Občas se mi zdá, že jsem Batman... ale pak se probudím a jsem zase Bruce Wayne.



Můj blogísek: Entertainment Deeply - O popkultuře slovem i obrazem
Moje sbírka zahraničních komiksů: Collectorz.com


Komiks a já

Jako dítě jsem hodně četl. Nechuť k přehrabování se v pískovišti a vůbec pobíhání po venku mě přivedla ke spoustě zajímavého čtení pro děti, později pro mládež, a také ke spoustě přebytečných kilogramů, kterých jsem se zbavoval až v pubertě. Vedle klasické literatury (Foglarovky, Malý Bobeš, Děti z Bullerbynu, …) jsem se také dostal k prvnímu komiksu. A tím byl, ostatně jako u mnoha mých vrstevníků, Čtyřlístek. Milované ‘veselé obrázkové čtení‘ pozvolna plnilo mou poličku, rodiče, babičky, dědečkové mi vždy donesli nové číslo a já ho celé okamžitě zhltnul jako malinu. Z éry Čtyřlístku nejraději vzpomínám na příběhy Anči a Pepíka Lucie Lomové. Ti byli naprosto bezkonkurenční a kresba převyšovala vše ostaní včetně známé čtyřky z Třeskoprsk.

Potom se na stáncích PNS znenadání objevila již zdálky zářící hvězda v podobě prvního čísla Mickey Mause. Okamžitý favorit sice úplně nenahradil Čtyřlístek, ale rozhodně jej odsunul na vedlejší kolej. Příhody černého myšáka a později i jeho parťáka Kačera Donalda si zasluhovaly mou nejvyšší pozornost. Tady už se šetřilo i ze svého a každý nový výtisk jsem netrpělivě očekával před trafikou žmoulaje hromadu drobných z prasátka. Občas jsem se také dostal ke starým vydáním Rychlých šípů a jako milovník foglarovek, a těch šípáckých obzvlášť, jsem se rád nechával unášet dobrodružstvími těch největších správňáků všech dob. Do toho přišli želví nindžové (při návštěve rodiny na Slovensku jsem sehnal i nindža korytnačky), Jurské parky, okamžitě po zakoupení rozpadnuvší se Hvězdné války nebo vojáci z G.I. Joe. Miloval jsem stripy Peanuts v (Rudém) právu (Garfielda ne, nebavil, nudil). Přestože jsem občas odebíral i ABC mladých techniků a přírodovědců, nikdy jsem nepřišel na chuť žádnému ze zde otišťovaných komiksů.

Naprostý zlom však přišel s objevením Asterixe. Na poli obrázkové literatury pro mne něco dosud nevídaného se přelilo v totální oddanost, chrabří Galové měli mou plnou pozornost. Dokonce jsem si tehdy na zájezdě v Řecku zakoupil díl, který u nás ještě nebyl k dostání. Samozřejmě jsem z toho nic nevyčetl, ale kresba byla boží. Podobné zjevení jsem pak ještě zažil u prvních čísel Hergého Tintina.

Tou dobou jsme ve škole také pročítali první čísla herního magazínu Score, ve kterém se časem objevila komiksová rubrika s články, jež informovaly o tom, co frčí ve světě. Ano, psali je Ti, jejichž jména se vyslovují pouze šeptem. Zde jsem zjistil, že existuje nějaký Lobo, že Batman a Superman nehrají jen ve filmech a že Čtyřlístek je pro děti. Tak to šlo nějakou dobu jen o chlebu a vodě (Asterix a Tintin) a ukázky ve Score ve mně vyvolávali divoké snění, co kdyby. A pak to přišlo. Den D, vlastně “C“, a na krámy doslova vyhřezlo první číslo Crwe. A v něm Lobo. A Batman. A taky ten divný Pérák (kterého jsem docenil až po letech). Teď už nešlo šlápnout zpět. Crew za Crwí, den za dnem, pročítání zajímavostí ze světa komiksu s názornými ukázkami, jak to má všechno vypadat. Superhrdinové, nekompromisní brutalita, drsný humor. Ta hovada nám vzala dětství. Čtyřlístky, Myšáci a Kačeři letěli do sběru (byl jsem neznaboh). Můj první komiksový book, který jsem zakoupil za těžce usmolené peníze (dvěstěpětadevadesát vočí) nesl název Sin City. Mám jej dodnes. Modré Crwe i sešitovky na pokračování, vše jsem požíral po nemalých soustech, jednomu by se z toho udělalo nevolno. Na pultech knihkupců se objevily Zázraky. Nikdy jsem tu knihu neotevřel (byla zalitá v přebalu), nikdy jsem neviděl ty úžasné Rossovy záběry. Ten litr jsem do toho tenkrát prostě investovat nechtěl.

Po prozření a uvědomění si nevýdělečnosti ukončilo vydavatelství Crew vydávání sešitovek, Modrých Crwí a nakonec i té pravé domácí rudé pochutiny. Jako kdyby vám přesekli aortu mačetou. Ale přesto, komiks zde zakořenil, uchytil se a dnes sklízíme šťavnaté plody. Mise splněna. To už mi bylo okolo sedmnácti a vzhledem k pro mne neúnosným cenám komiksových booků a pozvolna se rozvíjejícímu zájmu o opačné pohlaví (komiksy tenkrát nebyly sexy) jsem na obrázkové čtení zcela zanevřel. Celá sbírka Crwí (ano, i první číslo) a všech komiksů (ano, i první vydání Asterixů) putovala do místního antikvariátu za pár korun (doslova). Jediné, co jsem v knihovničce ponechal, bylo Millerovo Sin City, to byla (a stále je) srdcovka. Vrátil jsem se opět ke 'klasické' četbě (Pratchett, Gaiman, Palahniuk, Welsh, …) a komiks jsem nechal u ledu.

O pár let později jsem zakoupil první book se Sandmanem. Pak druhý, třetí. Za slušné peníze, z už vlastní výplaty, jsem opět našel ztracenou lásku v obrázcích a bublinách. Zůstal jsem zatím jen u Gaimanovy série (autor Amerických bohů přece nemůže zklamat) a nenápadně pokukoval po trhu, co že se to všechno, po dobu mé nepřítomnosti, objevilo. Nakoupil jsem pár čísel znovu oživeného magazínu Crew a cítil, že se schyluje k velkému třesku. V kině jsem shlédl Temného rytíře a bezprostředně poté jsem zakoupil Millerův Rok jedna a Návrat Temného rytíře. Vesmír se otřásl.

Šlo to rychle. Miller, Moore, Ennis, Loeb, Morrison. Bisley, Mignola, Kieth, McKean, Sale. To jen pro začátek. Doplnil jsem vzdělání ze znovu zakoupených Crwí (při vzpomínce na tehdejší odevzdání prvního čísla do antiku mě bodalo u srdce, tentokrát to už 66 Kč nebylo), našel zálibu v historii komiksu skrze Aargh! a začal se oblíkat do spandexu (to poslední není úplně pravda:). Dnes jsou komiksy téměř všude a je in mít strip v každém periodiku. Není problém si u nás nedostupný komiks nechat doručit přímo ze zahraničí. I já se tak třeba po letech konečně podívám do dnes již u nás zcela vyprodaných Zázraků (a budu jim i rozumět, leta jsem piloval jazyk a už vím, co znamená slovo Marvels:). Vybírám si, neženu se za kvantitou, dávám na ohlasy ostatních čtenářů, nasávám recenze i tipy a pomalu rozšiřuji svou sbírku.

Komiksu třikrát zdar! A koukejte číst také knihy bez obrázků, ať nezakrníte :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.4.2012 03:21Živí mrtví #04: Touha je slepá
    Poslušne hlásím, že v téhle knize se, krom nekonečného Rickova výlevu v závěru, nic zásadního nestalo a s očekáváním vzhlížím k pokračování, ve kterém se, jak skromně doufám, opět něco zásadního dít bude. Docela bych ocenil, kdyby se partička přeživších sebrala a opustila již okoukané vězeňské prostředí. Robert Kirkman si zde vybral oddechový čas, příště už mu to ale neodpustím.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš4.4.2012 02:00Lobo: Poslední Czarnian
    „Jste zlé, sadistické, krvežíznivé, duševně choré monstrum!“
    „Děkuju.“

