• perak
    Seriálem jsem nepolíben, takže hodnotím jen na základě těch informací, které jsem dostal z knihy. A těch bylo pomálu. Přišlo mi, že se tak nějak počítá že je čtenář zasvěcen, protože bez nějakého vysvětlování jste vhozenido světa upírů, který vlastně nepřijde nikomu divný. Je tu Buffy, která z nějakého důvodu bojuje s upíry, nějaký její pozorovatel, upíři, kteří ale s Buffy normálně konverzují,... Na mne prostě příiš zkratkovité a s příliš mnoha otázkami, které se bojím, že se nedozvím ani z pokračování. Zachraňoval to až konec, který vypadá, že by další kniha mohla přinést zajímavější děj.
  • perak
    perak28.9.2021 21:20Punisher MAX #04: Bez domova
    Výborný konec skvělé série. Aaron opět potvrdil, že temné příběhy jsou jeho silnou stránkou. Po Skalpech je toto další věc, které se jen málo co dá vytknout. Frankoov loučení je překvapivě siln emocionální. Jediné, co mne úplně nesedlo, je kresba. je taková uhlazená, barevná. K vyznění příběhu by se spíše hodilo právě něco na styl Skalpů - více temné, méně učesané. Ale kromě tohoto malého negativa jsem si užíval každý díl plnými doušky - násilí bylo hodně, občas celkem exponované, ale ve výsledku ne bezúčelné a Frankovo chování plně uvěřitelné. RIP Frank
  • perak
    Tak, jak je to hodně kresebně podařené (mimo jiné výborně zpracovaný/-á oboupohlavní hlavní hrdina/-ka), tak je tento druhý díl scénáristicky jeden velký dort, do kterého Jodo hodil vše, co ho napadlo. Kdyby se držel jen některých nápadů a ty více rozvedl, tak by to možná bylo ok, ale takto to sklouzlo do rychlého střídání fantasy, sci-fi, filozofujících částí, love story a nevím čeho ještě.
  • perak
    perak22.9.2021 20:06Green Blood - Zelená krev #05
    Tato série mne hodně bavila. Pěkná kresba, především celostránkové obrázky mají dynamiku, dokážou navodit ty správné emoce. Jako westernová pocta super, narušené rodinné vztahy nic originálního, ale také ok. K tomu kupa fakt hnusných záporáků, kteří si to v průběhu děje odskáčou. Trochu mne nesedl závěrečný souboj a dialogy bratrů před ním, ale to byla jen taková malá kaňka na podařené sérii.
  • perak
    A tímhle se jako chtělo říci co? Nevypráví se vlastně žádný příběh, jsou vytrženy nějaké historické události, rychle se přeskakuje od jedné ke druhé. Tady se chtělo nacpat na pár stránek nějak moc myšlenek, a nebo to žádnou myšlenku nemá, nevím.
  • perak
    Závěr jsme čekal hodně jiný, velkolepější, nezapomenultelný. A ono to má spíše takové uspávací tempo. Ne, že by to bylo úplně špatné, ale k celé sérii se to nějak nehodí. Baltimore už je takový unavený, rezignovaný, k ekonci až apaticky - nevím, jestli už autoři nebyli také ze série unavení, je to škoda. Trochu s přihlédnutím k celku dávám slabší 4 hvězdy.
  • perak
    perak19.9.2021 21:47Baltimore #07: Prázdné hroby
    Tento díl mi přišel trochu nastavovaný a protahující čekání na závěr. Tak jak první půlka nastavila vysokou laťku, tak se druhé části nedaří k tomuto limitu ani přiblížit. Možná mám zbytečě velká ořekávání, ale za mne asi nejslabší díl jinak hodně kvalitní série.
  • perak
    perak7.9.2021 17:571984: Grafický román
    Adaptace takového díla jako je 1984 je velmi ošidná. Na jednu stranu hrozí, že to bude nezáživné přepsání bez invence, na druhou stranu zas až moc invence, která by významově posunula vyznění románu, by v tomto případě asi také nebyla tím správným. Naštěstí se autorovi podařilo se tomuto úskalí vyvarovat a vznikl tak grafický román, který výborně zachycuje vše podstatné z předlohy. O samotném ději nemá cenu se rozepisovat. Kresba výborně zachycuje atmosféru, proměna hlavního hrdiny (tělesná i psychická) je skvěle vystižena. Oceňuji i využití černobílé pouze s občasnou rudou ke zvýraznění. Tato kniha by se kvalitou neztratila ani mimo českou kotlinu.
  • perak
    perak7.9.2021 08:17Odkaz rodu Blacků
    Těžko nesrovnávat s jiným dílem stejných autorů. V případě Pochmurného kraje jsem byl nadšen hned, jak jsem jej začal číst. V případě Odkazu to nějak nezafungovalo. Ne, že by byl nápad na příběh špatný, hororových komiksů není nikdy dost, ale nějak na mne všechny postavy působily odtažitě. Možná je to nejistotou, zda bude či nebude Odkazu mít pokračování a zda tedy budou některé věci dovysvětleny. Ve vyprávění mi také trochu vadily takové ty náhody, posouvající děj. Ve světe, kde té magie asi nebude hodně, tak hlavní hrdinka havaruje tak, že se dostane na pozemek Blacků. Ačkoliv je to v noci, tak hlavní hrdinku mimo svůj dům zachrání majitel pozemku. Hlavní hrdinka bezcílně odchází, aby došla na opuštěnou stavbu, kde jsou její protivníci. ..
    Cliffhanger na konci byl hodně dobrý, pokud by někdy bylo pokračování, tak věřím, že by mé hodnocení celku šlo nahoru.
  • perak
    Další kvalitní nášup evropského Conana, a to především v případě první a třetí povídky. Klasika v podání Rudých hřebů nezklamala, a to jak sénáristicky, tak kresbou. Dobrodružství začínajííc bojem s veleještěrem a končící v kulisách uzavřeného města/domu, v němž spolu bojuje několik kmenů a do toho ještě magie a krásné ženy - prostě Conan, jak má být. Druhá povídka Lidé černého kruhu mne nezaujala, kresba šmrcnutá mangou se prostě ke Conanovi nehodí a tentokráte to nezachránil ani příběh, který byl díky velkému počtu postav trošku zmatečný a celkově spíše nudný. Za to Zamboulské stíny byly super. Povídka je spíše taková jednodušší, ale k neohroženému Conanovi se skvěle hodí, takže tam máme lidojedy, opičí monstrum, hady, trochu kouzel, utajené identity a samozřejmě nahé ženy (i když zrovna zde jde v případě výrazu hlavní hrdinky o možná nejslabší atribut povídky). A čtenář se baví.
