• Schramm
    Schramm16.6.2014 23:12Hellboy #09: Divoký hon
    Co taky říkat furt kolem? Mignola, Hellboy, jak to asi tak mohlo dopadnout? Jediná chyba je v tom, že na pokračování bylo už včera pozdě!
  • Schramm
    Pro mě šedivá nuda, dočteno ze setrvačnosti a celkem bez zájmu.
  • Schramm
    Jo, tak tohle jsou lepší "Afterwatchmen" než celí Beforewatchmen, čímž chci říct, že Millar se může směle podívat do očí Moorovi. Měl bych jen jedinou výtku, a to, že mi moc nesedí Capova motivace, ale to je možná jen problém mé představy a mého zaškatulkování, protože ho nemám samozřejmě načteného tak, jak by bylo ideální. Občanská válka je ale jeden z nejlepších komiksů, které pod hlavičkou UKK vyšly a určitě ho doporučuju i těm, co třeba jinak superhrdinskému žánru extra neholdují.
  • Schramm
    Schramm23.5.2014 09:24Superman: Utajený počátek
    Ukázka toho, že vlastně stačí jen dobrý příběh a sympatické postavy. Možná by si Utajený počátek měl přečíst Grant Morrison než se vrhne na další Action Cmics :) Že je Utajený počátek předvídatelný? To mě na komiksu tohohle typu a zvláště u Supermana nepřekvapuje? Že je nudný? S tím nesouhlasím. Možná se hodně civilní (a zároveň supermanovsky patetický), ale Supermana dokázal Geoff Johns zlidštit - a to i pro mě, který jsem nikdy nebyl hardcore fanda. Maličko nadhodnocuju, ale ve srovnání s Morrisonovými počiny, s nimiž jsem měl nedávno tu čest, nemyslím, že o tolik. Utajený počátek je podle mě z těch lepších Supermanových příběhů, které u nás vyšly.
  • Schramm
    Narozdíl od nepovedených Detective Comics mě Kruh násilí bavil, a to hodně. Není to příliš o Batmanovi, spíš o Scarecrowovi, ale to podle mého názoru není špatně, ba naopak. Hurwitz se podíval pořádně na zoubek Scarecrowově psychologii, což mu dodalo další rozměr. Za mě jednoznačně palec nahoru. Kruh násilí sice není nic převratného, může ale být významným dílem skládačky. Batman - Temný rytíř tak v mých očích zachraňuje spolu se Sovím městem celému New 52 jméno.
  • Schramm
    Schramm21.5.2014 20:28Arzach (paperback)
    Výtvarně velice zajímavé - obsahově mě ale tenhle experiment nějak minul. Proto průměr, i když je to hodnocení, které je svou šedí totálně mimo :)
  • Schramm
    Schramm18.5.2014 17:51Liga výjimečných I.
    Tohle je naprostá dokonalost, alespoň pro ty,kteří mají rádi dějiny a kulturu 19. století. Netřeba plýtvat slovy. U mě klasika, téměř srovnatelná se Strážci.
  • Schramm
    Jak tohle hodnotit? Popravdě, asi to nemá větší historickou cenu, ale subjektivně je to nostalgie jako sviňa. Vedle Čtyřlístku a ábíčkovských a kometových komiksů (kterým se tak ale tehdy neříkalo, to byly přece obrázkové příběhy) to byl spolu se Záhadným Spider-Manem a Conanem první americký komiks (tedy skutečný komiks), který jsem četl. Takže objektivně by si to zasloužilo tak dvě tři hvězdičky, subjektivně bych se nebál dát 4 a klidně i pět. Už jen toho papíru, který jsem díky želvákům pokreslil :)
  • Schramm
    O chloupek lepší než první supermanovský Action comics, nemůžu se ale zbavit dojmu, že to není zásluha Morrisona, ale autora scénáře závěrečných kratších kousků Schollyho Fische, který se nesoustředí na pseudoautorskou masturbaci, ale na příběh, byť nejde o nic revolučního. I Superman Action comics bohužel potvrzuje, že Grant Morrison si mě nezískal a New 52 zatím taky ne.