    I po letech mě Lobo neskonale baví. Tahle infantilní brutalitka je mou osobní guilty pleasure a jsem rád, že se díky borcům z Crwe dostala i k českým čtenářům. Keith Giffen je vyšinutý magor par excellence, Alan Grant mu úspěšně sekunduje a úžasně hnusné čmáranice Simona Bisleyho to vše krásně doplňují. Nenáročné čtení na dobrou noc. Doporučuje pět z pěti zesnulých učitelů základních škol.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2012 03:55Aargh! #11 (varianta A)
    Obálka s Večerníčkem temná jako bezměsíčná noc (předcházelo dlouhé rozhodování zda Groch nebo Černý). Fanouš boží (dlouho jsem se tak u komiksu nenasmál). Robert příšerný (Grusovi by konečně měl někdo psát scénáře, ta jeho autorská tvorba stojí za prd). Technické cvičení na znělku z Vltavy - vážně je na tohle někdo zvědavý? To nemělo opustit šuplík. Lomová upřímná, Maďaři zvláštní, Baranko orgasticky výtečný. Zbytek zábavný nebo 'divný' (ano, art). Publicistika si nadále drží vysokou úroveň. Prokůpek s Kučerovským zaslouží hobla.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.4.2012 05:14CREW² #32
    Už to vypadalo, že po minulém čísle známe vítěze soutěže o nejhnusnější obálku Crwe a teď tohle. Cover s Anitou se s přehledem ujímá vedení a zdá se, že ho jen tak něco netrumfne. Alespoň se o to více můžeme těšit na příští vymazlený přebal s Dreddem, který ve mě evokuje zaprášené crewní začátky. Při pohledu na něj srdéčko plesá.
    Ale nebuďme škarohlídi hned ze začátku, uvnitř nás samozřejmě čeká standardní porce novinek ze světa obrázkového čtení, nějaký ten profil a Klaus Janson nám prozradí přísně střeženou informaci o tom, čím se liší průběh tvorby komiksu v DC Comics oproti Marvelu. A pak je tam ta Anita. Hvězdičku jste už jistě koutkem oka zahlédli, takže vám nemusím zrovna dvakrát vysvětlovat, že je to ryzí sračka. Vidím v tom špetičku Tank Girl, ale té to nesahá ani po smradlavý kotník. Vidím tam i Sucker Punch, ale Zack Snyder je mnohem lepší režisér než argentinské duo. Vidím tam i nějaký ten explicitní výjev s frndou nebo kozou, ovšem výrazy jako zkurvysyn, kurva a řiť jsou náležitě zcenzurovány, takže je to samozřejmě vhodné i pro dorost a mládež. Loba tam nevidím, protože tomu zcela chybí humor, pokud nepočítám ten vyloženě nucený (jako v případě, kdy ten opancéřovaný Šemík v závěru nastaví kopyto a následná scénka nám má rozervat bránici). Jen doufám, že brzy vyjde další Crew s hellblazerovskou náloží od Morrisona, ať můžu tuhle obskurní záležitost co nejdříve uložit do paměti s poznámkou "ZAPOMENOUT".
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.4.2012 05:01Star Wars Magazín 2012/02
    matrosh: SW komiksy neznám, kdysi dávno v hlubokých devadesátkách jsem akorát četl adaptaci Nové naděje (a nebylo to ono). Teď jsem jen ze zvědavosti chtěl ochutnat, co si to pro nás v Egmontu připravili (uvažoval jsem o nějakém tom omnibusu, ale po těchto sešitech mě lákají o to méně). Původní filmovou trilogii bezmezně adoruji, i přestože se jedná o dílo „bez hlubšího myšlenkového přesahu, stojícím na levném přežvýkání různých pohádek a mytologii s levným morálním apelem“. I právě proto se nám to tak líbí. Těmto komiksům ale nemůžu odpustit co se za nehet vejde - vycházejí převážně z moderní, pokřivené, penízedojící linie a universum SW rozšiřují jen o marginální prvky bez duše (asi jsem na to už vážně starý:) Existují kvanta mnohem lepších komiksů (a možná dokonce i ze světa SW). Tyhle sešity si ale (zatím) maximální hodnocení nezasluhují. ad nová trilogie - mě více než Jar-Jar sere malý Anakin, to je opruz. A pak Hayden Christensen, to je už vážně čisté ZLO (a tím nemyslím to, že hraje Vadera).

    Ale kupříkladu, zrovinka teď jsem si přečetl nového Fanouše od Dana Černého (Romadurový teror) a neskonale se u toho bavil. Taky je tam bubák, rytíř Fanouš a dokonce i ta 'princezna'. Už dlouho jsem se u komiksu nesmál tak hlasitě.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.3.2012 15:27Star Wars Magazín 2012/02
    matrosh: Na toaleťáky od Vertiga mi nesahej. Star Wars Magazínu by nepomohlo, ani kdyby byl vytištěn na křídě. Obrázky a scénáře jsou zkrátka (dle mého rozmazleného vkusu) opravdu HODNĚ slabé. A rozhodně nesrovnávám jen s "lokálním rybníčkem".
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2012 14:34Star Wars Magazín 2012/03
    MindReader, Azalin: A tvrdím snad něco jiného? :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2012 04:38Star Wars Magazín 2012/03
    Tentokrát jsem to jen prolistoval v trafice a buď nejsem cílovka nebo má většina zde hodnotících příliš mrzký vkus.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.3.2012 03:53Pod dekou
    „kap“ (u čůracího duelu mezi Batmanem a Spider-Manem jsem se málem počůral)

    Grunge, věčná zima a Ježíš. Puberta ještě nikdy nebyla tak hořká. Když Craig po vyznání své lásky k Raině uslyší pouze chladné „ách... Craigu...“, tak to píchne puberta nepuberta. Do toho trocha toho biblického šolíchání a ve výsledku máme celkem sympatický román v obrazech na téma 'věřím, věříš, věříme, pod dekou se choulíme'. Ty obrazy sice nejsou nic extra, ale občas se autorovi povede z nejednoho políčka vytřískat slušnou dávku emocí. Více Craiga Thompsona, prosím.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.2.2012 04:26Star Wars Magazín 2012/02
    „A tehdy jsem doopravdy pochopil, co má můj otec na srdci, i všechno, co nosí v srdci, a věděl jsem, že stejné je i mé srdce.“ (malý Boba Fett sní o kariéře kardiochirurga)

    Vydavatel rozhodně nečetl mé zdejší připomínky k prvnímu číslu a opět vydal brakové čtivo vytištěné na hajzlpapíru. Tři krátké příběhy, jež svými scénáři nedosahují ani průměru (mám takové tušení, že kvalitní scénáře ze světa SW v této řadě neexistují) a kresbou se blíží obsahu zatuchlých odpadních šachet mezihvězdných křižníků, bezostyšně przní vkus českého čtenáře. Překladatel by měl opravdu zapracovat na slovosledu a volbě synonym, vyvaroval by se tak paskvilům jako Tark není člověkem, kterým se jeví být... a možná není člověkem vůbec - spíše jen zbraní nebo Darth Vader uvažuje o otci, který zemřel spíše jako stroj než jako člověk (i když tohle asi i v originálě zní zrůdně). Alespoň tentokrát známe všechny autory uvedených komiksů. Dám tomu šanci ještě příště (do třetice...), ta obálka s Fettem vypadá dobře a "zajímá" mě, co donutilo nájemného lovce vzít melouch za ušmudlané kilčo (Lobo by se totiž na podobnou pobídku neobtěžoval ani mrknout).

    Pozn.: Při čtení tohoto sešitu mi do uší pro navození atmosféry proudily jisté libé tóny Johna Williamse. Proto tak vysoké hodnocení. A proti Star Wars opravdu nic nemám. To prohlašuji jakožto hrdý majitel kompletní blu-ray edice a jednoho Vadera vystaveného v poličce :)
  • Kaluž
    Protože jsem nikdy proti Calvinovi a Hobbesovi neprotestoval, koupil jsem si i tento díl. Zaujala mě obálka s krásně růžovou barvou (která se k tomu hodí) a zajímavým názvem Poděsové z jiný planety. Jsem z tohoto kousku opět velmi nadšený a doufám, že všechny další díly Calvina a Hobbese budou mít růžové obálky a zajímavé názvy, aby si je koupilo co nejvíc čtenářů.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 03:22Sandman #09: Blahovolné
    „On ji nevzbudil polibkem. Máma vykládala, že to byla víc než pusa a že ani to ji nevzbudilo. Spala, dokud neporodila dvojčata...“ (Tak tuhle verzi Šípkové Růženky bych si rád poslechl celou)

    A máme to za sebou. Sandmanův pantograf dorazil do cílové stanice, kruh se uzavřel, Gaiman potvrdil status nedostižnosti. Všechny ty nitky, rozpletené ve více než padesáti sešitech, se rozhodly, že je potřeba utvořit pevný provaz a tak si daly dostaveníčko v téhle bichli. Potkáme spoustu starých známých (nesmrtelný Hob Gadling, malý Daniel Hall co roste jako z vody, staronový Korinťan, ...) a u nejednoho z nich se staneme svědky jejich hořkého konce. Jedna z nejpůsobivějších scén celé ságy je ta, kdy Rose Walkerová platí za smrt své přítelkyně Zeldy. Jedna mrazivá strana a „Žádné zázraky, žádná magie, žádné sny. Jen bolest a smrt a stvrzenky.“ Syrová realita tíživější než noční můra. A nezapomeňte za sebou zavřít dveře až půjdete.

    Mám k Blahovolným jedinou výhradu - mají škaredou kresbu. Ne celé, třeba prolog Kevina Nowlana nebo šestá kapitola (Dillon/Vess/Ormston) jsou fantastické. Jedem napuštěným trnem v oku je mi ten pseudo kubistický styl/mazanice Marca Hempela. Kde je ta špičková kvalita autorů předešlých děl (Dringenberg, Zulli, Jones, Thompsonová)? Ty obrázky jsou zde bohužel z větší míry tak odpudivé, že mi nedovolují udělit hodnocení absolutní, tedy nejvyšší. Scénář si jej ale rozhodně zaslouží (a překlad také). Nu což, nemůže být každý den k večeři oční bulva (KRÁ). Můžeme se každopádně těšit na šmakózní obrázkové hody v nadcházející Smuteční hostině.
  • Kaluž
    „Bubliny komiksové!“ (jedna z mnoha nápaditých nadávek kapitána Haddocka)

    Moc pěkně zpracovaný scénář k poslednímu Tintinovu dobrodružství. Četl jsem s nadšením, zkoumal skicy a litoval toho, že finální podobu už neuvidíme. A hlavně sakra nevím, zda se ústřednímu padouchovi podařilo zalít Tintina do tekutého polyesteru... (jasná analogie s Han Solem zalitým do karbonitu).
    Nevím, kdo je držitelem práv na vydávání Tintinových dobrodružství, ale dotyčný by mohl pouvažovat o oslovení současných autorů a pokračovat ve vydávání nových příběhů. Tintin by rozhodně neměl zůstat pouze minulosti.
  • Kaluž
    „Místo pravých kulek jsem tam dal papírové kuličky.“ (Tintin bezprostředně po své popravě dokazuje, že Sověti rozhodně neměli prozíravost v krvi)

    Tohle je agitka nejhrubšího zrna. Bolševik jako ukrutné zlo. Vykořisťování vlastního lidu za účelem exportu národního bohatství a demonstrace sovětského blahobytu. A do toho všeho šaškování "zkušeného" reportéra a jeho psa. Prakticky od samého začátku je Tintin non stop na útěku před všudypřítomnou a krvelačnou GPU (ne, nešlo o náročné grafické procesory, ale o tajnou službu, předchůdce KGB). Místy vtipné příhody (hlavně díky své nepravděpodobnosti) se střídají s těmi zcela nehumornými (bída sovětského lidu) a vytvářejí tak zvláštní kontrast. Pobavila mě skutečnost, že Lenin, Trockij a Stalin ukrývají poklady uloupené lidu pod dřevěnou chatkou postavenou na pusté stepi. A již v útlých začátcích kresleného reportéra jsme svědky jeho vyjímečnosti. Tintin zde například skolí opilého medvěda a dokonce kudlou porazí statný strom, z jehož kmene pak vyřeže dvě funkční letadlové vrtule. MacGyver hadr. Kresba je naivně dětinská, ale je zábavné sledovat, jak se postupem času Hergému vykreslovala ruka, a jak se jeho Tintin více a více podobá tomu, jak ho zná většina z nás. Ovšem Filutu měl v ruce již tehdy, pasáž, kdy je Tintinův věrný psík převlečen za tygra byla bezvadná.
    Škoda jen, že český vydavatel nepřidal nějaký úvod o tom, ve kterých letech byl tento seriál nakreslen a vydáván, jaké měl ohlasy apod.. Musel jsem tedy brouzdat internety, zrod hrdiny se datuje k roku 1929!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.1.2012 13:08Star Wars Magazín 2012/01
    MindReader: Pravda, překladatele jsem přehlédl, moje chyba.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.1.2012 03:41CREW² #31
    „My, reinkarnované aztécké mumie, vám rozbijeme držku!“ (tomu říkám slovo do pranice)

