• S4TW
    Neobvykle začnu koncem. Tohle bylo snad nejblbější retro, jaké jsem kdy četl. Zlatá šedesátá a sedmdesátá léta, vlastně i ten retro Batman byl proti tomuto majstrštyk. Naivní, hloupé, nesmyslně ukecané, trapná zápletka, hnusná kresba, to fakt bavilo lidi v té době číst? No nic, naštěstí to je jen asi 10 stránek. Hlavní příběh je mnohem zábavnější. Jako představení postavy to funguje skvěle. Bohužel postava Supermana mi pořád přijde jaksi hloupá, přehnaná a z toho důvodu ani solidní komiks mě příliš nechytl. Clark působí (ač naschvál) jako přehnaný hǹup, takže s ním jde jen horko těžko sympatizovat. Superman je zase tak overpowered, že všechny souboje čtete s tím, jak to zase snadno vyhraje a nemá to vůbec žádné napínavé momenty. Jasný, takových “všemocných“ postav je víc, ale jen u Supermana mi to vůbec nesedne. Jako Johns se snažil proniknout k jádru této postavy a dělá to velmi slušně, nemůžu ani říct, že by se to špatně četlo, navíc to má i hezkou akci, ale ta postava… No, kresba taky není žádný odvar, především výrazy postav působí hodně nepřirozeně, ale ve finále je to slušný komiks, ovšem musíte být fanda Syna Kryptonu, což rozhodně není můj případ.
  • S4TW
    Ááá, konečně zase pořádný nesuperhrdinsky superhrdinský komiks. Nečekejte klasickou superhrdinskou mlátičku plnou klišé, ale parádní detektivní a psychologický komiks, jak to svého času skvěle uměl Bendis. Jedná se i o celkem drsnější čtivo, násilím se zde nešetří, navíc hlavní hrdinka to má v hlavě solidně neurovnané a celou dobu sledujeme její cestu za nějaký vyrovnáním se, ať už mluvíme o klasickém vyrovnání účtu či tom, kdy si je třeba uvědomit svou pozici v současném světě. Také se mi líbí, že autor pracuje poměrně na malém prostoru, ve fiktivním asijské městě. Atmosféra je hutná, cítíte to horko, dusno, nevraživost a vražednost. Detektivní drama, jak má být. Do toho tu máme výbornou kresbu Maleeva, která je ještě okořeněná úžasnými barvami, což jen umocňuje tu atmosféru, o které jsem psal. Navíc je to opravdu velmi svižné čtivo, Bendis se tu moc nerozepisuje a nechá dost vyniknout kreslíře. Nemám, co bych vytkl, tyhle komiksy miluji a proto mám třeba moc rád postavu Daredevila. Retro je fajn, už tu bylo, na to, že se jedná o sedmdesátky, tak se rozhodně nejedná o žádný průser, nicméně to hlavní zprostředkovává Bendis & Maleev.
  • S4TW
    Bylo to fajn čtivo, o tom žádná. Mám rád tyhle existenciální, filozofické, nihilistické příběhy. Ač se jedná o silně melancholické dílo, tak má i velkou dávku humoru či spíš takové příjemné nálady. Sama Smrt je totiž neuvěřitelně pozitivní a vlastně svět kolem ní dělá takovou tu smutnější atmosféru. Bezesporu je tohle dílo zvláštní, ale mám pocit, že bych si ho více užil, kdybych znal příběhy Sandmana, což neznám. Navíc jsem na konci čekal nějaké hlubší vyústění, něco víc šokujícího, ale konec byl vcelku poklidný, což mě lehce mrzelo. Kupodivu se tato kniha ani nějak zvlášť těžko nečetla, možná právě díky své zábavnosti. Kresba je určitě originální a temnost pokresluje černými okraji, ač sama o sobě nějak zvlášť depresivní není. Jak říkám, fajn se to četlo, možná to bylo lehce kratší, než být muselo, určitě bych si tuto postavu zopakoval, ale čekal jsem asi silnější zážitek, protože Gaiman...
  • S4TW
    Je to k neuvěření, ale jak mě nebavila TOP 10, tak moc mě bavila tahle kniha. Nedokážu si to moc vysvětlit, jestli je to změnou doby zasazení, mým daným rozpoložením, lepšími charaktery či vážnější notou. Asi to bude kombinace všeho, ale tuhle knihu jsem si užil maximálně. Už doba, pár let po válce, je nesmírně chytlavé období, rozpuk, technologický pokrok, lidé začali být pozitivnější, prostě ideální zasazení. Do toho je tahle knížka daleko vážnější, ač se pořád jedná o lehkou parodii, tak tentokrát je téma více vážné, odráží sociologické problémy, postavy jsou mnohem uvěřitelnější, skvěle napsané, chytlavé. Příběh se opravdu povedl, pořád je to dost absurdní, ale zároveň to není vůbec hloupé, neboť vše má paralelu ke skutečnému světu. A navíc je to úplně úžasně nakreslené, tohle mi dost připomínalo mého oblíbence Alexe Rosse a nic není lepší, než tento styl kresby, Gena Ha si musím dát do hledáčku. Jedinou velkou škodou je, že to je až moc krátké, tyhle čtyři sešity utekly hrozně rychle, ač jsou dost ukecané, děje se tu toho poměrně dost a poslední sešit byl díky tomu trochu rychleji splácaný, než si zasloužil. Trochu násilnější mi přišlo řešení homosexuální orientace hlavního hrdiny, tak nějak mi to nevyznělo přirozeně, spíš aby tam bylo něco šokujícího navíc, ale to je jen malá kaňka v příběhu. Nicméně díky této knize u mě celý svět kolem TOP 10 hrozně stoupl.
  • S4TW
    Konečně taky postava, kterou vůbec neznám a tak NHM splňuje svůj účel. Tentokrát je kniha rozdělena na tři části. První je takový úvodní sešit, který nás seznamuje s postavou, spíše než origin (ten tu jako takový není), ukazuje to, jaká postava je, co umí a tak. Celkem průměr, Kirby mě s každým dalším komiksem baví méně a méně a jeho kresba se mi fakt nelíbí. Všechny postavy jsou takové hranaté, nepřirozené a raději zůstat u vzpomínek na jeho FF. Pak přichází dvojsešit, kde hraje MM větší roli spíše až v druhé části. Je to typické retro, naivní, ukecané, patetické, snaží se to být hodně velkolepé, ale vlastně to skončí poměrně jednoduše. Ač je tu můj oblíbený Ultron a vlastně se do konceptu hodí, neb se tu dost řeší motivy, přemýšlení a pohnutky strojů, to jak moc se podobají či nepodobají lidem, tak bych spíše zvolil komornější soupeře, ale dobrá, aspoň to má slušnou akci. Ovšem pak přichází zlatý hřeb a důvod, proč si tenhle komiks pořídit. Vynikající béčkové retro, plné klasického osmdesátkového klišé - velká korporace, která utlačuje společnost, skupina lidí, co žije na pokraji společnosti, přehnané sci-fi prvky (létající motorky) či despoticky ladění svět. Prostě všechno, co si od takového sci-fi slibujete a možná i trochu něco navíc. Hrozně mě ten svět bavil, fajn bylo zapojení několik postav z předchozích sešitů, dobře napsané nové postavy, příběh co měl hlavu a hlavně parádně odvedená práce Windsor-Smithe, který kresbě dodal to pravé kouzlo. Díky jeho barvám a úpravám působí svět syrově, drsně a nepřístupně. Pokud si budu chtít odpočinout od klasického Marvelu, tak Deathlok a nově Machine Man jsou jasná volba.
  • S4TW
    Je to k neuvěření, ale pořád je to stejně výborný. Tohle se nedá nazvat ticho před bouří, jelikož vítr už s námi pěkně cloumá. Ano, teprve nás to připravuje na ostrý konflikt, ale emoce ze všech postav vyloženě srší. Lidé se bojí a jsou naštvaný, neuvažují logicky, ale v emocích a Rick se to celé snaží uklidnit. Po delší době se díl točil téměř kolem něj a nepřeskakovalo se z jedné postavy na druhou (pouze minimálně). Je to hodně silné lidské drama, strašně dobře se to čte a úplně vás to nažhaví na další díl. Tohle mě fakt bavilo, silné charaktery, výborné dialogy, mezilidské napětí a očekávání vražedného střetu. Dokonce i Šeptači mají emoce a jestli je někdo umí přenést na čtenáře, tak je to právě Kirkman. No a Negan? Už se oficiálně stává jednou z mých nejoblíbenějších komiksových postav, tomu týpkovi stačí pár stránek, aby mě vždy usadil na zadek! Ta poslední, ta skvěle vystihuje ten pocit, jaký z té postavy mám.
  • S4TW
    Průměrně dobrý Batman, čili nadprůměrně dobrý komiks. Nemohu říct, že jsem si to neužil, na to je postava Batmana prostě sakra dobrá. King určitě předvedl zajímavou partii, ale zatím v tom nevidím tu pecku, za jakou se jeho run považuje. Ano, nové dvě postavy jsou svěžím větrem, Bruce zase staví do zajímavé pozice, ale nepřišlo mi, že by byl v poloze, v jaké ho neznáme. Má to spád, akci, drama, zajímavou zápletku, ale chybí tomu takový ten wow boom efekt, kdy vám padne brada, tak nějak bylo všechno předvídatelné či nepříliš překvapivé. Jednoduše mi něco chybělo, jinak slušná akce. Kresba je fajn, opět žádný zázrak, ale kvalitně odvedené řemeslo, samozřejmě správně Gothamsky temné a drsné. Jen doufám, že se to skutečně rozjede, protože jsem od téhle série čekal víc, zatím to na mě mělo podobný účinek jako Loebovo Ticho. Ještě je vtipné na tom českém vydání, jak je narvané alternativními obálkami, kniha díky tomu působí jako bichle, ale můj názor je, že se jedná o velmi laciný "bonus", ale za ty prachy... :-)
  • S4TW
    Můj oblíbenec Aaron + pro mě nepříliš přesvědčivá postava Doctor Strange? Výsledek je vynikající. První komiks s tímto hrdinou, který byl parádní. Konečně se někomu povedlo definovat tuto postavu a zároveň jí podat chytlavě, zábavně, chytře. Bavilo hodně. Především myšlenka, kdy každé kouzlo má svou cenu, je skvělá. Navíc nechybí ani pár parádních vtípečků. Krásná, hravá kresba. Velmi dobře vystihla mystično a ulítlost kolem Strange, navíc má i povedené panely a hlavně barvy. Nemám, co bych knize vytkl, navíc konec navnadí na další díl, výborný krok od Crew tohle vydat…
  • S4TW
    Ani ryba, ani rak. Po výměně tvůrčího týmu jsem byl plný očekávání. Přeci jen komiksová série AC patří k těm nejhorším, jaké čtu. No, očekávání byla veliká, ale nakonec to zase taková změna nebyla. Příběh pokračuje tam, kde skončil, atmosféra je dost podobná, postavy jsou podobně otravné. Jako fakt se nedá té Char nějak zbavit? Vždyť nemůže nikoho bavit, snad ani samotné tvůrce. No, oni ji vlastně zčásti uklidili a díky tomu dostala zatím nejmenší prostor. Příběh je celkem bordel, já, který obvykle vyhledává složitější zápletky či světy, jsem se poměrně ztrácel a to nejen kdo s kým, ale občas jsem ani nevěděl, jaká postava je právě na panelu. Ale i tak se jedná o slušnou akční jízdu, takže nemáte pocit, že byste se nudili, navíc je to krátké, tudíž to je fakt intenzivní zážitek, ač je to po stránce scénáře pořád dosti slabé. Hlavní vada na kráse je, že tentokrát se téměř vůbec nedostalo na historické sekvence. To je hlavní gró světa AC, tak nechápu, proč to autoři vynechali. Kresba mi přišla fajn, na to, že autor je pro mě velká neznámá, tak se mi líbila dost. Především práce s obličeji a vyjádření jednotlivých pocitů. Jako je to pořád celkem slabota, ale kdybych si odmyslel, že se jedná o AC (což moc nejde), tak se jedná o průměrně kvalitní bordel akčňák s fajn kresbou. Kupodivu asi nejlepší díl, snad to autoři ještě o trochu příště zlepší (že by to bylo o hodně, tomu už nevěřím).
