• louza
    Nelíbilo se mi to. Chápu, že se kniha snaží téma někam posouvat, ale pro mě přístup fan fikce, která vystaví kolem jedné Howardovy povídky román kvalitativně sotva na úrovni Linů Carterů, není uspokojivý. A moderní vizuál mě taktéž neláká. Yeatse mám sice rád, ale tady je zastoupený úplně minimálně, jen v několika panelech, pokud vůbec. Mnohem víc se mi líbili nedávní euro Conani, než tahle americká redefinice legendy.
  • louza
    louza15.8.2023 16:24Vodní had
    Moc mě to neuctilo. Příběh vyznívá jako by se Gaiman pokusil převyprávět Pána prstenů do povídky. Začátek o setkání dvou dívek ještě docela funguje, ale jak se do hry dostává víc fantaskna a dochází i na epickou krvavou řež, už to nějak ztrácí jiskru. Některé klíčové postavy, nebo zvraty padají docela z nebe. Kniha by potřebovala být buď podstatně kratší, nebo podstatně delší. Obvykle nemám nic proti letmo nahozenému ději, ale tady ho na půl huby nahodil v šedesátce vás míjející cyklista z Tour de France. Tím hlavním problémem ale je, že se mi nelíbí Sandovalova kresba. Je to zvláštní, protože u Doomboye mi žíly netrhá, ale k tomuhle typu příběhu mi prostě nesedí ejzner neejzner.
  • louza
    louza15.8.2023 15:15Plášť - edice deluxe
    Když vyšel one shot pláště podle Hillovy povídky, plesal jsem radostí. Tehdy letěl Lock & Key další Hill byl více než žádoucí. Při dalším sešitě jedno sešitového projektu jsem ale znejistěl. A když začala vycházet druhá kniha, definitivně lámal hůl. CC vydalo celý projekt po kupě seřazený dle logické časové posloupnosti a s odstupem dekády musim říct, že se knize nějak nepovedlo mě urazit. Jasně. Není to z větší části Hill. A nic kromě původního sešitu nemuselo opravdu nutně vzniknout. Ale je třeba uznat, přílepky původní dílko až tak nepoškodily. V první části autoři dovysvětlují původ pláště sahající až do války ve Vietnamu. Je to trochu něco jiného než původní záměr a nutné to není, ale číst se to dá. Druhá část mi přišla o dost zajímavější. Tady autoři ukázali jak zdatně dokážou rozvinout původní myšlenku ve funkční román. Pohrát si s charaktery a dát dohromady funkční vyvrcholení. Údernosti původní povídky (zde jedna kapitola) sice nedosáhli, ale když už měli nutkání dovyprávět. Tak aspoň takhle.
  • louza
    Bizár není snadaná postava pro spin off. Je tu snaha dát mu lidskou hloubku, ale ta je roztříštěná z definice naprosto nepřekvapivou záplavou obrazů a přeskakování v ději, který má možná nějaký smysl, ale na první pohled rozhodně zřejmý není. Jsou tu i reference na klíčové události v základní řadě Black Hammeru, ale i to jsou jen takové prostříhy. Nevim. Buď nejsem cílovka, nebo je ta kniha blbost. Lemirovi nejde upřít snahu i odvahu a komiks vypadá vizuálně nádherně, ale podle mého soudu moc nefunguje.
  • louza
    Další příběh z cyklu Okko se odehrává na domovském ostrově, kde je hlavní hrdina v roli vymítače pozván do šlechtického paláce. Věci se ale mírně zkomplikují... A ne moc zajímavým způsobem. Celá kniha kromě drobné podzápletky či dvou je prostě jen několika stupňový boss fight. Pořád to funguje, pořád je to krásně nakreslené, ale nějak mě to moc nebavilo to číst. chtělo by to více validního děje.
  • louza
    louza30.7.2023 00:52Košík plný hlav
    Naprosto bez diskusí Joe Hill v instantní vrcholové formě. Krásná dívka v nesnázích. Uprchlí vězňové. V bouři odříznutý poloostrov. Sekyra, která místo smrti rozdává život. Totální paráda a absolutní turn pager. Autor svůj příběh kapitolu od kapitoly krásně posouvá. Kresba je nádherná. A morbidní téma je místy až směšné v tom nejlepším Jacksonovském duchu. Kdyby tohle Peter natočil v osmdesátkách, byl by to kult. Takhle se musíme spokojit "jen" s krásně nakresleným komiksem, který dýchne na čtenáře dobovou nostalgii. Skvělá věc.
  • louza
    louza29.7.2023 12:06Bůh krys
    Tahle kniha měla být tabulkově přímo pro mě. Z různých důvodů však úplně nenadchla. Rozhodně ovšem ne kvůli vizuálu. Corben si udržuje svůj charakteristický styl napříč celou knihou, ale sympaticky v ní variuje. Jednou servíruje klasickou colorovanou pérovku, pak počítačový coloring prohodí za ruční, sem tam vyrukuje s digitální grafikou a ve druhé půlce s něčím co vypadá jako akvarel. Výrazné stylové veletoče. Ale výsledek stále dost podobný. Zajímavé. Horší je to s příběhem. Jde opět o poctu hororovým klasikům, ale takovou...až moc svojskou. Autor je na můj vkus nebezpečně hravý, což mi do žánru puplového hororu nesedí. Podivně si zahrává s časem bez konkrétnějšího vysvětlení, používá vypravěče, který zasahuje do děje a jako hlavní postavu obsadil Lovecraftovo alterego, které ještě navíc propírá za jeho neliterární názory a je místy zbytečně sexuálně explicitní. Chápu, že tím stejně, jako v případě kresby, vytváří svůj vlastní styl, ale tady mi to na rozdíl od kresby vadí. Raději bych čistší žánrovku, což by vzhledem ke slušné kostře příběhu neměl být problém. Škoda. Asi nejde o průměrné dílo, ale lepší než Ragemoor to teda není. Strnad to zvládl trochu líp. 70%
  • louza
    louza26.7.2023 22:26Nezkrotný Berserkr
    Každý má právo (otázka je jestli práva) napsat si svého Conana. DeCamp, Leonard Medek i Vlado Ríša. Někteří, jako duo Pavlovský/Kopřiva, toho trestuhodně nevyužívají. Lemire toho využil a výsledek je tedy hodně...hm...zvláštní. Přitom základní premisa zní hodně lukrativně. Lepý válečník conanoidního střihu jménem Bez (nahoře tedy rozhodně) je při bitvě teleportován do...ehm New Yorku naší doby, kde je jedna ruka s místním bezdomovcem. To zní skvěle, ale některé aspekty díla vynikající rozjezd dost narušují. Kdyby to kreslil Lemire sám, byl by výsledek asi v pohodě. Ale Deodatoův Conan je nejlepší Conan do dob Buscemy a jeho bojové scény berou dech. Takže trochu překvapí, když se těžiště knihy, jen co z čepele skane krev, překlopí do vysedávání u táboráku s homelessem během naprosto mimoběžného dialogu. Ne, že by už tradičně lidská stránka knihy nefungovala. Je to Lemire a Lemire umí čtenáře vzít za srdce, stejně jako R.E.Howard za koule. Ale chtělo by to nějakou štábní kulturu. Když vás někdo (samozřejmě kromě manželky) drží za srdce a ještě vás při tom rve za koule, tak to prostě nefunguje. Buď jedno nebo druhý. To pochopili Camp, Medek i Ríša a pouze dvojmužné duo Mortis (které je svým způsobem ekvivalentem manželky všech českých fandů fantastiky) je schopné zvládnout to se ctí. Rozhodně ne cíťa Lemire. Nehodnotím vysoko, protože v knize vidím obrovský nenaplněný potenciál, jehož místo naplňuje naprosto vyprázdněný potenciál. Svého času i s odstupem je to pro mě spíš zklamání. Přesto bych tohle dílko doporučil ke čtení, protože něco takového jen tak neuvidíte.
  • louza
    louza26.7.2023 19:15Ragemoor
    Nejsem velký fanoušek Corbena, ani ne tak kvůli jeho stylizované kresbě, jež mi nevadí, jako spíš kvůli přístupu ke scenáristice, která mě v jeho podání moc nebaví. Strnad ale umí psát horory, což dokázal už ve velmi netypickém Spideyho plátku, konkrétně v pavoučí vraždě. Ta i ze semicovského zúženého výběru značně vybočovala. A světe div se. V některých aspektech se Ragemooru docela podobá. Americký autor s českými kořeny tady mistrně snoubí našeho Kafku a jejich Lovecrafta a to celé objímá klasikem Poem. Líbí se mi, jak postupně uvádí čtenáře do děje a sešit od sešitu utahuje šrouby až po grandiózně zvrácené finále. Pojmout to celé monochromně bylo rozhodně ku prospěchu věci a papundeklová Corbenova kresba k tomu krásně sedne. Moderní horor z pera důchodců nečekejte. Ale zdařilou poctu klasikům žánru zcela určitě. 90%
  • louza
    louza13.7.2023 10:40Inkognito - Tajné vydání
    Naprosto typický Brubaker, který si ale neodpustil pár originálních nápadů. Prvním je kombinování superhrdinského žánru s detektivkou, protože hrdina v nucené výslužbě tu v podstatě pátrá po tom kým je. Druhým pak vkusným zasazením příběhu do reálií prvních pulových superhrdinů, což v jeho podání působí sexy. Hrůza však jímá znalé, že by se někdo někdy pokusil blíže vrátit do tohoto pekla všech pekel. I Buscemou v sedmdesátkách kříšený Doc Savage byl vedle podobně uchopeného Conanova divokého meče rozčarování. Oživit důstojně tenhle subžánr není vůbec snadné. Edovi se to přesto docela dobře podařilo. Asi to není jeho kniha k níž bych se nejvíc vracel, ale neupřu mu, že se s ní popasoval se ctí. Jen má na kontě i lepší kousky a tohle sympatické snažené působí stejně jako Sleeper v jeho autorské tvorbě spíš jako úchylka. Obecně jsem rád, že se normálně věnuje spíše civilnějším věcem. Protože superhrdinů je i tak dost.
  • louza
    Závěrečná kniha Grandville má být dle autora důstojným závěrečným opusem magnum, k němuž si připravil půdu už v závěru předchozího příběhu Noel. Pravda je taková, že naprosto ničím nevybočuje ze schematu, který jsme už v sérii viděli. Ačkoli Talbot tvrdí opak, vizuál je přesně takový na něž jsme zvyklí, zápletka se opět točí kolem ovládnutí Paříže zločineckým ganagem a hlubší výlet do logiky světa Grandville se tentokrát nekoná. Místo toho je tu několik obsažných prostřihů ze života hlavních hrdinů, které mohly klidně vzniknout jako samostatné povídky a neplevelit už tak podivně překombinovaný děj základní linie příběhu. Která je na to co se z ní nakonec vyklube naprosto nemístně utlachaná. Tabot ani v předchozích dílech nebyl na slovo skoupý. Tam to ovšem sloužilo věci a knihy měly svou dynamiku, ale tady už pomalu atakuje laťky nastavené dědou Stanem Leem. Už v prvním čtení to bylo po naprosto excelentním Noelovi nenaplnění očekávání a ani odstup času nic nemění. Asi je dobře, že se na sérii Talbot rozhodl rezignovat (i když mu to až tak úplně nevěřím), ale těžko neuznat, že závěr je lakonický stejně, jako prohlášení, že se další díly v téhle kvalitě prostě nevyplatí. Ech jo.

    Pozn.: Pokud jste v případě českých vydání lkali nad zmenšeným rastrem knih v porovnání s originálem, tak tady zapláčete dvojnásob, protože originální verze černé je ještě o kousíček větší než ostatní díly, zatím co její česká mutace zařezává s rozměrem již daným a pro školené oko je vyloženě titěrná. Už se těším až CC oznámí, že to vydá jako zvětšený komplet a budu si to kupovat potřetí. Je ale zajímavý, že CC udrželo kravský nápad s antispoileroidní pečetí, jako by se snad v závěru knihy ukrývalo nějaké zásadní vyústění. Ech jo.