    Nebudu trhat partu, obálka je vážně divná (Das Pastoras má zvrácené představy o anatomii). Raději bych tam viděl tu wrestlerskou pětku.
    Někdo, kdo se jakž takž podobá Wolverinovi se vydává za Johna Constantina a kydlí démony. Fajn, ale ať Pastoras už nešahá na tužku a začne se živit něčím, co mu půjde více od ruky. Třeba mytím oken. Ten chlap neví co je kompozice. Poznámku o "corbenovském" Danu Pastorasovi raději přejdu jen se skřípajícími zuby. Tenhle Wolverine se ale příliš nepovedl ani po scénáristické stránce.
    Což už se nedá říct o zbylé komiksové náplni tohoto čísla. Žhavé sexuální rituály v Downloade pobaví, syrový western neurazí a Mluvící hlavy z Telguuthu jsou inspirací nejen pro Přemka Podlahu.
    Skvostem jsou jednoznačně luchadores. Živořící maskovaní zápasníci ve vykořisťovatelské a zostuzující provincii bílé Ameriky, kteří bojují s vlkodlaky kradoucími autorádia. No může být něco fantastičtějšího? A k tomu moc pěkná kresba! Možná hodím očko na další příhody těchle mexických přistěhovalců.
    Články obsahově tentokrát slabší (Haldeman, divná manga, zase Haldeman), možná bych rozšířil rubriku 'O americkém komiksu'. Alespoň na dvacet stran.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.1.2012 00:31Star Wars Magazín 2012/01
    „Nobody fucks with Darth Vader.“ (OK, to jsem si vymyslel, ale na ten první příběh to sedí)

    Tak je to tady! V ČR zase frčí sešitovky. Pravda, tahle se svou úpravou obálky a motivem na ní vypadá jako něco z počátku 90. let minulého století, ale formát to má. Třikrát hurá?

    Titulní Očista je vcelku neurážlivá jednohubka s Vaderem, u něhož se čím dál značněji projevuje alergie na rytíře řádu Jedi. Zde jedna hnidopišská připomínka. Proč zde ze všech obětí zasažených střelnou nebo řeznou zbraní stříká mléko? U Vadera to ještě pochopím, kdo ví, co mu poté, co z něj Obi-Wan nadělal fašírku, koluje v žilách. U ostatních postav to už jaksi bije do očí. Když to má být i pro děti, tak tam tu krev nedám vůbec (jako ve filmech) nebo to nějak zakamufluju. Ovšem ne mlékem. Ale teď už vážně. Komiks kolorovala nejspíše osoba s oční vadou. Jinak si ten tmavý, splývající paskvil nedovedu vyložit. Nevím, kdo to přeložil do češtiny a nedivím se tomu, že skrývá svou identitu. Co se týče použitých zvukových efektů, když v našem rodném jazyce lámeme vaz, zní to jako "KŘUP", rozhodně ne jako "SNAPT" (lenost grafiků?).

    V následujících povídkách neznámých autorů se dozvíme, že Samuel L. Jackson má milující rodiče a že jim ty svině chlupatý chtěly ucpat zbraně kytkama. Spolu to nesouvisí, ale obojí je odpudivě nakresleno a pokud toto reprezentuje 'nejlepší komiksy ze světa Star Wars', tak ty další pecky si raději nechám ujít.

    Počeštění je na úrovni pirátských webových překladů (a přeházený slovosled je to nejmenší), tedy nic, za co by si překladatel/redakce zasloužili svůj plat. To samé platí o letteringu.

    Sešit nemá obálku. Tedy má, ale vzhledem ke kvalitě použitého papíru (tenký, lehký, mačkavý, barvu na prsty obtiskující) se o obálce hovořit nedá.

    Takže si to shrňme. Nevíme, kdo to přeložil. Nevíme, jak jsou ty komiksy staré. Neznáme autory dvou ze tří komiksů. V tiráži jsou uvedeny nepravdivé informace (autorem obálky NENÍ Adam Hughes, ale Tsuneo Sanda). Úprava obálky je otřesná (máme rok 2012!). Kvalita uvedených komiksů je přinejmenším pochybná. Zkrátka, jako za starých časů s Unicornem. Poskytovatel práv z DARK HORSE by měl odpovědného redaktora českého EGMONTu setnout světelným mečem. Jsem celkem zvědav, jak se to bude prodávat. Cena je sice sympatická, ale taková je u většiny zboží s prošlým datem spotřeby.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.1.2012 04:14Ještě jsme ve válce
    „Nepodepíšu.“ (Jedna z nejodvážnějších vět, kterou kdy rudé ucho zaslechlo)

    Na tohle rozsáhlejší dílko se pokusím nahlédnout hodnotící optikou kolegy Frye a rozsekám knihu na dílčí příběhy. Přeci jen, kvalita zde uvedených komiksů je docela kolísavá a nebylo by fér napálit univerzální hodnocení bez toho, aniž by se vědělo, kdo umí a kdo pohořel. Takže kádrujeme.

    Ještě jsme ve válce 40%
    Scénář ujde a Nikkarin umí, ale vše, co tady nakreslil, pomazal něčím hnědým, mazlavým a vypadá to odpudivě. Už při pročítání katalogu KomiksFestu jsem si říkal, zda nedošlo chybě v tiskárně. Nedošlo.

    Česání bílého medvěda 30%
    Šedova kresba se mi nelíbí, scénář je spíchnutý horkou jehlou, konec nevýrazný.

    Ohromný kotouč slunce 70%
    Pěkně udělaný kousek, spousta emocí a zla na malém prostoru.

    Gestapácké razítko 35%
    Zmatené, roztěkané, scenáristům se nepodařilo převést závažnost tématu. Explicitní výprask na holou přes celou sránku je zbytečný.

    Masakr „U Zabitého“ 70%
    Lehce popartový nádech je skvělý nápad a ladí s tématem. Možná trošku vadí, že jde "pouze" o ilustrace k doprovodnému textu. Přesto jeden z nejvýraznějších komiksů v knize.

    Hurvínkovy příhody 65%
    Vhrsti má sice příšerný vkus co se kresby týče, ale když se to spojí s vyprávěním o vysloužilém hrdinovi, překvapivě to funguje. Obzvlášť v příběhu Nikdy nepotrestané zločiny. Navzdory výtvarnému kontrastu zde člověka až mrazí.

    Luboš Jednorožec 95%
    Václav Šlajch. Netřeba nic dodávat.

    Ten kluk přece nic neudělal 100%
    Perla knihy. Špičkový scénář a dokonalé výtvarné zpracování plné kreatur, smutku, ale i něhy. Nejsilnější životní příběh.

    15 let ve stodole 45%
    Styl kresby mi nějak nesedí. Děj je docela prostý, a přestože je na dvanácti stranách, působí utahaně.

    Poslední let 70%
    Bažantovo retro. Jednoduché, ale napínavé a úderné.

    Chytřejší než oni 85%
    Mnou oblíbený Tomáš Kučerovský se zase jednou chopil tužky (pastelky?) a vytvořil jeden z nejosobitějších obrázkových pamlsků. Metaforické přirovnání Státní bezpečnosti ke stvůře žeroucí člověka za živa.

    Mánička ze severu 50%
    Tohle mi nesedlo. Příběh věčného disidenta Franty Stárka dle mého nezapadá mezi ostatní zde uvedené příběhy neznámých hrdinů z lidu. Stárek oproti nim působí spíše jako rocková hvězda. Zkrátka chartista.

    Borské povstání 80%
    Nejmacatější příspěvek, který by klidně mohl vyjít zvlášť jako samostatný sešit (kdybychom nebyli pidizemička s antikomiksovou historií), ostatně, formát tomu odpovídá. Určitě bych zakoupil. Pro mě dosud neznámý Petr Včelka si rozhodně zajistil můj zájem o jeho nadcházející tvorbu.


    Za éry komunismu jsem nejvíce "trpěl", když jsem té paní ve školce musel říkat soudružko nebo když jsem na stadioně civěl na masy lidí se sladěnou choreografií. Pak to všechno najednou bylo pryč a ani mi to nepřišlo. 'Ten' komunismus jsem tedy nezažil. Vše znám jen z vyprávění, dokumentů, filmů, internetu. Je správné, že podobná osvěta o naší minulosti se šíří všemi médii a teď i skrze komiks, útvar kdysi haněný a zatracovaný. Navíc v knize s perfektní úpravou, vazbou a prakticky za hubičku. Publikace Ještě jsme ve válce je chvályhodný počin, který si zasluhuje vaši pozornost. Ať už kvůli lidem, kteří se již svobody nedočkali nebo lidem, kterým se podařilo režim přežít bez morální poskvrny a nebo jen z prostého zájmu o historii. Ve všech případech je to přínosné čtení.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.1.2012 04:07Tři stíny
    „Vydržet a dál žít s radostí.“

    Hořké obrázkové čtení se sladkou tečkou. Všechen ten bol a marnost, které se tiše a neodvratně vkrádají do životů ústřední trojice, jsou sice neustále na periferii čtenářova vnímání, přesto, díky velice citlivému přístupu autora ke kresbě i scénáři, z komiksu vyzařuje ohromná radost ze života. Příběh o vyrovnání se ze ztrátou bližního je završen, pro někoho možná banálním, ale pro mě uspokojivým poselstvím. Až jsem měl na krajíčku. Já, takový Punisher, kurva. A ten lettering se vážně povedl.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2011 03:20Jako sametová rukavice odlitá ze železa
    „Vyšuká ji a potom ji zabije... střelí ji do hlavy.“ (představa současných hollywoodských scenáristů o romantické zápletce nezná mezí)

    Lost Highway? Zapomeňte. Mulholland Drive? Těžko. Inland Empire? Možná. Cílem není jednoznačně chápat, cílem je interpretovat. Film v komiksu aneb život podle scénáře. Militantní feministky, podivná rybí dívka, pes bez tělesných otvorů, chlápek, co nemůže strávit kečup a tajemný pan Jones. Pokud nemáte koho obejmout, nečtěte to, mohli byste se zabít. David Lynch spí (doufejme, že ne na vavřínech), ještěže máme toho Clowese.

