Jedenáctá Apokalypsa se tak pro mě stává jedním z nejočekávanějších komiksů letošního roku.
  • Gmork
    Gmork14.1.2021 14:49Herzl: Evropský příběh
    Je to špalek, ale čte se to lehce a pro člověka, který se zajímá o evropské dějiny a kulturu, je tento komiks to pravé ořechové. Taky se sluší vyzdvihnout překlad, musela s tím být fůra práce. Je příjemné vidět, že český komiksový trh už dospěl do doby, kdy se tu dají vydávat komiksy jako Herzl nebo Neználci.
  • Gmork
    Oba příběhy jsou naprostý top, spojení amerického scénáristy a evropského mistra kreslíře se povedlo na výbornou. Myslel jsem, že nejlepším letošním komiksem od Crwe bude Harleen, ale duo Charyn/Boucq ji svými příběhy hravě překonává. Kéž by Crew vydávala víc takových komiksů.
  • Gmork
    Gmork15.11.2020 19:04Mýty #17: Kdo seje vítr
    Kdo seje vítr má přece jen lepší příběh než Supertým a vlčata přinášejí výživnější zápletku, včetně toho, že vyprávění dospěje k nějakému logickému závěru (oproti Supetýmu). Ale nejlepší sešit v knize je numero 112 s Růženkou a cvrčkem a příjemně otevřeným koncem. Díky němu musím hodnocení zvednout o hvězdičku výše.
  • Gmork
    Bavilo. O druhém díle se dá říct to samé co o jedničce. Komiks stojí především na vtípcích a hláškách a taky na stylové kresbě, která k tomu vyloženě sedí. Komu se líbil první díl, pošmákne si i na dvojce. Proto dávám i stejné hodnocení jako minule.
  • Gmork
    Musím se přiznat, že i já, starý komiksový kořen, mám pro tuhle malou rozumbradu slabost. Cerise - Jasmínu jsem si vždy přivážel ze svých cest po Francii. Její dobrodružství mají velký díl hravosti, špetku roztomilosti, ale hlavně myšlenku a na závěr nějaké to morální ponaučení, vždy ale v zábavné formě. Musím taky Fragmentu pochválit, kterak si poradili s náročnou editací, musela s tím být fůra práce. Držím malé Jasmíně všechny palce, ať se tu uchytí, další čtyři díly jsou taky výborné. Kéž by takhle vypadaly všechny dětské komiksy.
  • Gmork
    Gmork5.9.2020 15:03Až do posledního
    Četlo se to skutečně rychle a je to western, který se svému žánru vymyká, zvlášť ten epilog čeká člověk úplně jiný. Příběh o tom, kterak banální nehoda zapříčinila velkou tragédii, víc se prozrazovat nesluší. Kresba je naprosto parádní a i díky ní zvedám své hodnocení ze čtyř na pět.
  • Gmork
    V tomto díle se autoři inspirovali povídkou Skandál v Čechách a jde určitě o nejlepší díl z toho, co tu zatím vyšlo. Tak přeji klukům, Charlie a Watsonovi čtenářský zájem, ať tu můžu příští rok pochválit díly 4 a 5, které jsou taky výborné. V dalších dílech se série stále více vzdaluje dětskému čtenáři a cílí na dospěláky. Ve čtvrtém díle už o sobě dá vědět i ďábelský Moriarty.
  • Gmork
    Oproti prvnímu dílu má dvojka už dospělejší zápletku a k mé radosti míří spíše na starší čtenáře. A David Etien kreslí jako bůh, někomu může připadat jeho paleta barev na viktoriánský Londýn až moc veselá, ale patří to prostě k jeho rukopisu. Ne nadarmo dnes s Régisem Loisem spolupracuje na aktuálních dílech Ptáka času. Nějak takhle má vypadat inteligentní komerční komiks.
  • Gmork
    Tak dočteno a dostal jsem, co jsem očekával - důstojné finále předlouhé série. Patřím k těm čtenářům, kteří oceňují, že to skončilo v podstatě na vrcholu a série se nezačala rozmělňovat. Pár dílů mi do kompletu chybí, ty si ještě dokoupím, ať to mám komplet. Jsem i velký fanda TV seriálu, tuhle škatuli jsem si loni přivezl z Paříže.
    http://imgup.cz/images/2019/07/21/dead02.jpg