    Srazit to skrze objektivní kvality nemůžu, ale zklamání to je.
  • louza
    louza22.6.2023 10:28Tomb Raider Archivy S.3
    Jednoduché dobrodružné příběhy ala Alan a Indy o hledání starých artefaktů. Normálně by šlo o ne úplně pozoruhodnou n-tou variaci pulpu, nemít nejen hlavní hrdinka KOZY. Protože to je to oč tu běží. KOZY a prdel. Produkce knihy od kresby až po monumentální velikost knihy, zvolené přesně tak aby se na ní KOZY vešly (tzn. že kniha je obrovská [pozn. jako KOZY]), je dechberoucí. Pokud si ji při čtení opřete o kozy, tak doslova. Kreslíři ač každý jiný podávají skvělý výkon a KOZY rozhodně vyniknou ve všech jejich podání. A i kovaného čtenáře latexových pláštěnek občas překvapí perspektivou. Oko pozorovatele zaražené mezi půlky hlavní hrdinky se vidí opravdu málokde. A vlastně ani ty příběhy z pera několika málo autorů nejsou tak úplně blbé. Lařina schopnost najít po staletí nenalezitelné artefakty (KOZY!) je sice trošku ujetá, ale jinak to vcelku pěkně šlape, dává to smysl a dobře se to čte. Zvlášť pokud preferujete KOZY. Opravdu netuším, co budu s knihou dělat po přečtení, protože je neuskladnitelná a při čtení se čtenářky budou patrně stydět, že nemají takové KOZY a muži za to že jsou muži a sedají na lep tak okázale nízkým pudům, ale za ty KOZY to snad stálo.
  • louza
    louza20.6.2023 17:27Grandville #04: Noël
    Grandville mám rád opravdu nekriticky. Ale Noel mě chytil za srdce možná ještě více, než zbytek už tak dost povedené série. Opět jde o přímé pokračování předchozích knih, které tentokrát cílí na sociální a náboženské aspekty autorova světa. Jedná se tu zejména o lidi a jejich původ. Do příběhu se čtenář ale zaskousne jak už to bývá zvykem z trochu jiného konce a to triviální snahou o nevrácením malé morčecí holčičky ze spárů ďábelské sekty. Talbot tu exceluje nejen zajímavým příběhem nepodobným ničemu z minula, ale zejména extrémně přesnou volbou zvířecích protějšků. Příběh je sice uzavřený a dle mého soudu nejlepší v sérii, ale těch referencí na předchozí knihy je tu už tolik, že se nedá dopuručit ho číst samostatně. Už proto, že jde defakto o můstek k epické finální knize. Každopádě (zase) majstrštyk.
  • louza
    louza20.6.2023 17:12Grandville #03: Bête Noire
    Třetí kniha Grandville povahou připomíná tu první. Opět se tu hraje velká hra o převzetí moci nad Francií. A je to opět LeBrock, který je svým Pařížským protějškem požádán o asistenci v případě vyšetřování záhadných vražd malířů. Ve třetí knize jde na jednu stranu vypozorovat již známé vzory podepřené naprosto totožnou produkční kvalitou. Na stranu druhou nelze autorovi upřít, že buduje svůj kánon opravdu zdatně. Nenásilně vytváří na pozadí vyšetřování geopolitické i sociální prostředí svého světa, aby ho včas s hlavní liní protnul a použil jako pointu ve výsledcích vyšetřování, nebo jako základ pro další knihu. Knihy z prostředí Grandville jsou defakto pořád to samé. Ale když ono je to pořád tak dobré...
  • louza
    louza20.6.2023 16:35Grandville #02: Mon Amour
    Druhá kniha Grandville neklesá pod laťku nastavenou tou první. Jde o přímé pokračování, kde se autor noří stále hlouběji do svého světa a ukazuje stále více z jeho pozadí. Začíná se ale opět nenápadně. LeBrock tentokrát pronásleduje vzteklého psa na útěku z vězení. Dílčí stopy ho ovšem zavedou k historickým událostem revoluční doby, čímž autor zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Vzdělává čtenáře v logice svého světa a zároveň žene dopředu hlavní linii příběhu. Jedinou výtku mám k reminiscenci některých charakterů z první knihy. Chápu, že Talbot možná s další knihou nepočítal a využil úspěchu jedinčky tak trochu ad hoc. Ale v Mon Amour se resetuje na můj vkus až příliš. Jinak ovšem skvělý základ takřka bezchybné série.
  • louza
    Rok těšení a nedočkavého přešlapování před trafikou byl tentokrát završen rozpaky. Čtvrtý černý čtyřlístek očekávání úplně nenaplnil. Kresebně Danova klasika, sem tam dobrý úsměvný nápad (Bobík čte časopis Rokec), ale jinak mi to přišlo v porovnání s předchozími Danovými akcí a nápady narvanými čtyřlístky překvapivě klasický a krotký. Něco takového bych čekal od paní Ljuby, ale ne od moderního ranaře, tvůrce Fanouše a neuvěřitelného Michala. Pikantní je, že i regulérní úvodní čtyřlístek dvojčísla jede na podobné notě a tentokrát to ani tolik, nezprasili, což k sobě obě části povážlivě přibližuje. Pokud bych měl volit příběh čísla, byl by to Hubert & Hugo a jejich příběh se starým auťákem. To ale neznamená, že za rok zase nebudu stepovat před PNSkou jako kdysi.
  • louza
    Jeden z prvních porevolučních produktů osamostatnělého vydavatelství v klasické tvůrčí sestavě. Ljuba Štíplová zpětně označila Muže z budoucnosti jako své nejlepší dílo a minimálně z počátku není proč nevěřit. Začátek zápletky v Praze je famózní. I historická linie se povedla. Jediné co zamrzí je závěr, který mi připadal vždycky tak trochu utnutý. Asi ne můj nejmilejší, přesto určitě příběh s přesahem řadící se ke zlatému fondu.
  • louza
    Reedice pro mě legendární knihy nad níž jsem v dětství strávil mnoho hodin. První knižní čtyřlístek má skvělou dobrodružnou patinu, lukrativní pirátské téma a bezvadný příběhový rozsah. Zkrátka absolutní klasika, kterou mohou pokazit jen technikálie. Což se neděje. To co zmiňuje daon je určitě validní argument pro velké knihy čtyřlístku, kde opravdu nafouknutý formát působí na čtenáře prázdně. U této knihy jsem ale ten pocit neměl. Je kreslená trochu jinak než běžné sešitovky a výpravné panely tady mají své funkční místo, které v pohodě využijí. Velikost knihy ji nevyprazdňuje, ale je fakt, že pokud jste zvyklí na menší formát, budete mít při čtení permanentní pocit zoomu. Jedna chybějící replika je trapná svízel. Najdete tu třeba i posunuté stránkování, takže každá nová kapitola začíná na levé stránce, což mi přijde oproti originálu skoro jako korekce. Každopádně jde o detaily. Zásadní je vidět tento nezapomenutelný příběh v trafikách i v roce 2023.
  • louza
    Na rozdíl od celistvé úvodní knihy jsou tohle další dvě povídky z Elrikova světa, které sice rozvíjí již řečené, ale zároveň stojí více méně samostatně. Tahle kniha se mi líbila o trošičku více, než ta úvodní, protože se vzdává úchylností dračího ostrova, zato přináší do příběhu pěknou dobrodružnou objevitelskou fazónu. Část mých výtek z minula ovšem stále platí. Zejména produkce je sice krásná, ale tak nějak moderně genericky evropská. Kdyby se řeklo, že Elrik je nabílenej hendikepovanej Conan, tak vlastně ani moc nepoznáte rozdíl. Komiks mi zkrátka úplně nekoresponduje s pocity z předlohy. Ať si Moorcock říká co chce. To, že jde možná o nejlepší adaptaci, ještě neznamená, že jde o adaptaci věrnou.
  • louza
    Nemůžu říct, že bych se se ztotožňoval s masovým názorem prvních hodnoceních na tuto knihu. Koupil jsem si jí jako milovník retra, abych zjistil, že retro z devadesátek až tolik nemiluji (a hlavně neklasifikuji jako retro). První půlka knihy je ve znamení příchodu Azraela, který možná působí vizuálně vcelku přelomově (viz. obálka), ale příběhově je to naprostý plebs o příchodu magora s plamenným mečem co divně mluví a všechny zabíjí. Hovadina. Ještě horší je pak v klasickém střihu provedený díl, kdy se Robin snaží integrovat Azraela do superhrdinské scény. Co mě naopak opravdu bavilo, byl závěrečný prodloužený sešit s Banem na jehož vrub jdou všechny hvězdičky knize udělené. Krásně čistě zpracovaný origin, kde je Batman cíl, nikoli cesta. Skvělá retroidní kresba a vyprávěcí ekvilibristika.
  • louza
    Docela nadšení. CC se nevyplácí podceňovat. Roky si chrlí tý svoje nekonečný Hellboye a pak jakoby nic přijdou s nečím jako Bestie. S krásně malovaným vodovkami kolorovaným komiksem o pejskách z něhož se vyklube zarážejícně hororová záležitost, kde o krev a rozervané kusy těl není nouze. Ať koukám jak koukám, nevidím tam moc prostor pro chybu. Skvělé originální nápady, krásný netypický vizuál, výtečně zvládnuté charaktery a srozumitelné povídkové příběhy provázané dějovou nití. Namám žádných námitek.
  • louza
    louza17.5.2023 15:39Želvy Ninja: Poslední rónin
    Skvěle udělaná kniha, která je ale "jen" klasická želví polévka. Na to, že je příběh posunut hodně daleko do budoucnosti, kde žije už jen jediná želva, tu čtenář nepřijde o takřka kompletní ansábl známých postav. Chybí jen moji oblíbenci Bebop a Rocksteady. Všichni ostatní jsou přítomní buď osobně, nebo v nějaké variantě. Řemeslně je to perfektně udělaná kniha. Dobře asynchronně vyprávěná, jednotlivé flashbacky mají jiné kreslíře, což krásně dotváří atmosféru. CC to pojalo jako velký formát, takže max kvalita. Přesto stále pořád "jen" to samé a i ten definitivní konec nepůsobí až tak definitivně. UG želvy se tu nějak protínají s těmi dětskými seriálovými, což není nutně špatně, ale spíše než jako regulérní kniha to působí jako velká poklona celé sérii ve všech jejích derivátech. Přitom pár opravdu pěkných nápadů s nimiž by se dalo pracovat se tu najde. Jenže větší ambice nejsou.
  • louza
    louza17.5.2023 15:23Každý jeden den
    Asi jediná kniha, s níž jsem měl tu čest, která se může rovnat těm nejlepším Lemierovým autorským pracem. Nádherně napsaný příběh o člověku, plný ryzí lidštiny a života se vším co kněmu patří. Včetně smrti. Skvělá kresba, skvělý scénář, který chytne za srdce. I ta slzička občas ukápne. Minimálně ta nostalgická mi ukápla hned při pohledu na obálku nesoucí loga Vertiga.
  • louza
    Ač jsem fanoušek přesně tohoto typu retra i Engleharta, který tuto knihu z části ovládá, moc se mi to nelíbilo a dočítal jsem na sílu. První sešit s calculatorem je otřesný. Zbytek už pak lepší, ale stále ne moc čtivé. Batman řeší únik své tajné identity, ztrátu dámy svého srdce, nebo se potýká s variantou Clayface. Tvůrci se snaží prodat i nějaké emoce, což ale ze stoicky klidného démona dělá spíš antipatickou hysterku než zajímavou postavu. Nečetlo se mi to dobře a k prožitku nepřispěla ani technická kvalita perokresby (barvy jsou v pohodě), kde některé stránky vyšly dobře (patrně z originálů) zatím co jiné vypadají jako scany z dobového periodika. Bonusový komiks jako vždycky potěší a dobře ilustruje kam se celé médium za těch třicet let vyvinulo. Ale knihu nezachrání.
  • louza
    Oproti předchozí knize výrazné zlepšení. Batmanův průchod skrze různá časová období je skvělý nápad tím spíš, že Morrison se tady neomazuje jen na hrdinu, ale používá reference i na historické, nebo jiné literární milníky. Je to samozřejmě pořád Morrison, takže přístupnou vyprávěnku, tak jako jí předvedl třeba Gaiman u Marvelu nečekejte. Kniha je navíc pevnou součástí celého autorova cyklu. Ale i tak to krásně funguje skoro samostatně. Nádherný vizuál v režii různých tvůrců. Prostě paráda. Možná ne nejlepší, ale určitě nejzajímavější Morrisonova kniha. Dílo, které mi leželo v hlavě ještě několik dní po dočtení.
  • louza
    Žoldnéř se se svojí společnicí vydává nalézt tajemnou Atlantidu, která může být klíčem k jejímu původu. Kořeny starého světadílu však sahají dál, než je zjevné. Opět příběhovější kniha, která se tak moc nevyžívá v okázelmé vizuálnu, ale o to víc vynikne snaha o dobrodružný příběh. Narativ dává na rozdíl od některých předešlých knih smysl, dobře se čte a je sympaticky propojen s již vydanými částmi. Žoldnéř je opět na vzestupné hraně. Lepší čtyři hvězdy.
  • louza
    Neskutečně zhulená kniha. Jestli jsem měl v posledních Morissonových dílech, pocit, že jeho motivace chápu a předestřenému ději už skoro rozumím, tak tohle mě tedy vyvedlo z omylu. Základní premisa je jednoduchá. Batman se tu stává vězněm a je mu manipulováno s myšlenkami. Morrison vždycky používal reference do minulosti a někdy i docela do hloubky historie postavy. Ale tady je jich tolik! Tohle v podstatě je JEN sled scén z Batmanovy minulosti. Od té úplně nedávné až po velmi dávnou. Kadence referencí je neuvěřitelná. Ve čtyřech sešitech je to sem tam stránka, sem tam půl, dost často i okénko po okénku. Dešifrovat co je iluze a co reálný děj není triviální. A aby se v tom prase náhodou nevyznalo, když už si čtenář myslí, že nemůže být hůř, přichází poslední sešit, kde ho autor dokonale utopí. Tam se časová osa vyrve z pantů a k možným variantám toho co vidíte se přidá i potenciální budoucnost? A její alternativy? A alternativy minulostí? A budoucností? Bordel na kvadrát. Zajímalo by mě, kolik lidí na světě tohle opravdu dá v plné šířce, hloubce i výšce, případně dalších rozměrech. Morrison se svou genialitu nebezpečně přiblížil k branám šílenství. Ač v úžasu, tedy rozhodně nejsem hodnen.
  • louza
    Ne, že by první dvě knihy nutně postřebovaly následníka. Ale když už, tak aspoň takhle a ne jako ta debilní trojka, kde jediný přínos byl rozšíření pohledu na vidlákov, z něhož se tady úplně zbytečně použije jen jediná postava. Příběh se opět točí kolem fotbalu, který tu už skoro nehraje žádnou roli. Základní premisou je vyhrát a přežít. Trenér Boss se tu střetává nejen s herními protivníky, ale konečně už i s Earlovou dcerou, která mu předloží účty. Konfrontace nějak dopadne a série je kvůli LaTourovým osobním problémům uložena k ledu. Je otázka jestli brzo, nebo pozdě. Vcelku mě to bavilo číst, ale ty dvě první knihy by stačily. Mohli jsme si ušetřit tuhle rozpačitou stopku jež může být i definitivním post koncem.
  • louza
    louza24.4.2023 12:52Jim Hawkins (varianta B)
    Totální perfekce. Kniha na které není absolutně nic špatně. Lukrativní klasické téma je sledováno citlivě a drobné změny jsou pouze v místech, kde jsem si v originálu říkal, že by to chtělo trochu dovysvětlit (Flint, Silver a jejich minulost). A přesně tam to autor trefil. Byť v náznacích a s pokorou vůči originálu. Rozsah tří euro knih je tak akorát, aby ukázal všechno potřebné a nepůsobil telegraficky. Vizuál je, jak už to v evropě bývá na velmi vysoké úrovni. Přesto se ale najdou místa, která uhranou nad rámec. Nádherná imaginace týkající se všech klíčových lokací. Spousta fascinujících detailů zejména v perspektivě, nebo ve zpracování vody. Výtečný ruční coloring. Skvěle fungující antropomorfizace. Orgastická věc. Neskutečný žrádlo a největší překvapení posledních několika let. Stevensona a obecně klasiku mám rád. Adaptací jsem přečetl hodně. Ale tohle mě fakt sundalo ze židle.
  • louza
    Na tohle jsem se hodně tešil, ale jsem mírně zklamán. Formálně není komiksu moc co vytknout. Vizuálně vypadá skvěle a s klasickým tématem, který věrně následuje nemůže moc šlápnout vedle. Moorcock se v předmluvě zaklíná tímhle dílkem jako tím skutečně správným a zamýšleným. Já bych ovšem pár poznámek měl. Jednak k místy až bizarně násilným detilům, které sice zaujmou, ale dle mého soudu nepasují úplně ke knižní předloze, i když je míněná jako temná fantasy. Jako druhý problém vidím celkový vizuální efekt komiksu, který možná vypadá skvěle, ale na rozdíl od psané formy Elrika, tohle zastará. Po pravdě už teď téměř dekádu od vzniku vypadá tak trochu bazarově. Jako jeden z mnoha evropských. A za další dekádu se to fakt nezlepší. Kouzlo Moorcokových textů je právě v jejich nadčasovosti, která se při nejlepší vůli v komiksu replikovat nepodařila. Pokud bych neznal předlohu, asi bych, jako fanoušek tohoto druhu fantasy, dal plný počet. Ale takhle nemůžu.
  • louza
    Druhá Adamsova kniha začíná dvěma sešity The Brave and the Bold dobře zapadajícími do fazóny předchozího svazku. Přiblble udělané retro s podivně zvolenou příběhovou logikou. Nadějí však jsou samostatné Batmanovské sešity z nichž ten první z Mexika je ještě docela podivný. Ostatní povídky ale zvedají laťku a jde už o naprosto standardní retro. Ani ne moc připitomělý. Velký prostor je tu věnován Man Batovi. Ve zbytku se detektiv zaobírá různými záhadami od vyšetřování ztráty ne úplně cenného obrazu, hledá sabotéra natáčení filmu a podívá se i do strašidelného domu (to jediné si mohli editoři odpustit). Kresba je skvělá a Adams už se nepouští do takových divočin, jako ve svých počátcích, takže se to i dobře čte. A co je nejpříjemnější. Je to Batman prostý jokerovského patosu. Žádný Gordon, žádné protěžování Gothamu, žádná plejáda erbovních padouchů. Prostě jen čistý hrdina. Barvy jsou diskutabilní. První sešit má původní coloring. Zbytek knihy je rekolorovaný. Nevím co je lepší. Recoloring je sice udělán s citem, ale stejně bych možná zůstal u originální palety. Každopádně je kniha o řád lepší, než první Adamsova sbírka. Cca 60% je pro retromila více méně v pohodě.
  • louza
    Jako velký fanoušek původní knihy nemůžu neocenit snahu o detail a vyčerpávající informace. Leč bohužel tohle období českých dějin je jedna velká depka, nebo autoři alespoň zvolili témata, aby to tak bylo. Na jednu stranu je důležité, aby děti měli povědomí o tomto mezidobí. Na strunu druhou se mi to samotnému četlo velice těžce a nikoho bych nepranýřoval kdyby se raději vrátil k původním pověstem. Sám už se k opětovnému čtení nechystám.
  • louza
    louza25.3.2023 15:32Lazarus #01: Rodina