  • Schramm
    Asi neřeknu nic jiného než ostatní. Grant Morrison je podle mě snad nejvíc přeceňovaný scénárista (jeden Arkham je v tomhle výjimka potvrzující pravidlo) - a nebo mám český vydavatel hodně špatnou ruku. Superman a lidé z oceli jsou především zmařená šance. Začátek byl tak špičkový, že jsem začínal v Morrisona věřit a v duchu jsem se mu pomalu omluvil a přemýšlel jsem proč je tehle comics tak podceněný. Jenže pak přišel další z morrisonovských nepochopitelných skoků absolutně mimo dosavadní kontext, nepříliš zajímavý příběh a tedy jedno velké wtf a dojem byl pryč. Drobnosti na závěr knihy pak nejsou špatné, ale nic nepostradatelného nepřináší. Nezbývá než litovat, že se restartu Supermana neujal někdo, kdo umí napsat a gradovat příběh. Obecně platí, že s výjimkou Snydera mě teda New 52 nepřesvědčila. Po dosavadních zkušenostech přemýšlím, zda dát Morrisonovi ještě vůbec šanci.
  • Schramm
    Na jednu stranu je moc fajn, že si série drží svou úroveň - daní za to ale je to, že člověk si na tu kvalitu zvykne a bere ji jako samozřejmost. Závažnější výtkou je ale to, že se děj už tolik neposunuje kupředu, na druhou stranu to zase dává prostor rozvoji postav. Zatím stále výrazný nadprůměr, uvidíme jak to půjde dál.
  • Schramm
    Morrison a já nejsem kompatibilní, tohle je ale skvost! Skvěle vyvážený celek, vzájemně komunikující monolit. Šílená McKeanova kresba si podává ruce s šílenou Morrisonovou fantazií - jak taky jinak, když se všechno odehrává mezi zdmi Arkhamu. Je to jiné, je to divné, ale je to dobré. Doporučuju i těm, co je jinak Grant Morrison nechytil (vím o čem mluvím).
  • Schramm
    Schramm6.5.2014 08:32New X-Men #02: Impérium
    No, nebylo to špatné, lepší kreslíř by příběh ještě asi vytáhl, ale i tak platí, že asi definitivně nebudu Morrisovnův fanda. Přes veškeré napětí to bylo celé takové... emocionálně studené.
  • Schramm
    Kurva, tomu říkám origin! Další slova jsou zbytečný :)
  • Schramm
    Příjemné počtení, ale zas nic, co by mě nutilo teď hned shánět další knihu. Přesto nevylučuju, že se s Usagim ještě někdy potkáme. U mě spokojenost.
  • Schramm
    S velkým očekáváním přichází velká odpovědnost, řekl by strýček Ben. Death Note mě od začátku naprosto uzemnila - a pátý díl si začíná vybírat daň. Ne, že by to bylo špatné, to vůbec, pořád mě čtení bavilo, ale ve srovnání s předchozím to bylo o level níž. Přesto tuším (nebo jen doufám?), že šlo o ticho před bouří. Podivné chování Lighta taky něčemu napovídá... :) Jsem upřímně zvědav, kam to půjde dál.
  • Schramm
    Mě kouzlo Dilberta nějak uniká. Ale jo, asi 3x jsem se zasmál. Špatný to není, bohužel pro Dilberta je ale na trhu velká konkurence.
  • Schramm
    Nemusím nijak zvlášť týmovky. Málokterý příběh mě přesvědčil o tom, že jde o něco o moc víc než jen přimět fandy jednotlivých zúčastněných postav sáhnout zase do portmonky. Tolik na úvod k mému hodnocení. Pokud máte k superhrdinským týmovkám vřelejší vztah, klidně přihoďte hvězdičku :)
    Jedná se o klasický startovací příběh a z toho vše vyplývá. Je to "jen" úvod. Nijak zvlášť mě nechytl, ale přečetl jsem ho rychle, nenudil. Závěr ovšem ukazuje, že potenciál tu je a v dalších pokračováních by se mohl solidně rozvinout (však je to taky Bendis, žejo).