  • S4TW
    Za mě docela pohoda, určitě jsem neměl pocit, že by kvalita šla od New52 nějak dolu. Pořád stejné postavy, stejní autoři, stejné prostředí, stejné hlášky… Jediná větší změna je v tom, že se scénáristé pokusili více přitlačit na pilu, a tak tu Harley bojuje se zombie nákazou způsobenou pubertálním mimozemšťanem, pak s punkovým gangem, který si hraje na rytíře a přepadává pošťáky. Jako jo, je to docela bizár a místy to hraničí až s trapností, pro někoho to tu hranu překročilo. Popravdě jsem u první části ten pocit téměř také nabyl. Ale když přišla druhá, punková, část, tak jsem se docela dost bavil a celé dílo tak hodnotím jako lepší než třetí New52 Harley. Fajnová mi přišla, pro mě osobně nová, postava Red Toola. Sice docela velká kopírka Deadpoola, ale předpokládám, že šlo o autorský záměr, tudíž nemohu nic namítat. Kresba je fajná, na můj vkus možná trochu neoriginální, ale jinak líbivá. Střídá se na ní několik kreslířů, ale drží si pořád stejnou atmosféru, takovou tu parodickou, jasné, až veselé barvy, bláznivé akční scény. Možná práce s panely je trochu nudná. Ještě pochválím skvělé variantní obálky mistra Sienkiewicze a řeknu, že na další díl se těším. Kdo měl rád předchozí Harley, tomu se nejspíš bude líbit i tato.
  • S4TW
    Jako není to úplně špatný komiks, když se to vezme hodně kolem a kolem, ale má to hodně ALE! První věc, která mi dost vadí je to, že polovina knihy obsahuje díla, která již v rámci UKK vyšla. Já chápu, že se snaží vždy přijít s originem či první sešitem, ale párkrát se to již obešlo a v tomto případě se to nabízelo daleko víc, aspoň ten team-up se Spideym si mohli odpustit, ač to byla ve finále ta nejlepší pasáž celé knihy. Obecně recyklovaná první část je daleko lepší, než ta moderní. Origin absolutně na pohodu, má to dost fantasy nádech, do toho trochu vědy a anglické vlastenectví, asi tak, jak to mělo být. Pak týmovka se síťolezce, parádička. Dvojice Claremont a Byrne je jistota, navíc ve své době se jednalo možná o nejsilnější duo a já se nedivím. Moderní část je jedinou novinkou. První věc - nevím, kdo určuje pořadí, ale ten trotl mohl mít trochu soudnosti a dát Captaina Britaina před Black Knighta, to je první věc. Druhá je, že se nejedná o nějak zvlášť silný komiks. Tahle série je prostě hrozně divná, je to strašný galimatyáš, nejspíš se budete ztrácet v postavách a vůbec v tom, co se děje. Navíc už u Black Knighta mi přišlo, že Cornell má až moc bujnou fantazii a plácá páté přes deváté (dost mi připomíná Standu Leeho, ale v té době to mělo trochu jiné kouzlo). Ale i přes těžkou zmatečnost si to drží vysoké tempo a vlastně jsem se nenudil, ač jsem byl po dočtení lehce zmatený a přišlo mi to možná až moc přitažené za vlasy. Kresba je fajn.
  • S4TW
    Meh, meh, meh. Já vím, že Bill Mantlo je autor sci-fi, která jsou velmi, velmi zvláštní a občas si těžko hledají své fanoušky. Ovšem jeho Deathlock se mi dost líbil a patřím mezi málo lidí, kteří to hodnotili kladně. Tudíž jsem byl zvědavý, jak si poradí s Rocketem, ještě když mu kresbou sekundoval mladý Mignola… No, je to takové divné a vlastně se mi to nelíbilo. Oproti Deathlockovi to ztrácí takové to retro sci-fi šílené kouzlo. Je to hrozná slátanina nápadů, které jsou naprosto bláznivé, ale určitě by šly využít lépe. Ono se to tváří jako hrozně parodující, vtipný, zábavný nápad, ale já se u komiksu snad ani jednou neusmál. Zároveň to šlo využít i úplně naopak a nadhodit tomu daleko vážnější feeling, který by vás chytl, ale to se také nekoná. Nakonec to zůstává někde na půli cesty a je to takové divné, zpatlané a prostě meh. Jako říkám – antropomorfní zvířata, roboti, blázni z dávné civilizace, válka hračkářů – to všechno je OK, ale prostě se to nepovedlo správně namixovat. Mignola předvádí slušný výkon, určitě již tady poznáte jeho typická rukopis, akorát ještě není úplně vykreslená a svůj styl trochu ladí. Prostě ne, nebavilo mě to, pořád jsem čekal, že v tom najdu tu parádičku, ale nedostavilo se to. Navíc tentokrát byl podělaný i bonus, kdy je v historii postavy useknutý text v půli věty. Tohle NHM se prostě celé moc nepovedlo.
  • S4TW
    Přišlo mi to slabší, než SS od Glasse. Na druhou stranu se to nese pořád v podobném duchu. Oddíl dostává obdobný, sebevražedný úkol, obdobně se z toho snaží nějak vyhrabat, obdobně moc nemůže jeden druhému věřit, obdobně to jeden z nich schytá a samozřejmě - obdobně je to plné vtípků. Ale všechno je to tak o jeden level slabší. Možná to je způsobeno i tím, že Williams nedokázal využít potenciál postav Harley Quinn a Deadshota, kteří by měli celý komiks táhnout, ale opak je pravdou. Daleko víc tu funguje Flag, Katana a především Boomerang. Jako je to fajn akční blbůstka, dokonce jsem se několikrát zasmál, což na nějakých 112 stránkách je super počin. Nejvíc jsem si užil závěrečné představování postav pomocí jejich originů či příběhů, kde se rozebírají jejich motivy. Jedná se o slušné psychologické sondy a ty já rád. Navíc tento "bonus" obsahuje 4 kreslířské styly od 4 umělců, kdy všichni stojí za to. Dílo je poměrně krátké, tak nám BBart narval aspoň nadprůměrně objemný bonus. Škoda je, že vidět 30 stránek variant coverů a skic není zrovna bonus, ze kterého bych byl u vytržení. Zatím hodnotím vlažněji, protože to prostě není tak dobré, jak jsem čekal.
  • S4TW
    Jonah Hex mě jako postava nějak přestává bavit. Hrozně drsnej, všechno má na háku, čiší z něj zlost, ale slabším rád pomůže. Ale ta předrsnělost je už trochu na sílu a postava, chybí jí trochu tajemna a vlastně jsem si uvědomil, že mi ani není nějak sympatický (a to většinou těmto typům fandím). Docela dobrá cesta byl origin, kde ta hloubka byla, ale škoda je, že se jednalo jen o jeden sešit a svým způsobem byl origin až moc zkrácený, určitě bych mu obětoval celý jeden book. Pak byl hlavní příběh. Jekyll a Hyde je slušný námět, kor když se vyvede v originálním zpracování v Gothamu. Své kouzlo to mělo, ale celkově byl příběh tak nějak odbytý, opět tomu chybělo trochu tajemna, záhady, prostě hutnější atmoška. Je to totiž jen čistá akce a ač se tady celkem brutálně kosí či se zde objevuje kanibalismus, tak vás to vlastně vůbec nešokuje. Finální číslo s Tomahawkem považuji za vrchol knihy, jako taková historická vsuvka naprosto parádní. Kresba je celkově fajnová, určitě ladí s atmosférou a žánrem, ale přišlo mi to jako slabší Skalpy (prostředí docela podobné, tak se nedivím, že je podobná i kresba), navíc kreslíř místy trochu ujížděl, jeden panel byl super a vzápětí přišel takový jakoby odbytý (možná styl?), ale i tak chválím to, že se nejednalo o klasický mainstream a to mě osobně baví. Jako celkově to nebylo špatné, ale ani nějak úchvatné, určitě z toho šlo vytěžit daleko víc…
  • S4TW
    Velmi slušná oddychovka. Mě na tom asi nejvíc baví samotní postavy. A dokone i Amanda Wallerová, která je sice místy hodně na pěst, ale jak byla podána v tomto díle, tak jsem jí jako postavu daleko lépe pochopil. Baví mě to, jak jde přes mrtvoly, jak je nesnesitelná, drsná a bez skrupulí. Dvojcie Harley a Deadshot je už taková klasika, od které neočekáváme nic jiného, než že nás budou bavit a oni pořád baví. Ale i Black Spider či El Diablo jsou moc fajnové postavy. Ještě super je to, ja tyto postavy "nesedí" k sobě. Super je sledovat to, jak jsi jdou vzájemně po krku, hledají zrádce mezi sebou a vůbec si nemohou být jistí, jestli jim někdo nevrazí kudlu do zad nebo neukousne hlavu. Zápletka je sice hodně přímočará, záporák je dost podprůměrný, ale ta cesta za finále mě bavila, užíval jsem si tu jednoduchou akci proloženou vtipy, ale i mezicharakterovými konflikty. Finále je slabší, než jsem čekal, ale jelikož to končí celkem otevřeně, tak se to třeba ještě vyvrbí. Jako pecka to není, ale v rámci jednoduché akce to je slušný nadprůměr a určitě bych raději sáhl po SS od Glasse než po Harley od Connerové-Palmiottiho. Kresba je taky fajná, ač se zde střídá dost kreslířů, tak si celkový vizuál drží určitou tvář. Temné, jednoduché, akčními scénami nabité. Trojku vyhlížím.
  • S4TW
    Je to takové haló o ničom. Nepřišlo mi to vtipné, příběh je nijaký, nudný, nic se nestane. Jo, vlastně na konci se to začíná trochu formovat, ale jestli autoři budou psát stejným stylem, tak to bude zase taková rána do prázdna. Ač je kniha plná bonusových sešitů, které jsou krapet trhlejší či originálnější, než hlavní série, tak je to pořád celkem nuda. Rande s Brucem je až moc takové neuvěřitelné, záchrana Ivy – řekněme OK, trochu víc mě zaujalo Vánoční číslo, kde bylo i jakés takés poselství. Trochu mě iritovalo, když byla Harley v limbu, vlastně ani nevím proč. Co je na knize super fajn, je kresba, která je hodně povedená a když už začne trochu nudit, tak se objeví hostující kreslíř, se svou ještě ulítlejší kresbou. Vlastně je hrozně zvláštní, jak nudná je práce scénáristů, ale zábavná ta kreslíře. Trochu zvláštní kontrast, ale tak to cítím. Zase nemůžu říct, že to je nějaký průser, možná už mě prostě jen Harley přestala bavit, to vtipné už se vybralo v předchozích knihách nebo se jedná jen o takové intermezzo. Zase jsem u čtení netrpěl, jen jsem tam nenašel (až na kresbu) nic, co by mě nějak chytlo. A když se u humorného komiksu jednou zasměji, tak je to málo.
  • S4TW
    S4TW20.5.2018 17:17Grandville #04: Noël
    Nejlepší díl této skvělé série. Každý další díl mě baví víc a víc, ale až teď to dosáhlo pomyslného vrcholu. To, v čem je série tak skvělá je okořeněno problematikou sektářství, náboženství a nacionalismu. Odkaz na nacisti je zcela zřejmý, ale je originálně doplněn tím, že se ve skutečnosti jedná o náboženské fanatiky. Autor zde řeší problémy jako je rasismus, kult osobnosti, manipulace a ovlivňování mas. Vše je zakomponováno do originálního, fantasy světa, kde se prolínají odkazy na skutečné historické události, postavy s těmi, které si autor sám vymyslel, popřípadě s těmi, které jsou pouze bájné. Nadšený jsem byl z Luckyho Luka! To jsem jako malý sledoval na Foxkids. Celkově autor píše postavy hrozně chytlavě, zábavně a především parádně využívá různé zvířecí druhy a umocňuje na nich lidské vlastnosti. Tentokrát nás čeká i několik bájných či vyhynulých zvířat. Nejenže tu Talbot upozorňuje na chyby minulých generací, ale zároveň ukazuje chyby, které se dějí i dnes. Vlastně se jedná o sociální sondu a určitě každý v tom něco najde (kult osobnosti, manipulaci s lidmi, sektářství, rasismus?...). No prostě ve všech směrech paráda. Už aby to byl další díl a my viděli, jak se autor vypořádá s velkým finále.
