• filozof
    Black Knight není českému čtenáři úplně neznámá postava, občas se totiž objevuje jako vedlejší postava retro marvelovských komiksů. Sešity z konce šedesátek v této knize jsou zoufale průměrné ve scénáři i kresbě. Nahoru to zvedá origin, který má tu správnou kombinaci dramatu, techniky a magie. Dane je mi ve starých komiksech sympatičtější než jiní mnohem populárnější hrdinové.

    Moderní komiks začíná velmi slibně, bohužel někdy v polovině zcela nepochopitelně odbočí na vedlejší dějovou kolej. Pak se začne řešit které události se nestaly nebo proběhly jinak a scénář jde do kopru. Kresba postupně upadá také a závěr byl opravdu o ničem. Druhé pozitivum této knihy je seznámení se s britskými hrdiny, kteří jinde nedostávají moc prostoru. Dobře se tady předvede Blade, určitě lépe než ve svém vlastním čísle.
  • filozof

    Díky tomuto komiksu dostáváme možnost přečíst si sólovou sérii Jacka Kirbyho, takže jsem rád, že to u nás vyšlo. Je to takové zvláštní. Na jednu stranu se komiks snaží sdělovat hluboké myšlenky a pak tady máme praštěné hlášky a skateboardy. Také musím kritizovat kresbu, protože Jack se od šedesátek příliš neposunul a v roce 75 už vycházely kresebně mnohem lepší komiksy, navíc příliš používá velké panely. Co ale musím ocenit je Kirbyho vyprávěčské umění. Nemusí to být na první pohled jasné, ale tady každý panel posunuje příběh kupředu a to je schopnost, kterou bohužel neovládá i hodně současných autorů. Příběh dokáže skvěle udržet čtenářovu pozornost, proto mě také bavil více než jiné kresebně a scénaristicky lepší komiksy. Jack Kirby možná nepsal to nejlepší v žánru, ale jeho komiksy se velmi dobře četly.
  • filozof
    Nejdřív chci pochválit výběr příběhů, pro seznámení s postavou snad ani lepší volba nebyla. Origin je dobový průměr, ale potěšila mě návaznost na Captaina Marvela. To pravé přichází s první samostanou minisérií z osmdesátých let. Je skvělé porovnat první příběhy s dobou, kdy už postava byla jasně charakterově ukotvena. Falcona jsem předtím znal jen z týmovek a moc o něm nevěděl. Tento příběh mi pomohl pochopit jeho charakter i místo v marvelovském vesmíru a za to jsem moc rád. Možná bych vytknul kresbu Marka Brighta, kde mi neseděly některé detaily, ale celkový zážitek mi to nenarušilo.
  • filozof
    Nejdřív jsem chtěl řešit myšlenkové pozadí příběhu, ale odmítám rozebírat komiks, který ani nedokáže odvyprávět děj bez vnitřních rozporů. Jinak je to samozřejmě hezky nakreslené a je tam hodně akce. Jenom Namor je hodně mimo charakter. Sice má dlouhou historii boje proti suchozemcům, ale udělat z Atlantidy pěšáka Nového světového řádu k němu nesedí.
  • filozof
    Největším problémem této knihy je její nevyrovnanost. Začátek knihy tvoří krátké příběhy ve stylu Tales of Asgard, které jsou skvělé pro seznámení s historií Attilanu. V následujícím Kirbyho příběhu z klasické éry se nám představí členové královské rodiny. Pak přichází sešity se skvělou kresbou Neala Adamse. Kvalita scénáře je bohužel velmi proměnlivá a hlavně u posledních sešitů je vidět bezradnost v dalším vývoji děje. Návaznost na Kree-Skrullskou válku mě potěšila. Nelíbí se mi co MARVEL v současnosti dělá s mutanty a jejich komiksů se už asi v NHM nedočkáme. Přesto mám Inhumans radši a komiks s nimi jsem si užil. Doufám, že v třetí řadě dostaneme i některý z jejich moderních příběhů.
  • filozof
    Tohle napsal slavný spisovatel americké sci-fi? Vzhledem k tomu že píšu komentář k příběhu o ruské špionce, klidně se přiznám, že jsem měl vždycky víc v lásce sci-fi sovětskou. Tato kniha mi pomohla pochopit, proč nemám rád Black Widow. V klasické éře je nejlepší v týmovce s Daredevilem nebo jinými hrdiny, její sólová dobrodružství bývají nudná. V moderní éře se pak posouvá mezi jako je Blade nebo Punisher. Tyto postavy masakrují na potkání, šíří negativní auru mezi své přátele i nepřátele, ale jejich "tragická minulost" nám má nějakým záhadným způsobem umožnit se do nich vcítit. K velmi subtilním myšlenkám této knihy se vyjadřovat nebudu, stejně jako k mému pohledu na jejich autora. Kresba se mi také nelíbila.