    Ovšem ten "lettering" stojí za hovno.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.12.2011 00:02Komiksfest! 2011
    Vypůjčím si Josepova slova, postavy z Rocova komiksu, kde komentuje novinku na trhu - televizní přijímač: „Tenhle přístroj je pro komiksy těžká konkurence.“ A dodám jen, že má pravdu, pokud je komiks prezentován v tak náročné formě, jaká je k vidění v tomto katalogu, nemůže komiksový tvůrce očekávat dychtivé masy z řad čtenářů. Možná jsem nenáročný, možná tomu nerozumím, ale abych pravdu řekl, bavil jsem se jen u Šlajchova absurdního humoru a oněch citovaných Rocových Vánoc. Zbytek je, alespoň pro mě, nestravitelná kaše.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.11.2011 02:25KomiksFest! revue #05
    ...ale ta Šlajchovina mě zahřála u srdíčka :)
  • Kaluž
    Po letech jsem si připomněl již polozapomenutá dobrodružství s Tintinem. Tři příběhy, kdysi u nás vydané Egmontem, na mě v tehdejší době zapůsobily jako blesk z čistého nebe. Najednou byla čtyřka z Třeskoprsk zastíněna mladým reportérem s legrační ofinou, jeho věrným psím přítelem a věčně nalitým kapitánem. Nynější vzpomínání při obracení stránek bylo velice příjemné a nejspíš dám šanci i dalším, pro mne dosud neznámým, příběhům. Miluji Hergého obrázky, jejich hravost, barevnost. Albatrosí zpracování je na jedničku. A už se nemohu dočkat filmového přepracování od Spielberga a Jacksona, které zanedlouho dorazí do kin!
  • Kaluž
    Po letech jsem si připomněl již polozapomenutá dobrodružství s Tintinem. Tři příběhy, kdysi u nás vydané Egmontem, na mě v tehdejší době zapůsobily jako blesk z čistého nebe. Najednou byla čtyřka z Třeskoprsk zastíněna mladým reportérem s legrační ofinou, jeho věrným psím přítelem a věčně nalitým kapitánem. Nynější vzpomínání při obracení stránek bylo velice příjemné a nejspíš dám šanci i dalším, pro mne dosud neznámým, příběhům. Miluji Hergého obrázky, jejich hravost, barevnost. Albatrosí zpracování je na jedničku. A už se nemohu dočkat filmového přepracování od Spielberga a Jacksona, které zanedlouho dorazí do kin!
  • Kaluž
    Po letech jsem si připomněl již polozapomenutá dobrodružství s Tintinem. Tři příběhy, kdysi u nás vydané Egmontem, na mě v tehdejší době zapůsobily jako blesk z čistého nebe. Najednou byla čtyřka z Třeskoprsk zastíněna mladým reportérem s legrační ofinou, jeho věrným psím přítelem a věčně nalitým kapitánem. Nynější vzpomínání při obracení stránek bylo velice příjemné a nejspíš dám šanci i dalším, pro mne dosud neznámým, příběhům. Miluji Hergého obrázky, jejich hravost, barevnost. Albatrosí zpracování je na jedničku. A už se nemohu dočkat filmového přepracování od Spielberga a Jacksona, které zanedlouho dorazí do kin!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.10.2011 03:52Preacher/Kazatel #04: Křižáci
    „Já jsem mesiáš! Hrc-prc-carará! Hrc-prc-carará!“ (Exodus, Písmo svaté Starého a Nového zákona, český ekumenický překlad, 51. přeprcané vydání)

    U Frantíků se teda zase jednou dějí věci. A mučení upírů ještě patří mezi prkotiny. Grál se odkopal a vyvalil svůj největší triumf - praotce D'Aroniqua, muže jemných mravů a vytříbeného apetitu (první panel, na kterém je zabrán z podhledu při výstupu z letadla, je jednoduše famózní). Škoda jen, že mu nebylo poskytnuto více prostoru pro nějaké to soukromé vražděníčko k vlastní potěše. Autoři ryjí do všeho možného, od národnostních stereotypů (Italové a incest), přes církev (mimo jiné také incest), až po genderové nesrovnalosti (namachrovaná Tulip vs připosraný Jesse, a jen doufám, že nejsou sourozenci). Když k tomu připočtete slušnou hromadu mrtvol a vkusnou úvodní klasiku z Vietnamu, vyjde vám opět pořádná porce zábavy. Samozřejmě jen pro úchyly. Trošku mě mrzí, že Tulip ztratila tu tašku s krajkovým prádlem. A Glen Fabry je borec, to je bez debat.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.9.2011 04:50Preacher/Kazatel #03: Lovci
    „Jo, udělal ze mě feťáka. Částečně.“ (Cassidy o svém přátelství s Williamem Burroughsem)

    Tak se nám to rozjíždí, víc bradavek, víc ojetých pásovců, víc Cassidyho! Dějová linie s Grálem trošku slabší. Glenn Fabry je samozřejmě borec. A přestože mám raději Chaplina než Laurela s Hardym, zkušenosti s píchaním ovcí (zatím) nemám. Tihle irští hulibrci neví, co je umění.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.9.2011 04:49Preacher/Kazatel #02: Až do konce světa
    „Pudeš do rakve.“ (T.C. přesvědčuje mladého Jesseho, že klečet na hrachu v koutě je pro měkouše)

    SICK!
    Jo a Glenn Fabry je neskutečný borec.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.9.2011 04:47Preacher/Kazatel #01: Jako pára nad Texasem
    „Zkurvená kurvo co to kurva je za kurvu kurva.“ (Štěpán Kopřiva si při překládání zavzpomínal na léta strávená dlážděním ulic)

    Čekal jsem ledacos, ale takový vývrh prasečích střevních dutin tedy ne. Tahle irsko-britská dvojka to nemá v hlavách v pořádku a to se v komiksové branži rozhodně cení. Je to švihlé takovým tím spravným "nemocným" způsobem hraničícím se zvrhlostí. Pokud jste alespoň trošičku úchylové, Jesseho, Tulip i Cassidyho si okamžitě zamilujete. Chemie mezi nimi funguje s přesností nalitého chirurga, takže tak akorát. Detektiv Bridges a jeho nenápadný parťák jsou docela sympatická dvojka a nezkazí jim to ani rozluštění bukanýrské hádanky. Děj odsejpá svižně, Dillonova kresba to korunuje a Glenn Fabry je borec. Jak píše kolega Woffce, tohle mohli vydat jedině zkurvení marťanský negři.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.9.2011 04:42Calvin a Hobbes #03: Vzhůru na Yukon
    Zase skvělý díl!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.9.2011 02:50Tajné války superhrdinů Marvelu
    „Láska není něco, čeho by se dalo zmocnit či někomu uzmout! Může být jen dána!“ (Thor se krátce po pozření Šalamounova hovínka pokouší přesvědčit Enchantress o tom, že je gay)

    Když jsem se v úvodu dočetl, že příběh v téhle bichli byl míněn pouze jako komiksový doprovod k uvedení figurkové série superhrdinů Marvelu na trh, málem mě omývali. To jsem zas něco koupil, to jsem jim sednul na lep, co mě to napadlo, kupovat rosomáka v pytli, pěkně mě ti marveláci vypekli. Nebo ne?
    Rozjezd je jasný pro každého - já jsem Ten a Ten, tohle je Ta a Ta a támhle je Tamten, kterého někteří oslovují Onen. Takže všichni víme, která figurka jak vypadá a jak se jmenuje (a v průběhu děje se to připomene ještě několikrát pro ty, co si zapomněli koupit předchozí sešit). Check.
    Teď problém. Ústřední arcipadouch, o kterém se stále raději jen mluví (asi proto, že vypadá jako trhlina ve vesmírném prostoru), má na triku velkou kulišárnu - všechny ty figurky přemístil, zcela proti jejich vůli, na jakési mimozemské bojiště poslepované z mnoha světů a zadal ultimátum - pobít se navzájem, přeživší pak bere vše. Check.
    A tak tu máme intriky, taktiky a vůbec mnohé další praktiky všech zúčastněných, kterým v hlavičkách rotuje jediná otázka - jak se z téhle zvrácené hry dostat, pokud možno naživu? Vše se odehrává ve spartánsky působících kulisách základen a hornatin, ale o ty tu ani nejde, jde především o figurky. Tak to nějak plyne celých dvanáct sešitů, háže se pohořími, dobývají se srdce, kují se všemožné pikle a asi nejhůře na tom jsou překvapení obyvatelé Denveru. Figurek se prodala kvanta. Check.

    Může to vypadat jako nespokojené brblání zmlsaného čtenáře, mě se však tenhle archivní kousek docela zamlouvá. Je to sice naivní, tupé, hodně barevné (na přebalu by mělo být obřím písmem napsáno 'určeno pro čtenáře do 12-ti let'), ale je to celkem šik, má to své staromilské, brakové kouzlo. Takže pokud vás neodrazuje původní premisa přívěsku k akčním figurkám, doporučuji všem bez rozdílu superhrdinského vyznání (mladší se budou bavit více, starší si alespoň doplní vzdělání). Kresba je 'stará' a na zašlém papíře originálu vypadá určitě důstojněji. Ve vyleštěném českém vydání působí spíše nabubřele, takové perfekcionistické ošetření si, dle mého, Mike Zeck (a další kreslící dělníci) snad ani nezasloužili. Vysoká kvalita zpracování tohoto omnibusu, zcela zastiňuje (a vlastně i maskuje, podobně jako tuny prázdného textu) nevalnou kvalitu jeho obsahu. Ale účel (tedy pobavit masy v 80. letech) to splnilo, možná si i já koupím maličkého Kapitána Ameriku. A kterou figurku si pořídíte vy?