  • S4TW
    Ač mám někdy pocit, že se série trochu točí v kruzích a přináší věci, události, zápletky, které jsme měli možnost několikrát číst v předchozích dílech, tak pokaždé Stan přijde s něčím novým, originálním, čímž daný příběh pozmění a dá mu svou tvář. Každá jednotlivá povídka je bohatou studnou, ve které je velké množství informací, zajímavostí a odkazů na Japonskou, jeho kulturu a historii. Závěrečný komentář autora nám navíc pomáhá tyto informace lépe zpracovat. Díky tomu mám pocit, že čtením tohoto komiku se vlastně vzdělávám, což je nesmírně fajn. Zároveň je to pro mě odpočinkové, pohádkové čtivo, které je ovšem doplněno o výbornou akci, decentní humor a parádní postavy. V tomhle daném případě mě bavily všechny povídky. První je takové venkovské melodrama, které hodně hraje na city a daří se mu to. Druhá je zase o dost vtipnější, příjemnější, čili absolutní změna nálady. Pak nastává takové mysteriózní drama plné záhad. A závěrem vyšetřujeme kdo a co je Červený škorpión, přičemž nás čekají dvě velká odhalení. První pár stran jsem se opravdu obával, že mě série začne lehce nudit, ale závěrečné strany jsem byl přikovaný ke knize. Super!
  • S4TW
    Víte co? Já mám rád komiksy, které si na nic moc nehrají a tohle ja zářný příklad. Ano, je to klasická superhrdinská mlátička, která se odehrává ve vermírném Marvelu. Zápletka je relativně přímočará, je sice fajn, že využívá dávnější mytologii Marvel Universe, ale nesnaží se zbytečně tlačit na pilu. Celou dobu jsem si moc dobře uvědomoval, že tohle je primárně psané pro mladší čtenáře, něco kolem náct?, ale rozhodně mi to nepřišlo na škodu. Jednoduchá zábava, je totiž pořád zábava. Navíc crossover dvou nejsympatičtějších týmu, co Marvel nabízí? To je také plus, ač teda původní X-Meni nikdy nebyli nic moc, nicméně jejich novější verze je o dost lepší. Co mě bavilo nejvíc, krom hromadných bitek a vesmírných soubojů? Star-Lordův otec! To je skvělá postava, správný intrikán a hajzlík. Kresba je také fajn, kvalitní mainstream, především Pichelliová mi sedla do noty, navíc práce s panely je zde velmi slušná, možná je to to nejlepší, co kresba nabízí (rozhodně nemyslím jako negativní připomínku). Asi nikdy nebudu mít potřebu si to dát ještě jednou, ale také vůbec nelituji, že jsem si to přečetl, ba naopak.
  • S4TW
    Ano, Kirkmanovi se to znovu povedlo. Ukolébal nás, dal nám iluzi, že se vše v lepší zítřky obrací a na konci knihy to do nás napálil. Ale nepřijde vám, že už to tu několikrát bylo? V podstatě velmi podobný vývoj událostí? Jasně, Šeptači jsou úplně nová, originální hrozba. Kdy jejich: "zpátky na stromy," dává zase nový pohled na to, kam by se v takovéto apokalypse mohly vyvíjet některé skupiny lidí. Jsou správně badass a určitě si získali moji pozornost. Na druhou stranu je to takové, hrozně stejné. Finálové, šokující stránky na mě zdaleka neměli takový efekt, jako když jsem podobné scény viděl poprvé, či podruhé nebo potřetí. Já ani nevím, jestli to je něco špatného, jen z toho mám takový pocit, že si pouštím remake nějakého filmu. Uvidíme, klíčové budou následující 1-2 knihy, tam se to rozsekne, jestli se posouváme nebo vracíme. Ovšem pořád je to parádní čtení, o tom ani potom...
  • S4TW
    S4TW29.4.2018 15:32Grandville #03: Bête Noire
    Pro mě osobně je to taková pohádka a teď to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Při čtení této série se vždy tak potutelně usmívám, užívám si každý jednotlivý panel a hlavně se nesmírně bavím tím kouzelným, originální a živým světem. Autor skvěle kombinuje několik různých žánrů, navíc do toho přimíchává notnou dávku známých postav, vynálezů či událostí. Takže ač se prvoplánově jedná o detektivku, tak je to i fantasy, sci-fi, thriller, romantika či komedie. Navíc těch úsměvných scének je zde dostatek. Ať už se jedná o různé vtipné odkazy na lidské vlastnosti pomocí zvířat či srandovní mimiku samotných postav nebo jednoduše vtipných scének, situací a dialogů. Hlavní postava je něco mezi Sherlockem a Jasem Bondem (s tím souhlasím). Kresba je parádně detailní, Talbot má smysl pro maličkosti a různé odkazy, ano barvy jsou možná trochu divoké, ale dodávají tomu takovou tu magickou pohádkovost. Bavil jsem se, navíc to celé má i jistý sociologický přesah, kdy nám autor poměrně nenuceně poskytuje svůj náhled na to, jaké byly (jsou) poměry mezi jednotlivými vrstvami. Chytré, zábavné a především kouzelné.
  • S4TW
    Pokud se nepletu, tak v rámci NHM se jednalo o první černobílé dílo (samozřejmě myslím první část), nejsem si jistý, jestli nějaká hororovka v UKK nebyla taky černobílá. Nicméně ač je to černobílé retro, tak je to setsakra dobré. Dost se mi nabízí příměr k Barbarelle, kterou Star-Lord ve všech směrech o mílové kroky předbíhá. Co v Barbarelle působilo trapně a špatně, tady funguje a je zábavné. Navíc se jedná o ideální seznámení s postavou, které, ač je v jistých směrech podobné tomu, co známe z nových děl či filmu, přináší spoustu nových poznatků. Já osobně třeba nevěděl, že Peter vládl nějakou kosmickou silou. První sešit byl víc promyšlený a evidentně si připravoval půdu pro další díly, složitější, náročnější, kde Quill nepůsobí tak, jak ho známe dnes, ale bylo to velmi dobré. Druhé změnilo autory a i přístup, jednalo se o přímočařejší zábavu, ale stále velmi dobré. Fakt super retro. Modernější část byla o něco větší zklamání, ale rozhodně žádný průser. Takový průměrná záležitost, kde jádro tvoří zábavní Strážci galaxie, tady se vlastně tvořilo jádro, které známe dnes. Místy je to přespříliš ukecané (na moderní komiks), občas se čtenář bude ztrácet v širším kontextu, neboť se tu vychází z předchozích událostí, které jsme neměli možnost ještě číst a navíc Groot tu není ten správný Groot. Dále také na vesmírnou akci se jedná o poměrně šedé a nudné prostředí, ač protivníci jsou prvotřídní. Lepší průměr. Celkově velmi slušná kniha, která do NHM docela dobře zapadá (až na menší tápaní v moderní části). Už si jen postěžuji (to platí pro několik posledních NHM – několik hodně), že bonusy se už docela odflakují, ač stručná historie je fajn.
  • S4TW
    Já vám nevím, tak nějak jsem od Morrisona čekal daleko víc. Jasný, pořád je to Batman, takže tohle funguje, to měl chlapec ulehčené. Ano, podařilo se mu vytvořit zajímavou, chytlavou a tajemnou postavu (Damiana), který je skvělý v tom, jaký je to parchant a jak se s tím musí Bruce poprat (nejen on). A ano, Morrison si opravdu užívá odkazování na různé věci z Batmanovi historie a i já, laik v batmanově světě, to vycítí a pozná. S tímhle si autor hraje krásně. Ale dílo má několik ale. Za prvé je ten příběh takový uspěchaný a hlavně málo uvěřitelný. Batman, největší detektiv, který nevěří ani Supermanovi, celkem snadno uvěří, že je Damian jeho syn a ten vztah/nevztah je v knize budován hrozně rychle a vlastně to nějak (v rámci této konkrétní knihy) vyjde docela do ztracena. Problém totiž je, že příběh končí hrozně otevřeně a jedná se pouze o takové jemné nakousnutí, kterému chybí strašně moc k tomu, aby nám to daleko nějaký širší smysl. I tak jsem s příběhem nebyl úplně spokojený. Motivace Talie a to co dělá, to jsem také nepochopil a smysl mi to moc nedával (opět se to možná dozví čtenář v dalších knihách, ale jak to mám vědět?). Man-Bati jsou také docela velké wtf a na mě nefungovali. Prostě příběhově to za mě (až na samotného Damiana) byl velký průměr. A kresba mi nesedla, jakože hodně nesedla. Jednoduše se mi nehodila k Batmanovi a té temné, svírající atmosféře, je to spíš taková tak rozjuchaná kresba, k nějaké týmovce, ale k Báťovi ne-e. Retro je opět průměr, takže celkově je kniha těžký průměr, škoda, od Morrisona jsem čekal víc.
  • S4TW
    Tohle byl jeden z prvních komiksů, jaké jsem četl (pokud pominu Kačery a Čtyřlístek z dětství). Už je to víc jak 4.5 roku, co jsem ho četl a tak mě zajímalo, jak na mě bude působit s takovým odstupem času a světe div se, užil jsem si to víc, než tehdy (což je pro mě velké překvapení, čekal jsem opak). Ano, jedná se o klasický příklad konzumního komiksu pro masy, což není s podivem, když si vezmeme, že to píše Geoff Johns, který je tím proslulí a za posledních 10-15 let byl hlavní tváří DC. Nicméně on to prostě umí, psát takové komiksy. Sakra, to musíme pořád hledat hloubku v takovém žánru, jakým je superhrdinský komiks? To je samo o sobě absurdní. Tohle je ideální komiks do řady, jako je DC komiksový komplet. Parádně představuje postavu, dává nám moderní origin, který je stravitelný i pro zaryté odpůrce retro komiksů. Ba dokonce se mu daří nažhavit i na další dobrodružství této postavy. Scénář je spíš uvádějící a rozehrává několik her, které zdaleka nejsou po dočtení posledního sešitu dohrány. Navíc přináší origin, který je většině fanouškům DC (či supehrdinů) velmi dobře známý a tak nás nečekají nějaká závratná překvapení, ale to, jak to podává, je prostě velmi dobrá, zábavná a čtivá forma. Opět další super komiks na příjemný, akční večer, kdy chcete lehce vypnout a jen si užít kosmickou jízdu. Navíc mě dostala parádní kresba Ivana Reise, líbivá, se spousto jedno-dvojstran, které opět pomáhají s akčním a rychlým tempem. Retro sešit je jen příjemný bonus. To, co tento komiks dělá, dělá na výbornou a že nedělá něco jiného? Tak si přečtěte Jodorowského nebo jinou hypsteřinu… Navíc větší věci si v této knize Johns teprve připravuje.
  • S4TW
    Asi nejlepší akční komiks, jaký jsem zatím četl. Tady ta kniha totiž neskutečně odsýpá a funguje jako několik akčních scének, které vám místy skutečně budou evokovat hollywoodský trhák. Když budete číst druhý sešit hlavního příběhu, tak budete vědět, o čem mluvím. Absolutně bezchybně napsaná akce. Hltal jsem to jako blázen. Ostatně celou knihu máte přečtenou během chvíle, neboť autorům se povedlo využít komiksové médium na maximum, čili nepotřebovali mnoho slov, ale i přesto dokázali vyprávět několik historek, které dávaly hlavu a patu. Navíc co sešit, to originální pojetí. Nejdřív máme detektivku, pak nastupuje zmiňovaná akcička, následovaná duchařinou, poté přijde psychedelický snová jízda, poté zase trochu jiná akce, kde jsem si přišel jak ve videohře a nakonec souboj se zakomplexovaným magorem. Ellis je autor, který se nebojí vnášet nové nebo vylepšovat zaběhlé pořádky a bezesporu se jedná o moderně uvažujícího scénáristu. Jeho Moon Knight je akční špica. Navíc je doplněn skvělým kreslířem, s kterým si vyloženě sedl a tak dokáží příběh vyprávět v absolutní symbióze. Krásná, lehce undergroundová kresba, které se daří vystihnout noční atmosféru lehce temného New Yorku. To se prostě neokouká. Navíc i retro hodnotím silně nadprůměrně. Moench je autor, který asi nesedne všem, ale jak je Ellis dnešní moderní autor, tak ve své době takový musel být Moench. Celkově velká spokojenost, komiks, který lehce za večer přečtete a rádi se k němu vrátíte.