  • filozof
    Po tomhle už nechci číst žádné stížnosti o "ukecanosti starých komiksů".
  • filozof
    Tak tohle mi příliš nesedlo. V první části je taková sterilní kresba která ničím nevyčnívá. Všechny postavy mají velmi strnulý výraz. Jean mi také často přišla protivná a do jisté míry bych to mohl říct o téměř každé postavě. Nemám rád americké "teen" komiksy, protože jsou v nich až příliš často nesympatické postavy. V druhém příběhu zase nemůžu kresbu dobře posoudit, protože ji kazí hnusný coloring. Příběh je slušné drama, ale Strykerovi by prospělo kdyby se z něho scénárista nesnažil udělat náboženského fanatika. Je to do příběhu vsazeno hrozně násilně a nedává to moc smysl. Taky nechápu, proč je v knize jiná obálka než na přebalu a navíc s jinými postavami!
  • filozof
    Tento komiks byl určitě lepší než předchozí šedesátkový Iron Man. Na svou dobu se v něm vyskytují velmi originální náměty. Příběh z ostrova má docela netradiční stavbu, Iron Man poprvé přijde o svou společnost, najde si náhradníka pro boj se zločinem a samozřejmě boj s dvěma dalšími protivníky v obleku, ze kterého musely kdysi děcka šílet. Samozřejmě je to také plné šílených padouchů a antických chrámů na ostrovech v egejském moři, ale já se u takových věcí dokážu pobavit. V některých sešitech je také náběh na vážnější témata, i když zatím jen v náznaku.

    Fimi: Jestli chceš vidět přehled všech zbrojí na konci knihy, tak si to určitě rozbal.
  • filozof
    Rozhodnutí použít sešity z původní řady bylo zcela logické a správné, protože zrovna tento hrdina se po své smrti objevuje jen ve vedlejších rolích. V této knize se objevuje první výskyt nového kostýmu a spojení s Rickem Jonesem, takže nějakou historickou hodnotu ty sešity mají. Tento komiks má bohužel dva zásadní problémy - Roy Thomas neumí psát a Gill Kane neumí kreslit. Když toto díl porovnáte s Thomasovými Defenders ze stejné doby, tak je tam kvalita úplně někde jinde, možná nějaký tvůrčí výpadek? Taky nechápu z jakého důvodu byl vynechán sešit číslo 24, který přímo předchází knihám v UKK. Dějová návaznost tam sice není, ale přesto je to rušivé. V doslovu se dozvíme, že oba pokusy ze sedmdesátých let balancovaly na pokraji zrušení, takže tohle bylo špatné i ve své době.

    U posledních dvou sešitů jsem se moc neorientoval v ději, nějak mi tam chyběl kontext a dějové přechody byly někdy zvláštní. Jejich kresba a produkční kvalita jsou na vysoké úrovni. Zatím nejslabší červené UKK, ale díky poslednímu příběhu dávám komiksu dvě hvězdy.
  • filozof
    filozof20.11.2016 21:07Kultovní komiksy
    Velká kniha komiksů z časopisu Ohníček stojí stejně a je v ní dvakrát tolik obsahu. Nemohu doporučit.
  • filozof
    Jediný další zatím vydaný classic byl naprosto solidní volbou pro se seznámení se s Hawkeyem a naopak nehorší byl Iron man z konce devadesátek, takže já tady žádnou pararelu s UKK2 nevidím. Pro seznámení s některými hrdiny jsou classicy nejlepší, bohužel tady to úplně nevyšlo.

