• Širokko
    Širokko18.4.2022 12:56Rychlé šípy 33...
    Dobrý den,
    vzhledem k tomu, že jsem vedoucím pracovníkem sociologické agentury s výzkumy veřejného mínění, kdy hlavním zadavatelem výzkumných šetření je "státní správa vč. jednotlivých ministerských odvětví", nesmím jako soukromá osoba vystupovat a prezentovat v internetových komunikačních kanálech tj. Facebook, Twitter, Blogger aj. Proto poskytuji autorům: pan Dubský a pan Janov recenzi na publikační počin: Rychlé šípy 33.

    Publikace Rychlé šípy 33 je vynikající nakladatelský počin. Pro stěžejní cílovou skupinu dnešních děti je publikace naprosto ideální. Z hlediska textové části se zajímavostmi, za kterou díky Slavomilu Janovovi, se dnešní mladí čtenáři dozvídají mnohé nové informace a prostřednictvím těchto objevů začínají chápat, proč byl, je a bude Jaroslav Foglar specificky kultovním spisovatelem české mládeže... Navíc u některých vybraných zajímavostí je cítit nabídka "dopátrej si sám" další okolnosti, což by právě Jaroslav Foglar nesmírně ocenil. Z hlediska komiksové části se Jiřímu Dubskému s malířem Karlem Zemanem podařilo věrně napodobit časové a dějové ukotvení "zlaté éry foglarových šípáků". Ona věrná "imitace komiksového retro-stylu" má opět svou neotřesitelnou logiku a především půvabné kouzlo. Dnešní mladí čtenáři totiž mají unikátní možnost "zažít příběh šípácký v kulisách doby mladého hlasatele" a tomu se lze jenom poklonit... Upřímnost tvůrců cítíte z každého komiksového dílu a upřímnost sdělení umí rozeznat jen děti, se kterými komiksoví tvůrci Dubský/Zeman skutečně kontakt navázali... Dovolím si závěrem jen doplnit, že jsem hovořil s celkem 8 čtenářkami ve věku 7-11let a 8 čtenáři ve věku 8-13let. Naprosto všem se nové Rychlé šípy 33 velice líbily a chtěli by, kdyby takové příběhy mohly vycházet i v dalších pokračováních. Také jejich rodiče, kteří své děti podporují v aktivním rozvoji ve volnočasovém prostoru, se ve všech případech shodli, že publikace Rychlé šípy 33 se podařila a splnila i svůj pedagogický účel, jak bývalo zvykem v tvorbě Jaroslava Foglara.

    Pokud páni tvůrci S.Janov nebo J.Dubský usoudí, že zveřejnění recenze na publikaci RŠ33 pomůže dobré věci, poskytuji souhlas s jedinou prosbou: místo plného jména jen prosím uvést iniciály V.V.
  • Širokko
    Širokko17.4.2022 06:45Rychlé šípy 33...
    V recenzi k publikaci nových komiksových příběhů RŠ33, literární kritik Ivo Fencl mimo jiné na adresu kreslíře a ilustrátora Karla Zemana napsal, že to není nový Fischer a měl jistě pravdu. A není to dokonce ani nový Marko Čermák.
    Karel Zeman se totiž vůbec nesnaží napodobovat rukopis jakéhokoliv jiného výtvarníka! Jeho osobitý rukopis ilustrátora je totiž naprosto originální, Zemanovsky půvabný a jedinečný ! KZ ve svých ilustracích k novým příběhům RŠ totiž předvádí v jistém směru něco nebývalého a troufám si říct, že i výjimečného. Má cit a vytříbený smysl pro detail, což se mimo jiné promítlo do vysoce realistického ztvárnění městské a stínadelské architektury, kde se pozorné a vnímavé oko diváka může kochat a obdivovat mistrovství, s jakým tento umělec dokázal štětcem a barvami vyjádřit něco tak neuchopitelného, jako je neúprosný tok času vepsaný do starých zdí a fasád domů.
    Doslova puncem Zemanovy kreslířské virtuosity jsou erodované zóny zvětralého zdiva s odchlíplou či částečně opadanou omítkou, které odhalují krásně pálené , oranžové cihličky. Celkový dojem oné tak malebé, stínadelské zchátralosti je nadto umocněn perfektním stínováním. Ona tajuplná hra světla a stínu v zapadlých uličkách večerních Stínadel, se kterou Zeman tak mistrně pracuje, velmi sugestivně navozuje onu tak stěží postižitelnou atmosféru večerních výprav RŠ do nitra stínadelského labyrintu, jak nám ji ve svých nezapomenutelných románech barvitě popisoval Jaroslav Foglar.
    V kresbách Karla Zemana můžeme také vysledovat perfektně zvládnutou anatomii lidského těla, s přirozeně ladnými svalovými partiemi rukou i nohou, což je v ostrém kontrastu např. s kresbami Václava Junka , který se v tomto směru doslova trápil.
    Zemanův obdiv k obrazům starých mistrů nalezl svůj specifický odraz i v komiksu RŠ. Např. v příběhu RŠ pronásledovány tygrem, je v okýnku č. 7 scéna , která má v sobě půvab pláten holandského malíře Jana Vermeera. Zděšená matka zde ochranitelsky a láskyplně svírá v náručí svého malého synka, který ji svou malou ručkou objímá - to je velkolepá scénka vtěsnaná do malého prostoru komiksového okénka ! A hned ve dvou následujících panelech kreslíř mistrovsky dokázal tyto dva samostatné oddíly spojit v jednolitý, panoramatický celek, rozdělený na dvě samostatné části. BRAVO Mistře Zemane !
    Nové komiksové příběhy RŠ provází jásavá a výrazná barevnost, která k rozletu mládí a komiksovým dobrodružstvím Rychlých šípů jaksi neodmyslitelně patří.
    Podtrženo a sečteno slovy jednoho z původních kreslířů RŠ - Marko Čermáka, který při shlédnutí Zemanových prací konstatoval, že Karel Zeman je výborný kreslíř a že scenárista měl jeho výběrem šťastnou ruku. Díky Karle !
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 369 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0