    Poměrně letitá záležitost, kterou jsem ocenil už před dekádou. V tehdejším kontextu náloží od Brubakera, Aarona, nebo i samotného Rucky mi to ale přišlo spíš tak na osm z deseti a po české verzi jsem ani tolik nestýskal. Je ovšem fakt, že Lazarus nejen že ustál zkoušku časem, ale i velmi pěkně dozrál. Příběh terminátorky zasazený do blízké budoucnosti, kde proti sobě v Americe na troskách civilizace a bedrech statisíců nuzáků stojí pár vyvolených rodin žijících v luxusu a ovládajících defakto celý svět, je z dnešního pohledu originální až unikátní a se slzou v oku musím říct, že v moderní produkci Image Comics už takový potenciál moc nevidím. S prvním čtením mi to nepřišlo až tak zásadní, ale s odstupem dekády se prostě nic podobného už neobjevilo. Byly doby kdy takové komiksy byly běžné. Ale ty už jsou pryč.
  • louza
    Chápu rozčarování. První dva sešity World's Finest Comics jsou jsou opravdu ukrutný a napsat, že je to pro pětiletý děti by bylo těžkou urážkou jejich intelektu. Na stranu druhou jsou pokračující sešity z řady The Brave and the Bold téměř běžné retro vybočující artovým stylem. Sešity, kde Batman s Flashem poráží nezničitelného muže, bojuje s ďábelským broukem, nebo vzpomíná na kooperaci se seržantem Rockem za druhé světové nejsou nic, co by nějak zásadním způsobem uráželo, ale v každém najdete nějaký mírně diskutabilní zvrat, nedoraz nebo obrat, který výsledný efekt podkope utopí v moři demence. Ódu bych neskládal ani na protěžovaný vizuál. Technicky je sice kvalitní a na svou dobu to musela být bomba, problém je, že stránky jsou tak přexponované, že se to skoro nedá číst. Pokud už čtenář přijde na to kam se koukat, zaručeně ho zmate divoké panelování, které je všechno možné jen ne fluentní. Jako plakáty dobrý, ale nečte se to moc dobře. Podprůměr.
  • louza
    Asi jsem Ekho posledně moc přechválil, protože tentokrát už laťku neudrželo. V aktuální knize hrdinové řeší podivné línání prikónů a snaží se naverbovat artisty pro divadlo na Broadwayi. Obě zápletky jsou spíš slabší a příhody v džungli téměř infantilní. Dobrodružství v Číně mi přišlo lepší, ale těžko se celkově ubránit dojmu, že nápady docházejí Ekho se zvrtává v taškařici. Některé předchozí knihy byly o dva řády lepší.
  • louza
    louza31.1.2023 15:21Válka světů / Stroj času
    Před měsícem jsem se na tuto knihu odvolával u Wellse od CC a hle, už je tu, aby potvrdila moji tezi. Evropská fasáda klasickému komiksovému díku hodně sedí. Kniha je trochu disproporcovaná v obsahu, protože Válka světů zabírá plné dvě třetiny ačkoli je dějově zhruba stejně obsažná, jako následující Stroj času. Ani z jednoho ale nečiší pocit rychlokvašky. Válka světů si možná trochu více lebedí ve vizuálu a vypráví detailněji a více komiksově. Což jí lze těžko v komiksu mít za zlé. Stroj času sedí tak akorát. Je tu znát novátorský pohled a pokud jste hráli sérii Crysis, určitě vám některé scény budou povědomé. Autoři ovšem ctí klasiku a nepřevrací filosofii díla někam jinam. Krásné skloubení klasiky a moderního evropského komiksového přístupu. Paráda. 90%
  • louza
    louza19.1.2023 11:19Indiana Jones Omnibus 2
    Nejsem historicky velkým fanouškem vytuněné novodobé verze Allana Quatermaina a tahle kniha ho ze mě rozhodně neudělala. Je to sice dobrodružný komiks klasického střihu, ale tématika je zoufale fádní. Indy pátrá po starobylých artefaktech a dostane se do konfliktu s jinými pátrači mající povětšinou za zády celou říši zla. Většina příběhů je zoufale nezábavná a zoufale průměrně kresebně zpracovaná. Trochu vyčnívají jen dobrodruštví na moři, respektive pod mořem. Vypadat všechny příběhy jako Sargasové moře, budu plně spokojený. Většina knihy je ale pod touto laťkou a byla čtená se zaťatými zuby.
  • louza
    Stěžejní příběh knihy se odvíjí ve dvou časových rovinách, která autor docela zručně proplétá. Jedna přítomná řeší podivné teroristické útoky v Gothamu. Ta druhá pro ně vytváří zázemí a zaujme hlavně zasazením do více než stoleté minulosti města. Poprvé za batmanování Dicka Greysona mám pocit, že mu kostým padne jako ulitý a neumím si moc představit, že by tenhle případ vyšetřoval Bruce Wayne. Přesto se těžko ubránit dojmu, že kdyby se vyškrtla celá přítomná linie s pláštěnkou a dalo by se to do Rucky Brubakerovi, mohla z toho být další gothamská pecka ve stylu viktoriánského noiru. I tak je to ale dost fajn. Jediné co knihu opravdu sráží, je do celkové fazóny hodně nepadnoucí dodatečný kraťas na konci. Tohle si editoři vážně mohli odpustit.
  • louza
    Sbírka batmanovských povídek, které vlastně povídky nejsou. Je jasně patrné, že příběhy jsou částí většího celku na který se občas odkazují. Takže pochopení, pokud tenhle konkrétní Batmanův run neznáte, je trochu limitované. Střídání kreslířů je příjemné. Problém je, že skoro žádný z příběhů mi nepřišel extra dějově zajímavý. Baťa se prostě hrabe v Gothamském bahně. Nesmíme zapomínat, že půlka jeho úspěchu jsou jeho ikoničtí protivníci, kterých si tady moc neužijeme. A těch opravdu detektivních příběhů tady taky moc není. Formálně není komiksu moc co vytknout, ale obsahově je průměrný.
  • louza
    louza3.1.2023 12:21Ozvěny
    Tohle bylo opravdu dobré. Civilní příběh muže, jehož otec mu na smrtelném loži svěří děsivé tajemství. Pátrání po pravdě je ovšem ztíženo hrdinovou nemocí. Jasně, najdete tu drobné logické laplausy. I když se autor snaží o realistické podání, sem tam mu něco uteče. Ale základní premisa je opravdu dost slušná a příběh se čte jedním dechem. Sice jde o komiks, ale zážitek je to takřka filmový. Výborné.
  • louza
    Oproti předchozím uměřenějším knihám je tohle zase trochu víc morrisonovatější. Zběsilý příběhový mrdník na začátku se časem přece jen ustálí, základní problematika se jakž takž vysvětlí a co nedocvakne, to autor přebije deus ex machinou. A celé batmanovské universum náležitě resetne do normálu. Najdeme tu ale dobré nápady. Nejvíc překvapuje Joker, který mě poprvé v historii srdečně rozesmál lapením hlavního padoucha. Jeho snaha o nahrazení původního Batmana je symptická, leč bohužel lichá. To Pyg je úplně jiná třída. Šílený démon na tripu. Vizuálně krystalicky čistá kniha ostře kontrastující s šílenými vrtochy scénáristy. Asi to není pro každého, ale já si Morrisona cením.
  • louza
    louza29.12.2022 21:36Cesta kostí
    Cesta kostí je příběhem o útěku tří trestanců z ruského gulagu přes pustou tajgu. Jsou tu fajn vykreslené charaktery a prostředí. Obé je bohužel až příliš archetypální, takže už po prvním sešitě odcitujete jak to celé skončí. Jinak je to vcelku dobře se čtoucí jednohubka, která nezanechá snad kromě poslední stránky hlubšího dojmu. Je zvláštní, že zrovna takhle klasický erbovně plochý příběh si vybrala kvalitativní úderka Mighty Boys. Ale možná jsem to jen nepochopil. Ač mám horrory rád, k tématu koncentráků určitě nemám nijak blízko. 3,5*
  • louza
    louza16.12.2022 22:26Ostrov Dr. Moreaua
    Spíš než komiks je tohle Rodrigezovo protfolio. Pokud čtete komiksy na metry a vizuální stránku berete jen jako zkratku v honbě, či snad přesněji řečeno honitbě, za dokonalým příběhem (který neexistuje, protože si to všechno stejně jenom někdo vymyslel). Tak tuhle knihu radši neberte do ruky. A pokud si chcete užít čistokrevnou staletím prověřenou klasiku, tak radši taky ne. Z rozsahu sto dvaceti stran je totiž asi jen polovina relevantní, druhá půlka je tužko kresba bez bublin, nezastírající nic z výtečného rukopisu páně umělce a povinné obálky a rozhovor. Vizuálně určitě krásná věc v pro CC netypicky velkém formátu. Špičkový výkon produkovatele i nakladatele bohužel znatelně do země zaráží Adamsův scénář. Protože tohle rozhodně není Ostrov Dr.Moreaua. To, že se autor věrně nedrží předlohy bych u tak notoricky známé knihy až tak nezazlíval. Ale to, že z hlavního hrdiny udělá hrdinku, což mu do příběhu nacpe spoustu motivací, které tam být nemají, zatím co originální děj chvílemi bere šmahem či místy úplně vypouští a ještě navíc totálně změní vyznění originálního příběhu, to mě tedy jako zavilého Wellsova fanouška docela nepotěšilo. Pokud chcete Wellse, zapátrajte raději v produkci Insight Comics, které má čtyři opravdu pěkné eurodiní adaptace jimž by to v integrále dost slušelo. Novátoři z IDW mě svým progresívem úplně na sto procent neuctili.
  • louza
    Marvelovský svět se vyrovnává se smrtí ikony. Každý po svém. Někteří se chtějí ujistit, někteří si jeho smrt vyčítají, jiní se ho snaží nahradit a ještě další se snaží utopit svůj smutek v karbanu. Ale není nikoho koho by se to netýkalo. Autoři tady prodávají emoce čtenářům více než zdařile. Škoda, že všichní víme, že je to Marvel, kde nikdo a nic nevydrží mrtvý na dlouho. Nemůžu říct, že by se mě kniha nedotkla, ale až ta jim na to zase neskáču.
  • louza
    Uf. Dobrej eklhaft. Kirkman se s tím teda nepáře. Elasticita myšlenkových pochodů v Marvelu je občas udivující. K čemu dokáží své rodinné klenoty propůjčit. Skupina superhrdinů nakažená zombie virem, která sežere celý svět a momentálně trpí hlady je dost velký bizár. Ale je fakt, že i když nejsem fanoušek zombíků, tak tohle docela dává dějový smysl (na to co to je) a pokud opevníte žaludek a odhodíte předsudky, tak se místy i docela černě pobavíte. Kirkman není hvězdným autorem zobíkáren náhodou i když tohle je od Walking Dead vcelku daleko. Angažmá druhdy kriminálového Seana Phillipse je tady zajímavým, leč dokonale smysl dávajícím tahem. Asi to není kniha k níž bych se nějak rád vracel, ale je to rozhodně singularita stojící za přečtení.
  • louza
    Kniha velmi pěkně uvádí čtenáře do světa Black Panthera. Ač moderní, ve zkratce reflektuje všechny základní události a origin hlavního padoucha. Ve chvíli, kdy je Wakanda napadena prapodivnou úderkou padouchů ale příběh ztrácí glanc. Chvílemi jsem přemýšlel, jestli je ta která scéna míněna vážně, nebo je to satirický vtip. Romitova karikatura vtipkování spíš jen nahrává. Jinak nic proti. Je to svižné, čtivé, ale to finále mohlo být přece jen trochu uměřenější a k postavě, která je v podstatě černošským Capem důstojnější.
  • louza
    Rozčilovat se nad propagandou v případě amerického Marvelu, kde má většina klíčových postav modrý slipy a červený plášť s hvězdou a vice versa mi přijde mírně úsměvné. Ano. Tohle je Marvel. A vždycky byl. Ale je fakt, že toto dílko to vzalo přece jen za trochu závažnější konec. Kniha docela autenticky vyjadřuje autorovy vnitřní pocity i strachy po jednom z klíčových zvratů americké historie. Měl unikátní možnost je vetknout právě do ikony typu Capa a dobře jí využil. Trauma ze zásahu bašty svobody i zmatek nad tím, co se vlastně děje i otázku proč, tu vycítí i neameričan, který ale nemůže knihu asi úplně pochopit. S odstupem času je důležité, že se to vůbec podařilo zachytit a navíc v tak kresebně dobře zvládnutém komiksu. I po dvaceti letech tahle kniha nezestárla ani o chlup, je stále stejně autentická a vypadá úplně moderně. I přes jistou vypravčskou kostrbatost a ne úplně podařenou snahu o vyprávění v náznacích a mezi řádky si tenhle výběr svou pozici v UKK rozhodně zasloužil. Stejně jako třeba Morellův příspěvek. Čteme americké komiksy a i tohle je Amerika.
  • louza
    Kapitán America pod taktovkou Sterna kreslený Byrnem kolem roku 1980 parametricky hodně připomíná Semicovského Spider-Mana po čísle 10 (tedy v jeho nejlepší formě). Kromě kostýmáků je tu znatelný civilní rozměr, kde roli hraje i alter ego a jeho okolí. Některé příběhy jsou v dost podobném duchu a v jednom se potkáme dokonce i s Mr. Hydem, který se odkazuje právě na události známé ze Sternova Spider-Mana. Na rozdíl od Spideyho je ale Cap legendární ikona, takže řeší i věci, které Parker řešit nemusí. Ztracenou minulost, kandidaturu na prezidenta, nebo dávného nacistického padoucha za nímž se vydá až do Anglie. Kniha je velmi blízko tomu co pokládám za naprostý etalon Marvelu. Tohle klidně mohlo vyjít pod Semicem. Omnibus svázaných devíti sešitů je tak splněný dětský sen, který se nikdy nekonal. Ne šestnáct velkofilmů v řadě, ale tohle je Marvel jak ho stále ještě vnímám já. Dokonalá kresba a čtivé příběhy o lidech s nevšedními schopnostmi. Roger Stern je můj superhrdina.
  • louza
    Nadšení. Docela dost naznačily už první dvě knihy, ale závěr tomu dal platné grády. Z počátečních obav se příběh překlopil ve fakt excelentní jízdu na dějové horské dráze o níž bych si už netipl, že nějak souvisí s aplikovatelnými fyzikálními zákony. Přesto při přijmutí některých premis dějové zvraty dost baví. Úplný konec je sice trochu moc patetický, ale celková koncepce je skvělá. Autor to musel plánovat už od začátku a čtenáře zodpovědně informuje od prvních řádků první knihy, i když to všechno složí až na úplném konci. Bravo. Mám velké svrbění dodatečně změnit hodnocení předchozích knih. Crew možná trochu vystřílela munici na prázdno, protože tohle mohlo klidně vyjít v mistrovských dílech.
  • louza
    louza29.11.2022 11:46Místo činu
    Hodně překvapivá volba. Na tuhle knihu jsem po dekádě od jejího objevu a dvou od vzniku už skoro zapomněl. Přitom je to jeden z prvních Edových kriminálních komiksů. A na debut dost povedený. Soukromé očko vyšetřuje případ zmizelé dívky, který se ve finále ukáže být velkou lidskou tragédií úplně jiných rozměrů. Příběh je skvěle vystavěný a poplatný všem Brubakerovým učitelům z ranku drsné školy. Oproti pozdějšímu kriminálu je tu přece jen trošku více textu a je to trochu víc detektivka, než bývá u autora zvykem. Ale ty zabetonované základy jeho vypravěčství a stavby příběhu jsou dobře znatelné. Kresba není čistokrevný Phillips, ale sedí taky krásně. Kniha je podložená pěknými bonusy s dodatkovým krátkým příběhem, který si moc nezadá s tím hlavním. Velká škoda, že Vertigo tuhle řadu tenkrát zařízlo. Jediné co bych vytknul je měkká vazba a Klíčníkův překlad. Tohle prostě má překládat Kopřiva, který ví, že v drsné škole hlavní postava nezačíná větu parkerovským slovem "Téda...". Jinak ale vcelku dost v pohodě. Líbilo se mi to už tenkrát a zgustnul jsem si opět.
  • louza
    No vidíš Ondro, že to jde když se chce. Supr komentář. Je při subjektivitě pisatale překvapivě objektivní a správně vyvážený. Plný věcných postřehů a má hlavu a patu. Opravdu to nemyslím ironicky ani pejorativně. Kéž by víc lidí bralo žánr touhle optikou...
  • louza
    louza1.1. 11:56Brodeckova zpráva
    Pravda, ale tam už je ta nutnost akceptovat nasvalence v barevných podvlíkačkách, což na rozdíl od myšek ne každý dá. Watchmen jsou hojně citovaní, ale jejich i okrajové fanoušky podezřívám z alespoň tendence aktivního příklonu k žánru. Přestože mu třeba neproadli, tak těm bych ten zájem i věřil. U toho Mause mi to dost často přijde jako póza.
  • louza
    louza31.12.2023 21:52Brodeckova zpráva
    Nechci, aby to vyznělo, že mám něco proti Mausovi jako takovému. Ale to dílo se bohužel s odstupem času stalo fetišem mnoha taky intelektuálů, kteří se rádi staví do pozice, že i jejich rozhled je tak moc široký, že zasahuje do něčeho tak okrajového jako je komiks. A tím komiksem je dost často právě jen a pouze Maus. Nic proti, ale jde o knihu, která obsahuje určitou vizuální zkratku. A já říkám, pokuď jsme takoví kofři, zpomeňme na myšky a pejsky a pojďme si to naložit plnou palbou.
  • louza
    louza7.6.2023 16:15Každý jeden den
    Tuhle knihu jsem koupil někdy kolem roku 13 v antiku Jirky Pavlovského a okamžitě po přečtení bylo jasný, že je to v hajzlu. Protože pokud se toho on zbavil, není šance na vydání. Několikrát jsem to v průběhu let zkoušel pičovat na crewním fóru, ale naprosto bez reakce. Nikdo tam nejevil známky, že by vůbec věděl o co jde. Proto mě česká verze dost překvapila a neskutečně mě hřeje, že jí zatím všichni hodnotí takhle dobře. Tahle kniha za to fakt stála. Na rozdíl od Lemira je to navíc ještě krásně kreslené. Za dobu od vydání to stačilo nasírat dost cen. A fakt ne omylem.
  • louza
    Kéž by tak chtěli tuhle ptákovinu zavřít a místo ní nasadit ten komplet Conana co vychází v polsku...
  • louza
    Jen pro doplnění komentu. Četl jsem knihy v pořadí, které zmiňuje Spacecore. Ale stejně mi tahle přišla docela dost ustřelená. Na rozdíl třeba od Návratu Bruce.
  • louza
    No, vypadá to skvěle. Ale ta cena je poněkud... ehm dokonce i nesemicovská.
  • louza
    A komu tim prospějete, co?!
  • louza
    Tohle zní vyloženě hrozivě. Crew/netopejr dobře věděli proč tyhle starý fláky pčeskočit. Jestli je to celej komplet tak to teda potěš koště. Snad aby se překladatelé vzbouřili a začali to bojkotovat, protože tohle bude učiněné zlo.
  • louza
    Je to jak kde. Někteří trafikanti to mají a někteří co jsem se ptal ani neví, že to začalo znovu vycházet, protože jim to distributor nenabízí. Ta prodleva, ale sérii rozhodně ublížila a snížila dostupnost.
  • louza
    louza3.12.2022 09:11Zázraky
    Cenově hůře dostupné? Za 849? Před dvaceti lety jsem tuhle knihu kupoval za 999. TO bylo hůře dostupné! Dělejme HC dokud jsou levné. Bylo o dost hůř.
  • louza
    louza30.11.2022 14:28Místo činu
    Byl jsem, jako přiblble platící zákazník, za svých 399 po právu soukromě vyplísněn :-) Tak jen abychom všichni věděli, jak jsem to schytal :