    Tento komiks je takovým dost průměrným nahlédnutím do série Captaina Ameriky. První příběh mě připadal docela natahovaný, nevím jak originální bylo rozuzlení v době osmdesátkového nadšení počítači, ale dnes už je to prostě klišé. Pro čtenáře seznamující ho se Captainem bude nejdůležitější sešit s kandidaturou na prezidenta, protože dokáže na pár stranách shrnout o čem postava je a ukázat její kouzlo. Je mnohem lepší než předělaný origin na konci knihy, který je dost hnusně nakreslený a nedokázal vyvolat stejný dojem jako originál. Po Capově kandidatuře přichází naprsto průměrné epizoda o tankeru, která je typickým sériovým příběhem a ničím nezaujme. Já jsem se teda smál tomu, že Bardoc musí za každý dialog připojit francouzskou větu, ale to bude spíš můj divný smysl pro humor. Nejlepší částí knihy je pak jednoznačně boj s upírem. Captain America proti upírovi je samozřejmě dost směšný námět, ale kupodivu to docela funguje. Samozřejmě je divné že upír nosí elastický oblek a detektivní zápletka kulhá na obě nohy, ale námět je to stále dost originální. Je to příjemné změna oproti tradičnímu držkobití mezi hrdiny a padouchy. Jako bonus máme v knize příchod Union Jacka do moderního marvelovského vesmíru. Některé sešity se na seznámení s postavou hodí takže dokážu pochopit proč vydavatelé vybrali zrovna tuhle část série. Nic to ale nemění na tom, že ty příběhy byly průměrné už ve své době. Je zde také příliš vaty, takže to vidím na slabé tři hvězdičky.

    Nejvíc mě v té knize potěšil panel ukazující Captainovy nepřátele z války, o kterých se běžně nedočteme. Hned se mi zachtělo přečíst si komiks s Asbestos Lady jako záporačkou, bohužel se toho zřejmě v životě nedočkám. Marvel se totiž rozhodl naprosto ignorovat cokoliv z dob Timely. U Capova známého originu by to ani nevadilo, bohužel ani u ostatních starých postav si žádný původní origin nepřečteme. V doslovech knih se neustále vizdvihují do nebes "zázračná 60. léta", což znamená že se UKK s komiksy z Timely dočkám jen těžko. Co bylo před Stanem Lee bohužel pro Marvel prakticky neexistuje.
  • filozof
    filozof20.6.2023 14:33Dívčí válka #01
    Ve středověku se dělo mnoho odporných věcí, ovšem nikoli pouze malým holčičkám. Chápu potřebu autora si to nějak omluvit, kdyby si to totiž celé vymyslel, nebyl by nic víc než úchylný degenerát (stejně jím je :-)).
  • filozof
    filozof28.9.2022 15:50Nejtemnější noc
    Minule tady byla diskuze o potenciálních titulech v této sérii. Do kin brzy půjdou Shazam 2 a Black Adam. Z obchodního hlediska by dávalo smysl vydat komiks, ve kterém si dají do držky.
  • filozof
    filozof3.12.2020 16:34Maryčka Magdonova
    Potřebujeme komiks o Nerudovi, bude tady mít fanouška! :D
  • filozof
    filozof5.7.2020 22:39Marzi 1984-1987
    Nebudu polemizovat s tvými názory, pouze se divím, že jsi poctivě přečetl a ohodnotil všechny náboženské komiksy na databázi, to je vše.
  • filozof
    filozof5.7.2020 01:20Marzi 1984-1987
    Je zajímavé, že jsi navzdory svým názorům přečetl a ohodnotil všechny Bible v databázi! :-)
  • filozof
    filozof28.6.2020 20:04Pac & Pussy
    ,,Rozhodující význam má však pojem nihilismu až u Friedricha Nietzscheho. Podle něho je nihilismus přímým důsledkem „smrti Boha“, kterou však dávno připravila a nepřímo způsobila celá západní tradice, počínaje Platónem, a zejména pak křesťanství. Platónem podle něho začíná tradice, která proti viditelnému světu, v němž člověk žije a umírá, staví jiný, „onen svět“, který měl být věčný a dokonalý. Vyzvedáním „onoho světa“ platonici i křesťané záměrně znehodnocovali tento svět a když se představa „onoho světa“ a věčných idejí zhroutila, jeví se jim skutečný svět jako bezcenný a lhostejný."