    http://imgup.cz/images/2019/07/21/dead01.jpg

    http://imgup.cz/images/2019/07/21/komiksy01.jpg

  • Gmork
    Gmork13.8.2020 08:50Načmáranec
    Tak tohle mi vyloženě sedlo, pro Peeterse mám slabost, když kluci ze Sýpky zabalili Lupuse v půlce, nemohl jsem jinak a dočetl jsem to v polštině. Stejně dobrá je i jeho sci-fi série Aama nebo thriller RG. S Lehmanem si u tohoto komiksu náramně padli do noty. Kniha se i přes velký počet stran četla svižně, díky dobře napsaným postavám a novým nápadům. Ne vždy se mi Argo trefí do vkusu, ale tady se to povedlo na výtečnou. Nemůžu jinak, než dát plný počet. Přesně takové komiksy chci číst.
  • Gmork
    Gmork5.7.2020 06:54Marzi 1984-1987
    Komunismus jsem zažil pouze jako dítě, takže mi bolševik nestačil nikterak ublížit, přesto se mi tento komiks hodně líbil, což je určitě taky díky citlivému překladu paní Zahradníčkové. Komiks jsem si musel dočíst v polštině, kde si překlad z francouzštiny střihla samotná autorka (pochopitelně), další díly si berou na paškál 90 léta, která byla v Polsku stejně divoká jako v Čechách a v zatím posledním sedmém dílu Marzi na prázdninách na Baltu prožije svou první lásku. Tento díl (Nouvelle vague) jsem si dokonce koupil na Champs Elysées ve Fnacu, čili ho mám na poličce jak ve francouzštině, tak v polštině. Tak moc mám tuhle sérii rád.
    http://imgup.cz/images/2020/07/05/marzi.jpg
  • Gmork
    Gmork22.6.2020 09:28Harleen
    Prostě naprosto dokonalé, dalších slov netřeba. Víc takových komiksů.
  • Gmork
    Gmork19.6.2020 13:53Jedno obyčejný léto
    Český překlad moc hodnotit nemůžu, komiks mám v polštině, ale Paseka to určitě neodflákla a ten příběh se mi hodně líbil. Příjemná věc, obě hrdinky jsou sympaťačky a naštěstí každá je charakterově odlišná. Nezbývá než doporučit.
  • Gmork
    Gmork27.4.2020 18:51Mýty #16: Supertým
    Jeden z těch slabších dílů, celé to sestavování Supertýmu tak nějak na konci vyšumělo do prázdna. Taky s panem Temným se zatočilo až moc lehce a krátce, na to jaká to byla všemocná postava. Každopádně nejlepší příběh má v knížce opičák Bufkin a jeho výprava. Celkově ale spíš průměr, nebo je to tím, že jsem zároveň s Mýty četl (překládal) BDčko Brocéliande - Studánka Barenton, což je rozhodně zajímavější fantasy počin.
  • Gmork
    Šílená záležitost, ale jako nápad dobrý. Proto tolik miluji komiksy od Image, autoři tam mají v tvorbě volné ruce a vymýšlejí takové koniny. A povedl se i překlad. Těším se na další díly. Víc takových komiksů!
  • Gmork
    Gmork27.11.2019 13:05Murena #01: Cyklus matky
    Murena je časem prověřený evropský kult a jeden z nejlepších historických komiksů vůbec. Je až s podivem, že zde vychází až teď, zvlášť když člověk uváží, jaké pitomosti tu občas vycházejí. Na celé sérii je vidět, jak měli Dufaux i Delaby vše nastudováno, aby se nedopustili nějaké historické nepřesnosti, jak v kresbě, tak v kulisách příběhu. Bez mučení přiznávám, že mám od Jeana Dufauxe radši Zloděje Říší (Les voleurs Empires), ti jsou pro mne jeho opus magnum, což ale bude tím, že je mi tématicky bližší Prusko-francouzská válka a následné potlačení Pařížské komuny, než starý Řím. Ale hned v závěsu za Zloději je Murena, kultovní série, která českým čtenářům představuje dvě ikony evropského komiksu - Jeana Dufauxe a Philippe Delabyho v té nejlepší formě. A kdo ví, třeba se časem dočkáme i těch Zlodějů... to ostatně ukážou prodeje tohoto komiksu
  • Gmork
    Třetí kniha je stejný námrd jako ty dvě předešlé. Více příběhů už tu sice napsal Greg Rucka, ale málo platné, příběh V rajonu šílenství s Catwoman od Eda Brubakera je stejně ještě o chloupek lepší. Ten chlap píše jako ďábel a tohle je po všech stránkách dokonalý komiks. Pro mě jednoznačně nejlepší věc, kterou BBart letos vydal.