  • S4TW
    A víte co? Já jsem spokojený. Netvrdím, že se nejedná o klasickou batmanovskou spotřebku, ale u Batmana tohle mnohdy nejspíš stačí. Je zde představena většina nejdůležitějších postav, které se u netopýřího muže objevovala(je). Příběh má spadeno na pořádnou zápletku, kdy to hrdina schytává zleva, zprava. Nastane i kýžené překvapení v podobě hlavního záporáka a celé té zápletky, která je vskutku hodně zapletená. Ovšem na můj vkus z toho hlavní hrdina vyšel nějak snadno. Prostě jsem čekal větší šok na konci, větší boom/wow efekt, který se nedostavil. Jak jsem si četbu užíval v jejím průběhu (prostě akční batmanovská zábava, nemohu si pomoct), tak mě konec nechal celkem chladným a to je škoda. Navíc hnací motor záporáka je prapodivný a jelikož to není nějak hlouběji rozvedené, tak je to vlastně pěkně slabý a málo uvěřitelný motiv. Nicméně jsem díky tomuto komiksu objevil kouzlo Bruce Wayna, asi to nebude nejzlomovější, nejzásadnější či jeden z nejlepších komiksů, jaké jsem četl, pořád to na mě totiž působilo jako klasická spotřebka (ač velmi dobrá), ale jízdu temným a nemilosrdným Gothamem jsem si užíval. Kresba je super, nevím, co kdo proti ní má (ač pro ní platí podobné pravidlo jako pro celý komiks - úplná topovka to také není). Retro na konci mi přišlo slabší, než to v první knize, už to začíná být hloupoučké a do příjemné detektivky se přimíchávají ty rádoby krutopřísně debilní věci (a kresba je skutečně bizár, ale tak retro, víš jak).
  • S4TW
    Zní to skoro neuvěřitelně, ale až teď jsem se dostal k prvnímu komiksu s Batmanem. Tudíž není divu, že pociťuji jistou dětskou radost a nadšení, neboť Batman je prostě setsakramentsky dobrá postava a já už se vůbec nedivím, že se jedná o nejpopulárnější superhrdinskou postavu a možná vůbec nejoblíbenější komiksovou postavu. Ono to není jen díky samotnému Batmanovi, ale co dělá superhrdiny? No, přece jejich protivníci a ti u Temného rytíře patří k těm nejlepším. Tento konkrétní komiks je klasickými padoucha Báti doslova nabitý. Obecně je zrovna tento komiks vhodný pro batmanovské začátečníky, jelikož vám postupně všechny a všechno představuje, ale tak dobrou a zábavnou formou, že to nepůsobí přepláceně či příliš encyklopedicky. Já se bavil od začátku do konce, kdy mě příběh chytl a nepustil. Nechybí klasické batmanovské prvky - vyšetřování, souboje, záhady, temnost či tragédie. Výborné jsou i prostřihy do minulosti. V podstatě všichni záporáci jsou parádní a navíc je zde ještě tajemná postava za oponou, která tomu dodává tu zmiňovanou záhadnost. Jako nepopírám, že mé nadšení je způsobeno tím, že to je můj první Batmanem, ale to se nedá nic dělat, za mě parádní komiks. Navíc skvělá kresba Jima Leeho (jakápak přejedenost), která je skutečně precizní, krásná a jeho jedno či dvojstrany by se skvěle vyjímaly na zdi. A ještě jedno navíc - poslední (vlastně úplně první) sešit je vynikající retro, po stránce scénáře mě překvapilo jak moc dobré je, to jsem opravdu od komiksu z roku 1939 nečekal, na druhou stranu kresba to už je slabota, ale i tak - příjemný bonus. Tenhle komiks rozhodně doporučuji všem nováčkům v batmanovské světě, jelikož pak budete hned chtít dalšího Báťu!
  • S4TW
    Promo si získalo mojí pozornost a o to nejspíš šlo. Těžko hodnotit takto po pár stránkách bez nějakou většího rozuzlení. Vypadá to na zajímavý nápad, je to vtipné, ba dokonce jsem se jednou upřímně rozesmál. Trochu se bojím, aby to nesklouzlo k trapnosti, ale zatím se to dobře drží. Prostředí dobré, nápad fajnový, Táňa vypadá na parádní postavičku, do toho špetka historie... Navíc to má fakt šmrncovní kresbu, nádech undergroundu a osobitého stylu, i barvy musím pochválit. Určitě půjdu do celé knihy.
  • S4TW
    Tohle bylo… hrozně natahované a ubíjející. Ano, je pravda, že člověk, který se v DC moc neorientuje (já) se může v postavách hodně rychle ztratit, ale to mě nikdy nevadilo. Ale ta kniha skáče z místa na místo, je narvané absolutně zbytečnými postavami, kterých tam je tak 5x tolik, než by bylo záhodno a to jen proto, aby tam byly. Většina z nich jsou nějací céčkový nýmandi s absurdními schopnostmi, ale dobře, to je součást superhrdinského komiksu, ale to množství je neskutečně přehnané. Navíc ten komiks fakt skáče co dvě stránky někam jinam a to s tím, že dobrá polovina úseků je absolutně zbytečná, nudná a nečtivá. Kniha měla skončit asi 6x, ale vždy padouch padl, oživl, padl, oživl, padl, oživl… Délka měla být maximálně třetinová a zážitek by byl o něco lepší, intenzivnější, ale takhle jsem se musel hodně nutit do čtení, které samo o sobě je prostě klasický osmdesátková pytlovina (když to srovnám s kvalitou DD od Millera ze stejné doby, tak to je neskutečný rozdíl v kvalitě). Připravte se na kvantum nesmyslů, ale tak to měla i komiks Tajné války od Marvelu, ale to bylo prostě čtivější (ne tak nesmyslně překombinované), ač kvalitou stejné. Když nevíš jak dál, prostě do toho prašť, takhle se totiž řeší všechno v tomhle “veledíle“. Žádná postava nezaujala, jediné pozitivum vidím v tom, že se jedná o slušné ukončení již překombinovaného světa a dobrý začátek. Pak ještě ujde Pérezova kresba, ale ouplná pecička to taky není. Taky některé smrti známějších postav lehce zahrají na emoce, především ta první. Ale jinak obecně chování postav je klasicky hloupé, naivní a nesmyslné. Nebavilo, nebudu to už nikdy číst a rozhodně nedoporučuji někomu, kdo nemá nic načteno od DC (vlastně ani těm, co už mají načteno), zbytečně dlouhé, kdyby to mělo aspoň poloviční délku… ale to už se opakuji.
  • S4TW
    Retro část je to slabší, co Roy Thomas napsal, což samo o sobě může pro někoho být úplná hrůza, ale tak tomu není, prostě je to průměrné retro. Kresba je teda až podprůměrná, což způsobil asi záskok na poslední chvíli, Magneto opravdu vypadá špatně, ale především je úplně hloupě napsaný a působí jako úplný nýmand, hrozně lacině… Moderní část je docela dost ehhh… Upíři podnikají invazi z Měsíce do Anglie. Jak šíleně to zní, tak šílené to skutečně je. Je to prostě čistokrevné béčko, vlastně s úplně pitomou zápletkou, ale tak nějak to má svoje kouzlo. Jednoduchá zábava, ale pořád to je celkem dobrá zábava. Především poznáme nové postavy, i když, že by to zrovna nějak zvlášť bylo o Black Knightovi, to zrovna ne. Toho prostoru fakt moc nemá, otázka je, jestli v nějakém komiksu ho dostal víc… I tak jsem rád, že jsem poznal nové postavy, tentokrát z britského domu na Zázraky. Některé jsem si obohatil o nové poznatky a hlavně Dracula je celkem badass záporák, škoda, že nedostal nějaký důstojnější příběh. Konec je také spíš slabší, ale poslední stránka mě docela přesvědčila o tom, že s tou nadsázkou to psali již samotní autoři, ač je příběhová linka celkem vážná. Kresba není špatná, ale svoje osobité kouzlo také nemá, mainstreamová klasika. Jako někdy je prostě fajn, vzít všechny cool věci jako jsou upíři, kouzla, artušovská Anglie, rytíři, lodě (ne vesmírné) ve vesmíru, superhrdiny a moderní Anglii, smíchat tyto neladící věci v mišmaš a dostat výsledný nesourodý mix, který i tak baví. Zvláštně se to popisuje, ale takový mám pocit, celkově to neladí, ale baví to. Obecně, Black Knight mi do Marvelu obecně vůbec nesedí, podobně jako třeba Hercules, ale to už je věc jiná… Taky trochu nechápu, proč nejdřív nevyšel NHM: Captain Britain, který je ze stejné série, ale příběhově je před touto knihou a spoustu věcí nám to mohlo lépe osvětlit, to nedává vůbec smysl a je vidět, že vydavatel nad tímhle ani zbla nepřemýšlí…
  • S4TW
    Že se omlouvám, ale tohle je dosti podprůměrný komiks, kdyby se nejednalo o komiks ze sedmdesátých let, tak bych se nebál ho nazvat i brakem, ale v jistých směrech mám aspoň malé pochopení, minimálně na tehdejší pohled na vědu, vesmír, sci-fi a tak. Nicméně i přesto bych řekl, že je to slabší, jak to nejhorší, co jsme mohli číst v rámci UKK (ano, dokonce i ty nejretrovější retra). Příběh je strašně slabí, hlavní zápletka je... nooo... takové práskání prázdné slámy a vlastně je úplně jedno o čem to je, protože je to stejně blbost. Hlavní postava je prostě hloupá holka, která, když si neví rady, tak se s kýmkoliv (čímkoliv) vyspí. Jdeme se poprat, vlastně ne, já se s tebou vyspím. No, laciné to je až hanba. Navíc, na to, že je komiks vyprávěn v poměrně přímé časové linii, kdy autor v čase téměř nepřeskakuje, tak to celé působí tak zasekaně, jako když přeskakuje, prostě neumí hezky příběh navázat, aby tak jakože plynul... A toho balastu, vymýšlení jedné ptákoviny za druhou, jen aby se pokusil zaujmout (stejně to vždy sklouzne ke kozám, protože si asi sám neví rady). Já nevím, možná to tak je psáno naschvál, ale ono to není ani vtipné, je to prostě hrozný bizár. Kresba není asi úplně špatná, ale sedat z ní na zadek taky nebudete. Přiznám se, kupoval jsem to především kvůli obálce Saudka, ale teď přemýšlím, jestli si tenhle kousek vůbec nechávat. Nebojím se to říct, asi nejhorší komiks, co jsem kdy četl... Fakt jsem se někdy až smál tomu, jak je to hloupé.