    Myslím, že kdyby měl Nietzsche možnost číst tohle dílo českého ateismu a nihilismu, tak to nejdřív spálí a pak se oběsí.
  • filozof
    Nick Fury v Ultimate vesmíru byl vytvořen podle vzhledu Samuela L. Jacksona. Ten pak prohlásil, že by si klidně zahrál Nicka Furyho ve filmu a to se mu později splnilo. Marvel pak v komiksu chtěl mít Furyho jako ve filmech, ale s čistým štítem, takže vytvořili juniora. Já tuto postavu nesnáším, je to jen marketingový tah.
  • filozof
    Cyboy sem nenapsal komentář, že by měl z Johnse strach? :D
  • filozof
    Třeba jeden konkurenční web má také pětihvězdičkovou škálu a k tomu odpad, ale výsledné hodnocení se zobrazuje v procentech. Takže když uživatelé dávají hodně odpad, může mít komiks menší hodnocení než 10%. Kdyby byl odpad tady, pak by třeba ty nejhorší komiksy mohly mít půl hvězdy místo jedné celé. To jen tak pro porovnání.
  • filozof
    filozof12.11.2018 22:15Labyrint světa a ráj srdce
    Tak hrozný lettering jsem v komiksu ještě neviděl...
  • filozof
    filozof11.8.2018 00:22Star Wars Magazín 2012/02
    Hodnocení je vždy subjektivní, ale může být buď upřímné nebo zaujaté. Rozdíl je v přístupu autora, protože zaujaté hodnocení se snaží dílo nebo autora cíleně poškodit a proto ho nelze brát vážně. Říkám pořád to samé, takže chyba bude spíše na straně přijímače.
  • filozof
    filozof11.8.2018 00:09Star Wars Magazín 2012/02
    Mimochodem já nepatřím mezi lidi, kteří jsou schopní na měsíc zaspamovat stránku s komentáři kvůli olympské běžkyni. Takže pokud ti vadí toxické diskuze, je nejdřív třeba začít řešit problém v komunikaci admin týmu.
  • filozof
    filozof10.8.2018 23:52Star Wars Magazín 2012/02
    Hodnocení od adorujícího fanouška nebo zaujatého hatera nemají žádnou hodnotu. Kdyby jsi neměl problém s pochopením psaného textu, věděl bys že mluvím o lidech, kteří si vybírají svoje neoblíbené autory, jenom aby se mohli v komentářích rozepsat jak moc ho nesnáší. Hodnocení má smysl pouze tehdy, pokud má jeho autor nezaujatý přístup.
  • filozof
    filozof10.8.2018 21:19Star Wars Magazín 2012/02
    Někteří moderátoři na sebe neustále mají potřebu reagovat v komentářích. S příchodem diskuzí se to zlepšilo, ale bohužel ještě nevymizelo. Recenze samozřejmě jsou subjektivní a každý má své neoblíbené autory. Pokud ale nemám rád např. Ennise, tak nebudu cíleně vyhledávat jeho komiksy a snižovat jim hodnocení, protože to databázi nepomůže a jde jen o určitý způsob zvyšování ega.
  • filozof
    filozof10.8.2018 20:53Star Wars Magazín 2012/02
    Neútočím na lidi kvůli názorům, ale jejich chování, které ničí hodnotu recenzí a mění je na nějaké vyřizování si účtů s autorem nebo uživateli. Tohle se na konkurenčních (nebudu jim tady dělat reklamu) webech zdaleka tak často neděje.
  • filozof
    filozof10.8.2018 19:52Star Wars Magazín 2012/02
    Ty zase bezdůvodně srážíš hodnocení všemu od kirbyho
  • filozof
    filozof3.8.2018 22:57Kočky útočí
    Naštěstí máme svobodné tržní prostředí ve kterém existuje umění pro každého zájemce. Já jsem při četbě bavil poměrně dobře. Chápu že to nemusí platit pro každého, ale psát kvůli vlastnímu dojmu nějaké úvahy o úpadku umění je opravdu úsměvné. Rozdíl mezi doktory umělci bude asi stejný, jako rozdíl mezi matematikou a postmodernismem. ;-)
  • filozof
    Aby tento web byl 18+
  • filozof
    filozof8.7.2018 13:20Čtyřlístek #607: UF UF UFO
    Lidé kteří hejtují nové čtyřlístky by už mohli pochopit, že v každém čísle jsou tři další příběhy! ;-) Stejně už v devadesátkách to děti kupovaly protože tam byli Anča a Pepík.
  • filozof
    Při čtení starých komiksů jsem se mohl potrhat smíchy. Proč je na tomhle webu tolik otrávených sucharů?
  • filozof
    V češtině jsem četl skoro všechno a ten event je fakt neuchopitelný...
  • filozof
    Na databázi jsem spíš pozorovatel a moc nehodnotím, pět hvězd ode mne dostala pouze elektra a korvac, takže tento útok asi minul cíl. Snahu hodnotit upřímně a spravedlivě můžu jen ocenit. Bohužel mám zkušenost, že v komentářích někdy řešíš věci, které s kvalitou komiksu nijak nesouvisí. Teď je to nenavazující origin, u jednoho komiksu o hulkovi jsi zase rozpoutal diskuzi o tom, že z fyzikálního hlediska není možné aby existoval nějaký "mikrosvět" na úrovni atomů a tento fakt ničí potěšení z četby. Když byl v kinech film ant-man, zkoušel jsi podobnou argumentaci na jeho diváky? Jaká by asi byla jejich reakce? Jinak naprosto souhlasím, že většina z marvelovských sérií je slabá a nezaslouží si speciální zacházení. Každý komiks je ale jiný než ostatní a je možné se o jeho kvalitách trochu rozepsat. Vždycky když dočtu nový marvel, tak si jdu přečíst internetové komentáře, abych se dozvěděl o názorech druhých lidí. První komentář bývá většinou od tebe a v polovině případů to je něco ve stylu staré - zdlouhavé-nudné. O náplni komiksu mi to moc neřekne a navíc to působí jako bys ty komiksy četl za trest. Pokud je tohle první reakce, kterou tři roky pravidelně čtu, tak se to jednou muselo nějak projevit. To je vše.
  • filozof
    Nechápu jak někomu může vadit, že sešit s originem je vytrhnutý z kontextu. Je mi líto že zrovna uživatel cyboy píše komentář ke každému NHM, protože jeho recenze jsou samý pláč a lomení rukama.
  • filozof
    Vím že tady riskuju ban, ale jak někdo může psát tak vypatlané komentáře jako uživatel D.R.?!
  • filozof
    filozof27.3.2018 23:29Plutona
    On myslel rusko víš. Ale to je v podstatě jedno, oba dva se snažíte dokázat svůj skvělý rozhled a intelektuální nadřazenost nad nechápajícím lidem. Docela se k sobě hodíte.
  • filozof
    Seznam retro komiksů, ve kterých měl Black Knight vedlejší linku. Samotného mě překvapilo, jak dobře to navazuje.

