• Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:09Strašáci (varianta A)
    Na tuhle knihu jsem se vcelku těšil,a jak to tak bývá, nakonec byl vlastně celkem zklamán. Předpokládal jsem, že půjde o horor, ale jedním ze tří zásadních problémů díla je žánrová nevyhraněnost. Což samo o sobě nemusí být na škodu, žánrové prolínání může vést k zajímavému výsledku, ale zde od samého začátku létá scénář ode zdi ke zdi, chvíli se to tváří jako horor, aby to pak přešlo v jednoduchou akční vyvražďovačku, což se tu a tam prolíná s nějakým tím mysteriózním pozadím a světem duchů. Výsledek je skutečně neslaný nemastný. K tomu je třeba připočítat (problém číslo dva), že kreslíř sice skvěle pracuje s dynamickým rozložením panelů, ovšem vypadá to, že ho nikdo nekrotil, protože dost často vzniká těžko rozluštitelný chaos, který má čtenář problém rozklíčovat. Na tomto místě je ovšem nicméně třeba poznamenat, že jinak je v celkovém kontextu díla kresba asi to nejzajímavější na celé knize. A třetí problém, alespoň pro mne, tkví v tom, že k hlavním postavám (kladným či záporným) si čtenář nevytvoří žádný vztah - alespoň tedy já ne. Neměl jsem důvod nikomu fandit, držet palce, či alespoň přát to nejhorší. Postavy mi byly lhostejné. A to je vždy špatné znamení. Celkově to asi vyznívá hodně krutě, ale zas tak zlé to není. Je to akční příběh, který si člověk jednou přečte a už nikdy nemá důvod číst ho znovu. Až budu rozprodávat knihovnu, jasný adept na prodej. Zbývá jen podotknout, že Strašáky u nás vydalo nakladatelství Zanir, původní originální vydání ve dvou dílech se u nás vešlo do knihy jedné, takže si čtenáři mohou vybrat ze dvou variant obálek. Kniha je udělaná kvalitně, včetně překladu (Zuzana Lochmanová), takže je to radost číst.
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:07Havraní doga / Stopař
    Proč se občas neponořit do historie a nepřečíst si něco, co jsem kdysi četl jako malý kluk. Sledujeme příběh chlapce, který se čerstvě přistěhuje na klasické socialistické sídliště vybudované v těsné blízkosti staré zástavby a začíná novou etapu života, což obnáší hledání nových kamarádů a každodenní střety znepřátelených klukovských part. Zbyňkovým nejlepším přítelem je jeho pes, obrovská doga Cir. Klukovské potyčky se postupně přiostřují a nakonec to dost nešťastně odnese právě Zbyňkův pes, který se ocitne v bezprostředním ohrožení života. Ivo Pecharovi se podařilo dokonale vystihnout chladnou atmosféru sídlištního života tehdejší doby, včetně značně povrchních mezilidských vztahů v obou klukovských partách. Sílu příběhu dodává černobílá realistická kresba Vladimíra Krba. Protože jsem onu dobu zažil na vlastní kůži, mohu potvrdit, že atmosféra je skutečně autentická.
    Pro mne osobně je to tedy zajímavé připomenutí dávno minulých dob, ale nejsem si vůbec jistý, zda tohle dílo může něčím zaujmout současného čtenáře. Osobně si myslím, že již nikoliv.
    Jako doplněk je v knize obsažen kratší komiks Stopař, který dle Pecharova námětu nakreslil klasik českého klubového komiksu, tedy Jiří Petráček. Na rozdíl od Havraní dogy je tento příběh již barevný a je to takový klasický standard tehdejší doby (pochází z roku 1989), nijak se nevymykající linii vystavěné zejména komiksy ze Sedmičky, jako byly Třináctka a Mimozemšťané. Na jedno rychlé přečtení fajn, ale nic víc. A přiznám se, že závěr, v němž se lumpové polepší, mi příliš nesedí. Opět asi jen záležitost pro pamětníky.
    Takže pro mne za 3 body z nostalgie, pro ostatní asi tak o půl bodu méně.