    PS- Polštinářům a anglofonům musím též od Eda Brubakera doporučit omnibus Catwoman - No Easy Way Down, to je stejná paráda a ozdoba mé komiksové sbírky.
  • Gmork
    Gmork24.10.2019 09:25Sága Valty
    Nekompromisní prasopal. Takhle nějak má vypadat moderní fantasy komiks v deluxe provedení. Další slova jsou zbytečná.
  • Gmork
    Gmork3.10.2019 11:38Wannsee
    Od Hénanffa se mi tedy víc líbí životopisný komiks o malíři Amadeu Modiglianim a jeho pobytu v Paříži v roce 1917. Ale ani Wannsee není špatná, vzpomínám, že téma holokaustu jsem si vybral ke slohové práci k maturitě, jako by to bylo včera, o to víc oceňuji odvahu Arga tu tenhle nekomerční titul vydat.
  • Gmork
    Tady budu těžko nestranný, se Čtyřkou komiksově vyrůstám nějakých deset let, vždy si z Francie přivezu aktuální díl. Tuhle dětskou partu jsem si zamiloval už před lety.
    Snad můžu prozradit, že hned druhý díl je o nějaký ten level lepší a dospělejší. Mám přečteno všech sedm dílů a žádný není slabý. Tak ať se tu klukům (a Charlie) daří a čeští čtenáři ať poznají všechna jejich dobrodružství.

    http://www.komiksarium.cz/index.php/2014/04/bd-je-taime-mali-detektivove-z-baker-street/
  • Gmork
    Gmork18.9.2019 18:46Sykes
    O komiksu Sykes jsem se kdysi trochu rozepsal na komiksárium, viz. odkaz.