    Ultimátní komiksový komplet #096: Avengers - Zrození Ultrona
    Ultimátní komiksový komplet #107: Defenders: Příchod Defenders!
    Ultimátní komiksový komplet #110: Válka Avengers proti Defenders
    Nejmocnější hrdinové Marvelu #026: Doctor Strange
  • filozof
    Komiks vyšel v České republice a nikdo se ani nezmíní o jasné narážce na Čapka. Styďte se!
  • filozof
    Hyperion je kopie Supermana takže neprůchodný. V původním NHM sérii byl komiks o Vulcanovi ale je to v x-men sérii. :-/
  • filozof
    Příběhy z ultimate vesmíru jsou většinou blbosti a neměly by se vůbec zmiňovat. Ultron o tom jaký je Hank Pym neříká nic, jeho vznik byla jen náhoda. Nakonec ožralý Stark má úplně stejné vlastnosti a nikdo si na něj nestěžuje...
  • filozof
    Cože? Příští číslo je Thor.
  • filozof
    filozof25.10.2017 00:12Sólo #02: Člověk zvaný Son
    Nečetl jsem to ale fakt by mě zajímalo, jak v naší společnosti vznikl názor, že Punk je zdroj rasismu.
  • filozof
    Komiks jsem nečetl, nicméně tady vlastnoručně opíšu pár odstavců z knihy "Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" aby zde příští hodnotitelé měli nějaký kontext. Myslím si, že by se komiksy neměly hodnotit podle data napsání, ale nezaujatě.