  • perak
    perak12.8.2021 14:25Visa transit, svazek 1
    Krásný road trip. Úplně mi to připomnělo naše výpravy s kamarády a narychlo pořízeným trabantem či škodovkou, v devadesátýc letech. Půtování prodchnuté nostalgií za rychle se měnící civilizací. Trochu mne rušila surreálná linie vyprávění, která zbytečně rušila tempo. Moc se těším na pokračování, jsem zvědav, kam se hrdinové až dostanou a co ještě prožijí za dobrodružství. Hledání ztracené benzínky hodně pobavilo.
  • perak
    Svět Ekho mne baví, ale čím dál více je to vykrádání sebe sama. Odkazy na různé reálie jsou stále fajn, ale samotné příběhy byly bez větší invence. Kresba je stále výborná, světy jsou barvité a plné života a nápaditých detailů, to pro mne tentokráte bylo hlavní plus knihy, ale příběhově pro mne spíše zklamání.
  • perak
    Děj není nijak komplikovaný, hlavní hrdina snadno překonává i ty nejtěžší překážky, ale to vůbec nevadí. Kdo má rád rychlou akci, kde se pro nějakou tu mrtvolu nejde daleko, ten bude spokojen. Nejlepší nájmný vrah čínské mafie v Japonsku, který však vrahem být nechce a alespoň trochu se dokáže vzepřít rozkazům, působů sympatcky a tak nezbývá, než mu držet palce a těšit se na další pokračování. Kromě toho samozřejmě potěší i erotická linka příběhu, která však bohužel prošla pixelovou cenzurou. Celkem by mne zajímalo, jak by to vyšlo nyní po deseti letech, kdy se hranice přípustnosti takovýchto erotických obrázků podstatně rozšířily. Jinak je le kresba výborná a deatilní a některé celostránkové obrázky s tetováním je opravdu radost studovat.
  • perak
    perak30.7.2021 07:38Linka
    Po dočtení jsem měl smíšené pocity. Hlavní dějová linie i s tím závěrem, který vše propojí, mi přišla dobrá a hodící se právě pro komiksové zpracování. Ale ty jednotlivé minipříběhy moc propracované nebyly a působily v některých pasážích dosti zkratkovitě. Namísto toho byly přes krátkost těchto linek do nich vsouvány ještě věci, které asi měly přidat na drsnosti vyznění celé knihy, ale působily spíše rušivě a děj nijak neposouvaly. Celek tak působí jak dort, do kterého bylo přidáno až příliš mnoho přísad, protože kuchař chtěl ukázat, co všechno má ve spíži.
  • perak
    perak25.7.2021 17:24Žoldnéř #05: Pevnost
    Příběh moc nepřekvapí, je celkem dost předvídatelný a v základních rysech využívá stejných postupů jako v předešlých dílech. Ale kresba neomrzí. Každá stránka je potěšením. Plus čím dál více se v každém pokračování těším na bonusové stránky, kde se autor věnuje nejen výtvarnému zpracování některého z témat využitých v knize, alepoměrné detailně i technické stránce. Jen těch draků mi je vždy líto. taková krásná stvoření a tak často končí zastřelena.
  • perak
    perak11.7.2021 21:59Neonomicon
    HPL nemám zas až tak načteného, aby mi to stačilo na Providence, ale na Neonomicon to naštěstí bylo dostačující (tedy alespoň z mého vnímání knihy). Úvodní Courtyard rychle vtáhne do děje týkajííc se vyšetřování rituálních vražd speciálním agentem FBI, který při svém pátrání narazí na stopu, která pro něj (resp. pro jeho sousedy) bude osudová. Tato kratší povídka se mi hodně líbila, má napětí, spád, na Moora je lehce pochopitelná a konec se těžko zapomíná. Na tuto povídku navazuje samotný Neonomicon, kde se noříme do mýtu Cthulhu ještě mnohem více. Hororový příběh nešetřící krvavými scénami. Vedle toho Moore hojně využívá sexuální prvek, vinoucí se celým příběhem, aniž by působil jakkoliv nuceně. Až jsem začal váhat, zda kniha má být poctou Lovecraftovi či zda si z toho všeho Moore jen neutahuje. Každopádně to provedl dobře. Jen mi vadilo, že dokončení příběhu je v jiné knize, kterou ačkoliv jsem četl, tak si již detailně nepamatuji.
  • perak
    perak29.6.2021 21:40Zóna
    Tak zde jsem se hodně bavil. Asi jako většina jsem se při čtění neubránil srovnání s výborným Rudem. Nějaké stejné prvky bych tam našel, ale snad je lepší moc nesrovnávat a užít si naplno tento trochu depresivní, ale vtipný tajemný příběh. Vypointované dialogy (jakož i celý příběh), k nimž se budete rádi vracet a bude si říkat, kam na takové nápady autor chodí.
  • perak
    perak29.6.2021 20:28Klik
    První příběh mne bavil, a to nejen po stránce erotické, ale i samotný děj měl nápad. V dalších částech mi to ale tak povedené nepřišlo a bylo to jen o kresbě, kde scénář je jen hodně doprovdným médiem. A je hodně škoda, že u Manary jsou všechny ženské postavy proporčně víceméně stejné.
  • perak
    perak19.6.2021 17:12Dracula
    Hodně povedená věc. Skvěle vystihnutá adaptace klasického románu, vypíchnutí toho důležitého tak, že mi přišlo, že tam nic zásadního nechybí (při respektování toho, že samozřejmě nelze v grafickém románu obsáhnut vše). Kniha navozuje opravdu stísněnou atmosféru, k čemuž výborně napomáhá detailní černobílá kresba. Ve srovnání s Mignolovým Draculou se mi tato verze líbila mnohem více.
  • perak
    perak15.6.2021 22:08Green Blood - Zelená krev #03
    Tahle série mne i po třetím díle baví. Je to tak trochu manga pocta spaghetti westernům a Brad je takový hodně mladý Clint Eastwood. Osudovost v poker facu za všech okolností a bez ohledu na to, kolik lidí v okolí se v posledních pěti minutách stalo mrtvolami. I pomsta může být cíl, a aby toho nebylo málo, tak těch cílů v posledních dvou dílech bude více. Hodně líbivá je i kresba, takže se těším na další kousek.