  • S4TW
    Frank Miller, jeden z mých nejoblíbenějších autorů (možná ten úplně nej) a Daredevil, dnes už asi má nejoblíbenější marvelovská postava, co by se tady mohlo pokazit? No přeci nic. Tohle je to nejlepší, co jste mohli v osmdesátých letech v superhrdinském komiksu číst! Byla by ostuda nedát plný počet knize, ve které je taková klasika jakou je Daredevil #181, tenhle sešit si zaslouží jen tu největší chválu. Ale ony nezaostávají ani další kousky. Hlavním znakem, který celou knihu propojuje, je Elektra (jejíž je i tento díl NHM) a její interakce s Mattem a jeho okolím. Neskutečně silná, dobrá postava s velmi zajímavými charakterovými (nestálými) rysy. Je zajímavé, jak silné postavy dokázal Frank psát, jakou jim vdechl duši a jak jim ze života udělal peklo. Vlastně je dost možné, že právě on definoval to, jaký skutečně Matt Murdock je (minimálně mnoho let poté se tím ostatní autoři řídili). Autoři se toho nebáli a poslali postavu a možná i celý žánr do daleko temnějších míst, než bylo v té době obvyklé. Na superhrdinský komiks toto působí daleko více lidsky. Hlavní zápletka je taktéž skvělá, silná, chytlavá. Nechybí emoce, souboje, zvraty, pochmurná atmosféra a ani Bullseye! Navíc bylo zajímavé sledovat, jak kreslil Miller předtím, než si našel svůj styl, tady se vlastně snažil jet podle tehdejšího standardu a vlastně to nebylo vůbec špatné. Dost mu nejspíš pomohl Janson, který odvedl slušnou práci. Nechybí dobrá práce s panely a opravdu vynikající barvy. Ano, není to asi Frankova nejlepší kresba, občas mu ujede ruka, jindy zase předvede skvělý záběr, je to prostě ne úplně vyrovnaná kresba, ale pořád velmi dobrá. Ne, byla by ostuda nedat tomuto skvostu plný počet.
  • S4TW
    Zatím asi nejlepší díl Hellboye a to z jednoho prostého důvodu. Přijde mi, že Mignola je silnější v kratších příbězích, kdy přijde vždy s nějakou novou zápletkou, která více či méně doplňuje střípky celé skládanky. V tomhle mě opět napadá srovnání s knižním Zaklínačem, kde to je zrovna tak. Navíc to, jak výborně (opakuji se, vím) využívá lidskou tvořivost, pověsti a báje, to je prostě na klobouček. I když, kdyby si je vymýšlel, těžko bychom to jako obyčejní čtenáři někdy poznali, jelikož mnohé z nich jsou opravdu neznámé. Na druhou stranu, když vidíte, jak Hellboy vystřelí oko Babě Jaze, tak je to skutečně kule rvoucí! Navíc Mignola výborně pracuje s atmosférou, jednak pomocí svého psacího umu, ale hlavně díky své výborné kresbě, která je jednoduše parádní (to už říkám také potřetí). Jedna věc mi ovšem u Hellboye chybí – nepociťuji v sérii žádné výraznější či hlubší emoce. Nic mě tu nějak nešokuje, neuvede do rozpaků nebo extra nepotěší. Na emoce je to prostě suché, to je fakt. Ano, je to výborná zábava, akční super jízda v originálním fantasy světě, ale… Ve finále po dočtení nad tím nepřemýšlím, nehloubám, prostě si jen přečtu další díl. Nicméně i tak mám pocit, že si tahle série ode mě aspoň jednou zaslouží plný počet bodů, jelikož ve spoustě jiných věcí je excelentní a jelikož mi forma u tohohle dílu (povídková) vyhovovala, nebudu raději váhat…
  • S4TW
    Jedno se Mignolovi nedá odpárat a upřít. Vytvořil geniální kombinaci světa, ve kterém využívá klasickou lidovou tvořivost, pověsti, legendy, ale i historické postavy. To celé zaobalí podle svých představ a nápadů a mi díky tomu dostáváme originální, zábavný svět. Navíc je to pro českého čtenáře o to zajímavější, že slovanská mytologie zde hraje značnou roli a tak k tomu máme podobně blízko, jako třeba k Zaklínači od Sapkowskiho. Další úžasnou věcí je jeho kresba, která je stejně originální jako celý svět Hellboye. Tuto kresbu, když někde uvidíte, hned budete vědět, kdo je autor. Krásná, jednoduchá, hranatá, temná, ale zároveň se v ní skrývá plno zajímavých detailů, mlask. Navíc oproti jedničce jsou zde ještě o něco lepší, takové živější, barvy. Příběhově nakousáváme několik různých linií, které se postupně budou rozvíjet v dalších knihách (trochu škoda, že to CC zbytečně slepičí). Díky tomu se možná zdá, že je to lehce zmatečné a na nějaké čtenáře to může být moc různorodých informací a věcí, nad kterými přemýšlet, ale já toto kvituji. Jo, bavilo mě to, chci do toho světa ještě hlouběji pronikat, celé jsem to přečetl s nadšením, ale chybí tam ten úplný boom, to wow, prostě necítím, že to je pro mě topovka. Pravdou je, že možná, kdybych to četl 2-3 roky zpět, kdy jsem neměl tolik načteno, tak by zážitek byl větší, ale takhle jsem jen slušně spokojený…
  • S4TW
    A mám tu další komiks, který jsem četl s obrovskými očekáváními. Někdy je to nevýhoda, někdy se naplní velká očekávání. Jak to je u Hellboye, to si stále nejsem jistý. To, že se jedná o jeden z nejlepších komiksů, to snad není potřeba zdůrazňovat. Byrnovi a hlavně Mignolovi se povedlo vytvořit vynikající, poutavý svět. Celé je to opředené záhadami, mytologií a bájemi. Často mám pocit, že vycházejí z jiných děl či bájí (ale do jaké míry, na to se v tom moc málo vyznám). Vliv Lovecrafta je nepopiratelný a klasických lovecraftovských oblud jsme se dočkali. Jak jsem zmínil, příběh je hodně záhadný a autoři nám postupně rozklíčovávají děj a zápletku, ale opravdu nebudete na konci knihy vědět vše. Je to poutavě a určitě se jedná o knihu, u které budete vtaženi do světa, a od čtení se vám nebude chtít odbíhat. Ovšem pořád si nejsem zcela jistý, jestli mě to úplně pohltilo, jestli mě to chytlo tak moc, jako většinu fanoušků. Mám takový pocit, že mi něco chybí, ale nedokáži úplně říct co, snad to přijde s dalšími díly (jako tomu bylo třeba u Goona)… Nicméně kresba je parádní, tady není o čem. Mignolova jednoduchá, ale efektivní kresba, není překombinovaná, ale zároveň místy využívá neskutečné detaily. Jaksi hranatá, hodně temná s důrazem na černou barvu. Když jsme u barvy, tak je nutné vyzdvihnout celkově barvy, které úžasně podtrhují atmosféru. Jednoduše si dovedu představit plakát s touto kresbou na zdi. Těším se na další díly, kdy to bude mít v režii už jen Mignola, nejspíš mi totiž úplně nesedl styl vyprávění Byrneho (který je místy i zbytečně ukecaný).
  • S4TW
    Silver Surfer je bezesporu jedna z nejzajímavějších a nejoriginálnějších postav marvelovského universa. Norrin Radd velmi rád filozofuje, uvažuje nad smyslem bytí a nad cenou lidského života (nic mu není cennější), v podání Stana Leeho místy působí až božsky. Je vidět, že Stan se na této postavě velmi vyřádil a její psaní si užíval (první sešit této knihy), origin byl opravdu velmi povedený a já si ho užil i díky skvělé kresbě Buscemy. Hlavní příběh opět nedopadl vůbec špatně. Podle mého ztratila postava trochu ze své pompéznosti a vesmírné rozmáchlosti, působí trochu obyčejněji (v porovnání s ostatními se to možná zdá úsměvné, ale v porovnání se SS od Leeho tomu tak je), což mě lehce mrzelo. Nicméně se jedná i tak o parádní vesmírné dobrodružství (tohle se Marvelu musí nechat, většina jejich vesmírných dobrodružství patří ke skvělým sci-fi komiksům) s chytlavým příběhem, kdy nás Surfer bere napříč vesmírném, aby se postavil hrozbě v podobě nového herolda Galactuse, postupně poznáváme ostatní heroldy. Vesměs o všech se dá říct, že jsou zajímavé postavy s různorodými a nelidskými charaktery. Hlavní plus v knize ovšem vidím v kresbě, která je vesmírně monumentální, úchvatná a plná velkých panelů s galaktickými dálavami. Nechybí ani epické souboje, barevné efekty. Co ovšem kvituji nejvíce je to, jak se kreslířům povedlo vdechnout postavám život, pracovat s jejich mimikou a pomocí obličejů vyjadřovat jejich pocity a nálady (na tohle se já osobně dost zaměřuji). Trochu mě zklamali obálky, které jsou nudné a někdy až ošklivé, ale to beru jako podřadné mínus. Další slabinu vidím v závěru, který si autoři dost ulehčili a výborně vypracovaný, postupný vývoj lehce odbudou nepřesvědčivým vyústěním. Nicméně bych v sérii i tak rád pokračoval, neb jsem si to jako sci-fi jízdu užíval.
  • S4TW
    Pořád je to zábavné, především tou nekonečnou zásobou easter eggů, odkazů na popkultury, filmy, postavy, komiksy, všechno možné i nemožné, narážek, urážek, prostě víte, o čem mluvím. V tomhle směru perfektní série. Tento díl vlastně svým způsobem trpí tím, že je speciální. Svatba je taková zvláštní, pravda, měl jsem u ní zase trochu nový pocit (v rámci této série), takové to očekávání, že se něco musí podělat… Pak přijde bonus všech možných autorů, co pracovali na Deadpoolovi. Jsou to pětistránkové vtipné povídky, jejichž vtipnost a kvalita je diskutabilní a jako na houpačce, osobně mě bavily tak dva. Líbánky v Tokyo je jeden z vrcholů knihy, dělání si srandu z Japonské kultury a popkultury, to se povedlo na jedničku, zábavné a vtipné, tak jak Deadpoola známe. Již tradiční retro díl opět parádní, tohle mě na této sérii baví možná úplně nejvíc. To, jak nám ukazuje absurdnost, ale i kouzlo toho, jak komiksy dříve vypadaly, co přinášely. Navíc Hitler chce zabít Furyho, ty vole! Závěrečná annual (zase bonus), je hodně ulítlý, ale opětná parodie klasického dílů Daredevila se myslím povedla velmi dobře. Jo, komiks mě stále bavil, možná jsem se nechlámal tolik jako v prvních knihách, buď je to tím, že už vím, co čekat nebo jen autorům trochu dochází dech (méně pravděpodobné), nicméně jako oddechovou zábavu tohle beru všema deseti.
  • S4TW
    Chtělo by se říct, další zbytečné NHM, ale tak to samozřejmě není, jelikož v téhle sérii jde o to, představit co nejvíc postav z MU. Řeknu to asi takhle, kdo není vyloženě Marvel fanboy a záleží mi spíše na kvalitním komiksu jako takovém, ať po tom raději nesahá, nic mu to nedá. Kdo je fanoušek do Marvelu, pro toho je to dobré doplnění historie postav a týmu Avengers. První sešit z pera Stana Leeho je klasická retro tragédie, je to velmi slabý komiks, plný žvatlání, trapné zápletky a hloupého chování postav. Avengers od Leeho je snad jeho nejslabší série a ani tento sešit není výjimkou. Pak přichází o dost lepší Avengers od Shootera, kde první a třetí sešit jsou velmi kvalitní lidská dramata mezi jednotlivými postavami. V tom prvním je to Vision vs. Wonder Man, v druhém pak Avengers vs Wonder Man vs Grim Reaper, vlastně se jedná o taková rodinná dramata, velmi zajímavá a určitě se jedná o nejlepší část celé knihy. Tyhle sešity vám totiž nejvíc řeknou o samotné postavě Wonder Mana. Navíc kresba dvojice Buscema & Peréz určitě patří k těm nadprůměrným. Závěrečná tři čísla, ve kterých se v hlavních rolích objevují Beast a Wonder Man jsou takové klasické průměrné komiksy z přelomu tisíciletí. Nevím, co k tomu víc říct, průměrná akce, průměrná zápletka, průměrní záporáci… A hrozná kresba, která byla bohužel v tomto období klasickým mainstreamem, strašné barvy, postavy vypadají jak z nějakého teen seriálu ze Supermaxu (každá správná žena má v pasu tak 40cm) a celé to působí tak nepříjemně vesele. Ale celkově se jedná o průměrné NHM, které mi vlastně ničím nějak nenaštvalo, ani neuchvátilo, aspoň ten Shooter přinesl zajímavé kousky…
  • S4TW
    S4TW17.2.2018 18:33Sága #01
    Jedná se o velmi zajímavý mix žánrů, ale i nálad či atmosféry. Komiks se nechal velmi inspirovat ve fantasy a scifi a místy se snažil o takovou parodii. Na jednu stranu tu jsou velmi vtipné, komické okamžiky a vzápětí nás autoři šokují něčím drsným, po čemž máte skutečně zvláštní a nepříjemný pocit. Opravdu mě udivilo, na jaké hraně to balancuje, že v jednu chvíli se řeší absurdní a ulítlá věc a vzápětí se nadhodí vážné téma. Ale dvojici se to povedlo skvěle ukočírovat a mi tak dostávám parádní vesmírnou soap operu. Je to především o rodině a válce. postavy jsou skvěle napsané, dialogy jsou správně úderné a vy vlastně nenajdete chvilku, kdy by jste se nudili. Kresba je taktéž velmi solidní, ač bych jí nezařadil do nějaké své topky. Zatím mě série stoprocentně nepřesvědčila o své výjimečnosti, ač jsem se kvalitně bavil. Pořád je to takový zvláštní mix, který přináší jednotlivé části, které už jinde byly, ač dohromady snad nikdy. Asi takhle, úplně odvařený jsem z toho nebyl, tak uvidíme jak se to posune dále.