    Ricarderon mecenáš29.11. 13:51
    Milej Louzo, díky za kritiku překladu Místa činu.:) Jen bych podotknul, že hlavní hrdina nežije v padesátkách, ale v Kalifornii na přelomu tisíciletí. Což je dost směrodatné.:) Zároveň překládám postavu, kterou napsal Brubaker. Nepřekládám tvojí představu o ní.:)
  • louza
    VanTom : No. To je tím papírem. Je potřeba si uvědomit, že zatím co dobrá pérovka v sedmdesátkách je dobrá stejně i dnes a to ruční řemeslo se zkrátka ošulit nedá. Tak coloring je těžce technologicky závislý. Hodně lidí na něj asi bude nadávat, protože neodpovídá (ani nemůže) dnešním počítačovým standardům. Ale schválně si spočtěte kolik je na těch stránkách barev a pozorujte jak fungují. Lidé co mají nějaké základy uměleckého vzdělání určitě poznají, že barevná ekvilibristika je tady na dost vysoké úrovni a reflektuje vše co se na uměleckých školách běžně učí. Práce se studenými a teplými barvami, které vytváří jednotlivé vrstvy obrazu...hromada detailů, které díky barvám vyniknou, nebo se upozadí...soulad naprosto protikladných barev na jednom obrázku. Tohle fakt nejsou náhodné dětské omalovánky, ale věc nad kterou někdo hodně přemýšlel. Lidi co to tenkrát barvili byli opravdu machři a dokázali z absurdního minima vytřískat maximum. Je ironií, že se na rozdíl od kreslířů a pisálků ovací nedočkali a Marvel je pro jistotu ani neuváděl v hlavičce. Jasně že to nevypadá jak moderní dílo, trochu se to za těch 50.let pohnulo a bylo by smutné kdyby ne. Ale chtěl bych vidět výstupy soudobých koloristů pokud by měli ve fotošopu zapnutou jen osmibarevnou paletu. A když už jsme u toho, chtěl bych vidět soudobé kreslíře, jak překreslí Barryho Smitha, nebo Buscemu :-). Jinak nic proti monochromu, ale právě tihle conani z produkce netopejra vypadali, jako když to tiskli na kancelářský kopírce. V bonusech téhle knihy jsou fotky nebarvených originálů, které fungují velmi dobře i bez barev. Ale holt i to pero se musí umět natisknout.