  • Schramm
    No, Mignolův svět tak nějak bez Mignoly a je to samozřejmě poznat. Nesedlo mi střídání kreslířů, největší problém je ale v mých očích problém ve formátů. Povídky nemají povětšinou pořádný prostor, nestačí se tedy více rozvinout a za chvíli přichází kaněc filma. Výsledkem jsou jednohubky, které sice docela chutnají, ne že ne,ale nezasytí. A pořád mi chybí ten Hellboy. Zbytek Ú.P.V.O. je prostě druhá liga :) Leč i tak je to v českých poměrech hodně solidní nadprůměr.

    Na závěr subjektivní dojem. Kategorií zcela zvlášť je výprava. Nejsem fanda hardcoverů s výjimkou tlustospisů. A Ú. P. V. O. jím rozhodně není. Jsem teda zvědav, jak budu dlouho s to tohle kupovat, když příběhy nejsou něco, z čeho by si člověk sedl na prdel (jako z Hellboye, povětšinou) a prostý fakt, že už CC všechno valí jen v pevné vazbě, zvedá cenu knihy o polovinu. Přitom konkurence je v oblasti komiksů veliká. Paperback bych si kupoval za těhle podmínek (kvalita vs. cena) asi i dál, hardcover nevím, nevím...
  • Schramm
    Mě tyhle starý fláky prostě baví - o super klasický kresbě nemluvě!
  • Schramm
    Schramm5.3.2014 18:45Gantz #02
    Gantz je po Death Note druhá manga, která mě zaujala a které jsem dal šanci. Z toho plynou i moje omezené možnosti srovnání, takže to berte s rezervou. Rozjezd je u Gantz zatím pomalejší než u Death Note, resp. nepohltilo mě to tolik. Nedokážu taky srovnat oba díly mezi sebou. Dvojka se mi zdála o chloupek slabší, je to ale asi tím, že už tu není ten wau efekt. Jistě vím jedno, Gantz se mi líbí i jako člověku mangou v podstatě nepolíbenému :)
  • Schramm
    Potřetí a opět zásah do černýho! Death Note bych prostě doporučil všem, kteří se manze vyhýbají jak čert kříži. Budou fakt příjemně překvapeni. Vím o čem mluvím, byl jsem jedním z nich :)
  • Schramm
    Úvodní Dutozem je hodně dobrá věc, zbytek jsou takové střípky,ale vyloženě špatná věc mezi nima není. Chybí tomu vlastně jen jedno - větší sevřenost, což snad přijde s tím, jak se budou skládat další a další střípky. Takže Ú.P.V.O. potěší - ale Hellboy to není :)
  • Schramm
    Hodnotím oba svazky UKK jako jeden: K absolutnímu hodnocení chybí málo. Ano, vlastně všechno z Hulkovy planety známe - jenže o tom to podle mého je. Originalita příběhu je vlastně hodně mladý koncept, bývaly doby, kdy se mistrovství vypravěče měřilo jinak, a sice tím, jak dokázal zvládnout, popř. maximálně jen varírovat formu. Pro mě osobně je Hulkova planeta oním prastarým archetypálním příběhem - jen v nových kulisách. Příběhem o hrdinství, přátelství, lásce, boji, bolesti a ztrátě. Příběhem, který funguje přesně tak, jak má.
  • Schramm
    Je to patetický jako sviňa, ale to ke Capovi tak nějak patří. Odložme pro jednou typicky český cynismus stranou, protože ten příbeh funguje. Jasně, je to dost propaganda - a nebo spíš reflexe světa/Ameriky po 11. září? On ten příběh vlastně není o Capovi - a proto je podle mě o to lepší! Zaujal mě, ba chytil, a to i přes kresbu, která není stylově můj šálek čaje. Atmosféra a la Black Hawk down funguje a oceňuju i to, že se scénárista vyhnul tomu, udělal z Arabáků jednoznačný zlo (rozhodně by to šlo vypointovat víc než jen jako dvě strany konfliktu, co si jdou po krku).