    *

    Mcgregor už pár měsíců dělal korektury a čekal na scénáristickou příležitost. Ale z jedné, která mu na stole přistávala pravidelně, mu šly oči šejdrem. ,,Jungle Action,“ uvedl, ,,to tehdy byly v zásadě jen a pouze příběhy o plavovlasých hrdinech a hrdinkách, kteří zachraňují domrodce před tou či onou hrozbou. Bylo to hodně rasistické a já se divil, že to Marvel vůbec tiskne.“ A pak mu najednou sdělili, že dvacet let staré trháky, v nichž vystupují Lo-Zar, Tharn the Magnificent a Jann of the Jungle, budou nahrazeny něčím jiným. Jungle Action teď bude sledovat nová dobrodružství Black Panthera v jeho rodné africké zemi Wakanda – a McGregor to bude psát. ,,Příběhy z džungle se moc neprodávaly. Asi si řekli: ,No, dáme Donovi knížku z džungle, ona odumře a my si odškrtneme, ře dostal šanci.'“

    Jenže z přehlížené Jungle Action se vyklubalo dokonalé útočiště pro McGregorovo osobité vidění světa – protože to byl téměř propadák, nekoukal mu přes rameno nikdo z vyšších šéfu až do chvíle, kdy titul byl jednou nohou v tiskárně, a to už bylo kvůli závazným termínům vydání na zásadnější změny pozdě. Spolu s výtvarníkem Richem Bucklerem (kterého později nahradil Afromeričan Billy Graham) se McGregor bez meškání pustil do hutné, třináctidílné ságy s názvem ,,Panther's Rage“ (Pantherovo běsnění), ve které se alter ego Black Panthera, T'Challa, vrací do vlasti a čelí vzpurným krajanům, kteří ho kvůli jeho úloze u Avengers berou jako zrádce.

    Přede dvěma lety, v jednom čísle Fantastic Four, se Marvel nakrátko pokusil oddělit Black Panthera od jeho reálných jmenovců tím, že ho přejmenovali na Black Leopard. ,,Ty, kdo si zvolili mé jméno, neodsuzuji, ani jim neodpouštím,“ pověděl T'Challa Thingovi v pečlivě nadávkovaném dialogu. Teď ale McGregor dostal postavu dál do politiky, než kdy předtím byla, a pustil se do témat mužství a vlastenectví. Oblečení se zlatými řetízky, ve kterém T'Challa někdy chodil, připomínalo ohoz Isaaka Hayese z dokumentárního filmu Wattstax, ale mělo to víc společného s tím, že černá Amerika na začátku sedmdesátých let přisvojovala prvky tradičního afrického oblečení, než s tím, že by se Jungle Action snad stávala jedním z mnoha vynucených fraškovitých děl, která jen afroamerickou obrodu využívala. McGregor se svým postavám usilovně věnoval; vážnost (a krajní textová rozvláčnost), kterou do komiksu vnesl, se typicky podepsala např. V popisu Pantherovy americké přítelkyně Moniky Lynneové. (,,Bývala zpěvačkou… takovou maličkou Arethou Franklinovou… a v poslední době věnovala hodně času sociální péči… dokud ji tenhle klidný, výmluvný muž nepřesvědčil, že by se v tomto ráji v džungli mohla seznámit s hodně odlišným stylem života a dozvědět se hodně i sama o sobě.“) Ale McGregor dokázal být i zábavný: umluvil v bullpenu různé ochotné dobrovolníky a s jejich pomocí nacpal na poslední stránky sešitů různé mapy, glaerie nahotinek a články – dobře totiž věděl, že jinak by mu ten prostor zaprasili reprinty starých stripů s džungle.