    http://www.komiksarium.cz/index.php/2017/11/western-sykes-sazi-na-silne-postavy/
  • Gmork
    Gmork24.8.2019 20:43Fatale #03: Na západ od pekla
    Čtyři krátké příběhy, každý z jiné doby a každý dobře napsaný. Holt Brubaker, záruka kvality. Přečtené to bylo v cuku letu, teď zas čekat rok na další díl. Ach jo.
  • Gmork
    No jo, co čekat od belgického mistra pera Benoita Drousiea alias Zidroua jiného než naprostý emocionální prasopal. Autor takových špeků jako Lydie, Adopce (L'adoption), Báječné léto (Beaux étés) atd. opět nezklamal. Příběhy tohoto autora neskrytě miluji, nikdo neumí napsat tak lidské postavy a emočně vypjaté momenty jako on. Vydání v češtině působí jako zjevení, o to víc jsem rád a český překlad si vychutnal.
  • Gmork
    Tak přečteno, a byla to zívačka. První příběh Masky, kde si to Spidey přezdržkuje s Goblinem a do toho se jim plete Ghost Rider je stokrát převařené superhrdinské klišé, plné archaických hlášek, některé bubliny mi ani nedávaly smysl. Druhý příběh byl krapet lepší, hlavně díky temnějšímu tónu zápletky, bo jde o pedofilního vrahouna. Ale v něm byl hlavní hrdina spíš Wolverine, Spidey tam jen lítá po lesích, aby se neřeklo. Jinak ale oba příběhy spíše obstarožní průměr, který dost zachraňuje kresba. Víceméně mě tato kniha opět utvrdila, že o nic zásadního nepřicházím, když starý superhrdinský mainstream nečtu.
  • Gmork
    Tak dočteno, a moc nevím, co si o mordech na mostě Tolbiac myslet. Zápletka je i přes nadměrnou ukecanost docela prostinká a čtenář se víc těší na další lahodné bubliny typu - "Vrahovi, co si myslí, že nám vyklouz a že je kujón, se můžeme připomenout i řadu let po zločinu. A víte, proč k tomu dochází? Protože polda je vytrvalej, dokud neukojí svůj hlad.", než na rozuzlení případu. Je to hodně pro detektivní staromilce, jako když koukáte na starého černobílého Maigreta s Jean Gabinem. Jasně, je to klasika a J. Gabin byl pan herec, ale stejně mám radši nové díly s Rowanem Atkinsonem, protože mají větší tah na branku a spád. Ale jako exkurz do evropské komiksové minulosti to bylo zajímavé. Dalšímu dílu bych se rozhodně nebránil, ale moc v něj nevěřím, částečně i kvůli dosti přepálené ceně knihy.
  • Gmork
    Po velmi dlouhé době jsem si koupil book z NHM, naposledy to byl tuším Daredevil. Runaways sice čtu v polštině, tam jsem nedávno potrestal druhý omnibus, a musím konstatovat, že celá řada psaná Vaughanem je skvělá. Takže jo, dal jsem si Runaways znovu v češtině, přeci jen, rodný jazyk je rodný jazyk a Vaughan je Vaughan.
  • Gmork
    Mám sice radši jiný druh fantasy, komiksy/knihy kde je méně svalů a dvojmetrových mečů. Z komiksů třeba Servitude, Hvězdný zámek nebo Pláště a tesáky, z knížek Archiv Bouřné záře nebo Kronika Královraha apod., proto jsem u Conana dlouho otálel, pro mě je to dnes už přece jen fantasy důchodce. Ale nakonec mi ty přímočaré heroic příběhy přišly k duhu. Člověk si potřebuje občas odpočinout. Takže moc díky, Argo, tohle by tu nikdo jiný nevydal.
  • Gmork
    Gmork2.12.2018 07:56Asgard
    Typický dobrodružný příběh, zde zabalený do severské mytologie. Dorison by z fleku mohl začít psát filmové scénáře, tento komiks to jasně ukazuje. Komiksů o vikinzích teď vyšlo ve Francii více a byť Asgard nedosahuje výšin příběhů u Sága Valta a Aslak, Sága Valta je drsnější řezničina a Aslak má zajímavější postavy a příběh, pořád je Asgard daleko lepší než současný Thorgal, ten dnes jen přežívá z minulé slávy a přešlapuje na místě. Víc takových dobrodružňáků, přesně takové komiksy mi na českém komiksovém trhu chybí nejvíc. Moc díky.
  • Gmork
    Zajímavé. Dostat tento námět jiný pisálek, vznikne tuctové béčkové sci-fi. Ale chopí se pera Darwyn Cooke a stvoří takovou parádu. Četlo se to náramně, víc takových knížek na stánky.
  • Gmork
    Moc si stánkový Marvel/DC nekupuji, ale do Nové hranice jsem šel, protože Darwyn Cooke, jeho "jednoduchou" kresbu mám rád. I příběh je dobře napsaný, spíš taková záležitost pro staromilce, je to hodně podobné komiksům od Matta Wagnera - Batman a monstrum, Batman a šílený mnich nebo Batman/Superman/Wonder Woman: Trinity, které se mi taky líbí. Druhá kniha bude povinností.
  • Gmork
    Gmork27.10.2018 14:08Diosamante
    Tak jsem si po letech Diosamante znovu přečetl v češtině a mám z ní stejné pocity jako kdysi. Komiks stojí především na nádherné Galově kresbě. Je moc dobře, že vyšel právě u Arga a ne v MDEKu. Příběhem bohužel nedosahuje kvalit jiných fantasy sérií jako Servitude, Mortepierre nebo Wollodrin, ty jsou mnohem zajímavější a zábavnější. Ale u Jodorowského to člověk tak nějak bere, je to svéráz autor, který píše spíš pro sebe a většinový čtenář je mu buřt. Dřív bych hodnotil výš, ale v současné fantasy konkurenci je Diosamante spíš průměr.
  • Gmork
    Gmork27.10.2018 09:30Amulet #01: Paní kamene
    Bavilo. Sice to příběhem není nic extra nového, ale děti které baví Lemony Snicket, Kronika rodu Spiderwicků nebo Most do země Terabithia budou nadšené. Emily je hrdinka s kterou se lehce ztotožní a vyprávění není zahlceno přemírou textu. Snad se tu sérii bude dařit a Paseka bude vydávat další díly. Rád si je přečtu.
  • Gmork
    Gmork18.10.2018 19:25Ségry #01: Jako vejce vejci
    Sérii si pořizuji v polských verzích, ale českou jedničku jsem si taky koupil. Byl jsem zvědav, jak se překladatelka poprala s vyzněním všech těch vtípků a gagů. Přece jen, překládat pro děti je náročnější než pro dospělé. A zvládla to na výbornou, komiks má tu lehkost a hravost jako originál, spokojenost. Komiks je určen pro děti kolem deseti let, takže lze doporučit těm, co mají podobná šídla doma, jako dárek ideální. Stejně tak i jejich tatínkům, kteří se v některých situacích jistě poznají.
  • Gmork
    Gmork18.10.2018 19:07Jaro na Sommě
    Krátký příběh ze zákopů I.sv. války, který stojí především na závěrečné pointě. Přečteno bylo za deset minut. Komiks je zajímavý svou specifickou kresbou, ta některé čtenáře odradí, jiné zase přitáhne, patřím do té druhé skupiny. Jaro na Sommě mi připomnělo můj oblíbený komiks Ange-Marie od Erica Stalnera, který má podobný příběh. Tam se taky hlavní hrdinové vyrovnávají s hrůzami I.sv. války. Každopádně moc díky Argu za odvahu vydat tuto nekomerční věc. Dalším podobným válečným dramatům bych se rozhodně nebránil.
  • Gmork
    Gmork17.10.2018 22:44Děti z Montmartru
    Na Montmartru už jsem párkrát byl a musím se přiznat, že dnes už je to jen ždímačka na turisty. O to víc jsem uvítal tento příběh z dob, kdy to byla ještě divočina. Mám rád příběhy ze staré Paříže a tento mi vyloženě sedl. Jen škoda, že to bylo tak krátké. Komiks, který se českému trhu dost vymyká, snad se tu tedy uchytí a třeba vyšlape cestičku komiksovým adaptacím Pagnolových románů, které jsou Dětem z Montmartru hodně podobné.
  • Gmork
    Gmork17.3. 20:03Domeček krve a bolesti
    Mám všechno z Hill House, ale ne v anglině, ale od polského Egmontu. Bavilo mě to +- všechno, ale já jsem někdy až moc nekritický hororový fanoušek, tak na můj názor zas tolik nehleď. Na letošek Egmont taky něco od Hill House chystá, samozřejmě do těch novinek půjdu, na videu je to devátá minuta.
    https://www.gildia.pl/szukaj/seria/hill-house-comics

    https://www.youtube.com/watch?v=Yct22bryzt0
  • Gmork
    Gmork10.1.2023 07:24Wild West #1, 2
    rajot: Tady se čeká, až ve Francii vyjde čtvrtý díl, což by mělo být letos, další dvojdílka tedy příští rok.