  • S4TW
    Tohle je prostě hrozně husté dílo. Možná jsem to úplně (nebo vůbec) nepochopil. Možná si myslím, že je to úplně o něčem jiném, než autor původně zamýšlel. Ale i tak jsem byl unesen, unesen do jiného světa, nadpřirozeného světa, světa fantazie. Místy jsem si skutečně přišel jak v nějakém snu. Moore se nebojí psát velmi filozoficky, pro čtenáře místy až komplikovaně, někdy se to skutečně četlo velmi náročně, ale celé to působí hrozně kouzelně, neustále máte pocit nad každým panelem a větou přemýšlet, Tohle je přesně ten komiks, který byste měli přečíst víckrát. Pravdou je, že do hororu to máte u mě ještě dost daleko (možná prostě na mě tenhle žánr v komiksu obecně nefunguje), ale na druhou stranu to má z jiných žánrů hrozně moc a tam to na mě funguje skvěle – existencionální, psychologické, snové drama i s přesahem do ekologie či až náboženství. Ani nevím, jak přesně se vyjádřit, abych vám sdělil svůj pocit, ale věřte, že jsem nadšený. Navíc ta kresba! To je opět parádní práce. Práce s panely na té nejvyšší úrovni. Poslední sešit mě dostal asi nejvíc, to bylo až lyrické dílo. Je to prostě takový “vyšší“ komiks, u kterého musíte přemýšlet daleko víc než obvykle a to mě baví!
  • S4TW
    S4TW9.2.2018 08:26Tarzan: Éra Joea Kuberta 1
    Příjemné překvapení. Od této knihy jsem čekal téměř jistý průser, koupil jsem jí jen kvůli výborné ceně a takové té dětské zvědavosti, ale nakonec jsem byl velmi mile překvapen. Ano, kniha je velmi přímočará, s jednoduchým příběhem, spoustu nesmyslů, úsměvných situací a naivity, ALE…! Je to velmi zábavné, dobrodružství na vás srší z každé stránky a měl jsem podobný pocit, jako když jsem kdysi četl nějaké verneovky nebo koukal na Jumanji (to staré). Prostě jsem se ztratil v africké džungli a prožíval zvířecí dobrodružství společně s Tarzanem. Kubert si sice spoustu věcí ulehčuje, když potřebuje naučit Tarzana mluvit anglicky, tak ho to prostě naučí, ale v tomto konkrétním žánru mu to prostě musím prominout. Tady jde o tu zábavu, o tu dětskou radost, když čtete něco takového fantaskního. Navíc je to podpořeno akční, dynamickou kresbou, která má sice občas trochu problém s perspektivou, ale vynahrazuje to v soubojích. Na retro poměry se jedná i o velmi čtivou knihu bez zbytečného přehršle textu, sice zde nenajdete tolik dialogů, ale spíše vypravěčský monolog, ale opět, k danému stylu to patří. Asi ani nelituji, že zde nevyšel další díl, těžko by nabídl něco víc a další omílání by mě nejspíš znovu tolik nezaujalo, ale jako jedna samostatná kniha to fungovalo velmi dobře a já byl nad očekávání spokojen.
  • S4TW
    Retro je taková docela dobré, ale má dost škraloupů. Příběhově se jedná o velmi povedený sešit, kresba taky celkem šlape, má to jistý hororový nádech, spád, zajímavou zápletku, lidská dramata, ale samotné postavy se chovají prapodivně a nelogicky. Jak se to snaží narvat spoustu emocí na pár stránek, tak jsou tam prapodivné převraty chování a tohle mi lehce zkazilo jinak celkem příjemný zážitek. Hlavní příběh určitě překvapil a dostal jsem něco, co jsem tak úplně nečekal. Především exkluzivní, originální a atmosférická kresba Saltarese mě dostala, dost mi připomínala mou oblíbenou kresbu ze Skalpů (ono i to prostředí tam něco z nich mělo). Ale i příběh je zajímavý mix všemožného. Místy jsem měl pocit, že čtu parodii, psychologické drama, horor, komedii či spirituální něco. Těžko říct, co všechno byl autorův záměr, ale prvních pět sešitů jsem si nesmírně užíval, i když se jedná spíše o takovou odlehčenou jízdu (doslova). Zmasakrovat několik lidí, to Wayovi určitě nedělá problém. Pak přišly závěrečné dva sešity a dost mi zkazily celkový zážitek, respektive teď nevím, co si o tom celém mám myslet. O kresbě rovnou říkám, že mi přišla hrozně hnusná (vím, je to určitý styl, ale pěkně hnusný) a do tohoto příběhu mě vůbec nesedla. Ale příběhově se to zvrtlo v jakousi zvláštní nadsázku a změna tempa je znatelná. Možná, kdybychom dostali i následující sešity, tak nám to dá větší smysl a najednou by to byla pecka, ale takhle jsem jen zmaten. Ale celkově musím říct, že se jedná o velmi slušný díl NHM a není důvod ho nedoporučit.
  • S4TW
    S4TW31.1.2018 08:40Planetary #02: Čtvrtý muž
    Osobně jsem také spokojenější s druhým dílem, než s tím prvním. Tak nějak jsem do toho totiž už spadnul, věděl, co a jak. Postupně se mi začaly jednotlivé střípky příběhu spojovat, spousta záhad je odhalená, ale ještě jich velké množství zůstává (určitě budu muset dokoupit zbytek série v originále, jelikož mě chytla a bavila). Co mě ovšem nejvíc potěšilo, že jsem daleko víc pochytával jednotlivé náznaky, parodie a odkazy na jiná komiksová díla a postavy. Díl, kde jsou parodie DC superhrdinů odrovnávány mě bavil snad nejvíc. Někde jsem četl názor, že série funguje jak jako samostatné povídky, tak jako kompletní celek. To může být pravda, ale můj názor je, že kdybych vzal jen jednotlivé sešity, tak to taková zábava není a jednalo by se o průměrné čtivo, takhle se jedná o skvělou, zamotanou, komplikovanou sérii, která je vyloženě multižánrová. Je i pravda, že se autor tolik nevěnuje jednotlivým postavám a spíš pomalu poodkrývá celý příběh, ale to je spíš problém českého vydání, které skončilo po druhém díle. Ještě musím vyzdvihnout vynikající kresbu Cassadaye, která je v symbióze s psaním Ellise. Jak mění Warren nálady jednotlivých sešitů, tak se mění i kresba a místy působí jak od několika kreslířů (výborných kreslířů). Vše završují parádní barvy a úchvatné obálky. Váhal jsem, mezi 4* a 5*, ale závěr to rozsekl poměrně jasně. Jo, lepší jak první díl a já jdu objednat omnibus.
  • S4TW
    Určitě se jedná o zajímavé čtivo, které mě v jistých směrech zaujalo, ale jinde jsem si přišel tak nějak ztracený. Jelikož se jedná o prví book ze čtyř (přičemž si dva v češtině nepřečteme), tak to není úplně s podivem. Ale prostě ještě nedokáži přesně napsat, co si myslím, jestli jsem z toho víc unesený, než jen příjemně překvapený. Každopádně se jedná o dobrý mix mezi superhrdinským, sci-fi a detektivním komiksem. Jsme vrženi do originálního, tajuplného světa, kde se řeší jedna záhada za druhou a komiks si určitě užijí milovníci konspiračních teorií. Ba dokonce jsme svědky i několika vtipných okamžiků a já zažil asi dva výbuchy smíchu, což jsem u tohoto díla moc nečekal. Postavy jsou ve stejném duchu jako celá kniha, tudíž zatím nevím, co s i o nich myslet. Co se ovšem knize povedlo je to, že mám zájem ve čtení pokračovat a zjistit, jak to vlastně celé je. Cassaday zde předvedl velmi solidní výkon a kresbu mohu jen pochválit. V sérii cítím nějakou vyšší myšlenku (což dost rozvíjí i předmluva Moora), ale zatím jsem to celé nechytl, takže uvidíme, jak se to vyvine.
  • S4TW
    S4TW24.1.2018 08:17Bitevní pole #01
    Když jsem byl mladší, tak téma druhé světové války bylo něco, co jsem neskutečně žral. Mnoho přečtených knih, shlédnutých filmů a dokumentů či dohraných her. O to víc jsem byl nadšený, když jsem zjistil, že existuje i komiks s českým překladem (ono moc těch druhou válečných komiksů není ani v originále, aspoň těch od zkušených autorů). Na druhou stranu tu byla velká obava, že se jedná o již tak oprané téma, že autor snad ani nemůže přijít s něčím příliš originálním či zajímavým. Jak jsem se mýlil. Hned první sešit mi předhodil příběh o jednotce, o které jsem do té doby vůbec neslyšel (z doslovu je pak jasné, proč). To samé by se v podstatě dalo říct i o druhém příběhu. Třetí se již více věnuje velmi známému tématu (invaze v Normandii), na druhou stranu se tu ocitáme na straně Britů, z jejichž pohledu toho zase taková kvanta nebyla. Tudíž co do originality se autorovi povedlo vytěžit opravdu hodně a já jsem rád, že jsem si poodhalil další tajemství, které ještě druhá světová skrývá. Z doslovu je navíc patrné, kolik času nejspíš Ennis věnoval samotnému studiu tématu a že přípravu rozhodně nepodcenil. Kniha se pak četla jedna radost a moje srdce fanouška válečných konfliktů jen plesalo. Samozřejmě, že se zde objeví pár klišé, ale to k tomu také prostě patří. Kvalita scénáře je opravdu na vysoké úrovni, autor není prvoplánový a nesnaží se jít pouze to nejjednodušší cestou. Zbytečné příběhy nevyplňuje jednoduchou akcí, ale daleko více se zaměřuje na samotnou psychologii a pocity postav. První příběh hodnotím na výbornou. Druhý v podstatě také, jelikož se jedná o skutečně zajímavý pohled na jednu konkrétní osobnost. Poslední mi dělal trochu problém ve stylu vyprávění, kde jsem se místy trochu ztrácel, ale nakonec se jednalo o nadprůměrně dobrý příběh (vynikající překlad nářečí). Nejslabší část celé knihy je asi kresba, jelikož tomuto tématu by seděla buď nějaká daleko víc preciznější, fotorealistická nebo naopak daleko víc alternativní, experimentální. Bohužel dostáváme něco mezi tím. Osobně jsem neměl vůbec problém s kresbou v posledním sešitě, která se mi moc líbila. Naopak jsem nějak nepřišel na chuť té z druhého sešitu, především díky barvám. Ale celkově jsem z knihy velmi nadšený a výjimečně přimhouřím nad kresbou obě oči, protože zážitek ze čtení byl opravdu silný.