  • perak
    perak7.6.2021 21:20Měsíční stín
    Tak tohle jsem po dočtení nejdřívě nevěděl, jak hodnotit. Nechal jsem si tedy časový odstup na hodnocení a jo, bylo to opravdu dobré. Pohádkový příběh putování po různých světech, který je však pohádkový jen na první pohled. Naopak se jedná o dospělý příběh plný symbolismu, ale i poetismu, mi navozoval atmosféru Malého prince. Hodně zajímavé výtvarné pojetí pak dotváří netradiční čtenářský zážitek.
  • perak
    I s ohledem na UPVO, kde se John Arcudi hodně angažuje, nevidím velký rozdíl mezi ním a Mike Mignolou, takže v této knize jsou takové typicky "mignolovské" povídky. I když tentokrát se ani v jedné ze tří povídek nezachraňuje celý svět a nejsou zde žádní náckové (pouze rusáci:)). Abe tak řeší jen "malé" úkoly, které ale zas až tak malé nejsou a vyžadují plné nasazení.
    Nic zásadního to v mignolaverse není, ale v rámci oddechového čtiva dobře odvedená práce, která určitě neurazí a nenudí. Já se bavil celkem dobře.
  • perak
    perak31.5.2021 07:56Dědečkové (2. vydání)
    Zase jedno Čechovo dokonalé pohlazení po melancholicko nostalgické duši. Velké příběhy vyprávěné bez jediného slova a pouze na několika stránkách. Každý obrázek se dá dlouho prohlížet a je možno si vychutnávat jednotlivé detaily kreseb navozující atmosféru časů, které se již nevrátí.
  • perak
    perak27.5.2021 12:40Balzamovač #01
    První díl mne moc nebavil, téma není špatné, ale nějak tomu chybí příběh, cíl, kam tím autor směřuje. Oni to jsou spíše propojené povídky, ale pořád jim schází dostatečná pointa. Působí to tak jako střípky ze života, které vám neukáží, co bylo před ani po. Knihu pak o stupínek níž sráží lettering - je vidět, že už se jedná o vydáním starší mangu. Občas jsem se ztrácel v tom, kdo právě hovoří.
  • perak
    perak25.5.2021 21:46Žoldnéř #04: Oběť
    Scénáristicky trochu slabší díl, na tak krátkém rozsahu ani většinou nejde nic světoborného vymyslet, ale přesto to bylo ve srovnání s předešlými Žoldnéřovými dobrodružstvími až příliš přímočaré. I tak jsem si knihu užil - skvělá kresba plná draků a jiných příšer a celková atmosféra Žoldnéřova světa mne opětovně potěšila. A jako vždy výborné bonusy.
  • perak
    perak3.5.2021 18:51Batman: Bílý rytíř
    No jo, za problémy Gothamu může hlavně Batman. To on při pronásledování svých protivníků je schopen cokoliv poničit, případně někoho zranit. Ještě, že se objeví polepšený Joker - tedy vlastně Jack (díky Harleen) a ten se snaží vše napravit. Bohužel však není Harleen jako Harleen, a když vyměníte jdnu za druhou, tak to dlouhodobě nemůže dělat dobrotu. Na což doplatí i Joker - tedy vlastně Jack (už v tom mám trochu bordel). Někdo byl rád, že je z Jokera Jack, někdo je rád, že je z Jacka zase zpět Joker. A Batman? Kdo ví? Co by z něj vlastně bez Jokera bylo? A co by bylo s Gothamem? Nápad byl fajn, jen snad ve vyprávění se mihlo zbytečně moc postav z Batmanova univerza, protože většina jich jen děla statisty a přišlo mi, že jsou tam jen pro efekt, a trošku jsem nedocenil zakončení, zde mi ke spokojenosti něco chybělo. Každopádně dobré čtění z Black label edice.
  • perak
    Po druhém díle, který mne moc nebavil, jsem si zde spravil chuť. Dobrodružné a napínavé vyprávění, kde je úloha mladých hrdinů, spolu s jejich schopnostmi, lépe vystižena a dokonce i SH zde má zajímavou úlohu, tak typickou pro něj. A dokonce i profesor M zde v cilffhangeru vystrkuje drápky.
  • perak
    Zase jednou snaha přiživit se na známé značce. Ono nestačí vzít Geralta, Marigolda, přidat k tomu nějaké čáry a pár nestvůr, pak to protřepat a myslet si, že to stačí, aby z toho vypadlo další Geraltovo dobrodružství. Minimálně je potřeba vymyslet zajímavý příběh, což se zde moc nepovedlo. A pokud autor chce, aby to byl příběh o nejznámějším zaklínači, tak by to chtělo také něco více. Geraltova postava je tak plochá, že by ji bylo možno vyměnit za jakoukoliv jinou a na vyznění příběhu by to moc vidět nebylo.
  • perak
    Kresba se mi hodně líbí, ale samotný příběh mne nějak výrazně nezaujal. Jednak mne neoslovilo samotné politické téma ruských proletářů, především však vyprávění kterak parta dětí téměř bez problémů přemůže procarské agenty včetně nájemného zabijáka. Tématem jakoby se mířilo na dospělého čtenáře, celkovým vyzněním je to však stále dětské vyprávění.
  • perak
    Aaronovi věci pro Marvel mne povětšinou moc nechytly, ale Conan je hodně světlou výjimkou. Sice jde pouze o samostatné, nepatrně propojené, povídky (resp. námět nadhozený v jedné povídce je pak lehce doplňován v dalších povídkách), které jsou rozprostřeny po celém kontinentu, a u nichž jsem si snad u každé na konci říkal, že je škoda, že daný námět nebyl rozvinut ve větším rozsahu, ale jinak jsou využity tradiční Conanovi atributy (tedy spíše boje, meč a magie než krásné ženy, které by ho obklopovaly). Vyprávění má spád a kresba celkem dobře dokresluje tu pravou atmosféru. Už se těším na zbytek ze života a smrti tohoto nesmretelného hrdiny.