    Apropo papír. Conan byl vždycky pulp. Už originální texty vycházely časopisecky v šestákovém formátu a komiks na tom nic nezměnil. Pulp je spotřebka a to je potřeba přijmout, komiksy té doby byly konzum nikoli noblesní graphic novels a jako takové vycházely na papíru konzistence toaleťáku, který měl savou vlastnost a sklony k rychlému žloutnutí. Proto se tomu chodilo naproti sytou barevnou paletou s vysokým kontrastem, aby aspoň něco bylo po čase vidět. Tohle patří k věci. Když vezmete původní coloring, vyčistíte ho a natisknete ho moderními technologiemi na kvalitní papír, nebo na to koukáte přes display tabletu, tak to prostě nebude fungovat. Když jsem před deseti lety říkal Buchalovi že mi jeho naleštěné omnibusy vypalují zorničky, tak argumentoval, že to takhle vyšlo i v originále. V reedicích možná. Ale ne v sešitech. A neznamená, že je to dobře. Dark Horse i jíní má občas tendenci dělat z Predátorů a Terminátorů umělecká díla, což je hrubé nepochopení tématu. Ne. Fakt je to čtení na hajzl a naleštěná produkce na tom nejen že nic nezmění, ale může tomu dokonce i ublížit. A je to celkem rozšířený nešvar. Ani licencované série jako UKK tohle úplně nezvládly. Podle mého soudu připravilo CC, které komiksům už možná snad asi trochu rozumí, tuhle knihu skvěle a s citem. Určitě bych doporučil fyzicky si jí prohlédnout, než vynesete soud. Ale stejně...je to Conan. Lemirea z toho neuděláte a to je asi důvod proč vychází v oddělených knihách, které se nejmenují Conan ;-) Pokud vám to téma nic neříká, netřeba se tím trápit. Pořád chci ale věřit, že bude dost lidí kteří to docení. Jestli ne, tak proč mě kurva přehazují staré semicovské sešity z téhle řady na aukru tisícovkama?
  • louza
    Teda přátelé, já z téhle diskuse nevycházím z údivu. Cože to chcete? Nahradit originální zastaralý coloring úplně jiným neoriginálním zastaralým coloringem? A Barry Windsor-Smith že velký špatný? No to byste určitě měli napsat uživatelům na Heritage a poučit je, ať si tam nedělají škodu nákupem jeho originálů :-)
  • louza
    baatcha : jasně, myslel jsem konkrétně příběhy Čtyřlístku. Ne ostatní komiksy v rámci něj.
  • louza
    louza10.6.2022 13:04Providence Omnibus
    Druhej pokus :-) Pro jistotu i Neonomiconem ať to stojí za to, kdyby náhodou něco nevyšlo. Taky mám původní knihu, ale měnit to nebudu. Docela se mi to bez těch bublin líbilo. Stejně je to tam napsaný dvakrát.
  • louza
    louza27.5.2022 10:26Drtileb a Kostřík
    Dá se to číst samostatně.
  • louza
    louza31.3.2022 11:02Barakuda #1, 2
    Ivan Kucera : Ostrov pokladů, Silver,...huh..Piráti z Karibiku. Nevím proč bychom měli končit právě u těchto. Pokud bych si já měl vybrat pirátský příběh, tak je to jednoznačně Crichtonův Pirate Latitudes. Scénář je hotový. Stačí to jen zkomiksovat.
  • louza
    Nezbi : Myslím, že časem určitě bude. V tomhle omnibusu chybí celý příběh Cruel Summer což je snad nějakých 8 sešitů uzavírajících třetí sešitovou řadu Criminalu...k tomu stačí přihodit nějaký další dosud tedy nevydaný speciál nebo šedesáti stránkovou knížku a regulérní omnibus je na světě. Akorát to nejdřív musí vyjít anglicky.
  • louza
    louza16.3.2022 17:59Barakuda #1, 2
    Gmork : sorry, ale tohle není pulp, tohle je prostě jen blbost :-) Tady je evidentní snaha o děj, kterej je prostě jen nebetyčně špatnej. Přitom je ale pozoruhodné, že autor pracuje s docela zajímavýma postavama. Akorát s nima pracuje zarážejícně blbě. No ale třeba se to bude líbit. Normálně se snad tolik nerozepisuji, ale tohle mě inspirovalo a chtěl jsem se pokusit vysvětlit co mi na tom vadí a ne to jen tiše popravit.
  • louza
    baatcha : Dík za doplnění. Jo komiksové legendy mám všechny přečtené, ale už je to nějaká doba.
  • louza
    Co obal, ale obsah...kouknu hned na druhou stránku a čtu "Nepřibližuj se pazgřivý zloduchu...dnes se Raveniny cti nezmocníš!" :-)))))) Štěpán Kopřiva je búch.
  • louza
    Asi fakt poslední. V tomhle případě bych dal klidně nášup. Spidey není vlajkovou lodí Marvelu jen tak pro nic za nic a tenhle komplet to jasně ukázal.
  • louza
    regressiv : s druhým už vydaným nebude. Ale s připravovaným třetím ano. Ten už měl jen tyhle barevný obálky. Na stránkách BBartu jsem ale zaznamenal možnost koupit si nový obal samostatně, pokud nutně potřebuješ, aby to lícovalo.
  • louza
    Darth : existuje něco čemu se říká Gaussova křivka, což chytří chlapi z Crewe určitě znají. Ta mimo jiné říká, že NIKDO nepíše stále jen mistrovské opusy. Ale ani totální plebs. A já říkám, nesmažme se přečíst veškerý Jodův trus (oni nám ho klidně vydaj pokud ho budeme kupovat), vyberme si libovolného mantáka a vedle těch dvou dobrých Jodů vydejme tu jednu dobrou mantákovu knihu ze sta. Pak iterativně vyberme dalšího mantáka, nebo třeba dvě knihy od nějakého dalšího génia....a tak prostě pořád dokola. Výsledkem bude že ač manták či génius, budeme číst stále super literaturu. Lpění na jediném autorovi statisticky nemůže kvalitativně nikdy vyjít. Třeba takovej Vybíral a jeho poradci tohle docela chápou a jejich edičák podle toho taky vypadá. Crew teď koncem roku předvedla dokonalou jízdu králů, Dobyvatelé, Šinkl, Mlsoun, Parchanti...oni na to maj. Věřím že to daj a dalšího Joda už nedaj.
  • louza
    Matthew : původní vydání pro mě znamenalo nesmlouvavý špinavý Londýn předminulého století. To co vidím v ukázkách je nějaká papundeklová omalovánka, která nemá nic z původního poselství.
  • louza
    louza22.11.2021 15:55Sweet Tooth - Mlsoun #01
    No tak ještě ti to mohli vydat zmenšený ve dvou boocích v měkké vazbě každej po čtyřech stovkách...
  • louza
    Jo přesně tak jsem to myslel :-) Fakt na tom spolupracoval? To se docela divím. Vždyť tahle verze jde proti úplně všemu co Z pekla v původním vydání znamenalo...
  • louza
    Hustý. Připadá mi, že tohle vydavatelé (rozuměj zahraniční) dělají Moorovi schválně.
  • louza
    No jo, no. Není to moc hezký, ale co naděláme. Zahraniční vydavatel poctil tuhle sérii novým faceliftem komplet.
  • louza
    Už je to skoro dekádu co jsem tento příběh četl a stejně ve mě rezonuje zdaleka nejvíce z celých Fables. Druhá půlka byla nastavovaná kaše a výrazně slabší. Ale za tuhle knihu stála. Krásný příběh.
  • louza
    louza29.6.2021 13:25Requiem: Upíří rytíř #03
    vita : hele neříkám, že je to celý takový, ale jsou tam místy fakt boží scény, když super korektní a učeně mluvící emancipovaná zombícká inkarnace tuším matky terezy (s obrovským poprsím, na dotaz proč vypadá jak šlapka vysvětluje - aby ti chlapský xindli viděli o co přicházej :-)) ) vydá rozkaz typu, nechť naši bojovníci obrátí konkurenční vojsko v hromadu výměšku, načež její trpasličí pomocník přetlumočí do amplionu rozkaz "Rozstřílejte je na sračky!!"...Pekelnýho bosse Draculu vytočej tím, že mu ukradnou zásilku fetu a pak semu jí pokusí prodat zpátky, pak tu máme jednoho chlípnýho upírskýho generála, kterej postává za dveřmi souložících párů a krade jim jejich orgasmy a alternativní inkarnaci hlavního hrdiny, který dělá z jeptišek jebtišky. Prostě samý libový nápady made in Crew 2000. Kdyby tohle vyšlo po miléniu, tak by vůbec nikdo nepochyboval že to tak má bejt, protože tohle byl náš komiksový svět. Jenže doba se hnula a v dnešním crewním portfoliou už to působí téměř nepatřičně. Ale byly doby, kdy vycházelo jen tohle a přišlo nám to normální. Doby kdy Lemire ještě dělal v mekáči a komiks byl přednosně o krvi a kozách.
  • louza
    baatcha : Normálka myslím jako soudobá normálka. Nikoli třeba sedmdesátková, nebo osmdesátková normálka. Ohledně té kresby. Němeček měl období kolem milénia, kdy jsem jeho vývoj nemohl kousnout, postavy byly divně protažený měly malý hlavy...prostě podivnost. V poslední době mi přijde, že ta kresba je relativně v pořádku až na ten digitální coloring, ale holt to je últitba době a zvýšené produkci. Jinak ty příběhy jsou samo... ne moc dobrý. Ten pravý čtyřlístek odešel s Ljubou Štíplovou, to je jasný. Proto mě nesmírně těší, když vidím tuhle Danovu práci. Ano. Je to úplně jiný Čtyřlístek. Ale je to brutálně dobrý.
  • louza
    Kolik ještě zbývá knížek?
  • louza
    Měl bych dotaz k téhle knize, nejspíš na Richarda. Proč je první příběh barevně tak neskutečně vyblitý, druhý tak na půl ale znatelně lepší než první a třetí úplně dokonale colorovaný? Nejdřív jsem myslel, že je to chybou kusu, ale evidentně to mají všchny knihy stejné. Jsou podklady z nichž jste to tiskli validní, nebo byly trochu invalidní?
  • louza
    karl173 : ne. čím méně tím lépe.
  • louza
    Tohle fakt skončilo? A batman nebude. Suuuper. Kdyby mi kolem roku 2000 někdo řekl, že budu nadšený když u nás NEvyjde další komiksová řada, klepal bych si na čelo. Momentálně je nevydání to nejlepší, co se může fanovi přihodit.
  • louza
    Fimi : no ale ti první pak teda nemusí číst komiksy ale beletrii, když je kresba nezajímá a ti druzí můžou jít do libovolné galerie kdy takových Rossů najdou po celém světě řádově desítky. Když mi onehdá Milan Krejčí tvrdil, že komiks je pro něj hlavně o kresbě a na příběhu nezáleží, zůstal jsem zírat s otevřenou pusou. Vždycky jsem myslel, že je to kombinované umění, kde jsou obě nádoby minimálně propojené v ideálním případě dokonale promísené.