    Nicméně tím, co Jungle Action okamžitě odlišilo, byla McGregorova naprostá neochota psát vedlejší bělošské postavy, a to včetně hostujících superhrdinů. ,,Říkal jsem si: zabýváš se oddělenou, skrytou africkou kulturou. Kde by se tam ty bílé postavy vůbec vzaly?“ Výsledkem byl jediný mainstreamový komiks v Americe, který měl kompletně černé osoby a obsazení.Ne že by ovšem taková odlišnost uváděla Marvel v nadšení, když se prodeje řady pořád nezvedaly. Ale ještě po nějakou dobu se Mcgregorovi díky tomu, že byl stálým zaměstnancem, dál dařilo klidněji proplouvat redakčními procesy. Dokonce měl dohodu s kolegou korektorem, Stevem Gerberem: ,,Ty mi nebudeš opravovat moje sešity,“ navrhl McGregor, ,,a já nebudu opravovat ty tvoje.“

    (…)

    Don McGregor už nebyl stálým zaměstnancem, takže nemohl nerušeně prosazovat vlastní komiksy. Stal se proto kazatelem tvůrčí svobody – a co se jej týkalo, bitevním polem často byly rasové problémy (i když to redaktoři obrblali, dostal do mainstreamového komiksu první mezirasový polibek) a otázky mnohomluvnosti v komiksu. Englehart si jednou dělal legraci z McGregorova příliš vážně se beroucího a rozvleklého stylu v jednom čísle Avengers, kde Black Panther odmítne členství ve skupině a doprovodí to monologem, který se sotva nacpal do panelu:

    ,,Thore, čiré kočičí zlato neúprosného sametového rána jako by ozařovalo pestrou tapiserii touhy a tragédie, jež tvoří legendu života pro mne a pro můj lid v této skryté, napůl spící zemi, již hrdě říkáme Wakanda – ale jantarové oči rozumu se otevírají doširoka a slézové stíny lítosti se plíží po celém vnějším světě a doširoka křičí to, že nyní je tu Pantherovy přítomnosti třeba.“

    ,,(,To zrovna'),“ řekne si netrpělivý Thor mlčky, v myšlenkové bublině. Někdy v té době Wolfman napsal téměř zlomyslnou jednostránkovou parodii na McGregora, ,,Syndrom harmonického faktoru pod Wakandou“ - a ke všemu ji publikoval ve fanzinu marvelovského fanklubu FOOM. Ale také dal McGregorovi slib, kterého teď litoval.

    ,,Než jsem se stal šéfem, byli jsme s Donem přátelé,“ uvedl Wolfman. ,,Jednou mi podstatě poručili, ať ho vyhodím, ale já to neudělal, protože když jsem dělal redaktora černobílé linie, slíbil jsem mu, že vždycky bude mít práci. K mému nemalému smutku nikdy neudělal nic, čím by svoje tituly napravil. A to i když jsem prosil a škemral a dělal, co se dalo, protože jeho řady prostě umíraly.“

    McGregorova Jungle Action #20 se dostala na pulty v půli prosince; byl v ní monolog o tom, jak si má člověk stát za svými ideály, který se táhl přes semdnáct panelů. Pronesl ho Kevin Trublood, reportér, kterému řekli, Ku-Klux-Klanu; očividně tu zastupoval samotného McGregora s jeho úpornými krédy (,,Věřím na pohádky… na mýty, o kterých mě učili ve škole“) a s jeho bojem proti redakčnímu nátalku: ,,Ano, nechávám se unést!“ křičel Trublood. ,,Protože zpochybnili můj charakter, když jsem řekl, že napíšu ten článek – že to vše odhalím… došlo mi, že mám strach ho napsat. Přátelé, příbuzní, kolegové. Kvůli nim jsem měl strach to napsat. A i oni měli strach.“