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:02Akce Kámen
    Zase jsem jednou zaslechl, jak bylo za komunistů dobře, a tak jsem dostal chuť si z té doby plné nechutných zvěrstev, kterou bohužel dobře pamatuji i osobně, něco přečíst. Sáhl jsem po nedávno vydané knize Akce Kámen, kterou na vánoční trh 2022 hodně v tichosti uvedlo nakladatelství Argo. Kniha je napsaná dle skutečných událostí z let 1948-1951, včetně medailonků vystupujících postav, a má nespornou faktografickou hodnotu. Popisuje jednu z klasických komunistických lumpáren, které po únorovém puči probíhaly. STB vybudovala na hranicích falešné celnice a úřadovny americké kontrarozvědky, do kterých nechávala vodit vytipované osoby vyprovokované k útěku z Československa. Celá akce byla pochopitelně přísně tajná a z hlediska práva také nezákonná. Příběh se odehrává ve Všerubech a Kdyni, kde byla jedna z těchto falešných celnic zřízena. Přestože se jedná o líčení historických událostí, příběh má spád a dobře odsýpá, čte se to vyloženě dobře, čemuž napomáhá i velice zdařilá kresba Michala Kociána. Kniha má velký formát, hezký přebal a myslím, že se celkově hodně vydařila. Výhradu mám k propagaci, protože přečíst si v anotaci, že jde o populárně naučný komiks zrovna moc čtenářů nepřiláká. Asi je to úlitba tomu, že kniha vyšla s přispěním Ministerstva kultury. Nicméně zejména v současné době, kdy lidé ochotně zapomínají, jak to tady ještě ne tak dávno vypadalo, její existenci chápu jako potřebnou, rozhodně stojí za přečtení.
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 07:59Šangri-La
    Půjdu proti proudu a začnu rovnou koncem - pro mne poměrně silné zklamání. Těšil jsem se na základě ohlasů na pořádnou sci-fi, ale tohle je spíše jen kritika lidstva a jeho způsobu života, byť v kulisách vzdálené budoucnosti. Ovšem na lidské povaze se nic nemění, takže těžištěm příběhu je kritika lidské bezohlednosti a rasových předsudků, konzumního způsobu života, všeovládajících nadnárodních společností, slepě pro svou věc zapálených revolucionářů a tak by se dalo ještě chvíli pokračovat. Takže místo sci-fi by se v anotaci měl uvádět spíš dnes již zavedený termín dystopie. Hlavní postavou je Scott, zpočátku poslušné kolečko v systému, který se ale posléze díky svému bratrovi zaplete mezi revolucionáře a postupně zjišťuje, že věci nejsou tak růžové, jak se mu původně zdálo. Kladnou stránkou příběhu je rozhodně fakt, že autor ve své kritice nijak nešetří ani jednu stranu - všichni jsou pro dosažení svých cílů ochotní kráčet přes mrtvoly. Závěr tak ani nemůže překvapit, žádné zázračné vyústění příběhu se nekoná, jako varovný vztyčený prst se celou rozsáhlou knihou táhne varování: nevyhnutelně míříme jako živočišný druh ke své zkáze.
    Po výtvarné stránce bych to rozdělil na dvě části. Hluboce smekám před vykreslením interiérů i exteriérů, parádní jsou scény ve vesmíru, záběry na vesmírné lodě a vesmír vůbec. Kniha má přes 200 stran, takže je možné si to dokonale vychutnat. Naopak vyloženě hnusné jsou lidské postavy a obličeje, jsou jakýmsi způsobem podivně zdeformované, vůbec se mi to nezamlouvalo. Nepochopil jsem autorův záměr, co tím chtěl říci. A stejně tak mi vadila i barevná paleta - v různě dlouhých intervalech jsou stránky laděné do jednotného odstínu, chvíli nažloutlé, pak zelené, pak třeba oranžové - a občas naštěstí tenhle barevný filtr chybí, což je jedině dobře. Nedokázal jsem vysledovat žádný důvod, proč k tomu autor přistoupil.
    Samostatně je třeba se zastavit u překladu - za mne je jedním slovem špatný, nikoliv po stránce věcné, ale po stránce použité stylistiky. Překladatel se snažil často používat hovorovou a obecnou češtinu, ovšem nebyl v tomto svém záměru konzistentní, takže postavy mluví chvíli tak a pak zase onak, nepůsobí to dobře. Za tvary sloves "řek", "moh", přidávání písmena "v" před slova začínající na o (typ vokno, vosm apod.), vynechávání dlouhého "í" (zatim, vim, spim)... bych mistra překladatele nejraději pověsil do průvanu. Dobrou práci neodvedl ani tým redaktorů, protože v knize zůstalo dost překlepů či nepřesností.
    Takže abych to shrnul - rozsáhlá vesmírná dystopie ze vzdálené budoucnosti s místy velice zajímavým a poutavým grafickým ztvárněním. Ačkoli to řada čtenářů vynáší do nebes, já osobně to již nikdy číst nebudu.
  • Cikolb
    Cikolb2.3. 09:32Pindárna
    26 let nic není, takový Thorgal začal vycházet v roce 1980, XIII v roce 1984, jestli se nepletu. A konec je v nedohlednu... Obojí zaručeně série, které přežijí své tvůrce.