    https://www.bedetheque.com/serie-68280-BD-Wild-West-Gloris-Lamontagne.html
  • Gmork
    Gmork6.12.2022 09:46Šangri-La
    BadBoy: Na knižním klubu jsem za to dal 515,- což je myslím přiměřená cena.
  • Gmork
    Gmork5.12.2022 12:01Šangri-La
    BadBoy: Tady zatím máš hvězdičky od francouzských čtenářů. Koukám, že taky lítají nahoru dolů. Anotace mi přijde zajímavá, knihu jsem si dneska na knižním klubu objednal.

    https://www.bedetheque.com/avis-53065-BD-Shangri-La.html
  • Gmork
    Je to tak, a zde jedna písnička pro fanoušky slečny Berušky a Černýho Kocourka.
    https://www.youtube.com/watch?v=cMXW7CAGHNg
  • Gmork
    Gmork16.3.2022 07:55Barakuda #1, 2
    louza: Barakuda je prostě zábavný pirátsko-dobrodružný "pulp." Neber ho zas tak vážně, od toho jsou tu jiné komiksy. Ještěže takhle nepitváš logiku a pohnutky hrdinů v sérii Piráti z Karibiku, to by bylo popsaného papíru.:)
  • Gmork
    Gmork11.6.2021 19:04Bomba
    Mikei: To Tenkrát ve Francii existuje i v angličtině, v kvalitním amatérském překladu. Určitě se to dá vygooglit. Jde o hodně dobrou věc. Ještě bych doporučil Dekalog od Franka Girouda, to si kupuji v polštině.

    https://www.bedetheque.com/serie-514-BD-Decalogue.html
  • Gmork
    Gmork10.6.2021 21:39Bomba
    Určitě mám, ale bohužel všechno v cizím jazyku, např. Tenkrát ve Francii od Nuryho.

    https://www.bedetheque.com/serie-16395-BD-Il-etait-une-fois-en-France.html
  • Gmork
    Gmork7.6.2021 08:04NANITS chronicles
    Rozbaleno... a patřím k těm šťastnějším, jen ťuklé růžky, takže v pohodě. Už se těším, až se do toho ponořím.
  • Gmork
    Gmork4.6.2021 17:52NANITS chronicles
    Když to tu čtu, skoro se bojím to jít vyzvednout, nechal jsem si to poslat přes zásilkovnu, zítra uvidím.
  • Gmork
    Gmork20.5.2021 21:28Orlové Říma #1, 2
    Norri: Raději jsem se podíval do originálu, je to správně.
  • Gmork
    Copak: Jo, určitě si to přečti, hlavně že to nemusím číst já.:)
  • Gmork
    Gmork6.11.2020 11:30Visa transit, svazek 1
    No jo, ale kolik vás kryptofašistů je? Přeci jen by ten komiks měl vycházet i pro nás, kteří se řadíme do čeledi Homo erectus.:)
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 14:06Visa transit, svazek 1
    Možná je to tím, že je dnes Meander koupený Albatrosem.
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 12:55Visa transit, svazek 1
    Crécyho mám rád a mám koupené skoro všechny věci od Meanderu. Tohle je první věc, kterou si nekoupím, tuhle hru přestávám hrát.
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 11:30Visa transit, svazek 1
    136 stran za 899,- ?! Meander se opravdu snaží, aby jako nakladatelství zanikl.
  • Gmork
    Gmork8.10.2020 07:06Rabínův kocour 1–5
    Megaknihy momentálně za 655,- . Snad se kniha bude slušně prodávat a dočkáme se dalších dílů. Jinak velký respekt k nakl. Baobab za odvahu tu tento nekomerční komiks vydat.