  • Schramm
    Schramm27.2.2014 10:12Záhadný Spider-Man #01
    Bože, tohle je kurevská nostalgie. Na "poprvé" člověk většinou nezapomíná...
  • Schramm
    Schramm27.2.2014 10:03Lips Tullian
    Jiné než absolutní hodnocení není možné. Tohle je mistrovské dílo českého komiksu! Lipsovy příběhy jsou napínavé a zábavné, korunu tomu ovšem nasazuje Saudkova kresba. Ta se dá prohlížet pořád dokola a vždycky člověk najde něco, co přehlídnul. Strašně mě baví ty vtípky, co tam Kája dokázal narvat. Když si představím, že to bouchali týden, co týden, poklona, pánové! Černý Filip už je slabší, ale zas má historickou cenu. Za ten cliffhanger bych soudruhům nakopal prdel! Nechápu, proč to zařízli, vždyť je to ideově nezávadný! Na druhou stranu si tak Kája s Weiglem zachovali tvář a nemuseli bát dělat kompromisy s ďáblem. Provedení knihy je hodně solidní, jen mi přijde zbytečný ten tisk jen po jedné straně, asi aby to vypadalo, že za ty peníze člověk hodně dostane. Ale to přece platí i tak! Nejde o to,kolik má tahle věc stran, jde o obsah a ten je nesporný. Nehledě na to, že při rozměrech knihy, by se úspora na stránkách, tedy i na váze šikla. To je ale jen detail. S ohledem na nutnost pečlivého studia kresby a rozměrům knihy je stejně jasný, že tahle věc se nečte v MHD, ale výhradně u stolu (nejlíp se sklenkou něčeho dobrého). Zábava zaručena!
  • Schramm
    Já jsem se pobavil excelentně. Dříve známí jako Liga spravedlnosti jsou prča. Prča, která si na nic nehraje a o to je podle mého názoru lepší. Narážky (Marvelové jsou obzvlášť super), vtípky, parodie... Za mě mnohem lepší než Kick-ass nebo Ennisova Banda. Možná bych dal i o hvězdičku (nebo spíš půlhvězdičku, kdyby to šlo) víc, kdyby se to v pár místech zbytečně netáhlo. Sice ne přes míru, ale přece.
  • Schramm
    K absolutnímu hodnocení chybí málo. Ano, vlastně všechno z Hulkovy planety známe - jenže o tom to podle mého je. Originalita příběhu je vlastně hodně mladý koncept, bývaly doby, kdy se mistrovství vypravěče měřilo jinak, a sice tím, jak dokázal zvládnout, popř. maximálně jen varírovat formu. Pro mě osobně je Hulkova planeta oním prastarým archetypálním příběhem - jen v nových kulisách. Příběhem o hrdinství, přátelství, lásce, boji, bolesti a ztrátě. Příběhem, který funguje přesně tak, jak má.
  • Schramm
    Ze všech tří zatím nejslabší, příběh se pohybuje od ničeho nikam a konec nekonec mě vysloveně zklamal... Ovšem kresba Dana Černého je pořád pecka.
  • Schramm
    Schramm19.2.2014 20:28Fanouš: Tři úkoly pro Klytoru
    Komiks s výbornou kresbou, který solidně pobaví, ale delší dojem asi nezůstane. Ani napodruhé se mi nějak nepodařilo dost se postavě Fanouše pod kůži. Možná by to chtělo rozšířit škálu výrazů, ta permanentní nasranost na mě moc nefunguje. V tohle příběhu dostává hlavní slovo Klytora (palec nahoru za to jméno!), což výsledku jen prospělo.
  • Schramm
    Mě Dilbert zaujal. Kresba nijaký (jasně, je to strip, ale v porovnání s Garfieldem, Calvinem nebo Liberty Meadows je prostě jinde), ani ten humor jsem nedocenil. Trefnější než 2 hvězdičky z 5 by bylo hodnocení 50%. Prostě takovej průměr, kterej nenadchne, ale taky neurazí.
  • Schramm
    Klasika, ciwe...