    Kabukiman: Batman a Superman určitě nesmutnili, tihle šikulové už měli svoje figurky prodané :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš24.8.2011 02:35Batman: Temné vítězství #2
    Tim Sale je Antikrist! A Šibeniční vrah je zahradník.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš24.8.2011 02:35Batman: Temné vítězství #1
    Tim Sale je Antikrist!
  • Kaluž
    Nic se nezměnilo. Bill Watterson mě i ve své druhé knize přesvědčuje o tom, že je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.8.2011 04:45Sin City #06: Chlast, děvky a bouchačky
    Tátova holčička. Bez debat. Pak vánoční Tichá noc (ta kresba!) a Neviňátko v červeném. Ty to táhnou hodně nahoru. Zbytek je celkem průměr, kraťasy Frankovi moc nejdou. Rád bych viděl podobný speciál zpracovaný jinými výtvarníky (Mignola, Kieth, Sale,...), byla by to taková krásná komiksová tečka za patáliemi z města hříchu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.8.2011 02:19Svět podle Snoopyho
    'Maltézský' bígl alias milovník čokoládových sušenek si společně s partičkou divných dětí opět našel cestičku k českému čtenáři. Vzpomínám na své dětství, kdy se oblíbený strip objevoval v novinách (poctivě vystřihovaný a lepený do sešitku). Vzpomínám na bíglova věrného ptačího přítele, na nekonečné rozmluvy Snoopyho bratra s kaktusem, vpomínám i na tu malou zrzečku. Společně s Charlie Brownem jsme bojovali o její přízeň. Ale nikdy se na nás ani nepodívala. Setkání se stripem Peanuts bylo po letech osvěžující. Albatrosí vydání je důstojné, ale přesto jedna výtka - příliš nerozumím nevzhledným celostránkovým obrázkům a příliš velkým mezerám mezi jednotlivými stripy. Na tyto nevyužitá místa by se rozhodně vešla pěkná řádka dalších Schulzovin. Už se těším na pokračování, snad se jednou dočkáme i ukázky autorovy starší tvorby z 50. let.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.8.2011 04:02Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    „Když budeš třít železnou tyč dost dlouho jedním směrem, zorientuješ magnetické póly částic a proměníš ji v magnet...“
    (Superman osvětluje Lois sexuální praktiky Kryptoňanů)

    V zemi, kde má Supermanovo universum bohatou historii a zázemí v podobě nespočtu vydaných komiksů, působí Moorovo dílo důstojně, svěže a zároveň nostalgicky. Ovšem v zemi Čtyřlístku, kde jsou Bizarro, Hračkář, Šprýmař, Brainiac, Metallo, Kryptonitový muž, Pete Ross nebo Mxyzptlk pouze dlouhou rovnicí o spoustě neznámých, může vzbuzovat dojem nesourodého mixu plného podivností. Co se stalo s Mužem zítřka? je zkrátka v našich končinách nedocenitelné dílo a i pro těch pár orientujících se čtenářů nebude mít nikdy takovou váhu jako pro fanouška odkojeného příběhy Muže z oceli. Já se sem tam k nějaké vykopávce se Supermanem dostanu (a nebudu to tajit - superhrdinský mainstream ze stáje DC je můj šálek kryptonitové kávy), takže tohle mě opravdu potěšilo. Může to působit trochu přeplácaně, ale tak je to správně, je třeba nasolit co nejvíc nostalgie do každého políčka a do rozsahu dvou sešitů se toho musí sakra nahustit, aby to u srdíčka píchlo. Alan Moore je frajer, nedělá z toho žádný směšný tuctový doják. Postavy rube jak na běžícím páse, povrtá se v pár vztazích a celé to zakončí nenápadným mrknutím. Pasáž, kdy se plačící Lois a Lana vzájemně utěšují v objetí dokud obě vyčerpáním neusnou by si zasloužila vlastní speciál. Lois a Lana za tlumeného světla v jedné posteli, do toho se ozve zaklepání na dveře a vejde Kara... všichni tušíme jak vlhký potenciál se za tím jediným obrázkem ukrývá :)
    Miluju Bollandovu předělávku Swanovy obálky z Action Comics, jež zdobí toto vydání.

    Hranice džungle s hostujícím Bažináčem je už slabší kousek. Taková ta variace na téma 'Bažináč vyčkává v křoví a v pravou chvíli zasáhne do děje', kterou jsme už párkrát viděli. Tentokrát je ústřední postavou skomírající hrdina v modrém, lehký nadprůměr, nic zásadního.

    Ve třetím Moorovském zářezu Pro muže, který má všechno... se společně s Batmanem, Robinem a Wonder Woman zúčastníme Supermanovy narozeninové párty, na kterou se však vetřel i nezvaný záporák Mongul. Tenhle příběh se mi z těch tří zamlouval nejvíce. Bravurní linka pana Gibbonse skvěle doplňuje odlehčený scénář s výborným fórkem nakonec (předání Dianina dárku).

    Vydání sebraných supermanovských příběhů z pera Alana Moora v Česko(slovensku) je velice odvážný, ale přesto chvályhodný počin. Hold tentokrát náleží BB/Artu, pro který mám tajný tip na vydání dalšího komiksu pro pár vyvolených - Whatever Happened to the Caped Crusader?. Srovnáme-li totiž příběh Co se stalo s Mužem zítřka? s Batmanovou rozlučkou, pak Moore dostává od Gaimana takový direkt na zarostlou bradu, až diváci v prvních řadách v euforii chytají mágovy vyražené zuby.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 03:11Calvin a Hobbes #01
    „Základy soudobého státem financovaného terorismu.“ (Calvin o hodinách tělocviku)

    Ty stripy s nemocným chlapečkem, který slyší hlasy vycházející z plyšového tygra, jsou naprosto kouzelné! Po cynickém Red Meatu jsem dal šanci něčemu méně zvrácenému a tetelil se blahem. Ten Watterson to má v ruce, Calvin je nejroztomilejší ďábel. Letos čekáme čápa, ale po přečtení Calvina a Hobbese mě sužují noční můry :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 03:03Wolverine a Hulk
    To měl Bruce Banner zase jednou v hlavě guláš, tak si řek', že zajde za svým psychoterapeutem. Když k němu dorazil, ulehl na pohovku a dal průchod svým myšlenkám. Doktor Kieth si vše zapisoval, chápavě pokyvoval hlavou a naordinoval mu jakési prášky na uvolnění napětí. Když Bruce doma otevřel lahvičku z lékem, ozvalo se kovové "SNIKT!" a vyskočil z ní malý chlupatý mužík. Bruce překvapením zezelenal, narostl do olbřímích rozměrů, když se v tu chvíli rozdrnčel domovní zvonek. Chlupatý mužík se šel podívat, koho to sem čerti nesou. Za dveřmi stála malá holčička a ptala se na svého tátu...

    Sam Kieth je úchyl a když přistoupíte na jeho hru, odmění se vám měrou vrchovatou. Pravdou je, že jsem už od něj četl mnohem lepší kousky.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.7.2011 14:03Lucifer #02: Děti a monstra
    Výrazně lepší než předchozí titul, Mike Carey se vytáhl. Oba příběhy (Dům komnat bez oken / Děti a monstra) mě naprosto vtáhly do sebe, přestože postava Lucifera zatím není kdovíjak výraznou entitou, dění a postavy okolo něj to plně nahrazují. Učarovala mi vládkyně zásvětí Izanami s celou svou famílií nebo fantastická bytost z láhve, jež se dostala Luciferovi do rukou. Dojde i na masivní invazi andělů do Hollywoodu a konečne se dozvíme něco o původu té roztomilé holčičky z Londýna, která vede rozhovory se svými mrtvými babičkami. Většinu stránek nakreslil Peter Gross a nekouká se na to vůbec špatně, takový ten sandmanovský standard. Ale tam, kde se k tužce dostal Dean Ormston, to je panečku jízda. Minimalistické a přesto velice působivé. Jedinou pihou na kráse tak zůstává Netopejrovo otálení s vydáním pokračování této série.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.7.2011 14:02Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    „Ještě snad nikdy se někdo nepokoušel ztéci pevnost pravdy tím, že vybuduje obléhací věž z banalit.“ (Lucifer o neutuchající honbě lidstva za poznáním všehomíra skrze stohy popsaných stránek)

    Toho dne bylo v Hamburku poněkud dusno. Do reality vtrhla banda oživlých tarotových karet a začala dělat bordel. Naštestí šel kolem Světlonoš a srovnal je do latě. Podivné a ještě podivnější příběhy o nesmrtelných ve světe smrtelníků šikovně rozvíjejí mystéria načrtnutá již v původní Gaimanově sérii s Morfeem. Nečekejte jednoduché čtení na dobrou noc, je třeba u toho přemýšlet, teprve pak si vychutnáte jedinečnost sdělení skrytých v detailech. Je-li Neil Gaiman mesiášem moderního fantasy, pak Mike Carey je jeho prorokem. Snad v našich končinách jednou dojde i na jeho techtle mechtle s Johnem Constantinem. Netopejrovo zpracování v pevné vazbě je luxusní, možná jen hřbet knihy působí trochu spartánsky (nevzhledně).