  • perak
    perak21.3.2021 21:30Jedno obyčejný léto
    Mnohdy mívám v knihách problém s charaktery dětských hrdinů - nechovají se adekvátně ke svému věku. V Jednom obyčejným létě jsem naštěstí daný problém neměl. Děti se chovají, myslí a cítí emoce jako děti, mládež a dospělí také, každá postava se svým charakterem odlišuje od jakékoliv další. Děj je vyprávěn pohledem dvou dívek, mezi nimiž je věkově sice jen jeden rok, ale který, jak si každý z nás pamatuje, může být v určitém věku v některých aspektech velkým rozdílem. Jedna dívka je tak ještě dítě, zato druhá už začíná více dospívat, vzhlížet ke starší mládeži, více vnímat rodičovské neshody a dokáže se více vůči rodičům vymezovat. Jedno obyčejný léto je tak nostalgickou vzpomínkou, která není až tak o ději, ale o atmosféře a pocitech začínajícího dospívání.
  • perak
    perak21.3.2021 18:32Frankenstein v podzemí
    Další střípek z Hellboy univerza. Setkáváme se tu s několika postavami, které se objevují i v jiných knihách (a určitě mi některé souvislosti s jinými knihami unikly). Zpočátku mne vyprávění hodně bavilo, ale ke konci už jsem tam nadšený nebyl. Možná jsem namlsaný z posledních dvou UPVO, která jsem nedávno četl, ale po dočtení jsem měl pocit, že Mignola ve Frankesteinovi nepřináší nic nového, ale jen příběh, který jsem už u autora v různých variacích několikrát četl. Takže možná bych normálně hodnotil výše, ale u Mignoly je to jen průměr.
  • perak
    Ta atmosféra starého Londýna z příběhu přímo sálá, a to především díky pěkné kresbě, která nám ukazuje mnohé známé kouty tohoto města v historickém hávu. Vyprávění pěkně odsýpá, až je škoda, že je to tak krátké. Jen mi chování hlavních hrdinů přišlo dospělejší, než byli vyobrazeni.
  • perak
    perak7.3.2021 15:37Nezkrotný Berserkr
    Zpočátku je to takový obyčejný Conan na cestě za pomstou, který na své cestě kosí nepřátele bez ohledu na jejich počet mečem velkým tak, že bych ho nejspíš ani neuzvednul. Ale následným přesunem do dnešní doby příběh získává něco navíc. Asi to nebude pro každého a pro mnohé to bude jen plytký příběh a já se jim úplně nedivím (stejně jako mnohým nesedla Lemirova Plutona), ale mne ta vzájemná interakce dvou ztracenců bavila. Deodonatova kresba mi v tomto příběhu sedla mnohem více než u Thanose a líbila se mi práce s panely, kdy je mnohé obrázky jsou rozděleny na více panelů.
  • perak
    Ze začátku mi UPVO série přišla jen jako nedonošený mladší bratříček Hellboye, ale UPVO rychle rostlo a posilovalo a v minulém díle dospělo do plnohodnotného sourozence. Trochu jsem se bál, zda to nebyl jen můj letmý pocit, ale Univerzální stroj potvrdil, že ne. Sice oproti předchozímu dílu s epickým koncem boje s žábami se jedná o mnohem komornější pokračování. Hlavní dějová linka obsahuje opět pořádnou zápornou postavu, vše prodchnuté tajemnem, hororovým nádechem s upíry a k tomu je přidáno několik kratších retrospektivních vyprávění ohledně jednotlivých členů UPVO, které rozhodně nejsou pouhou vytou vyplňující hlavní děj. Bavilo mne to:).
  • perak
    perak3.3.2021 18:26Tomb Raider Archivy S.2
    Začátek a konec byl fajn, ale uprostřed knihy jsem se u některých dobrodružství hodně nudil. Při souborném čtení jsem nabýval pocitu, že základní kostra příběhů je stejná a tak závěry bývají očekávatelné. Oproti prvnímu dílu nic nového, ale celkově slabší a tak budu hodně zvažovat, zda se pustit do dalšího pokračování, které zřejmě bude ubíhat ve stejných kolejích. Kresba v takto velkých formátech je jako vždy fajn.
  • perak
    perak28.2.2021 21:34Zarov
    Souboj zla se zlem není v příbězích zas až tak častý, ale tady to funguje celkem dobře, jen jsem si ani k jedné straně nedokázal najít vztah. Ale i na dobrý fotbal se dá koukat, i když nikomu nefandíte, jen tam chybí trochu těch emocí. Dobrodružný příběh na opuštěném ostrově, kde mezi lovcem a lovnou zvěří je sakra úzká linie. A opravdu výborný závěr, ten se povedl. Stejně tak jako kresba. Škoda byla rozsahu, uteklo to příliš rychle.
  • perak
    perak28.2.2021 18:52Ú.P.V.O. #05: Černý plamen
    Dosavadní vrchol série. Příběh má dvě roviny - jednak epickou finální bitvu s "Bratrstvem Žabího moru", tj. se všemi žábami a především jejich lovecraftovským vůdcem, a jednak rozvíjející se (čím dále lepé do hloubky rozpracované) vztahy v rámci UPVO. A ačkoliv boj s žabákama byl výborný, tak nejvíce jsem si užíval dialogů hlavních postav. Hrdinové, kteří se musí potýkat s mnohými pochybami ohledně svého jednání, a kteří tak vedle žabích běsů musí bojovat i s těmi vnitřními.
  • perak
    Příběh není zatím zas až tak originální, ale ono to tak u westernu obyčejně bývá, že jde hlavně o atmosféru a detaily, které odlišují zrno od plev. A tady je to zatím naštěstí spíše "zrno". Takže tady máme dva bratry, jeden na cestě do nebe, druhý na cestě do pekla, vláčející si svá tajemství z minulosti. A pak je na scéně Velký šéf a jak to tak bývá zhýčkaný neschopný syn, plný nenaplněných ambicí a krutosti. K tomu zamícháme nějakou tu ženu, nespravedlnost, konkurenční gang. Tak jsem zvědav, kam toto vše bude směřovat. Výborná je kresba, sedla mi dokonce více, než u Skrýše. Zatím dávám 4 hvězdy, uvidím, zda v dalším díle přijde nějaký originálnější nápad.