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 23:10Funky Koval #1: Jedním dechem
    Jeden z mých prvních komiksů - a to mu tehdy tuším komkurovaly akorát Želvy ninja a Spider-Man of Semic Slovartu. Nostalgie jako sviňa, tak berte to hodnocení. Už jsem ve věku, že nemusím bejt furt objektivní (a za poznání, že i kreslený obrázky můžou bejt sakra sexy, si to Funky zaslouží) :)
  • Schramm
    Tohle je pro mě nostalgie. Na střední šla tahle kniha z ruky do ruky, četla se opakovaně a dodneška si pamatuju ty výbuchy smíchu. Dodneška lituju, že jsem o tohle přišel...
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 21:55Štěky Broka Špindíry
    Moc fajnový strip. Po mém soudu se v pohodě vyrovná proslulému Garfieldovi. Často jsem se u čtení usmíval, parkrát jsem se i opravdu rozesmál. Ceně, rozsahu i stripovému charakteru veskrze úměrné. Takže jen houšť a větší kapky! Co na to Crew? :)
  • Schramm
    Lucifer minimálně dotahuje Gaimanova Sandmana - to bych nečekal...
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 12:42Death Note - Zápisník smrti #02
    Pokud jednička zaujala, od dvojky je Death note jednoznačně návykovka. Všechno začíná nabírat na obrátkách, masakr. Vřele doporučuju, zvlášť těm, kteříé dosud o mangu ani nezavadili!
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 12:40Death Note - Zápisník smrti #01
    Nadšení z GANTZ vedlo k tomu, že jsem chtěl zkusit nějakou další mangu a letmo poučen jsem sáhl po Death note. A totálně mě to rozsekalo! Tohle je fakt pecka a zdá se, že dost návyková navíc. Občas se mi zdálo, že tendence k využívání bůžků ze stroje je větší než by bylo třeba, ale záhy jsem získal dojem, že se pletu a všechno je to moc dobře propočítaný, i ty domnělý chybky. Každopádně, Death note mě naprosto lapil.
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 12:37Gantz #01
    Stručně a jasně: moje první manga. Šel jsem do toho naslepo - a jsem totálně překvapenej, chytilo mě to. Až tak že ani nevím, jak jsem měl mangu zafixovanou, že mě to nikdy nelákalo. Gantz je pro mě důkaz, že občas je dobrý zariskovat a pustit se do neznáma...
  • Schramm
    Schramm17.2.2014 12:30Batman R.I.P.
    Popravdě, vůbec nevím, co o tomhle dílku psát. Názor mám jasný, ale tuším, že není bez problému a vůči Morrisonovi není nejspíš úplně spravedlivý. Ale nešť. Tenhle comics se mi vůbec nelíbil, nečekal jsem, že bude něco horšího než Detective Comics 2, který mě v poslední době fakt hodně nesedl. Ale proč? Ztrácel jsem se? Netuším. Můj hlavní dojem je, že jsem se nemohl začíst, šíleně mě Batman R. I. P. nebavil - což ostře konstrastuje třeba s Batmanem a synem. Jenže: mám z Batmana načteno jen to, co tady vyšlo česky. Kolikrát zmíněný fakt, že BB Art z nějakého důvodu nevydal prostřední díl asi taky hraje roli.
  • Schramm
    Schramm19.1.2014 14:16Batman a syn
    Batman a syn není taková hrůza jaká se z toho někdy dělá. Potenciál zjevivšího se synátora se imho rozveden v dostatečné míře na to, že se jedná o úvod - a to říkám s vědomím, že mám nejraději, když je Batman sólo, protože všechny ty Nightwingy a Robiny pokládám ta zbytečné postavy. Že bych se nějak zvlášť nechytal a vadilo mi Morrisonovo stavění na událostech z celé batmanovské historie, ten dojem taky nemám. Samozřejmě, netvrdím, že jsem odhalil včechny citace a něco mi neuniklo. Příběh jako takový jsem si užil, zmatený nebo nepřehledný mi nepřišel (srovnejte to s Danielovým Detective Comics 2!), jen zařazení závěrečné Legendy o Batmanovi jsem nepobral.