  • S4TW
    Wasp je přesně ta postava, od které jsem toho moc nečekal, jelikož mě vlastně moc nezajímá. Přišel první sešit a hned mě utvrdil v té hrůze, to bylo skutečně polobrakové čtení bez nějaké šťávy, dobrého nápadu a i ta kresba nic moc (zase ten nevyrovnaný Kirby. Vlastně se jednalo o jeden z nejhorších sešitů, co jsem z marvelovek četl. Pak přišla hlavní část a líbometr vystřelil nečekaně do výšin. Avengers v osmdesátkách měli neuvěřitelné kouzlo a tenhle příběh je toho důkazem (možná se jedná o jeden z nejlepších avengerovských té doby). Pohodová zápletka, sice má trochu béčkovější padouchy, ale autor to dokázal podat tak, že hrozba působí velmi vážně. Především to, co se stane s Jarvisem je jeden z nejlegendárnějších okamžiků v rámci tohoto týmu a já už chápu proč. Postavy tu fungují skvěle, sledovat chemii (a sváry) mezi nimi bylo to, co mě na komiksu nejvíc bavilo. A ve středu všeho dění je právě Wasp a já bych se odvážil tvrdit, že se jedná o její komiksový vrchol. Opravdu jsem byl velmi spokojený - atmosféra, spád, akce, vážnost, vztahy a to celé zabalené do takové té osmdesátkové klasiky - parádní čtivo. Kniha si udržela mojí pozornost i navzdory velkému množství textu. Kresba je taky fajn, takže super. Nicméně chápu, proč po smrti Wasp (v pozdějších letech) po ní fanoušci v podstatě ani neštěkli a nevyvolalo to žádnou kontroverzi - ta postava je slabá (ale Stern z ní zjevně dostal maximum). Možná bych dal i tu pětku, ale první sešit to neskutečně pokazil...
  • S4TW
    Čím dál víc se utvrzuji v tom, že Daredevil patří mezi nejlepší postavy, jaké Marvel vůbec má. Možná je to jen shoda okolností, možná autory, kteří ho psali, ale kdybych tvořil TOP5 komiksů od Marvelu, tak by tam byly minimálně dva o DD. Nejlepší autoři, kteří psali příběhy s Murdockem, jsou bezesporu Miller, Brubaker a právě Bendis, kdo je lepší či horší, to už se velmi těžko posuzuje, jelikož všichni vymačkali z postavy maximum a dovedli jí k dokonalosti. To, co tu předvádí právě Bendis je úžasné, ano, má za sebou kousky jako Klan M, New Avengers či Ultimate Spider-Mana, ale tohle je to nejlepší, co jsem od něj četl. Především mě zaujalo to, že se jedná o netradiční superhrdinský komiks, kde není vůbec potřeba plýtvat se záporáky, velkolepými bitvami a lacinými převraty. Ne, autor si vystačí s lidskou stránkou superhrdiny a vlastně by vůbec nevadilo, kdyby místo DD byl nějaký voják či policista. První část omnibusu mě vzala asi nejvíc, hlavními hrdiny tu není ani Matt, ani Foggy či Bulseye, ale Ben Urich a malý kluk, který trpí tím, co viděl. Jedná se o neskutečně silný příběh, který se mě opravdu dotkl a zahrál i takovému necitovy na city. Navíc má úžasnou, experimentální kresbu, která si úžasně hraje s panely, barvami, kontrasty a já nevím čím ještě, ale jedno vím určitě, Mack je kreslířský mág. Samozřejmě, že i Maleevova kresba je parádní, ale už mě nechytla tak za koule. Kresba v posledních sešitech už byla slabší. I následující příběh, kde už si to vyžere Murdock je skvělý, opět velmi lidský, bez záporáků a takové té superhrdinské klasiky. Celkově jsem z omnibusu (i ten formát sakra, proč už tu nevycházejí takové věci? asi UKK/NHM) u vytržení a ač jsem to neplánoval, tak si budu muset sehnat další díly. Tohle musím doporučit všem, i těm, co superhrdiny vůbec nečtou.
  • S4TW
    Retro je klasika, kdy se proti sobě postaví dva superhrdinové, aby si poměřili pindíky. Je to laciná, ale funkční akce a jako jeden sešit to rozhodně uvítám. Kirby zde předvedl spíše svůj průměrný výkon. Hlavní příběh začal celkem slibně. Hercules si to tu rozdá se záhadným gangem a postupně nám jsou představeny jeho magické zbraně. Má to takovou tu temnou, městskou atmosféru, působí to záhadně a ponuře a celkem slušně to funguje. Ještě druhý sešit se nese v podobném duchu, ač tentokrát si to rozdá s béčkovým padouchem - Hobgoblinem, bitka je to ovšem slušná a pořád jsem si říkal, že by se mohlo jednat o slušný kousek. Pak se to bohužel celé zvrhne a sesype jak domeček z karet. Začnou se do toho přimíchávat nesmyslné, nelogické věci, hlavně teda spousta mytologie, která působí spíš hloupě a vznikne z toho taková nic neříkající slátanina. Hercules je takový neslaný, nemastný, ani zábavný, ani drsný, ani bůh, ani člověk, prostě od všeho trochu a dohromady nic. Ostatní postavy jsou snad ještě hloupější, hlavně ty řecké pipiny. Hlavní padouch je rádoby macho, ale ve finále je z něj tak trochu blbeček. Ostatně celé finále je vážně špatné. Aspoň ta kresba je celkem slušná. Jako ve finále je to aspoň akční jízda, ale zároveň je to taková hloupá slátanina. Úplný brak to rozhodně není, ale podprůměr určitě.
  • S4TW
    S4TW1.1.2018 18:48Království tvé
    Už jen kvůli kresbě bych dal plný počet bodů. Alex Ross je z mého pohledu suverénně nejlepší komiksový kreslíř vůbec. Jeho neuvěřitelně realistická, detailní a živá kresba mě uchvátila již v knize Zázraky a zde mě opět usvědčila. Naprostá vizuální onanie, krása, nádhera. Nicméně musím pochválit i velmi povedenou práci Waida, který napsal skvělý scénář. Jedná se o filozofičtější superhrdinský komiks, který nastiňuje několik otázek, jako třeba, zdali jsou superhrdinové vůbec zapotřebí, kdo škodí víc, jestli oni či lidé atp. Tohle téma mám moc rád, skrývá se v něm několik přímých, ale i nepřímých otázek a člověk tam objeví spoustu zajímavostí i třeba při druhém či třetím čtení. Provázanost s biblickými otázkami dodávají na epičnosti. Určitě se jedná o těžší čtivo, ale i fanoušci přímočaré, velkolepé akce plné výbuchů a drsných bitev, si přijdou na své. Všechny postavy jsou výborně napsané, krásně se pohybují na hraně mezi lidstvím a božstvím. Hrozně moc mě překvapilo to, jak se mi líbila postava Supermana, která mě vůbec poprvé uchvátila (ze všech médií). Celkově se jedná o povinnou komiksovou (já tvrdím nejen komiksovou) četbu. Zpracování, jako krásná vazba, bonusy či lettering, to už jsou jen příjemné bonusy. TOP kniha!
  • S4TW
    Tahle postava je hrozně zajímavá. Superhrdinské alter ego Hanka Pyma je vlastně celkem bídný superhrdina a je jedno, jestli to je Ant-Man, Giant-Man, Yellowjacket nebo další. Prostě průměrný suprák, ne moc zajímavý doplněk do týmu. Ovšem Hank Pym sám osobně je jednou z nejlepších kladných postav (ač má na triku spoustu kontroverzních činů), jakou v Marvelu máme. Za touhle postavou je neuvěřitelný vývoj a posun a jestli se povedla nějaká postava hodně polidštit, tak je to právě on. Hrozně mě baví a když jsem si pročítal na konci jeho historii, tak mám chuť si projet všechny jeho komiksy, abych ho ještě lépe pochopil. Teď ke komiksu. Retro patří bezesporu mezi ty povedenější, především díky svým výjevům (kresbě), které ve své době musely působit fenomenálně a já v nich vidím kouzlo ještě dnes - prostě bavilo. Hlavní příběh patří mezi dnešní nadprůměrné standardy, bohužel s tím souvisí to, že je příběh roztahán na desítky sešitů a mi zde dostáváme pouze jeho část. Je to škoda, protože sešit od sešitu je série lepší a lepší. Hank zde dostává slušnou porci prostoru a mi si můžeme udělat obrázek i o této postavě, musím říct, že Slottovy se povedl vystihnout. První zápletka je fajná, tým se dává dohromady, zároveň balancuje mezi tím, co je správné a co už je trochu za hranou. Poslední dva sešity dostávají ještě větší šťávu, ale když nám má být odhalena největší záhada, tak je konec, ale co už, na to jsme si mohli za ten čas již zvyknout. Celkově mě to dost bavilo, je to hodně ukecané, spousta textu a rádoby odborné terminologie, ale to k Hankovi prostě patří. Kresba moc nezaujala, v posledních dvou sešitech se to trochu zlepší, ale na zadek neposadí. Celkově určitě lehký nadprůměr a příjemná Avengerovská zábava.
  • S4TW
    S4TW13.1.2020 07:55Essex County
    Sakra, to zahraniční vydání musím mít :( škoda, že nejde sehnat...
  • S4TW
    S4TW6.12.2019 17:12Providence
    Jako to vydání je shit, o tom žádná, ale co jsem pochytil, tak každý má možnost vrátit zboží a dostat zpěz peníze nebo ne? Jestli ne, tak pak ano, je něco špatně...
  • S4TW
    S4TW27.6.2019 22:10Superman: Mír na Zemi
    Tak záleží jak na to nahlížíš... V případě špatné kresby a výborného čtenáře se opít rohlíkem nechají...
  • S4TW
    S4TW27.6.2019 10:48Superman: Mír na Zemi
    Zajímavé je, že scénář dokáže kresbu často přebít a čtenáři jsou ochotni přimhouřit oko, když je výborný scénář a průměrná kresba, ale naopak to dost často nefunguje. :-)
  • S4TW
    S4TW3.12.2018 13:10Asgard
    Doppelganger: Já nevím, já to vždy bral 100/5=20%... 1 - 0-20, 2 - 21-40, 3 - 41-60, 4 - 61-80, 5 - 81-100... tam 80 je hrana, takže záleží k čemu se přikloníš...
  • S4TW
    S4TW17.11.2018 11:02Overwatch - Antologie #01
    A teď otázka, vážně vás to překvapuje a čekali jste, že se komiks bude chovat jinak, než ostatní média (hudba, film, knihy...) nebo je to jen takové povzdechnutí? :-)
  • S4TW
    Ona to skutečně žádná bída není. Samozřejmě pro vysazené fanoušky to může být trochu šlápnutí na kuří oko, ale prostě se to dá. Mě to bavilo. Ale faktem je, že DD má na poli scénáristu opravdu silnou konkurenci a vlastně všechno, co tu s DD u nás vyšlo je lepší, než tohle... Například Ennisův Punisher z UKK mi přijde debilnější :-)
  • S4TW
    Venomslav12stars: respektovat to je blbost, protože to tvrzení je blbost :-)
  • S4TW
    S4TW15.6.2018 08:56Znovuzrození hrdinů DC
    Doppelganger: Pravdu díš. Hezky ty to napsal :-)
  • S4TW
    S4TW5.6.2018 07:54Šílená ze Sacré-Coeur
    DEmnoG: Tak jedna věc je, že asi nejsem příliš náročný a líbí se mi široké spektrum věcí. Další věc je, že narozdíl od spousty rozlišuji mezi žánry a tak k dílu přistupuji. Když čtu supráky, tak očekávám supráky, ne nějaké psychologické drama s filozofováním o smyslu života... Ač, když se takový suprácký komiks objeví, tak to je někdy taky fajn...
    Načteno bych řekl, že mám tak středně, jak co se týče literatury, tak komiksu. Rád zkouším všechno, ale když se mi něco hodně nelíbí nebo jsem se dvakrát spálil, nevidím důvod do toho jít potřetí. Třeba Kůstka jsem zabalil hned po první knize, protože prostě nebudu desetkrát plivat na to samé. Podobné s Moorem, kdy jsem dal jeho Top 10, obě části a nebylo to ono, tak jsem se mu vyhýbal, ač zrovna tady je nutnost dát tomu ještě šanci - Watchmeni, Z Pekla, Vendetta - to si prostě přečtu. Jenže pak jsou lidi, co se jim nelíbí snyderův Batman první kniha, nelíbí se druhá, ale přečtou si všech 10 a dají desetkrát 1*, to mi už přijde ujetý...