  • perak
    Ze série "Češi" toto byla předposlední kniha, k níž jsem se dostal, a hodnotí ji jako nejhorší. Především scénáristicky to bylo slabé (což mne udivuje o to více ve srovnání s některými z jiných dílů). Vytržených pár myšlenek a rozhovorů Masaryka v průběhu několika roků nedrží při sobě a není schopné o dané historické události moc vypovědět. Spíše to na mne působilo jako snaha o adoraci Masaryka. Nápad s boxerským zápasem by nebyl špatný, ale v rámci takto krátké knihy nebyl schopen být provázaný se zbytkem vyprávění a nakonec to na mne působila, že obě "dějové linky" byly jen rychle načrtnuté a nepropracované.
  • perak
    perak30.1.2021 13:03Muriel a andělé
    Samozřejmě, že nyní už je komiks trošku jinde, ale když si vezmu, kdy kniha vznikla, tak je to neskutečná jízda plná nápadů a hříček, a to slovních i výtvarných. Když bych to srovnal se světoznámou Barbarellou, která vznikla v téže době, a která má podobné směřování, tak Muriel je na mnohem vyšší kvalitativní výši snad ve všech ohledech. Může to být tím, že je mi bližší náš humor a styl vyprávění a že jsem na Macourkových příbězích vyrostl, ale prostě jsem si to knihu hodně užíval (přičemž Barbarella spíše nudila). A Saudkova kresba je vynikající. V době vzniku kniha světových kvalit. Škoda, že tehdy nemohla do světa.
  • perak
    perak30.1.2021 11:56Až do posledního
    No to, jak je to krátké, tak se v příběhu stane hodně dějových zvratů, které dokáží několikrát překvapit. Vůbec jsem netušil, kam děj bude na dalších stránkách směřovat. A přitom se v základu jedná o dost realistický příběh. Opět jeden western, který umí zaujmout originalitou a rychlým stylem vyprávění. Až škoda, že to bylo takto krátké. K tomu si přidejte výbornou kresbu a máte knihu, která kvůli svému rozsahu bude sice bavit jen chvíli, ale určitě vícekrát.
  • perak
    Kresba je sama o sobě super, ale přesto jsem v některých panelech nevěděl, co tím má být vyjádřeno a občas se mi pletly postavy či prvotní. Samotný příběh byl pro mne jak na houpačce - chvílemi hodně dobré, ale chvílemi jsem se ztrácel a nebavilo mne pátrat zpět v ději. Celkově tedy z toho mám rozporuplné pocity a spíše zklamání.
  • perak
    První sešit mne moc nebavil. Přišlo, že v tom dortu je nějak moc ingrediencí (konspirace, církev, medici, historie, mechanické kreatury, ...). Až jsem měl problém se v tom všem orientovat. Druhý sešit už byl lepší, akčnější, pro mne pochopitelnější. K celkovému hodnocení však bude potřeba pokračování, zatím průměr.
  • perak
    perak31.12.2020 20:11Lonesome #01: Kazatelova stezka
    Příliš krátké na to, abych dělal nějaké větší závěry. potenciál dobého westernu to má. Záporáci dosti odpudiví, i linka konfliktu Sever x Jih není špatná. Trošku rušivá mi přišla "nadpřirozená" schopnost hlavního hrdiny. První díl nepřinesl žádnou zápletku, kterou bychom neznali z jiných westernů, ale i tak mne čtení bavilo. Možná půjdu s hodnocením trochu nad, ale dávám 4 hvězdy.
  • perak
    perak27.12.2020 18:26Providence
    Lovecrafta jsem četl již hodně dávno, takže základní přehled v díle mám, ale ne nějaký detailní. Určitě mi kupa odkazů unikala a tak mi celý příběh přišel dost útržkovitý a ne úplně propojený. Spíše to byl road trip po Lovecraftově díle, kde struktura jednotlivých zastávek byla totožná. Hlavní hrdina přijede na místo, kde se ho ujmou místní "zvláštní" obyvatelé, kteří hlavnímu hrdinovi předestřou místní tajemno, které však hlavní hrdina nepochopí, resp. jej interpretuje se zcela jiným významem, který však má rovněž odkaz na Lovecraftovy příběhy, a jedeme dále. Konec byl celkem zajímavý, ten mi přišel jako dobrý nápad, ale k jeho celkovému pochopení bych vedle Lovecrafta musel mít načtena i další díla Moorea, která u nás dosud nevyšla.
    Pokud jde o problematickou kapitolu s chybějícími bublinami, tak mne řešení od Arga nijak neuráželo a v kontextu celé knihy mi přišlo jako dobré řešení. Samozřejmě bych takto nechtěl mít celou knihu, ale u jedné kapitoly mi to nevadilo.
  • perak
    perak27.12.2020 18:00Načmáranec
    Tak tohle mne hodně bavilo. Zpočátku to vypadalo, že se bude jednat o rodinou generační vztahovku, ale rychle se to změnilo v napínavou a v jedné chvíli i dost krvavou podívanou s tajemným a všehoschopným záporákem, z něhož jde opravdu hrůza. Nevím, kdy naposled jsme měl z nějaké záporné postavy takovéto pocity. Hlavní hrdinky se snaží odhalit tajemství, kvůli němuž musí putovat do neznámých končin, kde odkrývají rodinou historii, která není moc růžová. Pln napětí jsem dočetl nakonec a zůstal sedět s velkým otazníkem. To je jako vše? Ten konec byl prostě hrozně rychlý a ne chyběla některá vysvětlení. Jen kvůli konci jdu s hvězdou dolů. Jinak to bylo hodně fajn. Tady se Argo trefilo do černého.
  • perak
    Šejić nějak ujíždí na ženských hlavních hrdinkách:). Pro mne je jednoznačným vrcholem jeho u nás vydaných knih Harleen, ale ani toto nebylo špatné. Už úvodní dvě scény (vyvolávání duchů na hřbitově, schůzka zamilovaného páru) hodně pobavily a rychle vtáhly do děje. Autor opět hodně staví na verbálním i neverbálním vyjádření vzájemných vztahů jednotlivých postav a k tomu přidává velkou kupu různých monster a jiných záporáků, kteří mají různé cíle a i mezi sebou osnují intriky. Jen ten závěr byl pro mne až moc happy. Nějak mi neseděl ke zbytku knihy. Každopádně zápletka je celkem fajn, jen se trochu obávám, že pokračování u nás nevyjde.