    A hnidopichům, kteří lamentují nad podobností s Gaimanovým dílem, jen tolik - čekali jste snad od komiksu, vycházejícím ze Sandmanova univerza, intergalaktické sociální drama ze života vraždících, robotických tučňáků, plné sexuálních narážek?
  • Kaluž
    To je samá velká moc a velká odpovědnost, do toho spousta infantilních vtípků, jedna výživná rubačka, ale jinak nic co by stálo za opakované přečtení. Peter Parker je prostě ocas a nepomůže mu ani Straczynski. Romitovy obrázky k tomu ale náramně sednou a barvičky jsou také úžasné, takže to zas tolik nebolí.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2011 14:07Punisher MAX #03: Matička Rus
    Bravo Franku! To se ti to zase jednou povedlo. Na samém začátku vás Castle chytne pod krkem a nechá vás vydechnout až s posledním políčkem. Bad-ass Fury se s ničím nesere, stejně tak jeho ruský protějšek (akorát že Fury má na špinavou práci Franka, kdežto ruská beranice disponuje pouze miniaturním Jackie Chanem). Nechybí hrubozrnná politická nekorektnost a dloubavé rýpnutí do obou světových velmocí dá vzpomenout na časy studeného válečnictví. To úplně nejlepší na téhle knize je však práce Dougieho Braithwaita, jež si na ztvárnění Frankova běsnění dal vskutku záležet. Místy mi ta jeho linka připomínala Briana Bollanda, tedy kvalitu z nejvyšších pater komiksového čmárání. Tak na zdorovje!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2011 13:58Sin City #07: Pekelná jízda
    Není dobré být v Basin City sám. To vás pak můžou sebrat sběrači a přeoperují vás k obrazu svému. Něčemu podobnému se pokouší zabránit ústřední hrdina tohoto kousku - mánička Wallace, který pro tvrdou ránu nejde daleko. Šofér (snad) definitivně dostal na prdel a už se nezvedne. Taky se na chvíli zastavili staří známí. Osamělý vlk i s mrňousem, kapitán Amerika, John Rambo a dokonce i ten Harry (ne Potter) se ukázal. Ale to už by bylo na dlouho. Takže, poslední návštěva města hříchu se vyvedla nad očekávání více než dobře a to tak, že si bez debat zaslouží hodnocení nejvyšší. To, co zde Miller předvedl totiž nemá v jeho díle obdoby. Užití zcela nových postupů při vyprávění, kresba dotažená k dokonalosti, hrátky s kolorováním, jež do příběhu doplní další vrstvu a nejsou pouze na efekt (tady patří nemalé uznání kolegyni Varleyové). Díky Millerově práci dostal žánr noir zcela nový rozměr.
  • Kaluž
    Ani humorný úvod s německým vozítkem bohužel nezachránil vcelku plytkou povídku o pomstě. Ve srovnání s předchozími díly série jde pouze o neokořeněný vývar s rozpačitým závěrem, ovšem stále na vysoké úrovni co se týče kresby. A Miho na bruslích je už jen taková millerovská ujetost, nic víc.
  • Kaluž
    John Hartigan je po Marvovi nejzajímavější postava Sin City univerza. Styčné rysy jsou evidentní - oba mají pořádné koule, vrozenou buldozerovitost (od slova tvrdohlavost, ale s trvalými následky pro okolí) a neskrývaný cit obětovat se pro své bližní. Hartigan je zkrátka borec (v zrcadle se odráží sedmdesátiletý Harry Callahan), nebýt jeho, tak Nancy (jejíž příjmení je krajně podezřelé) nikdy nevyroste do oněch ladných proporcí a nikdy by pak nezdobila hřbety knih tohoto vydání. A že jí to v té knihovně sluší.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2011 13:53Sin City #03: Velká tučná zabijačka
    Ehm, Miller se dva sešity snaží neprozradit zásadní informaci o Jackieho totožnosti (a že si to užívá) a tady je to v popisu na plnou hubu...
  • Kaluž
    Dwight s novou fasádou se už rozkoukal a táhne to se servírkou co si občas nechá nabančit od svýho ex. To se Dwightovi dvakrát nezamlouvá, takže se rozhodne udělit mu lekci. Akorát Dwight netuší, že ten typoň je 'hajzl'. Parádní porce násilí všeho druhu plná explozí, mluvících mrtvol a sociálních pracovnic s nabroušenými břity v černobílém mixu šéfkuchaře Millera. Takhle to máme rádi.
  • Kaluž
    Co si budem nalhávat, Dwight tu plastiku potřeboval jako sůl. Chlápek s takovým ksichtem by se na ulici ukazovat neměl. A když už, tak jedině o Halloweenu. Nejvíce se mi líbila pasáž s poctivým detektivem, který podlehl vražednému šarmu oné ženské z názvu a jehož osud byl záhy zpečetěn hlasitým vylouzením tónu blíže nespecifikovaného nástroje v těsné blízkosti jeho hlavy (abych nespoiloval:). Frank Miller kreslí jako o život, ty jeho káry naprosto žeru. Kontinuita s ostatními díly série je dobrý nápad.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš24.7.2011 17:25Sin City #01
    „...Sin City je velká, rozteklá, vyžilá, zlobou prolezlá děvka, co leží na zádech, má roztažený nohy a prosí o to a já jí dávám do těla a ona je čím dál hnusnější a já jí dávám do těla zase a zase a ta svině pořád nemá dost. “ (Marv na tahu městem)

    Můj první komiksový book. Tenkrát v roce '99 jsem, namlsán ochutnávkou a řádnou masáží chlapců z Crwe, netrpělivě čekal, až to vyjde. Nebyl jsem však připraven dostatečně. To, co se mi dostalo do rukou, mi vystřelilo mozek z kebule. Rozmazané vidění, blažený úsměv s ukapávající slinou v koutku, třas v kolenou, orgasmus. Počátek komiksu v česku, vše před tím bylo čtení pro děti. Včera jsem si to přečetl asi po desáté a nadšení je stále totožné. Mám za sebou spoustu komiksů, ale značka FM je jen jedna. Dokonalé souznění drsného scénáře a temné kresby, hra světla a stínu, nekompromisní brutalita. Miller si prošel nejedním dementním obdobím (za scénáře k filmům The Spirit nebo pokračováním RoboCopa měl být ukřižován), ovšem ty světlejší místa jeho kariéry naštěstí převažují a tohle je jeho opus magnum. První Sin City s Marvem je naprostá klasika a po právu si zasluhuje kultovní status.

    Jsem zvědavý, jak se Miller vypořádá s bojem proti teroristům v nadcházejícím Holy Terror. Původně to měl být batmanovský speciál, ale vedení DC se připosralo, takže Bruce Wayne se na Blízký východ bohužel nepodívá. První ukázky vypadají slibně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2020 09:21Naposled
    Po slupnutí doporučuju přečíst tenhle výživný rozhovor s autorem, rozšíříte si tím interpretační rádius a objevíte detaily, které vám mohly uniknout:
    http://www.du9.org/en/entretien/the-inner-worlds-of-charles-burns/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.12.2019 08:20Essex County
    Hawwwran: Já mám hardback ze zahraničí. A notně vymazlenej, viz: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html

    Fimi: Roughneck je dražší, protože je větší (184 x 254), kdežto CC si to zase střihlo v tom svým zmenšovacím formátu (169 x 239). A papírově, vazebně i tiskařsky je to v původním vydání slušná kvalitka, takže s tím sázením opatrně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:24Rváč
    maco: Ne. Ale pomalu se nám tu ten Kanaďan roztahuje, takže možná časem... http://comicsdb.cz/autor/4140/jeff-lemire
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.6.2016 07:58Jirka #01
    „...byl i u moře a na táboře.“ Kapisi, ty seš kokot :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2016 09:19Karel IV. - Cesta na císařský trůn
    Zrovna včera jsem tím listoval, Richarde a nevěřil vlastním očím. Děje se něco velmi divného v zemi Koruny české... až je mi z toho do pláče.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kaluž
    jayjay86: Mě třeba pořád baví Asterix s Obelixem či Tintinova dobrodružství ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.11.2015 07:19Aargh! #01
    Kapis: Šicí stroj už doma máme, co tam máš dál? :)

    Jinak k prvnímu Aarghu! mám takovou perličku... kdysi v dávnověku byla v části místního (dnes již bývalého) kina zřízena videoherna pro chudé, kteří si zde za malý poplatek mohli užít nejnovější kousky na konzolích PlayStation. Občas jsme tam s přáteli zašli, abychom se společně ponořili do virtuálních světů a dali si po čuni v nějaké té bojovce. Provozovatel tam měl i pultík s herním bazarem a nějakým tím tematicky zaměřeným časopisem. A právě tam jsem narazil na první číslo zbrusu nového magazínu s poutavou obálkou. A teď to přijde. Vyžádal jsem si časopis a po pár letmo prolítnutých stránkách jej zase vrátil prodejci s myšlenkou, že takovou černobílou sračku si domů nevezmu. Kluci z nablýskané Crwe tady holt byli o něco dříve a za tu dobu si mě už stihli důkladně rozmazlit. Když teď ale koukám na tu sběratelskou hodnotu, něco mi říká, že jsem ten nos tenkrát ohrnovat neměl :)
  • Kaluž
    Že vy to kupujete hlavně kvůli tomu obrázku na hřbetě, co?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.12.2013 00:39Criminal #1: Každý je zločinec
    Ogre: Já tam žádnou omáčku nenašel...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.12.2013 22:46Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    DEGu, bez těch masturbačních povzdechů by to nešlo...?
  • Kaluž
    Dane, na černobílý 4:3 filmy rovnou kakám. Ovšem když dojde na takovou zremasterovanou Casablancu... :)
  • Kaluž
    Lépe bych to nenapsal, DEGu :)
  • Kaluž
    erik: Perfektné, veľmi ďakujem :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:20Hellboy #08: Temnota vábí (paperback)
    Za Hellboye bych dal i zlaté prase (a levé varle). Je mi z vás ouzko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:09Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Krvinko, Diana by tě hnala :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 12:20Wolverine a Hulk
    Azalin: Tak třeba crossovery Batmana s Lobem (pravda, u toho novějšího s jiným scenáristou), samozřejmě parádní Maxx, batmanovské Arkham Asylum: Madness, Secrets nebo Ghosts (úplně nejlepší kresba, co jsem od něj viděl - Gordon s třímetrovým rozpětím ramen a půlmetrovou ofinou na hlavě!). Ještě bych si od něj chtěl přečíst Zero Girl a Scratch.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 04:34Pindárna
    Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
    Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
    Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
    A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:04Srazy, cony, festivaly
    OLOMOUCKÉ BUBLINY #56

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    SUPER SPELLSWORD SÁGA: LEGENDA O NEKONEČNU
    Nikkarin

    Ostravské Bubliny se svým oblíbeným pořadem tentokrát hostují v Olomouci! Při příležitosti vydání Nikkarinova nového komiksu jsme se rozhodli navštívit autora přímo v jeho domovině (nikdo nás nezval, prostě jsme se vetřeli) a poklábosit o jeho životě a díle. Vyrážíme v neděli 10. listopadu vlakem ze Svinova, předběžně plánujeme oběd, pivínko a pokec v mistrově oblíbené putyce. Návrat pak v odpoledních hodinách.