    http://www.megaknihy.cz/komiksy/620724-rabinuv-kocour.html
  • Gmork
    Gmork4.10.2020 11:15Rabínův kocour 1–5
    Já si koupil kocoura na megaknihách za 671,- , ale určitě bude někde ještě levněji.
  • Gmork
    Gmork27.9.2020 10:27Tankerka #01
    Na druhou stranu pro zdejší trh platí, čím větší pitomost to je, tím lépe se to prodává, alespoň si Argo spraví tržby.
  • Gmork
    Gmork5.9.2020 11:56Načmáranec
    maco: Je to ukončený příběh.
  • Gmork
    Gmork17.8.2020 07:26Béowulf
    Taky nevím, zda do toho mám jít a to je mi severská mytologie hodně blízká. Ale ty ukázkové stránky mě spíš odrazují. Asi to nejdřív vyzkouším z knihovny, pak se rozhodnu. Co se týče severské mytologie, kdyby Argo vydalo nadmíru zábavný Aslak, pohádkově laděného Siegfrieda od Alexe Alice nebo Gwendalem Lemercierem nádherně namalovaný Durandal, tak jsem rozhodnutý v nanosekundě.
  • Gmork
    Gmork30.6.2020 06:57A zrodí se hvězdy...
    DEmentoG: Asi bych se měl zase rozepsat jako brum a odpovídat na tvé "otázky", ale tahle diskuze už je dávno o ničem a já ji nehodlám dál zbytečně prodlužovat. Tenhle komiks mě vůbec nezajímá, tak se sám sobě divím, že sem vůbec něco píšu. Slibuji, že tohle je můj poslední příspěvek na tohle téma. Ale mimo ty bláboly jsi mi neodpověděl na otázku, proč CC vybírá od lidí předem peníze na komiks, který by stejně vyšel. A kterému tolik věří.
  • Gmork
    Gmork29.6.2020 08:06A zrodí se hvězdy...
    A žádná bída českého komiksového trhu neexistuje, vychází tu dost zajímavých věci - Harleen, Fatale, Jedno obyčejný léto, Načmáranec, Čtyřka z Baker street 2 a 3, Mýtus Cthulhu, Královská krev, Do posledního, Fade Out, Okko... jsem nadmíru spokojen a nemám potřebu dávat astronomické částky za běžný spotřební komiks. CC by se se svojí vydavatelkou politikou neměla bát nás rejpalů, ale zdravé dravé konkurence, která už tu začala bujet.
  • Gmork
    Gmork29.6.2020 07:59A zrodí se hvězdy...
    Vlastně kecám, od Top Cow teď čtu pulpové scifíčko Eclipse, Rising Stars jsem četl před lety a co si pamatuji tak mě to krutě nebavilo. A taky to v češtině nebylo, čili český překlad nehodnotím. Jen se pozastavuji nad tou šarádou, kdy CC vybírá nemalé peníze na už koupený komiks. Když je to taková megabomba, proč taková komedie? Taková kvalita by se přece měla vydat normálně, ne? Jo, a je to řečnická otázka, brume.:)
  • Gmork
    Gmork28.6.2020 22:01A zrodí se hvězdy...
    Fimi: Já to tedy nebudu, bláboly nečtu. To si radši přečtu nějaký komiks, jen to nesmí být nic od Top Cow.:)
  • Gmork
    Mně se od Brubakera líbí i Daredevil a Catwoman a to superhrdinský žánr v podstatě nečtu, ale od Eda dávám všechno. Kill or be Killed bych tu vydal normálně čtyřikrát v broži za 399,- To by byla nejednodušší cesta.
  • Gmork
    Gmork23.6.2020 20:37A zrodí se hvězdy...
    2x brum: Věřte mi, já opravdu nejsem Jitka Musilová, byť mi to lichotí.:) Vždy se pod své překlady podepisuji jako Gmork, z prostého důvodu, můj táta je starý Gmork a moje maminka je paní Gmorková, čili já jsem mladý Gmork. Tak prosté to je. Tohle je bezkonkurenčně nejdelší zdejší diskuze... a já jsem ji právě o jeden hloupý příspěvek zase natáhl.:)
  • Gmork
    Gmork23.6.2020 20:25A zrodí se hvězdy...
    2x brum: Komiksy ze zahraničí... jenže o tom to celé je, všechno jsou to komiksy ze zahraničí. Nemůžeš se divit starým kozákům jako je Fimi a mnohým dalším, kteří už roky čtou komiksy z angličtiny, francouzštiny, polštiny, svahilštiny a já nevím jaké ještě iny. Takoví čtenáři, co nejsou odkázáni jen na český trh, mají pochopitelně tu laťku kvality výš, ty dost dobře nemůžeš opít rohlíkem, byť ho narveš do sebevětšího hotdogu.
  • Gmork
    Gmork23.6.2020 20:00A zrodí se hvězdy...
    2x brum: Máš to moc dlouhý, takže ti odpovím prostě a krátce - ditybrepto.
  • Gmork
    Gmork23.6.2020 19:51A zrodí se hvězdy...
    2x brum: Možná by ses divil, kolik mám doma komiksů v češtině, nejspíš (určitě) víc než ty, nejen že už přes deset let kupuji komiksy od Crwe, BBartu, CC, Arga... ale sám komiksy překládám a edituji, čili mám doma stovky evropských komiksů v češtině. Ale jinak, kucí, nechcete se na to už vysrat. Tahle diskuze už je o ničem.:)
  • Gmork
    Gmork22.6.2020 22:38A zrodí se hvězdy...
    A jé, brum brum objevil comicsdb, ještě dorazí ňouma a je vymalováno. Máme po žížalkách.:)
  • Gmork
    Gmork22.6.2020 16:51A zrodí se hvězdy...
    Demnog: Poruším (jenom jednou) první přikázání diskuzí na internetu, které zní Nereagovat! To hovínko, které jsem napsal, byla jen reakce na některé příspěvky na FB CC, to už snad nejsou ani vlezdoprdelkové, ale nějaký nový druh pochlebovacích bootů. Jinak Krajinu mám koupenou, docela se to dalo, ale na zadek jsem si z toho teda nesedl, běžná US spotřebka. Domluvte na CC nějakou kvalitu, Prometheu, Hellblazera, Revival, Ex Machina... prostě něco, co se dá číst.
  • Gmork
    Gmork22.6.2020 07:08A zrodí se hvězdy...
    Navíc CC v kolosálce plánuje Krajinu půlnočních stínů! Tuhle hustokrutopřísnost musím mít! Sice už to mám třikrát, ale chci to počtvrtý. Ještěže jsou u CC tak dobří a myslí tolik na své fanoušky. Taky by mohli vydat v kolosálce Zámek a klíč, na ceně nezáleží, taky to musím mít!! (ano, použil jsem ironii).
  • Gmork
    Gmork21.6.2020 08:16A zrodí se hvězdy...
    Dalamar: No, patří to do této diskuze, tahle forma předplatného... vždycky se to vybere (i kdyby se to nevybralo). Jde spíš o to nabídnout předplatitelům něco, co ti ostatní mít potom nemůžou, navíc tyhle pouzdra nejsou na výrobu nic drahého. Jinak se už kontaktoval vlastník práv a teď se čeká na odpověď. Počet předplatitelů spíše ovlivní celkový náklad. Může být klidně pouze 500 kusů.
  • Gmork
    Gmork20.6.2020 21:06A zrodí se hvězdy...
    Zatím nechci moc prozrazovat, ale edice na přání u pana Vybírala bude pro předplatitele obsahovat pouzdro s alternativní obálkou, které v běžném prodeji nebude. Něco podobného co má ve své nabídce nakladatelství Splitter.