  • S4TW
    S4TW3.6.2018 10:12Šílená ze Sacré-Coeur
    DEmnoG: tak z 90% se mi vždy povede trefit do toho, co mě baví, asi nějaký čuch... když si přečtu autora, který mě už dvakrát nebavil, tak nevidím důvod po něm sáhnout potřetí... stejný se žánrem atp... jsou lidi, kteří jdou podesáté na superhrdinský film a diví se, jak moc superhrdinský to je... neříkám, že ti občas něco nesedne, ale u jistých individuí mám podezření, že to vyloženě vyhledávají, aby si mohli zanadávat, za hatit nebo nevím.
  • S4TW
    S4TW1.6.2018 16:51Šílená ze Sacré-Coeur
    Na jednu stranu úplně chápu, že i něco, co někdo bere pomalu jako modlu, druhému vůbec nesedne... Na stranu druhou se dnes a denně pozastavuji nad tím, proč si lidi vybírají ke čtení komiksy, které je evidentně nebaví, nebavily a bavit nebudou, nejspíš to věděli i před tím, než se pustili do čtení, ale mají nějakou zvrácenou potřebu v sebemrskačství... Osobně se mi stane tak jednou z pěti komiksů, že jsem průměrně spokojený a jednou z deseti, že jsem nespokojený... protože, světe div se, vybírám si čtivo, o kterém tuším, že mě bude bavit :-)
  • S4TW
    S4TW29.5.2018 16:38Svět Edeny
    Tak upřímně, Moebius je přesně ten kreslíř, který rozhodně nesedne každému, jeho styl je dost specifický. Alex Ross je zase moje modla, řekl bych, že kreslí tak, že se to musí líbit každému, ale jsem přesvědčený, že vlastně ne :-)... a to bych řekl, že je dale víc pro masy než Moebius...
  • S4TW
    tak potom jo, jen škoda, že se to řeší po xx letech, ale jestli se to vyřeší, tak mi může sklapnout :-)
  • S4TW
    a ti, co mají druhé, třetí, čtvrté vydání, jsou také jiná skupina :D, chápu... Na to, že je tahle stránka jen databáze, je tohle celkem velký nedostatek, který to celkově dost mrví, ale chápu, že co je zajeté, tak se nikomu s tím nic dělat nechce...
  • S4TW
    Už to tady asi padlo víckrát, ale to fakt není způsob, jak házet různé verze pod jednu záložku? Vždyť je to úplně debilní mít rozsekané hodnocení a komentáře do třech stránek... ale to je jen takový ten ranní hate...
  • S4TW
    baatcha: S tou Crewí si to taky trochu maluješ, respektive přístupu fanoušků k nim. Mnoho jejich věcí je ztrátových, takže jim tu péči fanoušci úplně nevracejí. Naopak jim vydělávají (jak sami tvrdí) masové věci stylu AC, Bart či Živí Mrtví... Jo, má to lepší papír, možná více pečují o překlad, ale formát či nějaké bonusy... Takže těžko říct, jak by vypadalo jejich vydání, v tomhle bych víc věřil CC...
  • S4TW
    invape: To není o tom, jestli se to hodnotí přísně či ne, tady jde spíš, že se to spousta lidí snaží srovnávat s dnešní tvorbou, což prostě nejde. Tehdy se prostě komiksy psaly jinak, pro jiné publikum, byly jiné techniky, navíc bylo i spousta zákazů, co se tam nesmí objevit... A já jsem třeba přesvědčený, že kdyby dnes vyšel Shakespeare ve formě, v jaké vyšel původně, tak to nikdo nečte/do divadla na něj nechodí... Ale samozřejmě je to nesmysl, protože v dnešní době by SHakespeare psal jinak... Je prostě nesmysl si kupovat klasická díla a pokaždé se pozastavovat nad tím, kolik je tam zbytečného balastu, textu a naivity, prostě takhle se psalo, stejně tak si můžeš stěžovat, že barvy byly jedny a ty samé v každém komiksu... Pak je samozřejmě otázka porovnání jednotlivých starších děl mezi sebou, to už má hodnotu... Jsem přesvědčený, že jednou se budou nový čtenáři takhle pozastavovat nad V jako Vendetta, Sin City nebo já nevím čím, jak je to nečtivé apod.... A my nad tím budeme kroutit hlavou ;-)
  • S4TW
    S4TW24.5.2019Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Pouze osobní předání v Praze.

    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Hellboy 1 - Sémě zkázy - 380,- Kč
    Hellboy 2 - Probuzení ďábla - 380,- Kč
    Hellboy 3 - Spoutaná rakev a další příběhy - 450,- Kč
  • S4TW
    S4TW12.4.2019Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav (až na Sebevražedný oddíl 2), max. jednou čtené. Pouze osobní předání v Praze.

    Daredevil: Rok jedna - 220,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Hellboy 1 - Sémě zkázy - 380,- Kč
    Hellboy 2 - Probuzení ďábla - 380,- Kč
    Hellboy 3 - Spoutaná rakev a další příběhy - 450,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 300,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 320,- Kč
    Sebevražedný oddíl 1 - Kopanec do zubů - 240,- Kč
    Sebevražedný oddíl 2 - Vzestup Baziliška - 200,- Kč (poškozená, má ohnutý celý hřeb, včetně vnitřních stránek - viz. foto)
  • S4TW
    S4TW28.2.2019Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav (až na Sebevražedný oddíl 2), max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Daredevil: Rok jedna - 220,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Batman - Noc nestvůr - 200,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 340,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 340,- Kč
    Sebevražedný oddíl 1 - Kopanec do zubů - 260,- Kč
    Sebevražedný oddíl 2 - Vzestup Baziliška - 240,- Kč (poškozená, má ohnutý celý hřeb, včetně vnitřních stránek - na vyžádání dodám foto)
  • S4TW
    S4TW18.1.2019Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav (až na Sebevražedný oddíl 2), max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Daredevil: Rok jedna - 220,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Skalpy 9 - Zatnout pěsti - 240,- Kč
    Batman - Noc nestvůr - 200,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 340,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 340,- Kč
    Sebevražedný oddíl 1 - Kopanec do zubů - 260,- Kč
    Sebevražedný oddíl 2 - Vzestup Baziliška - 240,- Kč (poškozená, má ohnutý celý hřeb, včetně vnitřních stránek - na vyžádání dodám foto)
  • S4TW
    S4TW16.11.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Daredevil: Rok jedna - 250,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Ultimate Spider-Man - Venom - 250- Kč
    Živí mrtví 26: Volání do zbraně - 180,- Kč
    Skalpy 8: Musíte hřešit, abyste byli spaseni - 290,- Kč
    Deadpool 6: Prvotní hřích - 240,- Kč
  • S4TW
    S4TW11.9.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Daredevil: Rok jedna - 250,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Živí mrtví 24 - Život a smrt - 180,- Kč
    Živí mrtví 25 - Není cesty zpět - 180,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 320,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 320,- Kč
    Assassins Creed Vzpoura - Společný zájem - 200,- Kč
  • S4TW
    S4TW11.9.2018Prodám
    Prodám Avengers - Time Runs Out (AJ), kniha je úplně nová, ještě ve fólii.

    autor - Jonathan Hickman
    počet stran - 520
    cena - 700 ,- Kč
    pouze osobní předání v Praze
  • S4TW
    S4TW23.7.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Sága 1 - 270,- Kč
    Daredevil: Rok jedna - 250,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Živí mrtví 24 - Život a smrt - 180,- Kč
    Živí mrtví 25 - Není cesty zpět - 180,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 320,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 320,- Kč
    Assassins Creed Vzpoura - Společný zájem - 200,- Kč

    Avengers - Time Runs Out HC (AJ) - 700,- Kč
  • S4TW
    S4TW2.7.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Sága 1 - 270,- Kč
    Daredevil: Rok jedna - 250,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
    Živí mrtví 24 - Život a smrt - 180,- Kč
    Živí mrtví 25 - Není cesty zpět - 180,- Kč
    Harley Quinn 1 - Šílená odměna - 320,- Kč
    Harley Quinn 2 - Výpadek - 320,- Kč
    Assassins Creed Vzpoura - Společný zájem - 200,- Kč
    Top 10 - kniha 1. - 200,- Kč
    Top 10 - kniha 2. - 350,- Kč
  • S4TW
    S4TW23.5.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, max. jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm - 190,- Kč
    Assassin's Creed 2: Zapadající slunce - 190,- Kč
    Assassin's Creed 3: Návrat domů - 190,- Kč
    Sága 1 - 250,- Kč
    Daredevil: Rok jedna - 200,- Kč
    X-Men: První třída - 300,- Kč
  • S4TW
    S4TW7.3.2018Prodám
    Prodám tyto komiksy, vše výborný stav, jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, pošta možná pouze s platbou předem + poštovné 100,-Kč.

    Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm - 210,- Kč
    Assassin's Creed 2: Zapadající slunce - 210,- Kč
    Assassin's Creed 3: Návrat domů - 230,- Kč

    Avengers - Time Runs Out, kniha je úplně nová, ještě ve fólii.
    autor - Jonathan Hickman
    počet stran - 520
    cena - 800 ,- Kč

    Kontakt: eskoner@seznam.cz
  • S4TW
    S4TW12.6.2017Prodám
    Prodam komiksy:
    Goon 4 - Cest a desive konsekvence z ni plynouci - 400,-Kc
    Transmetropolitan 10 - Naposled - 300,-Kc
    Obe knihy jednou ctene, v perfektnim stavu, Transmetropolitan ma lehce trhlou vazbu, ale jen nepatrna vada (foto mohu zaslat). Idealne predani v Praze, postovne plati kupujici predem.

    eskoner@seznam.cz
  • S4TW
    S4TW5.5.2017Prodám
    Čau, prodám Goon 04: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí za 400,- Kč. Ideálně osobní předání v Praze nebo pak pošta (+90,-Kč) s platbou předem.
  • S4TW
    S4TW10.4.2017Prodám
    Prodám:
    Goon 04: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí - 400,- Kč
    Goon 05: Zvrhlé choutky - 400,- Kč


    Vše v perfektním stavu, jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, jinak si kupující hradí poštovné a peníze posílá předem.
  • S4TW
    S4TW27.3.2017Prodám
    Prodám:
    Goon 04: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí - 450,- Kč
    Goon 05: Zvrhlé choutky - 400,- Kč
    Živí mrtví 19: Válečné bubny zní - 150,- Kč
    Živí mrtví 20: Totální válka - 1. část - 150,- Kč

    Vše v perfektním stavu, jednou čtené. Preferuji osobní předání v Praze, jinak si kupující hradí poštovné a peníze posílá předem.
  • S4TW
    S4TW20.11.2018 15:32Pindárna
    Můj pohled na prodejnost komiksů u nás (který může být samozřejmě úplně mimo) je ten, že obyčejná masa lidí má totálně zkreslené představy o tom, co to komiks je a jak jako médium funguje (co může nabídnout). Ano, pořád si valná většina myslí, že se jedná o obrázkové čtivo pro děti či líné čtenáře. A já osobně mám pocit, že tohle tvrzení se nedaří nakladatelům vůbec bourat, ani nějak nepociťuji, že se o to snaží. Upřímně, jediné reklamy na komiks, které vídám mimo komiksovou bublinu jsou na Argo. Komiks je u nás hrozně uzavřená skupina lidí, do které se moc nových nedostává (ono, když se člověk podívá na hlavní skupinu na FB, která je bohužel docela slušná berná mince, tak se není moc čemu divit, tam už taky odradili pár potencionálních čtenářů...), teď je otázka, jak tohle změnit, jak to médium víc zvážnět, aby nefanouškovi komiksu přišlo normální si v knihkupectví koupit komiks :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 385 (cca 115220 Kč)
Mám: 340 (cca 98482 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0