    Povinná výbava: výtisk Super Spellsword Ságy k případnému zprznění malůvkou či podpisem.

    Kdy?
    neděle 10. listopadu 2019

    Kde?
    My Meal (Tř. Míru 260/32, Olomouc)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2630450846976808/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 12:17Srazy, cony, festivaly
    Lenny: Určitě to přehodnoť, budeme rádi ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 10:21Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #55

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    GHOST WORLD / MRTVEJ SVĚT
    Daniel Clowes

    Tentokrát si Bubliny řízneme Jokerem s Joaquinem Phoenixem. Startujeme tradičně v Minikině od 18:30, projekce filmu začíná ve 21:35. Buďte tam!

    Kdy?
    pátek 4. října 2019 (od 18:30)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/381610172534467/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2019 10:02Srazy, cony, festivaly
    Jako každý rok po Crweconu máme zrobenou rezervačku v nedaleké restauraci Pinta (Argentinská 18), místa je dost, určitě se tam vlezem všichni, tak se pak zastavte. Dobré jídlo i pití included :)

    http://www.pinta-restaurace.cz/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 06:47Srazy, cony, festivaly
    Kapis: To je dobře, zdivočelého Kapise tam nechceme. Tož se doval :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:07Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Dlouho ses nám tam neukázal, Kapisku, tak kdybys měl cestu kolem, stav se. Příští týden budem debatovat na Hlavní třídě ve Sbeerce.
    Link: http://www.facebook.com/events/405405290309403/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:00Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #52

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    Uzrál čas na pecku největší! Skalpy jsou v českém překladu komplet venku, série čítá deset knih a je jen na vás, zda se do ní zakousnete a zhltnete ji na posezení nebo jen okoštujete první knihu. Na Bublinách pak ovšem počítejte s masivními spoilery, takže čím víc si toho načtete, tím líp pro vás. Howgh!

    "Povinná četba"
    SKALPY
    Scénář:
    Jason Aaron & R. M. Guéra

    Kdy?
    pátek 28. června 2019 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1144561105746497/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:25Pindárna
    Scarface: Jinak nějaká ta rozkládačka byla i v Superman: Unchained... tomu chlápkovi zkrátka standardní formát nestačí :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:23Pindárna
    Scarface: To bylo v All Star Batman and Robin od Millera, Jim Lee se na tom tenkrát vyřádil :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:37Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #45

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    PUNISHER MAX: KINGPIN
    Jason Aaron & Steve Dillon

    Aaron, Dillon, Castle. Tohle nemůže dopadnout blbě.

    Kdy?
    pátek 30. listopadu 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2176791585970994/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:09Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #43

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Batman: The Dark Prince Charming
    (česky Batman: Můj Temný princ)

    Enrico Marini

    Batman se znovu střetává s Jokerem, tentokrát však v netradičním a výtvarně opulentním podání italského autora Enrica Mariniho. Buon appetito!

    Kdy?
    pátek 5. října 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2129782173906312/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 12:34Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #41

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Dobrodružství Jeronýma Moucherota
    François Boucq

    Prázdninové odpočinkové čtivo...

    Kdy?
    pátek 27. července 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/622922684749432/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2018 20:58Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #40

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Netvora
    Marjorie Liu & Sana Takeda

    Epická fantasy série ze stáje Image Comics (česky vychází u nakladatelství CREW), v níž dvojice autorek představuje svou vizi matriarchální společnosti inspirované Asií 19. století. V kulisách zuřící války mezi magickými bytostmi a řádem čarodějek sledujeme příběh mladičké hrdinky, jež je v záhadném mentálním svazku s mocným démonem. Ten se stává zdrojem obrovské síly a zároveň velkou výzvou k jejímu pochopení a ovládnutí. Redaktor webu Kotaku označil objemný první sešit série za „nádherný komiks o rasismu, válce a otroctví“. Tak uvidíme, zda mu dáme za pravdu.

    Kdy?
    pátek 29. června 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1697543610335242/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2018 08:54Čtenářský koutek
    ROYAL CITY

    Tuhle nádheru nám u nás zatím nikdo nevydá, takže budete muset sáhnout po originálu. Ale stojí to za to!

    „Royal City je další vypulírované existenciální drama hodné Pulitzera a v současnosti jej považuji za zdaleka nejlepší komiksovou sérii na trhu (Sága tiše šoupe nohama v koutě).“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/04/royal-city.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:42Čtenářský koutek
    ESSEX COUNTY

    Paseka nám tuhle nádheru příští rok vydá v českém překladu, tak si ji rovnou připište do nákupního seznamu.

    „Jeff Lemire, Essex County. Pětisetstránkový špalek slupnutý na jedno posezení. I tak by se dala definovat kniha, která je již nyní mnohými považována za moderní klasiku. Jedná se o veskrze intimní studii několika generací dvou rozvětvených rodin, jejímž svazujícím činitelem je téma osamělosti a odloučení.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/03/essex-county.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #38

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Jednou budeš Arab
    Riad Sattouf

    Autobiografická výpověď mladého autora, jenž své dětství strávil v zemích Blízkého východu, zachycená ryze dokumentárním stylem a říznou satirou bez politicky korektních příkras. Dle mého skromného názoru se jedná o nejlepší komiks loňského roku.

    Kdy?
    pátek 13. dubna 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/219404548611371/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.1.2018 02:30Srazy, cony, festivaly
    Specielně pro Kapise (a případné nováčky z okolí):

    OSTRAVSKÉ BUBLINY #36

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    All-Star Superman
    Grant Morrison & Frank Quitely

    První Superman v Bublinách a rovnou ten od komiksového mága Granta Morrisona. Dvanáctidílná série All-Star Superman je v odborných kruzích považována za jeden z nejlepších příběhů muže z oceli, na kontě má tři ceny Willa Eisnera a dvě Harveyho trofeje. Takže ten nový rok vykopneme celkem slušnou peckou!

    Kdy?
    pátek 2. února 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1828019080823188/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.4.2017 17:23Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #27

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Ryby: Útok z hlubin
    Džundži Itó

    A je to tady, dámy a pánové! Uzrál čas na obrázkové čtení až z dalekého Japonska neboli pravou a nefalšovanou mangu! Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří. Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru! K četbě doporučuji saké a porci suši.

    Kdy?
    pátek 28. dubna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/239258233212473/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:19Srazy, cony, festivaly
    KOMIKS SLEZ #11

    Kdy?
    sobota 25. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Hostinec U Dřeváka (Brno, Dřevařská 22)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/176621139498757/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:18Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #26

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Planetary
    Warren Ellis & John Cassaday

    Po Plutoně si dáme další netradiční a velmi originální kousek ze superhrdinského podhoubí. Warren Ellis v Planetary představí trojici paranormálních vyšetřovatelů, kteří cestují po světě a odhalují záhady a tajemství skrytá pod rouškou všehomíra. Je to něco jako Akta X, kdyby k nim psal scénáře Alan Moore. Takže pecka!

    Kdy?
    pátek 31. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    U Skákavého poníka (Ostrava, Přívozská 34)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1825706031022455/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.1.2017 04:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #24

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Swamp Thing - Bažináč #1
    Alan Moore, Stephen Bissette

    V novém roce to rozstřelíme rovnou velikánem největším (a nejvousatějším), na řadu přichází Alan Moore a jeho Bažináč neboli Swamp Thing. První kniha nedávno vyšla znovu, tentokrát v barevném vydání, takže ti, kteří dosud neměli tu čest se se zeleným monstrem z bažin blíže seznámit, mají příležitost rovnou naskočit do téhle výtečné hororové série plné nečekaných zvratů, magických zákoutí a psychotropních zážitků. Takže odpalte čouda a hurá do toho!

    „He isn't Alec Holland. He never will be Alec Holland. He never was Alec Holland. He's just a ghost. A ghost dressed in weeds.“

    Kdy?
    pátek 27. ledna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1358748720853902/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:30Čtenářský koutek
    Lumberjanes
    Máte-li doma malé skautíky, pak by se jim mohla zamlouvat tahle publikace... pokud malými skautíky nedisponujete, pořiďte ji sobě, budete z ní mít radost jako malý skautík (nebo skautice) ;)

    http://www.mdscomics.net/pratelstvi-az-za-hrob/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2016 20:28Sběratelský klub
    spagr: A co kdybyste se, vy kujóni, složili na jeden výtisk a ten si pak rozstříhali? Ušetříte čas i toner ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:27Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #23

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    BEST OF 2016

    Tak a rok je zase v čudu. Povinnou četbu tentokrát vynecháme a dáme si takovou malou bilanční oddechovku. Zajímalo by mě, který komiks vás letos nejvíce uhranul, potěšil, pobavil nebo rovnou položil na lopatky. Zkuste zapátrat v paměti (nebo databázi) a vezměte s sebou publikaci, jež u vás osobně vévodí roku 2016. Schválně, jestli se shodnem ;)

    P.S.: Kdo přibalí i perníčky, má u mě významné plus :)

    Kdy?
    pátek 30. prosince 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1323055804391899/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.10.2016 21:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #21

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Gotham Central #1: Při výkonu služby
    Greg Rucka, Ed Brubaker & Michael Lark

    Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tenhle komiks!

    Kdy?
    pátek 28. října 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/311937622511697/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:02Čtenářský koutek
    How to Talk to Girls at Parties
    Fábio Moon a Gabriel Bá si vzali do parády kratičkou povídku Neila Gaimana a přetavili ji do úžasné komiksové adaptace. Okoštujte ;)

    http://www.mdscomics.net/musis-s-nimi-jen-mluvit/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.9.2016 04:45Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #20

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Transmetropolitan #1: Zpátky v ulicích
    Warren Ellis & Darick Robertson

    Po letních oddechovkách tady opět máme komiksovou nálož nejvyšší jakosti. Transmetropolitan je kyberpunková odysea odehrávající se v dystopii utopené Americe 23. století, jejíž protagonistou je především egocentrismus do sebe zahleděné společnosti. Vysloužilý novinář Spider Jerusalem se proti své vůli vrací do Města, špinavé stoky plné sexu, násilí, drog a přebujelého konzumerismu, v níž je kanibalismus či dětská prostituce součástí každodenního života. A vy půjdete v jeho šlépějích, takže si koukejte zocelit nervy, protože tohle čtení není pro bábovky. Legendární scenárista Warren Ellis (The Authority, Planetary) a kreslíř Darick Robertson (The Boys, Punisher) vrážejí zapálenou cigaretu do oka budoucnosti.