    McGregor tehdy procházel bouřlivým rozvodem provázeným právní bitvou o děti a poplašnými zprávami o jeho zdraví – a odmítl se podvolit, co se týkalo příběhů, do nichž vložil tolik námahy. ,,Naléhali, že musím zapojit Avengers,“ řekl, ,,ale bylo důležité, aby černý hrdina nemusel volat bílé hrdiny, ať přijdou a zachrání situaci.“

    Wolfman toho měl dost. ,,Když scénáristovi jasně řeknou – a možná čtyřicetkrát a dva různí redaktoři přede mnou a k tomu další tři později - , že jeho věci se neprodávají a že musí udělat změny, ale on změny odmítne, tak něco není v pořádku, protože člověk jaksi nepracuje zcela a jen sám za sebe. Pokud mu někdo jiný platí, musí být prostě s to dělat kompromisy.“ A Wolfmanovi připadalo, že tahle nechuť přistoupit na zaměstnavatelova přání se v celé branži šíří jako epidemie.

    Týden nato se v druhém sešitu série Howard the Duck objevila postava jménem Arthur Winslow, což byl smutný ,,autor a sběratel starých filmových snímků“ se staromódními, idealizovanými a hrdinskými zásadami. Proměňoval se ve ,,vesmírný tuřín“ a u toho křičel: ,,Já jsem jiný, protože odvažuji věřit v sílu toho, co dokáže jedinec – Lone Ranger, Green Hornet, James Bond – hrdinové, kteří vytvářejí legendy!“

    *

    Je asi pozdě něco takového psát když komplet brzy skončí, ale někteří uživatelé stále zřejmě nepochopili, proč vycházejí staré díla. Tahle série nikdy neměla být o pravidelném přísunu levných komiksů. Její smysl už od začátku byl představovat zásadní komiksy, které formovaly marvelovský vesmír. Vím že autoři UKK se proti tomuto principu často zpronevěřili a vybrali i úplně zbytečné komiksy, ale to na celé věci nic nemění. Jeden uživatel tady psal, že místo posledních čísel X-menů před zrušením by bylo lepší, kdyby vyšel nový komiks se Spider-Manem. To teda nebylo, protože nové komiksy budou vycházet pořád, ale ty zásadní mohou vyjít jen jednou. To neznamená, že by se neměly staré kousky podrobovat kritice. Tato série byla velmi kontroverzní už v době svého vzniku, ale kdyby nebyla důležitá, asi těžko by se o ní psalo ještě po čtyřiceti letech. Proto je stěžování na fakt, že vycházejí staré věci místo nových naprosto zcestné. Myslím že každému čtenáři muselo být jasné do čeho jde a pokud se i přesto rozhodl jít do celé série místo konkrétních dílů, tak je to byla jeho vlastní volba. Bohužel se pořád najdou lidé kteří mají jasné očekávání a proto je kvalita recenzí UKK tak špatná v porovnání s jinými komiksy. Pořád ještě zbývá naděje, že časem se tady objeví recenzenti, kteří četli UKK z druhé ruky a budou spravedlivější. Nemám problém když někdo hodnotí jednou hvězdičku, důležité je ať recenzuje dílo jako takové a nepíše komentáře podle svých zklamaných představ.
  • filozof
    Tohle je absurdní! INHUMANS je oficiální název série. To by mělo být určující, jak se jim říká v překladu je vedlejší. Stejně jako se někdy v překladu říká strážci nebo strážci galaxie, ale oficiální názvy sérií jsou WATCHMEN a GUARDIANS OF THE GALAXY.
  • filozof
    UKK taky začínalo těmi nejlepšími komiksy, to špatné teprve přijde. :D
  • filozof
    Fimi: Jasně, ale tohle prostě nejde v jedné knize vydat. Existují nějaké novější příběhy s jeho synem Genis-Vellem, který se objevuje v Avengers: Na věky věků.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 1 (cca 249 Kč)
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0