  • perak
    Líbilo se mi více, než první díl. Děj je přímočařejší, bez nějakých velkých odboček a vzájemných rodinných propletenců (tedy ne, že by tam nebyly, jen je jich tam na Jodův tradiční apetit méně). Zato je v příběhu nová klasická ingredience fantasy vyprávění v podobě vlkodlaků a upírů (no především u nich mi jejich vstup do děje přišel, jak vytažení z kouzelníkova klobouku, na efekt, bez vysvětlení, kde se tam vzali, možná trošku zbytečně do děje zakomponovaní, ale ve výsledku si řeknete, že je to trochu klišé, ale na druhou stranu, proč ne). A především kresba těchto různých příšer byla výborná, tady byl velký formát knihy povinností.
    Asi půjdu trochu nad, ale dávám slabších 5.
  • perak
    perak18.11.2020 07:42Essex County
    Tato kniha naplnila má očekávání, která jsem měl po přečtení jiných Lemirových děl. Úsporná kresba i úsporný styl vyprávění, ale přesto to dokáže vypovědět příběhy, které jsou plné emocí a dokážou obsáhnout životy několika generací. Není to příběh depresivní, spíše smutný, se záblesky humoru, který ten smutek vždy prosvětlí, ale jen na chvíli. Je to o osamělosti, o krocích, které nelze vzít zpátky. A je to o lásce k hokeji. Tedy alespoň k tomu, který se hraje v Torontu:).
  • perak
    perak1.12.2021 16:24Chlad
    tak za rozumnou cenu považuji už tu 50% slevu - za 700 Kč mi kniha s 400 stránkami přijde dobrý kauf
  • perak
    perak10.6.2021 11:56NANITS chronicles
    Hawwwran: pošli to kámošům poštou:)
  • perak
    Myslím, že J Pavlovský nedávno v diskusích na stránkách Crwe psal, že u nás Batmanův komplet nebude
  • perak
    perak15.6.2020 07:28A zrodí se hvězdy...
    Lantan: jdu se vysetrit na Alzheimera
  • perak
    perak14.6.2020 21:07A zrodí se hvězdy...
    Fimi: jasně, palice, psal jsem ve spěchu, tato chyba se stane maximálně jednou za deset let:)
  • perak
    perak14.6.2020 09:16A zrodí se hvězdy...
    U CC je snaha čtenáře podojit čím dál zjevnější. Dříve to byly alespoň kvalitní věci, ale nyní jsou to ve velké míře komerční shity a hlavně 144 stran včetně bonusů, jak je jejich zvykem, za 600,- je přepálené (i přes kvalitní provedení). Kupuji Baltimora, Černou sekeru a Prokletý kraj. Ale jejich výběr nových věcí je většinou hodně špatný, ale asi si své čtenáře bohužel najde. Třeba Lemire je teď u nás na vlně oblíbenosti, ale proč vybrali Berserkra nechápu. Nad Rising stars jsem váhal, ono to nemá špatné hodnocení ani zde http://www.goodreads.com/book/show/599055.Rising_Stars_Compendium?ac=1&from_search=true&qid=exBab25BTM&rank=1, ale teď se hodně chválím, že jsem nepodlehl.
  • perak
    perak28.11.2019 08:55Providence
    No je to samozřejmě podnikatelské riziko, ale Argo jde do rizika, že takto "opravenou" knihu nebudou lidi kupovat. Prostě si ze všech špatných řešení vybralo to, které považuje za nejméně rizikové. Nechci je omlouvat, ale chápu, že hodit vše do stoky je právě při takto drahé knize málo reálné. Dát slevu? Jak velkou, aby to ty, kteří to v takovéto formě nechtějí kupovat, ke koupi přesvědčilo? On je i ten dotisk, stažení, vlepení, … bude něco stát. A takovouto knihu potřebují dostat na pulty před Vánoci co nejdříve, takže i čas hraje podstatnou roli.
  • perak
    perak14.11.2018 16:45Punisher MAX #01: Kingpin
    Ví někdo, kolk má série knih? Díky
  • perak
    Tak asi každý autor má lepší a horší díla. Pokud jde o Snydera, tak první půlka New 52 Batman (především pak díly 1-3) byla hodně dobrá, pak to šlo hodně dolů. A American vampire byl skvělý (tedy četl jsem zatím jen to, co u nás vyšlo). U Bendise to bude obdobně. Právě jsem přečetl první dva omnibusy Daredevila a nemohu tomu moc co vyčíst. Určitě stojí za přečtení a jen tímto dílem si Bendis vydobyl postavení. Je však pravdou, že jeho knihy týkající se Strážců Galaxie mne moc nebyvily.
  • perak
    Criminal je za mne jednoznačně nejvýše, ale ani bych nezatracoval Captaina - na poli hrdinskych komiksu si myslim, že jde o velice dobrý počin.
  • perak
    No, že mají práva jen na první dva díly mne úplně nepřekvapuje. Je to o obchodní taktice, do níž nevidíme. Spíše se divím, že to přiznají:). Každopádně to risknu a budu doufat ve všechna pokračování a i zrychlení plánovaného vydání druhého dílu.
  • perak
    perak24.12.2023 16:22Sběratelský klub
    Yaromil: knihu nemám u sebe, ale četl jsem ji nedávno a žádné prázdné černé stránky si nevybavuji
  • perak
    perak23.11.2023 07:57Pindárna
    2scha: Když to nejsou schopni dodat, tak jakto že to mají nadále v nabídce? Z toho bych dovozoval, že to schopni dodat jsou a jen nechtějí plnit za dříve sjednaných podmínek.
  • perak
    perak16.11.2023 15:53* Připomínky a návrhy
    U souborného vydání Prašiny je špatně uvedená cena. Správně by mělo být 399,-
  • perak
    perak15.6.2023 07:50Slevy, výprodeje, bazary
    No na rozdíl třeba od booktook.cz, kde akce 20 % také občas bývá, tak Dobre-knihy.cz před touto akcí sníží dosud uplatňované slevy a po akci opět slevy navýší, takže těch jejich 20 % není ze skutečně jimi uplatňovaných cen. Sice i tak jsou to pěkné slevy, ale není to úplně OK.