  • Cikolb
    Cikolb25.11.2023 11:58Sběratelský klub
    Náklad u pana Vybírala čítá v dnešní době standardně 700 ks. Výjimkou je Asgard, kde došlo i na druhé, lehce upravené vydání.
  • Cikolb
    Cikolb10.6.2023 21:47Srazy, cony, festivaly
    Novinky od nakladatelství Vybíral: v listopadu bude 1) Hvězda pouště, první dva díly v jedné knize 2) druhý cyklus Mureny 3) Škorpion, díly 3 a 4 v jedné knize 4) třetí a čtvrtý Rahan 5) Aristophania, první dva díly v jedné knize. A pak jedno překvapení zahrnující i limitní vydání v počtu 200 kusů.
  • Cikolb
    Cikolb26.12.2022 19:32Nakupujeme venku
    Gmork: minimálně Džin by si v té desítce místo zasloužil. :)
  • Cikolb
    Cikolb25.12.2022 22:34Nakupujeme venku
    No, upřímně řečeno, Saria je po stránce scénáře lepší než cokoliv jiného, co u nás od Dufauxe vyšlo. A po stránce kresby se tomu jen tak něco nevyrovná.
  • Cikolb
    Cikolb5.12.2022 13:18Pindárna
    Gmork: to rugby ti chválím:)
  • Cikolb
    Cikolb19.11.2022 11:46Slevy, výprodeje, bazary
    Albatros: Po zvolení "pro děti" či "pro dospělé" stačí následně vlevo rozkliknout kategorie a zaškrtnout komiksy. Pro dospělé jsou tam asi 2, pro děti 9. Stejně funguje i na mobilu.
  • Cikolb
    Cikolb25.9.2022 09:59Nakupujeme venku
    Gmork: Bohužel za sebe musím říct, že zrovna tohle je klasická ukázka toho, jak počáteční úspěch nakonec pohřbí celou sérii. Zatímco začátek je nádherně nakreslená fantasy, nyní je to po umělém protahování jen nádherně nakreslená nuda. Kvalita je značně kolísavá, což je samozřejmě dáno i střídáním mnoha autorů. Podle mě si to zasloužilo skončit tak po 15. dílu.
  • Cikolb
    Cikolb6.9.2022 21:55Sběratelský klub
    To nemusí ověřovat Gmork, to můžu klidně udělat já, druhá číslice 7 má být správně skutečně 9. Pro zajímavost se tahle chyba udržela postupně ve všech třech verzích zeditovaného podkladu, nikdo si toho nevšiml.
  • Cikolb
    Cikolb15.5.2022 13:48Pindárna
    Robur31: Hele, já fakt nemám chuť se s tebou nějak hádat, ale když už zmiňuješ web pana Vybírala, je tam také ediční plán na první pololetí. V něm najdeš 2 verneovky, žádnou kuchařku a zbytek jsou komiksy. Tím bych to uzavřel.
  • Cikolb
    Cikolb14.5.2022 23:58Slevy, výprodeje, bazary
    Na Black Friday bych u pana Vybírala nesázel, měsíc po vydání jsou komiksy na jeho stránkách v prodeji s 35% slevou. Jako teď do konce května Conquistador a Shi. Levnější to těžko někdy bude, spíš to pak nebude k dostání.
  • Cikolb
    Cikolb14.5.2022 22:17Pindárna
    Konstatovat, že Vybíral "vydává komiksy jen tak na půl", mi přijde jako výstřel hodně mimo mísu. :)
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2022 13:33Povinná četba
    Nezbi: Dozvíš se toho hodně a málo zároveň. Mantrissa (nevím, jak ji pojmenovali v překladu) se samozřejmě vyskytuje i nadále - a ne jen jedna. Ale kromě nich se začnou vyskytovat i další mimozemšťané. Ve druhém cyklu Betelgeuze (opět pětidílný) už se ústřední postavou stává Kim, ale ostatní postavy jsou přítomné samozřejmě také. Příběh plynule pokračuje. Na druhý cyklus pak úzce navazuje třetí - Antares, ten je dokonce šestidílný. Následuje malá odbočka k pětidílnému cyklu Přeživší, který se týká osudů posádky zmizelého hvězdoletu Tycho Brahe, o němž se v základní řadě mluví. Následně se osudy hrdinů z tohoto vedlejšího cyklu propojí se základní dějovou linkou v třídílném Návratu na Aldebaran. Dohromady to tedy má v tuto chvíli 24 dílů a zřejmě to bude pokračovat i nadále, kvalita příběhu je setrvale vynikající, alespoň podle mě, jediné, co Leovi vyčítám, jsou konce, přijde mi, že nikdy příběh nedokáže nějak dokonale ukončit, to se týká i jeho dalších prací. Pokaždé mi tam něco chybí.