    http://www.splitter-verlag.de/specials/schuber/
  • Gmork
    Gmork19.6.2020 20:23A zrodí se hvězdy...
    Snufkin: Taková věc se připravuje dlouhou dobu, jen překlad trvá měsíce, tiskárna se musí zabukovat měsíce dopředu. Na tomhle komiksu už se muselo začít pracovat někdy na začátku roku.
  • Gmork
    Gmork15.6.2020 22:44A zrodí se hvězdy...
    Já myslím, že na FB Comics Centra se sebemenší kritika okamžitě maže. Pochybnosti se nepřipouštějí.
  • Gmork
    Gmork14.6.2020 10:45A zrodí se hvězdy...
    TonyT: Jasně, některé věci už jsou hotové a připravené do tiskárny, ale teď v létě to nemá cenu vydávat, od začátku září to vypukne naplno a třeba takový třetí díl Čtyřky z Baker street je jedním slovem magnifique.
  • Gmork
    Gmork14.6.2020 07:00A zrodí se hvězdy...
    Na druhou stranu jsou ortodoxní uctívači CC dobrý materiál na sociologický průzkum. Někdy je zábavné sledovat, jak na FB dopředu takřka zbožňují věc, kterou ani nečetli. Zajímalo by mě, co by CC muselo vydat, aby začali frfňat. Nejspíš by se museli v redakci vysrat na papírový tácek a zabalit to do fólie. To už by fakt asi neprošlo, i když tak jistý si tím taky nejsem... kdyby se tomu udělala chytrá reklamní kampaň...
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 14:05A zrodí se hvězdy...
    cyboy: To co píšeš, podtrhuje jedna fotka z FB - je to těžké, hezké, pěkně to vypadá... Rozbalovat to z folie?! Nebuďte blázen, ještě by se to mohlo umazat.:)
    Pro dobro CC, doufám, že takových "čtenářů" moc nemají. Nebo je jim to možná jedno.
    http://imgup.cz/images/2020/06/13/cc.jpg