    karl173 : A musí mít všechno pointu? Nemůže být třeba cesta cílem? Právě nad tím se zamýšlím. Je to fakt takhle jednoduchý? Fanoušci říkají, že Miller se změnil. Ale nezměnili jsme se spíš my?
  • louza
    Tu averzi k Millerovi tak úplně nechápu. Když vyšla před dvaceti lety třístovka, všichni z toho byli posraní. Podle hodnocení tady je vidět, že trvalo snad deset let, než lidi prokoukli o čem to je. A že to vlastně o ničem zase tak moc není. Třista chlapů stojí proti perský přesile a zvítězí. Jmenuj jedinou hlavní postavu, jmenuj dějový zvrat, jmenuj cokoli, z příběhu, co by obhájilo maximální hodnocení. Kromě výtvraného zpracování, které stejně nedosahuje geniality Sin City. Přesto to léta dostávalo plnou palbu ze všech stran.

    O čem je vlastně Terror. Reworklý batman bojuje proti terorismu, občas se mucká s catwoman, občas se s ní mlátí. Občas mlátí terroristy. Vypadá to geniálně výrazně lépe než třístovka. Místy lépe než sin city. Děj je úplně o tom stejném jako 300 a nechá se popsat jednou větou. Menšina proti přesile. Ale téma je politicky choulostivější. A vyšlo to v jiné době. Takže poprava.

    Xerxés. Jako třístovka, ale o dost jinak. Začátek tradiční, pak se to překlopí do obrazového alba. Je to vůbec špatně? Co je vlastně na obrazovém albu špatného? No tak v tomhle případě rozhodně kolísavá kvalita obrázků z nichž žádný není tak geniální jako ty v Terroru, některé jsou pěkné, jiné na hranici průměru. Ale i tak. V regulérním umění existují sekvence obrazů vyprávějící děj. Neříkám, že se to Frankovi zrovna daří. Kniha vznikala dekádu a je to na ní vidět. Ale tvrdím, že způsob jakým to Miller podchytil je možná správný a Xerxés může být v době, kdy 80% lidí nezvládne přečíst více než dvě věty v kuse a obecnou realitu plně definují několik slov čítající bulvární titulky, dost dobře první předzvěstí něčeho co se v blízkém budoucnu stane i v komiksovém mainstreamu normou. Z tohoto pohledu je mi Frankova snaha sympatická. I když se to úplně nepodařilo.

    Druhá věc je, že vzhledem k Millerově současnému stavu kniha funguje i ve druhé rovině. A sice že je plná velkoformátových ilustrací, které se samozřejmě snáz a dráze rozprodají v aukcích po originálech, protože se dobře rámují a vypadají dobře na zdi. Frank si prošel těžkým obdobím a účty za zdravotní péči jsou v jeho rodišti o dost drsnější než v Evropě...

    Chápu, že to nikoho moc nebaví, taky jsem z toho nešel do virgule. Ale komiks není jen příběh. Je to i vizuální forma. A ta tady na jednu hvězdičku teda není. Pokud má někdo jiný názor, nechť mi pošle své originály v kvalitě srovnatelné Xerxérem. Rád si je pověsím na zeď.
  • louza
    louza25.11.2020 14:00Fatale #05: Proklít démona
    Takže to dotáhli. Po špičkovém Gotham Centralu další skvělá uzavřená série. Bravo. Teď už chybí jen Kill or be Killed a jedna kniha Criminalu, která v anglofonních zemích vychází někdy v prosinci a máme veškerého podstatného Brubakera v kapse. Super a díky, BBArte.
  • louza
    louza20.11.2020 20:40Golem a další komiksy
    Darth Raelchi : ke tvému osobnímu problému bych postavil čelem jiný osobní problém o kterém se veřejně moc nemluví, ale není od věci to občas trochu rozmáznout, abychom věděli o čem se vlastně bavíme. Jasně, chápu že Petráčkův styl se od určité doby výrazně změnil a zhrubl, což mnoho lidí nekousne. To ale nebyla svévole. Byl to důsledek nehody při níž přišel o prsty pravé ruky. Drtivá většina malířů na jeho místě by šla dělat nočního vrátnýho. On to vzal do levý.... Respekt. Ukaž mi dalšího takovýho.
  • louza
    Lesbická superhrdinka? Pána boha... Marvel by si měl ještě licencovat Ennisův Herogasm ať to tam má teda kompletní a pokryje všechny minority. Aby to někomu nebylo líto a nešel do ulic...
  • louza
    louza31.10.2020 21:09Bez vlasů
    Absolutní chiba! Žádná paseka, ale Crew to měla vydat. Tohle si Pavlovský s Litošem neměli nechat ujít...
  • louza
    louza31.10.2020 10:51Zarov
    Díky za info.Tak to si koupim.
  • louza
    louza30.10.2020 11:45Zarov
    Je tohle uzavřené, nebo je to první díl nečeho?
  • louza
    Milo : Nejsi hnidopich. Chceš za své peníze přiměřeně odvedenou práci, to není nic špatného.

    Těch chyb je tam mnohem víc. Od kriticky faktických, jako že dr.Swann v prvním sešitě tvrdí, že nedostudoval střední školu, přitom z dalšího děje vyplývá, že si koupil univerzitní diplom. Už zmíněné pochroumané credits prvního sešitu (Todd Mcfarlane je penciler a rozhodně ne Romita Jr. - to je vidět na první pohled). A pak menší chybky jako překlep ve slově akvárkohlav a další... Důslednější redakce by fakt prospěla.
  • louza
    louza17.8.2020 23:47Metabaron (pevná vazba)
    Velkej šéf : to chápu. Válí se mi to doma od pátku a celej víkend jsem stydlivě klopil zrak mimo a dělal všechno možný, jen abych nemusel číst další jodo blábol (proč si to pořád ještě kupuju je otázka nad níž si marně lámu hlavu i já sám). Nicméně po Kazumakiho komentu jsem se konečně odhodlal z toho sundat celofán a první dvě knihy zhltl na posezení. A dobrý. Ani jsem neměl chuť si vyrvat bulvy. Žádné přelomové dílo, ale příjemná jednohubka, která se dobře čte a příjemně se na ní kouká. Uvidím jak druhá půlka, ale čtyři hvězdy se zdají tak akorát.
  • louza
    louza17.8.2020 22:39Metabaron (pevná vazba)
    Velkej šéf : Jestli jsem to dobře pochopil, tak Jodo napsal povídku, na jejíž základě Frissen napsal scenář. První dvě knihy kreslil Sécher druhou půlku Henrichon.

    Ter : Asi se to dá číst samostatně. Ale místy se to na dění v Metabaronech trochu odkazuje. Incal v tom kromě univerza moc nevidím.
  • louza
    Podle mého názoru je to v pohodě. Nadčasová klasika. Takhle nikdo jinej nekreslí.
  • louza
    Delphín : komiks nemá pohlednou kresbu...no ty bláho...to je dost odvážné tvrzení
  • louza
    louza7.4. 23:01Sběratelský klub
    damacon, geek-woman : nemůžu potvrdit. Do CC už od dob calibre v té pasáži chodím vcelku pravidleně. S Dortem se sem tam bavím a vždycky byl v pohodě. Byť ano, je to srdcař a někdy se i sám vyhecuje k plamenějšímu projevu, kde šetří diplomacií, ale že by byl agresivní, tenkrát nebo dnes jsem nikdy nepozoroval. A zbytek jejích týmu je vyloženě medovej. Maj tam bezva mladší a starší holčinu a Trojan je už z definice ultra slušnej a občas mi vydal komiksy i po zavíračce. Sice se mi moc nelíbí ta jejich slevová politika co tě k nim náhne na přímo, ale chodím k nim vlastně rád a dělal jsem to dřív, než s tím začali. A to nemám ani jednu kolosálku :-)
  • louza
    louza6.4. 13:43Pindárna
    Gmork, Walome : " "Co nastane, až i z této" společnosti fanoušků "začnou lidi odpadat" - přestanou vydávat kolosálky, to je velice jednoduchý :D " - nebo zvednou cenu?
  • louza
    louza27.3. 22:08Pindárna
    walome : Zaútočili jste masivní letákovou kampaní? :-)) To v devadesátkách platilo za dobrý vtip. Dnes asi fakt smutná realita. Občas čtu i komiksy bez obrázků, většinou fantastiku a ty stesky i náklady jsou tam dost podobný jako v případě komiksu. Myslel jsem, že třeba kriminálky, který vůbec nečtu tu jedou ve velkém, když to běží každý den v televizi. Kupodivu mi Pavlovský s Kopřivou ve svém podcastu vysvětlili, že i to je okrajovka. Když to vezmu úplně mimo, tak svaz sportu kterému se věnuju má 1800 registrovaných členů. Tak nevím jestli jsem taková okrajovka, nebo je v tomhle státě fakt jen patnáct set lidí, kteří jsou ochotní se pro něco nadchnout a věnovat se tomu.
  • louza
    louza22.3. 19:12Pindárna
    walome : No jo no. V podstatě máš pravdu. Znám pár knihkupců a nemám pocit, že by se topili v penězích. Jednoho vydavatele, který je na tom trochu líp, zvlášť když má ještě nějaký svůj prodejní kanál. A jednoho špeditéra, co vozí knihy, který na tom z nich je zdaleka nejlépe. Taky jsem byl nedávno snad po pěti letech v prázdném Luxoru po strop narvaném knihami a není mi vlastně úplně jasný z čeho tenhle moloch platí. Ale maj tam toho fakt hodně. Pokud chce člověk "nějaký komiks", tak tam rozhodně pochodí. Je možný, že už se dneska čtenáři oslovujou jinak, než v dobách průrazu BBartu, kdy ještě bylo zvykem nakupovat spíš osobně než s apkou v plechové krabici. Stejně mi však přijde, že model defakto předplatného pro úzkou skupinu lidí nikam moc nevede a jsem rád za každý luxor a dobrovského, kde jsou i nějací jiní lidé než prodavači. Jiný způsob jak natáhnout nové nepolíbené fanoušky z ulice mě nenapadá.
  • louza
    louza21.3. 10:21Pindárna
    soulbringer : já to chápu, že si taky snaží vydělat. Jen se snažím ukázat i druhou stranu mince. Model typu CC/MB může fungovat už na vybudované komunitě (ne že by i oni k tomu budování nepřispěli, abych byl úplně fér), kterou je ale potřeba průběžně rozšiřovat, protože lidi časem odpadávají. A jak jinak se k nim dostat než skrze massmarketová knihkupectví? Ti opravdu velcí vydavatelé si to uvědomují a proto se je minimálně aspoň nesnaží bojkotovat. I když jsou samozřejmě taky rádi, když u nich nakupujem na přímo.

    Ještě si dobře pamatuju dobu na přelomu tisíciletí, když jsme všichni kupovali všechno i když komiksy byly nesrovnatelně dražší než dnes. Mohli jsme si to dovolit. Prostě toho vycházelo tak strašně málo. Dneska je ráj. A ten průlom nastal právě v době, kdy se toho chytli větší vydavatelství typu BBartu a procpali to právě do Luxoru. Proto mi plivání na něj přijde trochu hmm... nemoudré. Vděčíme jim i Luxoru.
  • louza
    louza20.3. 19:28Pindárna
    Tady ale nejde o to, jestli do Luxoru chodíte teď. Ale kam jste šli, když jste si chtěli koupit svoje první komiksy. Pokud jste to pálili rovnou do Čáslavský, nebo Krakatitu, tak klidně hoďte kamenem. O těch podomních srandistech ani nemluvě.

    Jako CC/MB super. Ale zkoušeli jste se na to třeba podívat z druhý strany? Třeba ta úžasná cena co máte ve slavíkový není o 40% menší (ta zvláštní shoda s distribucí, co?). Mohlo by to být i tak, že cena je to normální, ale když si jdete pro knihu do Luxoru, tak vám prostě Dort cynicky naúčtuje úhradu distribuce. Takže co? Gift, nebo punishment? Ten druhej kašpar co pořád všude pláče, že se mu nic neprodává a do půl roku má všechno vyprodaný snad ani nestojí za zmínku.