    Kdy?
    pátek 30. září 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino Kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/581547995366163/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.8.2016 04:57Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #19

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Donžon: Kačerovo srdce
    Joann Sfar & Lewis Trondheim

    Humoristická fantasy oddechovka z Francie do parných letních dní jako dělaná. Banda antropomorfních zvířátek v čele s kačerem Herbertem paroduje zažitá schémata klasických her na hrdiny a vydává se na cestu do neprobádaných končin temných kobek. Zapalte louče, nabruste sekery a vyrazte spolu s nimi!

    Kdy?
    sobota 27. srpna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1117353238322746/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2016 10:25Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Opovaž se! Tě doživotně vyloučím :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2016 02:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #18

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Myší hlídka: Podzim 1152
    David Petersen

    Léto je tady, dáme si něco lehčího, ať se nám z toho moc nezavaří mozkovny. Myší hlídka Davida Petersena je to pravé osvěžující čtení na cesty do sluncem zalitých končin, fantasy pohádka pro malé i velké, jejímiž protagonisty jsou udatní hlodavečci bojující se zlem tam venku i se zrádným nepřítelem z vlastních řad. Pokud si tuhle nádheru neužijete, pak nejspíš nemáte srdce (nebo vkus).

    Kdy?
    pátek 29. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/162803424137209/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.6.2016 18:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #17

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Torpedo
    Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet & Alex Toth

    A máme tady zase Evropu! Tentokrát padla volba na španělský krimi komiks, jehož protagonistou je chladnokrevný nájemný zabiják Luca Torelli zvaný Torpedo. Luca je rodilý Sicilián hledající štěstí v americkém New Yorku za dob velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. O nekompromisní násilí, drsné hlášky, krásné ženy v ohrožení a temnou atmosféru navozenou uhrančivou černobílou kresbou zde nebude nouze. Vstup pouze od osmnácti let nebo v doprovodu rodičů.

    Kdy?
    pátek 1. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/990530514396561/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš1.5.2016 17:21Čtenářský koutek
    The Fade Out
    Kamera, klapka, akce!

    http://edblok.blogspot.cz/2016/04/the-fade-out.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 14:57Srazy, cony, festivaly
    OK, tak jinak... přetáhni Majlinga k tuzemským autorům ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 05:07Srazy, cony, festivaly
    Hele, s tím Rudem je to vážně nějaký divný... titul je v kategorii "Český comics", ale jeho autor pak visí ve chlívku "Zahraniční scenárista/kreslíř". Proč tedy není Rudo umístěn v kategorii "Zahraniční comics"? Ne, že by mě to nějak vytáčelo, ale když už pro něj budu hlasovat jakožto pro nejlepší titul českého rybníčku, rád bych stejně ocenil i jeho autora, což je v konkurenci Mignolů, Vaughanů a Brubakerů prakticky nemožný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:40Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #15

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Sochař
    Scott McCloud

    Tentokrát tady máme vyloženou lahůdku! Sochař je žhavou novinkou amerického komiksového výtvarníka, scenáristy a teoretika Scotta McClouda (Jak rozumět komiksu). Z anotace knihy: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o zoufalých a neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života a o skrytých silách dřímajících pod povrchem.“ Já jen dodám, že je to pecka, co vás chytne za srdce a rozmáčkne ho jako malinu. Kapesníky mějte po ruce, riziko, že vás tenhle komiks dojme k slzám, je nebezpečně vysoké.

    Kdy?
    pátek 29. dubna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/704243739715526/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2016 07:15Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: O existenci stránek Comics Price Guide samozřejmě vím, ALE tam se nepočítá s aktuální dostupností daného komiksu na trhu. Já třeba ty dražší kousky nakupuji výhradně u ověřených prodejců, kteří se hodnocením sešitů opravdu zabývají (někteří si za to nechávají připlatit) a je na ně spolehnutí. Viz třeba ten MyComicShop či Mile High Comics. Ovšem, že v mnoha případech také ověřuji dostupnost komiksu přes eBay apod., ale tam nikdy nemám tu záruku skutečného stavu, musím to s prodejcem konzultovat individuálně, nechat si poslat fotografie a nakonec doufat, že to řádně zabalí, aby se to cestou nepoškodilo... zkrátka je to někdy opruz. Co se těch komiksů na Aukru týče, tak čistě dle těch náhledů bych to tipoval na něco mezi Good/Very Good stavem, ale těžko soudit bez náhledu dovnitř. U některých kusů tam prodejce zmiňuje zásah propiskou či fixem, jinde zas ťuklý růžek... je potřeba si to před příhozem důkladně projít a ověřit si skutečný stav. Za tyhle peníze to stejně bude kupovat jedině sběratel či fanoušek, takže riziko, že by tímhle prodejem natáhl někoho, kdo se v tom nevyzná, je téměř nulové.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2016 20:17Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: Hele a na těch 10 - 15$ jsi přišel jak? Jsem se na to trošku mrknul a většina těch starších Avengerů se běžně prodává za desítky až stovky dolarů (dle stavu). Teď si k tomu přičti poštovné, DPH, případně CLO a seš pomalu na těch částkách, za který to borec pouští. Věrohodnost jeho nabídky spíše podráží fakt, že se nijak zvlášť nezmiňuje o skutečném stavu sešitů... všude zmiňuje "velmi dobrý stav", přičemž z fotografií je patrné, že stav se u jednotlivých výtisků docela liší. To už je pak ale na případném zájemci, aby si vyžádal podrobnější fotodokumentaci. To je vůbec věčný problém tuzemských prodejců... někteří jsou schopni i úplný salát udat jako "jednou čtené" :)

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+144&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+112&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+100&pubid=&PubRng=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.3.2016 04:20Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #14

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Drak nikdy nespí
    Džian Baban, Vojtěch Mašek & Jiří Grus

    Mistr bojových umění a kung-fu legenda Bruce Lee ožívá v komiksové inkarnaci Jiřího Gruse. Tak tuhle větu byste na přebalu knihy hledali marně. Drak nikdy nespí je totiž převyprávěním středověké legendy o založení města Trutnova. Jasně, takhle na papíře to zní docela suše, ale ono se to určitě rozjede. Plnotučných komiksů z české produkce je stále jako šafránu v pouštní krajině, takže by byla škoda tuhle knihu zcela ignorovat. Navíc když to celé stojí na ilustracích jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků.

    A tentokrát si dáme opět dvojprogram. Do kin se chystá dlouho očekávaný snímek, ve kterém si Batman se Supermanem dají po čuni. Náročné fanoušky černobílých existenciálních dramat o rumunských pastevcích koz to zajisté nijak nevzruší, ale předpokládám, že my ostatní si na tom s chutí smlsnem. Pokud někdo přijde v kostýmu, budem dělat, že ho neznáme.

    Kdy?
    čtvrtek 24. března 2016 (od 17:00)

    Kde?
    Cinema City / The Pub

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/755147657952652/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.3.2016 08:01* Připomínky a návrhy
    „Mimochodem komiksy od CC se tu s železnou pravidelností objevují docela pozdě, prosím o nápravu, dík.“
    „Ale tak mně je to fuk, já nic neposlal, ani posílat nebudu...“

    LOOOOOL! :D

    ...já bych toho Walomeho poslal do prdele. Ať si to prcá do tabulky v Excelu :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:16* Připomínky a návrhy
    Jsem vám tam zase prdnul nějakou almužnu... ať má Draco na plíny ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.2.2016 13:19* Připomínky a návrhy
    felis: To mi připomíná, že by nebylo od věci tam zase něco přisolit... :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.2.2016 04:45Čtenářský koutek
    baatcha: Na Invisibles určitě mrkni, je to pecka ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.2.2016 17:16Pindárna
    jayjay86: Najednou mám neodolatelné nutkání si ty kozačky objednat :)
    Tyhle dobové inzerce vždycky měly svoje kouzlo. Mimochodem, když už jsme u toho Simpsona, tak aktuálně v internetovém éteru visí pilot zbrusu nové kriminálky, která pečlivě rekonstruuje dění odehrávající se na pozadí jednoho z mediálně nejprovařenějších případů moderní doby. Okoštujte, stojí to za to ;) http://youtu.be/b9Qoo8vh-Ms
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.2.2016 07:35Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Fell
    Warren Ellis & Ben Templesmith

    Výživná detektivka, ve které nikdo a nic není tím, čím se zdá být. Krátké úderné kapitoly ze života schopného detektiva, jenž se za vyřešením vražd žene s razancí zuřícího pitbula, jsou doprovázeny znepokojivou kresbou navozující všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdné bary, výslechové místnosti... Templesmith má atmosféru noir v krvi. Tohle byste si vážně neměli nechat ujít.

    Kdy?
    pátek 26. února 2016 (od 18:00)

    Kde?
    U Peciválů

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/926913330719978/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.2.2016 16:51Čtenářský koutek
    baatcha: Nejsi. Je to perla, která krásně vystihuje samotnou podstatu obrázkového čtení. Zkušenému čtenáři z toho skáče srdce radostí. Morrison je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.1.2016 13:02Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Liberty Meadows: Ráj
    Frank Cho

    Humoristický strip z prostředí zvířecí kliniky, jehož protagonisty jsou sexistické prase Dean, záludný sumec Khan, rozpustilý jezevčík Oscar, hypochondrický žabák Leslie, vynalézavý medvídek Ralph, ostýchavý veterinář Frank a v neposlední řadě čarokrásná psycholožka Brandy. Frank Cho absurdním vtipem a situačním humorem rozhodně nešetří, o zábavu tedy budete mít postaráno. A navíc kreslí jako ďábel, obzvlášť ženský.

    Kdy?
    pátek 29. ledna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/467603990111585/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.12.2015 16:52Čtenářský koutek
    jayjay86: Chtěl jsem ti sem nahodit pár tipů, ale za toho netopýřího šaška si to dohledej sám ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.12.2015 10:27Srazy, cony, festivaly
    Draco: Jenom kundy a jeden hungry gay :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 844 (cca 335636 Kč)
Mám: 971 (cca 314127 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 1
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0