  • perak
  • perak
    perak9.5.2023 09:54Nakupujeme venku
    Jonathan Arbuckle, lantan1: díky, dodacích lhůt jsem si nevšimnul
  • perak
    perak8.5.2023 21:47Nakupujeme venku
    Kdo na konci dubna objednával od Atomcomics? Už máte knihy doma nebo alespoň nějakou reakci? Já objednával 25.4., obtatem jsem dostal potvrzení platnosti, ale od té doby nic, tak nevím, zda mám čekat či urgovat. Díky
  • perak
    perak26.4.2023 15:07* Připomínky a návrhy
    Do knihovny občas zajdu a půjčuji si komiksy, které netoužím mít doma, resp. nemám velkou potřebu je číst, ale když už je v té knihovně vidím, tak si je půjčím a přelouskám:) - hlavně různé manga série, ale nejen ty.
  • perak
    perak24.1.2023 14:00Slevy, výprodeje, bazary
    No podle jejich obchodních podmínek "V případech, kdy má kupující v souladu s ustanovením § 1829 odst. 1 občanského zákoníku právo od kupní smlouvy odstoupit, je prodávající také oprávněn kdykoliv od kupní smlouvy odstoupit, a to až do doby převzetí zboží kupujícím. V takovém případě vrátí prodávající kupujícímu kupní cenu bez zbytečného odkladu, byla-li již uhrazena, a to bezhotovostně na účet určený kupujícím.". Bez zbytečného odkladu bych v daném případě viděl, že by mělo být cca do týdne.
  • perak
    perak22.11.2022 16:08Pindárna
    JA: vse stejne (tedy jen pripadne postovne) https://www.comicscentrum.cz/cerny-patek-2022
  • perak
    perak6.9.2022 20:31Sběratelský klub
    Future-Death: mám to číslované stejně, ještě jsem nečetl, zda to navazuje
  • perak
    perak28.6.2022 16:23Sběratelský klub
    Já si v dubnu objednal s vyzvednutím na pobočce a zatím žádná zpráva. Když si rozkliknu dostupnost knihy na pobočkách, tak kromě Prahy, kde už je dostupné, tak všude jinde má být kniha až 14.7. Na hranicích Prahy končí svět.
  • perak
    perak8.6.2022 17:16Pindárna
    yogi: Vnitroblok byl součástí Neonomiconu, takže kupovat celé znovu netřeba.
  • perak
    perak1.6.2022 12:49Slevy, výprodeje, bazary
    SomeOne: do konce června
  • perak
    perak15.3.2022 17:11* Připomínky a návrhy
    Ter: máš pravdu, předsedo https://www.darkhorse.com/Comics/13-185/Freaks-of-the-Heartland-6 , omlouvám se
  • perak
    perak15.3.2022 15:34* Připomínky a návrhy
    U Údolí zrůd "Obsahuje sešity série Freaks Of The Heartland #1-6 (leden 2014 - listopad 2004)" asi překlep a má být listopad 2014
  • perak
    perak9.2.2022 21:51Pindárna
    mAGiic: v jihlavské knihovně mají Kulhánka, Muriel apod. na vyžádání u info pultu a pak lze půjčit domů
    všechny knihy, tj. i komiksy až na 100 dní, nemají zde vše, ale celkem výběr je, občas se nová věc objeví hodně rychle, občas naopak i po více, jak půl roce
    a bohužel, když se něco ztratí, tak většinou nedoplní, takže třeba chybí jeden Hellboy nebo u Death note první dva díly :)
  • perak
    perak25.12.2021 21:25Pindárna
    Fimi: na zkoušku jen první volumko, ale na první rychlé nakouknutí to vypadá dobře
  • perak
    perak24.12.2021 21:52Pindárna
    Batman Černé zrcadlo, Chlad, Sweet tooth, Spirála, Something is killing the Children I
  • perak
  • perak
  • perak
    perak2.10.2021 07:29Slevy, výprodeje, bazary
    ok, dik za info, tak jsem take objednal
  • perak
    perak1.10.2021 16:56Slevy, výprodeje, bazary
    Jasně, projímadlo je občas potřeba:)
  • perak
    perak1.10.2021 14:09Slevy, výprodeje, bazary
    deefha: Pokud si dobře pamatuji jejich podmínky, tak to neznamená jakýchkoliv 5 knih ročně z jejich celkové nabídky, ale knihy z jejich "katalogu" https://www.knizniklub.cz/knizni-klub/katalog/, kde jsou většinou knihy, které by sis nekoupil
  • perak
    perak6.9.2021 14:32Sběratelský klub
    Gmork: Ok, dík:). Já se díval jen na erbkomiks a tam zatím žádná aktualita nebyla. Koukám, že dochází oproti edičnímu plánu k dřívějšímu vydání některých titulů. To potěší.
  • perak
    perak6.9.2021 13:13Sběratelský klub
    Gmork. tak především na pokračování Orlů z Říma se hodně těším. Ví se už konkrétní datum, kdy to půjde do prodeje?
  • perak
    perak13.7.2021 21:57Sběratelský klub
    Ja objednaval tak pred mesicem a prislo cca za tyden
  • perak
    perak27.4.2021 10:08Sběratelský klub
    No podle mne nějakou exkluzivitu řeší především právě ti překupníci, kteří garancí nevydání dootisků a omezené nabídky mají velký prostor pro spekulativní koupi. Většian přece nekupuje knihu kvůli tomu, že je omezený počet vydaných výtisků, ale kvůli tomu, že si chce něco přečíst, že chce mít knihu doma, ... Právě kvůli otmu si tedy já knihy kupuji a je mi celkem jedno, kolik lidí si knihu také koupilo. Nepotřebuju mít radost z toho, že mám něco, co ostatní nemají. Naopak spíše jsem rád, když si ji koupí co nejvíce lidí, protože tím vzrůstá možnost vydání dalších komiksů u nás.
  • perak
    perak18.3.2021 15:48Čtenářský koutek
    Tak CC ohlásili na FB překvapení pro první pololetí. Jedná se o toto https://www.goodreads.com/book/show/52758296-strange-skies-over-east-berlin?from_search=true&from_srp=true&qid=IzjoCcTSS4&rank=5. Zná někdo?