  • Cikolb
    Cikolb26.4.2022 08:21Herní vlákno
    GWB: Díky za tip, už jsem se tam zaregistroval :)
  • Cikolb
    Cikolb1.4.2022 10:17Sběratelský klub
    Thorgal:
    Já si dovolím s Gmorkem nesouhlasit, respektive ho trochu poupravit. 36. a spolu s ním i předchozí 35. díl (Anjel a Šarlatový oheň) jsou dle mého soudu kvalitou skutečně slabší. Je to podle mne způsobeno těsnou provázaností s vedlejšími sériemi, zejména s Kriss de Valnor, kdy se v základní řadě čekalo, až všichni hrdinové doputují do stejných míst a příběh se spojí zase v jednu jedinou dějovou linku. Takže zatímco hlavní řada zoufale přešlapuje na místě a v podstatě se nic moc neděje, mnohem zajímavější jsou poslední dva díly Kriss, tedy Hora času a Strážce spravedlnosti. 36. díl znamenal zároveň konec autorského týmu a rozloučení dlouholetého kreslíře Rosinského. Od 37. dílu tvoří Thorgala zbrusu nová autorská dvojice Yann/Vignaux, kteří se rozhodli vrátit se ke kořenům série. První dva jejich společné díly (Poustevník ze Skellingaru a Selkie) tvoří samostatně stojící alba, která se dají přirovnat ke klasickým albům ze začátků, jako je třeba Pád Brek Zarithu - a určitě to je klasická dobrodružná četba nepostrádající řemeslnou kvalitu - v kontextu celé série nijak nevybočující průměr. A v zatím posledním díle se rozhodli navázat na Thorgalovy úplné začátky, opět se vrací po delší době sci-fi motiv a evidentně jde o začátek příběhu, který se potáhne přes několik alb. Stojí za přečtení, mně osobně na něm ale hodně vadí skutečnost, že autoři zcela zahodili složitě budovaný psychologický profil Kriss de Valnor (viz její vedlejší série) a udělali z ní najednou vcelku omezenou, primitivní ženskou. Nějak mi to nejde pod vousy. Takže abych to shrnul - Thorgal stále stojí za přečtení, i když vrchol má série někde mezi alby č. 9 až 17.
  • Cikolb
    Cikolb31.3.2022 21:06Sběratelský klub
    Co se týče Thorgala, na Albatros bych rozhodně nespoléhal. Tempem, kterým se to rozhodli vydávat, nemají nikdy šanci dohonit originál. Ve Francii je v tuto chvíli venku 39. díl základní řady (mimochodem dějově to tvoří oblouk k prvním dvěma dílům celé série) a pokud přičtu 4 vedlejší série, které jsou ovšem s dějem hlavní řady občas silně propojené a je třeba je číst rovněž, dostanu se na číslo 63. To už je slušná porce čtení. Takže je potřeba vzít zavděk originálem, či v našich končinách třeba polskou verzí, která je komplet.
  • Cikolb
    Cikolb10.3.2022 14:37Sběratelský klub
    Asgard - co se týče dotisku, je to vždy složitá otázka, může to být snadná cesta, jak z výdělečného titulu přejít na červená čísla. Definitivní rozhodnutí o dotisku či 2. vydání ještě nepadlo - ale určitě o něm pan Vybíral reálně uvažuje. Každopádně proběhla revize překladu a jeho úprava, takže po technické stránce je to nachystané.
  • Cikolb
    Cikolb4.1.2022 20:42Slevy, výprodeje, bazary
    Co se týče KODovek, některé mají prostě za ta léta větší cenu než ostatní. Obecně se jedná dejme tomu o prvních přibližně dvacet, které měly měkké desky s přebalem, z nich se nejhůř shání číslo 6 - V týlu nepřítele, ačkoliv se to vlastně z dnešního pohledu nedá vůbec číst. Z těch dalších mezi vzácné patří právě číslo 22 - Na moři/ Žitkov, hodně se platí za knihy od Arhura Ransomea, zejména číslo 51 - Petr Kachna, kde díky chybě tehdejšího tisku je umění tuto knihu sehnat bez poškozeného hřbetu. Další cenný kousek je číslo 113 - Plutonie od Obručeva, slušnou cenu má 192 - Stopy ve sněhu, která má jako jediná jinou grafickou podobu obálky. A pak překvapivě víc se zaplatí za těch posledních asi 25 knih do čísla 212, které už vycházely v mnohem menším nákladu a s upraveným hřbetem. Platit za ty knihy tisíce je ale samozřejmě nesmysl.
  • Cikolb
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: 0