    Jako fajn. Pro přiživování skupinky nás pár stovek bláznů asi dobrý. Ale pro komiks jako žánr to neřeší vůbec nic. Kdyby to takhle dělali všichni, tak za chvíli nebude co číst. Čest těm co chodí s kůží na trh (do Luxoru) a trochu se snaží o rozvoj toho média. => řekl a odešel středem nakupovat nemainstreamový komiks do speciálky :-)
  • louza
    louza13.3. 15:19Pindárna
    faster86 : no jasně. Takhle to bylo i stěmi omnibusy, to šlo taky v bundlech. Rozhodně si nestěžuju, byla to úžasná Brubaker jízda. Jen se prostě může stát, že se na malém českém vyšťaví i tak silný vydavatel, jako je BBart. Ale věřím, že když se tomu dá čas, tak se z toho oklepou. Holt jsme si to už vybrali v minulých letech a teď je čas trochu zvolnit.
  • louza
    louza11.3. 18:20Pindárna
    peterxpeter : byl tam útlum, někdy po jejich omnibusovém období zhruba před deseti lety, kdy se zařezávaly rozjeté série dvě knihy před koncem a spousta knih se vyprodávala v LK. Časem se z toho nějak dostali.To s jakou kadencí v poslednich letech chrlili Brubakera mi právě to období dost připomínalo, stejně jako to současné mlčení poté. Takže věřím, že když dostanou čas se nadechnout, budou zase v pohodě.
  • louza
    louza18.9.2023 11:22Filmový a hudební klub
    Taky to mohutně promujou. Zdá se že tyhle starý desky táhnou. Nedávno jsem šel kolem torza Bontonu a měl pocit, že se propadl v čase o dvacet pět járů. Plakáty Kladiva, Apage Satanas a nezbytných Karlů Svobody a Goťáka. Některý věci chcípaj fakt pomalu.

    A některý bohužel dost rychle. Devona žeru ale ty poslední PW jsem nějak nebyl schopnej doposlouchat do konce. Strašně želím toho, že nechal vyhnít The Shadow Theory. Se Scottem a menším Gildenlowem měli tenkrát měli našlápnuto fakt skvěle. Docela často si pouštím demo, který mi tenkrát posílal přes nějaký diskusní fórum ještě ještě před vydáním Behind The Black Veil. A je to asi to nejlepší co kdy udělal. A to tam není ani flétna ani metal. Neskutečně talentovanej hudebník, kterej trestuhdoně skoro netvoří.
  • louza
    louza18.8.2023 21:18Pindárna
    Mr.Plysh : jestli jsi kódoval crew.cz, tak bys mohl zjednat opravu kaskádových stylů v hlavičce stránky za něco více browser kompatibilního. Na linuxu se mi ve firefoxu menu netrefuje do toho černého podkladu a bílá písmena Připravujeme, Vydali jsme...atd včetně oddělovacích čar se zobrazují přes ikonky facebooku. Je to tam už roky a irituje mě, že to zatím nikdo nereportoval. Firefox ve Windows to patrně zobrazuje správně.
  • louza
    louza26.5.2023 22:34Sběratelský klub
    Řekl bych že tentokrát si překupníci moc nepomohli. Věci od Unikornu se prodávaly už někdy v roce 2005 v LK a bylo tam toho stohy po desetikoruně. Leželo to tam roky. Jestli toho ještě po dvou dekádách teď někdo uvolnil půl stohu na překup, tak to maj chlapci co prodávat tak do roku 2050.
  • louza
    louza19.5.2023 20:36Sběratelský klub
    Ta parafráze na Semicovské sešity je pořád brutálně funkční. I po třiceti letech mi srdce poskočí, jen o to poprvé zavadím pohledem. Jako když svého času PNSka vždycky naskladnila nového Spideyho, Conana, nebo Fantoma. Od Tera je to sprostá sázka na nejnižší komiksové pudy :-)
  • louza
    louza2.12.2021 00:41* Připomínky a návrhy
    Zack, SomeOne : zdá se že to původně bylo dobře. Zmátl mě počet stran toho "sešitu", který zabírá půlku knihy, ale je to opravdu asi jeden jediný sešit. Omlouvám se za zmatení.
  • louza
    louza21.12.2020 12:01Slevy, výprodeje, bazary
    james89 : :-)) No to se ti nezdá. Ty se tam prodávaly právě proto aby se z trhu vytratily. A můžeš si být jistý, že vydavatelé setsakra dobře vědí co v levných knihách skončilo, takže dotisk čekej u většiny titulů nejdříve nikdy.
  • louza
    louza18.12.2020 23:20Slevy, výprodeje, bazary
    SlouzimStarymPsum zdá se antikvariátům rozumí, kampak na něj...neprojde žádná levota
  • louza
    louza27.4.2019 21:06Sběratelský klub
    Ne. Není možná...někoho konečně po dvou dekádách napadlo znovu přeložit a vydat Simmonsův Enydmion... Hlavně nikam nechvátat. Do důchodu času dost... Jak tak koukám na ten argo edičák, tak tohle bude drahý léto...
  • louza
    louza26.4.2019 09:34Pindárna
    Matio : Tohle mám pocit, že jsem někde četl...nevydával tyhle Conany Petřík v komiksových legendách? Pamatuju si, že žádnej hit to teda nebyl, prodejní ani čtenářskej.
  • louza
    louza24.4.2019 13:25Sběratelský klub
    U Boga šlo opravdu jen o to opravený G. Ale kdo stihl koupit neopravenou verzi, má sběratelskou raritku... Fryi, že se nestydíš takhle žebrat, vidím Loba, tak naběhnu do čáslavský, ne... ? :-)
  • louza
    louza4.4.2019 22:33Pindárna
    Fimi : hm, Marvel asi ne. Tam byla tehdy (jako by to bylo včera) kauza kolem Zázraků, ještě když CC fungovalo pod jménem Calibre. Vydavatelství tenkrát zmástrovalo původní podklady a když to viděl Marvel ve schvalovačce, chtěl po nich ať jim ty podklady pošlou. Oni jim to ale nechtěli jen tak dát, ale chtěli to odprodat zpátky. Asi se nedohodli, protože od tý doby byl pohádky marvelu konec. Ne že by to nějak vadilo...
  • louza
  • louza
    louza30.11.2018 12:06Slevy, výprodeje, bazary
    Tak to je fajn, že si rozumíme.
  • louza
    louza30.11.2018 11:33Slevy, výprodeje, bazary
    Fimi : v pohodě, já chápu tvůj dnešní úhel pohledu. Když Buchal oznámil, že to bude vydávat, taky mi to přišlo deset let po novém miléniu jako zcestný. Jen jsem chtěl ukázat, že komiksy se nějak vyvíjí a že tohle jako evoluční mezistupěň mělo svojí váhu. Je fakt, že dneska se k tomu už taky nevracim.

    Walome : jasně, pro člověka kterej komiksy nějakou dobu sleduje, má načteno a jde napříč mezi žánry, tak kouká spíš dopředu. Ale když jsi relativně nováček a líbí se ti třeby ty Skalpy, tak hledáš přirozeně něco podobnýho a ten Hitman by tě třeba mohl uspokojit. Je sice krásný, že toho vychází mraky, ale to ještě neznamená, že všichni čtou všechno a baví je to. Já Skalpy žeru, ale je mi jasný že bude trvat možná dalších dvacet let, než přijde něco podobně kvalitního. Proto nevidím nic špatnýho na tom pohrabat se trochu v minulosti. Podle mě je dobře, že lidi Hitmana díky tý akci zkouší. Ta série si zaslouží být čtená.
  • louza
    louza30.11.2018 11:19Slevy, výprodeje, bazary
    Fimi : no ono je to relativní. Ne všechno přežije. Říkáš hnůj.... A já ti řeknu, že když se někdy kolem roku 1991 v PNSkách objevila Stezka (tehdy tuším čerstvě pokrácená o přízvisko pionýrů) s predátorem rozkročeným nad zmláceným Shafferem na obálce, tak to byla vedle čtyřlístku a začínajícího Médi pusíka PECKA na kterou se stály fronty. A to vyšlo jen asi prvních dvacet stránek v utlradebilním překladu, kterej občas ani neseděl do bublin. O tom bílým hnoji, kterýho ses tak s odporem zbavil jsme si mohli nechat jen zdát.

    Co se týče Hitmana, ano je to letitá klasika, ale nějaký Walomeho rozumy bych nebral vůbec vážně. Svojí kvalitu to má narozdíl od jiných Ennisovek (a třeba i toho predátora) i s odstupem času a je to bezezbytku čitelné i dneska. Užij si že máš možnost přístupu ke kvalitní ucelené sérii za takhle malou cenu. Ono v tom roce 2004, když jsme to původně kupovali, byly ty čtyři stovky co to stálo taky trochu jiný čtyři stovky než dnes...
  • louza
    louza30.11.2018 11:06Slevy, výprodeje, bazary
    Ale tady se nebavíme o stovkách ani desítkách prodaných komiksů. Bavíme se o kusech vydražených fanšmejrky a sběrateli. Sběratelé jsou lidi padlí na hlavu, kteří většinou ty komisky ani nevyndavaj z igelitu, natož aby je četli. Těm je nějaká kvalita příběhu úplně šumák... Kvalita (která je navíc v našem případě silně subjektivní) rozhodně neodráží cenu. Tu odráží jen pocit lidí, že to tu cenu má, nebo bude mít. Pro sběratele je mnohem víc než obsah důležitější, pocit že on to MÁ a aby se to blejskalo a lícovalo to v knihovně. Opět tedy přihrávám Kapisovi. Osobně jsem po roce 2000 v LK koupil mraky knížek za 29kč, který dřív byly všude a dnes se dnes draží za pět set, tisíc korun... Je to JEN o nákladu a možnosti dotisku. A já vsadím levý varle, že dotisk omnibusů nebude.
  • louza
    louza29.11.2018 20:36Slevy, výprodeje, bazary
    Cenu určuje množství. A jelikož jsem si jist, že dotisk černobílýho Sandmana, ale třeba i černobílého Kůstka, nebo vázaných MDEK jen tak nebude, je to velmi vhodný překupní artikl.
  • louza
    louza27.11.2018 13:07Pindárna
    Walome : promiň, nechtěl jsem se ti smát, baví mě to obecně. Přehlídnu že sugestivně navádíš admina na můj ban negativně pasivní formou výpovědi (neptej se co to je, právě jsem to vymyslel abych vypadal chytřejší). Možná se směju jen svý blbosti a vy ještě víte o čem se bavíte. Ale já se už fakt ztratil.
  • louza
    louza27.11.2018 12:57Pindárna
    Ty jo, já se v tý debatě nějak ztrácím.

    Zdá se mi to, nebo se tady politicky neuvědomělý xenofob se sklonem k šikaně mladších Kapis snaží volat po svobodě slova, zatím co politicky korektní, globální mládežník Fry pro něhož všechny názory mají stejnou váhu tady volá po zavedení cenzurního lynče? Hoši, nezdá se vám, že prostředky které vyžadujete jsou trochu proti názorovým proudům k nimž se vzájemně přiřazujete? :-)

    Korunu všemu nasazuje dokonale nestranný Walome, který všem na plnou pusu tvrdí, že nic netvrdí a že vlastně o nic nejde :-D Fakt dokonalá diskuse. Možná že Zack má nakonec pravdu :-)
  • louza
    louza26.11.2018 20:28Srazy, cony, festivaly
    Jestli můžu trochu poradit, celkem se nám pro srazy osvědčilo http://doodle.com/
  • louza
    louza26.11.2018 20:21Pindárna
    Zack : Jasně. Je to tvé svrchované právo. Tak uvidíme, jsem celkem zvědav jak to bude fungovat v praxi. Možná si z toho něco ukradnu pro sebe, když to bude dobrý.

    Fry : Trochu nerozumím co znamená ohrožovat svým názorem (ale zní to fakt ftipně) :-) Já patrně ohrožuji někoho svým názorem v každém komentáři, pokud si ho někdo svévolně přečte a nechá se jím dobrovolně ohrozit :-) Jestli myslíš takový to "můj názor je nej a všichni kdo nesouhlasí jsou blbové" (a to tisíckrát opakováno), tak to je skutečně problém, zvlášť když se takových lidí sejde víc a utvrzujou se v tom. Ale to se tu myslím neděje, nebo jsem si toho nevšiml. Občas sem tam nějaký exces, jsme přece jen na internetu. I já sám tu určitě párkrát prudil. Ale pořád žiju v domnění, že je to tu celkem zdravý. Osobně pravda některý lidi a jejich postoje nemám moc rád, ale naučil jsem se je tolerovat a trochu i respektovat. Holt tisíc lidí, tisíc chutí.
  • louza
    louza26.11.2018 17:17Pindárna
    Zack : chápu. Je otázka jestli tohle může jedinec subjektivně nějak spravedlivě rozsoudit. Osobně jsem tuhle otázku řešil na jiném webu, kde sedím na tvé sesli a rozhodl jsem se pro naprosto minimální vměšování. Konkrétně Kapise tam mám taky a nikdy jsem mu nemazal jediný příspěvek, byť občas šla diskuse hodně mimo topic. Pokud už bych se k tomu rozhodl, asi bych mu dal bez další následné diskuse echo proč jsem se k tomu rozhodl. Za sebe můžu říct, že se mi tvůj liberální a rozumný přístup doteď líbil, tak věřím, že to vymyslíš nějak chytře.