  • Schramm
    U Johnsovy JLA jsem byl rozpačitý, že je to takový průměr, který neurazí, ale taky nenadchne. Po přečtení Zastrašovacích taktik ale zjišťuju, že jsem tomu křivdil. Pokud předchozí Tváře smrti byly zklamání, tohle je průser. Totální maglajz. Nechápu, jak si Tony S. Daniel představuje detektivku - anebo proč jsou jeho příběhy publikovány pod hlavičkou Detective comics. Výsledek je jen nablejskaná nuda, mišmaš nepříliš přehledné akce, ovšem v podstatě bez pointy. Chaos, který trochu drží nad vodou kresba, ale ale ... Vážně přemýšlím, jestli dát Danielovi ještě šanci, protože tohle jsou nejslabší batmanovky, co jsem četl. Nejvíc mi asi vadí to dilema, že bych rád podpořil BB Art, jelikož fakt oceňuju, že přináší i aktuální věci, ale zase u takových počinů je to ztráta peněz i času z pozice čtenáře. Tohle je asi první komiks po dlouhé době, který bych nejradši střelil, protože bude nejspíš jen zabírat místo a už se k němu nikdy nevrátím (a bohužel pochybuju, že by kdy hrál roli v batmanovské historii, třeba využitý schopnějším scénáristou - není tu asi to pozitivum jako byl Joker v jedničce). Nebýt Snydera, tak se mi zatím celá New 52 jeví spíš jako provar (to říkám s tím, že jsem nečetl Supermana, protože stejně nejsem jeho fanda).
  • Schramm
    Schramm9.1.2014 20:40Transmetropolitan #09: Lék
    Spider Jerusalem (pardon, Warren Ellis) opět nezklamal. Nemůžu se dočkat finále!
  • Schramm
    Schramm9.1.2014 17:52Punisher MAX #08: Vdovy
    Punishera (od doby MAX) nesleduju úplně pravidelně, protože ačkoliv mne sice baví, je to po nějakém čase v podstatě na jedno brdo. Ovšem vdovy jsou v tomhle ohledu velice příjemné překvapení! Sám hraje tu hraje téměř roli statisty, vedlejšího objektu - a funguje to. Změna optiky podle mého názoru vlila sérii do žil kapku nové krve. Jasně, pořád je to řezničina, tenhle díl ale celkem závažný a přináší i pár otázek. I když naznačuje, že si z nich Punisher zas tolik nevzal. Díkybohu... :)
  • Schramm
    Především zklamání. Příběh s Dollmakerem je sice solidní, přesto končí tak nějak ne úplně uspokojivě. A zbytek je totální průměr. Možná je problém v tom, že mě zmátlo to slůvko DETECTIVE. Obecně drží tuhle knihu nad vodou Joker.
  • Schramm
    Má cenu vůbec něco psát? :) Ale jo, možná bych trochu prokrátil ty texty mezi, ale nešť. Tohle je prostě milník a naprosto po zásluze!
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:36Mrtvý nebo živý
    Tohle mě osobně sedí mnohem víc než celý Kick-Ass, pro mě zatím nejlepší Millarova česky vyšlá věc. A film? Líbil se mi - do doby než jsem si přečetl tenhle komiks :)
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:33Kick-Ass: Nářez
    Bohužel jsem nebyl schopný se naladit na Millarovu notu a věřit tomu,co čtu. Když připočtu to, že nejsem fanda kresby Johna Romity Juniora, je hodnocení jaké je. Na druhou stranu, pokud jste viděli jen filmy, neváhejte, komiks je tisíckrát lepší.
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:31Fell #1 - Kruté město
    Spider Jerusalem promine, ale tohle je Ellisovo opus magnum. Kresba asi nesedne každému, ale atmosféru vytváří excelentně a dojem by bez ní byl poloviční. Fell je jednoznačně jedním z klenotů mé sbírky.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 693 (cca 235056 Kč)
Mám: 871 (cca 306153 Kč)
Chci: 40 (cca 13978 Kč)
Sháním: 1 (cca 599 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0