  • Gmork
    Gmork13.6.2020 13:47A zrodí se hvězdy...
    Darth: Jo, třeba v poště, ať tu nespamujeme, ale pokud jsi zdatný angličtinář, tak už máš z poloviny vyhráno. Ty dva jazyky toho mají společného víc, než by člověk čekal. Vzpomínám si, že moje první francouzské komiksy byly Příběhy z Mortepierre, Alyanina tajemství, Mlhy Asceltisu, Příběhy z Brocéliandu... jo, byly to tenkrát nádherné časy. Člověk byl zapálenější, tráva zelenější, komiksy komiksovější...:)
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 13:01A zrodí se hvězdy...
    Darth: To bych ti snad ani neradil, já se fráninu učím přes devět let a pořád v ní mám mezery. Ale francouzské noviny si přečtu, to zase jo. Ranní kafe bez le Parisien a Ouest France si dnes snad ani neumím představit.:)
    http://french-bookys.org/
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 12:11A zrodí se hvězdy...
    Alixe senátora si kupuji od polských Elemental, je to spíš taková detektivka ze starověku, než dobrodružný příběh. Moc akce tam není, je to spíš o rozhovorech a pátrání, ale jsou tam výtečně napsané postavy. Jako ekvivalent k Mureně se to přímo nabízí. Navíc je to taky rozdělené na cykly. První Cyklus dravců má jen tři díly, čili by se dalo vejít i do pěkné ceny. Pan Vybíral Alixe senátora zná a patří to do kategorie "možná", mínusem je, že už to má hodně dílů.
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 11:43A zrodí se hvězdy...
    Darth: Holt si člověk musí jen vyzobávat výživná semínka jako Harleen nebo The Fade Out od BBartu. Navíc s největší pravděpodobností pan Vybíral vydá příští rok druhý cyklus Mureny. A přemýšlí se nad podobnou edicí na přání jako u CC, jen by tam byly knihy jako pirátská Barracuda od Dufauxe nebo Siegfried od Alexe Alice a podobné věci. Co myslíte, má tu podobná edice šanci na úspěch?

    http://www.bedetheque.com/serie-25441-BD-Barracuda-Jeremy.html

    http://www.bedetheque.com/serie-16407-BD-Siegfried.html
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 07:59A zrodí se hvězdy...
    Nejvíc mě štve, že ty peníze na komiksy posílám do zahraničí a přitom bych tak moc chtěl podpořit české vydavatele. Navíc čeština je tak krásný jazyk. Ale komerční bláboly odmítám kupovat.
  • Gmork
    Gmork13.6.2020 07:15A zrodí se hvězdy...
    že zase vytahuju ty Poláky, tamní vydavatelé tam vydávají ledacos, jejich trh je už dávno přeplněn a takřka vše zajímavé z US komiksu už tam vyšlo či brzo vyjde, ale Witchblade, Darkness, Rising Stars tam vydávat nenapadlo nikoho. Konkurence by takovou lehkovážnost rozcupovala na kousky. Teď jsem si v polštině koupil 570 stránkový omnibus 30 dní dlouhá noc za 700 kč, docela by mě zajímalo, kolik by za podobnou knihu chtělo Comics Centrum.:)
  • Gmork
    Gmork12.6.2020 19:06A zrodí se hvězdy...
    Já doufám, že Comics Centrum začne vydávat i další perly světového komiksu typu Magdalena, Buffy zabíjačka upírů nebo nového Tomb Raidera. Jejich fanoušci budou u vytržení a moje peněženka si na dlouhá léta odfrkne.:) 15 července vychází třetí kniha u Promethei, já to čekání snad nepřežiju. Polský Egmont taky hodlá do jedné knihy narvat (18 sešitů) celého Bažináče od Scotta Snydera. Chvályhodné. A za žádné 3000,- ale za 600-700 kč.
  • Gmork
    Milo Harwey: Jsou to samostatné příběhy, Borgiu znát nemusíš.
  • Gmork
    Gmork21.5.2020 15:00Papež ukrutný
    Ono aby v Bouncerovi nějakou vyloženě kladnou postavu člověk pohledal.:) Třeba můj oblíbený western Deadwood, tam byl hlavní "hrdina" taky pěkný hajzl, ale v městečku žilo dost klaďasů, aby měl člověk komu fandit. A na podzim ti u pana Vybírala vyjde dvakrát Lonesome od Swolfse, tak alespoň něco.
  • Gmork
    Gmork21.5.2020 14:20Papež ukrutný
    dalamar: Mně Bouncer bavil, ale je fakt, že víc se mi líbí Blueberry, Comanche nebo Buddy Longway, co se evropských westernů týče. Ale tyto série by se tu blbě vydávaly, všechny jsou už dost staré. Naštěstí to pro mě všechno vyřešili polští vydavatelé. Teď jim tam vychází i Jim Cutlass a brzy začne vycházet Jonathan Cartland, mám teď docela westernové žně.
  • Gmork
    Gmork1.6.2020Prodám
    Prodám v polštině:
    Americký upír 3 za 300 kč
    Valerian integál 2 za 400 kč
    Nové, zabalené ve fólii, mám to dvakrát.
    www.sherman666@seznam.cz
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 62 (cca 35366 Kč)
Mám: 0
Chci: 1 (cca 49 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0