    Fry : Walome má podle mě v tomhle pravdu i když je to možná trochu jinak než to on myslí, lidi to fakt umí i sami a brát do ruky bič málokdy něco vyřeší. Cenzura není nikdy správný řešení. Koncepčnní řešení je jedině systematická výchova. Podle mě je současná situace a úzkoprofilových webech docela fajn díky nástupu facebooku kam se odlili ti největší křiklouni a na žánrově zeměřené stránky chodí už povětšinou jen skuteční fandové. To bahno co bylo po celém internetu v první dekádě už dneska notně prořídlo. Bylo fakt o dost hůř.
  • louza
    louza26.11.2018 14:17Pindárna
    Draco : řekla největší místní trolice...:-) Ale v podstatě souhlasím, že tady snad diskusní osvěta a umírňování není až tak potřeba. Spíš si říkám, jestli je to problém jen komiksových diskusí a jestli to vůbec můžeme v tak malé ohrádce vyřešit. Jestli ty jevy náhodou nejsou hlubší společenský problém. Ale zase na druhou stranu komiks je součástí společnosti, tak proč nezačít před vlastním prahem...?
  • louza
    louza20.11.2018 15:19Pindárna
    Hm. No jak to vidím já, tak problém není ani tak v tom co si o Plutoně myslí nějakej společek pár stovek aktivních komiksových fandů, kteří Plutonu znají a z nichž zlomek jich hodnotí tady a i kdyby si to nakrásně koupili všichni, tak to sotva spasí. Ale je to o tom jak oslovit lidi, kteří o Plutoně a Lemirovi ani nějakém komiksu v životě neslyšeli, aby si jí koupili. Protože fandů je pár stovek, kdežto těch ostatních je pár miliónů. Podle mě je to to samé jako vždycky. Plutona se zkrátka nechytla. A jasný recept na to co se chytne neexistuje.
  • louza
    louza20.11.2018 14:00Pindárna
    Zack : dělat sám je neumím, proto rád podpořím lidi, kteří to umí. Ale musím nějak zjistit, které za to stojí... Tady bych tu diskusi s dovolením utnul, protože podobných už bylo a stejně se to ještě nikdy nevyřešilo. Mysli si co chceš, já stejně budu konat jak uznám za vhodné. Je celkem jasné, že se nedomluvíme a jen zbytečně budeme generovat další nesmyslný bajty do databáze.
  • louza
    louza20.11.2018 13:39Pindárna
    Zack : Tímhle si mi nahrál na smeč. Protože já do hospod už skoro nechodím z důvodu, že v 80% případů tam hnusně vařej a mám pocit, že za svoje peníze nedostávám tu přidanou hodnotu, kterou bych čekal. Pokud vezmu tu samou cifru a udělám si jídlo doma sám, dosáhnu skoro vždycky lepšího výsledku. Komiksový trh má v mém případě jedinou šanci. Buď to bude fungovat tak jak to vyhovuje mně. A nebo se toho vůbec nebudu účastnit a nezaplatím ani to co mi chutnalo. A při přehledu mých komentářů tady v databázi je jasný, že mi chutná fakt nadprůměrně. Vzhledem k tomu, že všechno cvakám za svý a většinou těsně po vydání.
  • louza
    louza20.11.2018 12:13Pindárna
    Gmork : tak, tak. Pamatuju si, že když jsem tohle vysvětloval Scarfaceovi, tak docela ztuhnul co jsem to za prašivýho zloděje, kterej to ještě do očí přiznává :-) Ale je pravda, že nebejt možností, který jsou dnes a nemít možnost si předečíst některý věci dopředu, tak bych v tý záplavě (hlavně tedy té zahraniční, česká je už odfiltrovaná) nečetl raději asi nic. Riziko šitu je obrovské. Ale i tak toho koupím mraky jak v cz, tak i dost v en. Věšinou to pak vypadá tak, že jednou za čas napochoduju do krámu vydavatelství a jen ukazuju prstem. Nejvíc mě baví nákupy v CC, kde mi ta paní vždycky přeje ať se mi kniha líbí :-) - ano líbila se mi. Proto jsem tady. Na druhou stranu, toho vychází opravdu spousta pěknýho a když mi na stacku čeká 10 knih s potenciálem 100%, proč se zabejvat osmičkovou záležitostí?
  • louza
    louza13.11.2018 22:10Čtenářský koutek
    Fimi : Doctor Star je velmi dobrý. Skoro bych řekl to nejlepší co pod BH hlavičkou zatím vzniklo.
  • louza
    louza10.11.2018 00:12Pindárna
    Fimi : Jo. Řekl bych že ten Outcast už zase tolik ne, ale WD je prostě objektivně hit. Já mám třeba rád Willinghama, ale vůbec mu nevyčítám, že po Fables defakto zmizel, protože co by taky ještě psal lepšího, že? Proto říkám : nevydávejte samý Ennise, Aarony, Morrisony, Jodorowský...navydávejte ani celou produkci vydavatelství Image, Vertiga ani Longshot Comics. Vydávejte prostě "jen" dobrý knížky.

    A co je dobrý určím samozřejmě já :-)

    Opět nědokážu odpovědět. Některé knihy od Aarona, něco od Ennise MAX (bez max nic). Remendera neznám. - Nevim, neřeším, neměřím knihy, nelícuju je v polici ani nesbírám komplet jediného autora protože to je statisticky vždycky cesta do pekla. Prostě se snažím vytipovat a přečíst to nejlepší. I tak toho vychází tolik pěknýho co zaručeně minu.
  • louza
    louza9.11.2018 23:54Pindárna
    Fimi : není to jasný? Celý filmový Avangers a všechno kolem nich jsou okopírovaný Ultimates. Většina laický veřejnosti si myslí, že Fury je černoch. Řekni jim, že je běloch a že ho v devadesátkách hrál David Hasselhoff a všichni kinoznalci Marvelu tě pošlou rovnou do blázince... Ano. Old Man Logan jedinej ne. Jeho nejkvalitnější věc naprosto klasicky unikla pozornosti Hollywoodu :-)

    Jinak teda k tý bandě...ono se to líp soudí zpětně. Sám si řekni, jestli by sis ty knížky přečetl ještě jednou. Ennis byl věrozvěst a přišel s něčím fakt novým. Ale chtěl to novátorský drsňáctví trumfnout ještě větším drsňáctvím a už mu z toho vyšel paskvil. Pak se ještě celkem chytil v těch svých válečných komiksech, ale to už nemá tak silnej záběr. Ani Crossed nebylo nic moc. Kirkman ukázal že to jde dělat mnohem zajímaveji.
  • louza
    louza9.11.2018 23:31Pindárna
    Fimi : já chtěl říct spíš to, že nejde absolutně paušalizovat. Uznávám Moorovu svrchovanost, ale jeho aktuální věci jsou neprosto nečitelný. Preacher a Hitman byly v době devadesátkovýho marastu komiksovým zjevením, který defakto nadefinovalo podobu komiksu v další dekádě. Ale Banda už byla slepá ulička, kde si jen nějakej pomatenec vylejval svoje komplexy z byznisu, který ho proslavil. Na Millarový práci zase stojí celej filmovej vesmír Marvelu, z jehož úspěchu tyje celá komiksová scéna. I ta, která se ráda považuje za nezávislou. Moc si ho vážím, ale z jeho Empress jsem dal asi dva sešity. Jeho nový věci mě vůbec nebaví. Aaron má super Skalpy a perfektní první knihu Southern Bastards, ale třeba takový Goddamned jsem vůbec nekousnul. Každý má holt svůj vrchol a nejde jednoduše říct kdo je lepší.
  • louza
    louza9.11.2018 23:10Pindárna
    Fimi : Oba :-) Ennis v devadesátkách a Millar po miléniu. Po roce 2010 Lemire :-)
  • louza
    louza8.11.2018 19:58Sběratelský klub
    Fimi : to víš holt, někdo to má na čtení, někdo je šmelinář :-) Ne vážně, vím jak to myslíš. Knížky v angličtině se v čechách velmi špatně prodávají dál, to je prostě realita. I když jí moc nechápu.
  • louza
    louza5.11.2018 09:51Pindárna
    uff : 30 knížek? To se snad ani nedá....navíc ono to není zase tak provázaný za posledních 10, 12 knih se vlastně nic zvláštního nestalo... Ale je to návykový.
  • louza
    louza4.11.2018 11:55* Připomínky a návrhy
    Fry : překlad Plata, redakce Hokr, korektury Gotfrid, DTP Lelita, Kočí. Jaktože to už nemáš? Zrovna tahle kniha je po delší době opravdu bohová, jsem z ní hodně nadšený.
  • louza
    louza26.10.2018 13:56Čtenářský koutek
    Killingjoke : rozumím, no i já mám právě na Brubakerovi nejraději to, že moc neplácá. Promyslí příběh, řekne ho a jde na další, většinou úplně jinej. Což teda s tím návratem k již vyřčenému trochu ztrácí na přitažlivosti, ale co se dá dělat. Věřím, že to zvládne dobře. KobK určitě dojeď, ta druhá půlka je řekl bych lepší než první.
  • louza
    louza25.10.2018 21:49Čtenářský koutek
    Killingjoke : fajn zpráva, ale přiznám se, že po tom co jsem dočetl Junkies, který je taky v podstatě trochu jinak technicky zpracovaný Criminal s dosud neznámými postavami, tak bych se spíš bez dalších dílů obešel. Už ty dvě doplňovačky Savage Sword a Kung-fu byly jen..."takovej normální kriminál". Junkies mi přišlo sice fajn, ale vyloženě šablonovitý. Navíc pointa na kterou vede je do poslední stránky naprosto neuhodnutelná. Nový Criminal bude určitě dobrý, ale stejný jako to, co už známe. Brubakera obdivuju hlavně proto, že pokaždý přišel s něčím novým a mezi sériema Criminal, Fatale, Velvet, Fade Out i KoB jsou diametrální rozdíly....proto bych raději něco novýho co ještě neznáme... Třeba středověký drama, divokej západ, starej Egypt, nebo tak něco.... Viděl jsi třeba někdy noir z džungle postavenej na základech Rice Burroughse? Já taky ne. A proto by ho měl Ed napsat. Byl by byl můj splněný sen. Criminal už znám :-)
  • louza
    louza25.10.2018 12:52Sběratelský klub
    Hawwwran : vyráží to dech. Takovýhle použití knižních artefaktů mě nikdy nenapadlo. Já si na zeď trapně zpátečnicky kupuju originální obrazy :-) Jo, máš to moc hezký.
  • louza
    louza21.10.2018 20:07Pindárna
    Radim : Já to četl. Jak původní Carthago, tak i Carthago Adventures. První je homogenní příběh o prehistorickém žralokovi, adventures je několik různých příběhů kde kryptozoolog pátrá po dalších příšerkách. Líbilo se mi obojí. Christophe Bec je můj oblíbený řemeslník a i když si nemyslím, že jeho tajemné příběhy na hranici horroru, které nejvíc asi odpovídají modernějším Aktům X, patří mezi špičku v komiksové literatuře (možná kromě sper skvělého Pandemonia), vždycky si jeho knihy neskutečně užiju. Chtěl jsem už před děkolika lety na fóru Crwe, aby to zvážili, ale byl jsem Gmorkem utřen, že to jsou horory a to že se rozhodně neprodá a nikoho (jeho) to nezajímá. No. Tak asi jo. Já si to kupuju všechno. Je to bezva.
  • louza
    louza18.10.2018 12:37Čtenářský koutek
    Fimi : mrkni na to. Je to podobný divnopříběh na hranici fantasy a horrou jako ptávě Zámek a klíč. Líbila se mi i psaná předloha a komiks se jí podle mého soudu zcela vyrovná.
  • louza
    louza18.10.2018 12:33Publicistika
    Draco, Walome : nerad držím basu s váma dvěma extrémistama, ale Craig Russell je vážně dost strašnej. Jak vidím někde jeho jméno, okamžitě odcházím i když tohle by mě zrovna tématicky docela zajímalo...škoda.
  • louza
    louza18.10.2018 12:27Čtenářský koutek
    Fimi : Já bych bral třeba takový Great and Secret Show, který bylo zkomiksovaný podle Barkerový knihy kreslířem Rodrigezem a od jeho Zámku a klíče je defakto k nerozeznání. A je to Barker, takže je to zajímavej příběh. Absolutně jsem nepochopil proč to tady všichni přehlédli. Od CC bych tohle třeba čekal už před lety. A nic. Stejně tak jsem nechápal Moorova Nema, který se nakonec letos objevil. Ono je hezký omýlat si tady na fórech pět stejnejch věcí od jednoho autora, ale dost lidí si neuvědomuje, že v šuplíkách je toho ještě hodně klenotů, který jsou dávno ukončený, prověřený a tady nevyšly.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: 0