  • perak
    perak12.1.2021 09:08Sběratelský klub
    Cyboy: prodejce by měl být obecně připraven na kritiku, protože vždy se budou ozývat spíše ti nespokojení. Ti spokojení se ozvou tím, že koupí opětovně od prodejce nějaký produkt. Mne nezajímá, že máte pocit, že vám není přáno a že vám někdo hází klacky pod nohy (to se prostě v rámci konkurenčního boje , kdy trošku na některé nasazujete, může stát). Základ dlouhodobého vztahu se zákazníkem je komunikace a marketing a to MB zatím bohužel zcela chybí. To očekáváte, že vám stále všichni budou klepat po ramenou, jak to dobře děláte, když opravdu informace od MB skoro žádné nejsou? Stále držím projektu palce, ale prostě určitou pachuť cítím a nedivím se "radikálnějším" názorům - i když pořád myslím, že jsou celkem slušné - a myslím, že na takové názory musíte být připraveni a i těm naslouchat namísto ublíženeckých reakcí.
    SSP: já proti rejpavosti nic nemám, jen mi při "vstupu na zdejší scénu" přišla občas až zbytečně vyostřená, ale přijde mi, že už hrany trochu otupěly a rejpavost je konstruktivní a pod většinu bych neměl problém se podepsat:)
  • perak
    perak10.1.2021 18:55Sběratelský klub
    SSP: no jo, podle obchodního rejstříku to vypadá na muže přes palubu
  • perak
    perak10.1.2021 18:52* Připomínky a návrhy
    ještě k těm hvězdičkám - myslím, že v když jsem měl přehled s obálkami a najel na komiks, tak mi to ukazovalo průměr hodnocení, teď mi to ukazuje za hvězdičkou jen pomlčku a to i v případě, kdy je u komiksu i více jak 10 hodnocení
  • perak
    perak6.1.2021 16:32* Připomínky a návrhy
    Light: pokud si v nastaveni zaškrtneš u Příspěvky ve foru označit za přečtené přímo v celkovém přehledu? Ne, tak by se ti u ikonek uživatelů měl ten vykřičník objevovat i při rozkliknutí vlákna
  • perak
    perak4.1.2021 08:30Čtenářský koutek
    Gmork: díky za info
  • perak
    perak3.1.2021 16:26Čtenářský koutek
    Gmork: To vypadá fajn, jen jsem doufal, že by mohlo vyjít pokračování Murény. Je nějaká šance případně do dalších roků? Danthrakon je něco ve stylu Ekho?
  • perak
    perak1.1.2021 19:08* Připomínky a návrhy
    Tak na první proběhnutí za mne palec hodně nahoru. Díky moc
  • perak
    perak10.11.2020 11:41Srazy, cony, festivaly
    Z toho, co u nás vyšlo, tak nejlepší Skalpy a Punisher. Nejhorší Avengers a ani Thor mne nezaujal. Ke ComicsConu asi Crew vydá Southern Bastards, tak ti by asi také stali za podpis:).
  • perak
    perak9.11.2020 15:50Slevy, výprodeje, bazary
    Karlito: jo, na konci listopadu, letos by to mělo být snad 27.11,
  • perak
    perak4.11.2020 11:00Filmový a hudební klub
    no zatím mne všechny nové informace minuly, ale je jasné, že všemu se neubráním, třeba nakonec podlehnu dříve
  • perak
    perak4.11.2020 08:19Filmový a hudební klub
    Já si počkám, až to bude venku celé a pak to zkouknu rychle celé. Nechtěl bych být dlouho natěšen na další díly:).
  • perak
    perak22.9.2020 10:21Sběratelský klub
    SSP je mnohdy moc dlouhý a občas na můj vkus zbytečně "rejpavý", ale pro tentokráte bych se u něj podepsal pod každé slovo. Přesně vystihnul podstatu. Zatím na mne celý průběh akce nepůsobí úplně profesionálně, tak doufám, že samotná kniha na tom bude lépe. Určitě je lepší vybudovat si pověst a důvěru na menších projektech, jako se to celkem dobře povedlo panu Vybíralovi, jehož knížky jsou kvalitně udělané a především se jedná o dobrý výběr titulů. I když Goodreads nemusí být plně směrodatné, tak přece jen nějakou indikaci dávají a zrovna u těchto titulů nejsou úplně příznivé. Raději bych také zkusil jen jeden příběh a podle toho pak šel do druhého.
    Do nabízené knihy půjdu, protože chci tu myšlenku podpořit, ale je to hra o důvěru. Při takové ceně se každá chyba či nekvalita hůře promíjí.
  • perak
    perak16.9.2020 19:56Pindárna
    Fimi: Také jsem měl pocit, že to mají vydat, tak jsem se nedávno koukal na jejich stránky a v edičním plánu jsem to nenašel http://issuu.com/knihypaseka/docs/edicni_plan_paseka_2020
  • perak
    perak29.7.2020 10:59Pindárna
    super, už teď se těším, dle Kodexu vydavatele i dle některých příspěvků ve Foru a v diskusích si myslím, že mne nabídka osloví:) přeji hodně spokojených čtenářů
  • perak
    perak22.5.2020 18:51Sběratelský klub
    Mne ted prisla z bookdepo jedna zasilka 8. pracovni den a druha 11. pracovni den.
  • perak
    perak23.4.2020 15:50Sběratelský klub
    Taky jsem dnes koukal na pošťačku trošku překvapeně. Ale o to větší radost z nečekaného.
  • perak
  • perak
    perak12.4.2020 19:05Sběratelský klub
    Fimi: zatím jen první volumko. Western s prvky fantasy. Kresba i příběh se hodně líbil, takže už je doma pokračování.
  • perak
    perak3.3.2020 07:45Filmový a hudební klub
    Mne se seriál Zámek a klíč líbí (chybí mi dva díly), ale proti knihám je to určitě slabší, nemá to takovou tu správnou atmosféru, napětí, tajemno (ne, že by tam nebylo, ale proti knihám je toho méně). Nejsem si jist, jak moc to může oslovovat diváky, kteří knihy neznají, zpočátku to bylo nudnější, ale i z mála jsem si dokázal něco vzít, protože jsem věděl, co se tím chce ukázat, ale pro neznalé musel být především začátek málo zajímavý.
  • perak
    perak3.2.2020 12:31Pindárna
    Mne tedy třeba vydání Orbitalu také nevadí, ale nevadilo by mi těch 200 Kč za to dát. Principiálně mi skutečnost, že něco nebude dovydáno vadí a v tomto ohledu by u projektu MC mělo podle mne dojít ke změně.
  • perak
    perak21.1.2020 08:13Pindárna
    Fimi: spíše ne, myslím, že k atmosféře této knihy černobílá sluší
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 673 (cca 306844 Kč)
Mám: 227 (cca 114029 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0